Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbroja Angielska
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Maveius
Zainteresowany jestem ¶redniowieczem angielskim wiêc sobie zrobi³em herb lecz chcia³bym te¿ mieæ zbrojê angielsk± czy macie gdzie¶ wzory na zbrojê i he³my angielskie?

Takie chcê mieæ uzbrojenie - proste i nie skomplikowane.
http://felvin.fm.interia.pl/index.html
synek
musze kolego Ciê zmartwiæ, to co pokaza³e¶ nazywa siê zbroj± turniejow± i nie widze powodu aby¶ sobie co¶ takiego kompletowa³, no chyba ¿e masz zamiar w tym je¼dziæ konno i ¶cieraæ siê na kopie (bo tylko do tego ten typ zbroji s³u¿y³)

No i zanim przypomni Ci o tym kto inny, powiem to ja: Poczytaj sobie frehe zorientuj siê a potem pytaj.

Pozdrawiam
Jarek K.
Okrutny Ragnald
Jak sobie dobrze przypominam to zbroja turniejowa ma owiele grubsz± blachê od jakiej¶ zwyk³ej p³ytówki i warzy ponad 50 kg. Synek ma racjê w takiej konserwie to tylko na konia bum.gif
Breja
zreszt± rysunek pochodzi z podrêcznika do warhammera battle bigsmile2.gif , na tym raczej nie powiniene¶ sie wzorowaæ.
Najwa¿niejsza rzecz jakiej nie okre¶li³e¶ to okres jaki chcesz odtwarzaæ.
Moge sie myliæ, ale chyba nie ma czegos takiego jak zbroja angielska.

pozdrawiam
Finn
Przejrzyj dok³adniej FREHE, a na pewno co¶ znajdziesz...to co ju¿ masz lepiej jak najszybciej spal, zapomnij i wogóle...
smile.gif
Maveius
No to panowie tu siê trochie mylicie - rysunki s± z gry Medieval Totoal War, a WFRP nie widzia³em nic z tych rzeczy, grafika komputerowa, tak mi siê wydaje jest prostrza, nie chcê mieæ oczywi¶cie typowych europejskich zbroi, bo widzê ró¿nicê miêdzi ¶redniowieczem angielskim a europejskim, np. Francuskim, Hiszpañskim czy W³oskim, wszêdzie w ksi±¿kach widzê du¿o ozdobników, a ja chcê proste zbrojê z kawa³ka metalu a nie specjalnie formowoany metal, chyba najlepiej jak sobie zrobie sam, ale potrzebujê wzoru na he³m garnczkowy, a ten co przezentuje siê na stronce, najbardziej mi siê podoba, jak zrobiæ t± górê? I co to jest m³otek plastikowy? Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc i zdjêcia :D. czyta³em ju¿ na Gildii.Com "jak zrobiæ he³m garnczkowy", ale problem ma taki, chcê mie¶ he³m naprawdê opancerzony prosty i garnczkowy, macie mo¿e przekroje i wzory drodzy p³atnerze? Nie wiem jak zrobiæ "górê" prosty spad i sk±d braæ materia³y np. g±bka, czy m³otek plastikowy? Pomórzecie mi zrobiæ? Jaki okres? hmm... mo¿e to dziwne ale staramy siê odtwarzaæ wiek XIII a ja siê indywidualizuje i trochê p³atów z p³ytówki mi by siê przyda³o... wiêc ores wskazuje na pó¼niejsze czasy. He³m, He³m, He³m.... angsad.gif <p³acze> angsad.gif Wzory angsad.gif
A co do Turniejówki, to na Discovery robili w niej fiko³ki, i biegali na setkê, udowodnili ¿e to nietaka koserwa jak siê wydaje, obalili mity na temat uniemo¿liwiania ruchów, ale ci꿱r siê zgadza³ 50-60 Kg.
A podoba misiê te¿ zbroja Kornika, na jego awatarze

