Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Wrzesieñ] II Szamotulski Turniej Rycerski -> 9-10.09
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
Gwathring
Bractwo Rycerskie "¦widlin", Fundacja PATRIMONIUM, Muzeum Zamek Górków w Szamotu³ach zapraszaj± wszystkich zainteresowanych na Szamotulski Festyn ¦redniowieczny, który odbêdzie siê w dniach 9-10 wrze¶nia w Szamotu³ach. W miarê krystalizowania siê planów bêdê uzupe³nia³ ten temat, a tymczasem gar¶æ informacji.

Datowanie: druga po³owa XIV, a zw³aszcza okres wojny Na³êczów z Grzymalitami (lata 80. XIV).

Przewidywane atrakcje:

- turniej walki pieszej
- turniej strzelecki (tylko ³uki)
- pokazy walk plebejskich (walka na pa³ki, sztylety, zapasy)
- zespo³y muzyki dawnej
- inscenizacje wszelakie
- pokaz Kuglarzy Ognia

Na chwilê obecn± gwarantujemy nocleg (z zapleczem sanitarnym) i pe³n± michê dla wszystkich uczestników.
Osobne profity przewidziane dla ludzi, którzy pomog± przy organizacji turnieju ³uczniczego oraz XIV-wiecznych rycerzy - szczegó³y pó¼niej.

Uwaga: gwarancja noclegu i wy¿ywienie nie obejmuje nikogo, kto pieczêtuje siê herbem Grzyma³a, zwolenników starosty Domarata i margrabiego Zygmunta szczerba.gif

Przy okazji wyja¶niam, ¿e Szamotu³y le¿± 34km na pó³noc od Poznania.

Kontakt przez te forum, na e-mail: qmoh@o2.pl lub na adres:

Warownia ¦widlin
ul Dworcowa 43
64-500 Szamotu³y

C.D.N.
Radek
zgdonie z umow±!
Gwathring
Konflikt za¿egnany.
Radek
zgodnie z umow±!
Gwathring
Konflikt za¿egnany.

A teraz uzupe³niê plan imprezy o piêæ nowych punktów:

1. Podczas trwania imprezy odbywaæ siê bêdzie wystawa archeologiczna przygotowywana przez Muzeum Archeologiczne w Poznaniu.
2. Ponadto w niedzielê w gotyckiej kolegiacie odbêdzie siê rekonstrukcja XIV wiecznej mszy, po³±czona z koncertem chóralnym pie¶ni ¶redniowiecznych.
3. Na terenie imprezy odbywaæ siê bêdzie jarmark rzemios³a tradycyjnego i artystów ludowych. Rzemie¶lników i artystów, którzy chcieliby siê wystawiæ proszê o kontakt (qmoh@o2.pl). Wystawienie siê na jarmarku nie bêdzie siê wi±za³o z ¿adnymi op³atami.
4. W Zamku bêdzie mo¿na zobaczyæ wystawê „Sakralna rze¼ba gotycka”, gdzie bêd± wystawione zbiory Muzeum Archidiecezjalnego w Poznaniu.
5. Bêdzie mo¿na równie¿ zobaczyæ wystawê na temat ¶redniowiecznego i renesansowego rolnictwa.

C.D.N.
Radek
zgodnie z umow±!
Gwathring
Konflikt za¿egany.
Proszê wszystkich o wybaczenie, troszkê nas ponios³o. I tak winien jestem Radziowi przeprosiny, gdy¿ gdyby nie on, I Szamotulski Turniej by siê nie odby³. Poza tym bêdzie w Szamotu³ach mile widzian± osob±, je¶li tylko wyst±pi z jakimi¶ konstruktywnymi pomys³ami i je¶li bêdzie chcia³ siê u nas pojawiæ.

Uff. Korona mi z g³owy nie spad³a king.gif ... Pok³ócili¶my siê jak smarkacze, ale jak widaæ, dogadali¶my siê ju¿ jak doro¶li.

Micha³ Kómoch
Bractwo Rycerskie "¦widlin"

C.D.N.
Radek
To tyle jesli chodzi o wzajemne ¿ale..czekam na przeprosiny:), i takimi¿ samymi wtedy bede móg³ siê zrewan¿owaæ! Pozdrawiam

....

Skoro takowe nadesz³y. Micha³kowi:) nale¿a siê przeprosiny odno¶nie tego co rzek³em o "robocie za plecami", ¼le to wysz³o z uwagi na to, ¿e wcale nie kry³ on sie z tym, ze pragnie zorganizowaæ turniej, stad moje s³owa by³y nie na miejscu. Kochac pewno nigdy sie nie bêdziemy, ale mam nadziejê, ¿e bedziemy potrafili rozmawiac jak doro¶li ludzie a nie jak dzieci;).
Halfgar
Panowie ...

1. czy jaki¶ saracen mo¿e siê pojwiæ??

2. .... Nie chcê siê bawiæ w moderatora, ale taka pro¶ba ..... ku¼fa, na priv z tymi bzdetami, kto komu za co, co i za ile i po co ... to forum a nie smietnik zly.gif zly.gif zly.gif

Buziaczki
Gwathring
Mam nadziejê, ¿e wszyscy wybacz± tê ostr± dyskusjê miêdzy mn±, a panem R. Có¿, czasami obu ponosz± nas emocje. Rzecz zakoñczona.

Halfgar - je¿eli masz ochotê pojawiæ siê ze swoj± gwardi± Saladyna, to nie widzê problemu. Pe³n± michê jedzenia i miejsce do spania masz. Bêdziesz musia³ tylko wys³aæ mi informacjê, jak widzisz swój udzia³. Z przyjemno¶ci± urz±dzi³bym Ci stanowisko na tym festynie, przede wszystkim jako ciekawostkê o walorach edukacyjnych smile.gif Poza tym mo¿e wykorzysta³bym Saracenów do jakie¶ weso³ej inscenizacji, ale to zale¿y, ile by tych Twoich plugawych pogan przyjecha³o.

Na podobne stanowiska mog± liczyæ tak¿e i inni, którzy z tych czy innych wzglêdów nie mieszcz± siê w drugiej po³owie XIV.
Halfgar
Dam znaæ loodkom. Nie obiecujê, bo do imprezy du¿o czasu, ale ... co o inscenzacji to mamy popisowe palenie giaurów, obrzucanie wyzwiskami, zajmowanie osad w tym: rabunek i gwa³ ... ups zadowalanie kobiet .... mad.gif mad.gif jednym s³owem wszystko to co publiczno¶ci bêdzie siê podobaæ blinkie.gif pijacy.gif walka.gif walka.gif

DO wrze¶nia bêdziemy mieli ju¿ przeæwiczon± bojówkê z komendami arabskimi, wiêc bêdzie na co patrzeæ smile.gif
Pawe³ £agódka
by³em na I turnieju i bawi³em siê przednio mam zamiar zjechaæ na II moje wymagania miêkki ³o¿e do snu rano pobudka nie wcze¶niej ni¿ o 8 rano, jad³ospis: kasza na smalcu ze skwarami, groch z kapust± wo³owina Piwo oraz wino z winogron nie na siarkach ;) wzamian oferujê moje us³ugi miecz tarcze mogê postawiæ sklepik z uzbrojeniem i moimi wyrobami z blachy oraz przekazaæ kilka cennych rad co do uzbrojenia. Co do mojej walki to nie musze siê chyba ju¿ szamotu³om przedstawiaæ ;) no chyba ¿e Was nie by³o na I Szamotulskim ;) pozdrawiam i czekam na odp.
mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
Aubrey
Mam nadzieje ze podobnie jak w zeszlym roku, nieoficjalna czesc turnieju rozpocznie sie juz w piatek... grill na szkolnym boisku rulez !!! wizyta na cmentarzu zreszta tez !!!
white_mouse
Cmentarz jest fajny smile.gif
Strzelinskiej oczywi¶cie nie powinno zabrakn±æ, no chyba ¿e...
Ale do rzeczy. Czy jest tak¿e mo¿liwo¶æ przywiezienia kramiku z wyrobami skórzanymi - sakiewki itp?

Pozatym przywioze swoj± zabawkê do robienia huku smile.gif

pozdrawiam!
Radek ze Strzelina
Gwathring
Czo³em!

Aubrey, dziêki za wpis :D

Radku, jak najbardziej mo¿esz przywie¶æ swoje towary, napisz mi tylko, czy potrzebujesz stoiska, a jesli tak, to jak du¿ego :D I mam nadziejê, ¿e przywieziesz hakownicê :D
white_mouse
Haka oczywi¶cie biorê (machina do robienia huku albo jak kto woli bum smile.gif ). Stoisko niewielkie by siê przyda³o (nie bêdzie te¿ znowu strasznie du¿o towarów - troche sakiewek i karwaszy (mankietów ³uczniczych w³a¶ciwie). No i mo¿e co¶ jeszcze smile.gif

Pozdrawiam!
Puenta
Widzê, ¿e jak wrzesieñ to w Wielkopolsce. Pytanko: Do kiedy mo¿na bêdzie zg³aszaæ chêæ udzia³u, bo to jeszcze kawa³ek czasu, a cz³ek nie moze przewidzieæ co mu siê przez te 3 miesiace stanie. Oczywi¶cie tak "pi razy drzwi" napiszcie kiedy podej¿ewacie, ¿e siê wam miejsce skoñczy i inne takie.

