Czy kto¶ z forumowiczów móg³bynapisaæ, co faceci nosili na g³owach w okresie oko³o IX-XI wieku?
z góry dziêki za odp.
O, dziêki ciekawe, ciekawe. My¶lê ¿e podejmê siê uszycia tej czapeczki.
Ale to wikingowie, a co tak troche bardziej na po³udnie, na ziemiach tera¼niejszej polski mo¿na by³o spotkaæ?
jak to bywa ze wczesnym sredniowieczem na ziemiach polskich: trudno powiedziec (przynajmniej takiemu leszczowi jak ja), ale waregowie na Rusi spokojnie...
Dla u¶ci¶lenia, to chodzi o czasy Mieszka I
jest taka hipoteza ¿e Mieszko nie ¿a³owa³ mieszka, by op³acaæ najemników pochodzenia pomorskiego (jomsborczyków) i skandynawskiego, którzy to walecznie i mê¿nie stawali i budowali, na swój pohybel, pañstwo polskie. Czapeczka obszyta futrem jest, moim skromnym zdaniem, poprawna zarówno na g³owie skandynawskiego wikinga jak i lêdziañskiego kmiecia. Ciekawe sk±d siê wziê³a podobna ca³kiem czapeczka, jeno kapke d³u¿sza, na g³owach XVIIwiecznych warcho³ów sejmikowych ?
No to siê cieszê, ¿e jest "poprawna politycznie". Tylko sk±d by tu wzi±æ skórê na t± czapeczkê... no có¿, trzeba bêdzie znowu poszperaæ u babci w komórce
Chyba ¿e macie inne pomys³y?
A co s±dzicie o tym, co mieszko ma na g³owie na dziesiêcio z³ociszowym banknocie? (jak kto nie wie jak wygl±da taki banknot to tu mo¿na go znale¼æ:
http://www.nbp.pl/banknoty/index.html)
To nie musi byc skora. Mozesz ja zrobic z sukna albo grubo przedzionego lnu.
Witam
Mam pytanko dotycz±ce czapeczki nie koniecznie z X w. ale nie chcia³em tworzyæ nowego tematu (tylko proszê siê nie ¶miaæ, jestem po prostu ciekawy). Ka¿dy pewnie zna klasyczny wizerunek Robin Hooda: rajtuzy i fajna czapeczka (czasami z piórkiem). Moje pytanko dotyczy w³a¶nie takiej czapeczki. Na stronach z wykrojami poza kapturami mo¿na czasami znale¼æ inne nakrycia g³owy, ale nigdy nie spotka³em siê z tak± czapeczk±. Czy co¶ takiego w ogóle istnia³o czy jest to tylko wymys³ Hoolywoodu? Je¶li istnia³o to kiedy by³o w u¿yciu i mo¿e kto¶ wie jak co¶ takiego zrobiæ?
Nataniel
ja ja widzialem w polaczeniu ze strojem XV wiecznym
CYTAT(pocisk)
To nie musi byc skora. Mozesz ja zrobic z sukna albo grubo przedzionego lnu.
Sukna we³nianego jak mniemam
:
Od pewnego czasu poszukuje wszelkich informacji na temat meskich nakryc glowy (XII-XIIIw).
Chodzi mi dokladnie o wystepowanie w tym okresie wszelakich czapek i jakie mialy one mniej wiecej rozgranicznie regionalne (Europa zach.).
Ciekawi mnie tez czy czapki obszyte futrem znane mi z wiekow wczesniejszych uzywane byly rowniez za tamtych czasow czy zostale wyparte jakims innym novum
ratujcie!
No to proszê. Niewiele ale co¶ na pocz±tek
Czapki i inne
Pozdrawiam
Ale maly odzew w tej sprawie
Ja tu nie chce byc mroczny.. a wy mi tak?
Ponawiam wiec pytanie, czy czapki welniane, obszyte najczesciej futrem, znane mi raczej ze strojow wczesniejszych (wikingowie) rowniez byly uzywane w XII-XIII wieku??
Witam
Po pierwsze zasadniczo nakrycia g³owy (poza postaci± tzw. bejbsówki) nie wystêpuj± prawie wogóle. Je¶li za¶ chodzi o wczesn± czapkê z futerkiem to nadal wydaje mi siê ona przegiêciem na letnie imprezy.
Aha Niespotka³em siê z przedstawieniem w ¼ród³ach 12-13 wiecznych z takim nakryciem g³owy.
Pozdrawiam
Hej
S± rysunki naklryæ g³owy dla mê¿czyzn u Gutkowskiej. Sa tez pokazane w Bibli Maciejowskiego. Du¿o ich nie ma ale s±. A wypas dla bogaczy to juz na koniec XIII czapka z pawimi piórami.
