Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szkockie stroje
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2, 3
megamrok
Jako ¿e moja 'mroczno¶æ' jest nieco celtycka, te¿ spróbujê co¶ dodaæ...
Na pocz±tku (prekaledoñskie mroki ) by³a sobie gruba, p³ócienna lub we³niana
koszula, nat³uszczona ³ojem (robactwo!zimno!) + cokolwiek innego.
Im wy¿ej ( góry) tym biedniej, im ni¿ej, tym zamo¿niej(niziny-lowlands).
I ju¿ widaæ podzia³ na ceprów i górali ( jeszcze s± wyspiarze). smile.gif
¦redniowiecze,Braveheart,Robert the Bruce,itp. - bogatsi nosz± siê 'po angielsku'
- czyli - patrz ¶redniowiecze Europa, biedni,górale i wyspiarze nosz± koszulê j/w
+ breacan feille (pierwowzór great kiltu),na razie prawie ¿adnych kratek, we³niany
pas materia³u(tkany) barwiony naturalnie na buro, zielono,br±zowawo,itp.,
uk³adany podobnie, jak Marron ubiera Wallace'a po... wiecie czym...
D³ugo¶c breacan feille by³a ró¿na - najd³u¿sze, o jakich s³ysza³em ( w Szkocji)
miewa³y nawet 6-8m d³. Im biedniej, tym krócej...
Z tego (w³a¶ciwie mimo wielu ¼róde³ nie ma zgody , kiedy) wywodzi siê great kilt,
zak³adany na le¿±co(!) i spinany pasem. Pod kiltem spano(ko³dra),chowano siê
przed s³oñcem (namiot) itp. W bitwie robi³ za os³onê, w czasie zimna narzucano
go na g³owê.Kiedy wesz³y tkaniny maszynowe, zrobi³o siê wiele wzorów, ale
po bitwie pod Culloden ( XVIII) w ogóle Angole zakazali noszenia kiltów, broni,
wypasu byd³a, grania na bagpipe (dudy - nie kobza!!!) oddychania,itp. icon_sad.gif
No i by³o ciê¿ko a¿ do królowej Wiktorii.
Superkrólowa Wiktoria mia³a hm.. bliskiego znajomego Szkota, poza tym
dzia³ali szkoccy poeci i pisarze, tworz±c wyidealizowan± krainê - szkocki
Highland zamieszka³y przez Rob Roy'ów i innych niezwyklych ludzi.
No i siê zaczê³o i trwa do dzisiaj - megamoda na szkocko¶æ, wzory tartanu
dla ka¿dego klanu,miasta, wojska,itp- dzi¶ jest ponad 700 wzorów (!)
wci±¿ powstaj± nowe ( dla ka¿dego, Nieszkota te¿ !) zrobi³ siê biznes,
a z kiltu (belted plaidu) zrobi³a siê plisowana spódniczka...
ufff....

a teraz serio : na Bagrittonie s± linki do ciekawych kiltowo stron

megamrok w kratkê
Szypu³
CYTAT(Tomasz Rejf)
Szypu³ czy móg³by¶ mi przes³aæ ten artyku³ Anny Biegañskiej "¯o³nierze szkoccy w dawnej Rzeczypospolitej". Ni ewchodz± obrazki do których podajesz linka. Wszelkich szkotów i innych irlandczyków zapraszam do Regimentu KJM. Jedyne co to musicie sobie poszyæ kurtki regiomentowe i pludry. Kiltów czy pledów nie nosimy u nas.

