Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [czer] Oblê¿enie zamku Krzy¿topór i Turniej o szablê -16-18
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
Szymon Okrutny
witam

Przypominam o formularzach zg³oszeniowych - wa¿ne dla mnie ze wzglêdów organizacyjnych- chcemy podliczyæ bud¿et. Kto siê nie za³apie w bud¿ecie- trudno dunno.gif bigsmile2.gif

Po rozmowach z Wêglem dodali¶my turniej w walkach na rapiery.walka.gif

W tym roku na razie tak dla sportu, ale my¶lê, ¿e wejdzie na sta³e w program Turnieju.
Turniej przeprowadzi Marcin Wêgliñski, wiêc o szczegó³y proszê zwracaæ siê do niego. Pewnie ju¿ za³o¿y³ temat na forum Loricy.
Szymon Okrutny
Przypominam o formularzach zg³oszeniowych - do tej pory zg³osi³o siê 5 grup -

WKS
Kompania Wolontarska
Choro±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
warcho³y i Pijanice
Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej

Formularze potrzebne s± ju¿ - bo ustalam w tych dniach miejsce na obozowisko itp.

pozdrawiam
Don Carlos
Czesc Okrutniku!!
NIe wiem czy nie za pozno ale wczoraj wyslalem ci formularz zgloszeniowy. Mozesz mi jakos potwierdzic ze otrzymales. internet cos ostatnio nie domaga.
mazzym
Ciesze sie ¿e w koñcu bêdzie co¶ nowego smile.gif
Bo dziesi±ty raz tego samego bym nie wytrzyma³ szczerba.gif szczególnie ¿e mam do zamku nieca³e 100 metrów smile.gif
Jak dobrze pójdzie to sie za³apie na turniej jako organizator bum.gif

CYTAT(MacDwain)
PS: Czêstowanie orgaznizatorów wszelkimi trunkami o charakterze promilowo - procentowym w ramach tzw. "przywitania" jest surowo wskazane.

Jestem za icon_mrgreen.gif
Szymon Okrutny
witam

Dodajemy jeszcze Turniej Kuszniczy.

Dzi¶ i wczoraj na Zamku wytyczamy teren pod bitwy obozowisko itp.
W planie jest kilka imprez obozowych na ten rok jeszcze- dla kazdego co¶ dobrego icon_wink.gif
Szymon Okrutny
Witam

Podajê regulamin szabli bojowej

Ogólne:

- Turniej bojowy szabli polskiej jest spotkaniem towarzyskim.
- Wszyscy uczestnicy bior± udzia³ na w³asna odpowiedzialno¶æ.
- Podczas trwania turnieju panuje ca³kowita abstynencja alkoholowa!!! Pod gro¼ba dyskwalifikacji.

1. Zasady rozstrzygania pojedynków

Wszystkie walki prowadzone s± do 1 trafienia.
Podczas walk zakazane jest robienie sztychów.
Pole trafienia od pasa w górê.

1.Walka rozpoczyna siê od pozdrowienia Adwersarzy, poprzez oddanie salutu.
2. Sêdzia g³ówny wydaje komendê „bij”
3. Starcie trwa do momentu:

- pierwszego ewidentnego trafienia(komenda sêdziego g³ównego „stój”)
- obopólnego trafienia(koñczy starcie a adwersarze dostaj± po 0pkt)
- gdy trafiony sam siê przyzna do otrzymanego trafienia, a trafiaj±cy to potwierdzi.
- dochodzi do zwarcia, w którym nie mo¿na okre¶liæ strony trafionej lub trafiaj±cej.
-pojawienia siê sytuacji, która mo¿e byæ przyczyna zagro¿enia zdrowia walcz±cych lub osób przebywaj±cych w pobli¿u.

4. Rozbrojenie nie jest zaliczane jako trafienie. Do zaliczenia trafienia konieczne jest prawid³owe ciecie wykonane nawet na bezbronnego(to ju¿ sprawa honoru)

5.W przypadku jakichkolwiek w±tpliwo¶ci sêdzia ma prawo nie zaliczyæ trafienia i powtórzyæ starcie.

