Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Przeszywka u Maciejowskiego
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
jezuszeswiebodzina
no wiem ale wolalbym cos ciemniejszego a dokladnie najciemniejszego byle by nie mroczyc ;)
Wojtek zwany Rudym
Najhistoryczniejszy bêdzie taki jak kaptur na moim avatarze.
I nie jest zbyt brudz±cy.
jezuszeswiebodzina
a i taki tez chyba zrobie. Zastanawiam sie jeszce nad helmem kapalin czy norman dla pieszego xiii w ale to juz nie bede robil offtopu, dzieki wielkie ;)
brat grucha:)
Pokusi³em siê o wykonanie przeszywanicy takiego typu jak w Biblii Maciejowskiego.
U¿yty materia³: gruby len jako warstwa spodnia i wierzchnia, miêkka we³na i cienki len w ¶rodku. Tors zrobi³em minimalnie grubszy (warstwê we³ny wiêcej). Szycie w ca³o¶ci rêczne. Zrobi³em trochê krótsz± ni¿ wstêpnie chcia³em bo zabrak³o mi lnu... To moja pierwsza przeszywa wiêc wysz³a ma³o idealnie:)

Komentowaæsmile.gif

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Indar
Zuch ch³op. Wygl±da fajnie, wywal jeszcze t± kolczugê bo nie pasuje do reszty ;)
Kolczuga, hmm nitowankê do koñca lutego zaczynam robiæsmile.gif Ta równie¿ mi siê nie podoba:)
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Sezon rycerski prawie sie skoñczy³ (przynajmniej dla mnie smile.gif i czas siê braæ za poprawki w sprzecie :D S³uchajcie, podoba mi siê ta maciejowska przeszywka z frêdzalmi na dole (NIE ta Na wierzch z krótkim rekawem, tylko ta podstawowa, z d³ugimi rêkawami). Uszy³em co¶ takiego jak na zdjêciu dla brata i stwierdzi³em ¿e te¿ tak± chcê mieæ :D Tylko...
zamierzam j± nosiæ pod kolcz± i zastanawiam siê jak te frêdzle komponuj± siê z kolcz± d³ug± do kolan. ma kto¶ mo¿e taki zestaw? bardzo bym prosi³ o fotki. chcia³bym zobaczyæ jak co¶ takiego wygl±da, a na googlach nie mogê znale¿dz nawet frêdzlowanych d³ugich przeszywek...
jasmin
CYTAT(Indar @ 14:46 15.02.2012) *
Zuch ch³op. Wygl±da fajnie, wywal jeszcze t± kolczugê bo nie pasuje do reszty ;)

czemu nie? przecie¿ parê listów wy¿ej masz w³a¶nie taki zestaw jak na zdjêciu.
Borg
Krzysiowi pewnie chodzi o kolczugê z kó³ek na styk do rêcznie szytego kompletu i nitowanego kaptura.
Indar
CYTAT(Borg @ 15:45 27.09.2012) *
Krzysiowi pewnie chodzi o kolczugê z kó³ek na styk do rêcznie szytego kompletu i nitowanego kaptura.

Si. smile.gif Poza tym wygl±da na ocynk. Ale to drobiazg, bo reszta bardzo fajnie wysz³a. Zuch brat Grucha ;)
CYTAT(Indar @ 16:21 27.09.2012) *
CYTAT(Borg @ 15:45 27.09.2012) *

Si. smile.gif Poza tym wygl±da na ocynk. Ale to drobiazg, bo reszta bardzo fajnie wysz³a. Zuch brat Grucha ;)

Tylko nie ocynk! To zwyk³y drut, tylko, ¿e czysty- nie wliczaj±c pordzewia³ych rêkawów anger.gif . Z reszt± jakie¶ 20% mojej nitowanki jest ju¿ zrobione, a ta brzydka niebawem pójdzie do lamusa:) W przerwach nitowania planuje uszyæ now± przeszywanice wierzchni±, tym razem z rêcznie tkanego lnu, który ju¿ mam i czeka na swoja kolej. Tym razem przeszywanica wyjdzie ³adniejsza, efekty kiedy¶ tu wklejê. Aktualnie w temacie wykonywania nowego sprzêtu dzia³am powoli - za du¿o pracy:(

@Danielu: my¶lê, ¿e nie ma sensu tak szyæ przeszywanicy pod kolczugê. Wnioskujemy, ¿e kolczuga ma Ci siêgaæ do kolan, te frendzle przeszywanicy te¿ do kolan. Wniosek nasuwa siê sam: kolczuga zas³oni te frendzle. Zauwa¿, ¿e w BM te frendzle wystêpuj± w przeszywanicach bez kolczug. Jak widaæ kolczugê, to frenzli ju¿ nie widzê.
Viator
Ale czasem frêdzle s± - tylko ¿e wówczas wystaj±! Tak wysoko wyciête jak na zdjêciu niewiele chroni±.

