Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [czer] Oblê¿enie zamku Krzy¿topór i Turniej o szablê -16-18
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
Szymon Okrutny
Turniej o szablê Krzysztofa Baldwina Ossoliñskiego
Oblê¿enie zamku Krzy¿topór

Nowa historia Turniejów na tym zamku - mam nadziejê

Organizator: Starostwo Powiatowe w Opatowie, Urz±d Gminy Iwaniska, Stowarzyszenie Krzewienia Tradycji i Opieki Nad Zamkiem Krzy¿topór,

Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego "Leliwa"

Charakter imprezy: Na zaproszenia. XVII wiek

Miasto: Ujazd. Zamek Krzy¿topór
Szymon Okrutny
Mam nadziejê, ¿e tym Turniejem otworzy siê nowa karta histori tego piêknego zamku

Pierwszego dnia przewidujê :

-turnieje: plebejski, ³uczniczy, kuszniczy i bojowy w szabli

-prezentacjê grup, bitwê dzienn± - obrona szañca lub taboru kozackiego

-bitwê nocn± - oblê¿enie i zdobycie zamku przez Szwedów

-oczywi¶cie biesiadê

Drugi dzieñ -

podobny do pierwszego z bitw± tzw. "Szwedzki dó³" - czyli wyciêcie szwedzkiego podjazdu

Nagroda w bojowym - szabla Krzysztofa Baldwina Ossoliñskiego
Kali
Czy zaproszenia tylko dla wybranych czy mozna sie zglaszac?
Czy wiadomo jak z noclegami(jak bylem x lat temu byly w pobliskiej szkole)?
Czy jakby co bedzie obozowisko i bedize mozna rozbic sie z namiotem?
pozdrawiam Kali
Szymon Okrutny
Czekam na zg³oszenia.
jakby co, to podajcie ilo¶æ osób i inne takie szczegó³y ( ile broni palnej, czy zrobicie prezentacjê ... )

Dla tych co byli kiedy¶ w Krzy¿toporze- od bie¿±cego roku zmieni³ siê organizator - i zosta³ nim Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego Leliwa.
Mam nadziejê, ¿e to bêzie zmiana na lepsze bigsmile2.gif

Obozowisko bêdzie - bo kilka osób zapowiada siê z namiotami.
Pinior
grunt ¿eby obozowisko z namiotami by³o bezpieczne...¿eby tury¶ci i ciekawska lokalna m³odziez ni buszowa³a tam gdzie nie powinna...postarajcie siê zapewniæ bezpieczne obozowisko....i duzo ¿arcia....hehehhee....we¼miemy kocio³ki....
Ptack
Szymonie, drogi...je¶li przyjadê, to z rodzin± i nie zaprezentujê nic. Mogê wzi±æ 3 sztuki palnej, z czego 1 dzia³aj±c±.

wystarczaj±co kusz±ca propozycja?
Szymon Okrutny
Ptackoo - je¶li uwa¿asz , ¿e twoje rodzina nie jest godna zaprezentowania ...
Ja s±dzi³em inaczej bigsmile2.gif

Oczywi¶cie bêdziesz mile widziany. w razie czego to na bitwie bêdziesz krzycza³ pif-paf. tongue.gif
Jarek Przyby³o
Ja bêdê jednoosobowo (tzn jako jednoosobowa filia tych pijaków z Kielc icon_wink.gif. Je¶li warunki na obóz bêd± o'k to wezmê du¿y namiot. 2-3 szt broni palnej. Czy jakie¶ "zajêcia" s± planowane w obrêbie ruin, czy te¿ wszystko na zewnêtrzym placu ?
AdamS
Szymonie Okrutniku zaklep i mi jedno miejsce smile.gif
Kali
a na ile osob przewidziana jest impreza? tez bylibysmy chetni choc w pare osob, pewnie z namiotem
Szymon Okrutny
impreza pmie¶ci ze 120-140 osób.
a wiêc AdamS i Kali z druhami sie zmie¶ci.
Co do obozowiska - to sam wybiorê miejsce.
Piwa i jedzenie mam nadziejê nie zabraknie. Biesiada ma byæ, ¿e tak powiem "godna"
MacDwain
Oprócz przedstawionego przez nas programu (wkrótce dok³adna ramówka) przewidujemy kilka atrakcji dla uczestników, które w programie nie beda zawarte - przeslemy dokladne informacje na maile (do czê¶ci trzeba bedzie sie przygotowaæ:P).

