Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja Angielska
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Maveius
ale ja go potem nie odnajdê jak naraziu czê¶æ osób co¶ wspomina o angielskim wyposarzeniu i zainteresowaniach:
Na imprezie Na Kupieckim szlaku odtwarzamy wiek XIII. Co do mnie to dziwnie wygl±da -ale trochie mam takie zaiteresowania - Jeste¶my Raubritterami Reckimi = Wedlami a ja tu sobie z kosmosu ubieram strój Angielski (kolorystyka)
nie mówie ¿e mam zama³o wartsw w Przeszywce ale co¶ wykombinuje - bo na poprawnie historyczne rzeczy mamy za ma³e fundusze. Pszepraszam je¿eli zprowadzam zbyt du¿o Fantastyki w to forum ale poto tu jestem ¿eby siê czego¶ dowiedzieæ a nie: "Lepiej sobie kup" lub "poczytaj forum", bo nie wszystko co historyczne mnie siê podoba, mo¿e ¼le umie¶ci³em temat, ale dlaczego nie ma zak³adki "¦redniowiecze miêdzy Wczesnym a Pó¼nym " takie co¶ pomiêdzy. Nie za wczesne nie za pó¼ne, gdzie wyst±pi± proste wzory, he³my garnczowe, naplecznik lub napier¶nik z jednego kawa³ka - 0 ozdób, jednynie nity - o tak ¿eby trzyma³o... i proste nagolenniki naramienniki choæ zastanawiam siê nad "pancernymi" butami (w za³. ) - skoro nie mog± byæ prostrze, bo jak rozumiem w jednym kawa³ku ciê¿ko siê chodzi, to trzeba to przyj±æ. Szkoda, ale nie ma problemu co¶ wykombinowaæ w³asnego - w³asny wzór - taki tam bazowany na ¶redniowiecznej koncepcji...

A pytanie za 100 pkt. - jak zdobyæ skombinowaæ zbrojê rzymsk± - dla cesarza do soboty 1 pa¼dziernika. - Mo¿e byæ 0 historii ale ¿eby wygl±da³o na kilka chwil podczas otrzêsin LO?
Tunia
ale to nie jest forum dla ludzi, którzy chc± robiæ co¶ bazowanego na ¶redniowiecznej koncepcji... anger.gif
raczej dla ludzi, którym zale¿y na rekonstruowaniu tego co by³o, a nie produkowaniu wariacji na temat czegos pseudo historycznego
Maveius
dlatego te¿ tu jestem ¿eby siê czego¶ dowiedzieæ a nie byæ spychanym "pseudo..." "czytaj forum..." w historii napewno jest co¶ dla ka¿dego.!!!
Tunia
na Freha te¿, czasem trzeba poszukaæ, czasem pos³uchaæ (uwa¿nie przeczytaæ co inni pisz±)
w kwestii blach siê nie wypowiadam, nie moja broszka
zastanawiam siê tylko co to jest za datowanie - "¦redniowiecze miêdzy Wczesnym a Pó¼nym " takie co¶ pomiêdzy. Nie za wczesne nie za pó¼ne" .. jakie¶ daty? lata? cokolwiek?
konkret jaki¶
nie mo¿esz oczekiwaæ konkretów je¶li sam ich nie podajesz
watman
CYTAT(FELVIN)
Na imprezie Na Kupieckim szlaku odtwarzamy wiek XIII

ok, na tym bazujemy...

CYTAT
nie mówie ¿e mam zama³o wartsw w Przeszywce ale co¶ wykombinuje - bo na poprawnie historyczne rzeczy mamy za ma³e fundusze.

to nie inwestuj w niepoprawne historycznie, bo nie sprzedasz i i tak bedziesz musial uskladac na poprawne...

