Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pochwal siê swoj± krajk±
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam serdecznie do szeroko pojêtego chwalipiêctwa w zakresie krajek. Zarówno tych robionych na bartku jak i na tabliczkach.

Zamieszczajcie tu zdjêcia swoich krajek.
Nie zapomnijcie podpisaæ tylko czy zrobili¶cie je sami, czy nie. W tym drugim przypadku podajcie wykonawcê.

Dla ustalenia porz±dku proponujê format opisu za³±czników:

1. Bartko - by me ... lub Bartko - by kto¶ inny
2. Tabliczki - by me ... lub Tabliczki - by kto¶ inny

Na dobry poczatek zamieszczam pierwsze dwie krajki jakie wykona³em w swoim ¿yciu.

To tyle na dzi¶. Jutro bêdzie lepiej.

Aha by³bym zapomnia³ ... jest taki rewelacyjny programik do projektowania krajek na tabliczkach. Nazywa siê Turnstyler 2.0.

¦ci±gn±c mozna go z [url=http://azor.cisovanet.pl/plikifrehy/turnstyler.exe]tutaj
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Z racji tego, ¿e siê nikt nie zamierza chwaliæ ... a szkoda ... zamieszczê swoje ostatnie wyroby.

p.s. skanuje od razu same krajki .. nie robiê im zdjêæ ..
p.s.2. w tej - red hot chili peppers - co¶ siê zielone kolory zeskanowa³y nie takie jak s± w rzeczywisto¶ci ....
Piotr Niemir Kotowicz
w sumie nie ma czym siê chwaliæ, ale popatrzcie diabel.gif
Piotr Niemir Kotowicz
BRZiemiSanockiej
Piotr Niemir Kotowicz
Je¶li chodzi o krajki z okolic Wroc³awia, to piêkne krajeczki na tabliczkach i bartku (³adniejsze od moich icon_cry.gif robi moja znajoma - podajê maila do jej mê¿a Tymona :
wojgniew@go2.pl

Pozdrawiam Niemir
Owen
Przysy³am to co kiedy¶ uda³o mi siê zrobiæ a co akurat mia³em lu¼no
Owen
Bjorn Einarson
Skoro mam siê chwaliæ, to siê chwalê :D Mi kojarzy siê z lodowcem ;) Jakby kto¶ chcia³ krajki to tu jest kontakt: bjorn_einarson@o2.pl termin realizacji - do tygodnia czasu (zwykle robiê krajkê oko³o 1 dnia, ale jak jest skomplikowany wzór to... sami wiecie smile.gif ) Apropos "twardo¶ci" krajek, to ja robiê lu¼ne krajki "dobijaj±c" w±tek rêk± a nie patykiem. Wychodz± szerokie i miêkkie. Nawet 100% we³niaki.

Pozdrawiam

Bjorn
Bjorn Einarson
no to jeszcze jedna... zaraz wrzucê trzeci±.
Bjorn Einarson
no i ostatnia na dzi¶ smile.gif
Varulv
Witam

Jak sie chwaliæ , to sie pochwale w³asnym wyrobem. devil.gif
Jest to pierwsza krajka jak± wykona³em i zdziwai³em sie ¿e wysz³a, chocia¿ pocz±tek "ta¶my" na to nie wskazywa³ szczerba.gif
Wcze¶niej by³a mowa o programie Turnstyler. Ja sie bawi³em troche z Gtt, i on mi sie bardziej podoba.
Ale mam te¿ pytania: jakie grube powinny(albo nie powinny) byæ tabliczki ??; jak zacz±æ ( przewi±zaæ wszystko), ¿eby wzorek wychodzi³ od razu, a nie po "ustatkowaniu" sie nitek ?