Pozdrawiam
Sventevith
Adams i tak nie pojedzisz bo to jeszcze kawal czasu a do momentu imprezy i tak sie zapijesz i zostaniesz lumpem :D

Ja tez bym chcial pojechac :D
Szymon Okrutny
oczywi¶cie wszystkie warcho³y i wszystkie pijanice mile widziane.

Ca³o¶æ imprezy planowana jest na zewn±trz po murami - o ile zd±¿± wyrównaæ teren, przesun±æ rzekê i przenie¶æ jeziorko szczerba.gif

Wewn±trz, na dziedziñcu te¿ siê chyba co¶ bêdzie dzia³o - taki jest plan.
Marcinek
Witam
Czernichowski rowniez ma zamiar zaszczycic impreze swoja oswiecona obecnoscia bigsmile2.gif
A powaznie to mamy zamiar skorzystac z zaproszenia. MAmy nadzieje ze powstanie nowy wielki turniej.
Nie wiemy jeszcze co prawda jak bedize u nas z frekwencja (cos mi w szeregach marudza o jakis studiach, urlopach i obronach) ale na pare osob na pewno mozna liczyc.
Licze tez na wczesniejszy przyjazd i wspolne obozowanie przed impreza.
Juz sie nie moge doczekac cieplejszych czasow
Pozdrawiam
AleX
Chcesz nam wmowic, Marcinku, ze w twoim pulku jest ktos oprocz Ciebie ;DD ?
Marcinek
Nie, po prostu mam dosc wysoka samoocene :-)
Szymon Okrutny
dla informacji - Ja jestem jeszcze w Pu³ku (prawie). Chcia³bym byæ jeñcem, ¿eby mnie na wozie ci±gali.... crazy.gif

Mam nadziejê, ¿e wkrótce szczegó³owy plan turnieju ujawniê.
Marcinek
Kazdy szuka najllepszego dla siebie rozwiazania problemu rosnacych cen paliw... icon_mrgreen.gif
Loki
Witam.
3 Osoby plus syberian husky-z namiotem i jedna sztuka palnej maja szanse jakies na zaproszonko liczyc??
Pozdrawiam.
Loki
Dom Jastrzebia
Wojciech Radzki
Milo, ze impreza rozkwita na nowo, bo zamek i okolica jest niebywale urokliwa. Dziekujemy za zaproszenie, z przyjemnoscia zawitamy.
Pozdr
WR
Ukasz Spode £ba
Witam
No proszê, proszê. A¿ mi³o patrzeæ jak wreszcie ruszy³o. Wystarczy spojrzeæ ile¿ to napisano Kalendarium 2005r. A ile ju¿ teraz. Chêtnie przyjadê jako widz, zobaczeæ co siê zmieni³o. smile.gif

Pozdrawiam
Ukasz.
Szymon Okrutny
Witajcie blinkie.gif

Loki - oczywi¶cie przyje¿d¿ajcie.

Ty ukasz pakuj siê w strój a nie bêdziesz w cywilu po murach lata³.

zaczynaj± siê konkrety :

Turniej przewidziany jest na ok 150 osób.
A wiêc proszê o potwierdzanie kto i w ile osób przyjedzie, ¿eby mu dachy nad g³ow± nie brak³o, bo jak ch³op w sianie spaæ bêdzie musia³.
Podajcie kto przywiezie namioty historyczne, ¿eby obozowisko godne wyznaczyæ.

Nocleg w szkole - kto siê spó¼ni ze zg³oszeniem - ¶pi w namiotach wojskowych.

Przyje¿dzaæ mo¿na od pi±tku (dajcie znaæ kto êdzie w pi±tek) - tylko nie wiem jak wtedy z wy¿ywieniem. Drewna na ognisko na pewno nie zabraknie.A i kot³em s³u¿ymy.

