Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [lipiec] II Turniej na zamku w Janowcu
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2
Kali
Data: 29 - 30 lipiec
Nazwa wydarzenia: II Turniej na zamku w Janowcu
Organizator: Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Charakter imprezy: na zaproszenie XV i XVIIw

Zasady raczej takie same jak w zeszlym roku.
Podzial na dni zostaje z ta roznica, ze w sobote zrobimy eliminacje do szablowki i miecza renesansowego (czyli kija z lewakiem smile.gif).

Impreza na 120-140 osob wiecej ciezko jest wyzywic i przenocowac.

Zarcie bedziej jak w zeszlym roku moze wiecej, moze wiecej piwa jak sie uda zalatwic.

Nowoscia jest to ze w parku przed zamkiem bedzie mozliwosc rozbicia obozowiska. Z ogniskami i opalem nie bedzie problemow. Mozliwe ze pn czesc zamku bedzie lepiej przygotowana do noclegu.

Niemal wszystkie grupy, ktore byly u nas poprzednio maja czuc sie zaproszone i maja przyjechac. (jak ktos nie pamieta czy byl to moze sie pozniej skupie i wypisze, jak ktos mysli ze jest w tym "niemal" to moze sie pytac i upewniac)

Jak kogos nie bylo a bardzo by chcial to mozna sie zglaszac, wszelkie podania zostana rozpatrzone smile.gif

Jak macie jakies pytania prosze pytac, w miare mozliwosci bede odpowiadal, nowe informacje tez bede staral sie umieszczac jak najszybciej.

aha pewnie bedzie mozna przyjechac sobie w piatek i posiedizec do poniedzialku
pozdrawiam
Krzysztof
Janowiec mniam dobre jedzenie i mrówy jak jamniki :D wspaniale tongue.gif
Tomasz Rejf
Regiment w tym czasie te¿ robi impreze w Soplicowie ko³o Poznania. Organizacja zajmuje siê Mateusz Nowak.
Marcinek
Witam
Zapomnialem o Soplicowie. Moze zalozycie temat w kalendarium?
Pinior
oby wreszcie uda³o mi sie wyrwaæ do Janowca....Kali dzieki za zaproszenie....
Krzysztof
a moze by regiment odrobine przestawi³ to na dwie imprezy mo¿na pojechaæ?
Tomasz Rejf
z tego co wiem to ju¿ siê nieda.
Krzysztof
siedem miesiêcy i siê nie da? okropno¶æ angsad.gif czy wy ustalacie ron z wyprzedzeniem? tongue.gif
Kali
szkoda ze sie pokrywa...no my tez nie mozemy nic zmienic...zamek ma tylko ten weekend wolny...fatalnie
pepson
Tak ¿arcie by³o pierwsza klasa!! Ja to bêde w Janowcu, jak sie nic nie zmieni bo nie wypada nie byæ na imprezie organizowanej przez Ziomali! Wiec oby ¿arcie by³o takie jak w zesz³ym roku, bo uczta by³a jak dla mnie najlepsza w 2005 roku yes.gif .
Kali
spoko ziom z glodu nie umrzesz
Krzysztof
byleby jedzenie by³o ciep³e nie mówi±c ju¿ o gor±cym tongue.gif
AdamS
a piwo zimne :D
profesor
CYTAT
jak ktos mysli ze jest w tym "niemal" to moze sie pytac i upewniac)

Czy Liw mo¿e uwa¿aæ, ¿e jest w tym " niemal" ??
Mam nadziejê, ¿e w zesz³ym roku nie nabroili¶my za bardzo.
Kali
hehe no co ty takie grzeczne chlopaki smile.gif? Jasne ze jestescie mile widziani
Wiszna
a bede móg³ znowu spaæ w koparce ????? mam nadzieje ze tak .........
KOPARKI RZ¡DZ¡ icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Kali
Jak jak nie rabneli prze zime to masz zaklepana miejscowke smile.gif
Pablo
WItam!
K³ania siê Pracownia Bi¿uterii Artystycznej Artefakt , byli¶my w zesz³ym roku w sile 4 osoób jako rzemie¶lnicy i uczesnicy bitwy(³ucznicy)bawili¶my siê ¶wietni , najlepsza uczta i muza , zw³aszcza nauka tañców , z rado¶cia przybêdziemy ponownie, je¶li mo¿na.
Pozdrowienia Pablo.
MacDwain
Tyle siê nas³ucha³em o Janowcu, ¿e kiedy¶ by warta³o tam rozbiæ butelczyne z paroma znajomymi mordami. Mo¿e w tym roku terminy dopisz± i po partyzancku wpadniemy.