A co do Frecha Przegl±da³em ale wiem ¿e duzo jeszcze przede mn± do czytania.
A i przepraszam za kategoryzacjê tematu do strojów a nie do Uzbrojenia, ale dobrze ¿e jest porawione, dziêkujê.
Borg
napisalem na priv
jak nie chcesz miec typowych europejskich zbroi to nie szukaj wsrod angielskich owszem mieli kilka swoich smaczkow jak wiele regionow no ale to ciagle sa typow europejskie zbroje analogiczne do wloskich itp
gabka a po cholere? chyba do mycia taka z morza srodziemnego napewno nie jako wytlumienie
MTW to takie zrodlo jak bajki i krolewnie sniezce
ozdobniki zobacz sobie angielskie nagrobki ozdupkow duzo i jeszcze troche tak samo jak u niemcow francuzow ruskich i innych kazdy chcial sie pokazac
wzory itp poszukaj jest tego w cholere na fresze
mlotek chyba lepiej gumowy to taki do klepania blach ale watpie bys blache 2mm tym wyklepal
wszystko bylo
co do turniejowki zDiscovery te ich turniejowe zbroje byly bardzo zblizone do zwyklych bojowych o ile pamietam
a ten helm wielki z rysunku jest tworem bardzo charakterystycznym zawezajacym pole widzenia widzisz w nim tylko jak pochylisz sie na koniu do przodu
poczytaj
wez Nadolskiego w przecietnej bibliotece bedzie
poczytaj forum
Maveius
G±bka potrzebna jest napewno do ob³o¿enia do oko³a he³mu od wewn±trz, bo przecierz he³my maj± jakie¶ kilka centymetrów luzu, a to co¶ pomaga nie mieæ tego luzu i do tego moja g³owa jest bardzo ma³a.
xargos
Felvinie,

Nie obk³adaj sobie he³mu ¿adn± g±bk± bo to obciach. Uszyj sobie porz±dny pikowany kaptur taki który chroni³by Tobie równie¿ ramiona albo zamów takowy. Zdjêcie przyk³adowego czepka pod helm w za³±czniku.
Tomasz Rajtar
crazy.gif

Lepiej sprawdza siê karimata ni¿ g±bka.

Albo nie, czekaj. To podobno patent z tegorocznego Grunwaldu - leæ do supermarketu i kup paczkê takich "g±bek-myjek". Z jednej strony szorstkie, z drugiej kolorowe. Wyklej ¶rodek he³mu, tym szorstkim do he³mu a kolorowym do g³owy. Z kolorów mo¿esz u³o¿yæ nawet jaki¶ ³adny wzór...

Ok, szydera mode off... devil.gif

To forum nazywa siê Forum Rekreacji Historycznych.
Czyli mówi±c bardziej po ludzku - forum odtwarzania historii. Na karmiaty, g±bki i zbroje z gier nie ma miejsca w odtwarzaniu historii.
Wy¶ció³kê robi siê z filcu, warst we³ny itp. obszytych mi³ym dla oka i g³owy materia³em (odpowiednikiem tego, co wystêpowa³o w odtwarzanej epoce).

Zaprawdê powiadam - zastosuj siê do rady i poczytaj dzia³y o strojach i uzbrojeniu na FREHa. Po¶wiêæ temu kilka dni. Pó¼niej ewentualnie zacznij my¶leæ o tym co chcesz zrobiæ/kupiæ i zadawaj pytania - lepiej takie, na które odpowiedzi na tym forum jeszcze nie ma...

-
Breja
Xargosie, czy którys [b±d¼ wszystkie] z tych czepków pasuje na koniec XV w. ?
Tomasz Rajtar
Po mojemu pasuj± raczej na XII-XIII i mo¿e pocz±tek XIV w.

Chyba, ¿e w³a¶ciciele kapalinów decydowali siê w XV wieku na co¶ takiego.
Ale stawiam raczej na to ¿e równie¿ oni mieli integraln± wy¶ció³kê/koszyczek w he³mie, a nie osobny czepek.

-
Maveius
Panowie dziêkujê bardzo - po d³u¿szym zastanowieniu doszed³em o co w tym chodzi. Jest mi niezmiernie przyjemnie skoro ju¿ wiem oco wam chodzi³o ¿eby nie u¿ywaæ g±bki. Hmm Filc - te¿ siê zaopatrze, a co do odtwarzania Histori, no có¿ - grafika komputerowa, a nie zbroja z gier fantasy !!!! ³eeech -- te stereotypy, wiem ¿e wyklepie sobie proste czê¶ci zbroi. zreszt± mam zdjêcia z pobytu mojej mamy w Anglii, ¿e tak± zbrojê mieli na sobie rycerze Angielscy, ale poprostu nichcê siê k³uciæ, dziêki ¿e kierujecie mnie do czytania frehy i tak w koñcu po trzech nieprzespanych nocach znalaz³em kilka wzorków do stron o Zbrojachi p³atnerstwie i kowalstwie, Teraz tylko zbieram kaskê i kupuje narzêdzia, a jak siê nazywa taka kulka do wyg³adzania powierzchni któr± siê wyklepuje? wiem ¿e ona musi mieæ jaki¶ zacisk, ale nie taki ¿eby wygio³ meta tylko, ¿eby wyg³adzaæ metal po klepaniu?
Jak najbardziej zastosuje to oczym mówicie, niema jak przyjemno¶æ z odtwrzania historii...
Tomasz Rajtar
Je¶li sobie robisz jaja - trudno.
Je¶li nie - zanim zaczniesz wydawaæ pieni±dze - zaprawdê powiadam Ci, we¼ siê umów na spotkanie z kim¶ w swoim mie¶cie lub okolicy, kto siedzi w tym biznesie czas jaki¶ (czyli kilka lat najlepiej) i porozmawiaj z nim.
Bo narazie - niestety Twoje pomys³y s± delikatnie mówi±c utopijne.
Wyjdzie Ci najprawdopodobniej jaki¶ koszmar a nie zbroja zgodna z historyczn± rzeczywisto¶ci±.
S±dzisz, ¿e wykonanie czego¶ takiego jak na fotkach poni¿ej to wy³±cznie kwestia kupienia kilku narzêdzi, znalezienia jaki¶ "wykrojów" w sieci, postukania w blachê... i ju¿ jest? cool.gif

