Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ucznicy chor±gwi Bartosza Komorowskiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo > Treningi i spotkania ³ucznicze
Stron: 1, 2, 3
Wezyr
Wskazujcie siê na zdjêciach i odpisujcie zrobimy ³adnie opisane zdjêcie . kole¶ w passiastych spodniach to ja Artur Dumnicki
Wezyr
A to jeszcze pare zdjêæ naszej weso³ej kompaniji
Fanfir
Witaj, Arturze!

Trzecia osoba od lewej, kleczaca kolo tej milej markietanki...to ja smile.gif Dawid Kaczor z Zaworskiej Druzyny Luczniczej. Pozwole sobie takze zidentyfikowac druga osobe od lewej, rowniez kleczaca i zapatrzona gdzies w bok. Jest to Tomasz Tryzna, rowniez z Zaworskiej.

Pragne pozdrowic wszystkich czlonkow choragwi Bartosza. Pamietajcie, ze w nastepnym roku mamy spotkac sie w tym samym skladzie icon_cool.gif

CHWALA DOWODCY! ! !
Ciwun
Witam
Link do zdjêæ z wymarszu z obozu Bartosza Komorowskiego
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=2023

Na Relazie tak¿e wyniki zorganizowanego i przeprowadzonego przez Bartosza z nagrod± Jacka Szymañskiego Turnieju ³ucznictwa tradycyjnego 14.07.2005 na Grunwaldzie
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=1086

Pozdrowienia
Fanfir
CYTAT
Trzecia osoba od lewej,  kleczaca kolo tej milej markietanki...to ja Smile Dawid Kaczor z Zaworskiej Druzyny Luczniczej. Pozwole sobie takze zidentyfikowac druga osobe od lewej, rowniez kleczaca i zapatrzona gdzies w bok. Jest to Tomasz Tryzna, rowniez z Zaworskiej.  

Uuu.. Cos tu pokrecilem... Oczywiscie chodzi o trzecia osobe od PRAWEJ itd. tongue.gif
Cormacus
Witajcie !

Na pocz±tek przesy³am pozdrowienia dla ca³ej mojej NAJWSPANIALSZEJ chor±gwi!! smile.gif

Chcia³bym aby¶my w tym miejscu dyskutowali i podejmowali decyzje dotycz±ce naszej chor±gwi. Je¿eli bêdziemy siê staraæ, a wiadomo ¿e cel nasz nie jest prosty, to organizatorzy Grunwaldu zaakceptuj± na pewno powstanie nowego obozu, oraz powiêkszenie stanu ³uczników.

Pierwsz± sprawê jak± chcia³bym poruszyæ jest wybranie pi±tki ludzi, którzy bêd± przedstawicielami naszej chor±gwi na terenie ca³ego kraju. My¶le ¿e podzia³ na pó³nocny wschód, zachód, po³udniowy wschód, zachód, oraz centrum to dobry pomys³.

Zg³aszajcie swoje kandydatury, oraz wszelkie pomys³y dotycz±ce naszej chor±gwi!

pozdrowienia!

p.s. Na wspólnym zdjêciu, moja osoba to ta klêcz±ca mniej wiêcej po ¶rodku i jak przysta³o na dowódce najbardziej ¶ci¶niêta smile.gif
A tutaj zostawiam bardzo ciekaw± fotke smile.gif
Mathyas
S³awa, Chwa³a i Cha³wa:)!

Istota nieopodal chor±gwi, pierwsza po lewej, w tylnm rzêdzie to ja, Maciej Cierkosz, Maczem zwany z Chor±gwi Ziemi Lwowskiej Ksiêcia W³adys³awa IIgo Opolczyka. Przyznaæ muszê - dali¶my im wszystkim do wiwatu:)! I Krzy¿aków niecnych razili¶my celnie strza³ami i alkohol z³y na wskro¶ skutecznie lalimy po mordach;)! My¶lê ¿e nawet bez wiêkszych starañ uda nam siê sformowaæ nowy obóz i kto wie, mo¿e nawet nie ograniczymy naszej dzia³alno¶ci do pól Grunwaldzkich, mo¿e i podczas innych bitew spotkamy siê razem i poka¿emy na co nas staæ!

