Witam
David tudzie¿ Fanfirem zwany opisa³, jaki s± nasze przemy¶lenia na owy temat, lecz ja jeszcze co¶ o siebie dorzucê...
Co siê tyczy regimentu to by¶my siê usma¿yli na miêkko ! Aczkolwiek normalnie sam szatan by by³!
Raz na turnieju widzia³em ow± metalowa mini tarczê ³adnie wyprofilowan± na dwa paski ¶ci±gana a na niej Herb! By³a to nagroda zrobiona czy ufundowana przez Donata (pozdrawiam) normalnie cacuszko wydaje mi siê, i¿ by³by to o wiele lepszy pomys³ ni¿ taki sam sprzêt czy te¿ ubiór(a no i ró¿nica cenowa by do¶æ du¿a by³a)! W sumie to, je¶li mamy byæ najemnikami to nie mamy obowi±zku byæ tak samo przywdziani czy¿ nie tak ? Nasz sprzêt mo¿e byæ podobny, lecz nie musi
! Aczkolwiek wypada³oby aby¶my mieli w³a¶nie jaki¶ znak rozpoznawczy (czyt. Np. owy Herb na ramieniu)
Co do tych podzia³ów na ³uki wschodnie i d³ugie to moim zdaniem jest to do¶æ ciekawy pomys³... Szachownica, z przodu jedne ³uki z ty³u drugie ech wszyscy w tym samym momencie wypuszczaj± strza³y... Po czym w jednej chwili ów grad strza³ zaæmiewa s³oñce i spada z gromi±c± si³a na naszych przeciwników! Ech... Ta fantazja
Taki mój ma³y koncept hehe
Je¶li chodzi o utworzenie oddzielnego obozu to pokazaliby¶my organizatorom, ¿e poza tym, i¿ jeste¶my ¶wietnymi ³ucznikami potrafimy dodaæ co¶ od siebie. Fakt ów by³by za¶wiadczeniem, ¿e rzeczywi¶cie zale¿y nam na tym, aby to wszystko jak najlepiej wysz³o! Wydaje mi siê, i¿ by to docenili! A je¶li chodzi o przebywanie w obozie to przecie¿ jak kto¶ bêdzie chcia³ gdzie¶ indziej kimaæ to ju¿ jego sprawa. Ja, np. pierwszej nocy lata³em z Ghostem w zasadzie po kilku obozach i by³o oki, lecz pó¼niej stwierdzili¶my, i¿ najlepiej by³o jednak u nas, wiêc kolejne dni i noce spêdzali¶my w szczególno¶ci w naszym obozowisku i uwierzcie mi, nie by³o czego ¿a³owaæ!
No to by by³o na tyle bynajmniej na razie a je¶li za¶ chodzi o Gniew to wraz z Davidem rozwa¿amy przyjazd do Gniewu, lecz jest on z mej strony uzale¿niony od kilku czynników w zwi±zku, z czym nie zosta³o jeszcze przes±dzone czy bêdziemy czy te¿ nie!
Pozdrawiam
Cóz mnie niestetyn na Gniewie byæ nie mo¿e bo wyprawiam urodzinki:( (osiemnaste zreszta)...co za tym idzie bedzie sporo kasy na rynsztunek i uzbrojenie
I mam jeszcze pytanko czy na bitwie bede mog³ miec przeszywke ze swoim w³asnym herbem? S±dze i¿ nie bedzie sie to gryz³o z herbem Choragwi...jak sadzicie?
Po pierwsze cieszy mnie frekwencja na forum drodzy ³ucznicy
Ciekawe czy tak samo bêdzie to wygl±da³o w pa¼dzierniku...
1) Obóz to jeden z naszych podstawowych celów w przysz³ym roku. Rudolfie, tak jak zosta³o to napisane, nikt nie bêdzie Ci kaza³ w nim mieszkaæ, chod¼ mieszkaæ w nim nie oznacza przebywaæ ca³y czas.
2)Sier¿ant by³ w tym roku, ale troszke mizerny. Bêde musia³ z nim przeprowadziæ mêsk± rozmowe:) Na przysz³y rok ja bêde kr±¿y³ w t± i tamt± a sier¿ant bêdzie w ¶rodku by ka¿dy kto mnie nie us³yszy us³ysza³ jego.
3)Sztandar nie bêdzie wiêkszy, poniewa¿ nie mo¿emy mieæ wiêkszego ni¿ maj± puszki. Sztandarowy na pewno sie zmieni poniewa¿ Kamil bêdzie raczej chcia³ strzelaæ. Nominacje przeprowadzimy przy najbli¿szej okazji.