Chcesz bawiæ siê w rekonstrukcjê ¶redniowiecza - zacznij od lektury. Ksi±¿ki, to forum. Pó¼niej, je¶li nadal bêdziesz uwa¿a³, ¿e to jest to co Ciê interesuje - zacznij od kompletowania ciuchów. To dla pocz±tkuj±cego wystarczaj±co powa¿ne wyzwanie.

Kurcze ale mnie wziê³o. Od kiedy chce mi siê nawracaæ naiwnych. Nie poznajê siebie.
To chyba przez ten Chudów... bigsmile2.gif
-
Maveius
1. Nie robie sobie jaj.

2. Ja bêdê robi³ owiele prostrze elementy ni¿ te zdj±tka..., ale dziêki... Rozumiem, pocz±tki bywaj± ciê¿kie...

3. Strój ju¿ mam, eh ale sam stój to ddla mnie za ma³o "ja mam wiêksze perpektywy, szersze horyzonty ja siê rozwijam, rosnê... Potrzebujê przestrzeni..."
Szymon Chochlik
Witam!

No cu¿ nie rozwijaj siê za szybko to grozi dysplazj± i og±pkowieniem sprzêtu.

Pozdrawiam Szymon Chochlik!

P.S. Tomaszu te zdjêcia to co¶ piêknego! To jest wzór do na¶ladowania nie jakie¶ gry. Naprawde piêkny sprzêt!
Marcvs Acilivs Glabrio
Mogê Ciê o co¶ spytaæ FELVIN?
CYTAT(FELVIN)
2. Ja bêdê robi³ owiele prostrze elementy ni¿ te zdj±tka..., ale dziêki... Rozumiem, pocz±tki bywaj± ciê¿kie...

Prostsze elementy?! Ciê¿ko mi sobie wyobraziæ prostsze, gdy¿ one s± przecie¿ zupe³nie "podstawowe". S± bardzo ³adnie ozdobione- fakt. Ale poza tymi zdobieniami tak czy siak bêdziesz musia³ mieæ prawie to samo:/ Próbowa³e¶ wogóle kiedykolwiek co¶ wyklepaæ? No i rozumiem, ¿e zdajesz sobie sprawe, ¿e to co zrobisz bêdzie dzieli³o Twoj± g³owê od miecza/topora?

CYTAT(FELVIN)
3. Strój ju¿ mam, eh ale sam stój to ddla mnie za ma³o "ja mam wiêksze perpektywy, szersze horyzonty ja siê rozwijam, rosnê... Potrzebujê przestrzeni..."

Ale taki na poziomie i to bynajmniej nie g±bki w he³mie? Bo je¶li nie, to naprawde dobrze radze, najpierw zrób porz±dnu strój. icon_wink.gif
Hako
Felvin.....
....wierz mi, a mówiê to z perspektywy do¶wiadczenia 50-latka, ¿e jest ró¿nica miêdzy chcieæ a móc...
....spêdzam na ku¼ni od 10 do 20 godzin tygodniowo a ty kupujesz w³a¶nie pierwszy m³otek...
....twoje wykroje sporz±dzone w Paincie maj± siê nijak do rzeczywisto¶ci. Za³±czam byle jak poprawiony rysunek....
....jesli jeste¶ w stanie wyklepaæ zbroje prost± to i ozdoby te¿ zrobisz takie jak u Rajtara pod warunkiem, ¿e twój zapa³ nie bêdzie podsycany s³om±....

I na koniec jedno m±dre przys³owie. " Ma³± ³y¿k± zjesz te¿ do syta. £y¿k± wazow± mo¿esz siê ud³awiæ". Tak wiêc mniej emocji wiêcej pracy...