W kwestii kandydatur proponujê Artura Dumnickiego na przedstawiciela po³udniowego zachodu. My¶lê ¿e herszt mej kompaniji zaanga¿uje siê w ca³e przedsiêwziêcie i godnie bêdzie nas na tym obszarze reprezentowa³ yes.gif Ja za¶, skromny wirtualny skryba mogê siê podj±æ stworzenia zarzewia strony internetowej Chor±gwii - tu prowadziliby¶my dyskusjê, strona za¶ bylaby nasz± wizytówk±. Je¶li nie macie nic przeciw, w ci±gu tygodnia przedstawi³bym Wam projekt ów witryny.

Pozdrawiam wszystkich, Chwa³a Wam!
Arianrod
a oto i ja, Szara Eminencja Cormaca i jego dziecko z nieprawego ³o¿a :P na zdjêciu zbiorowym za wodzem smile.gif

pomys³y jak dla mnie super. szkoda by by³o, ¿eby taka fantasmagoryczna ekipa siê rozpad³a, wiêc nie traæcie zapa³u, nyo? ca³uski od Oleñki smile.gif
Andrzej Szkwarkowski
Witam wszystkich

Osoba stoj±ca w drugim rzêdzie, pierwsza z prawej to ja czyli Andrzej Szkwarkowski z Chor±gwii Rycerstwa ¦l±skiego -Wratislavia-

pozdrawiam Was gor±co i mam nadzieje na kolejne spotkania w naszym (i nie tylko) gronie
Ka¶
Trzeci od lewej z klêcz±cych, ubrany na czerwono - to na 99% £o¶, czyli Pawe³ Dziliñski (Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej, popularnie zwana Ciechanowem).

PS. Cha³wa dzielnym ³ucznikom smile.gif
Blixa
Witajcie Towarzysze:D
Osóbka w pierwszym rzêdzie, szósta od lewej to ja- Basia elfica:D
Mam nadziejê, ¿e temacik bedzie siê rozwija³ i rozwija³, a plany o stroce- marzenie:D

.... teraz bêdê prze¿ywa³a

Mogliby¶my stworzyc elitarn± grupê ³ucznictwa wyborowego pod dowództwem Cormaca Zdobywcy i Ciemie¿yciela;)

A moze na jakie¶ wyjazdy siê zbierzemy, bo kup± ra¼niej. ja planuje wybraæ siê na Ogrodzieniec. Moja dziewuszka( no dobra - wcale nie moja) - Ari dzika, Ari z³a ( Arianrod) opuszcza w tym czasie domowe ogniosko by siac pogrom na pó³nocy, daletego szukam wspó³podró¿ników, którzy s± w stanie podj±æ ryzyko
A na koniec pok³ony w strone naszego wodza- . Cormacu wspania³y tylko czciæ Cie i podziwiaæ. Ja ju¿ koncze budowaæ o³tarzyk, by móc ka¿dego dnia sk³±daæ ofiar Tobie- Captain my captain:P
Gdybym wiedzia³a jak wcisnaæ na stronkê za³±czniki umie¶ci³abym wszystkie kompromitujace dowódcê zdjecia , a wtedy zrozumielibyscie moje daleko id±ce uwielbienie skierowane na jego skromn± osobê i nic nie by³oby ju¿ takie samo;)

Koniec z t± wazelina:D

Pozdrowionka dla ca³ego oddzia³u
Papatki
Blixa
Ju¿ wiem, ju¿ wiem:D
I nie chcê byæ wiêcej w³a¶cicielk± aparatu:(
Blixa
to nie koniec
Blixa
i jeszcze co¶
Cormacus
Co za kompromitacje... smile.gif Nie wyrazi³em zgody i nie przekaza³em praw autorskich!!

Ba¶, zostaniesz za to zlinczowana pejczykiem (w ulubionym stylu) cool.gif

Przysy³ajcie dalej swoje fotki. Ja niebawem równie¿ co¶ przeka¿e.