4)Moje wymagania co do ³uków nie zmieni± siê. Jako oddzia³ najemny mo¿emy mieæ ka¿dy rodzaj europejskiego historycznego ³uku. Nie zapominajcie kto tu ma ostatnie zdanie:)
5)¦mieci... no wiem by³y. Stara³em sie was zagoniæ kilka razy do sprz±tania, ale moja charyzma mnie w tym aspekcie zawiod³a. Troche mia³em na g³owie i przyznam sie ze takie sprawy odstawi³em na drugi bok. Swoj± drog± sami mogli¶cie siê tym zaj±æ, ale najwyra¼niej nie przeszkadza NIEKTÓRYM podkre¶le chlew. W przysz³ym roku bêd± warty specjalnie wyznaczane do tego celu.
6)Naszywki odpadaj± poniewa¿ jak naszyjesz naszywke na kolczuge... w gre wejdzie tunika lub szarfa. Sk³ania³bym sie jednak do tunik, nie szczypcie siê tak.
7)Sprawy wyposa¿enia poda³em wy¿ej... Zgadzam sie z wami w tej sprawie. Jako najemnicy nie musimy mieæ jednakowych sprzêtów.
8)Co jak co, nie dziele sie w³adz±
W zale¿no¶ci od wielko¶ci obozu jaki bêdzie, mianuje dwoch sier¿antów, którzy bêd± dowodziæ gdy bêde nieosi±galny. Do tego przywileje bêdzie posiadaæ warta. Te sprawy sa do uzgodnienia. Nie ¶pieszmy siê.
9)Chêtnych na Gniew zapraszam na maila lub na gg
10) aha, wszelkie tarcze odpadaj±... ew. bêde walczy³ na kapitule i zje¼dzie dowódców o puklerze dla nas. To tyle
Miksujcie kija!!
Witam!
Dla zilustrowania s³ów Tomka o metalowej tarczce herbowej do mocowania paskami na ramieniu w za³±czeniu fotografia ze "swobodnego strza³u" na ¯abiance 5.02.2005
Pozdrawiam
Ju¿ rozumiem. To jest dobry patent, ale pewnie kosztowny.
¦mieci by³y sprz±tene przez Olice Wspania³±, ale ile mozna sprz±taæ po kim¶, gdy po 10 minutach po pracy zastaje sie ten sam chlew.
Ja wierzê w charyzme dowódcy- oczywi¶cie dalej mówimy o ¶mieciach;)
Trzeba siê przy³o¿yæ i zadbaæ o to by obóz by³ nie tylko pijalni±
Trzeba jasno psotawiæ warunki- za robienie syfu powinny byc konsekwencje. Skoro "bawimy" sie w rycerstwio/³ucznictwo/takie tam( odpwoiednie wybraæ i plizaæ) to starajmy sie to robiæ jak najlepiej
Witam!!!
Cormacus, napisa³
"Ju¿ rozumiem. To jest dobry patent, ale pewnie kosztowny."
Kosztowny? Troszkê blachy(Donat oczywi¶cie nierdzewka), parê nitów, trochê skóry i blaszka miedziana...
Wszystko razem klepiemy, ³±czymy, kleimy(¿ywic±
) i mamy tak± tarczkê. Dla wprawnego 1h, dla mnie(j) wprawnego 2-2,5h.
Czemu zaraz wszystko kupowaæ? A nauczmy siê czego¶
POzdrawiam
Jo³
Ludzie chyba mamy faktycznie inn koncepcj tej zabawy...
CYTAT
Dla zilustrowania s³ów Tomka o metalowej tarczce herbowej do mocowania paskami na ramieniu w za³±czeniu fotografia ze "swobodnego strza³u" na ¯abiance 5.02.2005
Prosz powiedzcie mi gdzie sie ten pomysl urodzil??
CYTAT
Kosztowny? Troszkê blachy(Donat oczywi¶cie nierdzewka), parê nitów, trochê skóry i blaszka miedziana...
Wszystko razem klepiemy, ³±czymy, kleimy(¿ywic± ) i mamy tak± tarczkê
Normalnie czuje sie oslabiony.
Lucznicy to juz mocno obgadany temat, wiadomo mniej wiecej jak to ma wygladac. Po co wyciagac jakies patenty z kosmosu. Chcecie sie odrózniac?? ale od kogo?? przeciez lucznicy to jedyne lekkie jednostki na polu (nieliczac artylerii). Wiec nie ma obawy o pomylke.
