Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: nakrycia g³owy mêskie- wczesne
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
BoBeK
Takie ma³e pytanie...... czy szarawary przypadkiem nie zrodzily sie na Rusi? Tak mnie co¶ nasz³o przegl±daj±c Ospreye i tak na offtopie zadaje takie krotkie pytanie :-)
Wojciech
Szarawary swoj poczatek na rusi wziely od ludow turanskich i innych plemion osciennych.

Pozdr.
Jarogniew
CYTAT(Sighrolf)
Ta strona to generalnie ma³e ¼rod³o wiedzy... Choæby z tego powodu, ¿e cz³owiek na zamieszczonym tam zdjêciu ma szarawary, które nota bene sa tak historyczne jak w.w. przeze mnie czapka tzw. przez polskich reeenactorów "norwe¿ka", ktora tak jak i one zosta³a zaadoptowana z poxniejszej epoki (nie ma ¿adnego potwierdzenia na ich istnienie z okresu który nas interesuje).

co do historycznosci szarawar moze masz racje, moze nie:)

a autor stronki podaje nawet zrdlo do czapeczki:

"As a model for the reconstruction of the hat we used the finds from grave 958 at Birka. It was probably a rounded hat of this model. The picture is from Arbmans "Birka - die Gräber", page 383"

oraz skan z w/w ksiazki, przedstawiajacy grob w ktorym czape ta znalezli, no chyba ze czegos nie zrozumialem:)

tak pozatym stronka ta jest strona "The Museum of National Antiquities in Sweden" wiec maja zapewne wiekszy dostep do zrodel niz Ty czy ja, i moga miec racje (choc nie musza)

pozdr.
.j.
Ulf Ko¶cisty
S³awa!
W biuletynie informacyjnym z http://www.historiska.se na temat stroju mam wykrój takiej czapeczki sk³adaj±cej siê z 6 czê¶ci. Jak kto¶ jest zainteresowany to mogê podes³aæ ca³o¶æ.
Narazie wrzucam wykrój czapeczki.
Historika Museet to raczej do¶ pewne ¼ród³o ale oceñcie sami.
Pozdrawiam
Ulf
PS, GOTOWE £ODZIE I WSZYSTKO JEST KLAAAAAAAR!!
Jarogniew
no co tam ró¿owe panterki??

eeeh przecie¿ kilka postów wy¿ej link do Historika Museet by³ juz podany..

pozdro:P
Ulf Ko¶cisty
A faktycznie. Mój b³±d. To chyba z tego wolinowego przepicia:] To teraz w ramach rekompensaty wrzucê co wyszpera³em o czapkach frygijkach.
pozdrawiam
Ulf
Boran
4.jpg to z ospreya. a do Image1.jpg przyda³by sie jaki¶ opis... gdzie, kiedy?
Sighrolf
CYTAT
"As a model for the reconstruction of the hat we used the finds from grave 958 at Birka. It was probably a rounded hat of this model. The picture is from Arbmans "Birka - die Gräber", page 383"

No okej, mój b³±d... Nie znam wszystkich dorobków archeologii, cz³owiek uczy siê na b³êdach.

Pozdr.
Rabiega
Taka refleksja mi siê nasunê³a...tematem jest nakrycie g³owy przeciws³oneczne, a nie nakrycie w ogóle.Ja tam nie chroniê sie przed s³oñcem pod grubym filcem lub futrem crazy.gif .A wy ?
Wolê prosty, postrzêpiony s³omiany kapelusz, powszechny u "pó¼niaków" - i my¶lê ¿e swobodnie mo¿na wywie¶æ analogiê tak¿e dla czasów wcze¶niejszych.To naprawdê chroni przed s³oñcem, materia³ historyczny, wyplatany rêcznie.A ¿e nie ma dokumentacji archeologicznej ?Trudno oczekiwaæ, ¿e s³oma przetrwa tysi±c lat smile.gif .
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
A coby odswierzyc nieco temat, znalazlem taka oto czapeczke z filcu na koniec 12 wieku (a pewnie i troche wstecz i w przod) zrekonstruowana przez francuska grupe.

watcher
Thyrvald
Ja ostatnio uszy³em sobie czapke we³nian±. Wykrój i efekt w za³±czniku.
Pewnie przesiws³onecznie mo¿naby uszyæ z jasego, troche grubszego lnu, jak s±dzicie ?