Chcia³bym równie¿ og³osiæ, i¿ chod¼ minê³o dopiero kilka dni to pojawia siê wiele pomys³ów które pomog± rozwojowi naszej Chor±gwi.
Jednym z nich, na pewno przes±dzonym, jest wyszycie jednakowych tunik dla ca³ego odzia³u. Najlepiej by to by³y tuniki bia³o-czerwone. Ja my¶le o dwóch pasach pionowych. Co Wy o tym s±dzicie ³ucznicy?

Pozdrawiam
Owen
Hej
Na zdjêciu mnie nie ma, ale bawi³em siê z wami ca³kiem przyjemnie na bitwie smile.gif.

CYTAT
Jednym z nich, na pewno przes±dzonym, jest wyszycie jednakowych tunik dla ca³ego odzia³u. Najlepiej by to by³y tuniki bia³o-czerwone. Ja my¶le o dwóch pasach pionowych. Co Wy o tym s±dzicie ³ucznicy?

Je¶li mogê co¶ sugerowaæ, to nie id¼cie w te mroczne klimaty "tuniczkowo/rycerskie". Czego¶ takiego nie by³o po prostu a warto by by³o, ¿eby je¶li ju¿ co¶ robiæ to porz±dnie. Postarajcie siê stworzyæ dobry historyczny oddzia³ ³uczniczy.
Co do uniformizacji, to zasadniczo jak na ten okres to bêdzie du¿o, jak bêd± naszyte na przeszywanicach lub kapturach, ma³e tarczki ze znakiem ze sztandaru. Motyw stosowany w wojskach zaciêznych.

Jesli macie ochotê rozmawiaæ nad innymi zmianami, to mo¿emy to tu zrobiæ smile.gif.
Pozdrawiam
Arianrod
Ok, zdjêcia zdjêciami, Bartka mo¿na kompromitowaæ, ale mnie? :> Niedobra Basia :P
Owen'ie, czy jako specjalista móg³by¶ mi dostarczyæ informacji na temat stroju ³uczników? Bêdê wdziêczna. Mo¿e byæ tu lub na e-mail: alinoy@o2.pl
Na cze¶æ naszego dowódcy, po trzykroæ WIRUJ SMALEC :P
a wiecie jak za wami têskniê? angsad.gif
Owen
Hej
Co do stroju to mo¿e tutaj. Specjalist± specjalnym siê nie czujê, ale powiedzmy ¿e mo¿emy o tym porozmawiaæ.
Przede wszystkim, przykro mi drogie panie, ale ³ucznicy w wojsku chor±gwianym to jednak faceci. Ale spoko, rozumiem ¿e panie chc± te¿ siê bawiæ, wiêc przyjmijmy to. Teraz s± dwie drogi do ustalenia. Albo wystêpujecie jako kobiety albo mê¿czy¼ni. Czujecie ró¿nicê w stroju, prawda?? ;).
Zasadniczo ³ucznicy, to ubo¿sze warstwy spo³eczeñstwa. Zagdak± jest jak to funkcjonowa³o w Polsce w tym okresie. (Najprawdopodobniej nie by³o takich regularnych formacji) Ale mo¿na korzystaæ od nie¶miertelnych Angoli ;). O stroju na freha, by³y pisane ju¿ grube tomy, ale w takim razie napiszê pokrótce, co moim zdaniem powinno sk³adaæ siê na ³ucznika smile.gif.:
-koszula lniana bia³a(raczej nie ¶nie¿no bia³a)
-gacie lniane bia³e (jw.)
-nogawice rozdzielne sznurowane do gaci lub dubletu.
-dublet
-robe (proste z d³ugimi rêkawami i rozsze¿ane 4 klinami na dole)
-pasek cienki z replik± sprz±czki (¿elazn± kut± lub odlewan± br±zow±)
-buty rêcznie szyte niskie
-nakrycie g³owy filcowe