Pozdro
Ryba
Witam,
Mam pytanko, czy jest szansa na zmianê zasad walki w bojowym turnieju? Aby walka by³a bardziej reralistyczna, w sensie prawdziwa (nieprzerywana, tak jak u nas smile.gif ).
Hm...
By³oby fajnie, a konkurencja by³aby bardziej miarodajna. W koñcu to sprawdzian umiejêtno¶ci techniki, szybko¶ci, wytrzyma³o¶ci i zachowania zimnej krwi.
Pozdrawiam
Kali
Bojowy szabli czy bojowy blaszanek?
Bo bojowym na sredniowiecze zajmuje sie Szponar i nie pytalem co planuje. Jak masz jakies propozycje to pisz, a ja mu je zaniose smile.gif
Ryba
Cze¶æ!
Mysla³em o bojowym ¶redniowiecznym na miecze.
No wiesz...
My(LIW) to widzimy tak:
1.Walka nieprzerywana
2. Do 10 trafieñ osadzonych (nie przypadkowych, czy ze¶lizgniêæ) lub na czas np. 90 sekund
3. Brak uderzeñ rantem tarczy
4. Brak sztychów!!!
5. Nie wolno uderzaæ w d³oñ przeciwnika w celu wytr±cenia miecza
6. Punktowane s± miejsca powy¿ej kolan i ³okcia
Nale¿y wzi±æ pod uwagê ciê¿ar uzbrojenia zawodników. Je¿eli kto¶ ma pe³n± zbrojê p³ytow± a inny skórzan± z elementami stalowymi to nale¿y odj±æ punkty kolesiowi "l¿ejszemu", aby zmniejszyæ dysproporcjê szybko¶ci.
Jedyn± bronia powinien byæ miecz(jest najbardziej efektywna w pojedynku), ale nie musi rzecz jasna.
Uwa¿amy, ¿ê to lepszy pomys³, gdy¿ wtedy walka jest prawdziwa, a nie taniec ³abêdzi icon_wink.gif
Co do uzbrojenia to oczywi¶cie chroniona szyja, stawy, i reszta jak rozs±dek nakazuje.
Pomy¶lcie o tym. S±dzê, ¿ê podnios³oby to poziom konkurencji bojowej i na turniej przybywaliby wojownicy, a nie ciury obozowe, którym zale¿y tylko na kuflu piwa i zapchaniu wnêtrzno¶ci.
Pozdrawiam
Hagen z Tarnowa
moim zdaniem nie powinno byc zmian w zasadach turnieju bojowego. Walka nieprzerwana teraz praktycznie na kazdym turnieju jest, a Janowiec ma swoj swoisty urok w walkach punktowych. Poza tym nie kazdy lubi "mlucke" non stop, a w walce punktowanej mozna i szczegolnie sie wykazac i mozna bezstresowo sie zmierzyc z innymi. [/i]
Ryba
Hm...
Mi nie chodzi o m³uckê, tylko o techniczn± walkê, która jest odwzorowaniem walk turniejowych, do których w koñcu d±¿ymy.
Moim zdaniem (a walczê ju¿ naprawdê d³ugo i mia³em wielu nauczycieli) nale¿y podnosiæ poprzeczkê.
Je¶li jednak macie inna wizjê tego to mo¿e stwórzcie dodatkow± konkurencjê.
Pozdrawiam
profesor
Pozdrawiam wszystkich.

Po przeczytaniu pierwszych postów na temat bojowego, face4.gif ba³em siê, ¿e temat tak siê bêdzie rozwija³.

A przecie¿ nie o to chodzi !!!

Dyskusje jak powinna wygl±daæ dana konkurencja miêdzy potencjalnymi uczestnikami s± niecelowe, bo to organizatorzy decyduj± jak ona bêdzie wygl±da³a.