2.Punktacja:

- Wygrana 2 pkt
- Przegrana 1 pkt
- Obopólne trafienie 0 pkt

3. Sêdziowie:

-organizator
- dwóch przedstawicieli zaproszonych grup.

Z trzech sêdziów jeden z nich jest sêdzi± g³ównym.

Obowi±zki sêdziego g³ównego
- Sprawdzenie broni i strojów ochronnych przed ka¿da walka.
- prowadzenie pojedynku(wydawanie komend i rozstrzyganie trafieñ)
- og³oszenie wyników poszczególnych pojedynków.

4. Sprzêt:

Szable i palcaty
Do turnieju zostan± dopuszczone repliki szabel XVI-XVII i palcaty.
Bron nie mo¿e byæ naostrzona i nie powinna posiadaæ ostrego sztychu, oraz zadziorów.

-waga szabli nie mo¿e przekraczaæ 1 kg.
- zatêpienie sztychu szabli min 10mm
- minimalna krzywizna 60mm(nie dotyczy palcatów!)
- d³ugo¶æ g³owni nie mo¿e przekraczaæ 850mm
- szable z szerokimi piórami mog± byæ równie¿ niedopuszczone.

Komisja sêdziowska mo¿e nie dopu¶ciæ danej broni do turnieju.

Wybór broni:

-Je¶li, chocia¿ jeden z walcz±cych decyduje siê biæ na palcaty*, obaj walcz± na drewno.

Strój i stroje ochronne:

Wszyscy bior±cy udzia³ powinni posiadaæ stroje z epoki XVI-XVII w.

Ka¿dy uczestnik musi posiadaæ równie¿ sprzêt ochronny*:
- ochrona g³owy( maska szermiercza)
- korpus ( przeszywanica, kolczuga, kaftan skórzany, naramienniki, obojczyk lub wspó³czesne ochraniacze, je¶li bêd± schowane pod strojem historycznym)
- d³onie( rêkawice kolcze, wzmacniane dopuszczone równie¿ nie historyczne)
- przedramiê (karwasze metalowe lub skórzane)

*Palcaty bêd± udostêpnione przez organizatora.(je¶li kto¶ nie bêdzie posiada³ w³asnego)
* Cze¶æ ochraniaczy bêdzie udostêpniona przez organizatora turnieju
Kali
Czy regulamin jest ostateczny?
Bo tak do 1 trafienia to 80% walk bedzie sie konczylo po pierwszej petardzie na banie. Pozatym obawiam sie ze wiekszosc walk bedzie na drewno...60mm to duza krzywizna a waga ponizej 1kg skutecznie wyeliminuje wiekszosc szabel. Pozatym sporo osob ma husarki to jak moga zakladac do tego wzamcnianye/kolcze rekawice?
Pozdrawiam
Szymon Okrutny
witam

zmian w regulaminie raczej nie przewidujê. Mo¿e jakie¶ kosmetyczne.

Uwa¿am, ¿e do tego rodzaju turniejów nale¿y wprowadziæ pewne zasady i standardy.

turniej do jednego trafienia- bo to ma byæ odwzorowanie pojedynku a nie sparingu sportowy.

krzywizna i waga szabli - to dla bezpieczeñstwa. wyobra¼ny sobie szablê o wadze 1kg- wêgiersk±,prawie prost±, z du¿ym piórem - mo¿e po³amaæ ko¶ci
Szabla z tak± krzywizn± 60 mm - jest bezpieczniejsza.

A na Boga!!! - kto walczy szabl± ciê¿sz± ni¿ kilogram??

rêkawice kolcze lub inne (skórzane, z mo¿liwymi wzmocnieniami niehistorycznymi, niewidocznymi).
Kali
Etam pojedynek, przy takim uzbrojeniu ochonnym? smile.gif
Co do ciezkich szabel to np ja tkaiej uzywam ma 60mm krzywizny ale wazy 1,1kg smile.gif. Czyli odpada?
Mam jeszcze pytanko czy bedzie mozliwosc uzywania drugiej reki?
Krzysztof
trzebaby na gwa³t kupowaæ ujednolicone szable smile.gif
moja te¿ ma 1.1 kg a i krzywizna wiêksza tongue.gif

moze tylko wymagaæ zatêpionych sztychów i ostrza bez zadziorów?
AdamS
CYTAT(Szymon Okrutny)
A na Boga!!! - kto walczy szabl± ciê¿sz± ni¿  kilogram??