Pozdrawiam

tabliczki by ja
Vlasta
Witam! poni¿ej przedstawiam wynik eksperymentu, krajkê "perlinkow±", robion± na bardku. W naturze a¿ taka krzywa nie jest smile.gif , tylko j± nierówno w skaner w³o¿y³am.
Pozdrawiam!
Vlasta
Kadlin
No w koñcu doczeka³am siê magicznego urz±dzenia zwanego skanerem i mogê zaprezentowaæ co¶ z moich osi±gniêæ smile.gif
Bjorn Einarson
Nowy rok, nowy sezon idzie, wiêc zaczynam siê chwaliæ produkcj± 2004 ;) Nied³ugo bedzie wiêcej smile.gif Kadlin, ¶wietna robota. Przyjmujê wyzwanie bigsmile2.gif
Kadlin
No, Bjorn, a co powiesz na to maleñstwo? Ma 7,5 cm bigsmile2.gif
Flavia
a co s±dzicie o tym maleñstwie po prawej stronie
Kattina
Ina: Jak dla mnie, sliczne:) Ja sie wprawdzie nie znam na dlubaniu krajek (zamierzam sie poznac po najblizszej sesji smile.gif ), ale Twoje bardzo mi sie podobaja. Jedyne, co w sumie bym chyba zmienila w tej ostatniej to kolor srodkowego wzorka na... hmmm... chyba ladnie by pasowal taki cieply, sloneczny zolty. Zreszta, inne krajki maja bardzo ladna kolorystyke. Mnie osobiscie najbardziej sie podobaja takie dwie w romby, jedna granatowo- blekitna, a druga zolto- czerwono- fioletowo- czarna. Powodzenia w dalszym dlubaniu:)

Kadlin: Rewelacja. Tyle powiem:)

Bjorn: Ty wiesz co ja sadze o Twoich smile.gif Wiec co sie bede rozpisywac. Najwyzej Ci to jeszcze raz powtorze przy najblizszej okazji...

Pozdrowienia dla wszystkich krajkodlubow:)
Kat.
Kadlin
No to dla wszystkich mi³o¶ników d³ubania tabliczkowego.
Zamieszczam kolejn± krajke. Namêczy³am sie sporo, aby doj¶æ do tego wzoru, ... kilometry zu¿ytych nici, ale osobi¶cie uwa¿am, ¿e warto by³o szczerba.gif
Pozdrawiam
jak ukrêce jaki¶ nowy ciekawy wzorek to oczywi¶cie poddam go pod ogóln± ocene smile.gif
Anonymous
A to moja skromna próba smile.gif Mam nadziejê, ¿e uda mi siê zamie¶ciæ co¶ jeszcze. Kadlin- piêkna robota:)

pozdrawiam- Cailin
Kadlin
Widze, ¿e ostatnio nikt siê krajkami nie chwali³, to jak co pewien czas zamieszcze swoje, nic wielkiego ale ...
Pozdrawiam!
Piotr
Czy próbowali¶cie kiedy¶ robiæ krajkê dwustronn±? - tzn. wzorek z jednej strony i z drugiej jest wyra¼nie widoczny, regularny. Po kilku godzinach siedzenia nad wzorkiem wysz³o mi co¶ takiego
Kadlin
Krajka jest naprawde bardzo ³adna i super dobrane kolory. yes.gif
Jednak je¶li chodzi o dwustronne krajki, to akurat twoja taka w pelnym tego s³owa znaczeniu nie jest, ka¿da krajka ma 2 strony i obie s± regularne i tworz± mniej lub bardziej symetryczne wzory, je¶li pokaza³by¶ nawet jedn± stronê osobie która zajmuje sie robieniem krajek bez problemu stwierdzi czy jest to prawa czy lewa strona. Jest natomiast taka technika robienia krajek ze z jednej i drugiej strony wychodz± identyczne wzory, tylko w odwróconych kolorach.
Pozdrawiam!
Kadlin
A ¿eby nie byæ go³os³ownym to zamieszczam zdiêcie krajki dustronnej (niestety nie moje dzie³o icon_sad.gif , ale jeszcze troche a mo¿e...). Technika ta nazywa siê Duble-Faced. Widaæ obie strony krajki, mo¿na zobaczyæ, ¿e wzory po jednej, jak i po drugiej stronie s± identyczne, tylko w "odwróconych" kolorach. Wydaje mi siê, ¿e wzory solarne (czyt. swastyki) robi siê w³a¶nie t± technik±.
Pozdrawiam!
Piotr
Te wzory w³a¶nie widzia³em po raz pierwszy. One w³a¶nie zainspirowa³y moje poszukiwania rozwiazañ krajki dwustronnej. £anie siê je ogl±da, trudniej je zrobiæ angsad.gif
Zastanawia mnie tylko, czy nie jest to robione na tabliczkach z wiêksz± ilo¶ci± otworów... (9?). Szkoda, ¿e na stronie na której by³y umieszczone nie pisa³o nic na temat samej techiki wykonywania.
Z tego co wywnioskowa³em z rzêdu liter i cyfr krajka zamieszczona w za³±czniku robiona jest na 16 tabliczkach z 9 (!!) otworkami. Muszê takie zrobiæ, choæ przyznajê, ¿e nie mam pojêcia jak te otwory rozmie¶ciæ dunno.gif albo na 16 tabliczkach (4 otwory) z ró¿nie poprzeplatanymi niæmi na jednej tabliczce (SZ) - i chyba od takiego pomys³u zacznê.
Wpad³o mi jeszcze do g³owy, mo¿e to g³upie, ale te¿ kiedy¶ sprawdzê, ¿eby przez jeden otwór przewlec dwie nici - jedna "S" a druga "Z" - albo jakie¶ jnne kombinacje. Sugerowaæ takie ustawienia mo¿e zapis cyfrowo-literowy jaki umieszczonu jest na stronie Guntrama.
Piotr
Jest! Znalaz³em opis :D - moje powy¿sze spekulacje okaza³y siê zupa³nie b³êdne crazy.gif robi siê to na normalnych tabliczkach tylko z odpowiednim ustawiniem kolorów na nich :P Teraz muszê tylko zrobiæ jak±¶ (te naj³adniejsze wymagaj± co najmniej 28 tabliczek). Zacznê od prostego knota na 16 tabliczek (2 kolory). Jak zrobiê to siê pochwalê....
Kadlin
Mam nadzieje, ¿e jak zrobisz to pochwalisz siê nie tylko krajk± ale i metod± jak± to robile¶ : szczerba.gif
Mam pewn± koncepcje, jak takie cudeñko zrobiæ, ale nie wiem czy nie jest to b³êdna koncepcja, a na chwile obecna nie mam zbytnio czasu aby ja przetestowaæ.
Pozdrawiam!
Bjorn Einarson
No to siê pochwalê ostatni± produkcj±... Kurde, nie mam ostatnio czasu, ale et¿ zabiorê siê za plecionki smile.gif
Kattina
Witam:)
[tamtaratam... <- werble]

