Witam!
Jak ju¿ nazwa mówi II Turniej Rycerski na Ziemi Górowskiej odbêdzie siê w dniach 9 – 11 czerwca. Datowanie turnieju XIII- XV wiek przedzia³ czasowy olbrzymi ale có¿ s±dzê i¿ nie bêdzie nikomu to przeszkadza³o. Teraz krótko o ca³ym turnieju. Ci co byli rok temu wspominaj± go dobrze (to co z niego pamiêtaj±) ;) nie by³o napiêtego planu czy olbrzymich wymogów jedyny wa¿ny to dobra zabawa ka¿dego obecnego.
Grafik turnieju
Pi±tek 9-VI-2006
Od 15 przyjazd Bractw, wieczorkiem ognisko
17ºº Bitwa o ksiê¿niczki uwiêzione w wie¿y
Sobota 10-VI-2006
Pobudka rano nikt nikogo nie wyci±gnie rano z ³o¿a.
8ºº-10ºº ¦niadanko
11ºº Oficjalne otwarcie turnieju
12ºº Rozpoczêcie turnieju bojowego
13ºº Rozpoczêcie turnieju ³uczniczego
14ºº Obiadek
15ºº-16ºº W zale¿no¶ci od ilo¶ci walcz±cych zakoñczenie turnieju bojowego i ³uczniczego
16ºº Gry i zabawy plebejskie
17 ºº Buhurt
19ºº Bitwa
Oko³o 20ºº Uczta!!! %]
Niedziela 11-VI-2006
Jak kto wstanie ¶niadanie i ko³o godziny 11ºº uroczyste zamkniêcie turnieju i wrêczenie nagród :D
Teraz kilka drobnostek
1. Bêd± dwa obozy blisko siebie jedno iglopolis a 2 historyczne.
2. Wymagane ciuchy na odtwarzany okres glanom i owijanym tramposzom w skórê zwierzêc± mówimy stanowcze NIE! ;)
3. Uzbrojenie ochronne:
a) g³owa: he³m blacha 1,5 wzwy¿
B) korpus: gruba pikowanie z kolczug±, p³aty, kirys
c) rêce i ramiona: minimum na³okietniki i naramienniki, rêkawice kolcze i p³ytowe
e) nogi minimum nakolanniki!
4. Broñ:
a. miecze jedno dwu pó³torej rêczne
b. buzdygany z zaokr±glonymi piórami
c. topory o rozs±dnej wadze i wielko¶ci
d. korbacze, ki¶cienie, bu³awy
e. halabardy, glewie i piki
5. Mo¿e brzmi to abstrakcyjne ale zanim kto¶ wyjdzie do buhurtu czy do bitwy bêdzie dok³adnie sprawdzony dopuszczalne s± sztylety. Nie ma mo¿liwo¶ci o¿ywienia zmar³ego na polu walki i nie ma ludzi nie¶miertelnych!
6. Pojedynki punktowane przez 3 sêdziów 2 pomocniczych i jednego g³ównego. Walka do 5 trafieñ, czystych oczywi¶cie mêskich mocnych uderzeñ, nie muskañ.
7. Wymagania co do tarcz w turnieju punktowanym odpadaj± pawê¿e czy inne wielko¶ci drzwi.
8. £ucznicy chc±cy wzi±æ udzia³ w bitwie musz± na w³asny koszt zorganizowaæ sobie pacynki, zostan± one sprawdzone przed bitwami. Gdy¿ zdarza³y siê wypadki i lecia³a go³a strza³a w stronê rycerza.