Natomiast sugestie co do ewentualnych zmian mog± organizatorzy uwzglêdniæ lub nie, bo takie ich prawo. king.gif read.gif king.gif read.gif king.gif read.gif king.gif read.gif king.gif

Proszê, wiêc o konstruktywne wnioski, zamiast ja³owej dyskusji o wy¿szo¶ci ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia nad Wielkanoc±. bigsmile2.gif : bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

My¶lê, ¿e organizatorzy wybacz± mi, ale piszê to jako wspó³organizator innego turnieju. icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif
Kali
Czesc, dorzucam garsc nowych informacji:
Info dla tych co przyjada z namiotami:
-miejsce bedzie wygrodzone i bedzie tam zwiekszona ochrona tylko bede musial wiedziec ile namiotow z kazdej grupy i ile miejsca potrzebujecie na oboz, wtedy sie to ladnie rozplanuje.
-mozliwosc palenia ogniska bedzie (jest jedno duze miejsce wydzielone juz na duze palenisko),ale i te osobiste mniejsze bedzie mozna rozniecac tylko bez przesady smile.gif,(zamek chce minimalizowac ilosc malych ognisk bo nie chca w parku masywypalonych kregow)
-blisko obozu(parku) beda tez osobne toy-toye dla uczestnikow wiec nie ma potrzeby kopac dolow kloaczych
-na terenie obozu bedize tez kran z woda(woda nadaje sie do picia, jak nam sdradzono jest to ta sama woda ktora w sklepach sie kupuje jako Wode Janowiecka smile.gif)

Co do nocujacych w tym skrzydle po prawej to tak jak w zeszlym roku beda palety i wykladziny a jako bonus mozliwe ze bedzie tez swiatlo smile.gif

puki co tyle nowinek pozdrawiam
Pinior
a ja s³ysza³em ¿e baszta ma siê nietêgo i co¶ tam siê sypie....
Kali
Z baszta nie jest tak zle jak sie mowi, niestety faktem jest ze troche podeszla woda. Strachu nie ma, najgorsze co moze byc to stalowe liny i betonowy fundamet ktory tymczasowo wzmocni konstrukcje.
Sventevith
A ja juz wiem ze najlepiej nocuje sie na stolach i lawach po biesiadzie :D
pepson
CYTAT(Sventevith)
A ja juz wiem ze najlepiej nocuje sie na stolach i lawach po biesiadzie :D
i w mototaczce bigsmile2.gif bigsmile2.gif a tu wiecej na temat wspominany przez Piniora
Têcza
Jako "bez namiotowiec" mi³o bêdzie spêdziæ kolejne noce w prawym skrzydle smile.gif A wy¶cielone palety by³y ca³kiem wygodne, a jak teraz ¶wiat³o bêdzie to ju¿ prawdziwy luksus icon_wink.gif
muzykus
Witam serdecznie, dziêkuj±c za zaproszenie na Turniej!
Zacznê od pytania: czy "Derekcja" zgodzi siê na turniej pomimo gro¿±cemu upadkowi wie¿y?
i drugie czy przewidujecie strzelanko z ³uku?
Jak Bóg da, a mój szef (ten z firmy, w której pracujê) pozwoli zjawiê siê z przyjemno¶ci±.
Pozdrawiam Chor±giew
Kali
Tak, turniej luczniczy bedzie, regulaminu jeszcze nie ma:)
Co do baszty to jak juz pisalem na poprzedniej stronie: "Z baszta nie jest tak zle jak sie mowi, niestety faktem jest ze troche podeszla woda. Strachu nie ma, najgorsze co moze byc to stalowe liny i betonowy fundamet ktory tymczasowo wzmocni konstrukcje." smile.gif
Jak ostatnio tam bylismy ze 2 tygodnie temu baszta stala bez odciagów a jedynymio dodatkowymi konstrukcjami byly podczepione jakies drewniane pomosty wykorzystane w wystawianej sztuce "Straszny dwór". Takze strachu nie ma
pozdrawiam
liwley
"Jako "bez namiotowiec" "

angsad.gif anger.gif OJJJ!!!!!!!! Têcza jacy znowu beznamiotowcy przecie¿ my mamy wasz namiot jak chcecie go spowrotem to dawaæ nam tu nasz± szablê icon_cool.gif

Pozdrowienia dla Rawy od Mariki i Tasiemca[/quote]
krecik_77
Witka
Z tego co wiem, turniej ³uczniczy poprowadzê, jak w zesz³ym roku, ja.
Podejrzewam, ¿e konkurencje bêd± podobne ( tzn strzelanie do tarcz ze zwierz±tkami (eh ale ze mnie vegetarianin ;) ) a nie do koncentrycznych - w tym roku przygotujê wszystko lepiej i wcze¶niej, bo i w robocie ju¿ trochê mam lu¼niej.
PZDR, krecik
Rafa³ Pr±dzyñski
Zawsze mo¿e byæ strzelanie do roznegli¿owanych modelek bigsmile2.gif Z odpowiednimi polami punktowymi. Nie wiem wprawdzie czy pojawiê siê posuæ wam nastruj strzelaj±c z mostu - ale bardzo liczê na ta okoliczno¶æ devil.gif
Agata Witkowska
By³am w Janowcu tydzien temu, i przywo¿ê z³e wiadomo¶ci: sprz±tnêli taczkê bum.gif
Ale za to nawie¼li piachu:)
Pozdrawiam
Têcza
CYTAT(liwley)
"Jako "bez namiotowiec" "

angsad.gif anger.gif OJJJ!!!!!!!! Têcza jacy znowu beznamiotowcy przecie¿ my mamy wasz namiot jak chcecie go spowrotem to dawaæ nam tu nasz± szablê icon_cool.gif

