Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co zrobiæ gdy zgubie broñ
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Marcin Surdel
Odpuszczam temat - poka¿esz mi na ¿ywo przy najbli¿szej okazji, OK? A ja postaram siê wtedy pokazaæ akcje, które moim zdaniem s± prostsze, szybsze i o wiêkszej szansie powodzenia, i dlaczego uwa¿am wysokie kopanie uzbrojonego przeciwnika za ekstremalnie niezdrowe icon_wink.gif
Wierzê w cuda w czasie walki, ale na nich nie polegam icon_wink.gif, i jako¶ tak wolê staæ obiema stopami mocno na ziemi icon_wink.gif

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Tomic)
to raczej s³odka przesada po³aczona z brakiem fantazji.

Jesli uwazasz, ¿e odsuniêcie w ten sposób przeciwnika, to s³odka przesada itd, by zamknaæ temat kopnieæ, opiszê pewn± sytuacjê devil.gif :
Stoi obok siebie dwóch go¶ci z wyci±gniêtymi szpadami (a mo¿e to by³y rapiery, ju¿ nie pamiêtam), a na nich pêdzi klijent z broni± d³ugo¶ci lewka. No kamikadze, nie ma bata, zaraz mu te ro¿na utkwi± w bebecha. Jak go nimi nie przebij±, to sam siê na nie nabije. Ale delikwent jest twardy, nie zatrzymuje siê. Zaraz sztychy wyjd± mu plecami. Ale nie, jeden z "trzymaczy pobna¿onych ro¿en" wykonuje efektowne mawashi (zdaje sie ¿e nawet by³o z obrotu smile.gif nie pamiêtam), i trafia samobójcê w g³owê.
No, to jest przesada. Ale za to ile w tym fantazji crazy.gif .
CYTAT(Marcin Surdel)
Odpuszczam temat - poka¿esz mi na ¿ywo przy najbli¿szej okazji, OK?.

Ale to bêdzie, Marcin, ju¿ czysto akademicka pokazówka, bo nie da siê powtórzyc tej konkretnej "taktycznej" sytacji smile.gif. To tak, jakby Fion chcial ci pokazaæ, jak wyrwal miecz spod stóp swojego przeciwnika na ¶lizkim parkingu, a tamten pada na zmiemiê.
CYTAT(Marcin Surdel)
A ja postaram siê wtedy pokazaæ akcje, które moim zdaniem s± prostsze, szybsze i o wiêkszej szansie powodzenia, i dlaczego uwa¿am wysokie kopanie uzbrojonego przeciwnika za ekstremalnie niezdrowe icon_wink.gif

Nie kopniêcie, tylko odsuniêcie nog± smile.gif, to zdaje siê ¿e nawet jest w traktatach, tylko na wysoko¶ci brzucha smile.gif, a to tylko jakie¶ 20 cm ni¿ej smile.gif. Bo z mojego ubogiego sparingowego do¶wiadczenia wynika,¿e do tego w³asnie s³u¿± kopniêcia w walce bia³± broni±, a nie dla nich samych.
Ale chêtnie te ³atwiejsze i bezpieczniejsze sposoby poznam, bo to na mnie najczê¶ciej szar¿uj±, a nie ja na innych smile.gif. Walka w pó³dystansie to dla mnie powa¿ny problem, z racji mniejszej masy od mych przeciwników, nawet tych najl¿ejszych smile.gif. A nie zawsze udaje mi siê ich utrzymac na dystans smile.gif.
Pozdrawiam Monika
Tomic
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif padam na kolana, ja niestety ogladam tylko filmy o ksenie i herkulesie, czasem zarzuce robinn huda
Feniks
Jest takie kopniêcie w Talhofferze po zwi±zaniu - prosto w brzuszek smile.gif odsuniêcie, a potem zapewne sztych w twarz.
Marcin Surdel
CYTAT
Jest takie kopniêcie w Talhofferze po zwi±zaniu

