Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jakie s± Wasze osi±gi?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
bodkin
Ciwun z cala pewnoscia dobrze policzyl ;)
mysle , ze fajnie by bylo jakbys zaczal gdzies startowac
do wyboru jest wiele imprez , byc moze nawet blisko miejsca zamieszkania
robin_
co ty opowadasz.z 30 metrów 50 procent pocent trafieñ to dobry wynik ?
Ale pewnie rzeczywiscie nie¼le sobie radze bo coprawda w turniejach nie biore udzia³u bo nie mam tych ciuchów ale raz przed turniejem sobie strzela³em i pan Bartczak Bronis³aw który podobno jest dobrym ³ucznikiem zaprosi³ mnie do swojej dru¿yny bo jak±¶ tam chyba robi. Wizytówke nawet dal. Ale kurcze ostatnio nie mam wcale czasu i nawet sie z nim nie spotka³em choæ zaprosi³ mnie do siebie. szkoda bo to interesuj±ca osoba. Ale pewnie jeszcze sie spotkamy.
Daniel Bochra
"Przy takiej skuteczno¶ci ju¿ z 30 m - mo¿na sie pokusiæ o zajêcie miejsca w pierwszej dziesiatce najsilniej obsadzonych turniejów ³ucznictwa tradycyjnego w Polsce, gdyby za¶ z odleg³o¶ci 70 m trafia³by¶ 25 procent
prób do tarczy 100 x 100 cm to mia³by¶ miejsce w pierwszej trójce..."

mam pytanie: piszac "turniejow lucznictwa tradycyjnego" miales na mysli, te w historycznej otoczce, gdzie laminaty (jak drewno-fiberglass) sa powoli wypierane przez luki stylizowane na bardziej historyczne?
Mariusz O³ton
Tylko raz mia³em okazjê obserwowaæ turniej ³uczniczy, który z pewno¶c± mo¿na nazwaæ tradycyjnym. By³o to w Pu³tusku (stary gród nad Narwi±, 60 km na pó³noc od Warszawy). Turniej by³ czê¶ci± Mazowieckiego Festynu ¦redniowiecznego zorganizowanego przez Dom Polonii. £ucznicy odziani byli w ¶redniowieczne ubrania, przynajmniej tak utrzymywali. Obcis³e spodnie, bluzy z kapturami, zabawne szpiczaste buty. U¿ywali ³uków bez ¿adnego osprzêtu. Widzia³em drewniane d³ugie ³uki angielskie, ³uki wykonane z tworzyw sztucznych ale ³udz±co podobne do tradycyjnych z lekkim refleksem. Dopiero gdy wzi±³em do rêki zorientowa³em siê, ¿e nie trzymam drewna. By³y te¿ ma³e ³uki refleksyjne. £ucznicy strzelali na czterech dystansach: 15m, 20m, 25m,30m. Wielu uczestników u¿ywa³o strza³ z kutymi grotami. Na strza³ach by³y owijki zarówno przy grotach jak i przy lotkach. Jednak czy wszyscy u¿ywali tylko takich strza³ - nie wiem, bo nie wszystkim zajrza³em do ko³czanu smile.gif Tyle mogê powiedzieæ jako obserwator turnieju ³uczniczego. Wypowiedzi wytrawnych ³uczników tradycyjnych z pewno¶ci± wiele by wyja¶ni³y.
Ja te¿ zreszt± mam kilka pytañ. Strzelam z ³uku w³asnej produkcji. Zrobiony jest z drewna i w³ókna szklanego. £uk nie ma celownika, stabilizatora itd... Strza³y mam z grotami toczonymi i plastykow± osad±, a lotki s± klejone. Nie mam ubrañ stylizowanych na ¶redniowieczne i nie nale¿ê do ¿adneg bractwa rycerskiego. Lubiê jednak ³ucznictwo i ten dreszczyk emocji podczas rywalizacji. Czy by³bym dopuszczony do uczestnictwa w turnieju ³ucznictwa tradycyjnego?
Ciwun
CYTAT(Mariusz O³ton @ 18:18 10.09.2006) *
Ja te¿ zreszt± mam kilka pytañ. Strzelam z ³uku w³asnej produkcji. Zrobiony jest z drewna i w³ókna szklanego. £uk nie ma celownika, stabilizatora itd... Strza³y mam z grotami toczonymi i plastykow± osad±, a lotki s± klejone. Nie mam ubrañ stylizowanych na ¶redniowieczne i nie nale¿ê do ¿adneg bractwa rycerskiego. Lubiê jednak ³ucznictwo i ten dreszczyk emocji podczas rywalizacji. Czy by³bym dopuszczony do uczestnictwa w turnieju ³ucznictwa tradycyjnego?

