Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szkockie stroje
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2, 3
MacDwain
Wiem iz w RR przewaza wizerunek Szkota jako mlodego czlowieka w spodnicy i podartej koszuli ale ja poszukuje wzorow, fotek, rycin i innego wszystkiego na temat jak powinien taki prawdziwy szkocki stroj wygladac.
dla innych poszukujacuch sam zamieszcze kilka wzorow, ale kazdego kto posiada info na ten temat prosze o umieszczenie go tutaj.
Jarek Przyby³o
A z jakiego okresu ma byæ ten strój ? Bo je¶li przed XVI w, to Ciê zmartwiê - ¿adnych kiltów w powszechnie znanej formie.
Gloria z Krakowa
O w³asnie, w kwestii kiltów: nie jest to pytanie bystre ani chocia¿by nowatorskie, ale jak to z nimi naprawdê jest? Bo wydaje mi siê, ¿e mimo wielu burzliwych dyskusji w ¶rodowisku i poza nim sprawa nie zosta³a dostatecznie na¶wietlona smile.gif Zgoda, nie nosi³o siê "spódniczek", ale czy w ogóle nie owijano siê pledami? Takie kraciaste kocyki (z krat± charakterystyczn± dla danego obszaru, pó¼niej kojarzon± z poszczególnym klanem) powsta³y chyba dosyæ wcze¶nie i byæ mo¿e sa nawet piktyjskim wynalazkiem. Widzia³am w jednej ksi±¿ce zdjêcie fragmentu tkaniny znaleziony w ¿upach w Hallstatt. Nie pisa³o ile ma lat, ale w kazdym razie dotyczy to wczesnego ¶redniowiecza. Kiedy w takim razie kocyk z tartanem przybra³ postaæ kiltu?
EwKa
Pled (niech mi szkotofile wybacza ale nie bede sie silic na orginalna pisownie) rozdzielony na pled+kilt na 100 procent wystepowal w XVIIw. Nawet chyba Boucher nie podaje daty tylko notuje suchy fakt w slowniku.
Aiuto
nA miniaturze XIV w. przedstawiajacej oblezenie angielskiego miasta przez szkotow , wystepuja osobnicy z kocami na glowach ( cos w stylu zapaski jaka nosi³y chlopki w posce w XIX w) i jakis majtach ( jak znajde to zamieszcze rycinke) ,zadnych kiltow,czy "protokiltów) .
Hildr
Zetknê³am siê z opini± przesuwajc± kilt a¿ na pó¼ny XVII (tylko b³agam, nie ka¿cie mi przypominaæ sobie ¼ród³a). Co siê za¶ tyczy ¶redniowiecza, charakterystyczne chyba by³o tylko jedno: pas noszony NA p³aszczu, spinaj±cy go wiêc wokó³ cia³a.
Mnie osobi¶cie nie chce siê specjalnie wierzyæ we wczesne kratki, zw³aszcza klanowe, ale nie polemizujê, bo nie wiem.
MacDwain
Problematyka sredniowiejskiego stroju szkockiego ciagnie sie jak RR dlugi i szeroki. ale ja potrzebuje tylko wzorow na wiek XVII i XVIII. co do sredniowiecza to posiadam jakze powszechny u nas dublet.

Tak wiec prosze o wzory z w/w okresow.
Andrzej Siejeñski
Witam
Na ok³adce ksi±¿ki Bannockburn 1314 (wyd. Bellona) s± Szkoci w czy¶ w rodzaju tuniki w kratê. Mo¿e to byæ fantazja autora, ale ostatnio przegl±daj±c linki pana Wotawy o tym co mo¿na zrobiæ ze skóry
http://www.houseofthewolf.com/
i znalaz³em zdjêcie faceta ubranego podobnie. Dwa razy to samo to ju¿ nie przypadek.
Nataniel
MacDwain
co do stroju sredniowiejskiego dla Szkota to look this: http://www.electricscotland.com/history/hi/wallace.jpg
jest to niejaki Wallace. wiem ze taki rysunek moze byc dla niektorych szokiem, no bo jak to? mel gibson nie byl BraveH...??

a na filmie Rob Roy to mia³ majtki ass.gif
makKac
Panie MacDwain,

Polecam w roli "¼ród³a" smile.gif Pani± Justynê z KNURRa.
Efekty widzia³e¶ w Szyd³owie, a kontakt pos³a³em Wam ostatnio.

pzdr
Hildr
jest taka linkownia po¶wiêcona strojom:
http://moas.atlantia.sca.org/topics/clot.htm
a w niej dzia³ "Celtic, Irish and Scottish". A w nim pewnie có¶ znajdziesz smile.gif
Szypu³
Je¿eli chodzi o stroje Szkotów z XIII wieku jest ilustracja pochodz±ca bodaj¿e z XIV wieku przedstawiaj±ca szkockich pikinierów a pochodzi z ksi±¿ki „The Scottish and Welsh wars 1250-1400”
Jak widaæ nie ma tu ¿adnych kiltów