Witam, przepraszam ¿e tak pó¼no ale ¿adko tu zagl±dam smile.gif
Co do Biegañskiej to mam ten artyku³ w tej chwili tylko i wy³±cznie w wersji wydrukowaej, niestety p³yta na której by³a wersja elektroniczna uleg³a zniszczeniu dunno.gif tears.gif i jest mi z tego powodu bardzo przykro icon_sad.gif , na szczê¶cie okaza³o siê ¿e podczas ostatnich po¿±dków znalaz³em wydrukowane przezemnie kopie tyhc artyku³ów, wiêc nie wszystko przepad³o :>

Obrazki nie wchodz± bo republika usunê³a moje konto, postaram siê wkrótce podes³aæ te obrazki w za³±czniku,

Co do regimentu, no to niestety jest ból, wiadomo ¿e wiêkszo¶c Szkotów chcia³aby chodziæ w kiltach devil.gif ot ju¿ takie zboczenie do biegania w kieckach crazy.gif , jak przypuszczam to samo siê tyczy niebieskich beretów, czy reszty oznak szkocko¶ci, dirków, pa³aszy koszowych i innych specyficznych dla tej nacji "zabawek" szczerba.gif
Pozdrawiam wszystkich
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Berety w XVII akurat nie sa mroczne, co do palaszy koszowych sprawa jest dyskusyjna, ale akurat dyskusja toczy sie o to, czy byly w pierwszej polowie, czy tez pojawily sie zaraz po Rewolucji Angielksiej (odkupione z demobilu), wiec pojawianie sie jakis pojedynczych egzemplarzy zaslony kosozwej nie powinno byc jakims strasznym anachronizmem, jak sadze, nalezy tylko pamietac, ze taki kosz nie byl czyms charakterystycznym dla Szkocji.

Zainteresowanym wygladem szkotow/irlandczykow polecam slynna rycine prt irrishe truppen in stettin 1620, czy jakos tak, gdzie podobno w roli Irlandczykow wystepuja Szkoci, a XVII wieczny autor podpisu cos pochrzanil: maja tam pludry, berety oraz rozne dziwne wynalazki.Slowem prawie wszystko, czego trzeba.
Pozdrawiam!
Szypu³
A ja ¿eby tylko uzupe³niæ wypowied¼ Briana dodaje t± rycinê :> zreszt± jedn± z tych która by³a w by³ych linkach.
A tak swoj± drog±, czy ja twierdzi³em, ¿e w komplecie który wymieni³em jest co¶ mrocznego ??
Co do Pa³aszów koszowych to muszê siê przyjrzeæ dyskusji bo przyznam ¿e przegapi³em, ale to temat na inny dzia³ forum
Pozdrawki
Bagpiper
a wogule to ludzie przestancie sie ubierac w kilty bawiac sie w XVII wiek, Szkoci nosili sie tak samo jak reszta europy, wyruzniali sie Jakobici ale oni tyz w sukienkach nie lazili, a s. kilt to wymysl z dziewietnastego wieku!!! http://www.irishhistoryco.com/Jacobite.htm tutaj macie linka do jakobitow.
A gdyby ktos sie czepial mojego awatarka to jest jest wydatowany na...2002 rok (dzudziarz Szkocki)
senkju
Maniek
znalazlem takie buciki (gostek po lewej) . Zdjecie z artykulu o szkotach ze swordforum.com
Ania Kryska
Do Bagpiper: do¶æ dziwne z Twojej strony argumentowaæ kwestiê nienoszenia szkockiego kiltu (mo¿e w³a¶ciwiej by³oby: belted plaid, bo do tego siê sprowadza poprawny historycznie ubiór górala) podaj±c... link do strony o strojach irlandzkich. Wiadomo, ¿e wojsko nie ubiera³o siê w kilty, tylko w barwy swojego oddzia³u (to chyba czasy, kiedy zaczyna do armii wchodziæ mundur), ale nie powiesz, ¿e szkocki góral nie nosi³ koca. Co innego lowlanderzy, oni ubierali siê konwencjonalnie.
Szypu³
Jezeli chodzi o wypowiedz Bagpiper to ja podam link do innego dzialu tego forum
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=41996#41996
Mysle ze to wiele wyjasni smile.gif
Pozdrawiam
Aga J.
dunno.gif Pilnie (bardzo pilnie) poszukuje informacji na temat ubioru kobiet w szkocji w XVII wieku. Bêdê wdziêczna za zdjêcia, obrazy, a zw³aszcza wykroje. Najbardziej po¿±dam informacji o ubiorze góralek (tych biedniejszych). Z góry dziekujê za pomoc.
Vidrobellinus
Po prawdzie mooocno nie moja epoka, ale o nieco informacji siê otar³em. Mo¿e siê przydadz±.