np ja smile.gif

mam propozycje ... moze niech pojedynkujacy decyduja sie czy chca walczyc z taka szabla jaka ma przeciwnik ....
u nas na bojowce tak bylo i problemow nie bylo.....
pozdrowki
AdamS
czapla6
Witam!!
Wolne Rycerstwo miasta Kielce stawi sie w skladzie 5 osobi
Szymon Okrutny
w takim razie Wolne Rycerstwo m. Kielce proszê o pilny kontakt
Szymon Okrutny
witam

Podajê regulaminy turniejów strzeleckich (³uk i kusza)

- strzelaj±cy wystêpuj± w strojach historycznych
- dopuszczalne s± ³uki i kusze ¶redniowieczne- bez widocznych wspó³czesnych dodatków
- nieopuszczalne s± wspó³czesne przy¿±dy celownicze
- be³ty i sztrza³y - bez wspó³czesnych dodatków (gumowe lotki, plastikowe nasadki ...)
- dopuszczalne s± toczone groty
- co do przebiegu konkurencji - nie wiem czy uda nam siê zrobiæ jakie¶ cele specjalne i utrunienia
- ilo¶æ strza³ów i serii, odleg³o¶ci - podamy na miejscu
- sêdzia mo¿e niedopu¶ciæ strzelca lub broni lub strza³ do turnieju

- strza³ochwyty bêd± ma³e, a mury s± historyczne- uprasza siê o nie niszczenie murów icon_wink.gif
Marcinek
Szymon, czy Weglu dzwonil do ciebie z informacja ze masz przelozyc termin turnieju bo nam nie pasuje? :-]

Ehhh, zal mi imprezy...

Pzdr.
mirek knight
Gryfy z Szyd³owca tez sie pisza jesli mozna bigsmile2.gif yes.gif
Szymon Okrutny
Nie martw siê Marcinku

Planuje kilka mniejszych imprez w tym roku w Uje¼dzie blinkie.gif

Hej Gryfy- dziêki za zainteresowanie, ale ciut za pó¼no i trochê nie mam juz miejsca. dunno.gif
Mam nadziejê, ¿e nie ostatnia to moja impreza w Uje¼dzie. yes.gif
i mam nadziejê, ¿e na nastêpn± wcze¶niej siê zg³osicie.

Acha kto nocuje w szkole, niech przywiezie ¶piwór i karimatê
jest parê materacy - ale te s± zarezerwowane king.gif
Szymon Okrutny
Podajê osoby pe³ni±ce funkcje na Turnieju

Krzysiu Ko³eczek- Ko³ecki - sêdzia i organizator turniejów szermierczych

Marek Orzechowski - Ozzy - sêzia i organizator turniejów strzeleckich (kusza i ³uk)

Micha³ ¦mielak - Misiek - obo¼ny, bloczkowy, spec od spraw niemo¿liwych do za³atwienia

Arek Kubica - Cymes - ³±cznikowy

Jêdrek Szl±zak - Helmut -³±cznikowy

Szymon Kasak - czyli ja - prowadz±cy, g³ównodowodz±cy, re¿yser i scenarzysta - jakby co, to nie moja wina dunno.gif

Regulamin przystojnego zachowania siê na Turnieju

Regulamin podajê ze wzglêdu na niektóre grupy "ludyczne", które mog± nie wiedzieæ o co w tym chodzi.
Regulamin jest po trosze pro¶b± do uczestników o zachowanie realiów i klimatu, a po trosze wskazówk± dla tych co nie bardzo wiedz± na czym ta zabawa polega ;

Uprasza sie uprzejmie o:
- przestrzeganie programu podanego przez organizatora
- nie noszenie elementów wspó³czesnych do stroju historycznego ( np. okularyp. s³oneczne, aparaty i kamery wyeksponowane na piersi (ach) icon_redface.gif itp)
- nie u¿ywanie do picia i jedzenia wspó³czesnych wynalazków (puszki, butelki, kubki plastikowe itp- chyba ¿e dyskretnie)
- dyskretne palenie papierosów
- chodzenie w kompletnym stroju historycznym
- unikanie chodzenia topless (no, chyba ¿e kobiety tongue.gif ) lub wogóle pólnago czy nago- chyba ¿e w inscenizacji.

