Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [wrzesieñ] TR w Dêbnie O warkocz Tar³ówny - 17-18.09
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Data: 17 - 18 wrzesieñ

Nazwa wydarzenia: Turniej Rycerski w Dêbnie "O warkocz Tar³ówny"
Organizator: Hufiec Rycerstwa Ma³opolskiego "Leliwa", Dru¿yna Rycerska Jakuba Odrow±¿a
Charakter imprezy: niedatowana
Miasto: Dêbno ko³o Brzeska
Jarek Przyby³o
W tym roku ju¿ 10 edycja. Charakter imprezy podobny jak w latach ubieg³ych ale stale podnosimy poziom i wprowadzomy coraz to nowe atrakcje. Po raz pierwszy impreza ma byc dwudniowa z obozowaniem w sobotê.
Wkrótce podam szczegó³y.

Pozdrawiam

Jarek P.
Kuba Bia³ek
A jakie jest datowanie tej imprezy mniej wiecej ?
AgraveiN
CYTAT(Robert Bagrit)
Charakter imprezy: niedatowana

Nio chyba samo przez sie mowi Kubo smile.gif //
Kuba Bia³ek
Ale co to znaczy "niedatowana" ? To,¿e bêd± tam wojacy uzbrojeni zarówno z XIII wieku jak i z XV ?
Krzy¶ko
a nawet i z X :D
Tomko Konopczyc
Czy s± znane ju¿ jakie¶ szczegó³y?
Jarek Przyby³o
Jak wszystko pójdzie po my¶li to bêdzie od Rzymian do XVII wieku. W planie s± pokazy grup oraz melle pod tytu³em zdobywanie zamku, turniej bojowy, turniej ³uczniczy, obrona taboru kozackiego (to dla XVII wiecznych) i na koniec bitwa z jazd± piechot± i artyleri±.
Wiêcej szczegó³ów jak wróce z wakacji. Dzieñ wcze¶niej rozbijamy obóz bawimy siê, stukamy, pijemy jemy i ustalamy szczegó³y bitwy w dniu nastêpnym.

Pozdrawiam
Tomasz z £añcuta
Jarku - wed³ug ¿yczenia znalaz³em Ci Rzymianina - poda³em mu kontakt do Ciebie
Jarek Przyby³o
Szanowne Kozackie Towarzystwo zapraszamy do Dêbna na potyczki z Lachami w ramach Turnieju. Bêdziemy siê broniæ w polu i zza wozu. Naprzeciw nam stanie husaria, regiment muszkieterski i pospolite ruszenie.
W tym roku w takiej formie chcemy wprowadziæ elementy XVII wieczne. Poza tym oczywi¶cie nie zabraknie wielu tematów ¶redniowwiecznych, w tym obowi±zkowe melle - szturm zamku, nocnej bitwy oraz potyczek "Wcze¶niaków".

Pozdrawiam
SZY
Witam!
Podczes festynu rycerskiego na Wêgrzech w Miszkolcu (tak to siê pisze?) dosta£am zaproszenie aby pojawic siê na Dêbnie i poza strojem historycznym zabrac sprzêt p£on±cy i zrobiæ fireshow. Mia£o mnie nie byæ, ale nast±pi£a zmiana planów i sie pojawie. Je¶li zaproszenie jest nadal aktualne to chêtnie potañcze z ogniem.

Pozdrowiania dla rycerzy z Dêbna
Pinior
jarek ty lepiej szykuj dla Wolontarskiej mnóstwo ¿arcia....bêdê jak zwykle g³odny
Jarek Przyby³o
Dobra, patrzê przez okna co tam siê pasie na ³±czce. bigsmile2.gif
W czwartek bêdê ju¿ mia³, ¿e tak powiem, afiszowy program. Tak wiêc jest pro¶ba aby grupy, które planuj± przyjazd, do najbli¿szej ¶rody siê deklarowa³y to wtedy bêd± na plakacie i w mediach. Poza tym proszê o deklaracjê kto przybywa w sobotê z namiotem bo muszê policzyæ ile potrzeba ¶ledzi smile.gif

Pozdrawiam

Jarek Przyby³o
Szymon Okrutny
"Dr¿y ze strachu czerñ kozacza
Dêba staj± ose³edce ...."

I s³usznie.
Leliwa ze znaczn± si³a ogniow± przybywa. anger.gif devil.gif

Muszkietów przybywa, armatki wyrychtowane.
Ale¿ bêdzie chuczek. blinkie.gif

Kto by³ w Dêbnie, tego zachêcaæ chyba nie trzeba. yes.gif

£ucznicy - strze¿cie siê! Jarek ma nowy ³uk. tears.gif
Tomasz z £añcuta
Zakon równie¿ przybêdzie, a ile osób podam nied³ugo - conajmniej 5.
Co do namiotów pewno 2-3
Szymon Okrutny
tratatata.
a co z piwem jedzeniem?
Jarek Przyby³o
Wieprzowina pod ró¿nymi postaciami. Piwo w niedzielê tradycyjnie od sponsora w sobotê jeszcze nie wiadomo.