Przepraszam za brak polskich liter, cos mi sie walnelo
Pozdrawiam
Owenie, dyskutujemy ca³y czas o formie hmm... oznaczenia nas. Ka¿dy pomys³ nale¿y przyj±æ. Ja wola³ bym jednak zostaæ przy szarfie lub tunice. Naszywka jak mówi³em nie bêdzie w gre wchodzi³a. Z reszta nie rozpedzajmy sie tak. Jest jeszcze troche czasu. Na pewno jakies pomys³y zostan± nam narzucone z góry
Ehhh... je¶li chodzi o ³uki jeden rz±d wschodnie a drugi angielskie to ju¿ o tym wspomina³am na tegorocznym Grunwaldzie, ale oczywi¶cie nikt mnie nie s³ucha³ a du¿o wysi³ku nie trzeba by by³o, a jaki efekt...
Na fotce jestem tak jako¶ na ¶rodeczku 2 na prawo od Dowódcy ko³o Basieñki
pozdrawiam wszystkich -Ewcia-Gracia
Ps. pó¼niej postaram siê wrzuciæ kilka zdjêæ
Pamiêta³am, ze kto¶ wysun±³a ten pomys³ przed bitw±, ale nie pamieta³am kto. Wtedy zreszt± by³o trochê zamieszania.
mam nadziejê, ze o pomys³ach nie przypomnimy sobie dopiero tuz przed Grunwaldem;)
I w przysz³ym roku spotykamy siê wcze¶niej, tygodniowy turniej to za ma³o!
Buziaki dla wszystkich
Pozdrowionka dla Dla Ciebie Ewcia:*
Jesli chodzi o nasz oddzia³ : takich dwóch jak nas trzech to nie ma ¿adnegoi :D
Witam!
Jak cieszy tak powszechny zapa³ "kombatantów" z chor±gwi Cormaca, który (mam tak± nadziejê) przekszta³ci ten epizod z roku 2005 w trwa³± formê grunwaldzkiego obozu i chor±gwi polskich ³uczników. Jest to cel wart zbiorowego wysi³ku. I s± przes³anki dla prognozy, ¿e mo¿e siê to udaæ.
Podstawow± form± pracy organizacyjnej jest niew±tpliwie forum wymiany my¶li zesz³orocznych i przysz³orocznych cz³onków formacji Bartosza. To ma obecnie miejsce. Tu, w tym temacie na Freha - za³o¿onym zgodnie z ustaleniami w wieczór pobitewny. Napewno dyskusje nie wystarcz± i musz± byæ wsparte spotkaniami fanów chor±gwi. Spotkaniami w miarê systematycznymi. Obecnie póki trwa sezon turniejowy sprawa jest ³atwiejsza. Wystarczy wzi±æ udzia³ na przyk³ad w najbli¿szym Gniewie i na przyk³ad w najblizszej imprezie na ziemi sieradzko-³êczyckiej. Potem zapewne konieczne by³oby ustalenie podzia³u terytorialnego (zapewne na nie wiêcej, ani¿eli na trzy do piêciu obszarów) i ustanowienie namiestników dowódcy Chor±gwi. Namiestnicy kierowali by prac± cz³onków chor±gwi na swoim obszarze (zapewne zw³aszcza wspólny udzia³ w turniejach ³uczniczych cz³onków Chor±gwi z danego obszaru). Namiestnicy ci mogli by w obozie grunwaldzkim pe³niæ funkcje adiutantów Dowódcy, a w inscenizacji funkcje sier¿antów oddzia³u ³uczników. Pada³a propozycja stworzenia w³asnej strony internetowej i jest to najlepsza forma integracji Chor±gwi...
Jest pilna kwestia symbolu odró¿niaj±cego ³uczników tej formacji od innych kombatantów grunwaldzkich.
Jest w u¿yciu nazwa "chor±giew che³miñska". By³a to historycznie chor±giew grunwaldzka, ale strony krzy¿ackiej... Wspó³cze¶nie za¶ istnieje bractwo rycerskie z Che³mna, które u¿ywa god³a tej chor±gwi (by³y dwa: miasta Che³mna i ziemi che³miñskiej - nieomal¿e identyczne). God³o, które by³o w u¿yciu w 2005 r. w oddziale Bartosza to polski herb Odrow±¿, a pos³ugiwa³a siê nim pod Grunwaldem po stronie koalicji antykrzy¿ackiej chor±giew morawska.