Rycina 1
Szypu³
Je¿eli chodzi o wiek XVII to w roku 1625 zosta³ powo³any na s³u¿bê duñsk± regiment MacKay’ów, twórc± regimentu by³ Lord Reay Donald MacKay, regiment przeszed³ w roku 1628 do armii Szwedzkiej gdzie otrzyma³ szare uniformy, Szkoci ci walczyli miêdzy innymi o Szczecin Dar³owo i Ko³obrzeg,
Do³±czam ilustracje przedstawiaj±c± tych Szkotów
Szkoci 2
Do zapewne szarych wamsów i zapewne niebieskich beretów nosza oni pledy lub tartanowe portki.
Pozdrawiam icon_mrgreen.gif
Szypu³
A je¿eli chodzi o Szkotów w XVII i XVIII wieku to polecam dwie ksi±¿ki wydawnictwa Osprey "Higland Clansmen" i "18'th century Highlanders"
Jeszcze raz pozdrawiam.
EwKa
Zeby nie bylo nieporozumien to kilt jest strojem szkockich gorali a nie Szkotow wogole. Stad moze sie brac taka roznica w wizerunkach. Na przelomie XVII/XVIII pojawiaja sie portrety reprezentacyjne Szkotow-moznych w kiltach. Jest to kilt z zaszytymi na stale pliskami scisnietymi pasem. Wyglada na rozdzielony a nie skladajacy sie z jednego pasa tkaniny. Spotkalam sie jednak z opinia, ze rozdzielenie kiltu wprowadzono dopiero w XIXw.
Generalnie wizerunek Szkota powszechnie wystepujacy w naszej wyobrazni pochodzi z wiktorianskiej Anglii. Zostal on bardzo starannie sprofanowany na polecenie i potrzeby krolowej Wiktorii ktora kochala szkocki styl (a podobno nawet pewnego Szkota).
Opat
hmm.. Wiele wypowiedzi ktore tu zaobserwowalem sa jak najbardziej wlasciwe jezlei ktos zyczy sobie blizszych informacji na temat stroju to sluze:

http://213.76.226.158/moje/szkocka/spis/hi...storia/kilt.htm

sa to moje wypociny na ten temat... mozliwe ze znajdziecie jakies bledy wtedy prosze o informacje na ten temat... i z checia wdam sie w kazda dyskusje smile.gif

Pozdrawiam
EwKa
Francois Boucher w "Historii kostiumu na zachodzie" podaje w rozdziale Stroj szkocki krotka i rzeczowa jego historie. Sa tam tez portrety Szkotow w kiltach datowane od ok.1660 do pol. XVIIIw. Boucher podaje tez historie o rozdzieleniu kiltu i pledu. Datuje ja na pol. XVIIIw.
Ksiazka jest dostepna w Polsce.
Opat
Zadam od razu pytanko czy weszla w polskiej wersji jezykowej jesli tak to jaki jest mniej wiecej jej koszt, a moze posiadasz ta ksiazeczke i mooglbym wtredy prosic o przeslanie tych wlasnie informacji na maila?
Hamish MacLachlan
Polecam stronki:
www.slanj.co.uk/main.htm oraz www.verymerryseamstress.com/overdress.htm
Mo¿e i nie dadz± ¿adnej odpowiedzi dotycz±cej kiltów ale pokazuj± wspó³czesne reprodukcje wykonywane przez Szkotów. Pozdrawiam
MacDwain
Witam!
no i dziêkuje za tyle informacji... nie spodziewa³em sie ¿e a¿ tyle osób bedzie mi chcia³o pomóc blinkie.gif
montujemy w kilka osób z kilku bractw regiment szkocki i chcemy ¿eby opinia ludzi w RR na temat Szkotów choæ troche sie zmieni³a. My¶licie ¿e to mo¿liwe?

i jeszcze jedno: sk±d mo¿na w Polsce wytrzasn±æ osprey'e??? je¶li kto¶ ma dwa wy¿ej wspomniane (Higland Clansmen" i "18'th century Highlanders") lub mo¿e mieæ to prosze o kontakt. Chêtnie odkupie lub co¶ w tym rodzaju bigsmile2.gif

dziekuje i prosze o jeszcze smile.gif
Pozdrawiam hehehe.gif
makKac
montujemy w kilka osób z kilku bractw regiment szkocki i chcemy ¿eby opinia ludzi w RR na temat Szkotów choæ troche sie zmieni³a. My¶licie ¿e to mo¿liwe?

Z kilku bractw?
Jako uparcie niezrzeszaj±cy siê wypraszam sobie bigsmile2.gif

No, wyj±tkiem bêdzie ten regimencik, i oby siê uda³o.

