Witam
pytanie: mo¿e mi kto¶ przybli¿yæ jakie¶ dane helmu z za³±cznika?
Mam te¿ nadziejê, ¿e nie dostanê podobnej odpowiedzi danej Baku przez Gwyna, b±d¼ co b±d¼ mo¿na chyba byæ pocz±tkuj±cym, niedo¶wiadczonym i pytaæ bardziej znaj±cych siê na rzeczy, prawda panie Gwyn?
chwa³a
Darkwood
Ju¿ przybli¿am dane tego he³mu. Jest to he³m "salada orkowa".
Za to widaæ, ¿e pa³tnerz ma pewne talenta, które jednak musi dopiero rozwin±c. Momentami obiecuj±cy, ale wygl±da to póki co dosyæ s³abo. trudno powiedzieæ jakoi typ mia³a na¶ladowaæ. Kosmitê albo orka powinna satysfakcjononowaæ.
Duzo pracy przed autorem, szczególnie je¶li chodzi o zapoznanie sie z orygina³ami.
Na razie trudno co¶ konkretbniejszego powiedzieæ.
Z ca³ym szacunkiem.
¦licznie, orkowa? hehehe ,dobrze zatem, ¿e zapyta³em ale wtakim razie czy wystêpowa³y salady z równie d³ug± os³on± na kark? ma kto¶ przyk³ady?
Pozdrawiam
Darkwood
pare przykladow czesc to rekonstrukcje ale pozadne
http://www.varmouries.com/gallery/misc_23.jpg
http://www.bestarmour.com/Salir%204%20a.jpg
tylko jeden szczegol salady z dlugim nakarczkiem zwlaszcza folgowym to pozny i drogi wynalzek powiedzmy cos po 1470 (moze wczesniej niech kts mnie w razie czego poprawi) i raczej glownie do zbroii gotyckiej
Te z drzeworytu i ta z d³uugim nakarczkiem wygl±daj± na szesnastowieczne. Ta ze zjêcia, bo ma kanelowanie na dzwonie, te z drzeworytu, bo drzeworyt jest szesnastowieczny (trzewiki). Ta ostatnia jest jaka¶ dziwna, ale wszystkiego jeszcze nie widzia³em. Tzn. nie widzia³em donitowanych fragmentów dzwonu po XIVw i wielkich he³mach i kapalinach. No, w kapalinach to i pó¼niej. Pozdrawiam
Gwyn
mo¿ecie co¶ powiedzieæ o tych notatkach? po mojemu ca³kiem niez³e...
http://www.armourarchive.org/patterns/gothic_darivs/
i jeczcze raz ponawiam pro¼bê o jakie¶ ryciny, cokolwiek na czym widaæ malowane salady
Camilu, ztej samej stronki wzi±³em "orkow±" saladê, wiêc nie wiem czy mo¿na im ufaæ. Cocia¿ kto wie o ile orientujê siê to s± one ró¿nych autorów...
No moj blad Gwynie owszem na nity nawet uwagi nie zwrocilem
co do wieku XVI nikt nie powiedzial z kiedy maja byc
Swoja droga czy salada w poczatkach XVI zminiala sie jeszcze, czy byl to juz patent zanikajacy na rzecz armetow?
"Bitwa pod Orsz±" obraz ³adny i pouczaj±cy. Bitwa w 1514, ale obraz chyba powsta³ jako¶ tak kilka ³adnych lat pó¼niej. Tam s± ¶liczne saladki z zas³on± miechow±. I to sporo.
Niby bardzo podobne do tych miechowych z ostatnich lat XVw, ale to ju¿ trzeba sobie dok³adnie przejrzeæ.
A co do przedstawionego przyk³adu, to na prawdê trudno co¶ sensownego powiedzieæ. Bo Pope³niona blacha po porstu nie nawiazuje do niczego konkretnie. Wiêc co tu oceniaæ?
Przejrzeæ typy i zrobiæ jak±¶ replikê czego¶ konkretnego.
Wyklepka dzwonu (górna czê¶æ) en face - ³adna, tylko nierwyrównana. Ale to kwestia praktyki. To bym oceni³ jako sukces. Nakarczek chyba zaszkodzi³ bryle najbardziej.
