Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Plecak
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Stron: 1, 2
Sauron
Ja specialnie nic narazie nie komentowalem - tylko prosilem czy ktos pomoze szukac smile.gif. Bo ja tego fragmentu na tym obrazie nie widze - i nie mam pewnosci ze z niego pochodzi (mimo iz tak Carlos na forum Regimentu napisal).

Natomiast na tym i 2 innych (tego samego autora) te plecaczki (w trakcie szukania wklejonego detalu) znalazlem - czyli nie jest to jednorazowy wybryk - acz moze byc to maniera autora.
Krzysztof
ja patrze na obraz i widze, ¿e takie koszyki s± niesione przez ciury obozowe i baby kuchenne, a z XVI wiecznej ksiêgi kucharskiej takie ustrojstwa zawieraj± naczynia mo¿nych panów i ¿ywe jedzenie
¿aden na razie obraz nie zawiera takiego kosza w zestawieniu z uzbrojonym cz³owiekiem tylko z "obs³ug± obozu/taborów"

w za³±czniku nastêpny skórzany wór na plecach
Tomasz Rejf
CYTAT(Sauron @ 07:33 25.07.2012) *
Bo ja tego fragmentu na tym obrazie nie widze - i nie mam pewnosci ze z niego pochodzi (mimo iz tak Carlos na forum Regimentu napisal).

Natomiast na tym i 2 innych (tego samego autora) te plecaczki (w trakcie szukania wklejonego detalu) znalazlem - czyli nie jest to jednorazowy wybryk - acz mo¿e byæ to maniera autora.

Bo to nie ten obraz. Na tym obrazie co podes³a³e¶ jest w¶ród trzech osób kobiety z garami , ch³opca z rapierem jest osoba, mo¿e ¿o³nierz bo niesie forkiet, która niesie tego typu plecako mebel smile.gif. Naw wielu innych przedstawieniach tego typu baga¿ nosz± cywile przy wojsku, tak¿e ¿o³nierz nosz±cy co¶ takiego to rzadko¶æ. Oni nosili raczej worki, snapsacki itp.
Szanuj±cy siê szancch³op winien nosiæ kosz do noszenia ziemi, a nie mebel na golarkê smile.gif
Wrócê do domu to znajdê co¶ na remat szancch³opa.

fragmenty obrazu mog± byæ autorstwa Vranxa bo on i Snayers malowali podobnie i w tym samym czasie.
Sauron
Tutaj, skrajny lewy dolny róg tez raczej ¿o³nierz nosi taki mebelek ;)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sitio_de_Ostende.jpg

Tomek - to jak znajdziesz czas, to odszukaj "ten" obraz. Jak pisa³em, miejsce wyst±pienia tego detalu wpisa³ Carlos.

I chcia³em zauwa¿yæ ze ja nigdzie nie sugerowa³em ze mam zamiar taki kosz nosiæ, po prostu ktos przywo³a³ zdjêcie Tomisza, a ja mia³em mo¿liwo¶æ go zapytaæ - wiec chyba nawolywania o "slabosci" plecaka nie do konca w moja strone winny byc skierowane. Acz oczywiscie polemika z checia sie zajmê, tak ku odkryciu prawdy i dobru ogó³u :D
Krzysztof
siedzi przy a nie nosi chyba? ;)
a jak tak na wzgórku siedzi to odpoczywa
czyli baba albo ch³op przynie¶li rozstawili a muszkieter czy inny wojak sobie siedzi i czeka na jedzenie/wino etc co tam sie nale¿y w czasie przerwy smile.gif
kublika
CYTAT(Sauron @ 15:50 25.07.2012) *

ale on te¿ tego nie NOSI, to stoi obok. Je¶li dobrze widzê obrazek ;)

Sauron, a nie jest tak, ¿e w kosz siê wk³ada rzeczy, które nie powinny siê pognie¶æ, pot³uc, itp, a ciuchy i kocyk ogólnowojskowy to jednak w worek i na plecy? taki worek mo¿na pod g³owê se pod³o¿yæ, usi±¶æ na nim, czy co tam sie chce, a koszyk jest du¿o mniej wygodny. Wojsko zazwyczaj stosuje najpraktyczniejsze, najprostsze i najwygodniejsze rozwi±zania. A taki kanciasty koszyk jest gorzej pakowny, ni¿ worek, twardy, a wojsko - bywa - wêdruje ca³ymi dniami...
Gdyby plecak twardy i kanciasty by³ lepszy od worka, to na pewno by³by do dzi¶ u¿ywany. Tak se my¶lê, wydaje mi siê, logicznie i w obrazkach poparcie jest - warzywa, owoce, jaja, kury ¿ywe - masz i Tacuinum i inne obrazki; do dzi¶ bywa baby na targ w koszach nosz±, a plecaki s± miêkkie i "szmaciane" bo takie s± ergonomiczne. 600 lat temu ludze nie byli g³upsi ni¿ teraz, tylko nie mieli takich surowców...
Sauron
Ale widzisz Kublika - te glupie ludzie w sredniowieczu nie wymyslily miekkiego plecaka - tylko nosily wiklinowe (jesli juz) - pozniej juz jest inaczej - ale tez dlugo nie ma na obrazach typowych plecakow (dwa ramiaczka i z materialu).