W XVII wieku na podstawowy strój szkockich góralek sk³ada³y siê „leine” - p³ócienna koszula w typie giez³a i „earasaid” (arisaid) – siêgaj±cy piêt p³aszcz we³niany, spiêty pod szyj± okr±g³± brosz±, a w talii przewi±zany paskiem. Na koszulê, a pod p³aszcz gorsecik albo kabacik (gaelickich nazw tych czê¶ci ubioru nie znam).
Gdzie¶ trafi³em te¿ na informacjê, ¿e w tym okresie zakazano szkockim kobietom zakrywania g³owy (na pewno p³aszczem, ale ?ponoæ? równie¿ chustk±, albo innym czepkiem).

Gar¶æ linków:

http://www.marariley.net/celtic/scotland.htm
http://www.lindaclifford.com/Arisaid.html - wspó³czesna wersja stroju
http://www.clangregor.org/history-tartan-women3.html
http://www.scottishpatterns.com - z tym materia³em ostro¿nie, bo to chyba raczej wspó³czesne stroje do tañców ludowych, ni¿ rekonstrukcje.
http://www.meridies.org/as/dmir/Costume&Fa...shion/0921.html - sposób zak³adania i noszenia arisaid
http://home.planet.nl/~hvmourik/schot_engels.html - pó¼niejsze, ale podstawowe czê¶ci stroju pozostaj± te same.

Pozdrawiam ;)
Vids
Micha³ ¯elazo
Witam.

Poszukujê wykroju do spodni podobnych do tych noszonych przez Szkota numer dwa (od lewej) na rycince z za³±cznika.

Z góry dziêki !

Pozdr.
M.
EwKa
Sa to normalne "marynaly" z ok. 1610-20r.
Gdzies mam wykroj...Hiszpanski podrecznik krawiecki z 1618r.
Wams i spodnie.
Od lewej widac pol nogawki, pol baskiny z przodu i stylu, pol tylu wamsa, pol przodu kolnierza i pol przodu wamsa, jeden rekaw i 2 pol nogawki.
Wykroj wymaga przeskalowania do proporcji wspolczesnej osoby. Nogawki na dole musza byc na tyle szerokie by je jeszcze przymarszczyc. Przymarszczenia wymaga tez pas spodni.
Tomaszek
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Poszukujê wykroju do spodni podobnych do tych noszonych przez Szkota numer dwa (od lewej) na rycince z za³±cznika.

ja tylko z zapytaniem - z ciekawo¶ci - to nie s± Irlandczycy?? przynajmniej tak jest napisane u góry (za moich czasów Irlander to byli w³a¶nie mieszkañcy Irlandii, ale moge siê myliæ - dlatego siê pytam... zw³aszcza ¿e wcze¶niej pada s³owo Irren. przynajmniej dzi¶ Irowie i Irlandczycy to zdecydownaie nie to samo...

no ale do rzeczy: dla mnie osobi¶cie ró¿nica do¶æ powa¿na - nie ta wyspa, no i jakie¶ 200 - 300km ;) )... i jeszcze raz - któ¿ to zacz: Szkoci to czy Irlandczycy

to tyle - papa
Tomasz Rejf
To zale¿y kto rysowa³ i podpisywa³ ten rysunek. Nawet wykszta³ceni ludzie tacy jak Ossoliñski Jerzy (pose³ do króla Anglli wiêc powinien znaæ nacje wysp) nazywali (mylili) zamieniie Anglików, Szkotów i Irlandczyków. Naprzyka³ad piechota Astona by³a nazywana szkock± lub angielsk±, sam Aston te¿ dla naszych szlachciurów by³ mieszkañcem jakiej¶ dalekiej wyspy. Jeszcze trzeba pamiêtaæ ¿e Szkot z nizin by³ tak samo ubrany jak Anglik. Cyba w ospryu o polskich wojsckach jest rycinka przedstawiaj±ca szkockiego chor±¿ego wynajêtego przez Gdañszczan na wojne z Batorym. Wygl±da jak przeciêtny mieszkaniec kontynentu. Co do tej ryciny to nie wiem kogo ona przedstawia. Trzeba przyj±æ ¿e to Irlandczycy skoro tak napisane smile.gif.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(EwKa)
Gdzies mam wykroj...Hiszpanski podrecznik krawiecki z 1618r.

