Hail,
Wiadomo zbli¿a siê wielka i mroczna bitwa Grunwaldzka
Ostróda jako Bractwo bêdzie urzêdowaæ w chor±gwi von Lichtenstein tu¿ przy drodze (je¶li nas nie ok³amali z lokalizacj±). Chcieliby¶my zaprosiæ wszystkich tych którzy nie maj± siê gdzie podziaæ. Bêdzie weso³o, bardziej przyja¼nie dla oka i w ogóle lepiej
Tych którzy natomiast maj± jakie¶ miejsce gdzie¶ po obozach, zapraszamy na obiady/kolacje/¶niadania/podwieczorki/poranno-wieczorne pifo/moc alpinisty/ itp ciekawostki
Aha, my przyje¿d¿amy na Grunwald od razu z Nidzicy
czyli gdzie¶ 10.07 i zostajemy do 17.07.
p.s. Liczymy równie¿ na to ¿e Rotmistrz zarz±dzi jakie¶ manewry i nawet jak bêdzie gor±co i nikomu siê nie bêdzie chcia³o, obije pyska i "zachêci" do forsowania siê
(oczywi¶cie mówiê tu o bezpo¶rednich cz³onkach Roty
)
Sija
Haj!
W zasadzie to mia³em olaæ t± mroczn± bitwê z uwagi na ilo¶æ imprez na jakich bêdê w tym roku. Ale byæ mo¿e siê pojawiê. Tak wiêc zachêcam do przy³±cznia siê do grupy ostródzkiej na Grunwaldzie - to jest idealne miejsce na dalsz± integracjê. No i mo¿e dogadamy siê z Rot± Pana Kacpra celem przeæwiczenia wspólnej musztry.
Pa
Dogadujmy siê, dogadujmy. Proponowa³em to ju¿ wcze¶niej. Jest ekipka z RPK która chce pomaszerowaæ po niemiecku i bêdzie to robiæ, serdecznie zapraszam do przy³±czenia. Im wiêcej tym weselej i wiêcej manewrów mo¿na uprawiaæ. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT
Im wiêcej tym weselej i wiêcej manewrów mo¿na uprawiaæ.
Brzmi dobrze
A je¶li chodzi o cz³onków Roty ¶w. Jakuba, to bêdzie nas wszêdzie po trochê. Chyba w ka¿dej chor±gwi po trochê
Liczê na wspólne odwiedziny i poznawanie tych, których jeszcze nie znam
Pozdrawiam serdecznie,
Suessermann.
My bêdzimy goniæ mrok w Mazowieckiej Sola, zapraszam na wizyty i inne integracje ;)
Hej My z Karolin± w tym roku bêdziemy w Nadreñskiej
Od niedzieli do niedzieli A co do musztry - z ogromn± chêci±
No i trzeba by jakie¶ piwko wypiæ celem integracji
Z Robertem jeste¶my w Pomezañskiej... maszerowa³em przez dziewieæ lat po polsku, z mi³± chêcia zamieniê to na niemiecki
No, my w Podolskiej.
Tytu³em integracji proponujê te¿ wspólne wyprawy, np. na zakupy. Nic tak nie integruje jak przej¶cie paru kilometrów
Pozdrawiam,
Suessermann.
Haj!
Hej Ostróda! Jako, ¿e teraz nie nale¿ê do ¿adnego bractwa tylko do projektów ponadbractwowych to bym siê do³±czy³ do waszego obozowiska pod Grunwaldem. Ju¿ pisa³em do dowódcy waszej chor±gwi ¿eby mnie dopisa³ do tej zacnej chor±gwi. Chyba nie macie nic przeciwko? Jak nie to zostawcie miejsce na mój namiot. W namiocie bêdzie miejsce dla dwóch trzech osób od was. Chyba, ¿e chcecie tam sprzêt schowaæ przed ewentualn± niekorzystn± aur±
. Dlaczego do Was? Tak jako¶ po Szymbarku was polubi³em.
Pa
Hail liebe Damen und weniger liebe Herren
Dla Rze¼niczka jak i dla ka¿dego kto bêdzie chcia³ znajdzie siê miejsce w naszym obozie. Co do integracji, manewrów itp to mo¿e by¶my siê jako¶ umówili i spikneli gdzie¶ na grunwie...
p.s.
