Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Salady
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Darkwood
Witam
pytanie: mo¿e mi kto¶ przybli¿yæ jakie¶ dane helmu z za³±cznika?
Mam te¿ nadziejê, ¿e nie dostanê podobnej odpowiedzi danej Baku przez Gwyna, b±d¼ co b±d¼ mo¿na chyba byæ pocz±tkuj±cym, niedo¶wiadczonym i pytaæ bardziej znaj±cych siê na rzeczy, prawda panie Gwyn?
chwa³a
Darkwood
Wotawa
Ju¿ przybli¿am dane tego he³mu. Jest to he³m "salada orkowa".
Za to widaæ, ¿e pa³tnerz ma pewne talenta, które jednak musi dopiero rozwin±c. Momentami obiecuj±cy, ale wygl±da to póki co dosyæ s³abo. trudno powiedzieæ jakoi typ mia³a na¶ladowaæ. Kosmitê albo orka powinna satysfakcjononowaæ.
Duzo pracy przed autorem, szczególnie je¶li chodzi o zapoznanie sie z orygina³ami.
Na razie trudno co¶ konkretbniejszego powiedzieæ.
Z ca³ym szacunkiem.
Darkwood
¦licznie, orkowa? hehehe ,dobrze zatem, ¿e zapyta³em ale wtakim razie czy wystêpowa³y salady z równie d³ug± os³on± na kark? ma kto¶ przyk³ady?
Pozdrawiam
Darkwood
Borg
pare przykladow czesc to rekonstrukcje ale pozadne
http://www.varmouries.com/gallery/misc_23.jpg
http://www.bestarmour.com/Salir%204%20a.jpg
tylko jeden szczegol salady z dlugim nakarczkiem zwlaszcza folgowym to pozny i drogi wynalzek powiedzmy cos po 1470 (moze wczesniej niech kts mnie w razie czego poprawi) i raczej glownie do zbroii gotyckiej
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Te z drzeworytu i ta z d³uugim nakarczkiem wygl±daj± na szesnastowieczne. Ta ze zjêcia, bo ma kanelowanie na dzwonie, te z drzeworytu, bo drzeworyt jest szesnastowieczny (trzewiki). Ta ostatnia jest jaka¶ dziwna, ale wszystkiego jeszcze nie widzia³em. Tzn. nie widzia³em donitowanych fragmentów dzwonu po XIVw i wielkich he³mach i kapalinach. No, w kapalinach to i pó¼niej. Pozdrawiam
Gwyn
Camil
mo¿ecie co¶ powiedzieæ o tych notatkach? po mojemu ca³kiem niez³e... http://www.armourarchive.org/patterns/gothic_darivs/

i jeczcze raz ponawiam pro¼bê o jakie¶ ryciny, cokolwiek na czym widaæ malowane salady
Darkwood
Camilu, ztej samej stronki wzi±³em "orkow±" saladê, wiêc nie wiem czy mo¿na im ufaæ. Cocia¿ kto wie o ile orientujê siê to s± one ró¿nych autorów...
Borg
No moj blad Gwynie owszem na nity nawet uwagi nie zwrocilem
co do wieku XVI nikt nie powiedzial z kiedy maja byc
Swoja droga czy salada w poczatkach XVI zminiala sie jeszcze, czy byl to juz patent zanikajacy na rzecz armetow?
Wotawa
"Bitwa pod Orsz±" obraz ³adny i pouczaj±cy. Bitwa w 1514, ale obraz chyba powsta³ jako¶ tak kilka ³adnych lat pó¼niej. Tam s± ¶liczne saladki z zas³on± miechow±. I to sporo.
Niby bardzo podobne do tych miechowych z ostatnich lat XVw, ale to ju¿ trzeba sobie dok³adnie przejrzeæ.

A co do przedstawionego przyk³adu, to na prawdê trudno co¶ sensownego powiedzieæ. Bo Pope³niona blacha po porstu nie nawiazuje do niczego konkretnie. Wiêc co tu oceniaæ?
Przejrzeæ typy i zrobiæ jak±¶ replikê czego¶ konkretnego.
Wyklepka dzwonu (górna czê¶æ) en face - ³adna, tylko nierwyrównana. Ale to kwestia praktyki. To bym oceni³ jako sukces. Nakarczek chyba zaszkodzi³ bryle najbardziej.