A napisa³em to tylko dlatego, ¿e s±dzi³em, i¿ dowiem siê w tym temacie cieko¶ ciekawego na temat zbroi, które mnie interesuja. A tu..... taki kwiatek. shocked.gif

ZRP Hako
Maveius
Dziêkuje Hako. ¯e mnie poprawi³e¶ a ten dziwny element to mia³a byæ os³ona na genitalia
Marcvs Acilivs Glabrio
Tjaa... tylko, ¿e mimo poprawienia, na którym ogólnie widaæ o co chodzi, to te plamy w paincie maj± daleko do jakichkolwiek wykrojów...
Maveius
A co sugerujesz ? CZy móg³by¶ podaæ takowe wykroje?
Borg
sugeruje poszukaj na forum
Wojciech Radzki
Wygrzeba³em u siebie na twardym tak± ksi±¿eczkê. S± tam wykroje. Na ile to bêdzie pomocne, to nie wiem, bo siê nie interesowa³em tym (nawet jej nie przeczyta³em). Ale na pierwszy rzut oka wydaje siê byæ przydatna pocz±tkuj±cym. smile.gif

Tutaj mo¿esz sobie pobraæ.
Pozdr
WR
Borg
eee blad dwa te same posty:|
Szymon Chochlik
Witam!

Nie jestem rzemie¶lnikiem ale co¶ nie co¶ wiem na ten temat bo sam próbowa³em. Wykroje najczê¶ciej s± robione na milimetrowym papierze aby by³y bardzo dok³adne to po pierwsze. Po drugie je¶li niechce ci siê ich szukaæ to sam je zrób. Robi siê to tak: rysujesz dany element na owym milimetrowym papiórze, potem go wysinasz i nanosisz na tekture karton etc. Potem ów szablon wykrajasz i przymierzasz na przeszywkê czy pasuje, je¶li za du¿y przycinasz, je¶li za ma³y robisz wiêkszy (karton ³atwo formowaæ wiêc wygiêcie w odpowiedni ksztaut nie powinno byæ problemem). Potem je¶li wszystko jest dopasowane pytasz na forum (je¶li nie wiesz) czy jest to histeryczne (tylko nie zak³adaj co chwila nowych tematów lepi wyszukaj czy nie by³o ju¿ o tym mowy) to nanosisz wykrój na blachê, wycinasz i wyklepujesz. Zalety: sprzêt jest idealnie dopasowany do ksztautu cia³a twego i do przeszywki. Wady: za pierwszym razem prawie nigdy nie wychodzi nawet z najlepszym sprzêtem (hyba ¿e masz znajowego kowala lub wrodzony talent). Proponujê wiêc "przyzwyczajanie siê" do coraz to gróbszej blachy poczynaj±c od cieñszej (np. od 1mm stopniowo do 2mm co nie oznacza ¿e masz sobie zrobiæ zbroje z 1mm blachy). Jako nowicjuszowi w sprawach owych powiadam: urzywaj tylko surowców u¿ywanych w okresie który odtwarzasz (weliminuj nierdzewkê, ocynk, gombki, karimaty itp.), oczywi¶cie niektórzy tak jak ja ratuj± siê fortelem, np. ja zak³adam na moje stópki skarpety (niechistoryczne) aby uchroniæ siê przed odparzeniami, inny przyk³ad: mam przeszywkê szyt± maszynowo z obawy ¿e je¶li uszyjê j± rêcznie to przy pierwszej walce bedzie ass.gif albo he³m który jest robiony z jednego kawa³ka blachy jest chooooolernie drogi i tródny do zrobienia dlatego u¿ywamy spawary. Lecz zauwa¿ i¿ te elementy s± dobrze ukryte (skarpetki pod nogawicami i butami, przeszywa pod kolcz±, spawy s± od wewnêtrznej strony i zeszlifowane). Nie nadu¿ywaj jednak tych metod bo my "w temacie" nazywamy to mroook, a mrok to rzecz straszna i dopada ka¿dego pocz±tkuj±cego! Zauwa¿ jak pochwali³em kolegê Tomasza: ma nitowany czepiec kolczy, rzemienie miast sznurówek, blachy l¶ni± bo s± wypolerowane nie ocynkowane, itp. I to nie jest wyj±tek, ale te¿ nie regu³a w bractwach niestety, mnie jeszcze daleko do takiej perfekcji... Jak zmodernizuj± katalog stroje to zamie¶æ tam swoje zdjêcie z pytaniem czy to jest historyczne na ten i ten wiek? A my ci wygarniemy co o tym s±dzimy mad.gif !