POzatym cz³owiek z Tollund ma na g³owie czapke przypominaj±c± krojem pó¼niejsze czepce, a nie chce mi sie wierzyæ ¿e krój taki znikn±³ i powtórnie siê pojawi³

Z ró¿nych perspektyw:
http://freepages.genealogy.rootsweb.com/~v...ner/tollund.jpg
http://www.obscurious.co.uk/images/bodies/slides/9.jpg
http://www.hp.uab.edu/image_archive/uj/head01.jpg
http://www.werner-forman-archive.com/Image117.jpg
http://rysensteen.dk/lf/heaney/tollund1.jpg
http://www.cobrafineartgallery.com/media/i...und/the_man.jpg
Krzy¶ko
Czy szpiczasta czapka z 6 klinów bêdzia dalej s³owiañska czy ju¿ madziarska ??
Rabiega
CYTAT(Krzy¶ko)
s³owiañska czy ju¿ madziarska

Ja stawiam na Pannoniê.
Krzy¶ko
hmmmm ?? dunno.gif
Boran
znaczy, ¿e magyarska raczej ;]
Fiodor Bie³yj
CYTAT(Bartosz)
Pod koniec XIII czapki filcowe ponoæ by³y bardzo w modzie - z piórami pawimi.

to pewnie jedna z nich http://manesse.de/img/032.jpg

CYTAT(Watcher)
Co do roznic ... widac wyraznie ze wschod lubuje sie tez w otokach z futra, a zachod wcale

no mam wra¿enie w³a¶nie, ¿e na Zachodzie pod koniec XIII w. to albo nie znali ¶niegu i mrozów icon_rolleyes.gif (mo¿e nie takich jak na Wschodzie, a jednak) albo w nosie mieli odmro¿one uszy dunno.gif

ciekaw jestem jak sobie radzili w Prusach teutoñskich, gdzie wiêkszo¶æ wypraw ody³a siê po lodach zamarznietych rzek i jezior? huh.gif
Aiuto
jak sie przyjzymy Kodeksowi Manesse, to jest tam mnostwo czapek na futrze i kapturow podbijanych futrem sluz±cych jako nakrycia glowy....wiec bez przesady smile.gif
EO
To ja siê podepnê z pytaniem.

Zamierza sobie zrobiæ kapelusz z Kodeksu Manesse, ten z pliku "kapelusz docelowy". Problem w tym, ¿e siedzi on na g³owie owego osobnika do¶æ dziwacznie. Taka nieporadno¶æ w rysunku trochê mnie zdziwi³a, bo w K.M. stroje akurat s± rysowane do¶æ dok³adnie i realistycznie (np. fa³dy). Powycina³em wiêc sobie inne przyk³ady kapeluszy z Kodeksu, ¿eby sprawdziæ, czy wszystkie s± w ten sposób rysowane. No i mam problem, bo nie wszystkie, a w³a¶ciwie ¿aden oprócz jednego (plik "drugi kapelusz w±tpliwy")). Za³±czam wszystkie przyk³ady i pytam:

Czy to ustrojstwo z pawimi piórami faktycznie ma tak siedzieæ na samym czubku g³owy (na jakim¶ filcowym "kominie", albo co?), czy to po prostu wg. Was nieudolno¶æ rysownika?
Tomasz z £añcuta
Dok³adnie taki kapelusz-³±cznie z pawimi piórkami ma mój znajomy Sebastian z Tarnowa. Radzê popytaæ o szczegó³y wykonania i noszenia. Wygl±da³ w nim na Dêbnie do¶æ ciekawie.
EO
Fajnie. Ale nie ka¿dy zna Twojego znajomego Sebastiana z Tarnowa. Mo¿e rzuæ jakim¶ namiarem?
Tomasz z £añcuta
Có¿ - ma ten nick na Freha - w³a¶nie Sebastian z Tarnowa - gadu 672082
CYTAT
To teraz w ramach rekompensaty wrzucê co wyszpera³em o czapkach frygijkach.  
pozdrawiam

