Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [sierpieñ] VII Biesiada Piastowska - 26-27.08.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
Jaktor
WITAM WSZYSTKICH FREHOWICZÓW.
Z wielk± przyjemno¶cia mam zaszczyt poinformowaæ ¿e w tym roku odbedzie siê:
VII BIESIADA PIASTOWSKA "NA DWORZE KRÓLA PRZEMYS£AWA I KRÓLOWEJ RYKSY'
Kalisz 26- 27 sierpnia 2006 roku.
najprawdopodobniej Rezerwat Archeologiczny Kalisz Zawodzie ( czyli tam gdzie sie odbywa od 6 lat)
Impreza otwarta: IX- XV w

Tradycyjnie ( czyli po raz drugi bigsmile2.gif ) odbêdzie sie Turniej o nagrodê Adama Rogackiego.
W tym roku podzielony najprawdopodobniej na czê¶æ wczesna i pó¼n±.
liczne zabawy dla cz³onków bractw rycerskich i publiczno¶ci. Przyblizony plan wkrótce. Wraz z warunkami uczestnictwa.

Pozdrawiam.
Snorri
Blotunga z ca³± pewno¶ci± siê pojawi. Oczywi¶cie je¶li nas chcecie ;). Jak nas nie chcecie, to i tak przyjedziemy ;p
krazownik
Jasne, ¿e chcemy- dobra Blotunga nie jest z³a bum.gif

Pozdrawiam!
Fionn
No ch³opaki zesz³oroczna impreza wymaza³a mi chyba na sta³e z terminarza turniej w £êczycy...innymi s³owy liczymy na zaproszenie... w tym roku w wiêkszym sk³adzie(mo¿e ze dwa namioty). Jak zaproszenia nie dostaniemy to sami po nie przyjedziemy mad.gif icon_wink.gif

Jakby¶cie potrzebowali pomocy przy jaki¶ XV wiecznych sprawach to z chêci± postaram siê pomóc, w sumie nie mamy do siebie znowu tak daleko.

Pozdrawiam
Fionn "the Redcap" Campbell.
Reyki
Jak Bogi dadz± to i ja z moj± kompanij± sie pojawiê we 3 namioty i si³± zbrojn±.I na 100% odbije nagrodê która mi siê nale¿a³a.

No i rewan¿u siê domagac bêdê na niejakim Bartoszu ze Zdunowa.
Halfgar
Reyki .... ty jedziesz jako saracen .... devil.gif devil.gif
Reyki
No i jest problem bo nie wiem jaki zestaw zabraæ.ale jako saracen?bêdzie to trochê nie na miejscu.Z jednej strony wikole i banda strasznych s³owian a z drugiej ciê¿ko zbrojni 15 wieczni rycerze.A gdzie tam my?
Halfgar
Jak to ... Wikingowie wyprawiali siê tak¿e na ziemie arabskie, gdzie dostawali w kuperek :D
Boguta z Bia³ej
Zesz³oroczna Biesiada by³a nieoficjalnym zjazdem Joannitów wieku i ma¶ci wszelakiej. Jako¶ tak dziwnie wysz³o po prostu tongue.gif Nie wiem jak w tym roku zapatruje sie braæ czarno-czerwona, ale ja bym chêtnie przyby³. No i w tym roku dodatkowe atrakcje - saraceni - wprost niesamowita pokusa. I kto wie, mo¿e wreszcie uda siê spaliæ obóz s³owian...devil.gif