P.S. Cu¿ mo¿e trzeba zmieniæ tamat ze "Zbroja Angielska" na "Problem nowicjusza"?
Tomasz Rajtar
Kolega Tomasz pragnie nadmieniæ, ¿e to owszem - wykonane przez niego zdjêcia, ale nie zdjêcia jego sprzêtów.
"Psi pysk" roboty pana Micha³a Kosewskiego z Chotmowa. Nale¿y do S³awka Rokity z Krakowa.
Mój zreszt± jest podobny (bez zdobieñ) i z tego samego ¼ród³a, widaæ go w avatarze.
Jedna istotna ró¼nica - ja siê jeszcze nie dorobi³em nitowanego czepca, ale to kwestia czasu...
Trend zosta³ ju¿ wyra¼nie zrysowany w tym sezonie... cool.gif

Na drugim zdjêciu - o ile pamiêæ nie myli nagolenica równie¿ jest wykonastwa pana Micha³a, trzewik wykonany przez "Rzeszowiaka" Przemka... bij zabij nazwiska nie pamiêtam. W³a¶ciciel - Marcin Glinianowicz z Krakowa.
Na trzecim zdjêciu - bigwant produkcji i w³asno¶ci £ukasza Lewandowskiego z £odzi.

Nie mia³em zamiaru pokazywaæ, ¿e to mój sprzêt (mój jest bardziej obity i ju¿ tak nie b³yszczy po kilku latach od opuszczenia Chotomowskich Zak³adów Zbrojeniowych), a jedynie zaznaczyæ ¿e rekonstrukcja historycznego uzbrojenia to nie jest kupienie kilku m³otków i naparzanie nimi w blachê...

Takiego ju¿ mamy pecha, ¿e panowie rycerze nie byli biedakami. Ich sprzêt wygl±da³ niestety w³a¶nie tak jak na tych fotkach, a nie jak pomroczno¶æ jasna sporej czê¶æ naszego wspó³czesnego rycerstwa. Panowie rycerze je¼dzili na drogich rumakach, ubierali siê w drogie ciuchy i nosili jeszcze dro¿sze zbroje. Taki ju¿ nieszczêsny los wspó³czesnego rekonstruktora.

A ¿eby nie by³o, ¿e chwalê siê tylko cudzym sprzêtem... tongue.gif

-
Szymon Chochlik
Witam!

Dlatego nazywa siê to "¿yw± arheologi±". Có¿ zmyli³ mnie ten psi pysk na avatarze co nie zmienia faktu ¿e sprzêt zaje*****.

Lipek
read.gif
CYTAT(FELVIN)

(Tak tak tylko ja i moja przestrzeñ crazy.gif ) Bosze cz³owieku po twoich wypowiedziach i pomys³ach (np. wyk³danie chelmu g±bk± bum.gif co pozostawiam bez komentarza) stwierdzam ¿e jeste¶ pocz±tkuj±cym m³odym cz³owiekiem(widzisz to zupe³nie jak ja), którego umys³ przyci±gnê³a mroczna strona mocy, naprawdê radzê ci poczytaæ read.gif to forum fachow± literaturê i dopiero wtedy wydawaæ ciê¿ko zarobione pieni±dze. Swoj± drog± to jestem strasznie ciekawy jak wygl±da twój strój (bo niewiem czemu ale wniaskujê ¿ê sk³ada siê na niego "Tunika" getry lub leginsy, pas wojskowy no i nieod³±czna para glanów)

Pozdrawiam Lipek devil.gif
Maveius
Strój sk³ada siê z:
1. Tuniki - jeszcze nie mamy proawid³owych tunik ale za jaki¶ czas bêd±
2. Przeszywanica - brakuje kilku warstw i zapiêæ
3. Spodnie - czyli Gacie, s± jak ula³
4. Buty, ¿adne glany tylko buty skórzane - br±z - z w³osiem i poedeszw± - jak siê d³u¿ej chodzi to czuæ nogi
Borg
1. tuniki? umialbys przyblizyc kroj
2.przeszywka jako stroj taki do chodzenia czy do walki? z czego? jak uszyta?
3. spodni nie noszono tylko nogawice
4. wielu rzeczy pewnie nie widzialem ale wlochatych butow to juz na pewno, no widzilem na castle party takie rozowe fajne na fajnej gotce (zaraz mnie dziewczyna zabije), jaka podeszwa?
synek
ja mam takie pytanie:

ten cz³owiek se jaja robi czy ja czego¶ nie rozumiem dunno.gif

poprostu jestem przera¿ony, strój tego pana to jak opowie¶ci z przed ³adnych kilku lat tongue.gif (bez obrazy)

i jeszcze takie pytanie:
Jaki dok³adnie okres historyczny robisz bo to co masz podchodzi pod radosn± twórczo¶æ nieprzypisan± do ¿adnego mi znanego okresu.