Pozdrawiam
Witam
No fakt pamiêtam jedno przedstawienie z maciejowskiego gdzie go¶ciu jest w szerokim p³askim w sumie kapeluszu, innych nie kojarzê, je¶li mo¿esz Bartoszu to podrzuæ co masz, z Gutkowskiej te¿ jako¶ nie mogê sobie przypomnieæ, co¶ mi siê jako¶ jawi± czapki do¿y weneckiego ale to ju¿ chyba koniec XIII.
Pozdrawiam
Hej Owenie
Z wielk± przyjemno¶cia bym co¶ podrzuci³, ale w³a¶nie mia³em formacik dysku i dni pare minie nim zdobêd± moj± ukochan± knige w obrazkach. Jak j± zdobêdê i bêdê mia³ chwilkê czasu (plus zdobêde photoshopa by poci±æ obrazki) to co¶ mozê zapodam.
W gutkowskiej to kilka tych czapek jest (acz niewiele). Coif, jaki¶ jeden model czapki, której nazwaæ nie umiem, "czpka z otokiem z futra", kaptury (dwa sposoby noszenia na g³owie), jaka¶ czpka na oko filcowa (zdaje siê z Codex Manesse), "kapelusz z pafich piór", "wysoki kapelusz z pawich piór", no i oczywi¶cie wianek:) Te czapki z pawimi piórami to druga po³owa XIII wieku.
za to nakryæ g³owy dla kobiet u Gutkowskiej jest kilka ³adnie narysowanych.
Hej
Hej! Je¶li masz w miarê swobodny dostêp do komputera, to polecam stronê
http://www.kb.nl/kb/manuscripts/search/index.html
tam na dole w pola Date After Before wpisujesz interesuj±cy Ciê okres i pojawia siê lista manuskryptów, s± dobrej jako¶ci zdjêcia miniatur, mo¿na co¶ znale¼æ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam!
Czy mog³oby Ci chodziæ o co takiego? Bo takie ryciny znalaz³am w Gutkowskiej, nie odtwarzam tego okresu wiêc nie jestem pewna czy o czym¶ takim my¶la³e¶.
Pozdrawiam!
Witam
Tak faktycznie to rzeczywi¶cie jest chyba XII/XIII wiek tyle ¿e to Ru¶, a jak wiadomo ona zawsze obfitowa³a w takie klimaty, natomiast dla mnie nadal pozostaje zagadk± nakrycia g³owy na zachodzie (choæ ju¿ co nie co znalaz³em
)
Pozdrawiam
CYTAT(Owen)
Witam
(...) natomiast dla mnie nadal pozostaje zagadk± nakrycia g³owy na zachodzie (choæ ju¿ co nie co znalaz³em
)
Pozdrawiam
mam cich± nadziejê, ¿e podzielisz z nami tym ma³ym co nie cem:
Zastanawia mnie te¿ to z jakiego materia³u taka czapka, pokazana u Gutkowskiej, by³a wykonana. Sadze, ¿e nie w±tpliwie by³ to filc, ale czy wed³ug was wchodzi w gre skóra lub jakis inny materia³?
Niestety u Gutkowskiej nie jest napisane z czego by³y robione te czapy, tylko ¿e by³y "ujête u do³u sobolow± opuszk±".
W "Historical costumes of England" N. Bradfield, jest kilka szkiców nakryæ g³owy. Je¶li jeste¶cie zainteresowani tym regionem, to dajcie znaæ, postaram siê umie¶cic tu co¶.
Osta³y mi sie na dysku za³±czone fragment Maciejowskiego i nie wiem czego, datowanego na XIIIw (wystarczy spoj¿eæ na he³my w górnych rogach i mo¿na wydedukowaæ okres). Zainteresowa³a mnie ta trójk±tna czapa w stylu "Robin Hood" na nades³anej przez Roberta stronie. Zauwa¿y³em j± na stronie:
http://www.dignitas-equestris.de/deq/main.html ,a ¿eby¶cie nie szukali, dodaje od razu interesujace nas foto.
Witam!
Skoro s± zainteresowani to zamieszczam ryciny, nie obcina³am ich, wiêc s± to pe³ne wersje ubraniowe a nie tylko czapy. Je¶li kogo¶ interesuj± inne lata albo opisy do tych rycin, to niech na priv pode¶le meila a postaram siê wiêcej infromacji przes³aæ.
Pozdrawiam!
Fajne to walcowate czapki z 1 rycinki. To jest kó³ko z doszytym bokiem=prostok±tem, czy co¶ abrdziej skomplikowanego?