K³aniam siê
przyczajony brat Boguta
Stanis³aw Szal
Wolna Kompania Szlachecka Kalisz w sk³adzie Stanis³aw S., £ukasz B. i Tomasz J. stawi siê karnie aby na VII Biesiadê Piastowsk± w pe³nym uzbrojeniu i gotowo¶ci.
William
Tak jest Mo¶ci Stanis³awie bigsmile2.gif Jak rzek³e¶ tak siê stanie devil.gif
Reyki
Ja odbieram tylko technicolor i to w wydaniu Al-Jazeera.
Jaktor
Witam!
Ale¿ chcemy, chcemy: Blotunge chcemy i Fionna i Reykiego i Joannitów a nawet Saracenów, chociaz pó¼niej ktos moze powiedziec: pogañski kraj, pogañskie obyczaje. Szeroka datacja zawsze sprawia³a ¿e Biesiada by³a zjazdem bractw rozmaitych i powiem szczerze ¿e nadal chcia³bym to utrzymaæ. Nie jest to impreza scisle datowana i jezeli ktos reprezentuje dany okres bez mroku, nie widze wiekszych problemów. Ba powiem wiecej by³o nam bardzo mi³o kiedy w zesz³orocznych zabawach i turniejach startowa³y dru¿yny wczesne, pó¼ne ale równie¿ mieszane, bez oporów i zgrzytów. Na tym klimacie bardzo nam zale¿y. Wszyscy którzy byli mam nadzieje nie za³uj±. Wiec i w tym roku postaramy sie ugoscic druzyny na tyle na ile to mozliwe. Nie wiem co prawda czy nagrody"pocieszenia" bêda tak cieszy³y smile.gif jak w zesz³ym roku, ale zapewniam ze do³ozymy wszelkich starañ.
Pozdrawiam
Bary¶
Witam
A Grody Czerwieñskie s± przewidziane bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif . Ju¿ pracujemy nad nowymi skeczami a'la Miszcz Marian smile.gif smile.gif smile.gif . Biesiada Piastowska ju¿ jest zapisana w naszym kalendarium.
Rugiewit
Grody Czerwieñskie nie tylko, ¿e s± przewidziane, ale Wasza obecno¶æ jest wrêcz obowi±zkowa. :D
Ju¿ da³em cynk okolicznym sklepom, by na ostatni weekend sierpnia zaopatrzy³y siê w wino "Ca³odobowe" :-)

CTF zapewne siê odbêdzie, nie mo¿na sobie podarowaæ tak doskona³ej zabawy. :D
Na pewno te¿ znów zrobi siê wczesny kr±g walki o jaki¶ mieczyk czy insze ¿elastwo.
(w tym roku zakazane "zbroje sutkowe" :D)

CYTAT
I kto wie, mo¿e wreszcie uda siê spaliæ obóz s³owian...

No có¿, w zesz³ym roku podpalanie obozu posz³o nam doskonale bez pomocy Joannitów. :D
W tym roku te¿ sami damy radê, a kto wie, byæ mo¿e ogieñ rozprzestrzeni siê a¿ do Waszych namiotów. :-)

Acha, cobym za wiele maili nie wysy³a³, niniejszym zapraszamy na Biesiadê wszystkich, któzy nasz kaliski gród ju¿ odwiedzili, oraz wszystkich, którzy uczyniæ to w tym roku zamierzaj± po raz pierwszy.
Szczegó³owe zg³oszenia jak rok temu proszê mi s³aæ na maila, wzory zg³oszeñ i regulamin bêd± do ¶ci±gniêcia ze strony VII Biesiady, jak tylko j± skoñczê. No ale na to jeszcze trochê czasu, pewnie ruszy wczesn± wiosn±.
Halfgar
CYTAT(Seberius)
Zesz³oroczna Biesiada by³a nieoficjalnym zjazdem Joannitów wieku i ma¶ci wszelakiej. Jako¶ tak dziwnie wysz³o po prostu  :tongue: Nie wiem jak w tym roku zapatruje sie braæ czarno-czerwona, ale ja bym chêtnie przyby³. No i w tym roku dodatkowe atrakcje - saraceni - wprost niesamowita pokusa. I kto wie,  mo¿e wreszcie uda siê spaliæ obóz s³owian...devil.gif  

K³aniam siê  
przyczajony brat Boguta

Zaiste wielka pokusa ... mo¿e tym razem zagramy Joannitami w dwa ognie devil.gif devil.gif
Glendziol
Impreza szykuje sie ciekawa.Mo¿e w tym roku jak±¶ wiêksz± grupê z Lublina da sie zebraæ smile.gif