To tyle na pocz±tek je¶li chodzi o mêski strój z tego okresu. Co do kolorów to raczej ma³o intensywne. Napewno nie czarne.
Pozdrawiam
Arianrod
Pewnie, ¿e czujemy ró¿nicê. Pytanie tylko brzmi, czy wiedz±c, ¿e kobitki "to tak nie bardzo", mo¿emy w ogóle wystêpowaæ w stroju, powiedzmy, bardziej kobiecym... Do turnieju to mo¿e i nie szkodzi, ale do bitwy w sukni nie pójdê, wiêc trzeba udawaæ twardziela ;) a obawiam siê, ¿e w pe³nym stroju mêskim inteligentnie wygl±daæ nie bêdê :/ tak czy inaczej czeka mnie sporo roboty, ale co to jest, dla takiego prawdziwego faceta z jajami jak ja :P Wielkie dziêki :)
Cormacus
Typowy strój ni¿ej warstwy, jak opisa³ to Owen. Co do stroju bojowego, to wymogi narzucaj± nam organizatorzy, wiêc one siê nie zmieni±. Jednak¿e ja dodam co¶ od siebie. Na przysz³y rok os³ona g³owy bêdzie ogranicza³a siê jedynie do czepca kolczego lub kapalinu. (ew. jak kto¶ chce to i to)
Pomys³ z tunikami mo¿na zast±piæ rzeczywi¶cie naszywanym na przyszywanice herbem naszej chor±gwi. Problem tutaj pojawia siê gdy kto¶ bêdzie chcia³ ubraæ kolczugê. Nie mo¿na równie¿ zapomnieæ i¿ w zamy¶le, nasz odzia³ jest odzia³em najemnym, wiêc po namysle nie bardzo widze nas jednakowo ubranych jak typowa pancerna chor±giew. (w istocie sprawy, i tak ¿adna chor±giew nie mia³a jednakowych strojów. Próbowa³o co¶ Podole ale jednak im nie wysz³o smile.gif )
Blixa
Ja wola³abym bia³o czerwone krawaty przewiazywane niczym piracka opaska na kapturze kolczym:P

Czy naprawedê zostanê zlinczowana? Serio, serio? Moje serce sie raduje:D Mam nadziejê, ze to nie bêda puste obietnice! Ju¿ siê rozochoci³am!:> A jednak marzenia siê spe³niaj±:D
Gdybym wiedzia³a, ¿e spotka mnie lincz pejczykiem zrobi³abym wiecej fotek DOWÓDCY:D

Pozdrowionka
Cormacus
A co by¶cie powiedzieli na szarfy z wychawtowanym herbem?? Pomys³ naszywki odpadnie gdy bêdzie kolczuga, ale szarfa... hmmm?

ps - thx Olu smile.gif
Owen
Hej
Je¶li kto¶ chce wystêpowaæ w kolczej (przeszywê pod ni± i tak powinien mieæ). To mo¿e sobie szarfê w kolorach zawi±zaæ na he³mie, co moim zdaniem jestr lepsz± opcj± ni¿ szarfa na ramieniu, która mi siê kojarzy jako¶ ma³o pozytywnie ;).
Co do kapturów kolczych, to pod nimi nie mo¿e byæ sama g³owa, pomy¶lcie nad jakim¶ przeszywanym wy¶cieleniem pod nimi. Oczywi¶cie jako he³m ³uczniczy ³apie siê te¿ ³ebka bez zas³ony.
Poza tym chcia³bym poruszyæ ju¿ dyskutowany temat "ko³czanów". Je¶li chcecie kombinowaæ z ³ucznikami na styl zachodni, to tam co¶ takiego nie egzystowa³o.
Papa
Owen
Hej jeszcze co do sukienek, na polu bitwy, to mo¿e widzia³bym to nawet chêtniej, ni¿ przebieranie siê za facetów. Myslê, ¿e mo¿na za³o¿yæ na jakie¶ proste lniane cotte simple, przeszywkê, ³ebkê, ³uk i wio smile.gif.
To taki pomys³, ale my¶lê ¿e nawet do przyjêcia smile.gif.
Pozdrawiam
Arianrod
nie ko³czany? :/ a co? bo ja siem na niczym nie znam :/ no, najwy¿ej na torturowaniu Bartka ;) suknie s± mimo wszystko nie praktyczne, choæ z pewno¶ci± by³o by to nam na rêkê...
Arianrod
te fotki w necie znalazlam :)
Arianrod
Bo¿e, chroñ mnie przed ortografi± -_-'
Cormacus
Bez przesady. Ko³czany mog± byæ. Powiem wiêcej, musz± byæ bo je¿eli dostaniemy podobn± ilo¶æ strza³ albo nawet wiêksz± to sie nie zabierzemy. Nie mo¿emy tez wzorowaæ sie na zachodnich ³ucznikach. S± dwie koncepcje: To maj± byæ albo £ucznicy Chor±gwi ziemi Che³miñskiej, lub te¿ najemnicy, czyli raczej je¿eli chodzi o Polaków wschodnie ziemie.