MS Arundel 48 - Henry of Huntingdon, Historia Anglorum, Anglia, 1175-1225 - folio 168v
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Viator! wielkie dziêki dziêki za ten obrazek :D
to prawda, ze w Maciejce pod kolczug± przeszywki ju¿ nie widaæ, ale w naszym ¿yciu tak nie jest. rozciêcie kolczej robimy na tyle wysoko, ¿e ods³aniaj± siê na boki ukazuj±c przeszywkê (a to przez szeroko¶æ kolczej któr± robimy na "styk". mo¿n aby szersz± robiæ ktora pewnie ju¿ by siê tak nie rozchyla³a i lepiej za³ania³a przeszywkê, ale zawsze to kilkana¶cie gram wiêcej icon_wink.gif
frêdze normalnie i tak s³abo bêdzie widaæ, ale jakby mi siê kolczej nie chcia³o na jak¶ inscenizacjê zak³adaæ, to w³a¶nie w takiej fredzlowanej przeszywce bym wyskakiwa³. tylko siê zastanawiam jak by by³o lepiej: kolcza siêgaj±ca d³ugo¶ci± do:
a) poczatku frêdzli
b) koñcowek fredzli
mia³em nadziêjê ze kto¶ jakie¶ obrazki swojej rekonstrukcj zamie¶ci... ale obrazek viatora pokaza³ jak to jednak by³o (chocia¿ pewnie mo¿na by spekulowaæ czy te frêdzle nie s± zakrywane przez kolcz± i ich nie widaæ ;)
Tomasz Jesionek
CYTAT
Ale czasem frêdzle s± - tylko ¿e wówczas wystaj±! Tak wysoko wyciête jak na zdjêciu niewiele chroni±.

Chyba ¿e to nie przeszywka a wycinanka na cotte pod uzbrojeniem jak np tutaj:
http://manuscriptminiatures.com/the-ashmol...mole-1511/1793/
J.kop
Pytanie o historyczny materia³ na przeszywê. Google, Freha i w ogóle konsensus mówi±: wiele warstw lnu albo ew. len wypchany runem.
Ale po tym artykule mocno siê zastanowi³em: http://uowki.blogspot.com/2013/07/tani-len.html
Dla bogatego rycerstwa - rozumiem. Ale naprawdê ka¿dego piechura by³oby na to staæ? Czy to by³oby tañsze od we³ny, filcu i skóry?

Tematem zajmujê siê od niedawna, wiêc miejcie wyrozumia³o¶æ, je¿eli co¶ mieszam. O ile jednak mi wiadomo, we wczesnym ¶redniowieczu przeszywy nie istnia³y wcale (nawet pod kolczug±).
W ¶redniowieczu pe³nym by³y na tyle cienkie, ¿e widaæ pod nimi kontury cia³a, czyli mo¿e ok. dwóch warstw we³ny. S³ysza³em argument "to jest uproszczenie ilustratora" - có¿, byæ mo¿e; ale to raczej jednoczesne uproszczenie kilku ró¿nych ilustratorów. Nieco grusze przeszywy widaæ albo noszone samodzielnie albo na kolczudze, a nie pod (ochrona przed strza³ami?). O znaleziskach siê nie wypowiem, bo ich nie znam.
Pó¼niejsza ikonografia te¿ pokazuje bardzo cienkie gambesony. Jest wypychany pourpoint Charles'a de Blois, ale on by³ ksiêciem, wiêc nie wiem, czy siê liczy.
Aha, jeszcze jedno. W BM ka¿den jeden cio³ek z w³óczni± czy tasakiem ma przynajmniej przeszywê albo i dwie. Serio? Op³aca³o siê tak ³adnie uzbrajaæ nawet najmarniejszego ch³opa?

W czym siê mylê albo co pomijam - proszê, poprawcie mnie. A wydaje mi siê, ¿e na przeszywy nie tracono a¿ tyle materia³u, ile widaæ w reko; ¿e by³y znacznie rzadsze i sporo cieñsze. I byæ mo¿e z we³ny albo filcu?
Owka
Istnienie to raz. Generalnie kogo¶, kogo by³o staæ na kolcz± (i inne "wypasy"), tego i na sporo warstw niekoniecznie luksusowej tkaniny by³oby staæ. Przêdzenie i tkanie to jednak by³a praca "niekwalifikowana", wiêc w porównaniu z prac± p³atnerza wyceniana niewysoko.