Ró¿ne s± systemy indywidualizacji i ... uniformizacji. Pomys³owo¶æ ludzka nie zna granic, lecz i tu mo¿na wskazaæ kilka najbardziej powszechnych: chor±gwie, szarfy, tuniki, ryngrafy, plakietki (badges). Ca³kowicie poprawnym jest te¿ nanoszenie znaków ró¿ni±cych na czê¶ci uzbrojenia - na tarcze, na obojczyki, na he³my, na kirysy i oczywi¶cie tak¿e na ochrony ramion. To ostatnie by³o stosowane i kilkaset lat przed Chrystusem, i w jego czasach, i w okresie wypraw krzy¿owych i w okresie naj¶wietniejszych sukcesów I Rzeczy Pospolitej. Wed³ug mojej wiedzy znaków na ochronach ramion nie stosowano jedynie na gipsowych krasnalach w niemieckich ogródkach przydomowych.
Pozdrawiam
Witam!!!
Mój poprzedni post to by³a wstawka humorystyczna....
A te tarczki, które wymy¶li³ Fanfir to mi siê kojarz± z trochê wcze¶niejszym okresem...., ale mogê siê myliæ, gdy¿ nie jest to moja dziedzina...
Pozdrawiam
Spotkania na turniejach dobra rzecz ale nie wszyscy na tych turniejach moga byc niestety. Proponowa³ bym oprocz turnieji cos w stylu zlotów mafijnych
, no wiecie kazda z 5 ustalonych grup jesli nie moze sie spotkac razemw ca³o¶ci to spotyka sie z cz³onkami choragwi z ich terytoriów a potem wysy³aja na walne zebrania swoich delegatów co jest ³atwiejsze niz fatygowanie ca³ego oddzia³u (choæ oczywi¶cie ca³a choragiew na takim spotkaniu by³a by najmilej widziana). No i oczywiscie obecno¶c takiego delegata np ze ¦laska nie wyklucza³a by obecno¶ci innych ³uczników z tamtad ktorzy by mieli czas i cheæ i czuli by obowiazek stawienia sie na takim spotkaniu taki jest mój pomys³ i czy mnie za niego czeka ch³osta batem czy pejczykiem to wybor nagrody nale¿y do was
A i w zwi±zku z szerz±cym sie chaosem w obozie to zamiast wyznaczac paru sier¿antów to mozna na wzór Choragwi Podolskiej wyznaczyæ tak zwanego "Obo¼nego" ktory pod nieobecno¶æ dowodcy bedzie czuwa³ nad pracami po¿±dkowymi i ³adem w obozie(oraz ewentualnymi pracami budowlanymi). Osobe tak± bedzie mozna oczywi¶cie wyznaczyæ dajmy na to, na cztery dni a potem kogo¶ innego ale wydaje mi sie ze jeden na ca³y wyjazd taki osobnik jest lepszym rozwiazaniem niz np trzech przekrzykujacych sie sier¿antow.
Witam!!
Po pierwsze chor±giew ³ucznicza na Grunwaldzie jest ju¿ trwa³± chor±gwi±, chocia¿ ma³± i jeszcze niewiele znacz±c±. Moim celem jest by nas bardziej doceniono i nie spychano na bok. (W³a¶nie w tym celu chcemy zbudowaæ wiêkszy obóz i powiêkszyæ chor±gwie) Co do nazwy, to na pewno nie bêdziemy jej zmieniaæ poniewa¿ jest ona narzucona nam z góry. Ew. mogê na odprawach zasugerowaæ inn± nazwe. Sztandar "Odrow±¿" w tym roku by³ "zastêpczym". Musimy ustaliæ jeszcze jak tak na prawde ma wygl±daæ. A to ¿e bractwo legitymizuje siê takim herbem to nic nie znaczy. Na bitwie to my mo¿emy siê nim legitymizowaæ.
Co do turnieju w Gniewie: WSZYSCY CHETNI PROSZE SIE DZISIAJ DO MNIE ZGLOSIC!!! JEZELI MACIE KONTAKT Z INNYMI Z CHORAGWI LUDZMI, PROSZE ROWNIEZ ICH SIE ZAPYTAC.
to tyle na razie
Pozdrawiam
moja sugestia pojawi³a siê kwestia sier¿antów w obozie chor±gwi. Mo¿e by tak 5 namiestników pe³ni³o t± funkcjê podczas nie obecno¶ci w obozie i odpowiada³o za ró¿ne funkcji np. w kwestui jednego z namiestników by³a by stra¿ itp.