To i ja dorzuce bo mi sie kilka rzeczy natrafilo w zwiazku z rekonstrukcja jaka poczynialem rekami mojej zony smile.gif

zalaczam 4 fotki :

nr 1. Frygijki na koscianej tabliczce/oprawie ksiazki z 10 wieku z Metz we Francji

nr 2. Dla ciekawosci - identyczna frygijka na glowie kobiety !!! na obrazie z 15 wieku

(Kunstwerk: Federzeichnung laviert ; Leben Jesu ; Miniatur ; Mähren(?) ; Jo:04:001-030
Dokumentation: 1425 ; Wien ; Österreich ; Wien ; Österreichische Nationalbibliothek ; cod. 485 ; fol. 21r )

Rekonstrukcje powyzszych z recznie robionego filcu z runa owczego ...

nr 3. z wiekszym dziubkiem .. bardziej smerfowym smile.gif .. oraz z wywijk±

nr 4. z mniejszym dziubkiem na glowie szczesliwego modela .. bez wywijki
Vlasta
Hej! Watcherze, jako ¿e bada³e¶ temat, moze dasz radê co¶ powiedzieæ na temat nakryæ g³owy z za³acznika? To te¿ jest wyobra¿enie frygijek? Czy jakie¶ kapturki fiku¶ne?
Pozdrawiam!
Vlasta
Orm W.
Znalaz³em co¶ takiego:
CYTAT
jako ¿e bada³e¶ temat, moze dasz radê co¶ powiedzieæ na temat nakryæ g³owy z za³acznika? To te¿ jest wyobra¿enie frygijek? Czy jakie¶ kapturki fiku¶ne?

a z czego toto ? z maciejewskiego fragment ?
w sumie "frygijka" jak ja nazywamy jest niczym innym jak fikusnym kapturkiem filcowym smile.gif ...

ciezko powiedziec dokladnie co tam jest bo zdjecie jest kiepskie ..ale kaptury to nie sa...
jesli to z maciejeweskiego trza poszukac tam wiecej podobnych przedstawien ..
Bart
To zdecydowanie, nie jest z Maciejowskiego..... A wygl±da faktycznie jak "frygijka". Swoja drog± jak± scenê z ¿ycia Chrystusa przedstawia ten obrazek z kobiet± we frygijce?

Zdrufko
Bartek
Aiuto
to jest samarytanka przy studni, dlatego tez moe ta czapka byc oznaczeniem jej przynaleznosci ( taki symbol ,niekoniecznie zwiazanyz realiami)
Vlasta
Hej! Wyobra¿enie nie jest z Maciejowsiego, tylko st±d, no i tak siê w³a¶nie zastanawia³am,co to jest. Mo¿e to co¶ na podobieñstwo czepeczków, jak te znajdowane w Yorku, czy Dublinie. W sumie jak na czapkê do¶æ d³ugie z ty³u... Chyba, ¿e po prostu niedok³adnie narysowane... dunno.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
svart
Czy kto¶ z frehowiczów móg³by pomóc? ¦wiatos³aw wraz z synami maj± na ³bach takie oto czapki. Niestety nawet malarskie interpretacje materia³u historycznego (np. za³±czonych obrazków) w postaci Kronik Ukrainy nie umo¿liwiaj± mi w³a¶ciwego zrozumienia konstrukcji tej czapy. Nie mam pojêcia czym jest wystaj±cy element otoka, jak zbudowana jest kopu³a tej czapki...
Moze kto¶ sie natkn±³ na materia³y z tym zwi±zane? Mo¿e w jakim¶ muzeum za wschodni± granic± widzia³? Mo¿e ty Vlasta smile.gif?
Bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc.
Czapka jest zrobiona z filcu. Jak jest zbudowana ? Jak kopula na placu sw piotra smile.gif

A tak na serio. Przy tego typu czapkach masz trzy mozliwosci ...