Zajrzyjcie tu
http://gallery.euroweb.hu/html/zgothic/got...ic/2/index.html
a dok³adniej obrazek: Procession of Canons
3 postaæ od prawej ma ciekaw± czapeczkê
poza tym maj± fajne p³aszczyki z kapturami (chyba, ¿e nosza je pod spodem ale nie wygl±da na to
St Joseph - te¿ ma co¶ na g³ówce
Witam
Mam pytanie o trochê wcze¶niejszy okres - IX-XI w. - czy w tym czasie u¿ywano czego¶ tak u¿ytecznego jak kapelusze s³omkowe - z tego co wiem by³a to rzecz do¶æ powszechna zarówno przed jak i po tym okresie, ale niestety nie spotka³am siê z informacjami na ten temat o wczesnym ¶redniowieczu. Có¿ "kapturki" mnie nie urz±dzaj± - ne chroni± za bardzo twarzy od s³oñca, a jak kto¶ ma jasn± cerê... pozostanie tylko krem z filtrem na czas upa³ów. Gdyby kto¶ mia³ jakies wiadomo¶ci, ikonografie czy znaleziska archeo,o kapeluszach s³omkowych by³abym wdziêczna.
Pozdrowienia
Liadain
Hej
odpowied¼ na post KhaToo z poprzedniej strony
to co¶ nieznajome to Codex manesse - pocz±tek XIV wieku (co¶ ko³o 1315 o ile dobrze pamiêtam - pewien nie jestem)
Codex manesse to mo¿esz stosowaæ jak koñcówkê XIII odtwarza¿ lub pocz±tek XIV.
Pod koniec XIII czapki filcowe ponoæ by³y bardzo w modzie - z piórami pawimi.
jo³
Witam. Interesuje mnie temat nakrycia g³owy w okolocach VIII-X w dla s³owianina / wikinga.
Na allegro znalaz³em co¶ takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36807971
podoba mi siêwizualnie, aczkolwiek wygl±da troche wschodnio. Co o tym my¶licie ico mi doradzacie ?
Je¿eli mia³bym sam szycczapkê to z jakiego materia³u i jak d³uga powinna byæ ?
Z góry dzieki za odpowiedzi.
CYTAT
dla s³owianina / wikinga.
Pragne zauwa¿yæ, ¿e to troche ró¿nica.
A czapa jest madziarska.
pewnym rozwiazaniem jest helm lamelkowy - mozna samemu zrobi jak ktos sie postara
a wyglada podobnie do tego tu prez ciebie przedstawionego - chodzi mi o ksztalt
och.. wiem ¿e wiking a s³woianinto ró¿nica. wieidza³em ¿e ktos mi to wypomni
ale i tak dziêki za odpowiedzi.
btw. nie interesuj± mne ihe³my tylko czapki
Link ten pokazuje czapkê madziarsk± w ¿aden sposób nie pasuj±c± dla s³owianina czy wikinga
pozdrawiam
Witam
Lob 19 spójrz na to:
czapeczka z filcu
Pozdrowienia Vislav
Witam,
NIe powiem nic odkrywczego, ale najbardziej populare s± czapki futrzane. Wystarczy przejrzeæ jak±kolwiek stronê ze strojami (jakiej¶ dru¿yny) i zobaczysz prawie ka¿dy facet je nosi. Oczywi¶cie jak nie ma upa³u.
Pozdrawiam
Svana
S³awa!!
Takie czapki obszyte futrem chroni± nie tylko przed zimnem,ale równie¿!!!! przed upa³em wbrew temu co napisa³a Svana.Sam jestem mi³o¶nikiem takich czapek chodzê w czapce z 4 klinów,obszytej srebrnym lisem i muszê powiedzieæ,¿e ¶wietnie siê sprawdza w ka¿dych warunkach pogodowych
!
Witam
To jak komu w g³owe grzeje,to juz chyba sprawa indywidulana. Mi w takiej czapie jest do¶c ciep³o jezeli chodziæ w niej ca³y dzieñ po s³oñcu.. ale to kwesta...wytrzyma³o¶ci na ¿ar lej±cy siê z nieba.
Svana
Po za tym wszystko zalezy jaki region ottwarzasz s³owianin to pojêcie wzglêdne poza tym vikingowie tez wytworzyli kilka zroznicowanych kultur i tak jest np jak robisz s³owian wschodnich jest np roska czapka przypominajaca czepek z IX wieku z okolic sankt petersburga ... etc wygl±d czpki obszywanej futrem jaest najprostrzy do zaobserwowania na swoim wizerunku ma j± np zawisza
patrz kilka linijek wyzej i najprostrzy do zrobienia a przy wypowiedzi slowianina - vikinga to chyba jedyna dla ciebie mozliwosc..... choc na twoim miejscu z gory bym wpierw zastanowi³ sie co chcesz robic szkoda czasu i pieniedzy na mixy...