Witam
co do ujednolicenia to mozna uszyc jednakowe (chodzi o kolor) kaptury (jak bedzie padaæ to os³oni± przed deszczem a i w s³oñcu bedzie przyjemniej- jak kolor bedzie jasny)
z tego co wiem to kaptury by³y naszone pod che³mam,i a na czepiec kolczy by³o by jak znalaz³
moim zdaniem nalerzy wybraæ obozowego- który dopilnuje zrobienia ogniska, sto³u, ³aw, kosza na ¶mieci itp.
i powini¶my ustaliæ date przyjazdu aby wszyscy zjechali sie mniej wiecej w tym samym czasie
pozdrawiam AS
Olaboga teraz to siê w ogole pomieszalo... sier¿anci, adiutanci, obozowi, namiestnicy?? Moim zdaniem ta sprawa jeszcze ma czas, do Grunwaldu co¶ siê na pewno ustali. Mnie interesuje kwestia "ujednolicenia" tzn. nie wiem w koñcu czy mam klepaæ tarczke na ramiê, szyæ tuniczke, kombinowaæ szarfe i naszywke czy uszyæ sobie nowy kaptur
Zdecydujmy siê wreszcie co ma byæ bo mnie to wszystko jedno byle nie bylo wyj±tkowo kosztowne
pamiêtajmy jednak, ¿e mamy byæ kompani± najemn± wiêc nie musimy wygladaæ tak samo a nawet to by bylo nieodpowiednie!! Uwa¿am, ¿e te tuniczki to odpadaj± ale szarfa jako taki wspólny punkcik mo¿e byæ
Decyzje pozostawiam wam!! Ja siê dostosuje
No komu¶ sie chyba co¶ pomyli³o... W odziale bêdzie jeden sier¿ant który bedzie moim zastêpc±. W obozie bêdzie obo¼ny który ma pilnowaæ w nim porz±dku. Koniec i kropka. Co do ubioru to mamy z pó³ roku by sie naradziæ. Spoko, damy rade. Teraz rzucamy jedynie pomys³y wiêc nie szyjcie od razu wszystkiego co sie tu pojawi
Ale wiesz co Gracia, w sumie uszyj sobie i zrób to wszystko to bêdziesz ¶wietnym modelem
Dziêki Tobie bêdziemy wiedzieli co jest spoko a co nie
Nie dosyæ, ¿e brzydka to jeszcze sceptyczka ze mnie, ale bêdê BARDZO szczê¶liwa je¿eli uda nam siê choæ 10% z tych planów zrealizowaæ. :/ Czê¶æ siê wykruszy, emocje opadn±, a plany odejd± w cieñ... Powiedzcie, ¿e siê mylê, bo bardzo bêdzie mi was brakowa³o. :cry: Cieszê siê tylko, ¿e Bartek dzia³a tak prê¿nie. Robi siê z Ciebie coraz lepszy dowódca Mê¿u :* Mam nadziejê, ¿e nikt nie zgasi Twojego entuzjazmu, bo prawda jest taka, ¿e tylko Twoja charyzma mo¿e utrzymaæ t± zbieraninê...
Kurcze, maruda ze mnie :/ a przecie¿ z roku na rok jest lepiej, nyo? Tak na prawdê to prowokujê was ¿eby¶cie mi pokazali jak bardzo siê mylê ;)
CHWA£A CHOR¡GWI! I buziaczki dla krewnych i znajomych królika :)
A ja dalej optuje za badgesami, ktory bylyby zrobione SPECJALNIE na nasze zamowienie i ktorych wzor mogalby uzywac TYLKO nasza choragiew. Oglasza sie tu na FREHA pewna osoba, ktora bylaby slonna podjac sie takiemu zadaniu, czyz nie?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23...ghlight=badgesy Oczywiscie oprocz badgesow nalezaloby wybrac cos jeszcze... Tarczka na ramie, szarfa, kaptur... byle nic zbyt kosztownego...
Odnosnie postu Owena, to chcialbym powiedziec, ze lucznicy MUSZA wreszcie czyms zablysnac. Musimy pokazac, ze potrafimy sie zorganizowac i to nie tylko w kwestii obozowej, ale takze wizualnej... Jak bedziemy ladnie wygladac, to przyjdzie organizatorom chec ogladania nas... Moze to wydac sie troche prozne, ale taka jest prawda... Osobiscie marzy mi sie taka 'elita lucznicza'. Wydaje mi sie, ze Cormacowi rowniez.
Hej
CYTAT
Musimy pokazac, ze potrafimy sie zorganizowac i to nie tylko w kwestii obozowej, ale takze wizualnej... Jak bedziemy ladnie wygladac, to przyjdzie organizatorom chec ogladania nas...
Absolutnie siê zgadzam
. Dlatego polecam popracowaæ nad strojem. Je¶li chor±giew nawet nieliczna bêdzie mia³a dobre historyczne ciuchy, to gwarantujê ¿e zostanie zauwa¿ona. Natomiast je¶li wymyslicie sobie jakie¶ mega kosmiczne identyfikatory, to najwy¿ej jako ciekawostkê bêdziecie traktowani. Trzeba popracowaæ nad strojem, a o jakich¶ oznaczeniach mo¿na rozmawiaæ na koñcu. (badgesy to akurat dobry pomys³).