1. zrobic sama czasze z filcu bez otoka

2. zrobic czasze z filcu bez otoka .. i otok zrobic z futra

i to jest wlasnie konstrukcja czapki z twojego pytania ... czasza filcowa, otok z futra oraz oprocz otoka doszyte futrzane "uszka"

3. zrobic czasze z wywinietym otokiem .. jak na zdjeciach ponizej, bedace rekonstrukcjami freskow z Sofii Kijewskiej

A zeby nie bylo czapki filcowe w tym ksztalcie byly nie tylko we wczesnym sredniowieczu ale i w pozniejszych epokach
Ponizej przedstawienia z 15 wieku.

Berek
Nie wiem czy by³a o tym mowa...
Pos±gi przed chrze¶cijañskie równie¿ maj± nakrycia g³owy...

Pozdrawiam
svart
Watcher> Wielkie dziêki, tego mi by³o trzeba. Czas zag³êbiæ sie w we³nê...
Swoj± drog±: czy te miniatury ponizej zdjêcia to kronika radziwi³³owska (mog³em przekrêcic nazwê)? Masz mozliwosc udostêpnic wiêcej skanów?

pozdrawiam
Dani³o z Raroga
¦wiêtos³aw
S³awa

Zastanawia mnie czy czapka z obrazka za³±czona przez Watchera by³a by odpowiednia dla S³owianina ze ¦l±ska IX/X w. A je¶li nie to by³bym wdziêczny za jakie¶ kroje ( znam czapkê z 4 kawa³ków skóry obszytej futrem ale nie wiem jak z jej historyczno¶ci±)

S³awa odpowiadaj±cym
Kordian
witajcie
czy czepki z tej strony http://rozyczka.pl/page2.html pasuj± na XIII wiek (europa zachodnia)
Daria
Mój "drogi" m±¿ admin-patrzy.gif ma ¶wiêt± racje
czapek siê nie szy³o ino lepi³o z runa owczego.
Jak kto¶ zapragnie mieæ czapkê na XII czy XV wiek czy X czy XIV to zapraszam tutaj
http://www.bagrit.pl/kramy/kramy.php?kram=...p;lg=pl&k=1

pozdrówki
Daria
Oczywi¶cie ¿e bêdzie odpowiednia
pod warunkiem ¿e nie bêdzie z czterech klinów icon_sad.gif
powinna byæ ulepiona z owczego runa które dziêki mojej skromnej osobie staje sie czapka filcow±
mo¿na j± obszyæ lisim futerkiem
zapraszam polecam siê
http://www.bagrit.pl/kramy/kramy.php?kram=...p;z_menu=oferta

admin-patrzy.gif

pozdrawiam
Ingrid Bera
Odno¶nie cz³owieka z Tollund - w za³±czniku zdjêcie z zupe³nie innej perspektywy - widaæ krój. Oraz wykrój tego typu nakryæ g³owy (wydaje mi siê, ¿e cz³owiek z Tollund nosi w³a¶nie co¶ takiego, z t± ró¿nic±, ¿e u niego istnieje co¶ na kszta³t "ta¶my" wykoñczeniowej przy samej twarzy).
Razoslaw
CYTAT(Berek)
Posągi przed chrześcijańskie również mają nakrycia głowy...
Właśnie. Posąg ze Zbrucza też ma coś na głowie - jakby dziwnie ściętą czapkę z wyraźnym rondem/podwinięciem/obszyciem i dziwnie płasko się kończącą, co może być zresztą efektem ukruszenia części posągu (albo i nie). A może to słomiany kapelusik?
Dziwię się, że nie był do tej pory przedmiotem dyskusji, choć to jedyne tak wczesne a tak znane przedstawienie nakrycia głowy z terenu Polski.
M¶cidróg
Fragment opisu ze strony Muzeum Archeologicznego w Krakowie:

.....Za postaæ frontaln± powszechnie uznaje siê tê, która posiada najwiêksz± g³owê, a w jej prawej rêce umieszczono, odwrócony otworem w prawo, róg. Postaæ tê uznaje siê za kobiec± ze wzglêdu na wypuk³o¶æ na wysoko¶ci piersi.

