Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nakrycia g³owy mêskie- wczesne
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
LuCK
Czy kto¶ z forumowiczów móg³bynapisaæ, co faceci nosili na g³owach w okresie oko³o IX-XI wieku?
z góry dziêki za odp. smile.gif
Pocisk
nosili np. tego rodzaju czapki, tylko w zaleznosci od terenu troche sie roznily...
http://www.viking-experience.co.uk/authent.../basickit16.htm
sa tez 2 znaleziska kapturow:
http://www.viking-experience.co.uk/authent...basickit13.html
LuCK
O, dziêki ciekawe, ciekawe. My¶lê ¿e podejmê siê uszycia tej czapeczki.
Ale to wikingowie, a co tak troche bardziej na po³udnie, na ziemiach tera¼niejszej polski mo¿na by³o spotkaæ?
Pocisk
jak to bywa ze wczesnym sredniowieczem na ziemiach polskich: trudno powiedziec (przynajmniej takiemu leszczowi jak ja), ale waregowie na Rusi spokojnie...
LuCK
Dla u¶ci¶lenia, to chodzi o czasy Mieszka I smile.gif
krecik_77
jest taka hipoteza ¿e Mieszko nie ¿a³owa³ mieszka, by op³acaæ najemników pochodzenia pomorskiego (jomsborczyków) i skandynawskiego, którzy to walecznie i mê¿nie stawali i budowali, na swój pohybel, pañstwo polskie. Czapeczka obszyta futrem jest, moim skromnym zdaniem, poprawna zarówno na g³owie skandynawskiego wikinga jak i lêdziañskiego kmiecia. Ciekawe sk±d siê wziê³a podobna ca³kiem czapeczka, jeno kapke d³u¿sza, na g³owach XVIIwiecznych warcho³ów sejmikowych ?
LuCK
No to siê cieszê, ¿e jest "poprawna politycznie". Tylko sk±d by tu wzi±æ skórê na t± czapeczkê... no có¿, trzeba bêdzie znowu poszperaæ u babci w komórce smile.gif Chyba ¿e macie inne pomys³y?
A co s±dzicie o tym, co mieszko ma na g³owie na dziesiêcio z³ociszowym banknocie? (jak kto nie wie jak wygl±da taki banknot to tu mo¿na go znale¼æ: http://www.nbp.pl/banknoty/index.html)
Pocisk
To nie musi byc skora. Mozesz ja zrobic z sukna albo grubo przedzionego lnu.
Andrzej Siejeñski
Witam
Mam pytanko dotycz±ce czapeczki nie koniecznie z X w. ale nie chcia³em tworzyæ nowego tematu (tylko proszê siê nie ¶miaæ, jestem po prostu ciekawy). Ka¿dy pewnie zna klasyczny wizerunek Robin Hooda: rajtuzy i fajna czapeczka (czasami z piórkiem). Moje pytanko dotyczy w³a¶nie takiej czapeczki. Na stronach z wykrojami poza kapturami mo¿na czasami znale¼æ inne nakrycia g³owy, ale nigdy nie spotka³em siê z tak± czapeczk±. Czy co¶ takiego w ogóle istnia³o czy jest to tylko wymys³ Hoolywoodu? Je¶li istnia³o to kiedy by³o w u¿yciu i mo¿e kto¶ wie jak co¶ takiego zrobiæ?
Nataniel
Pocisk
ja ja widzialem w polaczeniu ze strojem XV wiecznym
LuCK
CYTAT(pocisk)
To nie musi byc skora. Mozesz ja zrobic z sukna albo grubo przedzionego lnu.