CYTAT
Pszepraszam je¿eli zprowadzam zbyt du¿o Fantastyki w to forum ale poto tu jestem ¿eby siê czego¶ dowiedzieæ a nie: "Lepiej sobie kup" lub "poczytaj forum", bo nie wszystko co historyczne mnie siê podoba,

ale tu nie chodzi o podobanie sie (no dobra, troche tez...), ale o rekonstrukcje czyli odtworstwo historyczne...

CYTAT
/ciach/ gdzie wyst±pi± proste wzory, he³my garnczowe, naplecznik lub napier¶nik z jednego kawa³ka - 0 ozdób, jednynie nity - o tak ¿eby trzyma³o... i proste nagolenniki naramienniki choæ zastanawiam siê nad "pancernymi" butami (w za³. ) - skoro nie mog± byæ prostrze, bo jak rozumiem w jednym kawa³ku ciê¿ko siê chodzi, to trzeba to przyj±æ.

jak garnek to nie napiersnik i naplecznik, tylko kolczuga... nagolenniki chyba nie za bardzo (ale moze ktos wie, ze byly) - moze ewentualnie plytowe kolana i lokcie w postaci miseczki nakladane na kolcze nogawice... te buty pancerne z zalacznika to XV a nie XIII, jezeli chcesz ochrony stop na XII to zostaja ci nogawice kolcze...

CYTAT
Szkoda, ale nie ma problemu co¶ wykombinowaæ w³asnego - w³asny wzór - taki tam bazowany na ¶redniowiecznej koncepcji...

jezeli kombinowanie to nie odtwarzanie... no, moze za wyjatkiem dzialania przez analogie, ale tutaj nie ma takiej mozliwosci...

CYTAT
A pytanie za 100 pkt. - jak zdobyæ skombinowaæ zbrojê rzymsk± - dla cesarza do soboty 1 pa¼dziernika. - Mo¿e byæ 0 historii ale ¿eby wygl±da³o na kilka chwil podczas otrzêsin LO?

lokalny teatr? nic innego nie przychodzi mi do glowy...
synek
a jasne ¿e jest co¶ dla ka¿dego z tym siê zgodze ale zamiast siê o wszystko pytaæ czytaj forum przed zadaniem jakiegokolwiek pytania i tyle
a po drugie to co napisa³a Tunia :

"to nie jest forum dla ludzi, którzy chc± robiæ co¶ bazowanego na ¶redniowiecznej koncepcji..."

ja bym proponowa³ skontaktowaæ siê z kim¶ bawi±cym siê w LARPy w koncepcji ¶redniowiecznej, zapisaæ siê na forum o takiej tematyce (nie wiem czy takie s± ale chyba tak dunno.gif ) bo chyba do tego Ci bli¿ej.

a w podziale przyjêtym na tym forum XIIIw. zaliczany jest do dzia³u ¦redniowiecze wczesne i rozkwit wiêc jak widaæ jest dzia³ o okresie Ciê interesuj±cym.

A co do blach to ja siê znam niewiele ale mi siê wydaje ¿e to o czym ty piszesz jest takie troche z kosmosu i z odtwórstwem ma ma³o wspólnego bo nie chyba okresu gdzie spotka³y by siê he³my garnczkowe (XIII-pocz±tekXIVw) i chocia¿by napier¶niki p³ytowe (to jest chyba wynalazek pó¼no XIV wieczny) itd. troche to tak jakby wymieszaæ wszystko co Ci siê podoba (i pozornie jest proste do zrobienia samemu) nie patrz±c wogóle na datowanie. Mam racje?

Pozdrawiam
i prosze zastanów siê czy jeste¶ na dobry forum?