Nie spotka³em siê jeszcze z jednoznacznym okre¶leniem "p³ci ca³ego pos±gu"Nasuwa sie pytanie czy w takim razie mo¿na dyskutowaæ o ewntualnych cechach stroju?

http://www.ma.krakow.pl/muzeum/zbiory/swiatowid

pozdrawiam
Boran
CYTAT
przedstawienie nakrycia g³owy z terenu Polski

Ukrainy, ProPana, Ukrainy.
Ale ¿e nie dyskutowano dot±d, to faktycznie dziw bierze...
Rabiega
CYTAT(Boran @ 22:41 22.06.2007) [snapback]193246[/snapback]
CYTAT
przedstawienie nakrycia g³owy z terenu Polski

Ukrainy, ProPana, Ukrainy.
Ale ¿e nie dyskutowano dot±d, to faktycznie dziw bierze...

Gwoli ¶cis³o¶ci i zgodno¶ci z przynale¿no¶ci± pañstwow± - je¶li wzi±æ pod uwagê datowanie, to z Rusi, je¶li chwilê znalezienia - to z Rosji.
Nijak tego nazwaæ Ukrain± siê nie da, bo owa powsta³a w 1991 r.

Pozdrawiam.
Razoslaw
Mo¿e przyjmijmy, ¿e mniej wiêcej na Podolu, zamiast dyskutowaæ czy to Polska, Rosja, Ru¶, Ukraina, bo w tej czê¶ci ¶wiata to takie ustalenia szybko siê dezaktualizuj±... woohoo.gif

Pozdrawiam
svart
CYTAT
Nie spotka³em siê jeszcze z jednoznacznym okre¶leniem "p³ci ca³ego pos±gu"Nasuwa sie pytanie czy w takim razie mo¿na dyskutowaæ o ewntualnych cechach stroju?
Wg. W³odzimierza Szafrañskiego ("Prehistoria religii na ziemiach polskich"), zbruczañski idol jest pozosta³o¶ci± trackich Daków. Co wiêcej, nie jest wyobra¿eniem jednego boga a ca³ego ich panteonu. W takim wypadku pozostaje jedynie przypuszczaæ ¿e prymat patriarchatu narzuca u¿ycie mêskiego nakrycia g³owy.

CYTAT
Pos±g ze Zbrucza te¿ ma co¶ na g³owie - jakby dziwnie ¶ciêt± czapkê z wyra¼nym rondem/podwiniêciem/obszyciem i dziwnie p³asko siê koñcz±c±, co mo¿e byæ zreszt± efektem ukruszenia czê¶ci pos±gu (albo i nie). A mo¿e to s³omiany kapelusik?

Sposób przedstawienia rze¼by jest do¶æ umowny. Spogl±daj±c na twarze trudno znale¼æ realizm znany z antycznej rze¼by. I podobnie¿ bêdzie z kapeluszem - ogólny charakter zosta³ zapewne zachowany ale trudno dociekaæ tu szczegó³ów.
Osobi¶cie kojarzy mi siê z filcowymi ko³pakami z Rusi (ale mnie sie wszystko z Rusi± kojarzy ;)).

Dani³o z Raroga
M¶cidróg
Ostatecznie przyjmuj±c z du¿ym marginesem b³êdu,mo¿na powiedziec ¿e to co¶ na g³owie(g³owach )pos±gu przypomina tak¿e czapy postaci ukazanych na Dyptyku Cesarza Justyniana z VIw.Postacie przedstawione tam to prawdopodobnie Antowie,jak twierdzi Vana lud irañskiego pochodzenia pózniej zeslawizowany.Ale jak wspomnia³em trzeba zachowaæ umiar i margines b³êdu.Ujmuj±c to najpro¶ciej...ryzykownym jest powo³ywanie siê na kszta³t pos±gu przy próbie rekonstrukcji nakrycia g³owy.
Pozdrawiam
BjoernGW
Witam,
Co s±dzicie o kapeluszach s³omianych, by³y u¿ywane, bo nie spotka³em siê w ¿adnym ¼ródle wzmianki.
Pozdrawiam,
Adrian Bjoern
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.