Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [kwiecieñ] MiedzynarodowyTurniej Rycerski w Byczynie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
efendi
29-30.04.Miêdzynarodowy Turniej Rycerski w Byczynie,
Organizator:UMiG Byczyna
Polsko- Czeskie Centrum Szkolenia Rycerskiego
Zg³oszenia do:
ewawawoczny@poczta.onet.pl
efendi@neostrada.pl
Globus
tu pewnie tez przyjade... :P
Ofka
Knapkiewiczowie nisko siê k³aniaj± i o zaproszenie upominaj± tracker.gif
Pozdrowienia dla organizatorów love3.gif
efendi
Witajcie! smile.gif
Czekamy na Was
Pozdrawiam
Scott
Bractwo Rycerskie Chor±giew Nysa prosi o zaproszenie.
pozdrawiam
efendi
Witam Nyse.
Zaproszenie ,jak co roku, juz macie. smile.gif
.Pozdrawiam
Efendi
Reyki
Je¶li mam sêdziowac to czekam na zaproszenie.A jesli mam walczyæ to moje ca³e bractwo czeka.
Vlad
Orle gniazda te¿ chêtnie siê pojawi± jesli tylko nas zaprosicie.
Ewa z Raciborza
Zaproszenia na imprezê bêd± niebawem wysy³ane drog± mailow±. Bractwa, które nie by³y jeszcze na imprezach organizowanych przez Opolskie Bractwo Rycerskie i ich namiary nie trafi³y do mojego kajecika, proszê o kontakt: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Vlad
Ewo a czy planujecie co¶ na 22 04 bo co¶ mi siê taka data w g³owie kolebie??
Pozdrawiam i przyjade mam nadziejê nie sam;)
efendi
Witaj Vladzie. Czekamy 21.04. zaczyna sie jarmark srednoiwieczny.do 23.04.Jak w tamtym roku.
Takze troche turniejów.
Pozdrawiam
tatsu
NKGK równie¿ ³adnie siê o zaproszenia u¶miecha bum.gif
Bêdzie to ju¿ w owym grodzie co to tam pod Byczyn± budujecie?
Ewa z Raciborza
Tatsu, zaproszenie do Ciebie juz dawno polecia³o, a impreza bêdzie w byczyñskim XXI-wiecznym grodzie. "Nasz" gród dopiero siê wznosi
KRZYS
Ewo,
Byczynski gród by³ juz opisywany w XII wieku. A ten co ma sie budowac to bêdzie dopiero historyczny!!!! bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
efendi
Witaj Krzysiu!
A Ty co, na zartach sie nie znasz? bigsmile2.gif Wszyscy wiemy ze Byczyna starym grodem jest i basta. tracker.gif , ale z drugiej strony nikt nie pisal ze budowany grod bedzie historyczny.
Polecam dyskusje w temacie"budowa grodu". Wnioski z niej sa takie-dobrze bedzie jezeli uda sie odtworzyc kilka elementow zgodnie z realiami sredniowiecza(np wieze). Niestety nie da sie wszystkiego, bo sa teraz przepisy p.poz., sanepid, czy np nadzor budowlany itd,itp., a wtedy tego nie bylo i nikt nie byl ograniczony np.szerokoscia bramy, wysokoscia pomieszczen czy koniecznoscia zainstalowania toalet na w przeliczeniu na iles tam ludzi.
Mysle jednak ze za jakies 200 lat bedzie on(grod), juz historyczny ,tylko szkoda ze nas wtedy nie bedzie.Ale bedziemy w nim straszyc. A tak to mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci uda nam sie obalic co nie co w karczmie w grodzie, a tego mam nadzieje , nie jestes przciwnikiem

pijacy.gif
Pozdrowienia dla Gryzeldy
Ewa z Raciborza
Krzysiu, pisz±c "w byczyñskim XXI-wiecznym grodzie" mia³am na my¶liwspo³czesn± wersjê Byczyny, tzn. uczestnicy turnieju bêd± widzieæ w Byczynie przeje¿d¿aj±ce jezdni± samochody, bêd± mogli kupiæ w sklepie coca-colê lub Fantê (jak kto woli), bêd± przechodziæ obok murowanych domów, je¶æ posi³ek ugotowany na kuchence i siadaæ na ³awkach zbitych XXI-wiecznymi gwo¼d¼mi.
Nie negujê, ¿e Byczyna by³a opisywana ju¿ w XII w. (w koñcu ty wiesz lepeij jako autochton, a ja o historii Byczyny wiem zdecydowanie mniej od Ciebie). Ale s±dzê, ¿e po zastanowieniu siê te¿ stwierdzisz, ¿e turniej odbêdzie siê w 2006 r. a nie w dwunastym stuleciu.
KRZYS
Efendi i Ewko! Na ¿artach sie znam, choæ to dzi¶ rzadko¶c jak widzê.
Pozdrawiam OBR
PS Czy "autochton" to kto¶ mieszkaj±cy w Byczynie? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Brag
ku przypomnieniu i wskrzeszeniu wspomnieñ tak by³o -> http://www.byczyna.info/rycerze/festyny.htm