Witam!

My¶lê, ¿e gdyby¶ nie tylko stawia³ pytania ale i próbowa³ znajdowaæ na nie odpowiedzi, to Twoje w±tpliwo¶ci by³yby ju¿ dawno rozwiane.
Zob. np http://traditionalarcher.xt.pl
lub chocia¿by tutaj na Freha http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11290

Pozdrawiam
watman
osiagi? trza bylo widziec mnie na turnieju w poznaniu :D
pierwsze punkty zdobylem w ostatniej konkurencji (a i tak nie bylem ostatni ;P )
najwiekszym moim osiagnieciem jak do tej pory jest to, ze sam sie z tego luku nie zastrzelilem ;P
Grzegorz z Bydg
Witam

... a mnie uda³o siê postrzeliæ z w³asnego ³uku smile.gif

naprawde, na inscenizacji bitwy jedna pacyna podczas strza³u siê rozwarstwi³a i dosta³em kawa³kiem, oczywi¶cie niegro¼nie (mam mongo³a z du¿± si³± naci±gu), ale widownia by³a rozbawiona.

Pozdrawiam
Malroy
No na moje wystrzelone, w przybli¿eniu 200 strza³ w ¿yciu - zaczynam ju¿ wyczuwaæ o co chodzi i na ostatnim treningu z 30 kroków trafi³em strzelaj±c 4 strza³y, 3 w gazetkê formatu A4 (4 te¿ nie daleko, gazetka po³o¿ona na wzniesieniu) - chwilê pó¼niej uda³o mi siê to powtórzyæ, a pó¼niej te¿ nie by³o ¼le. My¶lê, ¿e to nie jest z³y wynik - za bardzo siê nie znam, bo na razie strzelam sam smile.gif
_Leszek_
A ja tak z innej beczki (nie s±dze ¿eby to by³ offtop - oceñcie sami icon_cool.gif )
Czy potraficie tak cool.gif shocked.gif
kuba2534
ostatnio czyli jakie¶ 3 dni temu trafi³em ze 150 metrów ew ¶rodek tarczy za pierwszym razem (pewnie fart) hehehe.gif ale potem strzeli³em w kamieñ i po³ama³a mi siê strza³a tongue.gif
Adamc1
Pomijajac wyniki dobrze byłoby napisać kto z czego i do czego strzelił ponieważ jest możliwe z bloczka mającego optyczny przeziernik dobry celownik i powtarzalne strzały strzelić np 20 strzał do 20 centymetrowej tarczy z 60 m pomijając oczywiście problem zniszczenia sobie części lotek i strzał ta sama sztuka z łuku tradycyjnego bez celownika jest bardzo trudna jeżeli nie niemożliwa.

Na fotce wczesna wiosna 2006 odległość 47m początki mojej przygody z łucznictwem łuk Jennings Stratus 60# długość naciągu 29" strzały Easton platiniumplus 2314 groty 125gr lotki 4" oklejane prosto nasadki 3d aktualnie oklejam lotki spiralnie.

Potem przez trzy dni, czyli do następnego treningu, zdawało mi się że potrafię strzelać, teraz wiem że to był przypadek a do strzelania powtarzalnego na takim poziomie jeszcze daleko.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.