Zecydowanie proszê i donoszê :

zachowanie trze¼wo¶ci w czasie trwania Turnieju (nie dotyczy biesiady, czy nocnych hulanek)
Osoby nietrze¼we bêd± proszone anger.gif o pozostanie w obozowisku
Osoby nietrze¼we bed± nieopuszczane do turniejów, pokazów i bitew
Osoby ora¿aj±ce kogokolwiek swoim zachowaniem bed± usuwane do obozowiska lub do wie¿y
Osoby/grupy nie stosuj±ce siê do pró¶b organizatora w kwestii przystojnego zachowania sie na Turnieju bêd± karane na honorze ( o ile go maj±)

Ogromnej wiêkszo¶ci uczestników te uwagi nie dotycz± - ale dla formalno¶ci je zamieszczam, ¿eby kto¶ nie mówi³, ¿e nie wiedzia³.
Jan Gradoñ
Czy kto¶ z Was bêdzie jecha³ do Ujazdu z Warszawy, albo przez Warszawê w sobotê rano/skoro ¶wit i móg³by mnie zabraæ? smile.gif
Monia
usmieszek_02.gif Ciekawe kiedy organizatorzy siedemnastkowych imprez zaplanuj± równie¿ konkurencje dla Pañ ? tongue.gif gotowanie jest fajne ale ile mo¿na tracker.gif
AdamS
a moze gotowanie na czas ? :D
Ula
A chcesz AdamS zje¶æ co¶ ugotowanego "na czas"? bum.gif
MacDwain
Je¶li tylko Panie wyst±pi±, to ja zorganizuje specjalny plebejski tylko dla Pañ. icon_wink.gif 2 tygodnie czasu to jeszcze sie co¶ zd±¿y wykombinowaæ.
AdamS
CYTAT(Ula)
A chcesz AdamS zje¶æ co¶ ugotowanego "na czas"?  :bum:

dalibug poswiece sie smile.gif
Pinior
za³atwcie du¿o s³omy do namiotów...a plebejskie zabawy dla pañ jak najbardziej...oczywi¶cie poza gotowaniem:)
AdamS
a moze przywiazywanie Piniora do karimaty i biczowanie na czas ?
Martin.de.Dinan
Adams... bêdzie siê mo¿na do Was podpi±æ w sile trzy osoby ?? Na krzy¿topór napewno bym jecha³... nie tak jak z zamo¶ciem...
AdamS
bigsmile2.gif ale musisz miec karimate zeby dziewczyny mialy do czego Cie przywiazac bigsmile2.gif
MacDwain
S³oma do namiotów bêdzie, zapewnia s³ome przyjazna stadnina koni, g³ównie u¿ywan±, ale to chyba nikomu nie przeszkadza.
Martin.de.Dinan
£o rety ale ja nie mam karimaty tylko siennik.... ale nie ma problemu z podpiêciem siê ??
AdamS
spytaj szymona czy sa jeszcze miejsca ......

CYTAT(MacDwain)
S³oma do namiotów bêdzie, zapewnia s³ome przyjazna stadnina koni, g³ównie u¿ywan±, ale to chyba nikomu nie przeszkadza.