A czy jest to mo¿liwe?
Panie McDwain, nie takie rzeczy w polskim RR s± mozliwe bigsmile2.gif

beee
Wotawa
hehehe...
Ja kupujê tu:
http://www.da-ta.com.pl/index.html
Ceny ni¿sze ni¿ w Pelcie, za MAA p³aci siê jakie¶ 64.50 z³p. Zamawiam wiecej tytu³ów, a potem sukcesywnie wykupujê co jaki¶ czas jeden. Kwestia umówienia siê z nimi.
Najlepiej pisaæ na adres mailowy. Ospreye przyje¿d¿aja co jaki¶ czas, panowie powinni podaæ orientacyjny termin dostawy. Terminy czasem sie wyd³u¿aj±, czasem skracaj±.

Poza tym, mo¿e Watcher bedzie wiedzia³ co¶ wiecej na temat ospreyów. :idea:
MacDwain
Ale¿ Panie maKKac, przepraszam za gafe!!! nierozs±dnie tutaj napisa³em o tych kilku bractwach.
Mam nadzieje ¿e bêdzie mi to wybaczone love3.gif
pogadamy na Chêcinach.

No dziêkuje za namiar na osprey'e.

pozdrawiam blinkie.gif
EwKa
Ksiazka Francois Boucher "Historia ubioru" wydana przez Arkady jest do kupienia chociazby w EMPiKu i kazdej wiekszej ksiegarnii, jest to album i kosztuje ok. 115zl.

Na stronce Watcher-a mozna zamowic Ospreya na CDkach...
makKac
>Ksiazka Francois Boucher "Historia ubioru" wydana przez Arkady jest do >kupienia chociazby w EMPiKu i kazdej wiekszej ksiegarnii, jest to album i >kosztuje ok. 115zl.

Droga EwKo, a to nie jest przypadkiem "Historia Mody" tego¿ autora?

Ksiêga dobra, choæ raczej dla kogo¶, kto umie "czytaæ" materia³ ilustracyjny i z ikonografii wysnuæ koncepcjê kroju, szycia, itp.
Bo tre¶ci, zw³aszcza dla pocz±tkuj±cych, to tam niewiele.
Je¶li za¶ chodzi o sam± stronê ilustracyjn±, to wydanie oryginalne tego dzie³a zawiera ponoæ ciut wiêcej niz to, które mamy na rynku.

beeee
EwKa
No, trudno. Roznice w ikonografi nie sa jednak takie dramatyczne.
Nie mozna wymagac od jednej ksiazki zeby nauczyla kazdego kostiumologi po pierwszym przeczytaniu. Nie spodziewajmy sie ogolnodostepnej ksiazki "podrecznikowej" zawierajacej tabele materialow, wykroje i instrukcje jak uszyc kostium historyczny. Oczywiscie mozna sobie na Amazonie zamowic ktoras z "Patterns of fashion..." Janet Arnold ale nie bedzie ona kosztowala 115zl ale jakies 4 razy wiecej. I tez jest to pozycja fachowa...

Ja sie kostiumologi uczylam 3 lata na uczelni po czym zrobilam dyplom z historii kostiumu teatralnego w sredniowieczu, przekserowalam z 50 ksiazek kostiumologicznych, archeologicznych, historycznych (nawet bez obrazkow), kupilam z 80 albumow, sleczalam 6 lat nad tymi wszystkimi materialami i SZAST-PRAST cos tam wiem na temat kostiumow.
A!!!! Ja wszystkiego tego szukalam sama i nikt na zadnej Fresze mi nie podawal dokladnych namiarow. Troche wlasnej inicjatywy+taka ksiazka jak Gutkowska-Rychlewska (niespecjalna ikonograficznie nie liczac aneksu z wykrojami) i okaze sie, ze Boucher to nie jest juz taka strasznie "fachowa" literatura...
Niestety zabiera to troche czasu. Ale bez pracy nie ma kolaczy...

Uwazam, ze warto sie wykosztowac na ten album Francois Boucher i kupic go "na przyszlosc". Autorka (nie autor!) postarala sie umiescic slowniczek i krotki wstep czyniac pozycje bardziej "strawna" dla przecietnego czytelnika.
Micha³ ¯elazo
.
Szypu³
A oto co ja znalaz³em w materia³ach które dosta³em od Krystiana "£osia" Paczkowskiego z czasów kiedy próbowa³ on utworzyæ MacKay Regment
cytat pochodzi z "Studia i materia³y o historii wojskowo¶ci" z Artyku³u Anny Biegañskiej "¯o³nierze szkoccy w dawnej Rzeczypospolitej"