Chcia³bym poza t± spraw± ponownie poruszyæ w±tek namiestnictwa. Zastanówcie siê.

p.s. - Dziewczyny, co jest przyjemnego w torturowaniu mnie dunno.gif
Owen
Dobra, to podrzucê skany ze znanego Ospreya.
Niez³y jak na pocz±tek i w miarê wiarygodny.
Cormacus
ca³kiem niez³e, tylko musze wyperswadowaæ niektórym, ¿e jedna sztuka broni (³uk) do wyposa¿enia ³ucznika to troszke za ma³o. Musza byæ puklerze i przynajmniej sztylety, a lepiej kordy przy pasie. Jako¶ to musi wygl±daæ
Arianrod
Sztylecik fajna rzecz, ale i tak do bitwy nam go wzi±¶æ nie pozwol± :/
A w torturowaniu takiego dziarskiego dowódcy jak Ty Bartku, jest sama rozkosz :) A co, ¼le Ci by³o? :>
Przemys³aw
Witam witam i o zdrowko sie pytam:D...Jesli chodzi o mnie to pomysl z choragwi± najemna jest pomys³em iscie genialnym szczerba.gif co prawda w tym roku mnie do bitwy nie dopuszczono ale juz w przysz³ym nie daruje bum.gif sadze zatem iz do twoich £uczników Bartku zaliczac sie moge?
Cormacus
Spokojnie moja Lady... Po to jest dowódca by za³atwiaæ takie sprawy jak broñ przyboczna. Wiêcej info o tym uzyskasz jak sie zg³osisz do mnie na gg
Przemku, jak bedzie sprzêt to wyjdziesz.

Je¿eli macie swoje ³adne zdjêcia ³ucznicze (niekoniecznie z Grunwaldu) to równiez je zamieszczajcie.

Pzdr
Student_Kartuzy
Hmmm... Jak ju¿ mowa o kompromituj±cych zdjêciach to i ja mam ich kilka, lecz maja za du¿y rozmiar face4.gif
Lecz jeszcze zobaczymy, co zrobiê z tym fantem... szczerba.gif
Jedno jest z naszym wspania³ym Dowódc±, który chcia³ zrobiæ przera¿aj±c± minê, gdy jego namiot zosta³ przeniesiony spory kawa³ek od obozowiska oko³o 5 nad ranem cool.gif filmik z tego te¿ niczego sobie, je¶li braæ pod uwagê to, i¿ krêci³a go osoba, która w ci±gu 3 dni spa³a oko³o 8 godz. smile.gif
Pozdrawiam Tomasz
Jeden ze "wspania³ych wartowników "
Blixa
Ja mam ³adne zdjecia, ale nie ³ucznicze angsad.gif Bêde p³akusiaæ Niech mnie kto¶ przytuli ;(
Ale nie bede rozpacza³±, trzasnê sobie drzwiami i tyle

jesli chodzi o jakie¶ tuniczki to ja siê identyfiukujê z dru¿yn± kobitek walczacych Morrigan i chcia³abym do boju zak³adaæ na siebie tuniczkê w barwach tej dru¿ynki- je¶li ³ucznicy tuniczki nosili(?)