A RPK nie bêdzie mia³a ¿adnego apropo co do wczesno XV wiecznych ?
Bo my z chêci± by¶my sobie pobiegali trochê z(a) wami
(tylko u nas trochê krucho ze sprzêtem jeszcze w tym sezonie)
Pozdrawiam
Haj
To ja w takim razie zapraszam na odwiedziny do ch. x. Siemowita. Obóz zgrupowany razem z Nadreñsk± i ¶w. Jerzym.
Do zobaczenia
Vrabec
Haj!
Co do manewrów z Rot± Pana Kacpra to dam pó¼niej znaæ. Muszê szczegó³y ustaliæ z Kacprem i Gwynem. Za tydzieñ jadê na imprezê RPK i tam postaram siê porozumieæ. Poza tym bêdzie spotkanie integracyjne z nauk± pie¶ni (nale¿y wzi±¶æ jad³o i trunki
) i manewry wewnêtrzne naszej Rotki. Termin i godziny podam pó¼niej - musimy siê dopasowaæ do RPK.
Pa
Z tym dopasowywaniem to mo¿e byæ cie¿kawo, dzieli nas pó³ wieku
(Chocia¿, mo¿e to nie tak znowu du¿o, dzisiaj moi dziadkowie dostawali medal prezydenta rp za pó³wieczne po¿ycie ma³¿eñskie
)
Haj!
Na Grunwaldzie RPK bêdzie w strojach i sprzêtach pierwszopo³ówkowych - tak rzecz± na swoim ukrytym forum
.
Pa
CYTAT
Obóz zgrupowany razem z Nadreñsk± i ¶w. Jerzym.
I z Podolsk±, Vrabec.
Przecie¿ wiesz.
Ale siê fajnie robi - bêdzie kogo odwiedziæ we wszystkich chor±gwiach
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Pojawaimy sie we wczenym sprzêcie, ale z kijami chadzamy. Kacper bywa leniwy, wiêc pewnie manewry bêdê prowadzi³ g³ównie ja. Pewnie, bo mo¿e siê zmusi ;) Pozdrawiam
Gwyn
Chor±giew Mazowiecka Ksiêcia Siemowita tako¿ zaprasza :o)
Chêtnie pojadê na Nidzicê i chêtnie zabiorê siê z Ostród± na grunwald.
Haj!
Tak oczywi¶cie warsztaty szermiercze - bardzo dobra rzecz. Zg³aszaæ siê do Gwyna i nie zapomnieæ o pifku dla fechmistrza
.
Tak sobie my¶lê, ¿e na jakie¶ trzy godzinki w jaki¶ dzieñ mogliby¶my wybyæ z obozu. Pomaszerowaliby¶my, poæwiczyliby¶my musztrê, mo¿e trochê fechtunku. Jako, ¿e zajêcie ciê¿kie - typowo wojskowe - to proponujê wzi±¶æ ze sob± co¶ lekkiego do ugaszenia pragnienia - np. wodê zmieszan± z winem. Niewierzy³em we w³a¶ciwo¶ci tego specyfiku, jednak to doskona³a rzecz. Gasi pragnienie, podtrzymuje humor i ciê¿ko siê tym upiæ
. Panie podczas przemarszu te¿ mile widziane - w tym projekcie nie ma dyskryminacji. Do pilnowania namiotów mo¿na kogo¶ poprosiæ spoza Roty
.
Pa
W jakich dniach jest nidzica? Rze¼niku tu na nidzice jedziesz?
A gdzie mój drogi chcia³by¶ pomaszerowaæ ? Do wioski na dzio³chy (tudzie¿ guza) ?
A mo¿e do lasu szukaæ wra¿eñ wzrokowych lub na pola unikaæ min przeciwpiechotnych ?
Ale jak to mówi± za komtu... tfu rotmistrzem panny sznurem...( ups nie rymuje siê, pech
) Jak powiesz to pójdziem jak nie to pewnie te¿ (jeno bez przewodnika - lub cogorsza z tym z butelki - mo¿emy siê porozchodziæ za bardzo i nas potem nie znajdzie nikt)
Haj!