"Ubiór Szkotów pod pskowem bardzo ró¿ny od stroju polskiego budzi³ zastrze¿enia bo uwa¿ano, ¿e "rzezane kabaciki i jedwabne poñczoszki " nie s± dostosowane do mro¼nej zimy
Wzmiankowane plansze (chodzi o plansze z Biblioteki Brytyjskiej z okresu wojny trzydziestoletniej - przypis mój, Szypul) i druki ulotne w Bibliotece i Muzeum Brytyjskim oraz opis w traktacie Jana Leslie pozwalaj± odtworzyæ odzie¿ Szkotów. Typowe okrycie g³owy stanowi³y szerokie czapy, które z czasem przekszta³ci³y siê w berety. Nosili albo krótkie obcis³e spodnie (rews, trubhas), albo lu¼niejsze siêgaj±ce do kolan, a w po³owie XVII w. do kostek. Kaftan (jerkin) miewa³ rêkawy nie zszyte od do³u, wamsy (wampus) by³y czêsto pikowane romboidalnie, st±d wzmianka o rzezanych kabacikach. Wierzchni ubiór przypomina³ guniê naszych górali czy opoñczê. Ów plaid, we³nian± tkaninê d³ugo¶ci 3-4 metrów, uk³adano w podwójne g³êbokie fa³dy i umocowywano w pasie rzemieniem, przerzucaj±c górn± czê¶æ na ramiê lub oba barki. Piêæ warstw materia³u dobrze chroni³o przed zimnem i wilgoci± a nie hamowa³o ruchów. W walce wrêcz zdarza³o siê ¿e Szkot czuj±c przewagê przeciwnika odpina³ pas i zostawiaj±c mu plaid, przez który tamten zdawa³o siê mocno go trzyma³ , uwalnia³ siê z kleszczy uchwytu i salwowa³ ucieczk±. Plaid spe³nia³ te¿ rolê koca i ¶piwora, gdy nie by³o warunków na zbudowanie sza³asu.
Charakterystyczn± czê¶æ ubioru stanowi³y siêgaj±ce do kolan skarpety, wyrabiane nie z jedwabiu a z we³nianej dzianiny lub sukna. Nosili ci¿my, wysokie buty (buskins) lub kierpce wi±zane na podbiciu; stopy i golenie owijali pasmami niegarbowanej skóry (cuaran) lub ³yka, a ten swoisty rodzaj "obuwia" by³ elastyczny i przystosowany do d³ugich marszów"

to tyle o stroju XVI i XVII wiecznych Szkotów na ziemiach polskich u pani Biegañskiej
Pozdrawiam bigsmile2.gif
saggitarius
1. Ciekawy pomys³ z tym regimentem - pytanie tylko z którego okresu (XVI, XVI/XVI,
XVII, XVII/XVIII czy te¿ 'zbiorczy') ?

2. Wydaje siê, ¿e obraz Szkotów na stale utrwali³ siê jako naród podzielony na górali i ceprów a trochê szkoda bo oprócz tego byli jeszcze Szkoci z wysp (pierwsza wiarygodna wzmianka o du¿ym kilcie dotyczy w³a¶nie ich) oraz border reiversi czyli (równie¿) Szkoci z tzw. Pogranicza (Osprey wyda³ nawet o nich ksi±¿kê) z okresu XV i XVI w.

3. Byæ mo¿e zawi±¿e siê jaka¶ szkocka grupa w Krakowie (raczej nieformalnie), celujemy jednak w XVI w. a z uwagi na prace i rodziny trudno powiedzieæ czy bêdziemy i ew. na ile uczestniczyæ w regimencie ogólnopolskim.
Krzysztof
A¿ do koñca XVII wieku nie istnia³ podzia³ tartanów wg. kraciastych wzorów którw znamy dzisiaj. Szczegó³owej kodyfikacji dokonano za czasów Jerzego IV w 1822 roku, zapocz±tkowana fascynacj± romantyczn± mieszkañcami gór tzn. Highland'u.
A dla szkotów pragn±cych odtwarzaæ klanow± poziomy w³adzy: na czele sta³ wódz klanu - niekoniecznie najbogatszy - raczej najmadrzejszy, lub wyró¿niaj±cy siê do¶wiadczeniem czy zas³ugami, ponizej byli wodzowie zwani "septami", im podlegali "tacksmani", ponizej byli dzier¿awcy i ni¿ej jesze zwykli cz³onkowie klanu, nad którymi sta³y wy¿ej owce i krowy jako rzecz niezwykle cenna.
A jesli kto¶ z zacnych panów lub pañ pragnie dowiedzieæ siê czego¶ wiêcej na temat tartanu, kiltu etc to zapraszam napiszcie mail'a bo teraz nie chce mi sie wklepywaæ wszystkiego.
Dodam tylko ¿e pomiedzy 1747 a 1782 nie wolno bylo nosic tartanu na trenie szkocji tylko w koloniach nowego ¶wiata by³ dostêpny, szkoci u swojej ojczy¼nie mogli co najwy¿ej poprzykrywaæ siê tartanem w bothy - tj. chatach wiejskich i w broch'ah (to takie wie¿e znane z "Nie¶miertelnego").
Pozdrawiam wszystkich pochodnych szkotów z Sandomierza i Trze¶nia bigsmile2.gif
A dodatkowo Mc lub Mac przed nazwiskiem oznacza "syn", a kobiety je¶li u¿ywaja gaelickiego jêzyka - Lallans, powinny u¿ywaæ formy Nic np: Morag Nic Aodh, tzn. Morag MacKay. (zawi³e prawda drodzy szkoci)
Dla chc±cych nauczyæ sie szkockiego polecam:"Teach Yourself Gaelic" wydawnictwo Hodder&Stoughton.
¯egnam na dzi¶ mar sin leat, dobranoc oidhche mhath
Liadain
CYTAT(Micha³ Zelazo)
szczerze polecam nastêpuj±c± pozycjê:
Thomas Innes of Learney - The tartans of the clans and families of Scotland
Rzeczowa rzecz  :)  opisuje nie tylko wzory krat i klany wraz z ich histori±, ale tak¿e historiê Szkocji, jej zwyczaje i strukturê spo³eczn±.
¯eby nie by³o tak piêknie...ksi±¿ka jest praktycznie nie do dostania