Co do we³ny (w sensie tkaniny we³nianej) - od strony wk³adu pracy niewiele by to zmieni³o, eksperyment z Ribe w³a¶nie pokaza³, ¿e prace wstêpne przy lnie (uprawa, moczenie...) zajmuj± stosunkowo niewiele czasu, najwiêcej przêdzenie i tkanie - czyli te, które i przy we³nie wykonaæ trzeba. Zmieni³oby w innym wzglêdzie - w razie deszczu i ch³odu we³niana przeszywka dobrze pe³ni³aby funkcjê izolacji termicznej. W realiach RR brzmi to wrêcz jak oksymoron (bo problemem jest gor±co), jednak kampanie nie ogranicza³y siê do lipca, z ewakuacj± do namiotu w razie deszczu. Ciep³y ciuch na grzbiecie móg³ siê przydaæ...

Natomiast co do grubo¶ci - wiele osób zorientowanych w temacie zgodzi³oby siê z tob±, ¿e przeszywki musia³y byæ cieñsze, ni¿ to generalnie widzi siê w reko. Zaznaczam - ja w tym temacie zorientowana nie jestem z prostej przyczyny - nie walczê, na grzbiecie tego nie noszê, wiêc swego zdania nie mam smile.gif>
Ale spróbujê zreferowaæ argumentacjê:
Dzi¶ przeszywka chroni przed urazami t³uczonymi zadanymi têpymi narzêdziami w czasie stosunkowo krótkiej walki turniejowej / bohurtowej / pokazowej, po której uczestnicy ¶ci±gaj± opancerzenie i odpoczywaj± w miejscu nieoodalonym. Historycznie o wiele wa¿niejsza by³a mobilno¶æ bez wyczerpania, mo¿liwo¶æ funkcjonowania w tym, co siê mia³o na sobie, przez wiele nieprzerwanych godzin. Bez konkretnych danych trudno dywagowaæ, kto co mia³ w taborach, a co nosi³ na grzbiecie - generalnie im wcze¶niejsze datowanie, i im biedniejszy "rekonstruowany", tym prawdopodobniejszy w³asny grzbiet.

Co do frekwencji - znowu, dywagacje nieco w powietrzu zawieszone, bo mo¿emy stwierdziæ, ¿e ikonografia to stylizacja i ideologia, a mo¿emy uznaæ, ¿e póki nie znajdziemy nic lepszego, to nie mamy prawa jej odrzucaæ wedle widzimisiê. Oba podej¶cia na swój sposób uprawnione.
"Ja jako tekstylnik" poprowadzi³abym pewn± bardzo osobist± i domnieman± liniê graniczn± gdzie¶ w okolicach wieku... no w³a¶nie, zale¿a³o bêdzie od rejonu - w ka¿dym razie zdecydowanie bêdzie to dojrza³e ¶redniowiecze. A konkretnie rozpowszechnienie siê po³±czenia ko³owrotka i krosien poziomych. Razem wzi±wszy, oko³o sze¶ciokrotny skok w wydajno¶ci produkcji tekstylnej (J.Munro)! I nawet nie chodzi o radykalny spadek cen (bo i wcze¶niej podstawowe tekstylia stosunkowo drogie nie by³y - powtarzam , to praca niekwalifikowana). Chodzi o mo¿liwo¶æ zgromadzenia ich du¿ej ilo¶ci w stosunkowo krótszym czasie. A ¿e zbiega siê to z powszechno¶ci± produkcji cechowej, zorganizowanej - to dla dojrza³ego ¶redniowiecza mo¿na przyj±æ obraz w³adcy munduruj±cego "zwyk³± ho³otê" wchodz±c± w sk³ad zawodowej armii w przeszywki jako realistyczny. Natomiast mia³abym w±tpliwo¶ci wzglêdem przenoszenia tego obrazu na dora¼nie zwo³ywanych pod broñ wczesno¶redniowiecznych tarczowników...
J.kop
Dziêkujê, Owko! Zapomnia³em, ¿e w ¶redniowieczu nie ma takiego prostego prze³o¿enia "du¿o godzin pracy = ma³a dostêpno¶æ".

Zastanawiam siê jeszcze, co z tym filcem. Wydaje siê to ³atwy i szybki sposób na zwiêkszenie grubo¶ci przeszywanicy. Na blogu Fiolnira s± ze dwie wzmianki o tym, ¿e kto¶ za³o¿y³ na siebie filc we wczesnym ¶redniowieczu. Na pó¼niejsze wieki niestety nie znam przekazów, a mo¿e s±? S± te pó¼no¶redniowieczne, bogate znaleziska z jakim¶ runem czy filcem pomiêdzy warstwami lnu.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.