mamy jednak¿e nadzieje ¿e w tym roku bêdzie równie dobrze a nawet lepiej smile.gif

Z a p r a s z a m y
KRZYS
Kochani!
Jaki bedzie plan przebiegu turnieju w Byczynie? Bo kra¿± inne informacje, szczególnie dotycz±ce niedzieli, od tych co dostali¶my od Ewy. Chcieliby¶my sobie czas zaplanowaæ wiêc to dla nas wa¿ne.
Pozdrówko
efendi
Witam!
Najdalej do piatku przedstawie program. Czekamy w tej chwili na decyzje koscio³a , dotycz±c± pasowania w obrz±dku kanonicznym.
Pozdrawiam
Efendi
tatsu
Oooooo... a kogó¿ to pasami... eee... pasowaæ bêdziecie? ;)
efendi
Witaj Tatsu. Dawno sie nie widzielismy :-)) Nikt z najblizszych okolic.
W Opolu w dniach 6-7.05 . odbedzie sie pasowanie 6 z calej Polski. Pasowanie w katedrze , w obrzadku kanonicznym. Jak wiesz wyzsi duchowni mieli takie prawo, którego nikt im do dzisiaj nie odebra³. Pasowanie odbedzie sie wg przekazow z XIII-XiV w, z zachowaniem formu³ wtedy wypowiadanych. Do tego dochodza takze zachowania przed ,w czasie i po pasowaniu. I to by bylo na tyle.
Pozdrawiam, usciskaj swoja gorsza po³owe smile.gif
tatsu
Ooooo.... ja te¿ kem byc rymcymcerzem :D
Pod warunkiem, ¿e ziemiê mi te¿ nadadz± prócz tytu³ów :P

Pozdrowiê, jak tylko siê z pracy zwlecze i do przytomno¶ci wróci... ze zmêczenia, nie trunków :P
Reyki
A któ¿ to zas³u¿y³ na pasowanie osobi¶cie w naszym kraju znam maksymalnie 4 osoby którym takowe mog³o by zostaæ nadane.
efendi
Witam Reyki!
Wybacz , ale zostanie to tajemnica do dnia pasowania. Byc moze wsrod nich jest tych czterech...
Pozdrawiam
KRZYS
Efendi,
to ciekawe co piszesz o pasowaniu w "obrz±dku kanonicznym"
, na czym to polega? Gdzie o tym mo¿na poczytaæ? Czy uroczysto¶æ "pasowania" bêdzie trwa³a 2 godziny? Czy to jase³ka, czy rekonstrukcja historyczna?
Sorry ,¿e tyle pytañ, ale tak bardzo podoba mi sie pomys³ takiej uroczysto¶ci. bigsmile2.gif
Pozdrówko
Andrzej Siejeñski
Hm, a mo¿na wiedzieæ kto to wszystko poprowadzi i bêdzie pasowa³?
Pozdrawiam
efendi
Witam!
Przypominam ze tu jest temat-turniej w Byczynie.
Krzysiu-nie sa to jase³ka , wszystko opiera sie na opisie ceremonii wg biskupa Wilhelma Duranda z 1295 roku.
Wszystko zostalo uzgodnione z wladzami koscielnymi i g³ównym celebrantem bedzie przedstawiciel koscio³a. Celebrantem cywilnym bedzie czlowiek pasowany przez JE Biskupa Stefana Siczka , w 2002 r.
I to by bylo na tyle. Wiecej na ten temat nie bede odpowiadal. Zainteresowani i zaproszeni na uroczystosci wiedza wszystko.
Pozdrawiam

Zainteresowanych odsylam na strone £azarzy ze Szczecina. Tam sa materia³y nt pasowania w obrz±dku kanonocznym. Zreszta takie pasowanie bylo takze w Szczecinie.
efendi
Witam!
„Miêdzynarodowy Turniej Rycerski w Byczynie 2006”