9. W grach i zabawach plebejskich udzia³ mo¿e baraæ ka¿dy przyby³y posiadaj±cy strój na odtwarzan± epokê.
10. Gry i zabawy plebejskie:
a. krêcio³ek
b. rzut w³óczni±
c. rzut no¿em
d. machina Pagiñskiego
e. zapasy
kobiety chc±ce braæ udzia³ w zapasach s± mile widziane ;)
Jak dojechaæ do Góry a no to dojazd jest nie ³atwy nale¿y siê kierowaæ do Leszna b±d¼ Rawicza kolej±. Tam gdzie siê ju¿ tory koñcz± zostaje nasz piêkny Polski PKS i z tego co wiem z Leszna do Góry kursuje masa autokarów a jak to jest z Rawicza ciê¿ko mi powiedzieæ polecam stronê WWW.pkp.pl oraz www.rozklady.com.pl/ jak bêdziecie szukaæ to miasto Góra, gmina Góra powiat Góra :D Dla tych co bêd± jechali samochodami to innymi drogami pewnie do tego miasta nie wjad± jak od Rawicza Leszna b±d¼ G³ogowa. Nie zostaje mi nic wiêcej jak zaprosiæ Was na ten turniej, niestety ilo¶æ miejsc jest ograniczona. Pozdrawiam i jak by powsta³y jakie¶ pytania zapraszam do dyskusji.
Witam i pozdrawiam serdecznie
No nie wiem jak reszta bractwa naszego, ale ja przyjazd deklaruje ju¿ teraz. Mam nadzieje, ¿e nie zabraknie ¿ubróweczki tudzie¿ innych specja³ów mo¶ci Paw³a
Pozdrawiam!
PS. Kord na pewno nie bêdzie strzela³
Zapraszamy tak¿e artylerzystów :]
I postaram siê w miarê mo¿liwo¶ci zorganizowaæ na tym turnieju warsztaty p³atnerskie czyli jak w prosty sposób posi±¶æ zbroje przez zrobienie jej samemu ;) czyli omówimy tematy jak siê zmierzyæ aby zbroja pasowa³a, czym wycinaæ, jak, czym i na czym klepaæ, jak ³±czyæ elementy, czym polerowaæ. Pozdrawiam!
Witam i pozdrawiam
Pawle, Chor±giew Ziemi Poznañskiej zg³asza swój przyjazd
zgodnie z umow± pomo¿emy w organizacji.
bêdziemy napewno :>
Witam!
Strzeliñska przybêdzie
W jakim sk³adzie dam jeszcze znaæ. Czy turniej odbywa siê znowu na stadionie?
You have my hakownica
Tym razem zostajê na ca³± imprezê :D
pozdrawiam
Radek ze Strzelina
Poznañ tak¿e siê pojawi! My¶lê, ¿e jeszcze uda mi siê namówiæ Lupiego jak znajdzie czas, a s±dze, ¿e troche go bedzie mia³ w czerwcu. pozdrawiam
Mam nadziejê, ze nie bedê akurat wedy mia³ zajêc w terenie...w razie czego zg³aszam juz swój udzia³. Pewno wszyscy od nas zaraz zrobiê Ci ruch pod postem wpisujac sie indywidulanie;).
Ile bedzie tych ksiezniczek:)?
na 99% sie pojawiê , mam nadziejê ze judo te¿ bêdzie....
pozdor Ogór- The Anihilathor:P
Witam Panie Ogór z jakie Pan jest bractwa szuka³em tej nazwy na Bagricie i nie ma :D Radku z Umbry dziewczyn bêdzie tyle ile zd±¿ysz na³apaæ ;) Radku Vohn Strzelin tak miejsce to samo ale robimy ma³y bojkocik ;) i my¶le ¿e szystko bêdzie po mojej szatañskiej my¶li :P
Jad³a i napitku powinien byæ u Nas dostatek ;) pozdrawiam
A wydaje mi siê, ¿e i my siê pojawimy...
Pawle szykuj du¿o tego co w zesz³ym roku, bo ekipa raczej wiêksza przybêdzie
Ash mozesz na mnie liczyc...
zobaczymy moze my tez sie pojawimy w malym gronie?
wszystko jest jeszcze do przemyslenia
a Witam … kto mnie pamiêta, to pamiêta kto nie to pozna / bo na tym turnieju jak siê deklarowa³em (pomogê jak siê da, a wychodzi mi pomoc nieraz wrêcz zabawnie
ale pozytywnie z humorkiem ) … to przy ³uczniczym … wesprê ten Turniej !!! czyli … a i bez pokazu ognie siê tez nie obejdzie (mo¿e zrobimy rywalizacje na d³ugo¶æ p³omienia
)
pozdrawiam Wszystkich
bêdzie taaaaaaka impreza
Widzê ¿e Ikar ju¿ siê zadeklarowa³, raz maty rady³a - ja te¿ siê wybieram. Przyjadê i bêdê tru³ i knowa³ stylem klasycznym:)
Taaak, bedzie g³o¶no i ogni¶cie :D Wezme moje poje :P
W luczniczym nie wezme udzialu, ale zrobie duuuzo huku.