PS. Watman mnie wyprzedzi³ szczerba.gif
£ukasz P³aza
Jak ju¿ okre¶lisz okres który chcesz odtwa¿aæ to powiniene¶ siê jeszcze zdecydowaæ kogo w tym okresie konkretnie. Ze zdjêcia wynika ¿e jeste¶ ³ucznikiem- tacy w XIII w. to co najwy¿ej he³m mogli mieæ, mo¿e troche kolczej- napewno nic p³ytowego i napewno nie he³m garnczkowy. crazy.gif natomiast wiek XV to ju¿ p³ytowe elemêty jak najbardziej ale te¿ nie wszystkie i nie zawsze . Je¿eli chcesz mieæ zbroje do walk turniejowych to porozmawiaj z walcz±cymi i sam troche powalcz koniecznie- bo naprawde zbudujesz co¶ co bêdzie mieæ 50-60kg bigsmile2.gif i udowodnisz komu¶ ¿e naprawde rycerza trzeba by³o na konia wci±gaæ shocked.gif cool.gif

P.S. Je¿eli zrobisz sobie garnek do p³ytówki to bêdziesz "odtwa¿a³" albo bogacza z wczesnych lat 90-tych XX w. albo palladyna Sigmara bigsmile2.gif
Borg
a ja wam na zlosc nie garnek a helm wielki bo taki na pierwszym rysuknku sie pojawil wystepuje np:
-nagrobek Czarnego Ksiêcia
-Beringera von Berlichingen - 1377
Tyle ze to sprzet paradny turniejowy
do walki to oni juz mieli jakiegos psa na pysku lub klapke

co do podobania sie Watman mi sie nie podoba a jest historyczny

Zacznij chocby od ospreyi a nalepiej np Nadolskiego "Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" do dostania w normalnej bibliotece
Breja
http://www.arador.com/articles/index.html

to jest dosyæ ciekawy artyku³, opisuje ewolucje os³on ramienia na przyk³adach Anglii, Cesarstwa i W³och.
Momentami wydaje mi sie ¿e autor stara sie za wszelk± cene udowodniæ ¿e "Anglicy to jednak lepiej" i jako¶ trudno mi sie z tym zgodziæ.Niemniej artyku³ pokazuje pewne róznice pomiêdzy uzrbojeniem wyspiarzy a reszty Europy zach.
Troszke odszed³em od tego o czym teraz rozmawiacie, ale za to zblizy³em sie do tytu³u tematu.

pozdro
watman
CYTAT(Borg)
a ja wam na zlosc nie garnek a helm wielki bo taki na pierwszym rysuknku sie pojawil wystepuje np:
-nagrobek Czarnego Ksiêcia
-Beringera von Berlichingen - 1377
Tyle ze to sprzet paradny turniejowy
do walki to oni juz mieli jakiegos psa na pysku lub klapke

a nawet pod tym turniejowym wielkim mieli bascinet...

CYTAT
co do podobania sie Watman mi sie nie podoba a jest historyczny

borg tez mi sie nie podoba i tez jest historyczny ;]
a ja nie jestem medieval, tylko mad & evil :>
ale my sie do tego tematu nie nadajemy, bo nie poginamy w zbrojach angielskich ;P

CYTAT
Zacznij chocby od ospreyi a nalepiej np Nadolskiego "Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" do dostania w normalnej bibliotece

czekaj, czekaj... z nadolskim nie tak szybko - moze cos wyspiarskiego jednak?
Hako
Przepraszam, ¿e znów odbiegam od tematu.....
....to w sprawie herbu Wedlów jaki zamierzasz Felvin umie¶ciæ na swoje tunice. Moim zdaniem wygl±da³ on nieco inaczej. To czarne ko³o to ko³o m³yñskie. Jego rysunek wygl±da jednak odmiennie, jest bardziej uproszczony. Na jego tle powinna siê znale¼æ dziewczyna w s³omkowym kapeluszu bez ramion. Kolory jak w za³±czniku. Moim zdaniem bêdzie b³êdem gdy w³a¶nie t± dziewczynê pominiesz. O ile ma to byæ herb w³a¶nie tego rodu? To tak jakby¶ orze³kowi zdj±³ koronê lub uci±³ mu ogon.