Wzorów salad jest bardzo du¿o w necie. Niestety wymagaj± one dobrej rêki do kszta³towania wygiêtych powierzchni. W³a¶nie p³ynno¶æ linii okre¶la saladê.
Przy czym urok polega na dosyc perwersyjnie umiejscowionych punktach przegiêcia linii.
Mo¿e na poczatek taka celatka dla ³ucznika z II po³owy XVw? Ma³e toto, efekt szybko mo¿na oceniæ, a zasadnicze kwestie kompozycyjne dzwonu s± dosæ podobne.

To chyba trzeba troche jak MTA. Braæ podany wykrój (je¶li wogóle mniej wiêcej pasuje), wzi±æ dokumentacjê he³mu i kombinowaæ na ile trzeba podany wykrój przekszta³ciæ by pasowa³ lepiej. Kiedys mia³em przyjemno¶æ patrzeæ na takie zmagania. O ile pamiêtam najpierw powsta³ model testowy z cienkiej w miarê blachy i to pokaza³o co sie sprawdzi³o a co nie.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
W kwestii wy¶ci³ek pikowanych raz jeszcze. Pomroczna salada z Churburga, wraz z wy¶ció³k±. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
witam
mam pytanko co myslicie o tej saladzie
http://www.100megsfree3.com/kragaxe/armee/sallet4.jpg
(jesli link nie zadziala skopiujcie go po prostu i wklejcie do przegladarki)
pojedynczy wybryk czy czesciej stosowana technika
chodzi mi o metode mocowania zaslony na pojedynczym zawiasie czolowym
oraz idac troche na latwizne szukam ladnego oryginalu Xv wiecznej saldy niemieckiej ale jeszcze bez folg na karku
pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Raczej ciekawostka, choæ kto wie, co siedzi po muzealnych magazynach... Pozdrawiam
Gwyn
kewi
apropo tej orkowej salady mala ciekawostka : ona juz chyba 3-4 raz robi amet na freha :]
bije rekordy popularnosci:D
Borg
mam pytanie ma ktos zdjecia salady Zygmunta z Tyrolu, z tego slynnego gotyka z Augsburga?
Zalezy mi zwlaszcza na zdjeciu z boku
Pozdrawiam

PS jak ktos ma jakies zdjecia innych oryginalow z zaslona jak ta z Augsburga (gorna krawedz wizury tworzy wizure)
to bardzo prosze o podeslanie bede dzwieczny
Czubek
Panowie... Otó¿ chcê siê w³asnie po³asiæ na saladê. Nastaje jednak pytanko - czy OBOWI¡ZKOWO muszê nosiæ "¶liniaczek"? Nie wystarczy³by kaptur kolczy chroni±cy szyjê? Bo mnie taki ¶liniaczek sakramencko wnerwia... Salada siêga mi lekko wy¿ej ust.
Wojciech Radzki
Co rozumiesz przez ¶liniaczek? Chodzi Ci o podbródek? Je¶li tak, to oczywi¶cie ¿e nie jest obowi±zkowy.
Mo¿esz stosowaæ jako ochronê szyi ko³nierz z plecionki kolczej.
Za¶ kaptura kolczego z salad± nie mogê sobie za cholerê wyobraziæ icon_wink.gif
Pozdr
WR
Czubek
Tak, chodzi mi o podbródek. W³a¶nie niektórzy mi mówi±, ¿e na bitwy ni turnieje nie wpuszczaj± bez podbródka...
Dobra, ¿em pojecha³ z tym kapturem. Chodzi³o mi o jak±kolwiek zas³onê kolcz±.
Mroczny Ksi±¿e
no na bitwe cie bez podbródka nie wpuszcz±
jest taka fajna salada na allegro z fajnym podbródkiem kupi³bym ale kasy nie mam :P
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70797716
kewi
jesli chodzi o ten helm to, ze wzgleu na ksztalt dzwonu, jak dla mnie, blizej temu do lebki nic do saladu
a podbrodek ... - wyjasniloby zdjecie solo
Sier¶ciak
Ta¿ siê zastanawia³em dla czego nazwali to salad±, i doszed³em ¿e to z powodu przed³u¿ongo na plecy dzwonu, którego to przedlu¿enia prawie nie widaæ,tak mi siê przynajmniej wydaje..