powiem jeszcze raz co¶ co ju¿ chyba nie raz pad³o na tym forum: poczytaj to forum prosze

Pozdrawaim i licze ¿e zrozumiesz o co nam wszystkim chodzi

PS. glany te¿ robione s± ze skóry bigsmile2.gif
Lipek
Z tego co pamiêtam to ju¿ gdzie¶ napomyka³ ¿e wieki XII- XIII (ale nic dok³adniej)... a wiêc pos³uchaj mej rady Skompletuj sobie strój sk³adaj±cy siê z gaci, koszuli nogawic do tego tunika(lub inn strój wierzchni ale niepowiem jaki bo XII- XIII w to nie moja broszka) i porz±dne buty dostaniesz je na przyk³ad tutaj bigsmile2.gif oraz pasek i jakiesz "pierdu³ki" typu sztylet itp itd.. a wogóle to poco ja siê rozpisujê poczytaj sobie co ciekawego i naprawde m±drego wypocili ludzie dla takichzagubionych owieczek tongue.gif tutaj

Pozdrawiam Lipek devil.gif
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
na fajnej gotce

To zanim poczujesz w¶ciek³o¶æ dziewczyny- masz mo¿e jej numer? bigsmile2.gif
Ale ja nie o tym.
XII-XIII? Mo¿e nie jestem specem, ale po zbroji któr± chce robiæ stawia³bym raczej XIV...
I ja chce zobaczyæ te buty! Proszê, powiedz, ¿e masz mo¿liwo¶æ wstawienia ich fotki! icon_wink.gif
Sier¶ciak
Ten link pojawi³ siê ,prawie na pewno, na forum, ale powtórzê...

www.armourarchive.com- wykroje i linki

www.bladeturner.com - wykroje i przewodniki

www.arador.com- przewodniki i fotki orgina³ów

http://www.blacksmithsjournal.com/top50/in.php?id=13- 50 najlepszych stron o kowalstwie- mo¿e co¶ znajdziesz

A poza tym to jeszcze to :

Blacksmithing (James Drew)
http://cdl.library.cornell.edu/cgi-bin/chl...notisid=abp3222

Blacksmithing (Selvidge & Allton)
http://cdl.library.cornell.edu/cgi-bin/chl...notisid=abn5768

The Brazing Book Online
http://www.handyharmancanada.com/TheBrazin...gBook/bbook.htm

Polecam takze tê ksi±¿eczke co jest do sci±gniêcia w poscie wy¿ej (którym¶ )(Basic Armouring) w niej te¿ s± wykroj e, miêdzy innymi garnka i przewodniki jak co robiæ.

Z sier¶ciuchowym pozdrowieniem Worrior icon_mrgreen.gif
Elchon
CYTAT
ja mam takie pytanie:

ten cz³owiek se jaja robi czy ja czego¶ nie rozumiem

poprostu jestem przera¿ony, strój tego pana to jak opowie¶ci z przed ³adnych kilku lat

Spokojnie panowie i panie!Jak zasypiecie tego biednego czlowieka tekstami o mrokach itd. to albo sie pogubi albo zniecheci.Nikt sie nie rodzi od razu alf± i omega(co wiecej nikt nie umiera alf± i omega szczerba.gif )
Dobrze jest mu uzmys³owic ze pakuje sie w jakies bagno ale nie wolno zniechêcac...Niech sobie zacznie klepac rozne duperele-czy ci wspaniali rzemieslnicy robiace piekne zbroje odziedziczyli sprzet po przodkach i obudzili sie nagle z umiejetnosciami p³atnerskimi?!!Niech klepie-owszem wg historycznych wzorow i sensownych wykrojów-zmarnuje 100kg blachy?DOBRZE!niech zmarnuje!Niech probuje,kombinuje-nie musi tego nikt brac na turnieje-uzyje z kumplami do treningu albo odda na zlom..ale jak bedzie chcial to sie w koncu nauczy.Dzis ma 17 lat za 30 bedzie mial blisko 50-moze wasi synowie bed± kupowac u niego blachy?