Ko³o wyci±³bym z czarnego sukna. Dziewczynê z odpowiednich kolorów - równie¿ sukno i naszy³ bym to metod± aplikacji na tunikê. Bêdzie historycznie

¬ród³a; Mapa Pomorza Eberharda Lubinusa 1618 r.
Siebmacher's Wappenbuch 1658 r.

ZRP Hako

Dopisa³em; Jako, ¿e mam trochê czasu wyrysowa³em ci wszelkie niuanse XIII wiecznej zbroi "nie angielskiej". Tak wiêc wyt³ocz sobie nakolanniki ze skóry. Zrób przyrz±dy do robienia kolczug i ....do dzie³a. A jak widaæ na obrazku efekt mo¿e byæ ca³kiem .....ca³kiem. Podziwiam cierpliwo¶æ moderatorów...i radzê, nie nadu¿ywaj jej. No chyba..... ¿e chodzi ci o ilo¶æ postów.

Pozdrawiam - Hako
Maveius
Ale niestety nie chodzi nam o Tych Wedlów, chyba.
Gdzie dwóch ludzi tam dwa zdania!!!
Proponujê lekturkê:

¬ród³o:
Grzegorza Jacka Brzustowicza
pt. "Mniszki, kupcy i rycerze | ¦redniowieczny Recz"
"Choszczno 2002"

coprawda znajduje siê tam herb zbli¿ony do (ryc 2.) ale ch³opakom z bractwa nie podoba³o siê wykoñczenie i powiedzieli, ¿e wygl±da jak "ko³o od wozu", ale w tej ksi±¿ce jest wiele (viele - :D) rodzajów tego¿ to herbu i przyjêli¶my formê (ryc 1.) oraz z powodu indywidualizacji naszego bractwa, musieli¶my stworzyæ (ryc 3.) z mieczykami, natomist nosiæ bêdziemy takie tuniki zale¿nie od subiektywnego podej¶cia z rodziny Wedlów Reckich: (ryc 4.)
Maveius
Mam teraz pytanie kto ma racjê?

Znajomy Historyk - nauczyciel historii w LO, pasjonat historii
Twierdzenie: Wiesz ile mia³a zbroja husarska grubo¶ci? ... 4 mm, to w ¶redniowieczu przynajmniej z centymetr.

Ja - mnie ju¿ znacie
Twierdzenie: Czyta³em na FREHA, ¿e blachê muszê nabyæ o grubo¶ci 2 mm!

I co wy na to?
Jerz Jerzy
super historyk z niego... a wikingowie nosili rogi na he³mach i nie wiedzieli co to kolczuga cool.gif
synek
o tyle co ja wiem orygina³y s± jeszcze cieñsze ni¿ 2mm szczerba.gif
Jerz Jerzy
tak pewnie z 1.5mm? chyba.... no bo jak ciensze to kamikadze z nich bum.gif
Zordon
Powinnimsy zmienic temat tego na cos a la RPG----"Wkraczasz do krainy mroooku"
A tak na serio to odradz swojemu historykowi pisanie ksiazek....
Aiuto
nie koniecznie,zbroje kawaleryjskie W XVII w byly mocno pogrubiane ,bo mialy wytrzymac postrzal z kuli,pozatym wtedy to byla jednak produkcja masowa ....blachy XIV w zdarzaly sie i o grubosci 1,5 mm ale to byla stal wysokogatunkoa i nie dla pirwszego lepszego kmiota
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Acz- husarska miejscami zdaje siê miewaæ mog³a. Miejscami. Wtedy ju¿ zdrowo siê strzelano z broni palnej. Pozdrawiam
Gwyn
Zordon
Ale z centymetrem w ¶rednowieczu to przesadzi³
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Niekóre elementy mog³y mieæ ponad centymetr. Je¿eli zmierzyæ grubo¶æ grani mo¿e swobodnie byæ wiêcej, szczególnie jak sobie we¼miemy turniejowy ¿abi pysk.
Zbroje mia³y bardzo ró¿n± grubo¶æ w ró¿nych miejscach.
Kiedy¶ na sieci by³a dostêpna stronka na której prywatny go¶æ do¶æ dobrze opisuje i dokumentuje fotograficznie jedn± z niemieckich zbroi gotyckich. Grañ na nabiodrkach mia³a prawie pó³ centymetra, a ju¿ wewnêtrzna ich strona 0,7 mm.
Niestety minie jeszcze sporo czasu zanim bêdzie mnie staæ na prawdziwie kut± zbrojê cool.gif