Pozdrowienia dla Rawy od Mariki i Tasiemca

Jak¿e móg³ bym zapomnieæ o naszym Wspania³ym i Mi³ym namiotku!?! Wprawdzie Ja z Ma³± pewnie siê w nim zmie¶cimy, ale co wtedy zrobiæ z pozosta³ymi "grubasami" z Braci? tongue.gif
Marcin z Rawy
A my¶la³em ¿e nasz namiot pocieli¶cie na koszule....
liwley
wasz namiot.... angsad.gif nigdy!!! jest wlasnie po k±pieli i sie suszy...zeby byc czysciutki i pachnacy na spotkanie z wami tongue.gif
krecik_77
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski)
Zawsze mo¿e byæ strzelanie do roznegli¿owanych modelek bigsmile2.gif Z odpowiednimi polami punktowymi. Nie wiem wprawdzie czy pojawiê siê posuæ wam nastruj strzelaj±c z mostu - ale bardzo liczê na ta okoliczno¶æ devil.gif

Muszê Ciê zmartwiæ Hegi - t± raz± wszystkie ludziki bêd± strzelaæ z mostu - bo na nim jest po prostu równo :P
Kali
Staralem sie dzis powysylac pytanie do poszczegolnych zaproszonych grup ale znajac siebie napewno z polowe opuscilem takze posilbym o potwierdzenie checi przyjazdu do nas.
Na prv lub mejla napiszcie ile osob, skad, czy spicie w namiotach czy na zamku, Jak w namiotach na piszcie ile ich jest i ile miejsca trzeba wam na oboz.
Proslilbym o info tak w ciagu tygodnia bo musimy podliczyc czy mamy jeszcze miejsca
Pozdrawiam Kali
Kali
Garsc informacji:

Parkinkg:
Dla gosci bedize parking na terenie zamku za dworkiem. Parking jest zamkniety przed turystami takze spokojnie mozna tam zostawic czesc gratow.

Wyzywienie:

W piatek damy cos na kolacje dla tych ktorzy przyjada. Bedzie to jakas kielbasa, chleb, pomidory, ogorki. Zobi sie ognicho grile itp.
Sobota: sniadanie, obiad, uczta.
Niedziele sniadanie, obiad.

Przez caly czas na malym dziedzincu bedzie woda, chleb i jakies polprodukty zeby sie dopchac i napoic. Bedzie tez mozliwosc zrobienia sobie goracej herbaty/kawy.

Obozowisko:

Obozowisko bedzie wygrodzone w parku przed zamkiem. Do dyspozycji bedzie kran z woda kolo dworku oraz wda toy-toy'e. Zamek obiecal dac dodatkowych straznikow, ktorzy beda sie tam caly czas przechadzac i pilnowac terenu. Dla kazdego namiotu bedzie przydzial 1-2 kostek slomy. Co do ognisk to opalu bedzie pod dostatkiem jednak trzeba w miare mozliwosci ograniczyc ilosc ognisk.

Spanie na zamku:

Dla tych co nie maja namiotów lub wola spac na zamku dostepny bedize dom polnocy (czyli ten co zwykle). Tu raczej bez zmian na podlodze palety plus wykladzina. Nowoscia ma byc swiatlo elektryczne smile.gif.

Przebieg turnieju:

W sobote o 10 rano rozpoczecie na rynku i przemarsz pod zamek. 11 ruszamy z konkurencjami. Zakonczenie calego turnieju w niedziele ok. godz. 16.
Podzial na epoki zostaje z zeszlego roku czyli sobota dniem sredniowiecznym, niedziela XVIIw. Jak ktos ma ciuchy tylko na jedna epoke to trudno nie bedziemy go trzymac w podziemiach, przemieszania sie nie uniknie zwlaszcza ze troche przemieszamy w konkurencjach. Rok temu wszystkie bojowki sredniowieczne byly w sobote a XVIIw w niedziele. Spowodowalo to jednak ogromne trudnosci zmotywowania ludzi do walki po uczcie. bum.gif Teraz przemieszamy i zrobimy eliminacje do szabli bojowej i miecza renesansowego w sobote. W niedziele beda finaly wszystkich bojowek. Dokladny plan wkrotce.