Wzorów salad jest bardzo du¿o w necie. Niestety wymagaj± one dobrej rêki do kszta³towania wygiêtych powierzchni. W³a¶nie p³ynno¶æ linii okre¶la saladê.
Przy czym urok polega na dosyc perwersyjnie umiejscowionych punktach przegiêcia linii.
Mo¿e na poczatek taka celatka dla ³ucznika z II po³owy XVw? Ma³e toto, efekt szybko mo¿na oceniæ, a zasadnicze kwestie kompozycyjne dzwonu s± dosæ podobne.
To chyba trzeba troche jak MTA. Braæ podany wykrój (je¶li wogóle mniej wiêcej pasuje), wzi±æ dokumentacjê he³mu i kombinowaæ na ile trzeba podany wykrój przekszta³ciæ by pasowa³ lepiej. Kiedys mia³em przyjemno¶æ patrzeæ na takie zmagania. O ile pamiêtam najpierw powsta³ model testowy z cienkiej w miarê blachy i to pokaza³o co sie sprawdzi³o a co nie.
W kwestii wy¶ci³ek pikowanych raz jeszcze. Pomroczna salada z Churburga, wraz z wy¶ció³k±. Pozdrawiam
Gwyn
witam
mam pytanko co myslicie o tej saladzie
http://www.100megsfree3.com/kragaxe/armee/sallet4.jpg
(jesli link nie zadziala skopiujcie go po prostu i wklejcie do przegladarki)
pojedynczy wybryk czy czesciej stosowana technika
chodzi mi o metode mocowania zaslony na pojedynczym zawiasie czolowym
oraz idac troche na latwizne szukam ladnego oryginalu Xv wiecznej saldy niemieckiej ale jeszcze bez folg na karku
pozdrawiam
Raczej ciekawostka, choæ kto wie, co siedzi po muzealnych magazynach... Pozdrawiam
Gwyn
apropo tej orkowej salady mala ciekawostka : ona juz chyba 3-4 raz robi amet na freha :]
bije rekordy popularnosci:D
mam pytanie ma ktos zdjecia salady Zygmunta z Tyrolu, z tego slynnego gotyka z Augsburga?
Zalezy mi zwlaszcza na zdjeciu z boku
Pozdrawiam
PS jak ktos ma jakies zdjecia innych oryginalow z zaslona jak ta z Augsburga (gorna krawedz wizury tworzy wizure)
to bardzo prosze o podeslanie bede dzwieczny
Panowie... Otó¿ chcê siê w³asnie po³asiæ na saladê. Nastaje jednak pytanko - czy OBOWI¡ZKOWO muszê nosiæ "¶liniaczek"? Nie wystarczy³by kaptur kolczy chroni±cy szyjê? Bo mnie taki ¶liniaczek sakramencko wnerwia... Salada siêga mi lekko wy¿ej ust.
Co rozumiesz przez ¶liniaczek? Chodzi Ci o podbródek? Je¶li tak, to oczywi¶cie ¿e nie jest obowi±zkowy.
Mo¿esz stosowaæ jako ochronê szyi ko³nierz z plecionki kolczej.
Za¶ kaptura kolczego z salad± nie mogê sobie za cholerê wyobraziæ
Pozdr
WR
Tak, chodzi mi o podbródek. W³a¶nie niektórzy mi mówi±, ¿e na bitwy ni turnieje nie wpuszczaj± bez podbródka...
Dobra, ¿em pojecha³ z tym kapturem. Chodzi³o mi o jak±kolwiek zas³onê kolcz±.
no na bitwe cie bez podbródka nie wpuszcz±
jest taka fajna salada na allegro z fajnym podbródkiem kupi³bym ale kasy nie mam :P
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70797716
jesli chodzi o ten helm to, ze wzgleu na ksztalt dzwonu, jak dla mnie, blizej temu do lebki nic do saladu
a podbrodek ... - wyjasniloby zdjecie solo
Ta¿ siê zastanawia³em dla czego nazwali to salad±, i doszed³em ¿e to z powodu przed³u¿ongo na plecy dzwonu, którego to przedlu¿enia prawie nie widaæ,tak mi siê przynajmniej wydaje..