Z góry dziêkujê za odp.
Gwathring
NOWY PROGRAM

1. Impreza zmienia nazwê na Szamotulski Festyn ¦redniowieczny, którego has³em przewodnim bêd± dzieje rodu Na³êczów.

2. Organizatorem Festynu jest Muzeum - Zamek Górków w Szamotu³ach, przy wspó³pracy z Szamotulskim Bractwem Rycerskim "Warownia ¦widlin" (program i prowadzenie) oraz Fundacj± PATRIMONIUM (wsparcie merytoryczne).

3. Specjalne podziêkowania dla Stowarzyszenia "Ko³o Na³êczów", skupiaj±cego ¿yj±cych cz³onków rodu, za przyznanie Bractwu Warowni ¦widlin prawa do u¿ywania herbu Na³êcz.

DATOWANIE IMPREZY

X-XV wiek

Program Festynu

Pi±tek
od 16.00 czekamy na go¶ci
21.00 zebranie dowódców dru¿yn

Sobota, 9. wrze¶nia
10.00 - Rozpoczêcie Festynu.
10.00 - 11.00 - Zapisy na otwarty turniej ³ucznictwa tradycyjnego
dla publiczno¶ci.
11.00 - 13.00 - Pokazy walk, walki wojów i rycerzy, krêgi zdrady i
honoru, walki w szyku, etc.
11.30 -13.30 Otwarty turniej ³ucznictwa tradycyjnego dla
publiczno¶ci: ELIMINACJE
14.30 - 15.00 Ma³y turniej rycerski dla dzieci i m³odzie¿y.
14.30 - 15.30 Otwarty turniej ³ucznictwa tradycyjnego dla
publiczno¶ci: FINA£
15.45 - 16.00 Oficjalne otwarcie Festynu i powitanie przyby³ych
dru¿yn.
16.00 - 18.00 Inscenizacje zwi±zane z dziejami rodu Na³êczów i
histori± Ziemi Szamotulskiej (bitwy, pokazy obrzêdów, pojedynki, etc.)
18.30-20.00 Koncert muzyki dawnej, pokazy tañców ¶redniowiecznych.
20.30 - 21.30 Spektakl Teatru Ognia SALAMANDRA
21.45 Zakoñczenie pierwszego dnia Festynu.
22.00 Zebranie dowódców dru¿yn.

Niedziela, 10. wrze¶nia
10.00 Rozpoczêcie drugiego dnia Festynu.
10.30 - 12.00 Turniej bitewny.
10.30 - 13.00 Strzelanie z ³uku dla wszystkich chêtnych.
12.30 - 14.00 Plenerowa wystawa uzbrojenia ¶redniowiecznego.
14.30 - 15.30 Inscenizacja ¶redniowiecznego ¶wiêta plonów oraz
najazdu zbójców na wioskê.
16.00 Zakoñczenie Festynu

WARSZTATY RZEMIE¦LNIKÓW

Zielarz, Rze¼biarz, Kowal, Mincerz, Jubiler, Garncarz, Skórnik, Bednarz, £ucznik.

CI¡G DALSZY NAST¡PI
Destro
jakie s± wymagania odno¶nie stroi, uzbrojenia , oraz materia³ów z których maj± byæ wykonane stroje ? smile.gif
Gwathring
CYTAT(Destro @ 00:43 11.08.2006) *
jakie s± wymagania odno¶nie stroi, uzbrojenia , oraz materia³ów z których maj± byæ wykonane stroje ? smile.gif

Takie, jak na ka¿dym festynie :P. Strój i uzbrojenie maj± byæ datowane na X-XV wiek. A stroje, drogi Destro, wykonane byæ maj± z we³ny, bawe³ny, lnu lub jedwabiu, s³owem z tkanin naturalnych.

I jeszcze jedno:

WERBUNEK

1. Je¶li chodzi o okres X-XII wiek, to mamy ju¿ w³a¶ciwie komplet.

2. Termin nadsy³ania zg³oszeñ dla osób chc±cych wzi±æ udzia³ w festynie mija 24 sierpnia. Dla osób, które zg³osz± siê do tego czasu na pewno znajdzie siê nocleg i pe³ne wy¿ywienie, pó¼niej mog± byæ ma³e problemy.

TURNIEJ Z NAGRODAMI

Uda³o nam siê za³atwiæ. ¿e w turnieju bojowym nagrod± bêdzie he³m. Jaki? Ano taki, jaki sobie zwyciê¿ca wybierze i robiony w³a¶nie na jego g³owê.

I to by by³o na tyle.

cdn
Lubor
Michale - mo¿esz na nas liczyc - nie mam jeszcze do konca ilu nas bedzie ale bedziemy!
Jak spawy organizacyjne?
Pozdrawiam ciep³o
Dobrogost!!!
Kapitan
smile.gif zgodnie z tym jak rozmawialismy wiosn± odwiedzimy was smile.gif bedzie duzym problemem jesli miast ustalonych 5 osób przyjedzie 6 ?

P.S. mam nadzieje ze kolano po tym jak je skrzywdzi³em juz jakos dzia³a bo licze na kolejny sparing... ;)

Pozdrawiam
Gwathring
Witam wszystkich!

Kapitanie. z przyjemno¶ci± wzi±³bym rewan¿, bo kolano mi siê zagoi³o, ale niestety, Dobrogost rozwali³ mi drugie, wiêc trzymaj kciuki, aby siê zagoi³o. Podaj te¿, jak siê nazywacie. I w 6 mo¿ecie ¶mia³o przyjechaæ.

Dobrogo¶cie - dziêki za wsparcie, skontaktujê siê z Tob± nied³ugo.

Listê dru¿yn opublikujê do pi±tku, na razie mamy oko³o 140 osób i ju¿ niewiele nam do szczê¶cia potrzeba. Jak chce siê kto¶ dopisaæ, ma ostatni± szansê :D

Ponadto: dla wczesnych do wygrania w turnieju bêdzie norman kuty z jednego kêsa, dla pó¼niaków - kapalin. He³my wykuje na miarê Szymon Jakubowski ANTER.

I dajcie mi namiary, na dobrego zaklinacza pogody :D

Pozdrawiam

C.D.N.
Pawe³ £agódka
YO!
a ja siê zg³asza³em jaki¶ czas temu a do tej pory zaproszenia nie dosta³em czy nie trzeba mieæ?
Lubor
Rozwali³em ci kolano? shocked.gif To wybacz!!!!
Nie chcia³em - a swoj± drog± tak jestem szybki ¿e nawet nie zauwa¿y³em szczerba.gif
Kapitanie - z mi³a chêci± zatem zastapiê Micha³a! Czy przypadkiem nie zmierzyli¶my sie ju¿ w Grzybowie?
Pozdrowienia dla ca³ej weso³ej szamotulskiej gromadki!!!
Aubrey
Kapalin na ulicy nie le¿y smile.gif, cholera chyba sprobuje, obym sie tylko znow nie przewrocil crazy.gif
Gwathring
Pawle, zwany Ashem, zwany również Czarnym Rycerzem z Piekła Rodem :D Witaj i czuj się zaproszony!

A teraz do rzeczy, czyli lista drużyn, rzemieślników i kupców, którzy potwierdzili swój udział w Festynie:

1. Drużyna Wojów Słowiańskich "Wielewit" z Sierakowa
2. Ulf Ragnarson Herd z Wrocławia
3. Rodowa Drużyna Nałęczów z Poznania
4. Drużyna Słowiańska Warcianie z Lądu
5. Szymon Jakubowski ANTER, kowal, z Opalenicy
6. Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzko-Łęczyckiej SIGNUM TEMPORIS
7. Kram Estery, Łęczyca
8. Teatr Ognia SALAMANDRA z Bartoszyc
9. Zespół RAGNARA z Lubinia
10. Andrzej Mieclarek, mincerz
11. Zbyszek Tomaszewski, jubiler
12. Eugeniusz Tacik, rzeźbiarz z Binina
13. Zygmunt Orzełek, wikliniarz z Kwilcza
14. Bractwo Rycerskie Ziemi Góreckiej
15. Sir Destro i jego drużyna
16. Poselstwo Basileusa
17. Drużyna Warowni Świdlin
18. Kapitan i jego drużyna
19. Grupa Widowisk Historycznych "Comes" z Gniezna
20. Drużyna Słowian i Wikingóqw "Lech" - sekcja Poznań

OK. Zaciąg na Szamotulski Festyn Historyczny uważam za zamknięty!