Aha, tym razem tez beda truskawki i ziemniaki i ma¶lanka jako amunicja do hakow?
W tym roku tez ostrzelamy murek dziwnymi rzeczami
pozdrawiam!
Radek ze Strzelina
Tak :D ostrzelamy mur :D a mo¿e publike dla odmiany? :D ale ciiii :D nie mówmy im to siê nie skapn± :D przelejemy troszke krwi i du¿o alkoholu :D
POZDRO ZIOMS
Czo³em Ash! :D
Zmobilizujê moich Na³êczów-Szamotulskich i pewnie pojawimy siê weso³± gromadk±.
I mam pytanie: by³by¶ wstanie skombinowaæ jaki¶ ¶ciêty pniak drzewa (lipa, klon, wi±z lub kasztan)? Nasz rze¼biarz móg³by wtedy daæ jaki¶ pokaz, a i po imprezie zosta³aby u Was jaka¶ rze¼ba.
Pozdrawiam
P.S. Jak Ci w maju w Szamotu³ach zasmakuje piwo, to mo¿e beczkê przywieziemy do was na imprezê.
Pniak siê za³atwi nie ma sprawy tylko mi przypomnijcie ;) tak w po³owie maja :D i jakie wymiary :D a w maju zapewne piwko zasmakuje :D bo nie widze inaczej :] i oczywi¶cie zapraszam :D
Hey Ash!
A jak, je¶li tylko sesja (a tfu!) pozwoli, to mo¿esz na mnie liczyæ! Jak i na resztê Virtusa. Zreszt±, co ja Ci bêdê gada³.. wiesz co i jak
Do zobaczenia!
Wszystkie bractwa które zg³osi³y swoj± obecno¶æ w czasie 2 tygodni dostan± potwierdzenie i zaproszenie mailowo pozdrawiam!
i¼li czyja¶ wola jest ku temu by siê wykazaæ na naszej imprezie to zapisy do po³owy maja
POZDRAWIAM
ehem... mam pytanie do ludzików, którzy przyjada na nasz± wspania³± impreze turniejow±. Szukam namiarów na dobry oraz wytrzyma³y miecz. Oczywi¶cie w celu zakupu na gwarancji.
Oraz przypominam o potwierdzeniu obecno¶ci na turnieju. Dziekujê
Taa... Ja z Jêdrkiem wpadli¶my na kolejny najbardziej sztañski z szatañskich efektownych pomys³ów amunicji do hakownicy... Strzelamy (Tajemnica). Bêdzie nieziemsko!
Ma¶lanka i truskawki siê chowaj±!
No potwierdzam, Ikar te¿ siê odgra¿a³ i nawet na palcach jakowe¶ obliczenia czyni³, wiêc pewnie wiecej jeszcze zwerbowa³. Sam ne wiem, co im obieca³.
PI¡TEK 9-VI-2006
18:00 Bitwa o ksiê¿niczki uwiêzione w wie¿y
SOBOTA 10-VI-2006
11:00 Uroczyste powitanie Bractw Rycerskich
wystrza³y armatnie i wiwaty na rozpoczêcie imprezy ;>
12:00 Rozpoczêcie turnieju bojowego
13:00 Rozpoczêcie turnieju ³uczniczego
14:00 Gry i zabawy plebejskie
- saracen,
- bieg rycerski,
- zapasy,
- bieg dam,
- narty Bolka,
- machina Pagiñskiego,
- krêcio³ (pijany rycerz),
- pokaz tañców irlandzkich,
- rzuty w³óczni±, toporem i no¿em do celu,
- warsztaty p³atnerskie czyli jak zrobiæ zbroje,
- scenki przedstawiaj±ce ¿ycie w ¶redniowieczu (na weso³o),
- moda ¶redniowieczna.
