VI Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie odbêdzie siê w dniach 26-28,05,2006r.
Turniej datowany ( 1350-1450 ), na zaproszenia.
Organizator: Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin.
Zg³oszenia prosimy przesy³aæ: brzamkubedzin@o2.pl lub biurokonopka@wp.pl; tel. 601 425828, 032 2503709.
Szczególowe informacje i program turnieju zamie¶cimy niebawem.
Zapraszamy serdecznie starych bywalców oraz dotychczasowych niebywalców.
S³awa !!
A jak to bêdzie z XIII w ??
Pozdrawiam
Jako, ¿e imprezka w zesz³ym roku bardzo nam siê spodoba³a, kierujê do Ciebie Tomko jako przedstawicielka dru¿yny ma³e pytanko... Czy Najemna Dru¿yna £ucznicza "Umbra Sagittae" z Poznania równie¿ w tym roku mo¿e siê pojawiæ na turnieju???
CYTAT
A jak to bêdzie z XIII w ??
Datowanie jak wy¿ej.
CYTAT
Jako, ¿e imprezka w zesz³ym roku bardzo nam siê spodoba³a, kierujê do Ciebie Tomko jako przedstawicielka dru¿yny ma³e pytanko... Czy Najemna Dru¿yna £ucznicza "Umbra Sagittae" z Poznania równie¿ w tym roku mo¿e siê pojawiæ na turnieju???
Oczywi¶cie, czekamy na Was z utêsknieniem.
A nas by¶cie chcieli¶cie? ;)
Witam i pozdrawiam po d³u¿szej nieobecno¶ci. Je¶li mo¿na to nie omieszkam spotkaæ siê z moimi ulubionymi rekonstruktorami.
No szkoda ¿e XIII nie bêdzie ale pewno troche od nas tam chyba bêdzie :-)
Pozdrawiam
Parlan
Z£OOOOOOOOOOOOOOO!!!
Tegoroczny Bêdzin sp³ynie (tak jak i zesz³oroczny) niedobrem, z³em i jeszcze_bardziej_z³em[tm]!
Poka¿emy i pozwolimy wam poczuæ wszystko co chceli¶cie wiedzieæ o bólu, ale bali¶cie siê zapytaæ.
Nast±p siê ¶cierwo!
CYTAT
Z£OOOOOOOOOOOOOOO!!!
Tegoroczny Bêdzin sp³ynie (tak jak i zesz³oroczny) niedobrem, z³em i jeszcze_bardziej_z³em[tm]!
Poka¿emy i pozwolimy wam poczuæ wszystko co chceli¶cie wiedzieæ o bólu, ale bali¶cie siê zapytaæ.
Jako, ¿e jeste¶my samym dobrem trochê z³a nam siê przyda. W tym roku te¿ siê u¶mierzymy przed bólem na biesiadzie. Bêd± liczne ¶rodki u¶mierzaj±ce.
CYTAT
Witam i pozdrawiam po d³u¿szej nieobecno¶ci. Je¶li mo¿na to nie omieszkam spotkaæ siê z moimi ulubionymi rekonstruktorami
Remas ju¿ siê nie mogê doczekaæ. Tylko Piêknego z Brytanii Wielkiej przywiezcie!
CYTAT
A nas by¶cie chcieli¶cie? ;)
Tatsu, co za pytanie! Cieszê siê, ¿e siê odezwa³a¶, bo wysy³a³em wcze¶niej maile i nie by³o ¿adnej odpowiedzi.
Cieszymy siê bardzo z licznych zg³oszeñ jakie przychodz± na maila. Zaproszenia bedziemy rozsy³aæ z pocz±tkiem kwietnia. Nie mo¿emy siê doczekaæ kiedy siê z Wami zobaczymy.
Tomko,czy po Twojej Pani bedzie widac wreszcie to, czego z utesknieniem oczekujemy?
Skansen znowu bez chrzcin?
Pozdrawiam
A ten stary maruda znowu swoje.
Ktos musi
A Ty ,do dzie³a.No i wtedy przestane marudzic.
Pozdrowienia dla Twojej lepszej po³owy
a kresowego siwego z trudna osobowoscia i jego ekipke przyjmiecie na turnieja
pozdrawiam
CYTAT
a kresowego siwego z trudna osobowoscia i jego ekipke przyjmiecie na turnieja
Jasne, ¿e tak. Zrobimy Ci ¶redniowieczn± psychoterapiê lub lewatywê, czyli z ..... jesieñ ¶redniowiecza. To odmieni na zawsze Twoja trudn± osobowo¶æ. A pamiêtasz bêdziñskiego klapsa mieczem bodaj¿e 4 lata temu?! Czekamy z niecierpliwo¶ci±!
oj pamietam pamietam do tej pory mam koszmary z wielkim tomko ktory wymierza mi plaza na gole posladki
Tomko, z przykro¶ci± zawiadamiam, i¿ ¿adna korespondencyja do mnie nie dosz³a, a adresów e-mail nie zmienia³am i nadal u¿ywam wszystkich, jakie podawa³am
Witaj Tomko!