pozdrawiam Sier¶ciuchownik
Jaki¶ straszny gobliñski wódz a nie salada, chyba, ¿e mi ciemny monitor nie pozwala doceniæ wszystkich zalet tego cuda sztuki p³atnerskiej. D³ugi nakarczek pwinien do¶æ spokojnie ³apaæ siê w lata 70, ale nale¿y zachowaæ umiar
Pozdrawiam
Gwyn
co myslici eo historycznosci tej salady w zalaczniku ???
wzor XVI wieczny
wykonanie wiele do zyczenia
czy wykonianie.......uzytkowanie dalo swwoje
a pelna zaslona ?? to chyba wczesniejszy patetn jaki mi sie zdaje :/
folgowy nakarczek to pozny wymysl
zaslona powinna byc profilowana jak na avatarze kol. Gwyna
witajcie....
przestudiowa³em ca³y ten tamat, i przyznam ¿e balagan jest niemo¿liwy. choæ przyznam ¿e du¿o szufladek zosta³o zape³nionych w mojej g³owie.
w styczniu odbieram komplet gotycki, wraz z salad±, wzornictwo niemieckie, po¿ne i zastanawiam siê czy nie za pózne, i tutaj pojawia siê pytanie- czy nakarczek folgowy, wchodz±cy g³±boko na plecy wystêpowa³ w XVw ?
niestety nie posiadam wzoru, zostal u p³atnerza, postaram sie co¶ wyszukaæ, ale póki co, tak na sucho prosze o informacje...
pozdrawiam
ooo znalaz³em. i moje pytanie zmienia niejako kszta³t, mianowicie za³±cznik 098 informuje o datowaniu na rok 1495, ale czy tego typu salady wystepowa³y wcze¶niej, a je¶li tak, to mniej wiêcej od kiedy...
mo¿na by sugerowaæ, ¿e za³acznik m145_26 wskazuje nam ze od 1480 napewno, tylko czy ten egzemplarz to przyk³ad wspomnianej wcze¶niej salady z dodatkow± p³ytka czo³ow±...? przyk³ad otwartej salady....?
bardzo prosze o komentarz, zawsze dobrze poczytaæ s³owa m±drzejszych....
http://www.arma.lh.pl/wydarzenia/wieden2004/049.jpg
http://www.arma.lh.pl/wydarzenia/wieden2004/048.jpg
http://www.freha.pl/download.php?id=1361
Moglby mi ktos powiedziec jak mozna datowac takie salady
Chodzi o salade z kanelowaniem
Domyslam sie ze sa dosyc pozne, ale cieszylbym sie jakby ktos potrafil to zamknac w jakis konkretnych dziesiecioleciach
Pozdrawiam
Borgu
Witam
Nie wiem jak pomogê...
Jedyne co na chwilê obecn± znalaz³em to takowa informacja (jak jeszcze co¶ znajde to napisze):
"Sallet for the Renne (Rennhut). South German, c.1490" (za³±cznik).
Pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem
I raczej nie wczesniej niz lata 90. Pozdrawiam
Gwyn
Dzieki obojgu
Czyli na RPK odpada
A kogo polecicie z polskich p³atnerzy do wykonania salady?
Jacek Matera (Sopot), Micha³ Kosewski (Chotomów p. Waw±), Patryk (Nieczar) Nieczarowski, (wiocha pod Wrockiem). Pozdrawiam
Gwyn
Nieczar ma na imiê Patryk
I go bardziej ni¿ polecam.
Pozdr.
M.
drodzy panstwo bede wdzieczny za wszelkie dane dotyczace tego helmu
lepsze zdjecia, pochodzenie, itd.
Augsburg lub Norynberga mialem i tak i tak podpisane to zdjecie, jak dobrze wiem znajduje sie w muzeum w Wideniu ale glowy nie dam
nie dysponuje nikt czyms lepszym niz to zdjecie???
Borg - ten helm wystepuje na stronie muzeum z Berlina www.dhm.de
a pochodzi prawdopodobnie z warsztatow Landshut/Norymberga
Uuu
To mi sie pomylilo... w Wiedniu musi byc wiec cos podobnego... jak odzyskam dostep do bazy danych sprawdze zdjecia i podesle Ci
Mam pytania o he³m w za³±czniku.
1-czy kto¶ móg³by mi pomóc w wydatowaniu?,
2-czy jest to na pewno orygina³,a nie jaka¶ replika?