Ogromne dziêkujê dla Ciebie EwKo heart.gif

A co do napisów faktycznie stoi tam jak wó³ Irlandczycy, ale wydaje mi siê, ¿e podobne, je¶li nie identyczne odzienie nosili Szkoci przebywaj±cy na ¿o³dzie na kontynencie.
Taki skrót my¶lowy, który powinienem rozwin±æ...

Raz jeszcze dziêkujê !

Pozdr.
M.
Tomasz Rejf
co do takich skrótów my¶lowych to bym sie nie zgodzi³. To tak samo jakby przywrównaæ kozaka z Zaporo¿a do kozaków jazdy kwarcianej. To kozak i to kozak a jak bardzo inny. Nie wspomne ju¿ o ubiorach polskich i moskiewskich. Dwa s±dsiednie kraje ale stroje troche inne. Po pierwszym sezonie s³u¿enia w wojsku na kontynencie jegomo¶æ by³ zmuszony zmieniæ wdzianko o ile nie wcze¶niej. Podobnie jak Polacy którzy je¼dzili na saksy do cesarskich wojsk.
Micha³ ¯elazo
Aluzju pania³ bigsmile2.gif

Czy nogawki by³y czymkolwiek spinane, np. troczkami, paskami ?
Jakiej d³ugo¶ci powinna byæ nogawka i w czy plisy na dolnej jej czê¶ci je¶li nie by³y spinane mog³y byæ zszywane ?

I na koniec jeszcze jedno: czy takie spodnie posiada³y konstrukcjê samono¶n±, czy musia³y byæ podtrzymywane pasem ?

Byæ mo¿e pytam o rzeczy elementarne, ale jedynie dlatego, ¿e nie wiem...

Pozdr.
M.
Tomaszek
CYTAT(Tomasz Rejf)
To zale¿y kto rysowa³ i podpisywa³ ten rysunek. Nawet wykszta³ceni ludzie tacy jak Ossoliñski Jerzy (pose³ do króla Anglli wiêc powinien znaæ nacje wysp)  nazywali (mylili) zamieniie Anglików, Szkotów i Irlandczyków. Naprzyka³ad piechota Astona by³a nazywana szkock± lub angielsk±, sam Aston te¿ dla naszych szlachciurów by³ mieszkañcem jakiej¶ dalekiej wyspy. Jeszcze trzeba pamiêtaæ ¿e Szkot z nizin by³ tak samo ubrany jak Anglik.

nieno - miodzio - tylko bez galopady... a i owszem - zdarza³o siê mylenie anglików ze szkotami, tudzie¿ anglików z irlandczykami - ze wzglêdy na - ¿e tak rzeknê enigmatycznie - pewne polityczne perturbacje miedzy owymi krajami. nagminnie wszystkich mieszkañców wysp wrzucano na kontynencie do kategorii "angielczyków' - luzik. ale nie ³yknê tego ¿e mylono szkotów z irlandczykami. to by chyba by³o za du¿e uproszczenie...
Tomasz Rejf
Tomaszku dzis w dobie internetu, telefonów komórkowych i GPS, przez 50% mieszkañców ameryki pó³nocnej zostaniesz wrzucony do jednego wora razem z Serbami, Rosjanami, Ukraiñcami, Estoñczykami i reszt± mieszakañców tzw Europy ¦rodkowo wschodniej. smile.gif
Tomaszek
racja - a 20% "wrzucaczy" to Irlandczycy i/lub szkoci...

nie wa¿ne...

mo¿e lepiej mieæ nieco wy¿szy poziom merytoryczny i/lub intelektualny ni¿ owi wrzucacze z am. p³n.?? mad.gif hehehe... hehe...

pa
Micha³ ¯elazo
A w nawi±zaniu do mojego pytania...
Hmmm...
To jak to by³o ?