Obecno¶c deklaruj± :

Wolna Kompania Sarmacka
Czernichowski Pu³k Kozacki
Lorica ( jeszcze sie zastanawiaj±)
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej (chyba)
Kieleckie Bractwo Artleryjskie
Kompania Wolontarska Warcho³y i Pijanice
( ³o Jezu, ile tego)
Dom Jastrzebia
Nieczuja
Ptack, Adams, Jarek z Bo¶ni
Jakie¶ konie
Grupa Tañca z Ogrodzieñca
Dru¿yna Kusznicza z Czerwionki

O kolejno¶æ niech siê nikt ie obrazi...
Kogo¶ pomn±³em?
Czekam na dalsze zg³osznia i potwierdzenia.

Co do szcegó³ow turnieju - napiszê za 2- 3 dni.

Pozdrawiam
Ukasz Spode £ba
CYTAT
Ty ukasz pakuj siê w strój a nie bêdziesz w cywilu po murach lata³

Có¿, od ostatniego turnieju cosik siê zmieni³o we mnie i jako¶ dziwnie bêdzie mi w XIII ciuchach lataæ po XVII wimprezie. ¦cibi mi przeb±kiwa³, ¿e pojecha³bym, przemy¶limy to. Ale dziêki Szymonie za zaproszenie smile.gif

Pozdrawiam
Ukasz.
Pinior
no wiêc jakBóg da bedzie ca³kiem niez³a impreza....wolontarska bierza namioty....ze dwa, moze 3....
Lysy_Gnom
Sarmackie £otry równie¿ siê stawi± na imprezie w kilkuosobowym sk³adzie.
Rezerwujemy miejsce pod jeden namiot smile.gif
Mam nadzieje, ¿e do maja ¶niegi ju¿ stopniej± tongue.gif
Krzysztof
przypominam ze mine³y 2-3 dni i wszyscy czekaj± na nastêpne informacje tongue.gif

prosi³bym ¿eby pamiêtaæ o sianie do namiotów i mo¿e jeszcze du¿o s³omy do spalenia podczas bitwy

zapomnia³bym dodaæ, ¿e gratulujê dobrej ekipie przejêcia imprezy od kiepskiego poprzednika, który tylko umia³ braæ kasê, a impreza z roku na rok bardziej na psy schodzi³a (nie obra¿aj±c psow oczywi¶cie)
Szymon Okrutny
No skoro wszyscy czekaj± ...

Mam nadziejê zamkn±æ negocjacje z g³ównymi organizatorami (Starost±, etc.etc.) w ¶rodê najbli¿sz±.
Je¶li tak siê stanie - to wszystko ruszy z kopyta.
Plan i atrakcje mam w g³owie, ale o tem - potem.

Czekam na decyzje.

Grup tyle siê zapowiada, ¿e zamek jescze w historii nowo¿ytnej tylu szlachty i kawalerstwa, tudzie¿ kozaków i pludraków, poñczoszników ró¿nego autoramentu - nie widzia³. blinkie.gif

Zatem jeszcze trochê cierpliwo¶ci dunno.gif
Karol £.
Lorica te¿ bêdzie - czê¶æ osób jako Rota Strzelcza - mamy nadziejê potestowaæ arkebuzy. Ile nas bêdzie to na razie ciê¿ko powiedzieæ bo czê¶æ osób ma zamiar w tym samym czasie ubiæ jakiego¶ Bogu ducha winnego burmistrza - ale to jeszcze nic pewnego. Z broni palnej to bêdziemy mieæ kilka arkebuzów. Namiot byæ mo¿e jeden, na dwie osoby, reszta pewnie bêdzie spa³a w szkole. Niestety nic bardziej konkretnego nie mogê na razie napisaæ...
Szymon Okrutny
Witam wszystkich.

