i nigdy takowej Pan nie uzywal w swoich produktach??
Witam.
Nie nigdy....
Raz tylko zrobi³em kilka he³mów z blachy pó³t³ocznej - ale szybko z nij zrezygnowa³em.
A masz problemy z moim he³mem?
juz nie
, dziekuje za ich rozwiaznie odezwe sie po sezonie
to czego he³m pociska sie bardziej wgina ni¿ mój mimo, ze mój jest z du¿o cieñszej blachi??
poza tym, ponawiam pytanie sprzed pó³ roku ponad:
czy "pelerynka biskupia" , jako ochrona barków i górnej czê¶ci ramion ma racje bytu w stroju powiedzmy z XI wieku? czy mo¿e lepiej wydziergaæ kaptur kolczy z duuuuu¿± czê¶ci± doln±?
do Mardinusa:
z ca³ym szacunkiem: cz³owieku!! co to jest blacha wysokot³oczna czy te¿ pó³t³oczna?? (czy ma co¶ wspólnego z silnikami wysokoprê¿nymi?? hihihi...)
radzi³bym poczytaæ chocia¿by "Poradnik mechanika" - ¶wietna, tre¶ciwa klasyfikacja stali wraz z przeznaczeniem. Chocia¿ gor±co polecam "Metaloznawstwo' Dobrzañskiego dla pog³ebienia wiedzy.
hmmmmkolego wiedza akademicka a wiedza praktyczna to 2 odrebne tematy ....
wiadomo ze np stal ST costam moze byc inaczej nazywana przez fachowcow "akademickich" i "praktychnych "(robiacych w metalu)
stal w zaleznosci od skladu roznie zachowuje sie przy tloczeniu "szybkim" ,"wolnym" , "wielostopniowym"
poza tym nie kazdy tu jest fachura od nazewnictwa stali i takie nazewnictwo tu uzyte oddaje poniekad wlasciwosci poszczegolnych materialow ....
tak siê szczê¶liwie sk³ada, ¿e mam wiedzê akademick± (mgr in¿ po wydiale In¿ynierii Materia³owej PW) oraz praktyczn± (robie he³my garnczkowe i niektóre elementy p³ytowe)
kwestia nazewnictwa po prostu razi mnie trochê (g³ownia nie ostrze etc.)
poza tym ciekaw jestem z jakiej stali s± te he³my (zwyk³a wêglówka czy stopowa - to pytanie do szanownego Mardinusa)
aha, i my¶lê, ¿e nity 4mm to troszkê za ma³o. da³bym 5mm (ponad 40% wzrost wytrzyma³o¶ci)
na nazewnictwo nic nie poradzisz ... tak to jest jest ze u fachowcow-praktykow zawsze bylo i bedzie ichnie nazewnictwo chocby po to zeby wqrzac panow profesorow
co do nitow to sie zgadzam .... liczylo sie kiedys
a z jakiej ty blachy robisz garnki ?
St 3, St 3S, St 4, ogólnie stal wêglowa (historyczno¶æ gór± ;)
deka, szczyty 2mm. p³yty dooko³a 1,5, a le chyab te¿ zacznê 2mm, choæ 3 he³my takie w³a¶nie wlacz± i nic im nie jest
i jaki masz problem ze slowem 'glownia' w miejsce 'ostrze'? pozdrawiam
Gwyn
hmm, ostrze wydaje mi siê czê¶ci± g³owni
ja swoj garnek zrobilem z 1.5 st3 i nity 4 (bo innych nie mialem)
a nie wiesz gdzie mozna w warszawie dostac nity mosiezne lub miedziane ???
na ul. Radzymiñskiej jest sklep z art. metalowymi (przystanek Jórskiego vis a vis OBI), ale nie pomnê czy maj± tam nity z metali kolorowych
na ul. Miedzianej jest sklepik z art ¶ciernymi itp i facet ma nity miedziane, ale malutkie - 2mm
qrcze szkoda ze takie malutkie
ale moze da sie zalatwic wieksze .... w ktorym miejscu na miedzianej jest ten sklepik ???
na ty³ach C.H. Jupiter miêdzy Tward± a Sienn±
je¶li masz mo¿liwo¶æ to poleca³bym w³asnorêczne robienie nitów miedzianych
Ave!
CYTAT(Bartko z £om¿yñca)
Taaak, Melibruda jest w stanie zrobiæ WSZYSTKO.