To ze tak jest lepiej - to my wiemy, ale czy to bylo w zasiegu cenowym, materialowych i pomyslowym tego okresu - juz nie smile.gif

No i jeszcze jest pytanie - czy na pewno im takie a nie inne torby/plecaki byly potrzebne. Moze mniej rzeczy przemieszczali, mniej porzebowali i wiecej wozami jezdzili smile.gif
Tomasz Rejf
na tym fragmencie co wzi±³e¶ z forum regiment.pl kobitka trzyma forkiet. Tak¿e forkiety to wygodne laski by³y smile.gif, lub ³atwo dostêpne laski smile.gif
Tomasz Rejf
CYTAT(Sauron @ 15:50 25.07.2012) *

siedz± jakby siê zastanawiali jak oni donios± te 70 kg kul armatnich smile.gif
Arek Zgutka
Jest jeszcze wizerunek markietanki z podobnym wiklinowym plecakiem:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Krzysztof
czyl dalej kosze wystêpuj± jako rzecz do transportu dla bab obozowych i ciur ;)
kublika
CYTAT(Sauron @ 17:09 25.07.2012) *
Ale widzisz Kublika - te glupie ludzie w sredniowieczu nie wymyslily miekkiego plecaka - tylko nosily wiklinowe (jesli juz) - pozniej juz jest inaczej - ale tez dlugo nie ma na obrazach typowych plecakow (dwa ramiaczka i z materialu).

To ze tak jest lepiej - to my wiemy, ale czy to bylo w zasiegu cenowym, materialowych i pomyslowym tego okresu - juz nie smile.gif

No i jeszcze jest pytanie - czy na pewno im takie a nie inne torby/plecaki byly potrzebne. Moze mniej rzeczy przemieszczali, mniej porzebowali i wiecej wozami jezdzili smile.gif

ale by³y obrazki (tu gdzie¶ chyba nawet) nie tyle z miêkkim plecakiem, co z workiem przytroczonym do pleców - takim pakunkiem pod³u¿nym, a dyskusja jest chyba nie o tym, czy w ogóle by³o - nie by³o, ale co wojsko nosi³o na plecach. Ci±glê nie widzê ¿o³nierza z wiklin± na plecach, tylko baby korpu¶ne jakie¶, a ko³o wojska takie STOJ¡. Mo¿e rzeczywi¶cie sobie przynie¶li i postawili, ale mo¿e raczej kto¶ im przyniós³?
Arek Zgutka
Tutaj po lewej stronie widaæ objuczonego pana; i ponownie jaki¶ cywil (opisany jako bujdosok - wygnaniec).

Tomasz Rejf
trochê wiêkszy fragment tego obrazu:
Sauron
Hej,

Widze ze jest wiekszy kontekst tej baby z plecakiem - google znalazlo zrodlo obrazka tutaj
http://dariocaballeros.blogspot.com/2011/0...er-snayers.html

Ale dalej nie potrafie umiejscowic tego detalu na calym obrazie - znowu przegladnalem wszystkie dostepne reprodukcje w sieci i nic angsad.gif Albo to cos jest tak male ze nie widac na slabej jakosci skanach/zdjeciach - ale bo sie zgubilem - a teraz to juz z samej ciekawosci chce to ulokowac na jakims obrazie (cos jak szukanie brakujacego puzzla ;) ).
Tomasz Rejf
znalaz³em ten obraz smile.gif, podpyta³em autora bloga i wysz³o ¿e to obraz z Museo Nacional del Prado. Nazywa siê Vista caballera del Sitio de Breda autor Peter Snayers.
http://www.museodelprado.es/coleccion/gale...sitio-de-breda/

teraz szukam o szanc ch³opach.
Ig³a
Detal jest u do³u, prawy dolny róg.
Pierwszy plan, najpier jest kareta i grupa konnych po tym w³a¶nie rzeczony detal.
Nad nimi oddzia³ kopijników, zaraz po lewej od nich jest ko¶ció³ek.

A przy okazji zapraszam na swoj± stronke - jest tutaj artyku³ o torbach i plecakach.

http://www.rajtarzy.pl/snapsack.html
Sauron
CYTAT(Tomasz Rejf @ 01:03 31.07.2012) *
znalaz³em ten obraz smile.gif, podpyta³em autora bloga i wysz³o ¿e to obraz z Museo Nacional del Prado. Nazywa siê Vista caballera del Sitio de Breda autor Peter Snayers.

Widac najprostrze rozwiazania sa najszybsze ;) - teraz moge spac spokojnie :D

CYTAT(Ig³a @ 09:56 01.08.2012) *
Detal jest u do³u, prawy dolny róg.
A przy okazji zapraszam na swoj± stronke - jest tutaj artyku³ o torbach i plecakach.