CYTAT(Dir)
..... choc na twoim miejscu z gory bym wpierw zastanowi³ sie co chcesz robic szkoda czasu i pieniedzy na mixy...
Ani to nie zajmie du¿o czasu ani funduszy nie nadszarpnie... taka obszywana futrem czapa to sie mie¶ci w 20 z³. kupuje sie filc albo inny materia³ na "góre" 4 kliny, obszywamy futerkiem. 3 dni po 3h roboty (tyle mi mniej wiêcej zajê³o) i czapa gotowa
kwestia zastanowienia sie nad mixem nie dotyczala czapki obszywanej futrem wystepujacej chyba we wszystkich slowianskich badz wikinskich od³amach z reszta cenowo zalezna od materia³ów wykoñczenia etc choæ i tak w miarê tani±, ale okreslenia slowianina/wikinga jezeli sie ktos zaczynajac nie okresli kulturowo i nakupi mixu po uszy a nastepnie stwierdzi cos jest nie tak i bedzie staral sie podporzadkowac wszystko jednej kulturze to wierz mi straci wiele pieniedzy bez sensu......
Racja. Moje niedoczytanie
Wracajac do tej lekko zapomnianej dyskusji...
powiedzcie mi moi drodzy co
on ma w³a¶ciwie na g³owie? Mi to wygl±da na po³aczenie czapki zbieracza ry¿u i ptaka drapie¿nego
Czy spotka³ siê kto¶ z takim czym¶ wcze¶niej w innych zród³ach?
Aha, ta rycina pochodzi z normanadzkiego psa³terza (1180r)
(ca³o¶æ do zobaczenia
tutaj )
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT(KhaToo)
Fajne to walcowate czapki z 1 rycinki. To jest kó³ko z doszytym bokiem=prostok±tem, czy co¶ abrdziej skomplikowanego?
Tu sie nic do niczego nie przyszywa, to jest zrobione z filcu. Formowane przy bardzo wysokiej temperaturze. Wszystko z jednego kawalka.
Co do podobienstw miedzy tymi filcowymi nakryciami glowy miedzy wschodem a zachodem, to po przeanalizowaniu zrodel .. wynika w sumie jasno ze w duzej mierze one sa identyczne .. ot chociazby czapki i meloniki z normanadzkiego psa³terza ( zapodany link przez Gotrfryda wyzej) porownac z freskami z Sofi Kijowskiej (Kadlin strone wczesniej podala zdjecie rysunkow nakryc glowy na podstawie m.in. tych freskow)
Co do roznic ... widac wyraznie ze wschod lubuje sie tez w otokach z futra, a zachod wcale. Nie zauwazylem na wschodzie tez tych kapeluszy filcowych ala ¿ydek co sie przewijaja non stop przez biblie maciejowskiego
watcher
watcher
Najchêtniej Skandynawia. Proszê o pomys³ na co¶ lekkiego, czyli nie we³na, futro, filc. Takie lniane niemowlêce kapturki z troczkami wydaj± mi siê (u mê¿czyzn) znacznie pó¼niejsze (?), a w ikonografii przewa¿aj± he³my
Alternatywnie proszê o skuteczne gus³a na sprowadzenie zachmurzenia bez deszczu.
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
hmm w Birce ponoc znalezli cos, wiecej na znajdziesz
TU
choc moze sie nie znaja, bo przeciez nic nie znaleziono ..
a z Rusi to wszystkie te filcowe mycki, meloniki:) i czapy z futerkiem
choc moze nie mam racji... niech specjalisci mnie poprawia jak sie myle
pozdro
No zaiste, Sighrolfie, ¶liczne zdjêcia! Ju¿ my¶la³am, ¿e chcesz mi obja¶niæ kszta³t kondomu ukazuj±c wsad do tego¿ - ale rozumiem, ¿e to taki obrazkowy podpis
CYTAT(Jarogniew)
hmm w Birce ponoc znalezli cos, wiecej na znajdziesz
TU (..)
Ta strona to generalnie ma³e ¼rod³o wiedzy... Choæby z tego powodu, ¿e cz³owiek na zamieszczonym tam zdjêciu ma szarawary, które nota bene sa tak historyczne jak w.w. przeze mnie czapka tzw. przez polskich reeenactorów "norwe¿ka", ktora tak jak i one zosta³a zaadoptowana z poxniejszej epoki (nie ma ¿adnego potwierdzenia na ich istnienie z okresu który nas interesuje).
Pozdr.
P.S. Chcia¿ ta jego mycka przypomina troche te anglosaskie kondony...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.