Drodzy chemicy i metalurgowie
Brakuje wam do spolki najwazniejszej osoby .... Biologa. Ktory wam powie co to waszystkiego ma jescze wspolnego z ludzkim organizmem.
Spytalm ojca, ktory jest biologiem - ichtiologiem, to taki co bada ryby czy sa chore i nie tylko.
I powiedzial ze sie glupstwami zajmujemy.
Bo trucizna to jedno, a to w jakiej dawce ja bierzemy i jak czesto to drugie. Najbardziej grozne dla organizmu ludzkiego sa ciezkie metale:
kadm, olow i rtec. Nawet sobie nie zdajecie sprawy ile rocznie wdychacie tego pierwszego z dymem papierosowym. Nie macie w wiekszosci rowniez pojecia, ze ryby i inne zwierzeta morskie jak ostrygi itp sa pierwszorzednymi kumulatorami tych wlasnie pierwiastkow. I rocznie zjadacie w przetworach rybnych spore ich ilosci.
Co na to wasz organizm ? A no nic ... radzi sobie, wydala, czesciowo rowniez kumulujac.
Na przyklad:
CYTAT
Jeden papieros zawiera l - 2 mg Cd wdychanego z dymem do pluc. Ka¿dy mieszkaniec Europy kumuluje w swym organizmie przeciêtnie 15-30 mg Cd przez ca³e ¿ycie, przy czym zawarto¶æ ta wzrasta z wiekiem. W organizmie cz³owieka kadm kumuluje siê przede wszystkim w w±trobie i w nerkach, gdzie wi±¿e siê nader silnie i na cale lata (oko³o 10 lat) z niskocz±steczkowym bia³kiem, metalotionein±. Wydalanie nastêpuje przez nerki i jelita
I mozna by tak opowiadac i opowiadac np o normach stezen rteci w wodzie, ktora codziennie pijecie, a ktora to rtec wam sie odklada glownie w korze nerek przez 80-100 dni a potem jest wydalana itp itd
Nie wchodzac w dokladne obliczenia miligramowe, moral jest taki ze wiecej sie nalykacie tych metali ciezkich z ryb i przetworow rybnych, wody ktora pijecie, spalin miejskich, dymu papierosowego itd w przeciagu calego roku niz tych "ogolnie mowiac trujacych zwiazkow" z cynowych, miedzianych, olowianych naczyn i garnkow ktore uzyjecie kilka razy do roku.
Wszystkkie biadolenia odnosnie np zlego wplywu olowiu na zdrowie w czasach rzymskich odnosza sie przeciez do tego ze oni tego uzywali codziennie w duzych ilosciach przez cale swoje zycie, z pokolenia na pokolenie.
Sam mam replike lyzki 15 wiecznej .... zrobionej 50% z olowiu i 50 % z cyny .. taki sredniowieczny pewter. I jem j± i jakos nie narzekam na zatrucia pokarmowe. Ani mi nic nie wyrasta na plecach
Jak komus malo wiedzy o tym jak sie mocno zatruwa codziennie metalami ciezkimi. to niech jescze wezmie pod uwage, to ze codziennie zjada :
CYTAT
- barwniki ? wiele z licznie stosowanych barwników jest rakotwórczych, np. zieleñ lisaminowa E 142, b³êkit patentowy E 131, czy niebezpieczna, np. barwnik amoniakalny E 123, erytrozyna E127 hamuje wzrost, zwiêksza wystêpowanie chorób tarczycy, itd... ? to tylko nieliczne przyk³ady; Â
- substancje s³odz±ce , Â
- substancje konserwuj±ce ? przed³u¿aj± trwa³o¶æ produktów, ale i one s± silnie rakotwórcze, np. benzoesany E 210-219, heksamina E 239, inne zak³ócaj± czynno¶ci jelit, jak np. siarczan sodu E221 czy czynno¶ci skóry, np. dwufenyl E230; Â
i inne dodatki do ¿ywno¶ci:
- antyutleniacze ? s± w¶ród nich substancje rakotwórcze, np. kwas cytrynowy E 330, czy substancje powoduj±ce wysypki, np. galusany E 310-312, czy zwiêkszaj±ce poziom cholesterolu, inne mog± powodowaæ zaburzenia w trawieniu, np. kwas ortofosforowy, Â
- regulatory kwasowo¶ci, np. w napojach typu Cola ? kwas ortofosforowy E 338, Â
substancje przeciw zbrylaniu, np. stearynian magnezu E 572, stosowany do zup w proszku, czy w prasowanych cukierkach, Â
- substancje wype³niaj±ce, Â
- stabilizatory barw, Â
- emulgatory ? utrzymuj± jednolit± konsystencjê wielu sk³adników, Â
- sole emulguj±ce ? zapobiegaj± wydzielaniu siê t³uszczu w serach topionych, np. ortofosforan sodu, Â
- substancje wzmacniaj±ce smak i zapach, np. glutaminian sodu E 621, Â
- substancje aromatyczne ? naturalne ekstrakty ro¶linne ( nieszkodliwe ), np. ze skórki cytryny i syntetyczne ( szkodliwe ), Â
- substancje pianotwórcze ? powoduj± powstanie zawiesiny, np. alginian propylenowo-glikolowy, Â
- substancje utrzymuj±ce wilgotno¶æ, dodawane do cukierków ciast, mro¿onych deserów, Â
rozcieñczalniki, np. benzyna ekstrakcyjna, czy aceton, stosowane do rozpuszczania i rozcieñczania dodatków syntetycznych, Â
- polepszacze m±ki, Â
- gazy ? do pakowania ¿ywno¶ci ( inne ni¿ powietrze ), Â
- i inne.
I jeszcze dla malkontentow
Nie zapomnijcie jak sie trujecie codziennie pestycydami:
Tu macie, jakie sa ich rodzaje :
http://pl.wikipedia.org/wiki/PestycydyWarto wspomiec, ze
CYTAT
pestycydy po zastosowaniu kumuluj± siê w ro¶linach, przedostaj± siê do gleb, wód, odk³adaj± siê w produktach pochodzenia zwierzêcego. Dodatkowa szkodliwo¶æ spowodowana jest przez wyrzucanie przeterminowanych pestycydów i ich opakowañ w miejscach upraw. Na ¶wiecie obecnie pestycydy powoduj± rocznie ok. 2 mln zatruæ, z czego 40 tys. osób umiera. Ponadto s± przyczyn± nowotworów, wad p³odów, uszkodzeñ organów wewnêtrznych, bia³aczki
starczy czy jeszcze ?
Wiec ja sie zupelnie nie boje, tych moich cynowych naczyn "niewiadomego pochodzenia" i "niewiadomej domieszki", przy skali uzywalnosci owych z mojej strony w ciagu roku
pozdrawiam i zycze milego zatruwania sylwestrowego