Program już się raczej nie zmieni. ZAJRZYJCIE NA POPRZEDNIĄ STRONĘ.
Nocleg w szkole 200 m od zamku, ale jak ktoś chce, może wziąć namiot, będzie można go rozbić na terenie zamku (teren ogrodzony, monitorowany i chroniony).

I to by było na tyle!

CDN.
Lubor
Proszę Michale o aktualizację listy

Grupa Widowisk Historycznych "Comes" z Gniezna - ok 8 osób (w tym mają być rycerze - ale szczegóły podam ci później)

z Wielewitem będzie razem Drużyna Słowian i Wikingów "Lech" - sekcja Poznań!!! mad.gif

Dobrogost

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otwieram sezon łowów na misie...........................
Destro
Witam.
W³a¶nie powróci³em z Turnieju w Szamotu³ach, organizowanego przez bractwo ¦widlin.
Niestety z przykro¶ci± muszê stwierdziæ, i¿ by³a to najgorsza a zarazem najbardziej mroczna impreza w tym sezonie, na której by³em. Nic nie by³o dobrze zorganizowane, pomimo i¿ przyjecha³em nastawiaj±c siê na turniej bojowy dla pó¼no ¶redniowiecznych, którym by³ do wygrania kapalin, turniej bojowy nie odby³ siê, organizator stwierdzi³, i¿ nie odbêdzie siê, poniewa¿ jest tylko dwóch zbrojnych z pó¼nych tak, wiêc przyjecha³em na marne taszcz±c ze sob± pe³ne blachy, my¶lê, i¿ walka powinna siê odbyæ, choæ miêdzy nami dwoma by wy³oniæ lepszego, lepszego koñcu obaj po to przyjechali¶my. Wy¿ywienie, co prawda by³o, ale na serku topionym i chlebie nie idzie siê naje¶æ, uczty oczywi¶cie nie by³o, jedynie w sobotê wieczór by³y ¶ladowe ilo¶ci alkoholu, karygodny jest te¿ brak papieru toaletowego na imprezie, dobrze, ¿e ¿abka by³a blisko to zakupili¶my w³asny. Organizacja tego¿ turnieju le¿a³a ca³kowicie, organizatorzy zamiast pracowaæ chodzili i ogl±dali sobie wszystko, a go¶cie przybyli praktycznie robili wszystko za nich, jedyn± osob± od organizatorów, która by³o widaæ, i¿ pracuje by³ Hubert, któremu dziêkuje za pomoc oraz mi³e towarzystwo. Najbardziej boli mnie, i¿ organizator wypisa³ na forum materia³y, z jakich maj± byæ wykonane stroje, a sami mieli ubiory z polarów, tafty, i wielu innych dziwnych materia³ów.
Kolejn± rzecz±, która by³a ¼le zorganizowana to ¶niadanie… bezsensowna pobudka ok. ósmej nad ranem, i s³owa organizatorki, i¿ je¶li nie wstaniemy to nie dostaniemy jedzenia, to ju¿ by³a przesada, poniewa¿ impreza zaczê³a siê tak¿e o koszmarnej godzinie, czyli 15:45, a o godzinie 21 dowiedzia³em, i¿ nastêpnego dnia (niedziela) rano nie odbêdzie siê w³a¶nie ten turniej bojowy dla pó¼nych, gdybym wiedzia³ wcze¶niej pojecha³bym zapewne do domu móg³bym, chocia¿ zrobiæ co¶ po¿ytecznego u siebie. anger.gif

Przyjecha³em powniewa¿ liczy³em na niawiazanie pewnej nici porozumienie miedzy naszymi bractwami, niestety zawiod³em sie na ca³ej linii icon_sad.gif

Chyba jedynymi pozytywnymi rzeczami na tej imprezie by pokaz Salamandry z Bartoszyc, oraz towarzystwo mojej pani , Paw³a £agódki, Karalucha z Din±, oraz Aubreya, którym dziêkuje za wszystko a w szczególno¶ci za dobry humor.

Mam nadzieje, i¿ Paw³owi podoba siê prezent, który otrzyma³ od nas na urodziny. clap.gif

Informujê, i¿ Chor±giew Wojewody Poznañskiego Sêdziwoja z Ostroroga nie by³a organizatorem tej imprezy w tym roku. devil.gif
Marek Hilgendorf
Jaka piêkna katastrofa......
A mia³o byæ tak pieknie..... wywiady mia³y byæ.....

A powa¿nie- szkoda- po zesz³orocznym turnieju wzros³y apetyty, ale widzê, ¿e decyzja o nieanga¿owaniu siê by³a ze wszechmiar s³uszna...

Z chrze¶cijañskim pozdrowieniem
Amor
Aubrey
Witajcie, i ja kilka s³ów o turnieju napisze… jako ¿e przeczyta³em powy¿sze posty i mój post po czê¶ci siê do nich odnosi, nie da siê te¿ unikn±æ porównaæ z tym co by³o w zesz³ym roku . Destro zamie¶ci³e¶ chyba najd³u¿szego posta w swojej historii smile.gif . Przede wszystkim II Szamotulski Turniej Rycerski, zmieni³ nazwê na Szamotulski Festyn Historyczny i przekszta³ci³ siê w imprezê wczesn±, choæ z tego, co wiem organizatorzy zaprosili te¿ bractwa pó¼ne… mam nadziejê ¿e turniej w Szamotu³ach nie stanie siê imprez± nastawion± na IX – X w. choæ je¿eli s± osoby zainteresowane odtwarzaniem historii tej¿e, a mieszkaj± w naszym mie¶cie to turniej, te¿ musi przewidywaæ ich obecno¶æ i udzia³, choæ z drugiej strony proszê pamiêtaæ te¿ o tych pó¼nych, którzy i tu zgadzam siê z Destro, nie mogli mieæ w tym turnieju swoich 5 minut, a szkoda, przypominam i¿ na pocz±tku mówiono jakoby pó¼ni mogli braæ udzia³ w inscenizacji, natomiast na odprawie dowódców, zupe³nie o nas zapomniano, to przykre, zostali¶my potraktowani jakby nas nie by³o… Kolejna sprawa powitanie bractw, nie wiem wed³ug jakiego klucza przywitane zosta³y te a nie inne grupy, zabrak³o jednak tego, aby uhonorowaæ wszystkich przyby³ych go¶ci na szybko wymieniê chocia¿: Bractwo Rycerskie Ziemi Góreckiej ( w osobie Paw³a £agódki), czy te¿: Gwardiê Saladyna (która oddelegowa³a do nas Jakuba i Tomka).

Mrok na imprezie w Szamotu³ach by³, a jak¿e choæ by³ i w zesz³ym roku, mogliby¶my siê spieraæ czy by³o go wiêcej w tym czy w tamtym… ale nie o to chodzi. Stanowczo odrzucam tezê Destro, jakoby Szamotu³y by³y mroczne ¿e ho ho… Sam w tym roku i ja i ty byli¶my na imprezie gdzie ludzie wci±gali na nogawicê skarpety Nike, lub mieli sztruksy, udaj±ce nogawice (tu szczególne pozdrowienia dla go¶cia z bractwa z Wa-wy, które chodzi³ w butach Bergsona i spodniach dresowych, o ile mogê to proszê aby¶ ju¿ wiêcej do Szamotu³, nie przyje¿d¿a³.

D±¿my sami w swoich strojach do jak najwiêkszej historyczno¶ci odrzucaj±c rozwi±zania po¶rednie.

Sprawa turnieju dla pó¼nych, a co za tym idzie nagrody, zosta³a rozwi±zana w z³y sposób. Rzeczywi¶cie bêd±c pó¼nym czu³em siê jak pi±te ko³o u wozu.

Wiem, ¿e sol± w oku dla niektórych by³ te¿ brak nagród w turnieju ³uczniczym…

Co do wy¿ywienia to uwa¿am i¿ w tym punkcie zosta³ uczyniony krok naprzód, gwoli przypomnienia w zesz³ym roku organizatorzy (a wiêc i ja, co by nie by³o) gwarantowali po³ówkê kurczaka i wode… w tym roku by³ gulasz z kasz±, grochówka, chleb, ser topiony, woda (pod dostatkiem) i piwo, ma³o ale ka¿dy 0,5 dosta³. To prawda uczty nie by³o, zdaje sobie sprawê, ¿e to koszty, choæ z drugiej strony nie wiem czy kto¶ obieca³, ¿e bêdzie je¿eli obieca³, a nie by³o to czyn to godny potêpienia.
Kolejna sprawa to to, ¿e turniej siê rozlaz³… niestety by³y bardzo d³ugie przestoje, co odbi³o siê na frekwencji publiki, której co by nie mówiæ w zesz³ym roku by³o naprawdê du¿o, a teraz pos³ucha moi mili. Impreza by³a na pewno s³abiej nag³o¶niona, ani¿eli w zesz³ym roku.
Bardzo zawiod³em siê na ilo¶ci odtwórców, która do nas zawita³a, przypominam, i¿ wspominane by³o, ¿e do Szamotu³ zawita oko³o 140 osób a tu by³o tylko 30 – 40 go¶ci zamiast obiecanych kilkudziesiêciu zbrojnych mieli¶my kilkunastu…. co¶ tu nie gra…

Pochwa³a nale¿y siê te¿ za pomys³ z pami±tkow± monet± z XIV wiecznym herbem Szamotu³, która wrêczana by³a uczestnikom.