Pozdrawiam

Jarek P.
Pinior
a nocleg z soboty na niedzielê? jakie konkurencje? i co mo¿na wygraæ jakby co?smile.gif i szczegó³y jad³ospisowe poprosze tongue.gif i kogo mo¿na siê spodziewaæ? jakie ekipy i ile luda w sumie?
Jarek Przyby³o
Konkrety:
sobota - 17 wrze¶nia :
przyjazd grup, robijanie namiotów. Bêdziemy gotowi na przyjêcie go¶ci gdzie¶ od po³udnia
Po po³udniu czas wolny i lu¼ny.
W ramach tego czasu mo¿emy postrzelaæ z ³uku, postukaæ siê, poszturmowaæ zamek (drewniana makieta), pozwiedzaæ zamek Odrow±¿ów (polecam). Proponujê udzia³ w warsztatach strzelania z procy .
Je¶li ilo¶æ chêtnych uczestników do bojowego bêdzie du¿a, to w sobotê zaczynamy eliminacje.
Wieczorem palimy ognisko i biesiadujemy. Jedzenie i piwo zapewniamy. Piwo w ograniczonej ilo¶ci nie z powodu sk±pstwa naszego lecz sponsorów.

niedziela 18 wrze¶nia:
oficjalne otwarcie turnieju i przemarsz uczestników oko³o godz 1200
odprawa dowódców - 1000 (dla jad±cych z daleka mo¿e byæ nieco pó¼niej)

Po otwarciu turnieju uk³ad bêdzie mniej wiêcej taki:
walki wcze¶niaków
pokaz grupy z Ukrainy (nie znam go¶ci ale podobno siê nie¼le nawalaj± )
pokaz konny U³anów z Krakowa
prezentacja Rzymian z Lublina
pokaz konny Smoczej Kompanii w klimatach krzy¿owych
walki Kozaków z Lachami i ich zakichan± husari± bigsmile2.gif Bedziemy siê ostro broniæ a nawet atakowaæ
turniej ³ucznicy - w do¶æ przyspieszonym tempie. Nagroda - sakiewka
pokaz Wêgrów z Visehradu
fina³ turnieju bojowego - wrêczenie g³ównej nagrody - Warkocza Tar³ówny
pokaz husarii polskiej - Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej
bitwa o zamek - melle na mo¶cie i pod zamkiem
popisy teatralne Gladii Amici z Tarnowa
pokaz artyleryjski i musztra muszkieterów
fire dance
bitwa z udzia³em wszystkich zbrojnych
sztuczne ognie
zakoñczenie.

Uwagi organizacyjne:
Namioty historyczne, naczynia i inne duperele te¿. Co z plastiku chowamy w namiotach. S³oma do sienników bez problemu.
Sanitariaty: - toy-toy
mycie: ³azienki i ubikacje na zamku (niestety prysznicy nie ma)
jedzenie: wieczorem w sobotê uczta, rano grzejemy ¿yrek w kotle, w niedzielê ka¿dy dostaje bloczek na co¶ z kateringu plus bloczek na lane piwo. Jak komu¶ bêdzie ma³o to musi ruszyæ sakiewk± a mo¿liwo¶ci bêdzie od groma.
Prosi³bym grupy planuj±ce nocowanie w sobotê o w miarê szybkie potwierdzenie ilo¶ci ludzi i namiotów aby móg³ wszystko przygotowaæ
Tomasz z £añcuta
Hm - Jarku - czyli tylko namioty historyczne - to kto przygarnie Zakon, który takowego jeszcze nie posiada i s±dzê wielu innych? Po drugie - o której przewidujesz zakoñczenie w Niedzielê, bo nie wiem czym do £añcuta powrócê?
Jarek Przyby³o
Podobno zakonnicy ca³± noc maj± jakie¶ czuwania i mod³y, to po co im namiot. Dobra, fosy jest na tyle ¿e igloo te¿ siê zmieszcz±. Najwy¿ej ostrzelamy je z armaty albo z jakiej machiny. Ale na nastêpny raz sprawcie sobie historyczny. Zakoñczenie w niedzielê do¶æ pó¼no bo gdzie¶ oko³o 20 lub trochê po, bo bitwa to bêdzie juz po ciemku. We¼ te¿ poprawkê, ¿e wyjazd bêdzie zatkany przez samochody, ale to ju¿ nie moja wina.