pozdrawiam Sier¶ciuchownik
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jaki¶ straszny gobliñski wódz a nie salada, chyba, ¿e mi ciemny monitor nie pozwala doceniæ wszystkich zalet tego cuda sztuki p³atnerskiej. D³ugi nakarczek pwinien do¶æ spokojnie ³apaæ siê w lata 70, ale nale¿y zachowaæ umiar smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
kewi
co myslici eo historycznosci tej salady w zalaczniku ???
Borg
wzor XVI wieczny
wykonanie wiele do zyczenia
kewi
czy wykonianie.......uzytkowanie dalo swwoje bum.gif

a pelna zaslona ?? to chyba wczesniejszy patetn jaki mi sie zdaje :/
Borg
folgowy nakarczek to pozny wymysl
zaslona powinna byc profilowana jak na avatarze kol. Gwyna
Gregor z Krakowa
witajcie....

przestudiowa³em ca³y ten tamat, i przyznam ¿e balagan jest niemo¿liwy. choæ przyznam ¿e du¿o szufladek zosta³o zape³nionych w mojej g³owie.

w styczniu odbieram komplet gotycki, wraz z salad±, wzornictwo niemieckie, po¿ne i zastanawiam siê czy nie za pózne, i tutaj pojawia siê pytanie- czy nakarczek folgowy, wchodz±cy g³±boko na plecy wystêpowa³ w XVw ?
niestety nie posiadam wzoru, zostal u p³atnerza, postaram sie co¶ wyszukaæ, ale póki co, tak na sucho prosze o informacje...

pozdrawiam
Gregor z Krakowa
ooo znalaz³em. i moje pytanie zmienia niejako kszta³t, mianowicie za³±cznik 098 informuje o datowaniu na rok 1495, ale czy tego typu salady wystepowa³y wcze¶niej, a je¶li tak, to mniej wiêcej od kiedy...

mo¿na by sugerowaæ, ¿e za³acznik m145_26 wskazuje nam ze od 1480 napewno, tylko czy ten egzemplarz to przyk³ad wspomnianej wcze¶niej salady z dodatkow± p³ytka czo³ow±...? przyk³ad otwartej salady....?

bardzo prosze o komentarz, zawsze dobrze poczytaæ s³owa m±drzejszych....
Borg
http://www.arma.lh.pl/wydarzenia/wieden2004/049.jpg
http://www.arma.lh.pl/wydarzenia/wieden2004/048.jpg
http://www.freha.pl/download.php?id=1361
Moglby mi ktos powiedziec jak mozna datowac takie salady
Chodzi o salade z kanelowaniem
Domyslam sie ze sa dosyc pozne, ale cieszylbym sie jakby ktos potrafil to zamknac w jakis konkretnych dziesiecioleciach
Pozdrawiam
Borgu
Tomasz Nejman
Witam

Nie wiem jak pomogê...
Jedyne co na chwilê obecn± znalaz³em to takowa informacja (jak jeszcze co¶ znajde to napisze):

"Sallet for the Renne (Rennhut). South German, c.1490" (za³±cznik).

Pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I raczej nie wczesniej niz lata 90. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
Dzieki obojgu
Czyli na RPK odpada icon_sad.gif
Adsumus
A kogo polecicie z polskich p³atnerzy do wykonania salady?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jacek Matera (Sopot), Micha³ Kosewski (Chotomów p. Waw±), Patryk (Nieczar) Nieczarowski, (wiocha pod Wrockiem). Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ ¯elazo
Nieczar ma na imiê Patryk smile.gif

I go bardziej ni¿ polecam.

Pozdr.
M.
saiko
drodzy panstwo bede wdzieczny za wszelkie dane dotyczace tego helmu
lepsze zdjecia, pochodzenie, itd.
Borg
Augsburg lub Norynberga mialem i tak i tak podpisane to zdjecie, jak dobrze wiem znajduje sie w muzeum w Wideniu ale glowy nie dam
saiko
nie dysponuje nikt czyms lepszym niz to zdjecie???

Borg - ten helm wystepuje na stronie muzeum z Berlina www.dhm.de
a pochodzi prawdopodobnie z warsztatow Landshut/Norymberga
Borg
Uuu
To mi sie pomylilo... w Wiedniu musi byc wiec cos podobnego... jak odzyskam dostep do bazy danych sprawdze zdjecia i podesle Ci
robert w. Wielki
Mam pytania o he³m w za³±czniku.
1-czy kto¶ móg³by mi pomóc w wydatowaniu?,
2-czy jest to na pewno orygina³,a nie jaka¶ replika?
Foto pochodzi z ksi±¿ki 550 lat Grunwaldu,choæ bardziej znana jest chyba z zdjêæ podrêczników do historii.
Za wszelk± ewentualn± pomoc z góry serdecznie dziêkuje!
S³odziutki
CYTAT(robert w. Wielki @ 18:11 25.01.2007) *
Mam pytania o he³m w za³±czniku.
1-czy kto¶ móg³by mi pomóc w wydatowaniu?,
2-czy jest to na pewno orygina³,a nie jaka¶ replika?
Foto pochodzi z ksi±¿ki 550 lat Grunwaldu,choæ bardziej znana jest chyba z zdjêæ podrêczników do historii.