Rzemie¶lników, zdecydowanie wiêcej ni¿ w roku zesz³ym, gratulacje za zaproszenie szczególnie Szymona ¯elaznego…za to organizatorom chwa³a.
Teatr Tancerzy Ognia Salamandra, trafny wybór, strza³ w 10, profesjonalny na wysokim poziomie spektakl,
Koncert grupy Eiforr te¿ niczego sobie, szkoda, ¿e nie mo¿na by³o potañczyæ, ale to te¿ plus w porównaniu do zesz³ego roku.
Grupa z L±du w niedziele zaprezentowa³a ciekaw± inscenizacjê ¶redniowiecznego ¶wiêta plonów, gratulacje dla wykonawców.
Osobi¶cie cieszê siê te¿ z faktu, ¿e by³a mo¿liwo¶æ spêdzenia sobotniej nocy w historyku na terenie zamku.

Szamotu³y nie s± obarczone mrokiem garbu, turniej w Szamotu³ach to m³oda impreza która musi dopiero znale¼æ swoje miejsce w ruchu odtwórców, w Szamotu³ach posiadamy co¶ wiêcej oprócz stadionu, czy kawa³ka pola miêdzy blokami na którym mo¿na zorganizowaæ imprezê, ¿yczê organizatorom niezale¿nie od tego kto nimi bêdzie w roku przysz³ym, aby impreza siê uda³a.
Grabarz
No prosze jakie rózne wrazenia po tej imprezie!!!Osobiscie uwazam ze byla to jedna z lepszych imprez miala swietny kameralny charakter co pozwolilo na wielka integracje druzyn.I na pewno zjawie sie za rok.Serdecznie pozdrawiam przyjaciol z bizancjum
Estera z £êczycy
Witam!
W pierwszej kolejno¶ci chcia³am podziêkowaæ organizatorom za mi³e przyjêcie,opiekê i udzielon± pomoc w czasie ca³ej imprezy.Jak tylko przyjecha³y¶my,to zosta³y¶my bardzo mile ugoszczone.Atmosfera na imprezie by³a bardzo sympatyczna,a ludzie przyja¼nie nastawieni.Dziêkujemy równie¿ za umo¿liwienie bezp³atnego zwiedzenia muzeum.Co do ma³ej frekwencji uczestników,to nie by³a to wina organizatorów tylko grup,które siê zg³osi³y,a potem wcale nie przyjecha³y i nawet nie raczy³y o tym uprzedziæ!!!Uczty nie by³o,bo pewnie nie by³o na to kasy,co w pe³ni rozumiem ale nikt te¿ tej uczty nie obiecywa³.Osobi¶cie nie widzia³am tam wcale ¿adnych sztucznych materia³ów ani tzw.mroków itd.Wy¿ywienie by³o ok.Bardzo smaczna kasza z gulaszem i grochóweczka.Bardzo podoba³ nam sie nocny pokaz grupy Salamndra.Co¶ swietego!Koncert muzyki dawnej by³ bardzo fajny,a jak kto¶ chcia³ potañczyæ,to miejsca by³o na to du¿o.Zreszt± jeden ch³opak nawet nie¼le wywija³ przed sam± scen±.W tym miejscu pozdrawiam Micha³a z dziewczynami,naszych s±siadów kramarzy i mojego ulubionego "rymcerza" Mojmira. smile.gif

Estera z £êczycy
Lubor
To mo¿e i ja dodam parê groszy ze swej strony a my¶lê ¿e mogê.

Moim zadniem impreza w Szamotu³ach by³a ok - nie uniknê³a b³edów ale wypad³a na plus - ci którzy chcieli sie bawiæ i chcieli pomóc organizatorom wynie¶li z niej sporo pozytywnych wra¿eñ. I myslê ¿e z roku na rok bêdzie coraz lepiej. Tak ¿e zycze powodzenia.

Kusi mnie równiez aby zwróciæ sie do moich przedmówców i wyja¶nic pare kwestii.

Po pierwsz - Wielce szanowny Pan Rycerz Destro i kompanija - odnios³em du¿e wra¿enie ¿e przyjechali¶cie nie na imprezê ale z my¶l± aby zobaczyæ totaln± klepê festynu - nie by³o tego bo okaza³o sie ¿e ludzie w mniejszym gronie potrafi± sie bawic - pokazaæ kunszt miecza i pomagaæ organizatorom. Nie wiem dlaczego nie dotar³y wszystkie zaproszone dru¿yny - choæ fakt ¿e najpierw jest zg³oszenie w liczbie np 15 osób a potem nie przybywa ¿adna lub 1 osoba jest co najmniej dziwny ale có¿ i tak bywa.

Có¿ co do pojecia mroczno¶ci - to ja jako¶ tych mroków nie widzia³em - no chyba¿e dru¿yny wczesne s± dla ciebie mroczne - no ale pewnie wynika to z braku wiedzy - kramy jak to kramy - zawsze stanowi± barwny element festynów - wiec jezli by³ tam jaki¶ mrok to tylko i wy³±cznie w twej postaci. Co do strojów organizatorów to trza ci wiedziecf ¿e wzorowane by³y na Bizancjum z okresu XI-XII w.
Co do jedzenia - to w pi±tek na kolecje by³y serki - sobota rano serki - obiad - ogromne ilo¶ci pysznego gulaszu z kasz±!!!Kto niejad³ niech ¿a³uje - wieczorek serki hehehe.gif w Niedziele paszteciki i serki a na obiad by³a pyszna grochówka - nikt g³odny nie chodzi³ co wiêcej by³o tyle jedzenia - mo¿e ma³o zró¿nicowanego ale by³o - ¿e kazdy móg³ jej¶c do woli - No chyba ¿e przyby³ Pan po to aby jej¶æ przepióreczki kaczuczki (to nie politycznie icon_wink.gif ) czy inne frykasy - uczty nie by³o ale klimat przy kolacji by³ mi³y i fajny. Co do ¶ladowych ilo¶ci alkocholu - wypada³o po 2 piwka na g³owe - no chyba ¿e ktos chcia³ schlac sie do obrzygania to mu brak³o

Co do pobutki to ciêzko wstawaæ na kacu? lepiej le¿eæ - je¿eli program imprezy przewiduje ¿e zaczyna sie ona od 10:00 to trzeba sie zebraæ i wtaæ a nie czekac a¿ kto¶ poda ¶niadanko - ciekawe na jakie imprezy jezdziesz ze tak jest - zabierz mnie ze soba. My od 10:00 sobie ¶wiczyli¶my rozmawiali¶my i by³o ok.

Co do turnieju - to organizowanie go dla dwóch osób jest bez sensu - 4 - 5 to ju¿ mozna co¶ zdzia³aæ - ale nie by³es pozbawiony mo¿liwo¶ci walki - przeciez organizatorzy ca³y czas proponowali aby po³±czyc wczesny i pó¼ny - wcze¶ni byli jak najbardziej za i nikt sie nie ba³ walczyæ z pe³n± p³yta - no chyba - nawet z tego co pamietam w turnieju walczy³ jeden ch³opak z pó³torakiem - i nie by³o problemów.

Tak Panie Rycerzu. Mam wielu znajomych w¶ród bract rycerskich - go¶cimy na Imprezach organizowanych przez Opolskie Bractwo Rycerskie - ale pierwszy raz spotka³em sie z tak± postawa jak TWOJA - Wiem ¿e "ba³e¶ sie" o zdrowie wojów ¿e zrobisz im krzywde ale znam przyk³ady honorowego zachowywania sie rycerzy w walce ze s³abiej opancerzonym przeciwnikiem i traktowanie ich z szacunkiem - np. Bracia £azarze!!! Honor im i s³awa!!

I pare s³ów do Aubreya - Zawiod³em sie tw± postaw± - ale o tym porozmawiamy osobi¶cie ale:

"przypominam i¿ na pocz±tku mówiono jakoby pó¼ni mogli braæ udzia³ w inscenizacji, natomiast na odprawie dowódców, zupe³nie o nas zapomniano, to przykre, zostali¶my potraktowani jakby nas nie by³o…"

Panie kochanku - podobno jeste¶ w Bractwie Szamotulskim to trzeba by³o ruszyc d..... i wzi±¶æ sie do roboty - na spotkaniu by³ Pan Rycerz Destro ale jako¶ nie wyra¿a³ zainteresowania jak±kolwiek pomoca ze swej strony ...