Bez zbroi, ze zwi±zan± broni±, i z charakterystycznym dla Talhoffera brakiem sensownego tekstu, który by powiedzia³, co tak naprawdê mia³o byæ na obrazku, i jak siê ci dwaj znale¼li w takiej sytuacji. icon_wink.gif

Na ten przyk³ad u Proboszcza ani Ringecka bez zbroi nic porównywalnego nie ma, choæ jest mnóstwo innych rzeczy dotycz±cych pó³dystansu, zwarcia i przeciwdzia³ania skróceniu dystansu. W tym, ¿eby OT nie by³ kompletny icon_wink.gif cztery sposoby na podej¶cie zupe³nie bez broni do uzbrojonego przeciwnika, daj±ce niezerowe szanse na prze¿ycie icon_wink.gif - z uczciwym komentarzem, ¿e nale¿y ich u¿ywaæ tylko w sytuacji absolutnie bez innego wyj¶cia.

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Tomic)
bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif padam na kolana, ja niestety ogladam tylko filmy o ksenie i herkulesie, czasem zarzuce robinn huda

Dobre by³o, nie? To obazek z z przygotowañ pewnej grupy szermierczej do pokazu smile.gif . I siê, Tomic, dziwisz, ¿e "zwykli ludzie" s± po¼niej zawiedzeni, jak nie widz± kopnieæ w walce "puszek" icon_wink.gif .
Tomic
widzia³em kilka grup szermierczych w akcji, faktycznie dobrzy byli wieczorem przy ognisku w teorii, a ¿al ich by³o,
najgoresze jest to ze nie mam serca wyprowadzac ich z b³edu
Marek H.
No to ja siê te¿ trochê wypowiem.

Jak delikwent straci broñ, to najlepiej trzymaæ go w dystansie (w zasiêgu broni) Tutaj nasze d³ugie mieczyki maj± najwiêksz± moc. Pozatym trzymamy siê z daleka od ³apek bezbronnego, aby niczego nie z³apa³ i przez przypadek nie skróci³ dystansu i nas nie przewróci³..

Je¿eli straciliæmy broñ, to natychmiast (najlepiej zanim jeszcze upadnie) powinni¶my byæ przy przeciwniku i powinni¶my przej¶æ do parteru, tutaj mieczyki maj± najmniejsz± moc, Przedewszystkim je¿eli nie wie siê jak siê t± moc tutaj wyzwala.

Je¿eli jeste¶my bardzo blisko przeciwnika to nawet warto wypu¶ciæ swoj± broñ i przewróciæ odrazu przeciwnika.

Co do kopniêæ.
Dobrze siê spisuj± gdy mocno zawi±rzemy przeciwnika, i tutaj naprawdê najlepiej je w³o¿yæ w kolano od wewn±trz. Przeciwnik musi sie od tego rzewróciæ. Nawet nie powinno byæ to kopniêcie, co wej¶cie stop±.
Co do sytuacji Mblade, to jednak czasami zdarzaj± siê sytuacje w których tego typu akcje same siê wykonuj±.
moje osobiste do¶wiadczenia karz± mi jednak powiedzieæ, ¿e ja nie kopiê w walce praktycznie wogóle. Wolê siê szybciej przemieszczaæ ni¿ wyrywaæ nogi do góry. Ale gdyby siê przytrafi³a sytuacja, to kto wie.

Na koniez zaznaczam ¿e nie my¶la³em o ¿adnej konwencji poza moj± smile.gif

AstaVistaLaBebe
Solitaire
CYTAT(Luszko)
Mozna przej¶æ do zapasów

CYTAT(hardberserker)
szybko skróæ dystans do zapasów

CYTAT(CICHY_)
i do parteru

CYTAT(Malar)
4. Walcz wrêcz.
5. Spróbuj go powaliæ i przytrzymaæ na ziemi.