Oto i moje pierwsze w 100% samodzielne dzielo (prawda, Mis?). W sumie dosc prosty wzor w porownaniu z tymi cudami, ktorymi sie tu chwalicie, ale i tak jestem z niej koszmarnie dumna:)
Nazywa sie Skadi *smile*
Pozdrawiam wszystkich krajkodlubow.
katt.
babuch
Pokaz moich zdolnosci: krajki zrobione przeze mnie
Kattina
Bogumil, mowisz powaznie? smile.gif Jak cos, to pisz na priva smile.gif Z mila checia jeszcze troszke jej dorobie.
Pozdrawiam:)

PS. Wlasnie robie kolejne *COS*. Jak skoncze, to moze wrzuce, chociaz po po poscie Babuchy troszke mi glupio icon_sad.gif
babuch
A teraz trroche wypocin mojego kolegi
Bjorn Einarson
A co powiecie na taki pas? Bo mi sie podoba... Katt, tobie te¿, prawda? ;)
Bjorn Einarson
Babuch, to na serio Twoja robota? Mi to "zdjêcie" wygl±da na ¶ci±gniête ze strony GTT ;) Masz jakie¶ zdjêcie np. przy mieczu lub czymkolwiek? Zastanawiam siê ile to ma szeroko¶ci
Deidre
wreszcie co¶ stworzy³am... smile.gif
Gotfred
No, Deidre zawsze w Ciebie wierzy³em ! Naprawdê ¶liczna bigsmile2.gif
Tylko tak dalej! szef.gif
Bjorn Einarson
Babuch-cofam podejrzenia. ¦wietna robota (otworzy³em zdjecie "w naturze"), wiem ile czasu to zajmuje i podziwiam. A jak Ci idzie wysypianie siê przy takich dzie³ach? icon_wink.gif A tutaj pas jaki zrobi³em dla kumpla z dru¿yny - przepraszam za jako¶æ zdjêcia.
Liadain
Witam
No to teraz ja pochwalê siê miomi pierwszymi krajkami:
SZY
...pobawi³am sie skanerem i oto s± moje krajeczki, nie sa najpiekniejsze ale zawsze. Ta jesna jest pierwsz± krajk± jak± zrobi³am i jestem z niej dumna. Jak tylko utkam co¶ jeszcze to sie pochwale, a bedzie tego du¿o (zbieram na miecz wszystkich chêtnych którzy kce± wspomuc ten szczytny cel zachecam do kupowania moich krajek i ska³adania dobrowolnych datków:))
Deidre
Nadal siê uczê robiæ krajki na tabliczkach. Ale jest ju¿ coraz lepiej bigsmile2.gif uda³o mi siê dwustronn±!