Sukna we³nianego jak mniemam face4.gif:
Pocisk
oczywiscie...
Gotfred
Od pewnego czasu poszukuje wszelkich informacji na temat meskich nakryc glowy (XII-XIIIw). loki08.gif Chodzi mi dokladnie o wystepowanie w tym okresie wszelakich czapek i jakie mialy one mniej wiecej rozgranicznie regionalne (Europa zach.).
Ciekawi mnie tez czy czapki obszyte futrem znane mi z wiekow wczesniejszych uzywane byly rowniez za tamtych czasow czy zostale wyparte jakims innym novum dunno.gif

ratujcie! jester.gif
Robert Bagrit
No to proszê. Niewiele ale co¶ na pocz±tek smile.gif
Czapki i inne

Pozdrawiam
Gotfred
Ale maly odzew w tej sprawie face4.gif
Ja tu nie chce byc mroczny.. a wy mi tak? icon_sad.gif crazy.gif

Ponawiam wiec pytanie, czy czapki welniane, obszyte najczesciej futrem, znane mi raczej ze strojow wczesniejszych (wikingowie) rowniez byly uzywane w XII-XIII wieku??
Owen
Witam
Po pierwsze zasadniczo nakrycia g³owy (poza postaci± tzw. bejbsówki) nie wystêpuj± prawie wogóle. Je¶li za¶ chodzi o wczesn± czapkê z futerkiem to nadal wydaje mi siê ona przegiêciem na letnie imprezy.
Aha Niespotka³em siê z przedstawieniem w ¼ród³ach 12-13 wiecznych z takim nakryciem g³owy.
Pozdrawiam
Bartosz
Hej
S± rysunki naklryæ g³owy dla mê¿czyzn u Gutkowskiej. Sa tez pokazane w Bibli Maciejowskiego. Du¿o ich nie ma ale s±. A wypas dla bogaczy to juz na koniec XIII czapka z pawimi piórami.

Pozdrawiam
Owen
Witam
No fakt pamiêtam jedno przedstawienie z maciejowskiego gdzie go¶ciu jest w szerokim p³askim w sumie kapeluszu, innych nie kojarzê, je¶li mo¿esz Bartoszu to podrzuæ co masz, z Gutkowskiej te¿ jako¶ nie mogê sobie przypomnieæ, co¶ mi siê jako¶ jawi± czapki do¿y weneckiego ale to ju¿ chyba koniec XIII.
Pozdrawiam
Bartosz
Hej Owenie

Z wielk± przyjemno¶cia bym co¶ podrzuci³, ale w³a¶nie mia³em formacik dysku i dni pare minie nim zdobêd± moj± ukochan± knige w obrazkach. Jak j± zdobêdê i bêdê mia³ chwilkê czasu (plus zdobêde photoshopa by poci±æ obrazki) to co¶ mozê zapodam.
W gutkowskiej to kilka tych czapek jest (acz niewiele). Coif, jaki¶ jeden model czapki, której nazwaæ nie umiem, "czpka z otokiem z futra", kaptury (dwa sposoby noszenia na g³owie), jaka¶ czpka na oko filcowa (zdaje siê z Codex Manesse), "kapelusz z pafich piór", "wysoki kapelusz z pawich piór", no i oczywi¶cie wianek:) Te czapki z pawimi piórami to druga po³owa XIII wieku.
za to nakryæ g³owy dla kobiet u Gutkowskiej jest kilka ³adnie narysowanych.
Hej
Vlasta
Hej! Je¶li masz w miarê swobodny dostêp do komputera, to polecam stronê
http://www.kb.nl/kb/manuscripts/search/index.html
tam na dole w pola Date After Before wpisujesz interesuj±cy Ciê okres i pojawia siê lista manuskryptów, s± dobrej jako¶ci zdjêcia miniatur, mo¿na co¶ znale¼æ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Kadlin
Witam!
Czy mog³oby Ci chodziæ o co takiego? Bo takie ryciny znalaz³am w Gutkowskiej, nie odtwarzam tego okresu wiêc nie jestem pewna czy o czym¶ takim my¶la³e¶.
Pozdrawiam!
Owen
Witam
Tak faktycznie to rzeczywi¶cie jest chyba XII/XIII wiek tyle ¿e to Ru¶, a jak wiadomo ona zawsze obfitowa³a w takie klimaty, natomiast dla mnie nadal pozostaje zagadk± nakrycia g³owy na zachodzie (choæ ju¿ co nie co znalaz³em smile.gif )
Pozdrawiam
Gotfred
CYTAT(Owen)
Witam
(...) natomiast dla mnie nadal pozostaje zagadk± nakrycia g³owy na zachodzie (choæ ju¿ co nie co znalaz³em smile.gif )
Pozdrawiam