swieza jest niehistoryczna ja nawet w domu uzywam takiej prosto ze stajni .....
Martin.de.Dinan
Adams miejscowki sa takze zawitamy smile.gif
Monia
Jak bêdzie plebejski to ja wyst±piê nawet i w samym gie¼le ! A i kolezanki namówiê mad.gif
Monia
KOrzyustaj±æ z okazji
i co by rado¶ci nieco niewiastom przez organizatorów imprez pomijanym og³osili¶my konkurs co siê zowie:
Drogie Panie , Nadobne mê¿atki , szacowne matrony oraz p³oche podlotki ! Zabawmy sie ! Og³aszam niniejszym konkurs na CH£OPA SEZONU 2006 - kandydatury mozna zg³aszaæ do koñca wrze¶nia 2006.
Aby wzi±æ udzia³ w konkursie i wylansowaæ swojego kandydata trzeba przes³aæ trzy fotki ch³opa ( w ró¿nych historycznych okoliczno¶cich ) oraz uzasadniæ zg³oszenie w³a¶nie tego ch³opa do konkursu ! Po wylosowaniu trzech najleprzych kandydatór odbêdzie siê jawne i publiczne g³osowanie nad zwyciêsc± !
A wiêc drogie PANIE do ch³opa ......... ups to jest do dzie³a chcia³am powiedzieæ

Ach regulamin zabrania zg³aszania "swoich osobistych ch³opów" bo by³by to zbyt daleko posuniêty lobbing - musi to byæ ch³op obcy czyli wszyscy inni ch³opcy

Monia

Jako pierwszego kandydata zg³oszono :Carlosa. Za musztrê na Zamo¶ciu, za to ¿e prawie zjad³ przez to wlasny kapelusz, za uprzejmo¶æ dla dam, no i za to, ¿e bêd±c g³ow± Regimentu daje sob± krêciæ szyi (czyli Fraucymerowi). Na pewno w czasie sezonu przybêdzie argumentów!

Czekamy na dalsze propozycje
Prosimy wysy³aæ je na formu WKS-u
Martin.de.Dinan
Jest do Ujazdu jaki¶ transport z pobliskiego wiekszego miasta (PKS, poci±g lub co¶ takiego) ??
Krzysztof
PKS z Kielc, Opatowa albo Sandomierza
Martin.de.Dinan
Ok juz wszystko wiem smile.gif
Szymon Okrutny
podajê kilka informacji

Wy¿ywienie jest w sobotê :
¶niadanie i obiad a nastêpnie biesiada po bitwie nocnej.
ww niedzielê sniadanie i obiad.

Reastaurator obieca³mi, ¿e siê postara... crazy.gif

W pi±tek to my (Leliwa znaczy) daje co¶ na grila , grila i drewno
mazzym
mam pytanie... co bedzie z tym winem co dzisiaj przywie¼li :D
szymon chyba wiesz o co chodzi? bum.gif
Szymon Okrutny
ja pi³em tongue.gif
by³em tam do 20.00 crazy.gif
ujawnisz siê? mazzym?
Pinior
kompania wolontarska bêdzie w pi±tek pó¼nym popo³udniem/wczesnym wieczorem...do zobaczenia.armatkê braæ?
Szymon Okrutny
bez armatki siê nie pokazujcie crazy.gif

Proszê o podanie kto , kiedy i mniej wiêcej o której godzinie zjedzie do nas king.gif
faza
dziken polen zabawen alkocholen yhaaaaaaaaaaaaaa bigsmile2.gif
Lysy_Gnom
Sarmackie £otry powinny siê pojawiæ w piatek oko³o 17-18

Pozdrawiam
Wojciech Radzki
BRZL - piatek kolo 17/18
Pozdr
WR
ZGO¦
Lorica w pi±tek kawa³kami od mniej wiêcej 16 do pó¿nego wieczora.
Don Carlos
Regiment:
Awangarda ok 15 - 16tej wraz ze sztabem i choragwia!!
Reszta: jak Bog da!!

Rezerwujemy sobie duzy szmat pola na oboz z namiotami, wraz WKS ok 10 - 12 plus kuchnia!!
Martin.de.Dinan
Wiecie mo¿e ile kosztuje pks z Sandomierza do Ujazdu ??
Netka
nasz bus wyjdzie z wrocka ko³o 17tej,
wiêc bêdziemy do¶æ pó¼no (mamy do przejechania jakie¶ 400+km).
MacDwain
@ - Netka - zadzwoñce do mnie jak bêdziecie doje¿d¿aæ - numer telefonu wys³a³em Ci na P.W. Postaram sie dotrwaæ do Waszego przyjazdu tongue.gif

Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.