Jest do dostania tak¿e we Wroc³awiu w czytelni biblioteki instytutu historii.
Pozdrowienia
Liadain
Netka
A czy kto¶ mo¿e jest w posiadaniu lub widzia³ wykrój na pludry szkockie z pocz±tku 17 wieku? Obojêtnie z jakiego regionu.
Proszê o wszelk± pomoc.
Don Carlos
A czy ktos widzial szkockie pludry??
Takie specjalne??
Chyba ze na Potopie, slawetna scena z ucztu u Radziwila!!
Pozdrawiam
Don Carlos szef.gif

P.s. Chyba ze masz na mysli pludry uszyte z taranu, co byloby mozliwe!!
Netka
Nie, chodzi³o mi o pludry uszyte z tartanu. :P

Je¶li szkoci nosili jaki¶ super specjalny krój to na takie, a je¶li takie jak wszyscy w Europie w tym okresie to na jakiekolwiek.
Sauron
Witam

Mam pytanie odnosnie obuwia (i okrycia dolnej czesci nog) u szkotow - ale pewnie i nie tylko.
Dylemat mam taki ze Osprey'e propaguja bardzo prymitywne buty (jako pochodzace z drugiej polowy XVI i poczatku XVIIw) - patrz drugi zalacznik. Sa to buty zrobione jedynie z kawalka skory naciagnietej na stope i zwiazane rzemieniem. Jako ich "nastepcy" (ale ten okres juz mnie nie interesuje) sa pokazywane buty niskie ale juz ze sztywna podeszwa (zalacznik pierwszy). W obu wypadkach dotyczy to zolnierzy.

Teraz problem jest taki, ze nie potrafie zrozumiec dlaczego szkoci mieli by uzywac tak prymitywnych butow skoro juz 3 wieki wczesniej nosili buty szyte z podeszwa! (jest to przyklad zachowanego buta).
Jednoczesnie mieli oni dosc trudne warunki pogodowe i terenowe - kamienie, mokro wszedzie. Takie buty w kilka chwil sa mokre, sliskie, zimne oraz nie chronia przed kamieniami etc. etc.
Dochodzi problem ochrony nogi pod kolanem. Cos na wzor "skarpet" jest z XVIIw, wczesniej nalezalo by sadzic ze sa to jakies "owijki" - ale przeciez to tez koszmarnie prymitywne!! Rowniez gdzies czytalem ze nigdzie nie ma dowodow na noszenie "futerek" na nogach przez szkotow (to moze wynikac z filmowych wizji tego ubioru w breavehearcie i robroy'u).

Teraz pytanie - czy ktos ma informacje CO nosili szkoci (slawetni gorale) na nogach (stopy i lydki) w XVIw. Lub np. jak ta sprawa wygladala w innych czesciach europy.
Jesli jednak nosili tak prymitywne obuwie to dlaczego? Oraz czy nie logiczniejsze (technicznie i okresowo) sa buty skorzane z wysoka wywijana cholewa na czesciowo twardej podeszwie?
Sauron
W zalaczniku but z 7/8w znaleziony Perthshire (Szkocja) - jest szyty i profilowany - tak wiec dlaczego w pozniejszym okresie miano by nosic "gorsze" technicznie obuwie? W czasie rozmow ze znajomymi pojawila sie sugestia ze moze zadne buty z tego okresu nie dawaly wystarczajacej ochrony na deszczu,kamieniach etc. i po prostu takie bylo latwiej zmienic - ale ciezko mi w to uwierzy...
Nikt nie ma jakis propozycji?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mo¿e dlatego, ¿e s³awetni górale byli biedakami? Nie mam o Szkocji bladego pojêcia, ale z tego coobi³omi siê o uszy, to raczej wielkiej kasy nie robili. Zreszt± jak wiêkszo¶æ górali w co bardziej odciêtych od ¶wiata okolicach. Pozdrawiam
Gwyn
Opat
Z tego co kojarze to wlasnie cala zagadka w tym ze byl podzial Szkocji na Highland i Lowland, wiec moze z tego wynikaja roznice w obuwiu??? Jesli chodzi o okrycie nog to w okresie XVII w juz pojawily sie skarpety za kolano... i to chiba tyle smile.gif

Pozdrowki
Sauron
CYTAT(Opat)
Z tego co kojarze to wlasnie cala zagadka w tym ze byl podzial Szkocji na Highland i Lowland, wiec moze z tego wynikaja roznice w obuwiu???