Pozdr.
M.
EwKa
W pasie pasek, na dole nogawek nie-tam masz dziurki przez ktore przechodza koncowki podwiazki podtrzymujacej ponczochy-z podwiazki robisz kokarde z boku nogawki. Rozporek i pasek zapinane na guziki.
Micha³ ¯elazo
Wiem ju¿ wszystko bigsmile2.gif

Teraz czas si±¶æ, wykroiæ i zszyæ.
Wielkie dziêki !

Pozdr.
M.
Tomasz Rejf
guziki proponuje sobie zrobic naprzyka³d takie http://www.freha.pl/download.php?id=2231
jak siê postarasz crazy.gif to mozna zrobiæ krate szkock± devil.gif

I jeszcze jedna sprawa mi siê nasuwa. Czy taki Szkoto-Irlandczyk doniós³ by do Polski swoje niesamowite pludry z klanowego tartanu? Po pó³ roku by³y by chyba do wymiany.
Sauron
CYTAT(Bagpiper)
a wogule to ludzie przestancie sie ubierac w kilty bawiac sie w XVII wiek, Szkoci nosili sie tak samo jak reszta europy, wyruzniali sie Jakobici ale oni tyz w sukienkach nie lazili, a s. kilt to wymysl z dziewietnastego wieku!!!

A napisze - niech zostanie dla potomnych bigsmile2.gif

Kilt jest to nazwa dla stroju krojonego przez krawca i jest to bardzo mlody stroj. W zwiazku z notorycznym mowieniem na wczesniejsze stroje kilt wprowadzono nazwe "tailored kilt" - ale tak czy siak kilt to spódniczka, z zaszytymi plisami dla facetów.
Belted plaid (tez nowoczesnie stworzony potworek jako greatkilt) jest (tutaj nie ma jednoglosnosci) strojem z przelomu XVI/XVII wywodzacym sie z wczesniej noszonych pledow (brait) na ramieniu.
To ze pled nie byl noszony przez wiekszosc szkotow nie znaczy ze nie mozna go nosic - problem w tym by wiedziec co sie nosi - zreszta tak jak w wiekszosci wypadkow przy strojach historycznych.
Sauron
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Wiem ju¿ wszystko  :grin:  
Teraz czas si±¶æ, wykroiæ i zszyæ.

To jak zrobisz sobie wykroje i je poskladasz to wrzuc tutaj je (i efekty koncowe) smile.gif)
Micha³ ¯elazo
Spodnie bêd± z we³ny w szkock± kratê, a nie bêdê udawa³, ¿e co¶ takiego byæ mog³o w Polsce, gdy¿ interesuj±cy mnie okres to wojna 30-letnia, która szczê¶ciem nasz kraj ominê³a smile.gif

Jak tylko uszyjê, to zdjêcie wrzucê do tego tematu, ale na rewelacje bym nie liczy³, bo dopiero zaczynam uczyæ siê szyæ.

Pozdr.
M.
Sauron
Ja jeszcze raz z pytankiem odnosnie wamsow - ponizej skan z katalogu muzeum - stroj datowany na 1625-40. Z czego on mo¿e byc zrobiony? (skora?) I czy te rozciecia mialy jakas ceche uzytkowa czy to jedynie (az) moda.
EwKa
Wydaje mi sie, ze trafilam tez w Osprey-u poswieconym polskiej piechocie przelomu XVI i XVIIw. na ilustracje ukazujaca kapitana jakiegostam ze Szkocji ktory sluzyl w Gdansku jako najemny. Jego cudne marynaly/wenecjany sa zrobione ze zwyklej tkaniny jedwabnej. Szkoci chyba uzywali tartanu po czesci z biedy (tworzono go metoda chalupnicza z lokalnych surowcow i barwnikow).
"Kontynentalni Irlandczycy i Szkoci" chyba woleli nosic sie po kontynentalnemu. Portrety szkockich moznych dumnych z kiltu i rodowego tartanu spotkalam dopiero w 2pol.XVIIw. i na pocz.XVIIIw.
Tomasz Rejf
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
a nie bêdê udawa³, ¿e co¶ takiego byæ mog³o w Polsce, gdy¿ interesuj±cy mnie okres to wojna 30-letnia