"Kolejna sprawa to to, ¿e turniej siê rozlaz³… niestety by³y bardzo d³ugie przestoje"

wracamy do punktu wyj¶cia - trzeba by³o wzi±¶æ udzia³ w turnieju co byæ pomacha³ troche mieczem to i pot na czole by twym wyst±pi³ - a przerwy spowodowane by³y tym ¿e walcz±cy przed fina³em musieli troche odpocz±æ ale có¿ ty to mo¿esz wiedzie¶ na ten temat.

"Koncert grupy Eiforr te¿ niczego sobie, szkoda, ¿e nie mo¿na by³o potañczyæ....."

Dziwne ja widzia³em tañcz±cych ludzi?

Ech ale sie napisa³em ale wybaczcie moi mile denerwuje mnie lekko mówi±c fakt obrzucania b³otem ludzi którzy sie napracuj± a potem nie wyjdzie do konca tak jak mia³o byæ. Sma organizuje imprezy i wiem dobrze jak to jest.

Ja bawi³em sie dobrze - by³em najedzony - napi³em sie piwa - powalczy³em zdrowo - Dzieki ci Tostigu za to smile.gif - pozna³em ¶wietnych ludzi - atmosfera by³a mi³a poza paroma przypadkami - i zachecam wszystkich do przybycia do Szamotu³ za rok!!

Ze swej strony dziekuje organzatorom za mi³± impreze - i serdecznie ich pozdrawiam.

Serdecznie tez pozdrowienia dla Grabarza i Tomka, ca³ego Ulf Ragnarsson Hird, Marka, Bianki i Bartka, L±dzian i wszytkich których niechc±co pominê³em.!!!!!!!

Zmodyfikowa³em swoj± wypowied¼ bo tak. I liczê na zmiany ze strony innych!
Destro
Przepraszam bardzo ale nazywanie mnie z³odziejem jest nie na miejscu (tym bardziej na forum publicznym).... piwo które wynosi³em by³o nie dla mnie samego, lecz tak¿e dla innych osób pó¼nych takich jak moja kobieta, Pawe³ £agudka, oraz kilku wczesnych od Diny (Karaluch itp..), po czym jeszcze piwo odnios³em pó¼nym wieczorem na kuchnie, po tym jak wrócili¶my z TESCO, przynios³em piwo po tym jak siê dowiedzia³em od jednej z organizatorek na dworze i¿ s± po 2 piwa na g³owê, tak wiêc te¿ kupili¶my sobie wino, nikt nie mia³ do nas pretensji jako¶ gdy ju¿ w pi±tek dzielili¶my siê na sto³ówce naszymi trunkami, a zabrany nadmiar piwa zwrócili¶my.
Pozatym ja nikogo nie nazywam z³odziejem, choæ zginê³a mi z torby ze sprzêtem, lewa rêkawica p³ytowa, nikogo nie os±dzam, tak jak ty to zrobi³e¶. ( dla porównania para rêkawic p³ytowych ok 200-300 z³, a piwo liczmy nawet 3 z³ )

Oczywi¶cie czu³em siê jak pi±te ko³o u wozu jako nieliczny z Pó¼nych, bawiæ siê bawi³em ok, ale kobiety od organizatorów niestety by³y niezbyt przyja¼nie nastawione do nas od pocz±tku, a prawdzie powiedziawszy by³y wrêcz chamskie. Nawet jak wykazywa³em chêæ pomocy, to by³em zlewany, wiêc jak¿e móg³ bym co¶ zrobiæ, chcia³em chocia¿ ubraæ siê i walczyæ z samym Aubreyem, mniejsza nawet o nagrodê, ale po co¶ bra³em te blachy. Co do zg³oszenia, zg³osi³em osiem osób w tym jedn± osobe walcz±c±, a dzieñ przed imprez± zadzwoni³em do organizatorów, po wiêcej informacji , oraz powiedzia³em i¿ przyjad± tylko dwie, tak wiêc przyj±³ to do wiadomo¶ci, co do tego czy wiedzia³em czy kto¶ przyjedzie "Barani ³bie" (jak sam mnie nazywasz), to inna sprawa, gdybym wiedzia³ to nie bra³ bym blach , w których musia³em jechaæ poci±giem, a to nie jest takie lekkie, no i cz³owiek ¶mierdzi i siê poci wtedy.

Luborze, Aubreyu, wcze¶ni z go¶ci którzy przyjechali akurat nie byli mroczni wg. mnie, bardziej chodzi mi o organizatorów, u których zauwa¿y³em taftê, p³ótno ¿aglowe, a nawet dziwne ¶wiec±ce stroje wygl±daj±ce jak z satyny, np. pani która wyczytywa³a bractwa, podczas rozpoczêcia, tak samo jak pani od kluczy ze szko³y, choæ mia³a strój Ok, to nie wiem co tam robi³ satynowy z³oty pas, nie chodzi mi o same kroje stroji, a o materia³y uzyte na nie, sam organizator wpisa³ na freha jakie maj± byæ materia³y.

Co do pobudki o której wspominasz, to rozumiem wstawanie, ale nie trzeba mówiæ ¿e mamy wstaæ bo nie dostaniemy ¶niadania. Jakby tobie kto¶ tak powiedzia³ ciekawe jakby¶ siê czu³, sam wspominasz o imprezach OBR-u tam chocia¿by nie wa¿ne o której by¶ przyszed³ dostaniesz jedzenie.

Pyzatym nie przyjechali¶my ogl±daæ klapy, chcieli¶my siê bawiæ, a powiedzmy i¿ nie by³o przy czym, jak zapewne zauwa¿y³e¶ by³o zajêcie dla wczesnych, ale pó¼ni siê nudzili, bo jakby nie byli zauwa¿ani przez organizatorów, czu³em siê jakbym by³ gorszy od wczesnych , a nie równy, organizator czyli pan Komuch, powiedzia³ i¿ mam z wymy¶liæ inscenizacje w ramach turnieju bojowego dla pó¼nych, a jak wieczorem w sobotê siê o to zapyta³em , powiedzia³ mi i¿ nie odbêdzie siê to i tak.

Walka z wczesnymi nie mia³a, by jednak sensu, jak ju¿ kto¶ zauwa¿y³ wcze¶niej ba³em siê walczyæ z takimi by nie zrobiæ im krzywdy, je¶li kto¶ nie ma zas³ony na twarzy to z nim nie walczê, tak, wiêc musia³ bym poddaæ walkê, a to siê tyczy chyba wszystkich wczesnych, mo¿e dla kogo¶ blizna na twarzy albo braki w uzêbieniu s± powodem do dumy, lecz ja nie chce by mnie pó¼niej kto¶ pozwa³ do s±du jak my zrobiê co¶ z twarz±, co innego gdyby by³o ubezpieczenie NNW na poszczególne osoby walcz±ce.

Luborze prosi³ bym o nie porównywaniu imprezy tej z imprezami OBR-u na których tak¿e bawimy siê ¶wietnie wraz z wczesnymi (Opole, Byczyna), ale tam do walki z pó¼nymi dopuszczane s± osoby które maj± os³ony na stawach i twarzy, oraz karku.

Aubreyu, zesz³oroczna impreza by³a imprez± kameraln±, na której organizatorem by³y trzy bractwa, teoretycznie z poza organizatorów nie mia³o byæ nikogo innego, choæ przyjecha³ Pawe³ oraz Radek.
jako i¿ byli¶my organizatorami, nie robili¶my sobie ¶niadañ , obiadów, i kolacji, robili¶my swoje, a jak zg³odnia³o sie to siê sz³o na miasto zakupiæ co¶ do jedzenia. tu jest sprawa inna, bo bractwa by³y zaproszone, no ok uczta nie by³a og³oszona, ale organizator sam powiedzia³ i¿ kolacja bêdzie bardziej syta.

Wg. mnie nie ma sensu wyk³ócanie siê, co.. ,kto... ,jak...itp.. ja porostu wyrazi³em swoj± opiniê.
Aubrey
Pisze ponownie bo czuje siê przywo³any do tablicy… 
Gwoli wyja¶nienia mój post w, którym opisa³em wra¿enia z imprezy nie mia³ na celu atakowanie organizatorów czy te¿ uczestników Szamotulskiego Turnieju Historycznego, nikogo nie chcia³em obra¿aæ personalnie, wytykaæ mu jego b³êdów etc. Je¿eli kto¶ poczu³ siê osobi¶cie dotkniêty moj± powy¿sz± wypowiedzi± to przepraszam. Jedyne, o kim wspomnia³em by³ wspomniany jegomo¶æ z Warszawy, którego spotka³em onegdaj w Szamotu³ach, a który to jawi³ siê jako znawca tego, co noszono, krytykuj±c jednocze¶nie ludzi z Szamotu³ za ich rzekom± niehistoryczno¶æ, a co sam pokaza³….bez komentarza. Przeto mój apel zanim kogo¶ skrytykujemy spójrzmy sami na siebie, a dopiero pó¼niej na wspó³towarzyszy.

