D³uuuuugo trwa³o, bo poprzednio bawili¶my siê w 2003.
Na razie 95% szans, ¿e bêdzie w tym roku kolejny (drugi, wiêc prawie jubileuszowy) turniej w Boguchwale.
Wiêcej szczegó³ów wkrótce. Ogólne zasady jak poprzednio (niedatowany etc), wiêc najogólniejsze informacje takie jak na stronce o poprzednim turniejboguchwala.c2000.pl
Wszyscy, którzy byli na poprzedniej Boguchwale s± zaproszeni z za³o¿enia (zaproszenia jeszcze bêd± wysy³ane, bez nerwów proszê), inni chêtni proszeni o kontakt.
Pytania - zapraszam, informacje bêdê uzupe³nia³ w miarê jak sam bêdê je mia³.
Czo³em!
By³em na poprzedniej Boguchwale i bardzo mi³o j± wspominam.Impreza w sielankowym braterskim nastroju, choæ w czasie bojowego by³o do¶æ ostro.Ludzie ¿yczliwi i nie by³o ¿adnych zgrzytuw, a do tego piêkne miejsce.Nocna bitwa przy pochodniach te¿ robi wra¿enie. Polecam wszystkim tê impreze!
Zdrowie Zakonu!
Do³±czam siê do przedmówcy!!
i równie¿- Zdrowie Zakonu!!
a dziekujemy SERDECZNIE ...
jak Saszko napisa³ BRAK nam jedynie 5% pewnosci to niewiele ... ale mysle ze w tym roku ... to jak damy czadu ... to bedzie
gor±co ... ... ... i znacznie lepiej niz w 2003 roku ...
pozdrawiam
WITAM!
JA POSTARAM SIÊ TE¯ WESPRZEÆ IMPREZE SWOIM MIECZEM I MIECZAMI MOICH LUDZI POZDRAWIAM !!
Dziêki za dobre s³owa. Na razie nic nowego nie powiem (poniewa¿ jeszcze nic nowego nie wiem), wiêc dla poprawienia humoru podam teoretyczn± wizjê turnieju. Na pewno siê zmieni, wiêc nie budujcie nadmiernej nadziei .
Wiêc tak:
Za wszystkie pieni±dze kupujemy piwo. Nastepuje losowanie dru¿yn w stosunku si³ 1:3. Grupa mniejsza z piwem szañcuje siê na murach. Grupa wiêksza oblega owe mury. Innych regu³ nie ma. Jest tylko jedna konkurencja - bitwa. Zwyciêzca bierze wszystko.
Wymagania - uczestnicy przed dopuszczeniem spisuj± testamenty.
...turniej powinien przej¶æ do ¶wiatowej historii.
Wersja hardcorowa zak³ada, ¿e przy oblegaj±cej grupie oprócz piwa znajduj± siê wszystkie obecne damy. Bez prawa brania udzia³u w walce.
Stanowi± bonus do piwa.
W tym przypadku turniej dostêpny dla publiczno¶ci wy³±cznie pe³noletniej.
Piêkne panie, nie z³o¶cie siê na ten tekst, traktujcie raczej jako uznanie Was za osoby silnie motywuj±ce dzielnych rycerzy, aby jeszcze bardziej dzielni byli.
A jak co¶ konkretnego bêdzie wiadomo - natychmiast napiszê.
Czy turniej ³uczniczy i tym razem bêdzie na najni¿szym poziomie? ;)
Zdecydowanie tak! eliminacje - strzelanie z do³u w górê. Pó³fina³ - strzelnie z góry w dó³. Fina³y - ci z góry strzelaj± w dó³, ci z do³u w górê, oczywi¶cie jednocze¶nie.
...ot, wymknie siê czasem co¶ cz³owiekowi, a potem mu dokuczaj±!
Saszku drogi :P
Eliminuj±ce strzelanie z do³u do góry to ma eliminowaæ turystów na górnym tarasie?
CYTAT
Wersja hardcorowa zak³ada, ¿e przy oblegaj±cej grupie oprócz piwa znajduj± siê wszystkie obecne damy. Bez prawa brania udzia³u w walce.
Stanowi± bonus do piwa.
W tym przypadku turniej dostêpny dla publiczno¶ci wy³±cznie pe³noletniej.
Ja tam przywlokê swoj± patelniê dwurêczn± i bêdê Ci wtedy t³umaczyæ, ¿e nie biorê udzia³u w walce a jedynie nie wpuszczam obcych do kuchni :P
£uczniczy jak poprzednio - 3 wachad³a - paskudne, ale piêkne.
Co do umiejscowienia jeszcze pomy¶limy
£UCZNICY
Turniejem ³uczniczym ...