Znaczy siê bêdziesz udawa³, ¿e taka krata by³a w wojskach szwedzkich w czasie trzydziestoletniej zawieruchy smile.gif. Powodzenia w szyciu.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Tomasz Rejf)
Znaczy siê bêdziesz udawa³, ¿e taka krata by³a w wojskach szwedzkich w czasie trzydziestoletniej zawieruchy smile.gif. Powodzenia w szyciu.

Nie, nie bêdê w czym¶ takim odtwarza³ regulaminowego ¿o³nierza armii Gustawa Adolfa bigsmile2.gif
S³oñce ¶wieci nad Lublinem, ale nie a¿ tak mocno. cool.gif
Bêdzie to szkocki piechur z okresu wojny 30 - letniej. Po prostu.

Bardziej chodzi mi o sprawdzenie czy umiem co¶ takiego uszyæ.

Pozdr.
M.
freescotland
Czekam na efekt koncowy. smile.gif A tak przy okazji Micha³ masz jakie¶ wzory wczesnych koszy do pa³asza? z koñca XVI w?
Micha³ ¯elazo
Koniec XVI wieku ?

Niestety nie, ale proponujê poszukaæ po stronach internetowych szkockich zbiorów muzealnych, a poza tym pobawiæ siê w google.com wpisuj±c np. "scottish wars", czy co¶ podobnego.

Nie pamiêtam teraz nazwy strony, ale jakie¶ 2 lata temu znalaz³em tak± jedn±, website jakiego¶ szkockiego p³atnerza. Z tego co pamiêtam wyroby mia³ raczej nad kominek ni¿ do walki, ale przy ka¿dym by³ krótki opis, czasmi do tego jeszcze ikonografia.

Owocnego szukania.

Pozdr.
M.
freescotland
Znalaz³em kilka wczesnych pa³aszy z tzw. irlandzkim koszem. W Osprey- u datowali go nawet na 1560 rok. Kosz nie by³ zabudowany do konca, ot po prostu prosta wersja. Pozdrawiam
Wojtek
ps.
Dodam, ¿e jest to muzealna fotografia a nie rys. z koncza ksi±zeczki. Szkoda, ¿e tylko z jednej strony.
Micha³ ¯elazo
I jeszcze jedno pytanie:

Damskie poñczochy ze sklepów chyba na pewno odpadaj± jako dodatek do takich spodni cool.gif

Proszê wiêc powiedzieæ mi jakich powinienem u¿ywaæ.
Czy mog± byæ we³niane ???

Pozdr.
M.
Fionn
Na za³±czniku widnieje z tego co pamiêtam Szkocki odzia³ najemny... kiedy¶ szukaj±c paru informacji na temat Szkocji natkn±³em siê parokrotnie na ten za³±cznik...i w kilku miejscach rozwodzono siê na ten temat ... podpis pod rysunkiem jest b³êdem autora owego dzie³a(przynajmniej wszêdzie tak pisali).
freescotland
Czo³em
Od szesnastego wieku skarpety/ponczochy we³niane zaczê³y byc robione maszynowo, ponoæ królowa El¿bieta zakaza³a tego, twierdz±c, ¿e pozbawi to jej poddanych robi±cych je dotychczas rêcznie, pracy. My¶lê, ¿e skarpety takie bêd± jak najbardziej w klimacie u ¿o³nierza. Ciep³e i funkcjonalne - buty nie obcieraj± smile.gif
Micha³ nie natkn±le¶ siê mo¿e gdzie¶ na we³ne w barwach w jakich smigaliscie kiedys z Didem i Borysem? Daj cynk.
Wojtek
Micha³ ¯elazo
Niestety, takiej kraty nie widzia³em ani nigdy wcze¶niej, ani nigdy pó¼niej, chocia¿ poszukiwali¶my jej ostro z Szopenem, po tym, jak on swoj± zamoczy³, nie rozwiesi³ i mu skis³a... dunno.gif Byli¶my we wszystkich chyba sklepach i hurtowniach w Lublinie, tam prosili¶my, by dowiedziano siê u dostawców i...nic.