Czy mnie tez zaprosicie? Ostatnio bylo jedwabiscie, a w tym roku obiecuje ¿e przywioze wam ladna pogode ;)
Pozdrawiam Ciebie i twoj± Drug± Po³owe
Kruszyna-pewnie, ¿e Ciebie te¿. Nie wiedzia³em, ¿e wróci³e¶ ju¿ zza morza.
Tatsu> wysy³a³em w styczniu na wasz adres bractwowy zaproszenie na nasz± lutowa rocznicê. Chyba, ¿e dosta³a¶ i siê ukrywa³a¶.
Tomko, nic nie ukrywa³am... siebie te¿ nie... przejrza³am skrzynkê jeszcze raz... nie ma nic
Albo list po prostu gdzie¶ wsi±k³, albo portal co¶ skrewi³, albo program, którym odbieram pocztê (straci³am wszystkie dane teleadresowe i e-maile niedawno)...
W razie czego, jakby co, to og³aszam tu, na forum, i¿ Najemnej mo¿ecie na zamku siê spodziewaæ. W jak wielkim skladzie - to jeszcze kwestia do uzgodnienia. Ale tak 5 sztuk nas liczcie
Tatsu
zaproszenie wy¶lemy Wam, jak i wszystkim innym zaproszonym z pocz±tkiem kwietnia. Na wszelki wypadek wy¶lê Ci tez na priv.
Tomko, dziêki Ci wielkie!
Czekam zatem na pos³añców od Was.
Informujemy, ¿e termin naszego turnieju niestety musi ulec drobnej zmianie. Nasz turniej odbywa sie w ramach Dni Bêdzina, a ich termin zosta³ przesuniety o tydzieñ naprzód. Tak, wiêc z przyczyn od nas niezale¿nych VI turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bedzinie odbedzie sie w dniach 26-28 maja 2006r. Jest to termin ostateczny. Wszystkich, którzy nades³ali juz zg³oszenia poinformujemy mailowo. Mam nadzieje, ¿e w tym terminie przybedziecie jeszcze liczniej.
Poni¿ej zamieszczamy program turnieju i zasady na nim obowi±zuj±ce.
Zasady?
O nie!
Nie przeczytam! Pewnie chcecie zabroniæ gwa³cenia nieletnich, l¿enia chromych i mordowania noworodków. To jest dyskryminacja zwyrodnialców!
Ehh... Wy - katolicy. Kiedy¶ zabronicie nam oddychaæ.
A co- jeszcze zasady ³uczniczego.
Aha, w tym roku odbedzie sie jak¿e przez Was lubiany i ekscytuj±cy turniej bardów na biesiadzie.
co do wymagañ to sa one proste: bedzie mozna spiewac pie¶ni i deklamowaæ utwory historyczne lub wspó³czesne o tematyce historycznej, w³asnego lub cudzego autorstwa. Wykonania bed± oceniane przez biesiadników i zwyciê¿y ten, który zyska najwiêkszy aplauz i poklask gawiedzi
, czyli nas wszystkich biesiaduj±cych na zamku.
mog± byc te¿ np. przedstawienia i inscenizacje.
Twórzcie i æwiczcie, pijcie jajka surowe i ucierajcie kogel-mogel, aby uszy nasze nacieszyæ i zmys³y zabawiæ
A co bedzie gra³o w tym roku? bo ja w zesz³ym na Beltane zdar³am nogi do krwi( i to nie jest przeno¶nia) :D
A tak pozatym to czy bojówka kobiet tez jest w planach?
Graæ bedzie Odpust Zupe³ny. Bojówki kobiet nie bêdzie-zabrak³o funduszy na kisiel, a b³ota nie przewidujemy, bo bedzie na pewno upa³ jak w zesz³ym roku..
No, chyba, ze kilka wyj±tkowo wojowniczych osobniczek nas przymusi, to kto wie, i mo¿e nawet bez kisielu za to w blachach
Skoro graæ bêdzie Odpust, to impreza bêdzie co najmniej tak fajna jak dwa lata temu
U nas to, czy przyjedziemy rozstrzygnie siê w nastêpnym tygodniu - 26 maja robimy w Lublinie ma³y event, musieliby¶my wiêc albo jechaæ w sobotê rano i zaraz w niedzielê po po³udniu wracaæ, albo zostaæ do poniedzia³ku w Bêdzinie. Wszystkie opcje rozwa¿amy.
Pozdr.
M.
Zwierzaku cebrzyk zatoczy niejedno ko³o za Twe zdrowie, a my odpowiednim repertuarem uczcimy Tw± s³awn± osobê. co do ca³owania prezydenta to
Michale stawajcie na g³owie, ale przyje¿d¿ajcie.