Bardzo fajny artykul!
Tomasz Rejf
poczyta³em w ¼ród³ach i dla szñcokopników przewidywano rydle, motyki, oskardy, toporki, siekierki i "koszyki do noszenia ziemie". By³y te¿ taczki ma³e, worki p³ócienne, kary do wo¿enia ziemie, siod³a, powrozy, gwo¼dzie, mosty, kagañce, latarnie, ¶wieczki, skóry.
O plecakach nic nie ma.
Laser
CYTAT(Ig³a @ 09:56 01.08.2012) *
.

Moja luba uszy³a mi torbê na podstawie tej stronki :-)
Ig³a
Cieszê siê, ¿e okaza³a siê przydatna smile.gif
Jak siê ogarnê z narodzinami córki, poprawiê stronke i dorzuce materia³u (m.in artykulik o impregnacji materia³ów i skór, który przepad³ mi po zniszczeniu dysku)
Laser
Czekam z niecierpliwo¶ci±. Artyku³y na stronie s± bardzo ciekawe i profesjonalnie zrobione. Gratulujê.

PS. Wszystkim polecam uszycie "plecaka" na podstawie tej strony. Jest praktyczny, wygodny i historyczny.
Jêdrzej Cie¶la
W Luttrell Psalter (ok. 1320-1340r.) jest zawarte przedstawienie innego typu plecaka. Nie wygl±da na zbyt wygodny.

Viator
To akurat nie jest plecak. To jest wêdrowny muzykant nios±cy swój instrument muzyczny, rodzaj przeno¶nych, jednorêcznych organów z miechem, zwanych organum lub organistum.

PS. Dla porz±dku wspomnê, ¿e £ukasz Kozak, niew±tpliwie czo³owy znawca tematyki muzyki dawnej na tym forum, nie zgadza siê z moj± opini± ¿e jest to miech od portatywu/organum a w zwi±zku z tym równie¿ ¿e skrzynka zawiera ów instrument.
Gloria z Krakowa
W³a¶nie trafi³am na ciekaw± mapê Rostocku z 1598 r. Przedstawieni na niej wie¶niacy prawdopodobnie maj± na plecach co¶ w rodzaju worków, ale postanowi³am na razie nie traciæ nadziei, ¿e byæ mo¿e s± to plecaki;) Nigdzie nie widaæ szelek - kobitka mog³aby mieæ tobo³ek przywi±zany za plecami do wide³, ale jej towarzysz ju¿ ewidentnie nie. Czy on j± trzyma pod pach± jak wspó³czesn± torebuniê, czy mo¿e jednak na jaki¶ praktyczniejszy sposób?

Tutaj ca³o¶æ: http://www.bergbook.com/images/19879-01.jpg
Sauron
Hej,

Ja niestety bym zakladal za oboje maja sakwy przerzucone przez widly i siekiere - a nie, ze jest to plecak. Dlatego u me¿czyzny pakunek jest asymetrycznie (co sugerowalas trzymaniem pod pacha).
Gloria z Krakowa
No w³a¶nie nie jest przerzucony przez siekierê, bo mimo ogólnej szczegó³owo¶ci nie widaæ wêze³ka. Ale mo¿e ma po prostu sznurek przerzucony przez ramiê i gin±cy w fa³dach rêkawa.
Viator
W przypadku babki nie jestem tego pewien, ale w przypadku faceta widzê pod opart± na ramieniu siekier± pasek od tej sakwy, zarzucony na ramiê. Rêkaw oddziela od korpusu podwójna linia, na samym ramieniu nawet wydaje siê jakby mia³a nieco inny odcieñ farby. Drugi, dalszy od nas rêkaw nie ma takiej podwójnej linii. U kobiety jest odwrotnie, tu bli¿szy nas rêkaw jest widoczny (jedna kreska na oznaczenie linii wszycia) i nie ma paska - pasek by³by na tym dalszym ramieniu wiêc trudniej go dostrzec i rozstrzygn±æ, st±d narysowa³em znak zapytania. Jak dla mnie na pewno sakwy nie wisz± na wid³ach i siekierze (a ju¿ na pewno widaæ ¿e na siekierze nic nie wisi; zreszt± sakwa jest wyra¼nie bardziej w g³êbi) ale te¿ wg mnie nie jest to ewidentnie plecak, niestety, tylko worek zarzucony na jedno ramiê.

Gloria z Krakowa
Szuka³am obró¿ek dla psów i znalaz³am przyk³ady bab z tobo³ami:) Podejrzewam zreszt±, ¿e takich przedstawieñ jest znacznie wiêcej, wybaczcie s³ab± znajomo¶æ tematu.

Korzystaj±c z okazji... pojawia³y siê ju¿ kiedy¶ na Fresze ko³yski naplecne?
http://www.pinterest.com/pin/543387511262622885/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.