Trzeba pochodziæ coby zajêcie by³o. Coby¶cie mi tam w jaki¶ alkoholizm nie popadli z nudów
. Poszukamy czego¶ - najlepiej jakby jaki¶ las by³ w pobli¿u - nic tak nie zbli¿a jak przyroda. Wiem, gdy¿ jak by³em m³ody to z dziewczyn± w mrowisko usiedli¶my. Po co? Mo¿e ¿eby pó¼niej poæwiczyæ skakanie
.
Pa
I co, z dziewczyn± siê nie uda³o to teraz nas bêdziesz ci±ga³ ?
Skakanie Rze¼nik!!! Co¶ Ty Pana Tadeusza nie ogl±da³?
Najlepiej niech kazdy ma przy sobie karteczkê z numerem Rotmistrza bo mog± nas do ró¿nych izb wytrze¼wieñ powywoziæ, a trzeba by sie jako¶ odnale¼æ
.
Dobrze gada daæ mu piwa/wódki/miodu/wina/ruskiego spirytusu (ewentualnie wszystkiego po trochu)...
Haj!
No i dlatego proponujê wytrze¼wia³kê w postaci przemarszu
. A jakie po tym ma siê pragnienie
. No nie wiem czy siê skoñczy na jednym wymarszu
.
Pa
O, widzê, ¿e ostry Grunwald nam siê zapowiada w tym roku hehe
Co¶ mi siê wydaje, ze faktycznie na jednym przemarszu siê nie skoñczy...
To moze do harcerzy? Ja znam tajne przej¶cie pod umywalki
. Bêd± sobie mogli niektórzy popatrzeæ na m³ode, oczyszczaj±ce siê harcerki i powspominaæ kawalerskie czasy
.
Haj!
CYTAT
To moze do harcerzy? Ja znam tajne przej¶cie pod umywalki. Bêd± sobie mogli niektórzy popatrzeæ na m³ode, oczyszczaj±ce siê harcerki i powspominaæ kawalerskie czasy.
Projekt zaakceptowany. Jakie¶ inne propozycje?
Pa
Podobno jakie¶ 5 km od obozu jest jezioro. Mogliby¶my po¶wiêciæ i mieæ ju¿ drugie Wody Jakubowe.
Znam tez fajne miejsce gdzie mnie pastuch pokopa³ jak poszed³em siê wysiusiaæ. Bior±c pod uwagê monop³ciowy charakter naszych imprez, to ma³a strata
.
Haj!
Strza³ w dziesi±tkê. Zrobimy wymarsz: "Do wód!". We¼miemy oczywi¶cie zapasy ze sob±. Jakie¶ suchary i t± wodê z winem
. No i we¼miemy wszystkie wiadra i bêdziemy siê oblewaæ jak w Szymbarku
.
Pa
Nie mozemy podjechaæ samochodami?
Haj!
Obawiam siê, ¿e nie by³oby tylu samochodów. A poza tym to nie by³by wymarsz lecz przejazd
. A tak to mogliby¶my po drodze musztrê przeprowadziæ. Proponujê wymarsz gdzie¶ tak ze dwie godziny po bitwie. Zbrojni ju¿ wypoczn± i z chêci± zapewne od¶wie¿± siê w wodach.
Gwynie! Czy przeprowadzisz nam wymarsz i pokrzyczysz na nas po niemiecku?
Pa
Je¶li chodzi o harcerki to jako typowy przedstawiciel Zakonu popieram inicjatywê z ca³ego serca !
Co do marszowania do wód to siê obaczy, mo¿e nam nie starczyæ Alpinisty na tak d³ug± podró¿...
A co do Gwyna i jego krzyków to ja nie wiem czy ch³opak powinien sobie zdzieraæ gard³o na jakich¶ obcych obdartusów... sami mo¿emy sobie na siebie pokrzyczeæ
a jak bêdzie trzeba to i siê obije maruderów kijami
Kein Problem. Ich kann viel krzyczeæ. Pozdrawiam
Gwyn
Haj!
CYTAT
A co do Gwyna i jego krzyków to ja nie wiem czy ch³opak powinien sobie zdzieraæ gard³o na jakich¶ obcych obdartusów...
Jakich tam obcych?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=77...0ff10723965b440
Pa
Aaaa no to Paaanie, czapki z g³ów
Haj!