Pozdrawiam
CYTAT
Trzeba popracowaæ nad strojem
No wlasnie... Rozumiem, ze obowiazuje stroj na wczesny XV wiek??
A co z osobami ze wczesnymi strojami?
Co to za pytanie?? Przecie¿ Grunwald wiadomo jak jest datowany.... i tego prosze siê trzymaæ je¿eli chodzi o strój
DRODZY £UCZNICY
Staramy sie zorganizowaæ jak najwiecej £uczników z naszej chor±gwi na turniej w £êczycy ktory odbedzie sie w dniach 27 - 28 sierpnia. Prosimy was o jak najliczniejsze przybycie na owa impreze gdy¿ by³a by to szansa na omówienie na ¿ywo paru kwestii zwiazanych z nasza Choragwi±...Staramy sie zwo³aæ jak najwiecej z po¶ród was w pewnym celu, a mianowicie pragniemy aby wszyscy chetni wyst±pili na tym turnieju pod znakiem naszego odzia³u(np po przyjezdzie na miejsce rozdawane by byly czerwone szarfy na ramie lub cos w tym stylu co by by³o znakiem rozpoznawczym) Akcja ta ma na celu aby¶my zaczeli istniec na scenie turniejowej jako zorganizowany oddzia³.
Je¶li ktos ma jakie¶ uwagi to prosze o ich zamieszczanie.
A wszystkich chetnych prosze o zapowiadanie swojej obecno¶ci do mnie na p.w. gdy¿ two¿e liste £uczników ktorzy bed± obecni i wezma udzia³ w konkurencji £uczniczej.(Lista ta potrzebna jest z powodów organizacyjnych jak chocby zorganizowanie tych szarf jak i sprawdzenie czy ten pomys³ sie sprawdza i jaka bedzie frekfencja)
Pozdrawiam!!
Wybaczcie mi b³êdy ortograficzne
ale jak to mówia "Gdy siê cz³owiek ¶pieszy to siê diabe³ cieszy"
£êczyca... Mam z tym miejscem z³e skojarzenia :/ ale postaram siê byæ, bo mo¿e to ostatnia okazja, ¿eby was zobaczyæ przd nastêpnym Grunwaldem. Jeszcze potwierdzê jak bêdê wiedzia³a na pewno.
Co za zniewaga. Gdy ja jakis czas temu namawia³am Olê na £êczycê nawet nie dopuszcza³a mozliwo¶ci by tam pojechaæ. Ale jestem pe³na podziwu dla skutecznej indoktrynacji. Bêdê sie tgeo uczy³a:D
Co do tych szarf to chyba trzeba podkre¶liæ,ze one by wystêpowa³y tylko przy stroju mêskim. Mo¿liwe,ze dla reszty jest to logiczne, ale wolê sprostowaæ, bo wiele jest dziewuszek zainteresowanych oddzia³em ³uczniczym, które do sukni szarf nosiæ raczej nie bêd±. Na razie wiem tylko o sobie( jako tej wyra¿aj±cej sprzeciw) , ale jesli do³±czymy daleko id±c± schizofreniê to my¶lê, ze 10 Ba¶ by siê uzbiera³o:D
Mo¿liwe, ze my¶licie o odznaczeniach tylko dla stroju ³uczniczego na czas np turnieju, ale ja sie nei znam i musze wszystko ³opatologicznie przyswajaæ
Nie wiem, g³upia jestem i tyle
Pozdrowionka Papatki
Bartku!! Ja ¿adnym modelem nie bêde!! co najwy¿ej modelk±
a co do £êczycy hmmm... powinnam siê stawiæ!
Ola ma racjê, ¿e to mo¿e byæ ostatnia okazja by was uj¿eæ przed Grunwem
Mi szarfy odpowiadaj±, bo i tak pewnie w turnieju wyjde w stroju mêskim (dostosuje siê), aczkolwiek szyjê now± kieckê
przesy³am pe³en tekst jaki znalaz³am w necie owej pociesznej piosnki, któr± tak dzielnie wy¶piewywa³ Cormac przy akompaniamencie naszych niemrawych pobekiwañ ;) mo¿e historyczna nie jest, ale mo¿na to subtelnie olaæ :P zreszt± zrobicie z tym co bêdziecie chcieli :)
Dobry ³uk jest jak kobieta
Co nie zdradzi Ciebie.