Pozdrawiam

Jarek P.
Tomasz z £añcuta
Dobra - najwy¿ej przygotuj jakie¶ ga³êzie to zamaskujemy plastikowe namioty bigsmile2.gif
Ja wam kurde mol ostrzelam devil.gif W akcie zemsty spalimy miasteczko, a ca³± resztê znasz - nasi wikingowie s± nie¼li w berka bierkowickiego szczerba.gif Co do niedzieli - w ramach okupacji zostaniemy do poniedzia³ku devil.gif
A co do mod³ów itp - jeste¶my rycerzami zakonnymi (a ja w s³u¿bie Zakonu) a nie mnichami bum.gif mad.gif
Gunnila
Jarku - przywie¿æ wa³ki i patelnie? bum.gif
Tomasz z £añcuta
Guniu - bêdziesz w Dêbnie - to ¶wietnie . A co do wa³ków i reszty waszego uzbrojenia - mnie one nie straszne, a wiesz, ¿e nawet zabezpieczone drewno gro¼ne byæ mo¿e raz na rok bum.gif Mam nadziejê, ¿e u was wszystko dobrze i ¿e zobaczymy siê na Dêbnie.
Szymon Okrutny
Huczek siê zapowiada. Huczek.
Z Zamo¶cia trochê kozaków przyjedzie - oj bêdzie kogo pogoniæ.
w³asnie mamy odebraæ czwarty muszkiet, stare damy do ma³ego remontu.
razem z artylerzystami z Kielc zasypiemy szaniec kozacki o³owiem , rozniesiemy na kpytach.

Do chamów z armaty pal ass.gif
Krzy¶ko
czy bêd± jacy¶ wcze¶ni oprócz DCD i wojów P(i)eruna bum.gif ??
Tomasz z £añcuta
Jarku - jak daleko od drogi g³ównej na Kraków znajduje siê obozowisko i jak najszybciej tam dotrzeæ - zapewne kursowym busem zjedziemy.
Pinior
gradem o³owiu powiadasz szymonie? ehehehe sie zobaczy:) zabiorê ze sob± g±sior wype³niony moc±...reasumuj±c...ju¿ po was. aha....i wolontarska przyjedzie w niedziele rano...jak najwcze¶niej sie da ¿eby wszystkich pobudziæ i rozstroiæ nerwowo przed bitewk±smile.gif
pozdro
Jarek Przyby³o
Z wczesnych bêd± Wis³oczanie, równie¿ jedna z grup ukraiñskich wygl±da mi na wczesnych.
Pinior to ja ju¿ dla Was za³atwi³em namioty a wy mi tu takie numery anger.gif .
Tomaszu, zamek i obozowisko jest jakie¶ 100 m od g³ównej trasy - A4.
Grupy przyje¿d¿aj±ce w sobotê, które jeszcze siê nie deklarowa³y z tym faktem prosi³bym o potwierdzenie. Chodzi o sprawy organizacyjne.

Pozdrawiam

Jarek Przyby³o

P.S.
Oczywi¶cie towarzysze doli z Miszkolca maj± sta³e zaproszenie.
Szymon Okrutny
zajmiemy siê i g±siorkiem i wolentarzami - ochoty nam nie zabraknie.

a i dzban Leliwitki siê znajdzie tongue.gif

Do chamów z armaty pal
Pinior
no to w takim razie mo¿e w sobotê sie pojawimy...si³a argumentów...¿eby jarek siê nie orazi³ i ¿eby szymon leliwitki do domu zabieraæ nie musia³....no to bedziemy w takim razie w sobotê popo³udniu...szykujcie miêsa, miody, gard³a i co tam jeszcze...
pozdro
Szymon Okrutny
Leliwitka bêdzie na klina w niedzielê

Do chamów z armaty pal! ass.gif
Szymon Okrutny
My dojedziemy oko³o pó³nocy.
To nie dziwcie siê jakby pad³o kilka strza³ów z muszkietu.
chyba nikt nie bêdzie jeszcze spa³??
tongue.gif
Pinior
witam...Kompania Wolontarska jednak pojawi siê w ca³ej krasie dopiero w niedziele rano...wyjedziemy z kielc ok 7 rano...wiêc na miejscu b êdziemy ok 9-10...tak niestety musi byæ, choæ nie ukrywam ¿e mi³o by³oby siê spotkaæ przy ogniu , piwie i ¿arciu ju¿ w sobote...pozdro
Tomasz z £añcuta
Pytanko w imieniu ³uczników - pacynki maj± sami przygotowaæ, czy bêd± miejscowe?
Jarek Przyby³o
Pacyny we w³asnym zakresie, bardzo mi przykro. Z powodu kampanii wrze¶niowej reszta ekipy siê uczy a ja ¶lêczê nocami nad produkcj± proc wiêc na pacyny ju¿ mi braknie czasu.