No ale ja szukalem po zolnierskich strojach (choc te mnie akurat nie interesuja - acz sa latwiej dostepne) i tam nawet panowie lowlandowcy w spodenkach biegaja w takich bucikach...

CYTAT
Jesli chodzi o okrycie nog to w okresie XVII w juz pojawily sie skarpety za kolano... i to chiba tyle smile.gif

Do bleted plaid? Raczej nie. Najwczesniejsze widzialem na rycinach i rekonstrukcjach a'la osprey dopiero po 1740 (czy jakos tak).

A co z butami z wysoka cholewa?
Sauron
To ja sobie sam temat podsumuje smile.gif)

Przekopalem co bylem w stanie i ogolnie chyba trzeba przystac na buty miekkie, niskie i mozliwe do wykonania z kawalka skory i rzemienia. Acz sa wersje ciut bardziej zaawansowane - sztyte z pieta (ew. podeszwa).
Dlaczego?:
- ryciny (wszedzie gdzie widze sa owiniete nogi i niskie buty)
- opracowania
- obecnie za czesc stroju hardcorowo szkocko-highlandowego (na wesele i do sprzedazy devil.gif ) uwaza sie buty o odkrytej gorze i wiazane rzemieniamy wysoko nad kostke (przypuszczam ze to mocowanie od razu trzymalo material do owiniecia nogi).

W zalaczniku szkic buta jaki mi sie zrodzil w glowie na podstawie czytania wszystkich materialow przez kilka ostatnich dni. Pieta nie musi byc tak mocno zarysowana, but sklada sie z 2 (przod i podeszwa, pieta) lub 3 (przod i podeszwa, pieta, wzmocniona podeszwa) elementow. Zaklada sie go ona owinieto noge lub w skarpecie.

Co do butow innych - wydaje mi sie (wiem ze to nielubiane stwierdzenie tutaj) - ze buty z wysoka cholewa i twarda podeszwa sa akceptowalne - jednak nie jako stroj regimentowy - a bardziej cywilny.

A teraz bym zapraszal do watku o highlandowych "kamizelkach" - czyli ponizej smile.gif) (mia³ byc osobny temat ale Admini zlaczyli - chyba dobrze mad.gif )
Sauron
Witam

Dzisiaj z pytaniem o XVIw ubiór szkota (highland/regiment) powyzej pasa :o. W zalaczniku jest "Osprey'owa" wizja. Pytanie: jaka taka czesc stroju ma nazwe? - gdzies znalazlem cos o wamsach - ale malo i w koncu nie wiem.
Z jakiego materialu byly robione? Prezentowana wyglada na skorzana (ale widzialem jeszcze z pelnymi rekawami i te raczej byly z jakiejs tkaniny) - choc to "wizja artystyczna" angsad.gif
Rowniez dlaczego ona jest taka "gruba/puszysta" - warstwowa?
Przypuszczam ze to czesc stroju europejskiego i jak bedzie nazwa to sie wiele wyjasni - ale moze ktos posiada jakies obrazy przedstawiajace ten element? (wskazowki?)
Jakies sugestie co do sposobu wykonania?
Wszelkie informacje mile widziane smile.gif
Opat
Faktycznie owe cudo na torsie szkota to wams (przynajmniej taka nazwe slyszalem). Wamsy z tego co wiem glownie byly robione glownie ze skory, aczkolwiek jak donosi pan Collie w swojej ksiazeczce History of the Highland dress zdarzaly sie wamsy z welny. Doczepiane rekawy z tego co sie orientuje (glownie dedukcja) byly opcjonalne w zaleznosci od pogody... Nie jestesm pewien czy wamsy noszone byly tylko w regularnej armii czy takze wsrod mieszkancow Highlandu...

Pozdrawiam
Krzysztof
to cudo to wspó³czesna fantazja na temat szkotów, a mo¿na przecie napisaæ do muzeum w Edynburgu i prze¶la opracowania muzealne.
A co do butów to na rysunku wysz³a ci ³adna kompilacja butów górali z wiêkszo¶ci ¶wiata czyli ró¿nego rodzaju kierpcy - zreszt± te obuwie oferowane jako dodatek do strojów ¶lubnych "tradycyjnych szkockich" to tez fantazja na temat "kierpców" - teraz wyraz kierpce te¿ w "" gdy¿ chcia³bym zaznaczy¶ ¿e takie wzory wystêpuj± w polsce i w innych krajach. Gdzies ju¿ na freha pisa³em o strojach szkockich. Trzeba poszukaæ.