mam cich± nadziejê, ¿e podzielisz z nami tym ma³ym co nie cem: bigsmile2.gif

Zastanawia mnie te¿ to z jakiego materia³u taka czapka, pokazana u Gutkowskiej, by³a wykonana. Sadze, ¿e nie w±tpliwie by³ to filc, ale czy wed³ug was wchodzi w gre skóra lub jakis inny materia³?
king.gif
Kadlin
Niestety u Gutkowskiej nie jest napisane z czego by³y robione te czapy, tylko ¿e by³y "ujête u do³u sobolow± opuszk±".
W "Historical costumes of England" N. Bradfield, jest kilka szkiców nakryæ g³owy. Je¶li jeste¶cie zainteresowani tym regionem, to dajcie znaæ, postaram siê umie¶cic tu co¶.
KhaToo
Osta³y mi sie na dysku za³±czone fragment Maciejowskiego i nie wiem czego, datowanego na XIIIw (wystarczy spoj¿eæ na he³my w górnych rogach i mo¿na wydedukowaæ okres). Zainteresowa³a mnie ta trójk±tna czapa w stylu "Robin Hood" na nades³anej przez Roberta stronie. Zauwa¿y³em j± na stronie: http://www.dignitas-equestris.de/deq/main.html ,a ¿eby¶cie nie szukali, dodaje od razu interesujace nas foto.
Kadlin
Witam!
Skoro s± zainteresowani to zamieszczam ryciny, nie obcina³am ich, wiêc s± to pe³ne wersje ubraniowe a nie tylko czapy. Je¶li kogo¶ interesuj± inne lata albo opisy do tych rycin, to niech na priv pode¶le meila a postaram siê wiêcej infromacji przes³aæ.
Pozdrawiam!
KhaToo
Fajne to walcowate czapki z 1 rycinki. To jest kó³ko z doszytym bokiem=prostok±tem, czy co¶ abrdziej skomplikowanego?
Bartosz
Zajrzyjcie tu
http://gallery.euroweb.hu/html/zgothic/got...ic/2/index.html

a dok³adniej obrazek: Procession of Canons
3 postaæ od prawej ma ciekaw± czapeczkê
poza tym maj± fajne p³aszczyki z kapturami (chyba, ¿e nosza je pod spodem ale nie wygl±da na to

St Joseph - te¿ ma co¶ na g³ówce
Liadain
Witam

Mam pytanie o trochê wcze¶niejszy okres - IX-XI w. - czy w tym czasie u¿ywano czego¶ tak u¿ytecznego jak kapelusze s³omkowe - z tego co wiem by³a to rzecz do¶æ powszechna zarówno przed jak i po tym okresie, ale niestety nie spotka³am siê z informacjami na ten temat o wczesnym ¶redniowieczu. Có¿ "kapturki" mnie nie urz±dzaj± - ne chroni± za bardzo twarzy od s³oñca, a jak kto¶ ma jasn± cerê... pozostanie tylko krem z filtrem na czas upa³ów. Gdyby kto¶ mia³ jakies wiadomo¶ci, ikonografie czy znaleziska archeo,o kapeluszach s³omkowych by³abym wdziêczna.

Pozdrowienia
Liadain
Bartosz
Hej
odpowied¼ na post KhaToo z poprzedniej strony
to co¶ nieznajome to Codex manesse - pocz±tek XIV wieku (co¶ ko³o 1315 o ile dobrze pamiêtam - pewien nie jestem)
Codex manesse to mo¿esz stosowaæ jak koñcówkê XIII odtwarza¿ lub pocz±tek XIV.
Pod koniec XIII czapki filcowe ponoæ by³y bardzo w modzie - z piórami pawimi.
jo³
lob19
Witam. Interesuje mnie temat nakrycia g³owy w okolocach VIII-X w dla s³owianina / wikinga.