Aha-nie czepiam sie tu nikogo-po prostu poczatki sa trudne..a mnie jakos zebralo na opieke nad poczatkujacymi tongue.gif
Niech ch³opak sobie obejrzy jakies w miare sensowne ksiazki-chocby Ospreye-chce byc anglikiem-niech obejrzy o anglikach(wiem wiem to nie zrodla tylko ich interpretacje-ale oparte sa na zrodalach i podstawowa wiedze mu dadza) I przychylam sie do apeli-co nagle to po diable-znalezc kogos kto w tym siedzi(sensownego).I spokojnie-powoli sie nauczy i dowie jak tylko bedzie chcial.

Przepraszam za moralizowanie ale troche przykro ze doswiadczeni nieraz traktuja poczatkuj±cych niezbyt milo mowiac ze to a to jest do czosnka o kulistych kszta³tach.A co jest dobre?Dobre sobie znajdz.Dzieki Bogu nie wszyscy jeszcze.
Maveius
Dobra mam ju¿ drut miedziowany; 1,6 mm; 7,5 kg jeszcze dokupie na allegro 5 kg. i mam kolczugê... a co do blaszek to niewiem jaki rodzaj prócz grubo¶ci, czyta³em ¿e polecaj± 3 mm na he³m do potyczek hardkorowych i te¿ niewiem jaki rodzaj blach np. na zbroje.
Borg
drut miedziowany to taki pokryty warstwa miedzi?
jesli tak to hmm kupa bo powinien byc zwykly czarny lub sprezynowy
ale ja tam moge sie nie znac...
po za tym jak dla mnie 12.5 kg kolczuga to duzo ale ja tez dziwny jestem
Elchon
CYTAT
za tym jak dla mnie 12.5 kg kolczuga to duzo ale ja tez dziwny jestem

Moze z d³ugimi rekawami + nogawice kolcze...wtedy mogloby byc nawet za ma³o..
Malkolm
Heh 12,5 kilo mo¿e i nawet... Kolczuga z rêkawami, mo¿e os³onka na twarz, rêkawice, albo jaki¶ magiczny splot który zabierze mu kolejne 10kg... ja siê rok temu zabra³em za wyrabianie ³uków, nim zrobi³em "co¶" co przypomina³o ³uk uda³em 150zl, i kilkaset godzin strugania (8h dziennie nawet taki by³em napalony), jedyne czego ¿a³ujê to chyba tych 150zl (mia³bym ju¿ kolczugê na siebie smile.gif – tzn. kó³eczka), a co do zrób to sam: problem w tym ¿e mo¿esz zrobiæ to jednorazowo i wiêcej siê namêczysz i wydasz kasy (na blachê i narzêdzia) ni¿ d±³by¶ u wykonawcy, chyba ze my¶lisz o p³atnerstwie... aa i uwierz mi ¿e minie okres (chyba ¿e go wcale nie masz to zazdroszczê) w którym bêdziesz chcia³ kupiæ wszystko za taniochê (bynajmniej ja chcia³em - kiedy¶ read.gif ). Dojdziesz to wniosku ¿e na szmelc Ciê nie staæ (bo mnie nie staæ). Pozdrawiam i wiêcej namys³u, bo zbroja ma chroniæ twoje zdrowie a jak trzeba to ¿ycie.
Adsumus
CYTAT
3. spodni nie noszono tylko nogawice

A spodnie z saczkiem???
Borg
rownie dobrze mozemy to nazywac nogawice z saczkiem i bedzie git zwlaszcza ze sie same na dupie nie trzymaja do pewnego czasu
dwa garnek na glowie+ laczone nogawice z saczkiem na dupie moim zdaniem to bardzo niefajny pomysl
Tatar
A mnie kazesie ze kolega nie s tego zaczyna... Hocz mowil za ma stroje, No to ok... Ale gdzie preszywka? I v dodatek - helm joustingovy - najzleiszy pomysl jiesli nebiedzie tego robil... i v ogule v poczatkah svojih tez zainspirowalemsie na rysunkah MTW, ale prez kilku tygodni intensyvej pracy mozgu doszedlo ze s tego nieskorzystasz, no moze na fantasy i lord of the ring ;) . Lepej jusz Osprey niz gry komputerove - tam hocz jest wiecej widoku co i jak. v dodatek v niekturyh ospreyah jest sporo znalezisk i ikonografi. Wiec jiesli niehcesz bawitcie z zrodlami, to Osprey ciebie pomoze viecej niz MTW...
A jiesli Ciebie hodzy "zrob to sam" - to kolega tutaj Vy tez ( © Hako) jak "dopiero kupujacy mlotek" nie s tego zaczynacie. Zrob najpierw naijproscze konstrukcje - taki helm jak hcesz moze i wyglianda legki na zrobienie, ale "wygliada" to nie znaczy "jest". Zrob najpierw proste konstrukcje - jakisz kilku normanuv, potym garnki... sprzedaj ih v alegro po prostu zeby s tyh pieniadzy kupic nowe materialy dla nastepnyh helmov i na kilku potrebnyh rzeczy. A potym wezmij jakiegosz na pravde historycnego oryginalu - zrob siebie dobrego garnka... Na takie pozne sbroje treba robic dobro polerowanie - a to tez nie kazdy sdaze zrobic... Widzialem dobre roboty ale tak kiepsko polerowane ze oni wygliadajom straszne, hocz i dobre hroniom i dobre so...