Pozdrawiam
Krzysztof
Sauron
CYTAT(Krzysztof)
to cudo to wspó³czesna fantazja na temat szkotów, a mo¿na przecie napisaæ do muzeum w Edynburgu i prze¶la opracowania muzealne.

Z checia - ale jak i gdzie nalezy cos wyslac? Procz tego fantazja to to na pewno nie jest - Osprey do fantastow nie nalezy smile.gif (choc autor zawsze mogl wykazac sie odrobina luzu).
Skoro twierdzisz ze fantazja to jak powinien wygladac stroj wlasciwy?

CYTAT
A co do butów to na rysunku wysz³a ci ³adna kompilacja butów górali z wiêkszo¶ci ¶wiata czyli ró¿nego rodzaju kierpcy

Kurcze - moze cos napiszesz konkretnego - bo jak narazie to jedynie puste slowa.
a w innym watku do ktorego odsylasz napisales jedynie
CYTAT
A jesli kto¶ z zacnych panów lub pañ pragnie dowiedzieæ siê czego¶ wiêcej na temat tartanu, kiltu etc to zapraszam napiszcie mail'a bo teraz nie chce mi sie wklepywaæ wszystkiego.

To moze jednak podzielisz sie wiedza ze wszystkimi?
Tomaszek
CYTAT("Sauron)
Osprey do fantastow nie nalezy smile.gif (choc autor zawsze mogl wykazac sie odrobina luzu).

aaaaaaaaaaaaaarghh!! no jak to nie????

ku¼wa - odró¿niajmy - B£AGAM!!!! - zawartosc merytoryczna ospreya (LITERKI) tworzone najczê¶ciej przez znawcê tematu, od twórczego ich rozwiniêcia - w formie rysuneczków!!!! kurnafeicjan - przecie¿ do koñca ¶wiata w Polsce bêdzie sie juz ob¶miewywaæ ospreya o XVII wiecznej je¼dzie polskiej (kurde czego tam nie ma, a na ok³adce husarz (chyba?) w jakich¶ elementach zbroicy paradnej chyba z okresu nie¼le pó¼niejszego) - (w razie nie¶cis³osci prosze o korekcjê))... rysunki - w przyt³aczaj±cej wiêkszo¶ci sa pe³ne nie¶cislo¶ci zwiazanych z nieznajomo¶ci± zjawisk kulturowych przez autorów... twórczosæ p. MacBride`a w tym przoduje, ale s± te¿ i inne micha³ki...

z ciekawostek (przyk³ady) -
- "Italian medieval armies" obrazek "H" - pozycja 3 "french handgunner end of XV cent." - w jego rêkawicach nawet w dupencjusza by sie nie mo¿na podrapaæ, co dopiero strzelaæ z arkebuza, czy czegos tam...(model: "rulon z blachy")
- "byzantine armies 1118-1461 AD" - obrazek G, pozycja 3 "italian mercenary 1453" - ani chybi tuniczka ze streczu, albo jakiego¶ mroku innego - co to za jaki¶ badziew????'
- "Polish Armies 1569-1696 Part 2" - E, F, G, przede wsszystkim wszystkie postacie maj± syndrom "japoñskich stóp", a król Sobieski wygl±da jak jaki¶ eunuch!!!! oble¶ne!!!! a ¿eby nie by³o ¿e jestem stronniczy, to buty s± s³abe jak cholera, ble...
- "German Medieval Armies 1300-1500" - nooo tu to wypas po prostu... F - 1 (knight...) co to za ziomal?? szorca do kolan to fajowa sprawa, ale akurat ta, to by chyba tego pana przewa¿y³a...

jeszcze by siê poznajdywa³o, ale ju¿ mi sie nie chce... sorewicz...
do rzeczy - jaka¶ puenta mo¿e:
proszê przyjaæ apriorycznie, ¿e jak co¶ pojawia sie tylko w jednym miejscu, (na dodatek nie jest to ¼ród³o, tylko opracowanie) i nie jest potwierdzone w innym, to moze byæ co najwy¿ej przyczynkiem do dalszych badañ, a nie materia³em do wyci±gania wniosków, tudzie¿ tworzenia uogólnieñ... dzia³anie takie charakteryzuje - ¿e tak powiem - nieprofesjonalistów...