To jest he³m z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Z tego co wiem, jest oryginalny. Nie jestem pewien, czy w Muzeum podali ¶cis³e datowanie, ale moim zdaniem to pewnie lata 40-60 XVw.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
robert w. Wielki
CYTAT(S³odziutki @ 08:40 26.01.2007) *
To jest he³m z Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie. Z tego co wiem, jest oryginalny. Nie jestem pewien, czy w Muzeum podali ¶cis³e datowanie, ale moim zdaniem to pewnie lata 40-60 XVw.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.

Czyli potwierdzi³e¶ moje przypuszczenia..
WIELKIE DZIÊKI!
S³odziutki
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:28 26.01.2007) *

Co wiêcej: zaintrygowany, zadzwoni³em do kustosza. Dowiedzia³em siê, ¿e wiêkszo¶æ XV-wiecznych he³mów na tej wystawie w ogóle nie posiada ¶cis³ego datowania, ani te¿ nie jest znane miejsce ich pochodzenia. Maj± karty katalogowe, ale nie posiadaj± szczegó³owych materia³ów z konserwacji. Wypada³oby sprawdziæ ten konkretny egzemplarz, ale to trochê potrwa, bo trzeba dzia³aæ zgodnie z procedur± MWP i do tego mieæ czas wtedy, kiedy ludzie z MWP maj± czas. Co¶ wymy¶limy.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
robert w. Wielki
CYTAT(S³odziutki @ 16:46 26.01.2007) *
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:28 26.01.2007) *

Co wiêcej: zaintrygowany, zadzwoni³em do kustosza. Dowiedzia³em siê, ¿e wiêkszo¶æ XV-wiecznych he³mów na tej wystawie w ogóle nie posiada ¶cis³ego datowania, ani te¿ nie jest znane miejsce ich pochodzenia. Maj± karty katalogowe, ale nie posiadaj± szczegó³owych materia³ów z konserwacji. Wypada³oby sprawdziæ ten konkretny egzemplarz, ale to trochê potrwa, bo trzeba dzia³aæ zgodnie z procedur± MWP i do tego mieæ czas wtedy, kiedy ludzie z MWP maj± czas. Co¶ wymy¶limy.

Wow!Dziêki za po¶wiêcenie!Nie liczy³em a¿ na tyle wiêc tym bardziej-szacunek!
Nie potrzebujê go na razie do niczego konkretnego-jedynie(tymczasowo)dla w³asnej wiedzy-
nie dzia³am na razie w rekonstrukcji,a jedynie zale¿a³o mi na jak±¶ przybli¿on± identyfikacja w czasie.
tym niemniej za pomoc,jeszcze raz-dziêki!
robert w. Wielki
Mam jeszcze jedn± pro¶bê:czy kto¶ posiadaj±cy fotki he³mów (najchêtniej z terenu Polski)
z okresu wojny trzynastoletniej podzieli³by siê nimi na forum?
Borg
witam
Kojarzy ktos moze ta saladke?
I ma ktos moze jej wieksze zdjecie?
robert w. Wielki
Niech zgadnê:znalaz³e¶ j± na forum?-ja równie¿;nie widzia³em jej nigdzie indziej..
robert w. Wielki
Borgu!je¶li interesuje ciê oryginalna salada z terenu polski,z lat siedemdziesi±tych...w³ala!
robert w. Wielki
Powy¿szy he³m wykonano w Niemczech,jaki¶ rok temu konserwowano go w G³ogowie.
Tyle mogê powiedzieæ na jego temat...
Borg
super
ja tam aktualnie sie coraz bardziej zakoc[beeep]e w saladzie z Mscislavia (Bia³oru¶) zrobionej w Norymberdze
A ona jest zrobiona w Niemczech, konserwowana w G³ogowie, a gdzie znaleziona i przechowywana nie umialbys sie dowiedziec?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.