SOBOTA 29.04.2006
11:00 - spotkanie dcow Bractw
12:00 – Przywitanie bractw rycerskich w Rynku, przekazanie kluczy do bram miasta
13:00 – Rozpoczêcie gier i turniejów
o Bojowego (dla wczesnych i poznych)
o £uczniczego
o Biegu dam
o Pokaz scenek rodzajowych
o Zapa¶niczego
o Bieg Rycerski

21:00 – Bohurt i pokaz w wykonaniu grupy kaskaderów z Bia³orusi
22:00 – Uczta dla rycerzy

NIEDZIELA 30.04.2006

13:00 – fina³y turniejów rycerskich
14:30 – pokazy rycerzy z „Sermirskiego Spolka Jesennik”
15:00 – Rewia koñska
16:00 wystêp zespo³u STONEHENGE
21:00 – Pokazy ognia

Nagrody sa przewidziane dla wszystkich zwyciezcow w poszczegolnych konkurencjach.
Czesc nagrod juz sie kuje a czesc przedzie:-)
Bractwa beda mogly wziac udzial w tzw konkurencji zespolowej(bieg rycerski,turniej bojowy,turniej ³uczniczy,
pokaz scenek). Bractwo ktore zdobedzie najwiecej punktow, zostanie wyroznione nagroda pieniezna w wysokosci 2000 lub 3000 z³otych (zastanawiamy sie wlasnie ile dac smile.gif
Siwy bigsmile2.gif , nie bedzie mozna w konkurencji zespolowej korzystac z pomocy najemników.
Pozdrawiam
agresiva56
Efendi mam juz swoja ekipe wiec nie bede musial korzystac z najemnikow a nagroda i tak wpadnie w nasze rece bigsmile2.gif
pozdrawiam
efendi
huh.gif z tego wynika , ze jeszcze kilka Byczyn i kupisz stadnine warrior.gif
Trenuj, bo duzo ludzi sie na ni± szykuje
.Pozdrawiam
PS
Czy juz wyslales zgloszenie do Ewki?
Ewa z Raciborza
Lista chêtnych na te imprezê jest coraz d³uzsza. Niebawem zakoñczê przyjmowanie zg³oszeñ. proszê siê pospieszyæ z listami osób zainteresowanych udzia³em w turnieju w Byczynie
Vlad
Hej Ewo. Jak rok temu Orle Gniazda pisz± siê na imprezê w sile ok 5 osób
Pozdarwiam Vlad
Ewa z Raciborza
Jasne Vlad, ju¿ zapisa³am. przybywajcie!
Ewa z Raciborza
Proszê pospieszyæ siê ze zg³oszeniami na Byczynê, poniewa¿ za nied³ugo skoñcz± siê zapisy, poniewa¿ mamy bardzo du¿o chêtnych.
Reyki
A czy zachowacie stosunek 2/1 czyli na 2 osoby przyjezdne jedna wychodzi do bojowego/³uczniczego/zapasów itp.??

To zmniejsza ilo¶æ osób niepo¿±danych które przyje¿d¿aj± tylko siê na³oiæ.
Impreza zwiêksza presti¿ i ogólnie duuu¿o siê dzieje.

W naszym kraju tak ogromne festyny trac± na popularno¶ci.
We¼cie to pod uwagê.