Pozdrawiam

Jarek P.
Tomasz z £añcuta
Nullo problemy - a wyja¶ni³o siê i unkniemy niejasno¶æi bigsmile2.gif
Pawe³ z Krosna
witam!
Bractwo Rycerskie Królewskiego Mista Krosna zjawi siê w sile ok. 10 osób bêdziemy mieli namiot historyczny.Wiêkszo¶c przyjedzie w sobote.
MacDwain
Ja tam broniê kozackiego wozu z Piniorem i wolentarsk±!!! Si³a argumanetów z nami (¶liwowica mo¿e byæ?)

"Nalewajtie bratia..."!!!
Pinior
bêrdziemy siê broniæ do ostatniej kropli...¶liwowicy....
Krzy¶ko
Zwiad zmotoryzowany z Ogrodzieñca (czyli DCD mad.gif ) dojedzie w pi±tek wieczorem. Wykopiemy rzymianom wilcze do³y i nazbieramy grzybów dla berserkerów usmieszek_11.gif
Szymon Okrutny
Nie zapominajcie, ¿e ta ¶liwowica z nami 2 dni bêdzie pod jednym dachem.

Obrona bêdzie krótka.

Do chamów z armaty pal ass.gif
Jarek Przyby³o
Taka drobna uwaga. Ze wzglêdu na niepewn± pogodê chcia³em poinformowaæ, ¿e poza namiotami nie mamy zastêpczego lokum typu ciep³y zaciszny internat.

Pozdrawiam

Jarek P.
Krzy¶ko
Która grupa robi rzymian w tym roku ??
Jarek Przyby³o
Rzymianie z Lublina.
Krzy¶ko
brrrr w Pogodzie mówili ¿e ma ca³± sobote laæ icon_neutral.gif (KRA KRA KRA)
Ziemowit
Dziêki Jarku za impreze!
Jak zwykle ¶wietny, ca³odzienny spektakl organizatorzy przygotowali dla publiczno¶ci. S³awa im!
Szczególnie podobali mi siê kaskaderzy konni z Krakowa yes.gif
Szkoda tylko ¿e Rzymianie nie chcieli z nami walczyæ, ale my¶le ¿e za rok przygotujemy jaki¶ Lasek Teutoburski ;)
Pozdrawiam uczestników.
Mungo
Chcê bardzo podziêkowaæ za naprawdê dobr± imprezê. Dziêkujê organizatorom, uczestnikom i wszystkim którzy do jej powstania siê przyczynili. Chwa³a Wam! By³o naprawdê fajnie i mam nadziejê, ¿e spotkamy siê za rok w równie bojowych nastrojach smile.gif
LuCK
Tera ja:
W imieniu swoim i ca³ego TWK dziêkujê za zaproszenie nas po raz kolejny na turniej w Dêbnie. Jak zwykle by³o bardzo ciekawie, z napiêtym programem, mas± ludzi i ¶wietn± bitw± na koniec (no, by³a by ¶wietna gdyby nie b³oto bum.gif )
Mi z kolei najbardziej podoba³ siê pokaz, czy raczej spektakl braci S³owaków, zaiste bardzo interesuj±ce!
No i do zobaczenia za rok jak zwykle - my ju¿ wtedy po raz czwarty smile.gif
enepsigos
Spodziewa³am sie naprawdê imprezy na poziomie. Fakt - pokazy by³y ca³kiem niez³e, ale tylko tyle. Oczywi¶cie najwa¿niejsi na ca³ej imprezie okazali siê politycy, którzy chodzili z zadartymi nosami i panoszyli siê gdzie popadnie. Zamiast zapewniæ wy¿ywienie uczestnikom , to na pierwszym miejscu znale¼li siê mistrzowie od kie³bachy wyborczej, którzy pewnie nie maj± pojêcia o historii. Nam dali¶cie miêso, chleb i piwo. Ale to tylko w sobote, a do tego miêso by³o za s³one. Nawet nie potrafiliscie zorganizowaæ wody mineralnej, a na KA¯DEJ imprezie historycznej organizatorzy zapewniaj± przynajmniej wodê. Gdyby¶cie chocia¿ uprzedzili, ¿e nie bêdzie ani jedzenia ani picia to sprawa wygl±da³a zupe³nie inaczej. Jak siê okazuje, na imprezie historczynej nie licz± siê ludzie kochaj±cy to co robi± i co odtwarzaj±, najwa¿niejsi s± politycy, których pewnie ta impreza wogóle nie obchodzi, Doprawdy, jestem bardzo rozczarowana i liczê na to, ¿e w przysz³ym roku bêdzie lepiej. angsad.gifangsad.gifangsad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.