P.S.Halfgar ty cos bardzo zakonom podpadasz anger.gif .Ja i mój toporek mamy zamiar porozmawiaæ o ty z tob± przy najbli¿szej okazji devil.gif .To chyba bêdzie I³¿a.Potem mo¿e wysuszymy kufelek albo dwa icon_wink.gif .Oczywi¶cie w twoim przypadku bêdzie to soczek tongue.gif .Allach zabrania przecie¿ piæ alkoholu bigsmile2.gif
Rugiewit
Etam nie pozwala, trzeba tylko znale¼æ drzewo, by nie widzia³. bigsmile2.gif
Halfgar
CYTAT(Glendziol)
Impreza szykuje sie ciekawa.Mo¿e w tym roku jak±¶ wiêksz± grupê z Lublina da sie zebraæ  :)  

P.S.Halfgar ty cos bardzo zakonom podpadasz  :-(  .Ja i mój toporek mamy zamiar porozmawiaæ o ty z tob± przy najbli¿szej okazji  :devil:  .To chyba bêdzie I³¿a.Potem mo¿e wysuszymy kufelek albo dwa  ;-)  .Oczywi¶cie w twoim przypadku bêdzie to soczek  :tongue:  .Allach zabrania przecie¿ piæ alkoholu  :grin:

A bardzo chêtnie ... mój mieczyk te¿ têskni za ciekawymi pogawêdkami walka.gif walka.gif a co do pijacy.gif pijacy.gif pijacy.gif to jak najbardziej ale ino mniodek pitny bo tego Allah nie zabrania.

Buziaczki
dzida
znajdzie sie miejsce dla KWGZ ?

bardzo ubolewamy ze czesc z nas niemogla byc rok temu z powodu jakze glupiego wystepku ;)
jednak w tym roku pragneli bysmy sie zrehabilitowac ;)

pozdrawiam
niemys³
witam
jezeli jeste¶my przewidziani to sie bardzo ciesze bo przyda mi sie nowy miecz :D bo chyba bedzie turniej ??

pozdrawiam
Rugiewit
Jasne, jeste¶cie zaproszeni na Biesiadê.
Turniej - kr±g walki o mieczyk odbêdzie siê tak jak rok temu, no i masz szansê wygraæ, bo z racji fundowania nagrody, nie bêdê w nim walczy³. bigsmile2.gif
niemys³
bigsmile2.gif LOL
Conn MacFergus
Witam wszystkich zgromadzonych.
Jak by co ja to ta sama osoba co niegdys krasnolud zvish - tak iformuje ¿eby nie by³o ¿e ukrywam sie po tym moim/naszym ekscesie jaki zaszed³ n kalendarium biesiady 6. Poprosu poczynilem pare zmian na moim profilu.

No ale do rzeczy, skoro KWGZ jest zaproszone to chyba Celtowie równie¿.
Jak dobrze pójdzie to bedzie nas z Wojowniczego Ludu ca³e 4 osoby. Jak pójdzie gorzej to 3 , a jak najgorzej to 2 tongue.gif .

No ale dawno sie na biesiadzie nie by³o ju¿ ponad rok.
kaper
Hell Yeah! z tego co cz³owieki wypisuj±, szykuje siê ostra jazda w ryj...
niemys³
Conn , a jak pojdzie najgorzej to tylko TY szczerba.gif
Smok Migu¶
Hmm, juz o nowej biesiadzie pisza, a ja wciaz nie wrzucilem fotek ze starej smile.gif
To moze chociaz jedna, a reszte pozniej, kiedys...
efendi
Jaktor, Witam!
Mam pytanie, c o tzrba zrobic aby uzyskac zaproszenie na Biesiade Piastowsk±?
Mieszkamy w zasadzie niedaleko od siebie , a chyba nie by³o jeszcze okazji sie poznaæ.
"reprezentujemy"XIII-XV w. Jezeli bedzie mozliwo¶c dostania zaproszenia, to prosze napisac czy zabrac ze soba namioty historyczne(mamy 4), ilu zbrojnych moze przyjechac(do 20 ), i cos blizszego o imprezie.
Zapraszamy takze do nas do BYczyny w dniach 29-30.04. 5-6.08.w Opolu i do Javornika 9-11.06.
Zapomnia³em:-) w dniach 21-23.04.W opolu odbêdzie sie Jarmark Sredniowieczny.Bedzie jakies 150 os ób + rzemieslnicy.Spanie(karimaty i spiwory wlasne), zapewniamy ,wyzywienie takze.
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Opoilskie Bractwo Rycerskie
Namiestnik
Kornik
Witam!