Mam nadziejê, ¿e w przysz³y roku widzimy siê w takim samym lub powiêkszonym sk³adzie!!!!
Naprawdê nikt na turniej do Ogrodzieñca sie nie wybiera? Bo znowu bede p³akusiaæangsad.gif

Tomaszu, ch³opczê drogi:D Rozmiar fotki mozesz zmniejszyæ w chyba kazdym programie, w którym da sie je otworzyæ. Mozesz je zmolestowac zwyk³ym paintem i zamieszczaj, bo dowódca jest po to zeby go kompromitowaæ
Brakuje mi tych tortur zarówno porannych, popo³udniowych, wieczornych jak i nocnych:D
Arianrod
porannych? Basik, ponios³a Ciê wyobra¼nia :P Dla nas rano nie istnieje. jest noc i od razu po³udnie :) a zdjêcia popieram. Z rado¶ci± pozlewam z mego wzoru i idola ( ¿e o mym rycerzu nie wspomnê) Bartku :) Wnoszê te¿ postulat, by dorwaæ ch³opki z Maurycego, oni maj± inne zabawne fotki wodza :P
Deathwalker
Za pozwoloniem od Bartka ez dorzuce swoje 3 grosze ... rozmawialm w tym roku z organizatorem i przyzwolil na jednakowe stroje dla wszystkich lucznikow polskich ( czyt moich i Bartka ) . Koncepcja niezla ale proponuje sie zanstanowic nad ewentualnym elementem odrozniajacym ich - oboje mamy podobne znaki na choragwiach wiec bedzie ciezko odroznic . Mam taka luzna propozycje czarnych przeszywanic , kapalinow , naramiennikow oraz metalowych karwaszy . Do tego czerwone szarfy choragwiane przypinane do paska i problem zazegnany . Niestety nie mozna znacznikow nosic na nadgarstku , glowie i ramieniu gdyz tak czerwone szarfy nosza dowodcy .
rozroznieniem mogly byc np kolor spodni /nogawic itp
Co o tym sadzicie ?

Pozdrawiam ,
Ola
£ucznicy polscy
Arianrod
ehm... tylko kogo bêdzie na to staæ? :/ zaczynamy odrobinê fantazjowaæ... Jako¶ nie wierzê, ¿eby organizatorzy dali nam kasê na jakie¶ oznaczenia, skoro nie maj± ich za bardzo nawet "konserwy", a im by siê to bardzo przyda³o... nie wiem, ale to powinno byæ co¶ ³atwego do zdobycia/wykonania, trwa³ego i taniego, nyo?
Owen
O kurcze rozma¿y³em, siê Czarny Regiment £uczników, eh piêknie. Szatan jest z nami generalnie devil.gif blinkie.gif
Arianrod
:P
Przemys³aw
Ech...Kurcze...Moim zdaniem to Czarny regiment ³uczniczy to bardzo... devil.gif yes.gif Mroczny i Z³y devil.gif yes.gif pomys³ icon_mrgreen.gif Wyobrazcie sobie ten efekt gdy wychodzili bysmy na pole bitwy:) Do tego wyuczony szyk i pie¶ñ na ustach...Mozna by sprubowaæ byæ najlepiej zorganizowana Chor±gwi± na polu bitwy icon_cool.gif A tak swoja drog± to bez obaw Bartku niestety caly rok przed nami do Grunwaldu wiec zd±¿e skompletowaæ rynsztunek bojowy.
I w planach obozowych na przysz³y rok proponuje za³ozenie kuchni i normalnych posi³ków.Dowodctwo nad kuchnia moge obj±æ ja...oczywi¶cie jesli sie na to szanowny dowodca king.gif i mam nadzieje ze istniej±ca od czasu manewrów demokracja zgodzi szczerba.gif Pozdrawiam wszystkich £uczników a w szczegulno¶ci Bartka, Basie i Ole!!(wasz arbuz ³adnie lata³)
Cormacus
Przemys³awie, jaka demokracja? smile.gif Ewentualnie hmm... liberalna monarchia.
Olu, nie wiem czy to bêdzie dobry pomys³. Po pierwsze wola³bym nawi±zaæ do wojsk najemnych jakimi jeste¶my. Co prawda pod chor±gwi± Che³miñsk± ale jednak najemnymi. Bêde d±¿y³ do jednakowego wyposa¿enia ale nie koniecznie w tym samym kolorze. Dopiero na wyposa¿enie w gre bêd± wchodziæ tuniki, znaki lub szarfy (do uzgodnienia). Jednak¿e ka¿dy pomys³ podany do dyskusji to krok do przodu w reformie naszego odzia³u.

Teraz cienta riposta dla mojego odzia³u: Rozmawiamy tutaj o powa¿nych sprawach które zawa¿± o przysz³o¶ci polskich ³uczników, wiêc zachowujcie siê powa¿nie i nie piszcie postów które nic nie wnosz±!