- pokaz walki na sztylety w pe³nej zbroi p³ytowej
- zakoñczenie turnieju bojowego i ³uczniczego w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników
17:00 Buhurt (ostra walka)
19:00 Bitwa (rycerze i ³ucznicy)
Po bitwie Fire show i uczta
posi³ki bêd± wydawane jak w pocz±tkowych postach ale raczej nie bêdzie problemu z wydawaniem jedzenia je¿eli kto¶ miêdzy posi³kami zg³odnieje
:D
pozdrawiam!
Witam....
Czy znajdzie siê miejsce dla bardza? Chêtnie bym przyjecha³ i lir± zakrêci³.
Veetek
Witam
Znajdzie siê miejsce oczywi¶cie jedzonko i napitek równie¿
Zapraszam i pozdrawiam
W takim razie spodziewajcie siê Dziada
i do zobaczenia.
Ma³a wzmianka odno¶nie bitwy
£ucznicy je¿eli pragniecie wzi±æ udzia³ w bitwie musicie zrobiæ Pacyny we w³asnym zakresie a do turnieju ³uczniczego to chyba minimum 3 strza³y ;) nie wiem nie znam siê na turniejach ³uczniczych wiem jedno nie bêdzie zwyk³e strzelanie do tarczy wiêcej nie zdradzê ;)
Bojówka :D liczê na Was mam nadzieje ¿e podstawow± ochronê macie czyli pikowania i inne bajery ¶mierciochronne ;)
Do ³uczniczego poponujê min. 5 strza³. Nawet jak w u¿yciu bêd± trzy, to s± dwie na wszelki wypadek. A strza³y lubi± siê ³amaæ
Pacyn proponuje min. 3 sztuki.
Czy móg³bym siê dowiedzieæ jakie s± przewidywane konkurencje w ³uczniczym ? Wtedy odpowiedni± ilo¶æ strza³ek wezmê.
I jeszcze jedno - nie mam namiotu historycznego - co mam przygotowaæ, jakie warunki na Ziemi Górowskiej panuj± ?
1. Turniej ³uczniczy bêdzie obejmowa³ strza³y ;) do ruchomego celu i nieruchomego z ró¿nych odleg³o¶ci prawdê powiedziawszy :D nie znam siê na tym i powierzam wszystko w rêce moich znajomych co siê na tym znaj± oczywi¶cie je¶li ju¿ chodzi o sam ³uk to wiadomo bez celowników laserowych i optycznych i innych sam ³uk drewniany b±d¼ stylizowany wiadomo nie metal owiniêty skór± ;) chyba ka¿dy wie o co chodzi w turnieju ³uczniczym i ¿eby nie by³o k³ótni ¿e nic nie by³o mówione!!! ;)
2. Je¶li chodzi o nocleg to co roku mamy ³adn± pogodê :P proponuje zabraæ minimum iglo :D no bo Bóg raczy wiedzieæ jaka pogoda bêdzie w tym roku. Podzielimy siê na dwa obozy noclegowe jeden obok 2 historiopolis i iglopolis :D ja zamieszkam na granicy ;) niestety siana do sienników nie ma jest tylko s³oma w snopkach ;)
3. W zesz³ym roku dobrze siê bawili¶my w wielkim namiocie wezyra mroku ;) ale teraz uczta pod chmurk± ;P
4. co do dojazdu to proponuje dojechaæ do Leszna woj. WLKP bo tam jest PKS obok PKP a w Rawiczu na 2 koñcu miasta dziwne miasto Rawicz :]
5. Wy¿ywienie gwarantujemy :] alkohol na ucztê te¿ z reszt± przez ca³y dzieñ bêdziemy sprzedawaæ podp³omyki i ca³y dochód przeznaczamy na napoje wyskokowe :X ale ciii ;) (piwo, wino, twister na spirytusie i Bóg wie co jeszcze dewiza ¿yciowa ¿yj kolorowo
PS. A i niespodziank± wieczoru bêdzie „big mama” :D wielki Twister wiêcej info na turnieju :D
Masz pytania?
pytaj!
odpowiem do 19 V
po tej dacie wybywam iwracam tydzieñ przed imprez± prawdopodobnie. Jak macie jakie¶ uwagi wzmianki pretensje skargi wnioski i inne proszê kierowaæ wysy³aj±c sms o tre¶ci TAK lub NIE na nr 500 069 414 a nastêpnie podaj±c rodzaj problemu b±d¼ dzwoni±c pod p³atny nr 500 069 414 gdzie 24hdobê bêdzie mo¿na porozmawiaæ z naszym przystojnym konsultantem ;) hehe :P
Pawle zaczynam siê baæ...