Lubor nie wiem dlaczego identyfikuje moj± osobê z Destro. Otó¿ Lubor wiedz ¿e z Destro wiêcej mnie dzieli ni¿ ³±czy, nie jeste¶my cz³onkami jednego bractwa, mamy te¿, tak przynajmniej moim zdaniem wynika z naszych rozmów inne podej¶cie do odtwórstwa historycznego a i samej walki (przeto odmówi³em walki z Destro). Z racji na to, i¿ oboje czasem spotykamy siê na imprezach, znamy siê rozmawiamy, a ¿aden z nas nie wywy¿sza siê nad drugiego. Zdaje sobie jednak sprawê z faktu, i¿ post Destro by³ bardzo emocjonalny i sam nie zgadzam siê z wieloma tezami w nim zawartymi.

Lubor, twierdzisz ¿e jestem w Szamotulskim Bractwie Rycerskim, otó¿ wiedz ¿e, Gwathring rozwi±za³ Szamotulski Bractwo Rycerskie „Swidlin”, by³ jego prezesem i mia³ prawo do tej decyzji, obecnie w Szamotu³ach osoby kiedy¶ bêd±ce cz³onkami ¦widlina s± grup± znajomych, którzy wspólnie je¿d¿± na imprezy i zajmuj± siê rekonstrukcj± historyczn±. Cz³onkiem Poselstwa Basileusa nie jestem z racji na to i¿ ani stroju, ani wiedzy na temat Bizancjum X – XI w nie posiadam. A szkoda.

Jedyn± grup± z któr± jestem obecnie zwi±zany jest: Poznañska Rota Zaciê¿na.

Piszesz, ¿e kiedy zaproponowa³e¶ mi walkê, to ja uciek³em. Szkoda, ¿e nie napisa³e¶ wprost, ¿e jestem tchórzem i gówniarzem, choæ nie w sumie napisa³e¶ ale w bardziej zawoalowany sposób. Dotknê³o mnie to (a wiêc odnios³o skutek), gdy¿ nigdy nikt tchórzem mnie nie nazwa³, ani ja nikogo nie zna³em i nie znam, kogo bym mianem tym móg³ obarczyæ. Cholera dziwne uczucie. Pozwól, ¿e napisze kilka s³ów jak to wygl±da³o moim okiem: to prawda zaproponowa³e¶ mi walkê w niedzielne po³udnie, ale ja podziêkowa³em i odmówi³em (a nie uciek³em, przynajmniej nikt mnie uciekaj±cego nie widzia³ i chyba nie zobaczy), gdyby¶ po¶wiêci³ mi minutê wiêcej, to us³ysza³by¶ ¿e to z powodu braku soczewek, mam wadê wzroku, która skutecznie uniemo¿liwia mi walkê bez nich (-5,5). Mój b³±d, ¿e nie zaproponowa³em walki w sobotê, kiedy to do niej by³em przygotowany, no to prawda mo¿e w sobotê nie wykaza³em wiêkszej inicjatywy, ale wierz mi, ¿e kilka razy próbowa³em, acz mój g³os odbija³ siê bez echa.

Masz racjê czepiam siê, ¿e by³y przestoje, g³upek ze mnie ot co, sk±d mogê wiedzieæ, ¿e walcz±cy potrzebuj± odpoczynku, przecie¿ taki dyletant jak ja nie wie ¿e nie mo¿na machaæ mieczem przez godzinê w pe³nym s³oñcu. W koñcu na filmach mog±… Nie wiem, na jakich imprezach bywasz i bywa³e¶, na pewno na po stokroæ lepszych ni¿ ja… pisz±c, ¿e by³y przestoje mia³em jeno na my¶li to, ¿e w zesz³ym roku lepiej udawa³o nam siê zaaran¿owaæ czas pomiêdzy walkami, czy inscenizacjami. Choæ przecie¿ ja dopiero zaczynam… to nic nie wiem…

Moimi postami nie stara³em siê obraziæ organizatorów. Nie pozwolê te¿ jednak aby kto¶ mnie obra¿a³, bo uwa¿am ¿e nie zas³u¿y³em. Wiem ile roboty kosztuje zorganizowanie imprezy, ile rzeczy trzeba dogrywaæ na ostatni moment, jak ciê¿ko zebraæ wszystko do kupy i mieæ nad tym pieczê i gdyby kto¶ mnie zapyta³, kto to wszystko zorganizowa³ to odpowiem bez chwili zawahania, ¿e: by³ nim Gwathring, facet siê naprawdê nabiega³, ciê¿ar organizacyjny, a i s³awa po turnieju przypadaj± w³a¶nie jemu.

Moje uwagi, które umie¶ci³em w powy¿szych postach nie maj± na celu wytykanie b³êdów i obarczanie nimi kogo¶, a jedynie znalezienie s³abych punktów, tak aby tego co z³e nie powielaæ w roku przysz³ym.

Gdyby kto¶ mnie zapyta³ czy dobrze siê bawi³em w Szamotu³ach odpowiem, ¿e tak, gdyby nie to po prostu opu¶ci³bym tereny zamkowe i uda³ siê do domu, a tego¿ nie uczyni³em.
Yakov
Bêdzie krotko:
Impreza faktycznie sie rozeszla,w zeszlym roku bylo lepiej.
Mimo wszystko by³y pewne plusy.Wsrod nich nalezy wymienic:

- przybylych gosci
-zespol Salamandra
-poczucie humoru Aubreya clap.gif
- koncert (ktorego niestety nie posluchalem dlugo)

Krytyk nie zamieszczam-jako,ze szanowni koledzy zdazyli to juz zrobic bardzo obszernie.
Pozdrawiam.I oby w przyszlym roku bylo lepiej!
Destro
Tak wiec .. je¶li kogo¶ swym postem obrazi³em, proszê o wybaczenie,
w koñcu wolny kraj i panuje u nas wolno¶æ s³owa.
Czekam tak¿e na wycofanie zarzutów Lubora, oraz przeprosiny, o ile moge o takowe prosiæ.
Gwathring
Z Destro polemizować nie będę, bo i czasu i zdrowia szkoda. Gwoli wyjaśnienia powiem tylko tyle, że:

a. Punkt 5c regulaminu Festynu mówił wyraźnie: Uczestnik Festynu ma obowiązek brać aktywny udział w jego programie.

Siedzenie na ławce i spożywanie piwa trudno do takiej aktywności zaliczyć.

b. Decyzja o odwołaniu turnieju dla późnych zapadła miażdżącą większością głosów wszystkich przybyłych wojowników. Zresztą trudno robić turniej dla jednej osoby. Z propozycji walki w turnieju dla wczesnych zrezygnowałeś sam.

ckwestia satyny - tp tkanina z jedwabiu naturalnego o splocie satynowym, z prawą stroną matową, lewą błyszczącą, używana, zwł. dawn., na suknie (fr. crêpe-satin).

I tyle.

Aubrey - patrz punkt a skierowany do Destro.

I dobrze, że pokazałeś swoją prawdziwą twarz. Nareszcie.

Nagroda w turnieju łuczniczym dla publiczności była. Chłopak wygrał łuk i 10 strzał.

Poza tym informuję, że następna impreza w Szamotułach będzie wczesnośredniowieczna i tak pozostanie.

A TERAZ PODZIĘKOWANIA!!!!!

Dziękuję z całego serca wszystkim ludziom, którzy przyjechali i bawili się razem z nami. I tak:

1. Drużynie Wojów Wielewit z Sierakowa
2. Drużynie Wojów i Wikingów Lech - sekcja Poznań
3. Ulf Ragnarsson Hird z Wrocławia
4. Grupie Rekonstrukcji Historycznych "Comes" z Gniezna
5. Drużynie Słowiańskiej Warcianie z Lądu
6. Rodowej Drużynie Nałęczów z Poznania
7. Sebaldowi i iego ekipce
8. Szymonowi Jakubowskiemu, znakomitemu kowalowi z Opalenicy
9. Grzegorzowi Gackowi, mincerzowi z Zawiercia
10. Państwu Tomaszewskim z Elbląga
11. Ragnarowi i zespołowi Eiforr z Lubinia
12. Dziewczynom z Kramu Estery z Łęczycy
13. Salamandrze za wspaniały pokaz
14. Geniowi Tacikowi. rzeźbiarzowi z Binina

Ponadto dziękuję:
Żanecie Bekasiak, za pomoc w prowadzeniu
Panu Michałowi Kruszonie, za udostępnieniu terenu

Podziękowania specjalne dla całej Fundacji Patrimonium z Poznania

I jeszcze specials thanks:

Markowi i Mojmisiowi za pokaz mistrzostwa we władaniu mieczem!
Bolkodzikowi, Dobrogostowi, Wilkowi i Bajbusowi za pomoc!
Sebaldowi i Paulinie za przepyszne podpłomyki!
Esterze i jej mamie za ciepło i uśmiechy!
Ulfowi za klimat!
Ragnarowi za dotrzymanie słowa!
Piotrowi za pyszne żarcie!
Grabarzowi i Tomkowi za poczucie humoru!
Państwu Tomaszewskim za ciekawe i pouczające rozmowy!
Grzesiowi za worek monet!
Pauli, Mai, Marysi i Sandrze za kobiecy dryg!