(jao ta konkurecja) zapewne JA (IKAR) bede sie zajmowa³ ... pytajcie o szczegó³y ...
sadze, ze dla interesu sprawy- i tu by³o by dobrze gdyby osoby biorace udzia³ w tej konkurencji nie bra³y udzia³u w innej (chodzi tu mianowicie o konkurencjie typu bojówka) ale gdyby wstopi³a taka sytuacjia to problem postaramy sie rozwiazac !!!
z doswiadczenia na turniejach i ciekawych konkurecjiach w ktorych bra³em udzia³ pouk³adamy cosik ciekawego ...
wahad³a beda ale o strza³y sie juz martwic nie bedziecie musieli (chodzi o problem zostawania grotów czy ³amania sie strza³ na drewnie z ktorego wahad³a zosta³y zrobione
)
o innych ciekawostkach... odnosnie tego tematu to sie pokaza ale troche pozniej ... ale ostateczna wersje mysle ze poznacie w dniu kiedy staniemy przed tarczami :D DO STRZELANIA OCZYWISCIE ... nagrody beda !!! (tak ja mysle
) napewno
pozdrawiam i w ogóle
Witam.
Jesli mozna podowczas chetnie bysmy sie zjawili gdyz na piwreszym turnieju u was bylo genialnie.
Pozdrawiam.
Loki.
Dom Jastrzebia.
ja te¿ siê chêtnie stawie, w go¶cinê z Kompani±, wesprzeæ Zakon zbrojnym ramieniem...
nas³ucha³em siê du¿o dobrego, teraz chce zobaczyæ. A jak to piwo pó¼niej musi smakowaæ... mhhhhhhhh
Zycze aby turniej sie uda³.
Pozdrawiam
czy¿by temat umar³ ¶mierci± naturaln±? hmmm
witam Gregor ... temat nie umiera ... my tu siedizmy sobie i knujemy jak mozemy ... :D
Witaj Ikarze, knujcie knujcie ale tak, by wysz³o najlepiej jak siê da.
kiedy bêdziecie rozsy³aæ zaproszenia?
Temat jest jak gwardia napoleoñska - umiera, ale siê nie poddaje. A powa¿nie sprawa jest wci±¿ na dobrej drodze, a drobiazgami technicznymi w miarê mo¿liwo¶ci staramy siê nie do¶miecaæ. Jak kogo¶ interesuje, to w tym tygodniu odby³a siê kolejna tura rozmów pomiêdzy przedstawicielami Zakonu a przedstawicielami Osrodka Kultury. Po wytrze¼wieniu potwierdzono wcze¶niejsze ustalenia i zakupiono nastêpny sze¶ciopak piwa. Przy nim usi³owano sobie przypomnieæ, jakie by³y te ustalenia, które potwierdzono.
Na razie wszystko idzie dobrze.
...jakie materia³y potrzebne s± do zmajstrowania prostych machin oblê¿niczych? Takie, coby co¶ wyciepa³y w przeciwnika? Jak kto¶ ma zestawienie to poprosimy. Ilo¶ci i wymiary.
Dane techniczne (na razie wstêpne) dotycz±ce turnieju zosta³y przes³ane Panu Hyginusowi i najprawdopodobniej dzisiaj wieczorem bêd± dostêpne na powstaj±cej stronce Zakonu
http://zakon.rzeszow.pl/ - tam te¿ bie¿±ce zmiany i informacje.
Cosik ju¿ tam jest - jak co¶ to zapraszam. Siê Saszko spisa³e¶...;P
No dobra, bo chc± mnie biæ. Pomys³ biegu giermków nie jest nasz, tylko ERICIUSA (albo Je¿y - bo nigdy nie wiem, kiedy Gunilla ochrzania mnie w imieniu Ericiusa, kiedy w imieniu Je¿y, a kiedy w imieniu w³asnym). Nie twierdzi³em, ¿e mój! Od razu uprzedzam, ¿e pomys³ szarf te¿ jest czyj¶, nawet nie wiem czyj. Pomys³ turnieju jako imprezy pochodzi ze ¶redniowiecza. Wiêcej grzechów nie pamiêtam.
Wyja¶nienie sk±d naprawdê powsta³ pomys³ biegu giermków:
giermek
By³ ma³y problem ze stron± - administrator serwera siê pobawi³ i po³o¿y³ zaktualizowan± wersjê z info o turnieju. Teraz jest ju¿ ok. Swoj± drog± to z³o¶liwo¶æ przyrody, ¿e wywali³ stronê akurat jak by³em w Opolu i nic nie mog³em z tym do dzi¶ zrobiæ...
Dobra, Ikar jak zwykle knuje, ale sprawa insza - bardzo proszê o podes³anie mi adresów, na które maj± pój¶æ zaproszenia. Takich zwyk³ych adresów, nie maili. Bo potem siê nie doproszê. Adresy s³aæ na saszko@c2000.pl
S³awa!