Plany Roty ¶w Jakuba na Grunwald:
Pi±tek:
20.30
Wieczorek zapoznawczy. Zbiórka w Chor±gwii Sztumskiej Konrada v. Lichtenstein przy obozowisku Bractwa Rycerskiego Gwiazdy Zarannej Zamku Ostródzkiego. Zabraæ ze sob± napoje, jad³o i instrumenta wszelakie...
Sobota:
16.30
Wymarsz nad jezioro z elementami musztry. Zbiórka w Chor±gwii Sztumskiej Konrada v. Lichtenstein przy obozowisku Bractwa Rycerskiego Gwiazdy Zarannej Zamku Ostródzkiego. Zabraæ ze sob± wiadra i insze narzêdzia do polewania i zorganizowania ³a¼ni...
20.30
Pifkowanie i miodowanie przy koncercie zespo³ów „Odpust Zupe³ny” i „Shannon”. Zbiórka przy lewej (tej od serca) stronie sceny. Zabraæ ze sob± napoje i monety wszelakie...
Niedziela:
10.00
Podgl±danie harcerek/harcerzy podczas za¿ywania k±pieli wszelakich. Zbiórka w Chor±gwii Sztumskiej Konrada v. Lichtenstein przy obozowisku Bractwa Rycerskiego Gwiazdy Zarannej Zamku Ostródzkiego. Zabraæ ze sob± du¿e poczucie humoru...
Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e jeste¶my projektem ponadbractwowym i ludzie przyje¿d¿aj± ze swoimi bractwami. Tak wiêc plan nie jest obowi±zkowy a jedynie dla osób chêtnych...
Pa
Planista!
A tak na powa¿nie to chyba spotkamy siê wczesniej ni¿ w pi±tek... z tego co siê orientujê to du¿o ludzi przyje¿dza wcze¶niej (my w poniedzia³ek miêdzy 17-20)...
Pozdro
Haj
Ja ju¿ bêdê od 8 lipca. Mam nadziejê, ¿e pomimo funkcji oficerskiej w chor±gwi uda mi siê z Wami wyskoczyæ na troszkê poza obóz. Najlepiej w ¶rodê, bo w czwartek i pi±tek mam dy¿ur kierowcy.
Do zo
Vrabec
Haj!
W zwi±zku z tym, i¿ do pi±tku bêdê pracowa³ - bêdê dopiero w pi±tek /w przeddzieñ bitwy/ po pracy. Tak wiêc na inne dni nie mogê nic planowaæ, gdy¿ nie móg³bym tego dopilnowaæ. Ale zapraszam do planowania czasu wolnego w inne dni równie¿ inne osoby. Mo¿e kto¶ (kto bêdzie ju¿ wcze¶niej na Grunwaldzie) zaplanuje jakie¶ wymarsze lub spotkania integracyjne? Zapraszam do spiskowania
. Plan od pi±tku jak najbardziej aktualny
.
Pa
W zale¿no¶ci od ilo¶ci wolnego czasu mogê zaj±æ siê wspó³integracj± i organizacj± zajêæ militarnych z u¿yciem patyków i takich drewnianych mieczy dla dzieci. Jestem od niedzieli-poniedzia³ku, Chor±giew Wallenroda. Pozdrawiam
Gwyn
Haj!
Gwynie zorganizuj jak±¶ integracjê jak mnie nie bêdzie. Podaj ludziom terminy, godziny i miejsce oby nie pob³±dzili bez mojej facjaty do harcerek
. Mo¿esz?
Pa
Gwyn, pob³±d¼my do harcerek
plisss (oczywi¶cie planowo wg rozk³adu)
Haj!
CYTAT
Gwyn, pob³±d¼my do harcerek plisss (oczywi¶cie planowo wg rozk³adu)
Czujê tutaj podstêp. Czy¿by¶cie chcieli mnie oszukaæ w dzieleniu siê ³upem?
Pa
Rotmistrza !? Niiigdy w ¿yyyciu
No nie¼le... Sam nie moze a innym broni
Gwynie, proszê, do harcerek
W poniedzia³ek w po³udnie proszê siê zg³aszaæ. Od tego momentu zaczynamy ju¿ na miejscu uk³adaæ dalsze spotkania i podawaæ je poczt± pantoflow±. Gdzie jestem ju¿ pisa³em. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.