Przepraszam za jako¶æ, ale niestety nie mogê zrobic lepszych zdjêæ.
Kadlin
smile.gif
Widze, ¿e nie tylko mi sie w koñcu uda³o dwustronn±. Gratulacje Deidre yes.gif
A ja zamieszcze mój ostatni twór, prost± plecionke.
Pozdrawiam!
Thyria
no to mo¿e i ja siê pochwalê tym co zrobi³am bigsmile2.gif
Kadlin
Thyria, fajne widze , ¿e postanowilismy ten sam wzor mêczyæ szczerba.gif
ale mam pytanie: jakich nici urzy³a¶ do robienia tej krajki? Bo ma ona bardzo ³adn± fakture.
Pozdrawiam!
Thyria
Kadlin, nie wiem dok³adnie co to za nici, ale we³na z jak±¶ domieszk±. Zreszt± to te¿ moja pierwsza dwustronna bigsmile2.gif
ale to, ¿e wysz³a taka faktura mo¿e byæ wynikiem tego, ¿e trochê j± za lu¼n± zrobi³am.
Sigvid
Zakupi³em jak±¶ tak± "we³nê do wyszywania" Wygl±da odrobinkê jak zwyk³a w³óczka. Nadaje siê to do krajek?
W sumie zrobi³em ju¿ jedn±... Nic specjalnego( bum.gif ), ale zawsze
babuch
Witam wszystkich po dosc dlugiej nieobecnosci smile.gif wlasnie koncze kolejne moje dzielo i mam nadzieje ze jeszcze dzis co nieco zamieszcze smile.gif porobie kilka zdjec i sami ocenicie do usluszenia niebawem
*
Witam ponownie dostalem za zadanie zamieszczenia zdjec kilku krajek wiec o to one smile.gif a i jeszcze jedno ile byscie byli w stanie zaplacic za taka krajke smile.gif chodzi mi o Birke ze zdjecia pozdrawiam
*
Witam ponownie przedstawiam kilka zdjec mojego kolejnego dziela smile.gif ktore aktualnie koncze
*
To znowu ja smile.gif dorzucam jeszcze trzy zdjecia w leprzym stanie niz te do gory smile.gif
*
Edit: scali³em 4 kolejne posty w jeden, st±d wra¿enie powtórzeñ przy czytaniu. Pozdrawiam.
Mod. Andrzej / Viator
Faerienn
Jako ¿e uda³o mi siê wreszcie zrobiæ co¶, co mo¿na pokazaæ, to siê chwalê. Od zera do bohatera :D Oczywi¶cie w daj±cej siê przewidzieæ przysz³o¶ci.
NawojkaBelemnit
mój drugi post... mam nadziejê, ¿e bêdzie mniej agresywnych odezwów ni¿ do tego pierwszego icon_sad.gif dunno.gif
a wiêc... to s± moje 2 pierwsze zrobione w ¿yciu krajki na bardku
w ca³o¶ci samodzielnie szczerba.gif blinkie.gif
Meredith
Moje dzie³a, mo¿e nie s± piêkne, ale w³asne. Jedne z pierwszych jakie wykona³am:)

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Borg
a co wy o tym myslicie?

sa to jedne z pierwszych jakie moja Aga utkala

Edit: We¼ co¶ zrób, wklej zdjêcie normalnie. W kramie masz pod tym adresem same koraliki, nic nie widaæ... mod. Andrzej / Viator
Ja¶min
Nowa krajka: http://img504.imageshack.us/img504/1118/krajkaxx6.jpg

Lampa błyskowa dziwne rzeczy z nią poczyniła - normalnie nie jest błyszcząca.

P.S. Raz na niej widzę plecionkę, drugi raz goniace się robaki - prawie jak te słynne obrazki 2w1 :D
Razoslaw
CYTAT
a co wy o tym myslicie?
Myślę, że wyglądająjak krajki robione na bardku... woohoo.gif ale to tylko moja przywatna opinia, nie musicie sięz nią zgadzać... bigsmile2.gif

CYTAT
Lampa błyskowa dziwne rzeczy z nią poczyniła
Rzeczywiście. Przez nią obrazek z linku nie chce mi się wyświetlić icon_sad.gif

Edit; Oooo! Juz się wyświetla!
Lutobor ze Swarska
A ja te¿ sie pochwale.
i dodam zdjêcie bardka.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.