Czy slowne zaproszenia beda honorowane?Otoz Tomasz z Lancuta(nie wiem jak go zwa na forum) na tegorocznych dniach Opola zarzekl mi,iz rad bedzie jak sie z jakas kompania stawie,tak wiec Ruska Druzyna Najemna z Opola wyraza swa chec do uczestnictwa w turnieju w Boguchwale.
Pozdrawiam.
Maciej z Opola.
S³ów na wiatr nie rzucam - dajcie znaæ ilu, jaki okres odtwarzacie, a zaproszenie dostaniecie.
S³owa Tomasza potwierdzam, o kontakt proszê.
Panowie k³ócicie siê jak szlachta na jarmarku. Przecie¿ jeste¶cie rycerzami a rycerz sprzeczek winien nie mi³owaæ wiêc nie rozumiem po co te rozmowy i jakie¶ dziwne rozmowy ten ma tyle lat i w ogóle. Forum tyczy siê turnieju :P wiêc piszmy o nim. Ja siê jeszcze raz przypomnê i¿ moje bractwo stawi siê na Waszym turnieju. W fire show nikt nie we¼mie udzia³u ;) bojowy i biegi giermków i je¶li co¶ dla niewiast bêdzie ³uczników nie mamy :P Pozdrawiam i byle do imprezy
WITAM !!!
wiadomosc dla ciebie Pawle
CO DO TWYCH DAM ... ³uku im uzyczymy ... nasza strona INFO. juz funkcjionuje ... www.zakon.rzeszow.pl ... tam bardzo ogólnie .. informacjie, plan, i inne ... co do giermkow ... tu niespodzianka ...
a WaM EWO I EFENDI dziekuje za informacjie ...( pozytywnie) i mamy nadzieje ze wasza zapowiedz u Nas na Turnieju nadal aktualna
piromanów dalej prosze o kontakt ... z tego co wiem to u was w OBR jest duzo ludzi zajmujacymi sie ogniem i ich zapraszam ... aby sie ze mn± kontaktowali ...
POZDRAWIAM ..
Na pro¶bê poniektórych zainteresowanych reedycja.
Pozdrawiam.
Zmiany i inne dane dot turnieju - na bie¿±co patrz www.zakon.rzeszow.pl , jak tam nie ma informacji tzn, ze odnosnie danej rzeczy nic wiecej nie wiadomo (na dzisiaj)
Witam!
S³awomir z Tarnowa zapowiada siê ze swoj± grup± i zapytuje czemu jeszcze zaproszenie nie dotar³o--wszak zg³aszali¶my udzia³ juz dawno, dawno temu i zamierzamy s³owa dotrzymaæ.
"Tarnowskie Bractwo Rycerskie - Gladii Amici" - w sk³adzie wiêkszo¶ciowym z grupy dzia³aj±cej w 2003 roku plus nowi dzia³acze--czyli ok 20 do 30 osób a w tym: od 6 do 9 ca³kowicie opancerzonych wojowników uzbrojonych na mod³ê po³owy XIII wieku, kilku knechtów z broni± paln± czternastowieczn±, kilku ludzi w kapalinach z boni± drzewcow±, urodziwe panny i zespó³ pluj±cy ogniem i tañcz±cy z nim - a wszyscy w strojach z po³owy XIII w. z dwoma wielkimi namiotami historycznymi ( jeden jest dwa razy wiêkszy ni¿ ten poprzednio rozstawiony na lewo od uli licz±c od boguchwalskiego dworzyszcza)
Królowa te¿ zapytuje kto takie s³owa wystosowa³, ¿e niby ona panowaæ przesta³a skoro tronu nikt jej nie odebra³?
....w tym roku bêdzie okazja ku temu jak mniemam i zapowiadam jako ten rycerz, który ostatnio walczy³ w jej imieniu, ¿e nie zamierzam tytu³u ³atwo oddawaæ
Pozdrawiamy serdecznie i mamy nadziejê, ¿e bêdzie na Waszym turnieju równie wspania³a atmosfera jak onegdaj!
Ju¿ siê cieszê na wasze przybycie i mam nadziejê, ¿e wszystkie panny co ubieg³ego roku na Dêbnie z ogniem szala³y równie¿ u nas wyst±pi±.
To ja zabiorê jaki¶ wielki kocio³ek ze stojaczkiem i przy³±czê siê do kole¿anki z patelni± dwurêczn±
S³awku - nied³ugo na stronce pojawi siê nazwa waszego bractwa po¶ród zaproszonych, a zaproszenia bed± wysy³ane na prze³omie czerwca i lipca - tylko podajcie na jaki adres - realny nie mailowy.
Za to uchybienie przepraszamy.
Ale¿ Tomaszu,...nie ma za co przepraszaæ! Ja tylko siê przypomnia³em i nic wiêcej
Adres "realny" ju¿ wys³a³em na adres mailowy Saszki
Pozdrawiam!