Pozdrawiam
Deathwalker
Jaki czarny regiment ?? Czy na powaznie mam przesylac do kazdego zdania ryciny?? Nie przesadzajny ... Aha i jeszcze jedno - czy ja wspominalam o cztmkolwiek od organizartorow ?? Nie jedynie powiedzialam ze zgodzil sie na to abysmy sie jednoakowo uzbroili ,

Pozdrawiam
ola
Arianrod
powa¿nie, powa¿nie... :/ no to ja siê ju¿ nie wypowiadam :P mnie tam na uzbrojenie nie staæ, ale ja i tak jestem w innym oddziale wiêc to nie moj interes.
Bartku, Tobie rozkazywaæ, mnie s³uchaæ. Zaproponowa³abym karê w postaci paru porz±dnych klapsów, ale to niepowa¿ne i nie wnosi nic do rozmowy :P
Ca³uski Przemku :* Wezmê mojego K³êbka to Ci mo¿e pomo¿e kuchni± zarz±dzaæ :)
Cormacus
Zapytajcie siê ludzi z Chor±gwi czy kto¶ ma ochote pojechaæ na turniej ³uczniczy do Gniewu. Decydowaæ siê szybko! Turniej ma odbyæ siê 30/31 lipca.
Fanfir
Uwazam, ze nie trzeba jednakowo sie uzbrajac, bo:
1) Kto bedzie wychodzil do bitwy w czarnej przeszywce az prosi sie zebyc zostac upieczonym na sloncu
2) Kto ma fundusze zeby zakupic caly ten sprzet? Trzeba miec na wzgledzie, ze niektore osoby maja juz np. przeszywki w innym kolorze.
3) Lepiej zafundowac sobie jakis badges stworzony specjalnie dla nas i tylko dla nas ZAREZERWOWANY.
4) Wydaje mi sie, ze wystarczy jakas czesc garderoby np. szarfa, szalik, cokolwiek w odpowiednim kolorze, aby zaczac sie odrozniac.
5) Razem ze Studentem vel Tomkiem Tryzna doszlismy do wniosku, ze ladnym elementem, ktory by nas odroznial bylaby taka mini-tarcza przytroczona do ramienia. Tarcza trojkatna, mala(mniej wiecej od barku do lokci) , profilowana i przywiazana do ramienia rzemykami tudziez innym wiazadlem.

Warto by wybrac 2-4 adiutantow, ktorych umiesciloby sie w newralgicznych czesciach naszego szyku co by zaslyszane rozkazy odpwowiednio mogli zakomunikowac reszcie. Na tegorocznym Grunwaldzie osoby, ktore byly w znacznym oddaleniu od dowodcy nie slyszaly wyraznie rozkazow i stad momentami poruszalismy sie dosc chaotycznie. Adiutanci mieliby temu zapobiec.
rudolf
Witam,
Ten w wielki cz³owiek w bia³ym czepku to ja, czyli Grzegorz Gogacz, po mojej lewej S³awomir K., po prawej El¿bieta G. (nasza markietanka). Ca³a trójka z Choragwi Podolskiej, z Braci Mieczowych.

Moje sugestie i poropozycje:

1.Os³ona g³owy, dobrze jesli wchodzily by tyko czepce kolcze i ³ebki ew. kapaliny. ¯adnych he³mów z kratka icon_neutral.gif

2.Troche ujednolicony strój, moze nie tabardy ale naszywki...

3.£uki... Trzeba sie zdecydowac, albo uczynicy angielscy czyli same ³uki wielkie, albo najemnicy polscy czyli ³uki zwyk³e oraz czesc refleksyjnych. Choc po namysle smile.gif moze byc tak jak bylo smile.gif

4.Strzelanie z szachownicy... jest ok ale jesli w oddziale wiecej ludzi, chodzi o to zeby nie wypuszczac jak najwiecej strza³ w salwie.