Turniej w Krzy¿toporze przeniesiony na 16,17,18 czerwca. dunno.gif
D³uuuuugi weekend. tongue.gif
Si³a wy¿sza. shocked.gif
Potwierdzajcie kto przyjedzie w tym terminie. crazy.gif
tomasz ogiñski
hej szymonie w³a¶nie widzê ¿e jest zmiana daj mi parê dni na powiadomienie ludzi i odpowied¼

to pisa³em ja Tomasz z W K Su
Pinior
witam...kompanii wolontarskiej termin pasuje nawet lepiej ni¿ poprzedni....bedziemy bankowo....3 namioty, sporo pistoletów i armatka...i z 15 osób....
tomasz ogiñski
W K S stawi siê w swoim najlepszym sk³adzie a do tego kilka namiotów, sprzêt obozowy, parê muszkietów i pistolców a najbardziej to chêæ do draki
Szymon Okrutny
super blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif

widzê ¿e zmiana nie wp³ynie ¼le na frekwencjê.

¦wietnie. To biorê siê ostro do roboty
Ania ¯uk
No co¿, Karol nie ma najlepszych wiadomo¶ci- Sabat w tym sezonie ma dwa nowe namioty- i wygodniej spaæ chyba w nich ni¿ w szkole, dlatego zaklepcie na nie miejsce koniecznie!!!!
Szymon Okrutny
Sabat bêdzie mia³ najlepsze miejsca.
Sam wybiorê icon_redface.gif
¦cibór
Witam,
widzê ¿e w tym roku zapowiada siê naprawdê impreza na poziomie (nareszcie bo jak do tej pory co roku by³o gorzej), wiêc raczej darujemy sobie przyjazd w tym roku bo okresowo nie pasujemy za bardzo (poprzedni organizator mia³ t± jedyn± zaletê ze by³o mu wszystko jedno jaki okres siê odtwarza, niektórzy robili nawet XXI w. bigsmile2.gif ) ale jak znajdziemy trochê czasu to pokibicujemy Wam jako tury¶ci.

Pozdrawiam
Tomasz Rejf
Ja chcia³bym zarezerwowaæ miejsce dla jednego du¿ego namiotu okr±g³ego i paru prostok±tnych ma³ych tak oko³o 5 sztuk. I oczywiscie jeszcze miejsce na kuchnie i ognisko.
Szymon Okrutny
witam.

w weekend zamieszczê informacje na temat turnieju.
Trochê nie mam czasu - praca! face4.gif

cieszy mnie zainteresowanie naszym turniejem.

W ka¿dym razie czekamy na uczestników od 16.06. - od rana.
Szymon Okrutny
witam.

Proszê o informacjê - ile bedzie namiotów historycznych, ¿ebym móg³ odpowiednio du¿e miejsce wybraæ na obóz.

Przyjazd i zak³adanie obozu - w pi±tek. Taki dzieñ obozowy- bêdzie czas na zabawy plebejskie, pewnie bojowe rapiery (?), trochê bojowej szabli, czas na musztrê dla chêtnych, zwiedzanie zamku z przewodnikiem, i temu podobne swawole.

My¶lê o zrobieniu obozu przej¶ciowego przy szkole, ¿eby na zamek wchodziæ ju¿ w strojach historycznych i nie krêciæ siê po cywilu.

w sobotê po g³ównej bitwie, na zamku (uczta bêdzie gdzie¶ w okolicach obozowiska chyba) bêd± koncerty :
- pierwszy to szanty shocked.gif - pomys³ organizatora, dunno.gif ale chyba nie bêdzie przeszkadzaæ?
- potem bêd± dudziarze irlandzcy i tañcz±ce dziewczyny -
jako¶ tak do rana.

Ogolne za³o¿enia programu s± takie :

- ka¿da grupa która chce -przygotowuje i przedstawia jak±s scenkê 10-15 minut(mo¿e byæ d³u¿sza), która podlega subiektywnej ocenie i najlepsza bêdzie nagrodzona.
kolejno¶c grup ustalê, ¿eby nie bylo zamieszania.

Te prezentacje bêd± przedzielane np. pokazem musztry KBA, pokazem konnym, pokazem ³uczniczym, kuszniczym,bojowym turniejem w szabli, bitw± dzienn±

przed bitw± nocn± bêdzie partia ¿ywych szachów - wtedy bêdzie czas na przegrupowanie, uzupe³nienie prochu itp.

bitwa, fire show. ognie sztuczne

Niedziela - dla chêtnych msza w pobliskim ko¶ciele - namawiam, aby to by³a jaka¶ szczególna msza z odpowiedni± opraw±.

dalsza czê¶c podobnie jak w sobotê- znowu prezentacje z przerywnikami i bitwa.