Czejam z niecierpliwo¶ci± na szczególy odno¶nie imprezy... o zaproszenia do kogo sie zwróciæ??
pozdrawiam
Naamah
Odpowiadam hurtem.
Zacny Panie S³awomirze, potwierdzam odbiór korespondencji, zapraszam serdecznie. Zaproszenia papierowe zamierzamy wysy³aæ tak, jak Pan Tomasz wspomnia³ - prze³om czerwca i lipca.
Z Królow± zakrêci³o siê, poniewa¿ planowany by³ twardo turniej rok po roku, wiêc za³o¿ono wstêpnie roczn± "kadencjê". Poniewa¿ 2004 i 2005 turnieje nie odby³y siê, by³o realne niebezpieczeñstwo, ¿e idea w Boguchwale po prostu upadnie, wiêc tym bardziej utrzymywanie sztucznego tytu³u Królowa-Nie-Istniej±cego-Turnieju uznali¶my za niepowa¿ne (prawie jak Kapitan-Zatopionego-Statku), w szeregu miejsc potwierdzili¶my takow± "roczn±" koncepcjê królowania. Aby nie czyniæ zamieszania zostawmy jak jest, o tytu³ zawalcz± rycerze od nowa.
Odno¶nie dopisania Bractwa w spisie potwierdzonych na www.zakon.rzeszow.pl niniejszym tez wysylam do Pana Hyginusa pro¶bê, rych³o powinno byæ widoczne.
Zacny Pan Nammah - proszê o kontakt saszko@c2000.pl
A jeszcze pytanko, poniewa¿ mnie takowe zadano i przed odpowiedzi± wolê skonsultowaæ.
Czy w¶ród przyje¿d¿aj±cych s± ludzie walcz±cy traktatowo, proszê te¿ o opinie dot konkurencji zwi±zanych z takim sposobem walki. Sam mam za ma³e do¶wiadczenie, aby co¶ ustaliæ.
Proszê o opinie.
No o wybaczenie proszê... stary, ¶lepy, to i nie zauwa¿y³.Ten motocykl tak mnie zasugerowa³.
Szczególnie zapraszamy rzemie¶lników i innych, którzy swe us³ugi na kramach ¶wiadczyæ bêd± ( wiem brzmi dwuznacznie
) i prosimy by powiadomili ile miejsca na swe kramy potrzebuj±.
ja bym prosi³ stó³ 2 m d³ugo¶ci i ok 60cm szeroko¶ci- tak mniej wiêcej wystarczy....
a kramikowa³ bêdê, nie rzemie¶lniczy³
Bo siê pogubi³em - kramikowanie oznacza handel, rzemie¶lniczenie wykonywanie na czego¶ miejscu? Ju¿ widzê te szyldy "Gwa³ty, mordy, podpalenia - us³ugi dla ludno¶ci" , "PROMOCJA - dekapitacja tylko 9,99!"
A propos dekapitacji - jak kto¶ ma historycznego kata to te¿ zapraszamy
no to niech bedzie, prawdopodobnie bedzie chcial przyjechac.... historyczny tojest, bo ma ju¿ swoje lata
Szaszko- masz racje z tym podzia³em- rzemie¶lnik w rozumieniu turniejowym to kto¶ kto wykonuje czê¶æ oferowanego asortymentu na miejscu na oczach gawiedzi, kramikowanie- wiec handel polega tylko na wystawieniu przedmiotów wykonanych wcze¶niej w³asnorecznie (lub przez kogo¶ postronnego)
Hm - czy to ten co na Opolu czêsto bywa - bodaj¿e z Bêdzina?
UWAGA! WA¯NE.
Bardzo proszê wszystkie grupy i osoby o podes³anie na adres saszko@c2000.pl nazwy grupy i adresu, bo lada moment zaproszenia pójd±, a szybki przegl±d mojej korespondencji ujawni³, ¿e mam tak z po³owê danych. Nie bêdê tu robi³ listy, kogo mam, a kogo nie, na wszelki wypadek proszê wszystkich. Acha - tak samo pro¶ba o szacunkow± ilo¶æ przyje¿d¿aj±cych.
No to mysmy juz wszystko doslali(po raz trzeci),jak Bogowie nam wsio uloza nie wiemy,bo Rynia nas ciagnie,ale nie wiemy czy sie dostaniemy...ale na jeden dzien na pewno zajrzymy:).
Witam
Chcia³bym zg³osic swoje bractwo na ta zacna impreze mia³em zaszczyt brac w niej udzia³ na pierwszej edycji i barzdzo mile ja wspominam
tak wiec przyjedzie nas oko³o 4 jedna napewno wezmie udzia³ w bitwie i turnieju bojowym
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.