I tyle!
obserwator_
Szamotulski Festyn Rycerski - prawie jak I Szamotulski Turniej Rycerski... prawie robi cholernie wielką różnicę.

Plusy: wiecej kramów, rzemieślników, Salamndra, zespół Eiforr, (tegoroczny festyn zgromadzil dwie mlode pary + autobus gosci... w zeszlem roku byla tylko jedna mloda para :P)

Minusy: brak widzow (zapewne nie wiedzieli nawet, ze taka impreza ma sie odbyc, ale OK sam ledwo co zauwazalem plakaty), brak wiekszej inscenizacji (zeszloroczne oblezenie baszty - mistrzostwo :D), brak dobrego naglosnienia, brak dobrego prowadzenia imprezy, brak hakownicy(:P)!!!...

Wychodzi na to, ze zmiana imprezy z poznosredniowiecznej na wczesnosredniowieczna nie wyszla na dobre... pomijajac fakt, ze odbywa sie ona w sasiedztwie zamku i baszty, ktore datowane sa chyba na XIV-XV wiek, wiec wczesni jakos do tego nie pasuja...
Destro
Gwathringu co do siedzenia na ³awce i spo¿ywania jakiegokolwiek trunku siê nie zgodze.
Nie pije przed walk±, a mia³em na takow± cheæ, choæ nie wysz³o.
Pozatym sam mówi³e¶ ¿e na terenie jest zakaz spo¿ywania trunków do którego siê dostosowali¶my.
a wiêc jest to kolejne pomówienie.

co do satyny prosze o przeczytanie tego:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6120&hl=
poczynaj±c od postu Madeleine.

cytuje " Satyna jaka jest obecnie dostepna w sklepach z materia³ami- czyli poliamid z niewielkim dodatkiem innych w³ókien sztucznych- nie jest dopuszczalny, naturalni. Jesli pytanie dotyczy tylko splotu jako takiego- jak najbardziej. "

A co do regulaminu to gdzie takowy by³ dostêpny, ??
na Freha niestety tego nie by³o i nadal nie ma, na miejscu tak¿e nie widzia³em, ani na plakatach.
Lubor
Szkoda tracić czasu na dyskusje i obrzucanie sie błotem bo mi sie juz nie chce i tyle.

Marcinie sobie z toba i tak porozmawiam poniewaz uważam że jako osoba z Szamotuł - dobry znajomy Gwathringa (tak myslę) - powinieneś mocniej włączyć sie w organizację imprezy i tyle - co do walki to nikt by cię nie porabał a do domku po soczewki zawsze można podskoczyć - nie zarzucam obycia i braku znajomości imprez ale zwracaj uwagę na to co piszesz. Pogadamy przy piwku albo sie pozabijamy.

Co do Pana Destro - zdenerwował mnie twój post to i ci sie dostało bo moim zdaniem naprawdę nie zapaliłeś się do imprezy - a odniosłem wrażenie że przyjechałeś w wiadomym już celu a wytykac błędy łatwo.

Aby zakończyć jałowe dysputy - Przepraszam że nabluzgałem na forum i zwracam honor Panu Destro oraz Aubreyowi - oraz czekam na gest z ich strony - myślę że winni są oni przeprosiny organizatorom za grzeszki i tyle!

A organziatorom dziekuje mimo wszytko za dobrą zabawę!!!
Marek Hilgendorf
Nie by³o mnie, wiêc mogê opieraæ siê tylko na tym co wiem od uczestników...

Uwa¿am, ¿e poprzedni pomys³ na scenariusz- wojna Grzymalitów z Na³êczami jest rewelacyjny. pasuje miejsce, klimat i w ogóle. Nie moja w gruncie rzeczy sprawa, ale szkoda tak fajnej okazji, ¿eby pobawiæ siê w pó¼ny XIV wiek......

Post "Obserwatora" po³echta³ moj± pró¿no¶æ- w koñcu w zesz³ym roku sam prowadzi³em scenariusz moj± w³asn± pananamiestnikow± d...p±. Mia³em do dyspozycji TRZECH (s³ownie TRZECH) opancerzonych ludzi (+ mnóstwo lekozbrojnych) i uda³o mi siê sprawiæ, ¿e starosta o ma³o nie zemdla³ z wra¿enia. Przestojów te¿ nie by³o. Odby³y siê trzy inscenizacje- w tym fina³owa- by³a dramaturgia, pirotechnika i krew, a ludzie byli zachwyceni. No wiêc mo¿na..... Skoro by³o a¿ tylu wcze¶niaków i nie odby³o siê co¶ co przyæmi³o nasze improwizowane widowisko, to jednak kto¶ wiêcej ni¿ Destro i Aubrey nie wype³nili os³awionego punktu 5c regulaminu.

Ale ju¿ przestanê, bo mam tu do gadania tyle co ¯yd na Gestapo- szkoda mi tylko tak dobrze zapowiadaj±cego siê turnieju.....
Tomas Lubko
Eh nigdy bym nie przypuszczal ze mój pierwszy post będzie miał taki harakter, ale nie wytrzymałem, Gwathring ze swoją ekipą, pokazał jak można wszystko dokumentnie s[beeep]ić, właściwie to nie wiem czy człowiek ten zrobi kiedykolwiek, jakakolwiek imprezę, która mogłaby się podobać. Michał miałem okazje poznać Cię podczas zeszłorocznego turnieju i nawet piwo wspólnie wypić, powiem jedno przez ten rok nie nauczyłeś się jednak pokory. Byłem na tym i na zeszłorocznym turnieju jako cywil i tych dwóch imprez naprawdę nie da się porównać: w tym roku dno i żenada, zero organizacji, wierzcie mi tam po prostu było nudno, znamienne jest, że o turnieju w superlatywach wypowiadają się ci których którzy nie widzieli zeszłorocznego. To o czymś świadczy, o czymś strasznym tylu ludzi nie może się mylić.
Ciekawi mnie, co stało się z tym łukiem, który był do wygrania na turnieju łuczniczym, gdyż to własnie mój syn go wygral (tzn. turniej, bo o nagrodzie oczywiście nie było mowy). Poskarżyłem się Aubreyowi, a jakże. Dzieciakowi było po prostu przykro. kolejna sprawa ze na turnieju cywile w tym i ja ! strzelały nie do tarczy a do wału ze słomy, przyznam szczerze pierwszy raz cos takiego widziałem, za rok proponuje strzelanie do bluszczu będzie łatwiej i łuków więcej będzie można rozdać.
W niedziele, mój syn podszedł do jednego z wojów aby obejrzec helm, na co jego właściciel zareagowal jednym słowem „[beeep]” oto poziom tegorocznych uczestników. Słoma z butów wam wystaje.
Znam Destro i życzę uczestnikom, aby byli tak znani i rozpoznawalni na turniejach jak Destro, temu człowiekowi naprawdę się chce, a wiem ze wszelkie jego inicjatywy były blokowane. Destro serdeczne pozdrowienia i do zobaczenia. Wtedy kiedy Destro zaczynał swoją przygodę w Poznaniu wy byliście w powijakach.
Ciężko przyznać się organizatorom ze turniej to totalna klapa, a na każde słowo krytyki reagują histerią, choć nie, ten turniej, to postep, pamiętam ze na Dniach Szamotul, Gwathring wygonil z sali do spania swoich ludzi (wtedy jeszcze Swidlin istniał a ja rozważałem możliwość wstąpienia w jego szeregi głupi byłem, głupi), a jakze piwko i amu amu zostalo tylko dla niego i kilku znajomych królika, a tu ponoc nikogo nie przegoniono, choc wracając z synem do domu, widziałem niekompletnie ubranego Aubreya niosącego śpiwór do parku, a wiec może go wygoniono. Oj Aubrey Aubrey, co żeś nawywijał ze nie pozwolono Ci spac w szkole ?
Z wykształcenia jestem historykiem, i nie pamiętam aby w X w Bizancjum popularne były sandałki z CCC czy też skarpetki na gumce, ale może ostatnio coś takiego odkryto, tylko to ukrywają. Nie wiem Lubor czym zajmujesz się na co dzień, ani ile masz lat, ale wierz mi na słowo: sandałÃ³w, wojskowych onucy, skarpetek na gumce i satyny to tam nie było.
Marek Hilgendorf w zeszłym roku pokazałeś mistrzostwo, zdjęcie mojego syna z Tobą i dwoma twoimi ludzmi w habitach wisi nad jego łÃ³żkiem, a mały do dzisiaj wspomina jak walczyłeś drzewcem.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze juz niczego w Szamotulach nie zorganizujecie, czyli nie s****ycie
Lubor
CYTAT(Tomas Lubko @ 23:41 11.09.2006) *
W niedziele, mój syn podszedł do jednego z wojów aby obejrzec helm, na co jego właściciel zareagowal jednym słowem „[beeep]” oto poziom tegorocznych uczestników. Słoma z butów wam wystaje.