Na allegro znalaz³em co¶ takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36807971
podoba mi siêwizualnie, aczkolwiek wygl±da troche wschodnio. Co o tym my¶licie ico mi doradzacie ?
Je¿eli mia³bym sam szycczapkê to z jakiego materia³u i jak d³uga powinna byæ ?
Z góry dzieki za odpowiedzi.
Czcibor
CYTAT
dla s³owianina / wikinga.

Pragne zauwa¿yæ, ¿e to troche ró¿nica.

A czapa jest madziarska.
kewi
pewnym rozwiazaniem jest helm lamelkowy - mozna samemu zrobi jak ktos sie postara
a wyglada podobnie do tego tu prez ciebie przedstawionego - chodzi mi o ksztalt
lob19
och.. wiem ¿e wiking a s³woianinto ró¿nica. wieidza³em ¿e ktos mi to wypomni crazy.gif
ale i tak dziêki za odpowiedzi.
btw. nie interesuj± mne ihe³my tylko czapki
Zawisza
Link ten pokazuje czapkê madziarsk± w ¿aden sposób nie pasuj±c± dla s³owianina czy wikinga

pozdrawiam
Vislav
Witam
Lob 19 spójrz na to:
czapeczka z filcu

Pozdrowienia Vislav
Svana
Witam,

NIe powiem nic odkrywczego, ale najbardziej populare s± czapki futrzane. Wystarczy przejrzeæ jak±kolwiek stronê ze strojami (jakiej¶ dru¿yny) i zobaczysz prawie ka¿dy facet je nosi. Oczywi¶cie jak nie ma upa³u.
Pozdrawiam
Svana
S³awomir z Che³ma
S³awa!!
Takie czapki obszyte futrem chroni± nie tylko przed zimnem,ale równie¿!!!! przed upa³em wbrew temu co napisa³a Svana.Sam jestem mi³o¶nikiem takich czapek chodzê w czapce z 4 klinów,obszytej srebrnym lisem i muszê powiedzieæ,¿e ¶wietnie siê sprawdza w ka¿dych warunkach pogodowych szczerba.gif !
Svana
Witam

To jak komu w g³owe grzeje,to juz chyba sprawa indywidulana. Mi w takiej czapie jest do¶c ciep³o jezeli chodziæ w niej ca³y dzieñ po s³oñcu.. ale to kwesta...wytrzyma³o¶ci na ¿ar lej±cy siê z nieba.

Svana
Dir
Po za tym wszystko zalezy jaki region ottwarzasz s³owianin to pojêcie wzglêdne poza tym vikingowie tez wytworzyli kilka zroznicowanych kultur i tak jest np jak robisz s³owian wschodnich jest np roska czapka przypominajaca czepek z IX wieku z okolic sankt petersburga ... etc wygl±d czpki obszywanej futrem jaest najprostrzy do zaobserwowania na swoim wizerunku ma j± np zawisza ass.gif patrz kilka linijek wyzej i najprostrzy do zrobienia a przy wypowiedzi slowianina - vikinga to chyba jedyna dla ciebie mozliwosc..... choc na twoim miejscu z gory bym wpierw zastanowi³ sie co chcesz robic szkoda czasu i pieniedzy na mixy...
Krzy¶ko
CYTAT(Dir)
..... choc na twoim miejscu z gory bym wpierw zastanowi³ sie co chcesz robic szkoda czasu i pieniedzy na mixy...