Pozwolê sobie odpowiedzieæ w imieniu Prezesa :P .
Aby uzyskaæ zaproszenie nale¿y wype³niæ formularz umieszczony na oficjalnej stornie Biesiady, do której link ju¿ nied³ugo powinien siê tu znale¼æ. Taki formularz, trzeba bêdzie przes³aæ adres/mail, który zapewne ju¿ nied³ugo pojawi siê tu tak¿e face4.gif .
Namioty historyczne s± konieczne, poniewa¿ impreza odbywa siê na terenie rezerwatu archeologicznego - Zawodziei nie ma innej mo¿liwo¶ci noclegowania.
Poniewa¿ nadal trwaj± przygotowania do imprezy, dlatego te¿ nic konkretnego na temat jej programu napisaæ nie mogê, z wyj±tkiem tego, co zosta³o ju¿ tu napisane.
Co do Waszych imprez to bardzo chêtnie odwiedzi³ bym Was - bo mnie tam jeszcze nie by³o smile.gif , aleniestety nie bêdzie to na pewno Jarmark, poniewa¿ wtedy sami robimy imprezkê dla naszego CETC.

Pozdrawiam!
Reyki
Korniczku a do mnie na turniej przyjedziecie?
Boles³awiec ostatni weekend lipca.
Kornik
Jo³ Reyki!!!

Czy Wy nie potraficie robiæ imprez w "NORMALNYCH" terminach tears.gif - w ostatni tydzieñ lipca zawsze robimy obóz treningowy w ¶rodku lasu dla naszego Bractwa anger.gif . Mo¿e robicie jak±¶ imprezkê w pierwszej po³owie sierpnia ??? By³oby superrr!!!
Fionn
To mo¿e by tak zakoñczyæ obóz treningowy treningiem oblegania baszty??
Baszta jest, oble¿enie te¿. Reyk jest dowódc± wojsk naje¼czych... nio Kornik, Mnichu z kim ja bêdê beczki z winem z tej baszty wynosi³?? bigsmile2.gif

A co do Kalisza:
Za wczasu propozycje krytyczn± rzucam- da³o by radê zrobiæ co¶ z miejscem bitwy dla pó¼nych bo wzgórze jak dla mnie by³o ciutkê za dalek od widowni a "w dolince" prawie zêbów nie wybi³em próbuj±c siê do swoich dostaæ, bo mi siê to ca³e zielsko w nogi p³ytowe wpl±ta³o bum.gif
krazownik
Ehh...Obóz bractwa dla naszych cz³onków to ¶wiêto¶æ i nie s±dzê, aby kto¶ od nas zrezygnowa³ z tego smile.gif A tak na powa¿nie to miejsce bitwy zostanie niemal napewno zmienione, a je¿eli nie to trawa wykoszona chocia¿. bum.gif

Pozdrawiam!
Fionn
No ale z kim Jagie³³o ma zamki zdobywaæ jak nie z wami?? Trzeba nam waszych ultra lekkich mieczy i poczucia humoru co by wygraæ. S³owem nie mo¿e was zabrakn±æ...zacznijcie obóz dwa dni wcze¶niej i zakoñczcie dwa dni wcze¶niej.
Reyki
Poza tym to nie jest daleko.To jest powiat wieruszowski.
Bartosz ze Zdunowa
witam!