Po tym co siê w zesz³ym roku wyprawia³o w tej Górze...
Jakby siê da³o to prosi³bym dok³adniejszy regulamin bojówki, bo z tego co zauwa¿y³em sa ogólniki tylko.
Pozatym jak z u¿ywaniem broni czarnoprochowej? Mamy nadziejê ¿e tak jak w zesz³ym roku bez ograniczeñ
Pozdrawiam
turniej bojowy dok³adnie bêdzie ugadywany miêdzy walcz±cymi nie chcem narzucaæ swoich wizji ale punkty cia³o powy¿ej kolan i ³okci 1 punkt g³owa 2 :D liczymy czyste ciosy czarnoprochowce ile wlezie ile dusza zapragnie :D a co to siê bêdzie dzia³o to samemu siê boje my¶leæ :D nie boimy siê pogody jak by niedopisa³a to uczta pod dachem bêdzie tak ¿e nie ma problemu ok jade i wróce w ¶rode to jak co¶ piszcie ;)
Poci±gi do miasta GÓRA nie kursuj±!!!!!!!! jedynie autobusy!!!!! Poci±ganiem mo¿na dojechaæ do LESZNA-RAWICZA-G£OGOWA zale¿y komu lepiej z której strony dojechaæ wiêc:
Trasa z Leszna do Góry autokarem z peronu 2 w dni powszednie odbywa siê w godzinach:
06:05 ; 07:00 ; 08:00 ; 09:30 ; 11:00 ; 12:00 ; 12:40 ; 13:20 ; 14:00 ; 14:20 ; 14:30 ; 15:30 ; 16:30 ; 17:20 ; 18:20 ; 20:30 ; 22:20
W sobotê:
06:05 ; 09:30 ; 12:00 ; 14:20 ; 15:30 ; 17:20 ; 20:30
Trasa z Rawicza do Góry Autokarem spod dworca kolejowego (zapytajcie taksówkarzy gdzie jest) w dni powszednie odbywa siê w godzinach:
05:55 ; 08:24 ; 10:05 ; 11:55 ; 14:20 ; 15:36 ; 16:50 ; 17:49 ; 18:05 ; 20:15
W sobotê:
08:24 ; 10:05 ; 14:20 ; 17:49 ; 18:05 ; 20:15
Dla osób jad±cych autkiem daje mapê z widocznym Wroc³awiem Lesznem Rawiczem i G³ogowem bo z tych 3 stron czyli Rawicz Leszno g³ogów mo¿na do Góry wjechaæ :]
Co zabraæ ze sob±? Namiot ¶piwór poduszkê ;) niekoniecznie namiot historyk. Ciuch ¶redniowieczny mo¿e byæ kradziony z muzeum albo robiona replika w³asnorêcznie nie przyczepie siê do szycia maszynowego ale zamki b³yskawiczne to by by³a przesada ;) naczynia nie koniecznie stylizowane tu nie bêdziemy siê czepiali co do plastików i aluminium jest rêka wolna nie robimy imprezy ultraskiej w tym roku. A najwa¿niejsz± rzecz± któr± nale¿y zabraæ to dobry humor którym bêdzie mo¿na zaraziæ ka¿dego :P
Pawle, mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie chodzi o historyczno¶æ sprzêtu w turnieju bojowym
Zwracam siê z uprzejm± pro¶b± o dopuszczenie pewnego, jak¿e niehistorycznego ochraniacza...