A nota bene z tego w³a¶nie materia³u (którego nie mia³em na ty³ku ju¿ ze trzy lata) teraz planujê zrobiæ spodnie. Bo tak modnie i wygodnie bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Ithil
Wyciecia to az moda. Mi to wyglada na jakas tkanine, przypatrz sie wzorom, fakturze materialu....
freescotland
Co do pa³aszy (bradsword i backsword) to wiek siedemnasty jak najbardziej i nie widze tu rzadnej mroczno¶ci- no mo¿e nie w takich wersjach kosza z a¿urkami i takimi tam wycinankami, ale z prostym koszem jak najbardziej. Znalazlem w jednym ospreyu zdjecie pa³asza datowanego na drug± po³owê XVI w. w wersji jeszcze archaicznej ale z wykszta³conym koszem .
saggitarius
Ciekaw jestem kto nada³ tak± nazwê temu obrazkowi (WamsSuedDeutsch 1625-40.jpg) - bo oprócz datowania (pocz. XVII w.) i miejsca pochodzenia (Niemcy) sugeruje, ¿e ten konkretny wams jednak ma co¶ wspólnego z zamszem lub welurem ('sued' - to chyba od 'suede'... ?). Tak na oko to w ogóle trudno co¶ tutaj powiedzieæ - mo¿na pogdybaæ, ¿e albo jest to czysto skórzany (zamszowy) wams albo spód to skóra a wierzch to jaki¶ ³adny i (chyba?) drogi materia³. Zreszt± gdyby te ponacinane rêkawy w formie pasów i baskiny by³y z samego materia³u to chyba tak ³adnie i sztywno by siê nie uk³ada³y?

Nacinanie by³o powszechnie stosowan± form± 'zdobnictwa' ubrañ w okresie renesansu - i w szczególno¶ci dotyczy³o to wamsów (do¶æ popularn± form± by³y podwójne wamsy gdzie wierzchni by³ w³a¶nie nacinany) i spodni.

PS. Nacinanie by³o dawniej nazywane w Polsce 'rzezaniem' st±d 'rzezane kabaciki' u Biegañskiej to raczej wamsy zdobione nacinaniem a nie przeszywane uko¶nie - w romby. Jak widaæ Szkoci w XVI w. chcieli byæ bardzo modni...
Sauron
Jeszcze pytanko odnosnie zapiecia - jak sie popatrzy na gorna czesc widac rzad malych wystajacych kawalkow - czy ten wams byl zapinany na cos co przypomina obecne haftki?
Krzysztof
Witam
tak dla informacji, wiêkszo¶æ ostrzy u¿ywanych w szkocji i okolicy w XVI i XVII wieku by³a sprowadzana z w³och o czym ¶wiadcz± kontrakty i listy kupieckie przechowywane w archiwach miast w³oskich np. w Ferrara, pisa³em o tym w innymw±tku wcze¶niej na freha, dla zainteresowanych polecam klawisz "szukaj"

teraz troszkê o koszach, które w³asnie dzieku sprowadzaniu pa³aszy z italii zawdziêczaj± ten charakterystyczny wzór i format rozklepanej blachy, a ozdoby na koszu takie jak trójk±ty, stylizowane serca, osty i li¶cie ostów to efekt ju¿ miejscowej, szkockiej twórczo¶ci.