heh, wreszcie mnie nasz³o, ¿eby parê s³ów napisaæ...
cieszê siê, ¿e ostatnia Biesiada siê podoba³a i jest chêæ na powtórkê!! do³o¿ymy wszelkich starañ, ¿eby w tym roku by³o jeszcze lepiej!
jak ju¿ kr±¿ownik napisa³ tym razem zrezygnujemy raczej z bitwy “za górk±”, pomys³ ¶rednio siê sprawdzi³.
od siebie dodam, ¿e jest w planach powtórka z Capture the Flag (mo¿na ju¿ zaczynaæ treningi). no i nie mogê siê doczekaæ turnieju! (Reyki, jestem Ci winien rewan¿! devil.gif )

pozdrawiam wszystkich!
mnichu

ps. postaram siê Was odwiedziæ w Boles³awcu, jako samodzielna delegacja Bractwa (je¿eli Prezes mnie pu¶ci icon_wink.gif )!!
Fionn
Jak nie pu¶ci to nastêpne oblê¿enie bedzie mia³o miejsce w Kaliszu mad.gif
CYTAT
no i nie mogê siê doczekaæ turnieju! (Reyki, jestem Ci winien rewan¿

masz racjê u lewej rêki musi mu palec równomiernie spuchn±æ tongue.gif
Rugiewit
Mnichu, wyskocz z obozu w sobotê i w niedzielê wróæ z baszt±.
Przyda siê na obozie.

Zreszt± jak baszta bêdzie u nas, to bêd± musieli przyjechaæ nas odwiedziæ. :D

Bitwa wczesna na Biesiadzie odbêdzie siê najprawdopodobniej jednak za górk±.
Z jednego prostego powodu - jest nas tylu, ¿e nie widzê innego sensownego miejsca, gdzie by mo¿n by³o nas upchn±æ. Postaramy siê zrobiæ co¶ z t± traw±.
A pó¼na, có¿ pomy¶limy.
My¶la³em o ruinach kolegiaty.
Po skakaniu z kamienia na kamieñ doceniliby¶cie ³agodno¶æ zielska. bigsmile2.gif
dzida
witam

ja mam pytanko. otoz byla mowa o tym ze ponoc biesiada ma sie nieodbyc w tym roku na zawodziu z powodu prac archeologicznych... wiadomo cos wiecej w tej sprawie ?

pozdrawiam
dzida
kaper
hell(o)
cieszy mnie ¿e plan wczesnej bitwy jest ju¿ (powoli) omawiany, mam tu na mysli te krzaki... wczesna bitwa znowu za górk±? a nie da rady zrobiæ jej w tym samy miejscu gdzie corocznie by³a odbywana?
pozdr
krazownik
A gdyby tak zarówno we wczesnej jak i pó¼nej bitwie wykorzystaæ górkê choæ w jednym manewrze?Ja to widzê tak np- atak grupki s³owian na chmarê wikingów jak rok temu (chodzi o to ¿e t³umnie siê zebrali¶cie smile.gif ), oni biegn± w stronê górki- wiecie taktyczny odwrót- a za górki wylatuje 3x tyle, ile zaatakowa³o przedtem wikingów i ich wykaszaj±? smile.gif Taki manewr by³by dosyæ nowatorski i mo¿liwe, ¿eby siê spodoba³ gawiedzi icon_cool.gif A widowniê przesunê³o by siê bardziej na prawo w odniesieniu od stawu lub naprzeciwko górki patrz±c od strony p³otu. Podobny manewr móg³by byæ w pó¼nej bitwie zrobiony. Co Wy na to? icon_wink.gif

Pozdr

P.S. kogo masz Kaper w Awatarze? bigsmile2.gif
Fionn
W pó¼nej raczej nie rokujena taki bieg wypadków. Powód prosty... co z za tej górki 6 osób wybiegnie?? icon_wink.gif
A tak szczerze to ju¿ mówie ¿e postaram siê przywie¶æ ze sob± parê osób do pó¼nej bitwy narazie chyba tylko lekkozbrojnych.
krazownik
Aha- dobre i to Fionn, smile.gif
Choæ inaczej mog³oby to wygl±daæ:
Lekkozbrojni siê t³uk± równo pod górk±. Gdy sprawa ju¿ jest niemal przes±dzona s³ychaæ d¼wiêk rogu (który najpierw musieliby¶my z jakiego¶ nieokre¶lonego ¼ród³a wzi±¶æ bigsmile2.gif ), wszyscy na chwilê przestaj± walczyæ i tu przychodzi ma³a odsiecz (ciê¿kozbrojni) i wywi±zuje siê wtedy prawdziwa walka smile.gif Wg mnie to do¶æ realne rozwi±zanie i jedyn± rzecz± jest ten róg smile.gif
Fionn
Obawiam siê ¿e taktyka wojskowych zasadzek to domena g³ównie wczesnego ¶redniowiecza. Puszki w trawie poprostu ciê¿ko nie zauwa¿yæ szczerba.gif
Rugiewit
No i mogliby¶my siê pozabijaæ kozio³kuj±c z górki po potkniêciu w krzaczorach.