³ahaha- ale¿ "ton mentorski" mi siê w³±czy³
szcza³ka
Sauron
CYTAT(Tomaszek)
proszê przyjaæ apriorycznie, ¿e jak co¶ pojawia sie tylko w jednym miejscu, (na dodatek nie jest to ¼ród³o, tylko opracowanie) i nie jest potwierdzone w innym, to moze byæ co najwy¿ej przyczynkiem do dalszych badañ

Toz dlatego pytam innych o jakies informacje - i przeciez zaznaczylem ze to jest opracowanie a nie zrodlo smile.gif - jednoczenie ilosc materialow jest BARDZO znikoma - dlatego prosilem o jakies wskazowkie gdzie szukac. Byc moze i Edynburg jest dobrym miejscem ale kiedy tak bylem myslalem o innych rzeczach - a zalatwianie pewnych spraw na odleglosc pociaga koszmarne opoznienia czasowe...
Tomaszek
hmmm no wiadomo, ¿e w Polsce bêdzie zimna ass.gif z materia³ami... na dzieñ dobry mogê tylko powiedzieæ ze bibliografia z ty³u ksi±zki cool.gif (18th Century Highlanders, Highland Clansman 1689 -1746,Culloden 1746 mad.gif ) ... wiem, ¿e ciê¿ko - ¿ycie... pozostaje tylko przez net szukac, albo do bibliotek w Berlinie pojechaæ (bli¿ej ni¿ do Wawy mad.gif , a wszystko bêdzie)...

ja tam siê bynajmniej za rabina w sprawach szkocji nie uwa¿am...
cool.gif
papa
T.
Krzysztof
Fa ilte tfu. chcia³em powiedzieæ Witam

Sauronie co do podzielenia sie informacjami - napisa³em ¿e mo¿na napisaæ do Edynburga, gdzie rodowici szkoci, na dodatek historycy/archeologowie/etnografowie podadz± ci najlepsze informacje, mo¿esz te¿ sprawdzic bibliografiê jak podpowiada Tomaszek i zamówiæ ksi±zki w jakiej¶ bibliotece - to jest tak zwane wypo¿yczanie miêdzybiblioteczne - spisujesz co ci jest potrzebne i idziesz do jakiejs du¿ej biblioteki np. wojewódziej czy o podobnym statusie, zamawiasz i w max. 4 tygodnie masz ksi±zki na miejscu, us³uga ta obejmóje ca³y ¶wiat, ale na polske jest bezplatna a na resztê ¶wiata chyba 20 z³ ca³o¶c zamówienia.

A co do mojej uwagi o kierpcach - w wiêkszo¶ci gór w europie istniej± jakie¶ muzea albo skanseny i w ka¿dym s± buty podobne do naszych polskich/góralskich kierpcy, nie wiem dlaczego mo¿e ten kszta³t buta by³ dobry dla pasterzy i innych ludzi zamieszkujacych góry.
Widzia³em takie buty w muzeum w Polsce, Rumunii, Austrii, Szwajcarii i kilku jeszcze innych, ale jak to turysta nie sffotografowa³em ¿adnego z tych butów bo po prostu nie interesowa³y mnie one i nawet nie mam jak ci teraz udowodniæ mojej wypowiedzi.
Ale je¶li wystêpowa³y podobne do siebie buty w du¿ej liczbie krajów europejskich to szkocja z jej górami tak¿e posiadac musia³a co¶ w rodzaju tych butów czyli po goralsku kierpcy.
O teraz przypomnia³o mi siê ¿e przecie górale s± ludem karpackim i pochodz± z okolic ba³kanów - wiêc stroje polskich czy wêgierskich górali s± zbli¿one.

A tu prezencik je¶li bêdziesz chcia³ to u¿yjesz:
- Historic Scotland 5 Charlotte Square, Edinburgh EH2 4DU i tel.00-44 131 2265922 (mo¿e oni bêd± mieli jakie¶ interesujace materialy)
- National Library of Scotland tel. 00-44 a potem je¶li dobrze pamiêtam 2264531 - to jest najlepsza je¶li chodzi o naukowców ró¿nych dziedzin biblioteka w szkocji - ale tutaj bêdziesz musia³ skorzystaæ z jakiegos za¶wiadczena z w³asnej uczelni je¶li jeste¶ studentem albo naukowcem, je¶li nie to hmm bêdziesz musia³ cos wymy¶liæ gdy¿ jest to raczej biblioteka zamkniêta dla ludzi spoza ¶rodowiska naukowego.

Wybacz studentom tez nakazuje samemu szukaæ, podajê im tylko pocz±tkowe informacje - ostatecznie od tego jest siê studentem, ¿eby poszukiwaæ smile.gif .

Pozdrawiam
MacDwain
podejrzewam ¿e nosili na wzór szwedzkich, jako ¿e s³u¿yli w szwedzkiej armii. a w Polsce mieli wymog noszenia pludrów. tak wiêc nie s±dze, aby by³y jakie¶ inne...
Tomasz Rejf
Szypu³ czy móg³by¶ mi przes³aæ ten artyku³ Anny Biegañskiej "¯o³nierze szkoccy w dawnej Rzeczypospolitej". Ni ewchodz± obrazki do których podajesz linka. Wszelkich szkotów i innych irlandczyków zapraszam do Regimentu KJM. Jedyne co to musicie sobie poszyæ kurtki regiomentowe i pludry. Kiltów czy pledów nie nosimy u nas.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.