Ja na pewno sie pojawiê i to w takiej samej formie jak do tej pory.Znaczy sie mogê poprowadziæ bojowy.Bêde mia³ ze sob± jednego parobka który bêdzie mierzy³ czas.
efendi
Witam!
Niestety nie zastosujemy tej regu³y. icon_cry.gif Z za³o¿enia ten turniej jest spotkaniem wszystkich zajmuj±cych siê RR.
Mozna sie tu uczyc wszystkiego co potrzebne do dzialania w RR, od innych poprzez obserwacje , czy wymiane pogladów. read.gif Jezeli zamknie sie mozliwosc przyjazdu tym co jeszcze nie maja uzbrojenia , to nie bedzie mial kto,za kilka lat, przyjezdzac na turnieje bardziej"wypasione"
Oczywiscie nie pozwolimy przyjechac na turniej osobom nie posiadajacych minimum stroju. Beda one jednak mialy okazje pogadac o np . strojach z lepiej zorientowanymi, a tym samym unikn± b³êdów na przysz³o¶æ .
Moze duze imprezy sie przejadaja, ale przyznasz, ze takiego klimatu na malej imprezie nie ma.
W Opolu np. nigdy nie goscilismy mniej ludzi niz 450.Jak dotychczas ,zawsze sie podobalo. Pozyjemy,zobaczymy , jak mowi moj kolega i stare przys³owie smile.gif .Pozdrawiam warrior.gif i do zobaczenia
Tomasz z Bienii
CYTAT(Reyki)
W naszym kraju tak ogromne festyny trac± na popularno¶ci.
We¼cie to pod uwagê.
Wiadomo, ze zamkniête kameralne imprezki maja swój osobliwy urok, ale wypasione magaimprezy robione przez OBR s± niezapomniane i jedyne w swoim rodzaju, wiêc nie ma sensu my¶lê niczego zmieniaæ...
Pozdrowienia dla Ewy i Efendiego love3.gif
£ukasz P³aza
No to postaram siê byæ i broniæ jesiennego miejsca na podium (mo¿e wreszcie uda mi siê wygraæ bigsmile2.gif ) Jaka¶ reprezentacja z gdañskiej von Reihl te¿ pewnie siê pojawi (razem z Siwym von Reihl zabierze wam wszystko tongue.gif ) Zg³oszenie wy¶le dok³adne jak bêde zna³ ile osób pojedzie ale na 5 mo¿na nas liczyæ smile.gif
Voynar
Witam smile.gif

Jako, ¿e Zagon zaproszony zosta³, tako¿ i ja siê pojawiæ zamiarowujê, i je¶li przednie byczyñskie trunki pozwol±, tako¿ i w ³uczniczym turnieju wygraæ planujê bigsmile2.gif

PS - Reyki - obieca³e¶ nauczyæ pluæ ogniem smile.gif rozmiary smoka ju¿ mam, teraz mi jeno tego elementu brakuje cool.gif
efendi
Zoista³em powiadomiony przez Ewe ze limit zosta³ przekroczony, a dodatkowo Bialorusini wybieraja sie w duzej grupie.(bedzie nas ok 300)
W ZWI¡ZKU Z TYM LISTA ZGLOSZEN ZOSTAJE ZAMKNIETA.

POZDRAWIAM
Ruil
Witam.
Drogi Voynarze , musze Waszmoscia poinformowac , ze nic z tego , bo jezeli ja nie wygram luczniczego to mnie Efendi w gdyby kaze zakuc i 2 dni ,i 2 noce ch³ost± traktowany bêdzie . . tak wiêc tu o moj± skore idzie . Ale napic sie chetnie mozemy ; ) ; ) . Pozdrowienia dla braci z Byczyny.
Reyki
No i sta³o siê.
Mnie nie bêdzie na Byczynie gdy¿ wyje¿d¿am za granice do pracy.

Do zobaczenia mo¿liwe ¿e na jesiennej Byczynie.
efendi
Reyki-powodzenia,Ruil-pilnuj sie i trenuj, bo inaczej zly.gif nadzur.gif
UWAGA!!
EWA MA WYWALONY INTERNET, W ZWIAZKU Z TYM WSZYSTKIE PYTANIA PROSZE PRZESYLAC DO MNIE
LUB TEL 602613386
POZDRAWIAM
Reyki
Wielkie dziêki. I mam nadzieje ¿e do zobaczenia na wrze¶niowej Byczynie.
Ewa z Raciborza
Lista osób na Byczynê juz zamkniêta. Mamy ju¿ 330 zg³oszonych osób, a mia³o byæ znacznie mniej. Mam ju¿ nowiutk± neostradê, wiêc znowu mo¿na sie ze mn± kontaktowaæ w sprawach wszelakich zwi±zanych z turniejem.
PABLO z Byczyny
...
Ewa z Raciborza
Dziêki Pablo za usuniêcie tych plakatów
efendi
WITAM!

GODZINA ODPRAWY DOWODCOW ZOSTA£A ZMIENIONA.

SPOTYKAMY SIÊ O GODZINIE 10:00

POZDRAWIAM

WSZYSTKIM(I EWCE smile.gif ),ZYCZE WESO£YCH ¦WI¡T
SZY
Mam pytanie odno¶nie pokazów ognia, jest to dzia³ka rodzimych tancerzy czy te¿ ludzie z zewn±trz bed± mogli siê tam wkreciæ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.