5.Markietanki. ¯adnych strojów dworskich, i tez generalnie historycznie prosze. Trzeba tez zorganizowac wczesniej jakies pojemniki na wode w miare nie mroczace smile.gif

6.Chor±zy. Wiece zycia i orientacji. Czasem nie s³ychac dowódcy wiec fajnie zeby pewne komendy by³y sygnalizowane tez sztandarem.

7.Sierzant. Na drugim koncu oddzia³u s³abiej s³ychac dowódce. Przyda³ by sie ktos kto powtarza komendy. Genialnie ta role spe³nia³ ch³opak ktory na zdjeciu kleczy obok sztandaru. Przyda³ sie zw³aszcza przy równaniu szyku.

8. Nie jestem przekonany co do celowosci tworzenia odzielnego obozu. Jade na wyjazd z 20 znajomymi z bractawa którzy tworza super oboz choragwialny i nagle musze mieszkac gdzies. Ciezko sie z tym pogodzic icon_cry.gif

tongue.gif Na pewno cos jeszcze wymysle i sie jeszcze napisze.
Arianrod
ale obóz pewnie i tak nie by³by przymusowy, mam racjê? nic na si³e. A dobrze jest siê integrowaæ odpowiednio przed bojem. Jak dla mnie argumenty Fanfira s± bardzo do rzeczy. bardzo dobrze to uj±³e¶, podpisujê siê obydwoma ³apkami
Blixa
Nie muisz mieszkac z ³ucznikami, nic narzuconego Wydaje mi siê, ze to powinien byæ przywilej nie obowiazek. Ci, którzy chcieli mieszkali w obozie ³uczniczym i mi to pasuje, a klimacik by³ super

Jestem przeciwna identycznym strojom, bo mam dylemat przez to, ¿e identyfikujê sie z inn± dru¿yn, która swoje barwy ju¿ posiada- oczywiscie piêkne barwy ( Ola, wspieraj mnie i nasz± czarna gapciê:D)
Podoba mi siê pomys³ z naszywanymi herbami, natomiiast ustalanie rodzaju ³yku to pewna abstrakcja, która z góry by zlikwidowa³a wiele osób chcacych do nas nalezeæ. Ja nie kupiê nic poza d³ugim ¶licznym, angielskim ³ucznikiem, bo jestem w takowych zakofana i ju¿. A pewnie znajdzie sie te¿ wielu zwolenników ³uczków refleksyjnych, którzy swe dzieciê juz maja i wymieniaæ na lepszy model nie chc± Dobrym pomys³em by³oby ewentualne podzielenie ludzi w szyku ze wzgledu na rodzaj ³uku ( jeden rzad angllkiki, drugi wschodnie)

A na koniec troszkê p³aczu i biadolenie. Fajnie, ze w tym roku uda³o sie zorganizowaæ obóz dla ³uczników, ale tam by³ straszny syf. Gdybysmy chcieli w przysz³ym roku te¿ obóz tworzyæ to jakie¶ zasady powinny zaistnieæ np. brak plastików, wyrzucanie ¶meici do kosza, mroczne rzeczy w odstawkê
W tyj roku przy ognisku chaos i wszêdzie chaos by Je¶li chcemy tworzyæ obóz zacznijmy od podstaw. Towarzysze, apleujê do waszych zdrowych rozs±dków- wspierajcie mnie:D

Przemku dzieki za pozdrowionka, róniez pozdrawiam i sciskam
Trzymajcie siê wszyscy ciueplutko
Arianrod
Adiutanci to te¿ bardzo dobry pomys³. O tym samym mowi³am, tym bardziej, ¿e przydadz± siê nie tylko w czasie bitwy, ale i w obosie, szczegolnie je¿eli chor±giew bêdzie faktycznie du¿a (co ciê¿ko przewidzieæ w tej chwili). Nasz dowodca to heros i twardziel, ale my¶lê, ¿e odci±¿enie go choæ trochê to mimo wszystko nie taki zly pomys³. Oczywi¶cie o ile zechce podzieliæ siê w³adz± ;) I je¿eli znajd± siê ludzie na których bêdzie mog³ polegaæ na tyle by im powierzyæ czê¶æ swoich zadañ nie boj±c siê o ich wykonanie... My¶lê, ¿e to by nieco poprawi³o organizacjê, nyo? Ale co ja tam wiem... :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.