Pozdrwiam!
Szymon de Conti Sarré
Wyder
SALVETE!

Brak mi s³ów po przeczytaniu tego tematu cool.gif . Tak sie sk³ada ¿e podczas wakacji popracowa³em trochê w warsztacie p³atnerskim MOONFORGE, gdzie by³em czeladnikiem (ulungiem) u kumpla (Skutilli). Praca p³atnerza to naprawde ciê¿ka rzecz, zaginanie na kuli blachy 2mm potrafi wycisn±c siudme poty z cz³owieka. Poza tym warsztat p³atnerski to nie tylko wielkie kowad³o i kula, dziêki zdobyczom techniki jest nam teraz o wiele ³atwiej wypolerowaæ blachê niz w ¶redniowieczu, ale te wszystkie szlifierki kosztuj±! FELVINIE p³atnerstwo to powa¿na inwestycja! Mimo ¿e pracowa³em tam przez 2 miesi±ce to jestem pewien, ¿e bez pomocy doswiadczonego p³atnerza (Skutilli) Nieda³ bym rady zrobic bigwantów czy narêczaków! Na szczê¶cie zajmujesz siê XIII wiekiem i zbroi p³ytowej niebêdziesz musia³ sobie robic (przynajmniej mam taka nadzieje ze frechowicze juz ci to wybili do g³owy ¿e XIIIw i p³yta to "niebardzo"). Sam zobaczysz ile pracy bêdzisz musia³ w³o¿yc w zrobienie sobie kolczugi!
I na koniec przychyle sie do zdania poprzedników, czytaj fachow± literature read.gif i nie rób wykrojów z MTW. Andrzej Nadolski "Broñ i strój rycerstwa polskiego w ¶redniowieczu" to dobry pocz±tek, mimo ¿e mowa w niej o Polsce to niezapominajmy o tym , ¿e istnia³o co¶ takiego jak ¶redniowieczny uniwersalizm i ca³a EUROPA £ACIÑSKA, do której polska naleza³ od przyjecia chrztu wzorowa³a siê na tych samych idea³ach, zreszta przeczytasz- zrozumiesz (niemówiac o tym ¿e bêdziesz móg³ pó¼niej zaginac swojego historyka! icon_mrgreen.gif )

Valete!
Herman
Witam

Co do napier¶nika husarkiego to grubo¶æ takiego cuda dochodzi³a nawet do 8 mm, tak ¿eby wytrzymaæ strza³ z broni palnej, ale niestety muszkiet przebija³ ka¿dy ówczesny pancerz z odleg³o¶ci 100 m.

Co do grubo¶ci zbroi w ¶redniowieczu, to np. w Plemiêtach znale¼li p³aty, które by³y zrobione z blachy 2,5 mm. ¦redniowieczna grubo¶æ uzbrojenia i jako¶æ blachy to ju¿ rozmowa na nowy temat.

Pozdrawiam
Herman
Skutilla
¯eby nie by³o jaki¶ nie porozumieñ MTW= Medieval Total War
Czarny Rycerz
Witam!! Ja te¿ jestem zainteresowany ¶redniowieczem w Anglii ale ty nie powiedziales nawet który okres...Jesli I polowa XV wieku to www.routiers.prv.pl oni odtwarzaj± tamten okres..smile.gif Chyba mogli by ci w tym pomoc:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.