Sporo ju¿ rzeczy trenowa³em, ale winszujê kolegom dobrego samopoczucia. yes.gif
Proponujê jednak nie sprawdzaæ swoich teorii empirycznie bez naprawdê pal±cej potrzeby.
CYTAT(Assassin)
Waga to nie jest juz taki wielki problem, troche agresji

Jasne. Powiedz to sportowcom.
CYTAT(Fionn)
poka¿e Ci kiedy¶ pewien trick który nale¿y wykonaæ gdy nie masz broni a chcesz pos³aæ na glebe du¿o wiekszego od siebie przeciwnika

Chcia³bym kiedy¶ poznaæ trik, który pozwoli mi pos³aæ na glebê du¿o ciê¿szego przeciwnika, gdy obaj jeste¶my bez broni. Póki co znam trochê sposobów, ka¿dy za¶ wymaga solidnego przeæwiczenia, dok³adno¶ci technicznej, szybko¶ci i si³y.
I ¿aden nie nadaje siê dobrze do walki ze zdeterminowanym, uzbrojonym przeciwnikiem.
Marek H.
Co prawda nie by³o cytatu do mnie, ale siê wypowiem.

Je¿eli walczysz i tracisz broñ a chcesz jednak pokonaæ przeciwnika, to musisz znale¼æ siê pomiêdzy przeciwnikiem a jego broni±. Je¿eli bêdzie odwrotnie to masz ma³e szanse na pokonanie przeciwnika, poniewa¿ musisz siê przez t± broñ przedostaæ.

Prawda. Jest to bardzo ryzykowne i jest to czysta ruletka, jest to jednak bardziej skuteczne ni¿ ucieczka, po której (w walce sportowej) mamy tylko przegran±.

Co do precyzji i poziomu technicznego, to trzeba go mieæ wszêdzie nie tylko w parterze.

Pozdrawiam
Fionn
Ehhh ... a czego by¶ chcia³?? Tricku który mo¿esz zasadziæ bez opanowania go do perfekcji??? Odrazu mówie ¿e takich nie znajdziesz, mo¿na co najwy¿ej znale¼æ odpowiednio nie do¶wiadczonego przeciwnika... poza tym zauwa¿y³em ¿e dalsza rozmowa na temat utraty broni nic nie wniesie je¶li nie okre¶limy o jakiej broni mówimy... bo ja np. o szermierce sportowej niet...dla mnie nie ma zawodników tylko s± przeciwnicy, bo wychodze z za³o¿enia, ¿e ucze sie zabijaæ a nie "walczyæ".
Monika ksf
CYTAT(Fionn)
wychodze z za³o¿enia, ¿e ucze sie zabijaæ a nie "walczyæ".

Ale by lepiej zabijaæ, dobrze przedtem trochê "powalczyæ", abstrah_uj±c od psychicznego nastawienia, bo gdzie¶ trzeba te "triki" odpowiedni± ilo¶æ razy przeæwiczyæ.
Fionn
Ale¿ ja dok³anie o tym mówie... pojêcie walka uj±³em w nawiasach, bo mia³em na mysli fakt i¿ wiele osób trenuje g³ównie techniki które de facto ni jak maj± siê do technik dawnych, bo nastawione s± na zasady wspó³czesnych turnieji, czyto szermierki sportowej czy to m³ócki a la dress party. Ja natomiast raczej zainteresowany jestem walk± w ramach konkretnego kontekstu historycznego(tak swoj± drog± zna kto¶ jakie¶ ¼ród³o wskazuj±ce fechtunek tarcza je¼dziecka+miecz??).
Solitaire
CYTAT(Fionn)
Ehhh ... a czego by¶ chcia³?? Tricku który mo¿esz zasadziæ bez opanowania go do perfekcji??? Odrazu mówie ¿e takich nie znajdziesz, mo¿na co najwy¿ej znale¼æ odpowiednio nie do¶wiadczonego przeciwnika...

Mi³o, ¿e sprecyzowa³e¶. Bo mi s³owo "trick" kojarzy siê z jak±¶ ¶wiat³oæmi±c± sztuczk±, która najlepiej dzia³a na wytresowanym partnerze. W przeciwieñstwie do np. "techniki". smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.