I jest to g³ówny powód dla którego lepiej nie wchodziæ w bli¿sz± znajomo¶æ z jego wyrobami. Chyba, ¿e kto¶ jest sk³onny go dopilnowaæ.
Ostatnio moi przyjaciele odebrali od Melibrudy dwa komplety: bigwanty, narêczaki i naramienniki. Termin wykonania to nieca³y miesi±c, jako¶æ REWELACYJNA, dopasowanie bardzo dobre (wszystko by³o mierzone na ch³opakach we w³asnych aketonach), cena bardzo przystêpna, wzór jak najbardziej historyczny (wys³ali mu rycinki). Muszê podkre¶liæ, ¿e z Gliwic ciê¿ko by³oby go "dopilnowaæ" w P³ocku. Go¶æ zrobi³ porz±dn± rzecz jako¶ tak sam z siebie.
Mogê go z czystym sumieniem poleciæ, bo ma do¶wiadczenie swoje i swojego ojca, jest sumienny, terminowy, niedrogi i da siê z nim ³atwo dogadaæ (minus, ¿e nie obs³uguje e-maila).
Wiem, ¿e nie na temat g³ówny, ale poczu³em siê w obowi±zku... Je¶li chodzi o he³my, to akurat jego wyrobów nie znam.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Jakie¶ fotki na poparcie tej laurki?
Ave!
Poproszê o chwilê cierpliwoœci. Ch³opaki zamówi³y blachy niepolerowane, wiêc w tym zakresie prace jeszcze trwaj¹. Poza tym sesja depcze nam wszystkim po piêtach. Ale ju¿ nied³ugo - obiecujê.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
A mo¿e kto¶ mi powiedzieæ na jakie lata s± datowane te he³my: Alrena, Krucjatowy z zas³on± i krzy¿owy? I jak je Mardinus wytwa¿a, czy jak podam mu wymiary (obwód g³owy etc.) to czy pó¼niej pod taki he³m wejdzie mi jeszcze np. czepiec przeszywany czy he³m jest tak dopasowany do g³owy, ¿e ju¿ nic siê nie zmie¶ci?
Mardinus zostawia ok 2cm pomiedzy blacha a glowa, co ysle wystarczy na wepchniecie czegos amortyzujacego. poza tym, ktoby kupowal helmy lezace bezp. na glowie?
re up:
czy mowi ci cos slowo masochista?
a moje pytanie brzmi nastepujaco: czy macie moze jakies wykroje helmow?
nie mam zbyt wiele kasy wiec chcialbym chocby na poczatek sobie samemu sklecic i przetestowac wytrzymalosc...
i drugie pytanie... czy da rade stal oksydowac i naweglac? jesli tak to w jakiej kolejnosci a jesli nie to dla czego?
CYTAT(wiedzmak)
Mardinus zostawia ok 2cm pomiedzy blacha a glowa, co ysle wystarczy na wepchniecie czegos amortyzujacego. poza tym, ktoby kupowal helmy lezace bezp. na glowie?
problem zaczyna sie gdy mamy ró¿ne wielko¶ci g³owy, i tam gdzie dla jednego jest 2 cm dla drugiego mo¿e byæ 5 cm albo wogóle
CYTAT(eleo)
re up:
i drugie pytanie... czy da rade stal oksydowac i naweglac? jesli tak to w jakiej kolejnosci a jesli nie to dla czego?
wszystko siê da, co do oksydy trzeba znale¼æ zak³ad galwanizacj(za kolczuge zap³aci³em ok 100z³)i, albo odpowiedni srodek chemiczny, nawêglic tez siê da pogadaj z jakim¶ kowalem
zaoksydowac czyli barwic chemicznie mozna latwo w domowym zakresie,
najprostrze to czernienie ogniowe, oczyszczona stal nagrzewa sie do 200 stopni i nastepnie nacieraszmatka na kiju nasaczona olejem roslinnym - trwalosc srednia ale prostota wykonania
lepsze rezultaty daje kapiel przedmiotu przez 30 min w roztworze 05 woda, NaOH 400g, NaNO2 600g, Do zeliwnego naczynia polozenego najlepiej na grubej sklejce leje sie wode, potem wolno wodorotlenek sodowy (uwaga wydziela sie duzo ciepla) a potem600 g azotynu sodowego i calos trza zamieszac. Naczynie ogrzac dp 140 c . nastepnie zanurzyc przedmiot na 30 minut
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.