Foto pochodzi z ksi±¿ki 550 lat Grunwaldu,choæ bardziej znana jest chyba z zdjêæ podrêczników do historii.
Za wszelk± ewentualn± pomoc z góry serdecznie dziêkuje!
CYTAT(robert w. Wielki @ 18:11 25.01.2007)
Mam pytania o he³m w za³±czniku.
1-czy kto¶ móg³by mi pomóc w wydatowaniu?,
2-czy jest to na pewno orygina³,a nie jaka¶ replika?
Foto pochodzi z ksi±¿ki 550 lat Grunwaldu,choæ bardziej znana jest chyba z zdjêæ podrêczników do historii.
To jest he³m z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Z tego co wiem, jest oryginalny. Nie jestem pewien, czy w Muzeum podali ¶cis³e datowanie, ale moim zdaniem to pewnie lata 40-60 XVw.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
CYTAT(S³odziutki @ 08:40 26.01.2007)
To jest he³m z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Z tego co wiem, jest oryginalny. Nie jestem pewien, czy w Muzeum podali ¶cis³e datowanie, ale moim zdaniem to pewnie lata 40-60 XVw.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Czyli potwierdzi³e¶ moje przypuszczenia..
WIELKIE DZIÊKI!
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:28 26.01.2007)
Co wiêcej: zaintrygowany, zadzwoni³em do kustosza. Dowiedzia³em siê, ¿e wiêkszo¶æ XV-wiecznych he³mów na tej wystawie w ogóle nie posiada ¶cis³ego datowania, ani te¿ nie jest znane miejsce ich pochodzenia. Maj± karty katalogowe, ale nie posiadaj± szczegó³owych materia³ów z konserwacji. Wypada³oby sprawdziæ ten konkretny egzemplarz, ale to trochê potrwa, bo trzeba dzia³aæ zgodnie z procedur± MWP i do tego mieæ czas wtedy, kiedy ludzie z MWP maj± czas. Co¶ wymy¶limy.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
CYTAT(S³odziutki @ 16:46 26.01.2007)
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:28 26.01.2007)
Co wiêcej: zaintrygowany, zadzwoni³em do kustosza. Dowiedzia³em siê, ¿e wiêkszo¶æ XV-wiecznych he³mów na tej wystawie w ogóle nie posiada ¶cis³ego datowania, ani te¿ nie jest znane miejsce ich pochodzenia. Maj± karty katalogowe, ale nie posiadaj± szczegó³owych materia³ów z konserwacji. Wypada³oby sprawdziæ ten konkretny egzemplarz, ale to trochê potrwa, bo trzeba dzia³aæ zgodnie z procedur± MWP i do tego mieæ czas wtedy, kiedy ludzie z MWP maj± czas. Co¶ wymy¶limy.
Wow!Dziêki za po¶wiêcenie!Nie liczy³em a¿ na tyle wiêc tym bardziej-szacunek!
Nie potrzebujê go na razie do niczego konkretnego-jedynie(tymczasowo)dla w³asnej wiedzy-
nie dzia³am na razie w rekonstrukcji,a jedynie zale¿a³o mi na jak±¶ przybli¿on± identyfikacja w czasie.
tym niemniej za pomoc,jeszcze raz-dziêki!
Mam jeszcze jedn± pro¶bê:czy kto¶ posiadaj±cy fotki he³mów (najchêtniej z terenu Polski)
z okresu wojny trzynastoletniej podzieli³by siê nimi na forum?
witam
Kojarzy ktos moze ta saladke?
I ma ktos moze jej wieksze zdjecie?
Niech zgadnê:znalaz³e¶ j± na forum?-ja równie¿;nie widzia³em jej nigdzie indziej..
Borgu!je¶li interesuje ciê oryginalna salada z terenu polski,z lat siedemdziesi±tych...w³ala!
Powy¿szy he³m wykonano w Niemczech,jaki¶ rok temu konserwowano go w G³ogowie.
Tyle mogê powiedzieæ na jego temat...
super
ja tam aktualnie sie coraz bardziej zakoc[beeep]e w saladzie z Mscislavia (Bia³oru¶) zrobionej w Norymberdze
A ona jest zrobiona w Niemczech, konserwowana w G³ogowie, a gdzie znaleziona i przechowywana nie umialbys sie dowiedziec?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.