Bitwy bêd± zwi±zane z epizodami "Potopu" z tych terenów.

Do ka¿dego wy¶lê szczegó³owy plan ca³ego Turnieju.

W szkole bêdzie jedna sala przeznaczona na magazyn sprzêtu ciê¿kiego.

Jeszcze kwestia wy¿ywienia - zastanawiam siê jak to zorganizowaæ, ¿eby dla wszystkich by³o dobrze.

Drewna na opa³ ma nie zabrakn±æ, pewnie ruszty te¿ bêd± do dyspozycji.

Uwagi i sugestie co do Turnieju mile widziane - chêtnie skorzystamy z do¶wiadczeñ
Tomasz Rejf
a gdzie by³by obóz ??
Szymon Okrutny
witam.
s± rózne koncepcje co do lokalizacji obozu.
Jutro jadê na zamek na wizjê lokaln± to siê wybierze jakie¶ miejsce
Shab
Witam, moglbym prosic o zasady turnieju bojowego szabli?
Szymon Okrutny
Jedna z propozycji na lokalizacjê obozu to fosa po lewej stronie od bramy wej¶ciowej.
Nie ukrywam, ¿e to moja propozycja - i chyba dobra.

co do szczegó³ów bojowego w szabli, to zastanawiam siê, czy nie wprowadziæ wymogów co do ciê¿aru i krzywizny szabli.
co do zasad sêdziowania i punktowania - to za parê dni podam propozycjê.
Marcinek
Ja wprowadzicie zobostrzenia co do parametrow szabel to wam si o 3/4 ilosc zawodnikow zmniejszy.
Szymon Okrutny
w³asnie dlatego siê waham.

ale niechcia³bym ¿eby kto¶ wyszed³ z szabl± pó³torakilow± o ma³ej krzywi¼nie bum.gif

(Kali z dwoma namiotami - to mój zapisek, ¿eby mi z g³owy nie wylecia³o) tongue.gif
Marcinek
O ile sie orientuje to ostatnio nie bylo z tym nigdzie problemow.
Wiec moze warto zufac prawu serii? :-)
Szymon Okrutny
witam.

wysy³am do wszystkich formularz zg³oszeniowy - proszê o w miarê szybkie odes³anie mi go na maila - poniewa¿ s± jeszcze chêtni do wziêcia udzia³u w Turnieju, muszê wiedzieæ czy bêd± jeszcze wolne miejsca

Pozdrawiam

Szymon Okrutny

[EDIT]

zapomnia³em jeszcze- proszê dodaæ opis grupy.
Opis pos³u¿y do przedstawienia grupy

[EDIT]

co do reegulaminu turnieju bojowego - proszê o jeszcze parê dni cierpliwo¶ci. odwiedzam stolicê i zabawiê tam parê dni.

Ale myslê, ¿e nie bêdzie odbiega³ od wiêkszo¶ci bojówek rozgrywanych na innych Turniejach
KACPEROWSKI
Witam !
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej przybedzie w sile okolo 30 osob.
Pamietamy o armatach.

Pozdrawiam
MacDwain
Witam.
Mam nadzieje, i¿ formularze dosz³y do wszystkich zainteresowanych, je¶li kto¶ zosta³ pominiêty - prosimy o szybkie info, aby wszystko zosta³o szybko naprawione.

Roze¶lemy tak¿e do Was maile z dok³adnym planem turnieju (wydrukowane plany dostaniecie tak¿e na miejscu, zarówno A4 jak i w formie ma³ej ¶ci±gawki, co by to ³atwo upchn±æ), oraz z pozosta³ymi informacjami dotycz±cymi turnieju (telefony do ludzi odpowiedzialnych za opieke nad Wami, dodatkowe atrakcje, szczegó³owe regulaminy turniejów, nasze wymagania co do zachowania na turnieju etc.).

Bêdziemy na Was czekaæ w pi±tek od wczesnych godzin porannych.

PS: Czêstowanie orgaznizatorów wszelkimi trunkami o charakterze promilowo - procentowym w ramach tzw. "przywitania" jest surowo wskazane.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.