Nauczony swoimi do¶wiadczeniami z Bêdzina, nie zamierzam bez niego wychodziæ
Hubercie ze wzglêdu na nasz± d³ug± znajomo¶æ zgodzê siê ;) a powiedz mi co to jest :P
A ja wiem :P Ale nie powiem, bo prawdopodobnie bêdê ten ochraniacz produkowaæ :P Tak z Hubertem lu¼no gadali¶my ;)
Ochraniacz Hubertowi przyda sie na pewno
Nie zebym uwazala ze czesciej moze w ten sposob obrywac, ale zasluzyl na troche komfortu psychicznego po tym, co spotkalo go na Bedzinie... Zreszta mysle ze wszyscy chcielibysmy kiedys zobaczyc biegajace dookola male Huberciki
Pozdrawiam
Ja te¿ chcê, ¿eby Hubert mia³ ochraniacz - to a propos "ma³ych..." Pozdrawiam organizatorów
Jak bêdziecie mieli jakie¶ problemy z dojazdem na imprezê proszê dzwoniæ na 500 069 414 s³u¿ê pomoc± i jeszcze zamieszczam mapkê Góry i miejsce turnieju oznaczony jest PKS i wjazd od g³ogowa jad±c od g³ogowa to jed¼cie prosto a¿ do wie¿y g³ogowskiej tylko tam dalej jest jedno kierunkowa wiêc proponuje przy parkingu skrêciæ w lewo na starogórsk± nastêpnie wjechaæ w ulice armii polskiej ulica sportowa mo¿e byæ zablokowana wiêc albo sobie przestawcie znak a jak kto¶ bêdzie z obs³ugi to powiedzcie ¿e rycerze na turniej ewentualnie jedzcie ulic± Mickiewicza i za tym parkiem po prawej bêdzie uliczka do wjazdu pozdrawiam.
PS. Wszystkie kierunki s± podane tak jak by¶cie jechali a nie jak na mapie
jad±c z poznania czy rawicza to mi siê wydaje jedna :D chyba ¿e przegapiam któr±¶ ale w±tpie tak ¿e w Lesznie zwyk³ym nie grzybowie czy górnym :D pozddrawiam
Witam, jade na turniej przez Poznan mam jedno miejsce wolne w samochodzie, osoby zainteresowane prosze o kontakt na priv
I sta³o sie, turniej dobiegl przynajmniej juz dla mnie konca, pora podsumowan... Ash dzieki za wszystko, za organizacje, za to ze dzieki Tobie i Bractwu Rycerskiemu Ziemi Gorowskiej wszystko trzymalo sie "kupy", a tak na goraco pozdrawiam ekipe z naszego full medievalnego namiotu Maxa, Ikara i jego chrapanie, no i te wszystkie komary, ktore byly z nami na dobre i zle i co by o nich nie mowic to nie zawiodly...Dziewczynom z dawnej Umbry, a obecnie Choragwi Ostroroga, za to ze przez caly czas byly w swoich strojach, podczas gdy wielu mroczylo co tu duzo mowic... ale bylo fajnie ot co... jak zaprosicie to za rok przyjade, jakem Aubrey...
By³em, zobaczy³em, wróci³em do domu i zaraz ruszam dalej, dlatego bêdê siê streszcza³
Wszystkim dziêki za ¶wietn± zabawê! Ashe - Góra jak zawsze rz±dzi
W tym roku by³o równie fajnie jak rok temu. A weso³e miasteczko w ogóle by³o goood
Aha, znale¼li¶my w obozowisku, ko³o ogniska ¿±danie okupu - 100000000000000000000000000 Byków za porwanego. Zamieszczamy zdjêcie do³±czone do ¿±dania. To nie prawda, ¿e Talibowie l±dowali w Klewkach.
A wiêc Chor±giew Wojewody Poznañskiego Sêdziwoja z Ostroroga h. Na³êcz,
powruci³a w zacisze domowe po zmaganiach bojowych oraz ³uczniczych
Gratuluje swym ludzi± zajêcia wszystkich trzech miejsc pierwszych w turnieju ³uczniczym,
oraz za zajecie godnego miejsca w bojówce.
weso³e miasteczko , scat, twister i samochodziki ROX !! :D i wszystko za free :>
Chomika zapewne nie bedzie chcia³a w³a¶cicielka ju¿
w koñcu to ochlej i alkocholik,
a te byki prêdzej sami wypijemy :D
Impreze uwa¿am za naprawde udan±, ¯arcie pyszne ,
i a¿ za du¿o organizator chyba przez tydzieñ bedzie to jad³.
pozdreawiam i dziêkujê w imieniu ca³ego bractwa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.