On przy tobie wiernie stoi,
W najwiêkszej potrzebie.
Dalej bierzmy ³uk,
Niech ciêciwa pie¶ñ nam gra.
Dalej bierzmy ³uk.
Nie zabraknie strza³.
W tu³ach naszych ¶mieræ ¶wiszcz±ca,
co w powietrzu ¶miga.
I nie zrobi jej ró¿nicy
ch³opak, czy dziadyga.
Dalej bierzmy ³uk,...
Dumny rycerz jest z rumaka,
Dzier¿y sw± kopijê,
Ale chwatów takich stu,
Strza³a wnet ubije.
Dalej bierzmy ³uk,...
Z niejednego pieca chleb,
Dzban niejeden spity.
A kto zechce szkodziæ nam,
Zostanie ubity.
Dalej bierzmy ³uk,...
Dobrym cz³ekiem ¿aden z nas,
Lecz kamratów swoich,
Choæby dyba³ na nich kat,
Hardo bêdziem broniæ.
Dalej bierzmy ³uk,...
Wolno¶æ w sercu, duma w oczach
i sakiewka pusta,
Ale ka¿da dziewka ho¿a,
chêtnie poda usta.
Dalej bierzmy ³uk,...
Tyle ju¿ za nami dróg
i przed nami wiele.
Za zwyciêskich bitew sto,
pijmy przyjaciele.
Dalej bierzmy ³uk,...
Autorem jest Bryan, jakby kto¶ nie wiedzia³, a warto pamiêtaæ
.
Pozdrawiam
Wiesz co Basiu?...o¶wieæ mnie czemu nie bedziesz mieæ w stroju kobiecym szarfy na ramieniu? Bo nie widze przeciwskazañ.
ja te¿ nie wiem, ale ja siê nie znam :) swoj± drog± zachwycam siê w³a¶nie miniaturami z XV-wiecznej francuskiej ksiêgi z uroczymi damami - tu jedna z ³ukiem na koniu, tu inna z mieczem w wirze walki... I to wszystko w sukniach! Co¶ piêknego :)
Pozdrawiam ca³± Chor±giew
szczegolnie ludzi z ktorymi przysz³o mi balowaæ w dniu poprzedzaj±cym bitwê i wieczorkiem po bitwie
szczegolne pozdrowionka dla Basi
mam nadzieje do³±czyæ do was rownierz i za rok
btw: kilka fotek..
http://pralka.pl/grunwald/page_01.htm
pozdrawiam
witam Szanowne Zgromadzenie!!!
mimo iz jestm laikiem w dziedzinie ³ucznictwa chcialbym cos zaproponowac i zapytac sie zarazem:
idze o samo uczestnistwo w bitwie (nie wiem nie bylem w tym roku i nie widzialem) czy mimo iz ³ucznik nie bieze udzialu bezposrednio w walce "na miecze" a w regulaminie jest nietykalny mozna by do bitwy sie przygotowac inzynieryjnie zeby caly Wasz szyk nabral grozniejszego wyrazu i byl jeszcze bardziej zaowazalny..
pal lucznik pal lucznik itp
do brzegu-zaczytujac sie w opisach sredniowiecznych bitew w ktorych braly udzial lucznicze formacje spotyka sie wzmianki o wbijaniu kolkow w ziemie i przewiazywaniu ich sznurem lniianym celem utrudnienia dostepu od frontu
czy myslicie ze organizatorzy bitwy zgodzili by sie na wbicie przez oddzial lucnikow zaostrzonych2-3m pali pochylonych pod katem 45 do wroga i przewiazancyh lina, miedzy kolkami stali byscie Wy wiem ze pomysl legnie jak jest zadanie mobilne ale jako pozycja startowo/obronna a poza tym stali byscie sie naprawde groznie wygladajaca formacja wszystko bylo by na swoim miejscu
propozycja do rozwazenia
przepraszam za ew bledy
pozdrawiam wszystkich
Ekhm...Jak by to powiedziec...W bitwie pod grunwaldem nie by³o z tego co wiem takich udziwnien. poza tym zaostrzone pale tworzy³y by mozliwo¶æ nadziania sie na nie bo nie wiadomo nigdy czy jakas choragiew nie pomyli sie i nie zatakuje nie tych co trzeba( tak jak w zesz³ym roku Podolska przez przypadek zaatakowa³a Nad Reñska)
Poza tym w bitwie biora udzia³ konie a pale ogranicza³y by pole manewru dla nich i zbrojnych, zreszta ³ucznicy przemieszczaja sie po polu.
ok jak pisalem nie bylem nie widzialem
pozdrawiam
choc anglicy stosowali te "udziwnienia" duzo wczesniej %) mysle ze jezeli cos sprawdzalo...