Ani to nie zajmie du¿o czasu ani funduszy nie nadszarpnie... taka obszywana futrem czapa to sie mie¶ci w 20 z³. kupuje sie filc albo inny materia³ na "góre" 4 kliny, obszywamy futerkiem. 3 dni po 3h roboty (tyle mi mniej wiêcej zajê³o) i czapa gotowa
Dir
kwestia zastanowienia sie nad mixem nie dotyczala czapki obszywanej futrem wystepujacej chyba we wszystkich slowianskich badz wikinskich od³amach z reszta cenowo zalezna od materia³ów wykoñczenia etc choæ i tak w miarê tani±, ale okreslenia slowianina/wikinga jezeli sie ktos zaczynajac nie okresli kulturowo i nakupi mixu po uszy a nastepnie stwierdzi cos jest nie tak i bedzie staral sie podporzadkowac wszystko jednej kulturze to wierz mi straci wiele pieniedzy bez sensu......
Krzy¶ko
Racja. Moje niedoczytanie icon_redface.gif
Gotfred
Wracajac do tej lekko zapomnianej dyskusji... blinkie.gif

powiedzcie mi moi drodzy co on ma w³a¶ciwie na g³owie? Mi to wygl±da na po³aczenie czapki zbieracza ry¿u i ptaka drapie¿nego bigsmile2.gif Czy spotka³ siê kto¶ z takim czym¶ wcze¶niej w innych zród³ach?

Aha, ta rycina pochodzi z normanadzkiego psa³terza (1180r)
(ca³o¶æ do zobaczenia tutaj )
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(KhaToo)
Fajne to walcowate czapki z 1 rycinki. To jest kó³ko z doszytym bokiem=prostok±tem, czy co¶ abrdziej skomplikowanego?

Tu sie nic do niczego nie przyszywa, to jest zrobione z filcu. Formowane przy bardzo wysokiej temperaturze. Wszystko z jednego kawalka.

Co do podobienstw miedzy tymi filcowymi nakryciami glowy miedzy wschodem a zachodem, to po przeanalizowaniu zrodel .. wynika w sumie jasno ze w duzej mierze one sa identyczne .. ot chociazby czapki i meloniki z normanadzkiego psa³terza ( zapodany link przez Gotrfryda wyzej) porownac z freskami z Sofi Kijowskiej (Kadlin strone wczesniej podala zdjecie rysunkow nakryc glowy na podstawie m.in. tych freskow)

Co do roznic ... widac wyraznie ze wschod lubuje sie tez w otokach z futra, a zachod wcale. Nie zauwazylem na wschodzie tez tych kapeluszy filcowych ala ¿ydek co sie przewijaja non stop przez biblie maciejowskiego

watcher

watcher
Hildr
Najchêtniej Skandynawia. Proszê o pomys³ na co¶ lekkiego, czyli nie we³na, futro, filc. Takie lniane niemowlêce kapturki z troczkami wydaj± mi siê (u mê¿czyzn) znacznie pó¼niejsze (?), a w ikonografii przewa¿aj± he³my icon_wink.gif

Alternatywnie proszê o skuteczne gus³a na sprowadzenie zachmurzenia bez deszczu.
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Jarogniew
hmm w Birce ponoc znalezli cos, wiecej na znajdziesz TU

choc moze sie nie znaja, bo przeciez nic nie znaleziono ..

a z Rusi to wszystkie te filcowe mycki, meloniki:) i czapy z futerkiem

choc moze nie mam racji... niech specjalisci mnie poprawia jak sie myle

pozdro
Hildr
cool.gif No zaiste, Sighrolfie, ¶liczne zdjêcia! Ju¿ my¶la³am, ¿e chcesz mi obja¶niæ kszta³t kondomu ukazuj±c wsad do tego¿ - ale rozumiem, ¿e to taki obrazkowy podpis crazy.gif
Sighrolf
CYTAT(Jarogniew)
hmm w Birce ponoc znalezli cos, wiecej na znajdziesz TU (..)

Ta strona to generalnie ma³e ¼rod³o wiedzy... Choæby z tego powodu, ¿e cz³owiek na zamieszczonym tam zdjêciu ma szarawary, które nota bene sa tak historyczne jak w.w. przeze mnie czapka tzw. przez polskich reeenactorów "norwe¿ka", ktora tak jak i one zosta³a zaadoptowana z poxniejszej epoki (nie ma ¿adnego potwierdzenia na ich istnienie z okresu który nas interesuje).

Pozdr.

P.S. Chcia¿ ta jego mycka przypomina troche te anglosaskie kondony...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.