Natomiast jako wczesny z chêci± sobie pozaskakujê. szczerba.gif
krazownik
CYTAT(Fionn)
Obawiam siê ¿e taktyka wojskowych zasadzek to domena g³ównie wczesnego ¶redniowiecza. Puszki w trawie poprostu ciê¿ko nie zauwa¿yæ  :smile:

Pomaluj swoje blachy w barwy maskuj±ce w takim razie bigsmile2.gif

A tak wogóle to jest kto¶ kto by³ na której¶ z poprzednich biesiad kto by³ w posiadaniu rogu do grania? icon_cool.gif
Krzy¶ko
Kiedy pojawi siê formularz zg³oszeniowy ? Pytam bo s³awa Biesiad dotar³a nawet do ziem z³ej DCD.. mad.gif przewidujecie ewentualne zwroty za dojazdy ? (nie ¿eby¶my sk±pi byli :P)
gery777
Pozdrawiam Fiona i Reykiego jak widaæ zapomnieli¶cie o mnie " Ma³ym Rycerzu" i nie bie¿ecie mnie pod uwage w ¿adnych planach zdobywania baszty! bum.gif nie³adnie!Nasze ludziska maj± racje ¿e obóz C.E.T.C jest wa¿niejszy! Ale jak by tak pomy¶leæ to wys³aæ kontyngent by by³o mo¿na, jak by sie transport ko³owy znalaz³ jakii¶ 1 lub 2 auta to mo¿na te 2 ¿eczy po³±czyæ! Powiem szcze¿e jak trzeba s³abszym przyjaciu³om pomuc sdobyæ jak±¶ basztefke to trzeba devil.gif

ps. Pozdrawiam wszystkich uczestnikuw Biesiady z zesz³ego roku i bedzie fajosko siê znowu spotkaæ! To muwi³em ja ponad czasowy Stephen ktury ¿adnej bitki nieprzepu¶ci³ na biesiadzie i w tym roku niemam zamiaru no ani mowy byæ nie mo¿e
icon_mrgreen.gif mo¿e bum.gif devil.gif mad.gif szczerba.gif bigsmile2.gif pa
pps. sory za byki!
Fionn
O main god! Gerry ja poprostu nie chcia³em zdradzaæ szpiegom patroluj±cym to forum, istoty naszego planu. Mówi±c o Korniku i Mnichu w domy¶le liczy³em tak¿e na wasz± tajn± broñ, znaczy siê oczywi¶cie Ciebie.

Ale jak chcesz pomagaæ s³abszym to bêdziesz musia³ broniæ tej baszty bigsmile2.gif
Jaktor
Witam ja tylko na chwilê, organizacyjnie
W trakcie przerwy swiateczej, umiescimy na freha i na stronie www.vibiesiada.prv.pl plan imprezy wraz ze zg³oszeniami.
Chcia³em tez rozwiac watpliwo¶ci, Biesiada odbêdzie sie na terenie Rezerwatu Archeologicznego na Zawodziu i prace archeologiczne w niczym nie powinny przeszkadzac.
Niestety od razu zaznaczam ze zwrotu kosztów nie ma . Jest natomiast duzo dobrej zabawy (to opinia subiektywna organizatora bigsmile2.gif ) i okazja do tego zeby tradycyjnie juz pobawic sie w mieszanej wczesno- pó¼nej ekipie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.