wydaje mi sie ze zakon skoro byl swtanie "wymyslec" wilcze doly to napewno w jakis sposob ochraniali bombardy i kusznikow??? przed konnica polska
Nie znam siê za bardzo na strojach i mogê sie bardzo myliæ, ale noszenie wszelkich odznaczeñ np. szarf moznaby by³o ograniczyæ do czasu na bitwie i w czasie turnieju ³uczniczego. Z tego co wiem to w sredniwoieczu kobiety nie bra³y udzia³u w takich atrakcjach, a przynajmniejn nie oficjalnie. Dlatego noszenie szarfy na sukni ( bo w stroju meskim na turniejach biegaæ nie lubie i to wcale nie dlatego, ¿e takowego jeszcze nie mam:P) troskê mi ni pasuje. Bo przecie¿ szarfa ta ma pokazaywac przynale¿nosc do oddzia³u ³uczniczego. Nale¿y sie zastanowiæ Towarzysze czy kobietka w sredniwoeiczu mog³a manifestowaæ takowa przynale¿no¶æ, a raczej czy w ogóle przynale¿eæ mog³a. jesli wystêpuje w stroju meskim odgrywa ch³opczynkê i wtedy jest to jak najbardziej ok. Ale taka dodadkowa "ozdoba" do sukni"(?)
Pozdrowionka
A teraz sie zamknê w sobie bo nikt nie chce do Ogrodzieñca jechaæ! Sama sie bedê bawi³a- no i co z tego, ¿e sama! przynajmniej w dobrym towarzystwie:P
Pozdrowionka
Aquarinus dlaczego szczególne pozdrowionka dla mnie? Czy ja czego¶ nie pamietam :P:P:P
I tak kofam was wszystkich moje dzieci:D
Witam!!
Po pierwsze odbiegamy trochê od g³ównego tematu w±tku. Proszê o czytanie tego co piszecie
Co do pali jest to nie mo¿liwe, gdy¿ jeste¶my ca³y czas w ruchu. Chyba ¿e chcesz to Ciê zatrudnimy Magh - eo do takiej pracy przy palach gdy my bêdziemy ca³y czas zmieniaæ po³o¿enie.
Prosi³bym potencjalnych namiestników o kontakt ze mn±.
Czy kto¶ z szanownych tutaj zgromadzonych ruszy zacne ze swoim dowódc± na turniej pod Piotrków do Sulejowa?
No i info dla was: Dosta³em p³yte wypchan± filmikami i zdj±tkami z Grunwaldu. Kila zdj±tek podrzuce tutaj. Je¿eli kto¶ chêtny na t± p³ytkie prosze równie¿ o kontakt
Przepraszam za podwójne zdjêcia... jest pó¼no, ¼le kontaktuje
Ja sie z checia rusze na Piotrków
tylko nie mam transportu i historycznego namiotu
Ja te¿ nie mam. Jedzie sie poci±giem w godzinke. Tam ju¿ transport za³atwie do Sulejowa. Co do namiotu to nie bêde bra³ hangaru na dwóch... Najwy¿ej kimnie siê pod chmurk± albo ch³opaki z Piotrkowa pomog±.
Chcia³bym podziêkowaæ Dominikowi B±czykowi za przes³anie p³ytki DVD ze zdj±tkami. W tym momencie posiadam ko³o 2gb mareria³u z Grunwaldu, ale by³ bym wdziêczny (je¿eli kto¶ chce) o ¶ci±ganie oddemnie przez DC. Szfankuje mi przegrywarka, zniszczy³a ju¿ dwie p³ytki. Tak czy siak, tym osobom co obieca³a³em prze¶le poczt± materia³.
Czekam na chêtnych wyprawy na Piotrków!!!!
Jed¼cie, jed¼cie na Piotrków!!! Polecam!! Je¶li macie problemy z namiotami to przecie¿ nie musz± byæ historyczne!! mo¿na wzi±¶æ "iglo" i problem z g³owy
Ja sama jeszcze nie wiem czy siê tam zjawiê (choæ bym bardzo chcia³a), ale was namawiam do wyjazdu!!!
A ja chcia³bym przypomnieæ i zaprosic chetnych na £êczyce do mnie na priwa bo musze liste spisac...
Ja w sprawie ³êczycy bêde sie decydowa³a po¼niej. Mam nadziejê, ze wiecie, ze tam jest przegl±d strojów i z nieodpowiednio datowanym lub niehistorycznym wdziankiem nie wpuszcz±.
i siê z deczka czepiaj± :/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.