Dziêkujemy za zaproszenie, Poznaniacy stawi± sie z ca³a pewnosci±
A czy mnie te¿ tam przyjmiecie?? Bo te¿ bym chcia³ powalczyæ jak w zesz³ym roku. I o ile kondycha pozwoli ... wygraæ choæ pierwsz± walkê ...
Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej jak co roku dosta³o od nas ju¿ zaproszenie ( wys³a³em na maila Bowmena ). Czekamy na zg³oszenie i na Was.
Mam wielk± pro¶bê Tomko. Czy mo¿esz jeszcze raz przesy³aæ zaproszenie dla nas na brzo1999@o2.pl - to jest teraz oficjalny mail Bractwa naszego. Proszê Ciê i wszystkich innych o kontakt z Nami na ten mail. Serdecznie pozdrawiam.
Jasne JediNight. Juz wysy³am.
Dziêkujê Tomko o prywatnym zawiadomieniu. Bêdê siê stara³a zrobiæ wszystko, abe was nie zawie¶æ i pojawiæ siê w waszym mie¶cie. Tym razem bêdê siê bardziej stara³a w turnieju ³uczniczym
, ale zobaczymy co z tego wyjdzie... Tak wiêc oczekujcie "Pieszczoszka"
"Pieszczoszka" ?? Hmmm muszê ciê poznaæ.
Tomko napisz s³ów kilka o rzemie¶lnikach jakich siê spodziewacie, zawsze to milo w rodzinnym mie¶cie robiæ zakupy
a jeszcze jest czas ¿eby co¶ wczesniej u nich zamówiæ.
Pozdrawiam
S³usznie Marku. Napiszê zaraz po d³ugim weekendzie.
Jesli chodzi o rzemieslników to na dzieñ dzisiejszy potwierdzili swoje przybycie:
- A. Mielcarek " Kani"- ³uki i osprzêt ³ucvzniczy,
- Arma s.c.- miecze i broñ bia³a,
- J. Pieczonka - stroje, obuwie, skórnictwo,
- Sebastian z Bolkowa wraz z ¿on± - bednarstwo i ceramika, naczynia i sprzêty obozowe,
- Najemnicy Szarej chor±gwii - z³otnictwo, bi¿uteria,
- Dru¿yna Bia³ej Bramy - papier czerpany, papiernictwo,
- firma HBJ z £odzi - stroje.
To tyle na razie. Jak ustale z nastepnymi rzemie¶lnikami to ich umieszczê.
a znajdzie siê w stajniach miejsca trochê i strawa z resztek po uczcie pozosta³ych dla starego ¿ebraczyny, któren pod Bêdziñskim niebem niejedn± wiosnê prze¿y³.. czy bêdê nie wiem, ale ¶wiadomo¶æ, ¿e byæ mogê bardzo mi w podjêciu decyzji pomo¿e
Dla starego Bêdziniaka zawsze u nas miejsce. A i kopn±æ bêdzie kogo i obuszkiem potraktowaæ tak zacnego przedstawiciela ¿ebraczej ho³oty
.
Niech "Anielka" dumnie powiewa pod murami naszego zamku, a wiatr urokliwie gra w jej dziurach
Przyje¿d¿aj koniecznie-dam Ci znowu kiszonego ogórka
Pozdrawiam
Kolejni rzemieslnicy, którzy potwierdzili przybycie:
- Mariusz O¿óg - he³my,
- Aladin Brwiliñski - broñ bia³a.
Witam!
Pracownia Bi¿uterii Artystycznej "Artefakt"
Dziêkujemy za zaproszenie i potwierdzamy przybycie (co najmniej 4 osoby)!
Mam tyklo 1 pytanko , czy jakowy¶ kramik siê znajdzie jak w zesz³ym roku?
pozdrawiam Pablo
Witam!
Czy znalaz³oby siê troche miejsca dla Strzeliñskiej? :] Moja hakownica dawno nie strzela³a ;)
pozdrawiam
Radek ze Strzelina
Pablo - kramik bedzie. Napisz tylko jaki wielko¶ciowo jest Wam potrzebny. Wraz z zaproszeniem wysy³a³em formularz zg³oszenia. prosze ode¶lij pilnie wype³niony. peoszê o kontakt na priv, albo telefoniczny.
White mouse - zaproszenie posz³o. Ta sama pro¶ba o wype³nione zg³oszenie.
Pozdrawiam
Bardzo prosze wszystkich, którzy zg³osili siê na turniej, a nie nades³ali dotychczas wype³nionego formularza, o jego jak najszybsze nades³anie.
Rzemie¶lników proszê o przes³anie mi swoich danych ( do umów ).
Tomko Konopczyc,
Witam pana specjalistê od Byczyñskiego Piwa !
K³ania siê Adam z Oporowskich czyli w sumie od OLCZAKA ,ze wzgledu na zalatanie Dorotki i Ola sk³adam zapytanie czy Oporowscy mog± przyjechac w skromnej liczbie ale mam nadziejê ¿e z dowództwem w najgorszym razie bez
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.