Pozdrawiam!
Nathan
... to temat rzeka. Bo jest - o czym zaraz - a tak na prawde jej nie ma. Oczywiscie moge sie mylic, z gory przerpaszam, ale:
- z tego co wiem, uzbrojenie angielskie i francuzkie z XIV / XV w. prawie sie nie roznilo i powoli trendy przenikaly dalej na wschod - czyli np. do nas;
- jedyny wyjatek, na jaki trafilem, to angielscy longbowmani - potrafili zasuwac w prawie pelnej plycie, z tym ze cienszej i ogolnie lepiej dopasowanej niz reszta piechoty;
- polecam ksiazke Osprey'a "Armies of Aungicourt" - linka nie zalacze bo wazy sporo, moge na mail podeslac - razem z paroma innymi pozycjami, ktore uwazane sa za rzetelne.

Sam staram sie odtwarzac angielskiego lucznika, stad pisze, co wiem. Temat drazylem dosc dlugo - konkluzja: koledzy piszacy powyzej maja racje.

Pozdrawiam.
Borg
uzbrojenie angielskie na poczatku XV roznilo sie troche
raz byli do przodu
dwa nosili "plugi"

angielski lucznik (czemu na sile ludzie uzywaja zamiast dlugi luk lonbo³ albo zamiast napiersnik...) o ile wiem nie nosil wiecej niz analogiczy lucznik/kusznik z innych czesci europy zachodniej a skad pomysl ze byla ciensza lub lepiej dopasowana?
Maveius
Yyy... Mam takie pytanko przed przeczytaniem forum,co oczywi¶cie uczyniê:
Jak kupiê materia³ len odpowiednio barwiony to jak zrobiæ na nim symbol wedlów? Wyszyæ, wyprasowaæ -choæ to ma³o historyczne?
Marcvs Acilivs Glabrio
Wyprasowaæ?! Jak na mój gust, na 100% odpada. Wyszyæ, takie moje zdanie.
Poza tym, to co masz ubrane wygl±da mi trochê... dziwnie? Te spodnie i boskie kozaczki... ale poniewa¿ nie jestem wyroczni±, to ju¿ nic nie mówie, tylko dodam, ¿e pod tym k±tem przypominasz Robin Hooda z "Facetów w rajtuzach" icon_wink.gif
Malar
Je¶li chodzi o zbroje je¼dzieckie to ponoæ Anglicy lubili he³my typu ¯abi Pysk.
synek
a ja jeszcze raz zapytam crazy.gif
Jaki okres historyczny chcesz robiæ???? Bo to jest na pocz±tku najwa¿niejsze. XII,XIII,XIV,XVw? i jakie lata? i jeszcze przyda³o by siê geograficznie okre¶liæ
Ci±gle nie moge siê tego doczytaæ smile.gif ± pytam bo sam nie potrafie okre¶liæ.
Wszyscy tutaj z chêci± Ci pomo¿emy tylko musimy wiedzieæ co dok³adnie chcesz robiæ bo tak ³o to mo¿emy Ci powiedzieæ ¿e to co masz nijak siê nie ma do rekonstrukcji (a chyba o tym jest to forum) dunno.gif

Ze zdjêcia wygl±dasz na powa¿nego cz³owieka, wiêc prosze podaj jakie¶ daty cokolwiek.

Prosze tracker.gif I POZDRAWIAM

My naprawde chcemy Ci pomóc
Borg
CYTAT
Je¶li chodzi o zbroje je¼dzieckie to ponoæ Anglicy lubili he³my typu ¯abi Pysk.

Ale jak juz co to na turniejach
ludziki won od od zabich pyskow to sa turniejowe helmy
Jest jakis tam wloski barbut z zaba na pysku ale to jeden przyklad i cholera wie czy nie XIX wiek

ps
okreslenia specjalnie przekrecalem
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Czy da³oby siê ten temat jako¶ u³adziæ i zmieniæ mu przede wszystkim nazwê? Bo tu nic o angielskich zbrojach nie ma i tylko chaos bêdzie dla szukaj±cych...

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.