a tu link do innego postu o pa³aszach tam jest reszta o w³osko - wyspiarskich pokrewieñstwach broni
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=45313&...ighlight=#45313
Netka
Niemal na 100% tak. Haftki byly juz wtedy do¶æ popularne. Mialy nieco inny wyglad niz dzisiejsze, ale wspolczesne tez mozna wykorzystac jesli nie sa z plastiku.
faza
mam takie pytanko smile.gif mianowicie czy szkoci nosili koszule obszyte krajka? smile.gif bo to pytanko nurtuje mnie dosc dlugo
freescotland
Czesc
Czy np takie spodnie- z kraciastego materia³u mog³yby byc porozcinane , tak, ¿eby widac bylo podszewke, tak jak to modne by³o w XVI w?
Agata Witkowska
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Proszê wiêc powiedzieæ mi jakich powinienem u¿ywaæ.  
Czy mog± byæ we³niane ???

Wydaje mi siê, ¿e mog± byæ te¿ p³ócienne albo lniane (warunek - gruby materia³!)
To jest tylko mój lu¼ny pomys³ wysnuty z ogl±dania obrazów z epoki. Widzia³am tam takich panów którzy nosili poñczochy, wci±gane na spodnie - ale na pewno nie z we³ny, przynajmniej tak to nie wygl±da³o. Byæ moze piszê teraz bzdury, nie wiem - proszê mnie poprawiæ.
Michale !! Na wspomnienie waszych kiltów ...nie powiem...³za mi siê zakrêci³a...Moje pierwsze imprezy...ile to ju¿ lat temu bum.gif
Sauron
CYTAT(faza)
mam takie pytanko smile.gif mianowicie czy szkoci nosili koszule obszyte krajka?  :) bo to pytanko nurtuje mnie dosc dlugo

O ile mowa o wczesnych szkotach czyli latajacy w dlugich koszulach to praktycznie nie ma nic na ten temat - jedynie kilka rycin nie dajacych pelnego obrazu. Tutaj jest tekst odnosnie sredniowiecznych szkotow
http://www.reconstructinghistory.com/scott...dievalscot.html i kilka rycin z Leine.

Teraz juz z dedukcji wydaje mi sie ze nie za bardzo bylo sens obszywac we wzory koszule ktore byly grube i czesto welniane, byc moze jakis haft tylko do ozdoby. Druga sprawa ze sama krajka to raczej zupelnie inny obszar kulturowy i raczej ktos mogl wrzucic szkotow do tego worka razem "z innymi dziukusami" smile.gif.
Sauron
Widze ze wszystko co ma szkota w tytule zostalo wlaczone do tego watku - co akurat fatalnie wplynelo na chronologie odpowiedz icon_cry.gif

Mam kolejne pytanie/stwierdzenie - procz samych kiltow istnieje jeszcze jeden symbol dosc powszechnie przyszywany do szkotow - sporan (torebka wiszaca miedzy nogami). Sprawa stala sie o tyle symboliczna ze zdarzaly sie wypadki rywalizacji kto ma wiekszego devil.gif ... co konczylo sie noszeniem czegos na ksztalt owcy na pasku smile.gif. Ale juz powaznie, na przytaczanej tutaj rycinie z rzadkiem szkotow (Irrelander) zaden nie posiada wynalazku zwanego sporanem (dwoch ma przy prawym boku cos malego - ale to zapewne koncowki strzal i kolczanu).
No i teraz pytanie - czy sporan to tez wymysl epoki kiltu (czyli splisowanej spodniczki) czy moze istnial przed XVIIIw wraz z belted plaid?
Pawe³ Lipnicki
Sporran to wymys³ wczesny ( na szczê¶cie XIX wiek
tylko go "dopracowa³") smile.gif , ale w XV i w nastêpnych
ma formê woreczka ¶ci±ganego rzemieniem i wisi z boku,
a nie (jak dzisiaj) na ¶rodku Szkota.
Wykoñczenie, zapiêcia "na babcin± torebkê",³añcuszki
oraz futrzane kutasy (najczê¶ciej 3 sztuki)
to ju¿ wspania³y bum.gif wymys³ romantyzmu,
podobnie jak "klanowe" wzory tartanu... icon_cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.