Przewidywane konkurencje:

turniej bojowy sredniowieczny (dwie kategorie- ciezko zbrojny i lekkozbrojny)
turniej luczniczy
turniej miecza renesansowego
turniej bojowy szabli
plebeje
pokazy scenek

Z powodu ograniczonych funduszy nagradzane beda tylko pierwsze miejsca.

Po przyjezdzie trzeba sie zglosic do osoby odpowiedzialnej za kwaterunek. Dostaniecie jakies bagesy i miejsce do spania. Namiary na kwatermistrza umieszcze pozniej.

Jakies pytania?
Jarek Przyby³o
Przewidziane s± jakie¶ inscenizacje bitew ? I czy na oba okresy ?
Kali
Na pewno bedzie bitwa srediowieczna. XVIIw do ustalenia
Têcza
Od której i czy w ogóle mo¿na przyjechaæ ju¿ w pi±tek? A mo¿e inaczej, bigsmile2.gif kiedy mo¿emy przyjechaæ by zaj±¶æ komnatê zamkow± w której od kilku ju¿ lat ¶pimy? icon_wink.gif
Kali
W piatek o ktorej chcecie. Zamek okupujemy juz od czwartku takze napewno ktos bedzie. Mozecie siedziec w tej komnatce i do poniedzialku smile.gif
Kali
Jezeli ktos chce brac udzial w turnieju szabli czy "miecza renesansowego" moge wyslac regulamin na mejla (dajcie znac na prv)
Kali
Wrzucam plan turnieju. Dokladniejszego juz raczej nie bedzie. Mozliwe sa lekkie poslizgi, ale bedziemy starali sie je minimalizowac.
Zachecam do przyjazdu w piatek, bedzie latwiej zajac sobie dobre miejsca noclegowe, a w sobote wystartujemy tez lepiej zorganizowani i bez poslizgu. W piatkowy wieczor zrobimy duze ognicho i damy zarcie itp.

Po przyjezdzie trzeba sie zarejstrowac u REM'a i Krótkiego, beda sie tam gdzies krecili. Kazda grupa dostanie plan turnieju, pamiatkowe "identyfikatory" oraz regulaminy bojowych. Podczas rejestracji bedziemy spisywac kto i do czego wychodzi wiec warto wczesniej to ustalic smile.gif.

Sobota 29 lipca 2006 -¦redniowiecze

Od 8:00 ¶niadanie
10:00 Uroczyste rozpoczêcie Turnieju na Rynku w Janowcu. Symboliczne przekazanie kluczy do Zamku. Korowód do Zamku.
11:00 Na zamku prezentacja pocztów rycerskich.
11:30 Turniej £uczniczy – eliminacje.
12:00 Turniej Bojowy – eliminacje.
12:00 Turniej „Miecza renesansowego” –eliminacje.
12:00 Turniej Bojowy szabli –eliminacje.
14:00 Obiad.
16:00 Oblê¿enie Zamku - na Podgrodziu i w Parku.
17:00 Melee - Rycerska gra dru¿ynowa.
Zabawy Plebejskie – w ci±gu dnia.
Pokazy walk, scenek i tañców prezentowanych przez go¶ci- w ci±gu dnia.
19:00-20:00 Uczta - impreza zamkniêta dla go¶ci.
Nocny pokaz ogni, pokaz slajdów przy muzyce, tañce.

Niedziela 30 lipca 2006 – Barok.

Od 8:30 siadanie.
10:00 Rozpoczêcie drugiego dnia Turnieju.
11:00 Turniej £uczniczy - fina³y
11:00 Turniej „Miecza renesansowego” – fina³y.
11:00 Turniej Bojowy – fina³y.
11:00 Turniej Bojowy Szabli – fina³y.
14:00 Pocz±tek wydawania obiadu.
14:00 Konkurencja dla dam.
Zabawy Kozackie – w ci±gu dnia.
Pokazy walk, scenek i tañców prezentowanych przez go¶ci- w ci±gu dnia.
16:00 Uroczyste zakoñczenie Turnieju, rozdanie nagród i po¿egnanie go¶ci.
Karol[Virus]M
Kto¶ bêdzie jechaæ z warszawy jakim¶ ¶rodkiem transportu na który mo¿na by³o by siê za³apaæ?[w 1 osobe]
Dziêki za informacje.
Karol Maciejewski.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.