Cóż może i wystaje ale myslę że zarzut wyssany z palca bo ludzie ktorzy tam byli nie są tego typu - przez całą sobotę i niedziele mozna było przymierzac sprzet robic sobie fotki więc coś tu nie pasuje.

Co do mego wieku i wiedzy myslę że jest wystarczająca - chciał bym cie zobaczyc jak ty zaczynałeś bawic sie w odtwarzanie historii - pewnie od razu było od poczatku do końca wszystko tak jak nalezy.

Tak sypią sie te zarzuty że impreza to klapa, że uczestnicy do prostaki bo dzieci straszą ale chciałem zwrócić uwagę na pewien fakt. Impreza z założenia miała nadal być w głÃ³wnej części rycerska - tylko że rycerze nie dopisali i trzeba było działać. Z czego wynika fakt że głÃ³wna część zaproszonych gości nie przybyła? Czemóż to panowie którzy tak sie rozwodzą nad minusami nie byli w strojach lub w ogóle nie byli? Jeżeli było tak fajnie jak w zeszłym roku to dlaczego nie przybyły bractwa w tym?
Nie dostały zaproszenia? Zostały obrazone przez organizatorów? A może po prostu zadziałały czynniki wyższe że nie dojechało z 60 osób jak nie więcej?

hmmmmm??
Gwathring
CYTAT(Tomas Lubko @ 00:41 12.09.2006) *
Ciekawi mnie, co sta³o siê z tym ³ukiem, który by³ do wygrania na turnieju ³uczniczym, gdy¿ to w³asnie mój syn go wygral (tzn. turniej, bo o nagrodzie oczywi¶cie nie by³o mowy). Poskar¿y³em siê Aubreyowi, a jak¿e. Dzieciakowi by³o po prostu przykro. kolejna sprawa ze na turnieju cywile w tym i ja ! strzela³y nie do tarczy a do wa³u ze s³omy, przyznam szczerze pierwszy raz cos takiego widzia³em, za rok proponuje strzelanie do bluszczu bêdzie ³atwiej i ³uków wiêcej bêdzie mo¿na rozdaæ.

Turniej ³uczniczy, (btw. odbywa³ siê tylko w sobotê i strzelano do tarczy), wygra³ ch³opak z Szamotu³, jego nazwisko bêdzie mo¿na nied³ugo przeczytaæ w prasie lokalnej, wiêc proszê mi tu nie k³amaæ.

Marku H. - nieobecni nie powinni siê odzywaæ. Zaprasza³em Ciê do prowadzenia ca³ej tej imprezy, a Ty nawet nie raczy³e¶ siê odezwaæ.

I kilka s³ów o imprezie - trudno robiæ pokazy, kiedy nawala publiczno¶æ, a ta niestety nie dopisa³a zupe³nie. Kwestia nag³o¶nienia imprezy nie zale¿a³a ode mnie. W sumie jednak w Festynie wziê³o udzia³ ponad 70 osób, g³ównie z wczesnych dru¿yn. I wcze¶niakom siê podoba³o, co zapewne oznacza, ¿e nie maj± gustu, etc.

I za rok znowu co¶ urz±dzimy, tym razem w oparciu tylko o wczesne dru¿yny.
Koñczê temat.
Radek
Panowie, ze spokojem, nerwy i emocje na pewno nic tu nie pomog±.

Sam co ju¿ na wstêpie powiem, mam pewne obiekcje, delikatnie rzecz ujmuj±c do organizatora tegorocznej imprezy w Szamotu³ach, nie jest to jednak sprawa, któr± wypada roztrz±saæ publicznie, wystarczy je¶li my dwaj wiemy o co chodzi:), postaram siê byæ jednak obiektywny. W zesz³ym roku jakby nie patrzec by³em jednym z g³ównych organizatorów tej imprezy i troche znam ludzi, przynajmniej niektórych , którzy siê tutaj wypowiadaj±.

W zesz³ym roku: totalna improwizacja, w przeci±gu kilku dni na szybko trzeba by³o co¶ zorganizowaæ (do koñca nie by³o wiadomo czy turnej bêdzie , czy te¿ nie), stad na pewno mnóstwo niedoci±gniêæ, za które mogê tylko przeprosiæ. Owszem dostali¶my od Starostwa pewn± kwotê na organizacjê tej imprezy, wszytsko jednakze posz³o w koszta, i o jakimkolwiek zysku nie mog³o niestety byæ mowy (niektórzy jak Aubrey czy ja dok³adali¶my do tego z w³asnej kieszeni). Gdyby nie pomoc Poznañskiej Roty Zacieznej, Virtusa, Aubreya (ukrywasz sie przede mn±, rozmowa i tak Ciê nie minie;)) i grona ¿yczliwych ludzi w tym równie¿ tegorocznego organizatora imprezy mog³abybyæ wielka klapa.

W tym roku: nie by³em osobi¶cie, i jako osoba czy tez przedstawiciel bractwa, które mia³o i chcia³o organizowaæ ow± imprezê, wstrzymam siê od komentarza z uwagi na "domniemanie" stronniczo¶ci. Decyzjê o tym , kto organizauje turniej zosta³a podjêta suwerennie przez odpowiednie ku temu w³adze i nic nam do tego (choæ forma informowania nas o pewnych sprawach daleko odbiega³a od przyjêtych norm)

Parê s³ów musze jednak rzec:

-nie namawiali¶my nikogo by nie jecha³ na Szamotu³y, choæ poczatkowo przyznam szczerze sam mia³em taki zamiar, niestety jestem z gatunku tych "szlachetnych g³upców";)

-pojecha³ od nas Destro, nie po to by cokolwiek pusuæ, lecz po to by uczestniczyc w turnieju (festynie), bynajmniej na Konia Trojañskiego to on siê nie nadaje;)

-nie wiem dlaczego nie przyby³y inne bractwa moze to kwestia tego kto organizuje turniej:), my z regu³y zapraszamy oko³o 120 osób i jak zwykle przyje¿dza po³owa (moze zabrak³o owego zabezpieczenia w postaci nadmiaru zaproszonych)?

-nie przyjechali¶my w wiêkszej liczbie z uwagi na do¶æ ch³odne stosunki, które miêdzy nami panuj±smile.gif

Podobnie jak Marek sugerujê, ze klimat Szamotu³ pasuje do nieco po¼niejszych "klimatów", tym niemniej je¶li zabawa jest przednia równie¿ dla wczesnych, to pozostaje mi tylko ¿yczyæ aby rozwija³a sie ona w jak najlepszym kierunku.

Pozdrawiam wszytskich (prawie wszystkich)smile.gif
Marek Hilgendorf
Zatem milknê, ale na zakoñczenie wyszczekam tylko jedno:
Gwathringu- to moje zdjêcie wisi nad ³ó¿kiem syna Tomka, a nie twoje, to mnie, a nie tobie uda³o siê z marszu zorganizowaæ bojówkê i trzy inscenizacje maj±c trzech opancerzonych ludzi (i to wszystko bez kasy!), to na zesz³orocznym turnieju widzowie byli zachwyceni, a nie na tegorocznym, to NAM siê uda³o......

A TOBIE NIE!!!!!! A TOBIE NIE!!!! A TOBIE NIE!!!!!

Jestem dumny jak paw z tego co dokonali¶my w zesz³ym roku. Gadaæ ka¿dy potrafi. Jak przychodzi do roboty, to okazuje siê kto potrafi, a kto nie.

Bawiê siê w rycerstwo zdecydowanie d³u¿ej ni¿ Ty, czy Destro i nie jedno ju¿ widzia³em i serce mi siê kraje.
Seba Liw
Witam

Czytałem temat turnieju w Szamotułach przed sezonem i pamiętam iż rozpoczęło się od kłÃ³tni, czytam sobie od dwóch dni temat turnieju w Szamotułach i kłÃ³tnia jest nadal, mało tego widzę że robi się coraz większa . Moim zdaniem powinniście sobie niedomówienia wyjaśnić poza forum, bo takie wyrzucanie sobie nawzajem pewnych spraw nie zrobi pozytywnej opinii Turniejowi w Szamotułach. Zawsze mogą być zgrzyty, niedociągnięcia i różne ale, zarówno z jednej jak i z drugiej strony, pytanie tylko czy warto całkiem niszczyć imprezę, bo niestety takie dyskusje do tego prowadzą. Niezależnie kto będzie organizował przyszłoroczny turniej ciężko mu będzie kogoś namówić do przyjechania, jeżeli ludzie będą sobie kojarzyli imprezę z takimi dyskusjami.

Pozdrawiam
Grabarz
Fakt klutnia nie jest dobra dla turnieju i imprezy ale my i tak przyjedziemy bo klimat byl swietny
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.