Witam!
Co s±dzicie o problemie publikacji ksi±¿ki Hitlera Mein Kampf w Polsce?
W innych pañstwach biblia nazistów sta³a siê bestselerem. Wydawnictwa zbijaj± niez³± kasê, ale czy powinno siê wydawaæ ksi±¿kê, która sta³a siê podstaw±, fundamentem nazistowskiej ideologii antysemityzmu, rasizmu i ¶mierci?
Czekam na odpowiedzi!!!
Je¶li kto¶ chce o tym pogadaæ to zapraszam: kojotek_OX@interia.pl
Nie chce siê wypowiadaæ za wszystkich, ale to zale¿y jak sie traktuje ta ksia¿kê. Przecie¿ np. "Ksi±¿ê" Machiavellego, czy "Kapita³" Marksa te¿ mog³yby byæ potraktowane tak samo ... a nie s±. Dla mnie jako politologa "Mein Kampf" by³by ciekaw± pozycj± czytelnicz±, ale tylko ze wzglêdu na analizê tamtych czasów i punktu widzenia Hitlera.
Pozdrawiam
czy kolega Kojotek_OX ma na mysli wprowadzenie cenzury na publikacje ??????
chyba nie te czasy
tak samo zaraz powstanie temat czy moralne bylo wydanie Bibli Szatan La Vey`a
Uwa¿am, ¿e t± ksi±¿kê powinno siê wydawaæ w Polsce. Ka¿dy prawdziwy polski aryjczyk powinien wiedzieæ, co my¶la³ Hitler o jego przodkach.
równie dobrze mo¿na by nie dopu¶ciæ ksi±¿ek de Sade.
Albo "Pañstwa" Platona które Karl Popper ochrzci³ mianem "totalitarnego".
Tak czy siak temat jest z³y, bo sprzeda¿ Mein Kampf jest przecie¿ zabroniona;
pytanie brzmi: "Czy powinno siê
zezwoiliæ na sprzeda¿ Mein Kampf w Polsce?"
a co z flagami ze swastyk±?
Temat uwa¿am za bezowocny.
CYTAT(Jakub. L)
Ka¿dy prawdziwy polski aryjczyk powinien wiedzieæ, co my¶la³ Hitler o jego przodkach.
A kto to do licha jest "prawdziwy polski aryjczyk"??
Uciekam, bo Sighrolf znów bêdzie siê mnie czepia³
Chodzi³o mi o nazioli. Wiêkszo¶æ z tych „nadludzi” nie zna nawet dzie³a swego idola. Powinienem chyba dodaæ do tamtego postu jak±¶ emotikonkê.
CYTAT
Powinienem chyba dodaæ do tamtego postu jak±¶ emotikonkê.
Taa... bo cie¿ko liczyæ na wyczucie satyry, czy ironii. Ech... pokolenie internetu i emot'ów.
Ale wracaj±c do tematu. Jasne, powinno siê zabroniæ. A ksi±¿ki Nietschego paliæ na stosach na centralnym placu miasta razem z "Kapita³em" Marksa i innymi niepoprawnymi politycznie dzie³ami pope³nionymi przez mniej lub bardziej pokrêconych twórców. Niech ¿yje cenzura!
A mo¿e powinno siê zakazaæ wydawania Maleus Maleficarum? W dzisiejszych czasach móg³by siê staæ dla niektórych natchnieniem...
oflagujmy wszystkie kioski i empiki , zrobmy pikiete
pismo MI¦ jest smiertelnym zagrozeniem dla naszych dziatek
Dobra. Widzê, ¿e niebardzo wiecie o co mi chodzi³o. Przyk³adowo nasz minister spraw zagranicznych uzna³, ¿e nie powinno siê tego wydawaæ.
Sprawa druga. A czyta³ który¶ z was Mine Kampf Hitlera?
Pozdrowionka
[center:7bc9029346]
Mein Kampf [/center:7bc9029346]
1Czy powinno siê to czytaæ, czy paliæ jak w ¶redniowieczu na stosie i wpisaæ w index ksi±g zakazanych?
2Je¶li kto¶ czyta³, to co s±dzi o pogl±dach Hitlera (rasizm, antysemityzm, program, aryjczycy)
3Czy powinno siê szukaæ skazywaæ wyrokiem s±du wydawców Mein Kampf w Polsce, zgodnie z artyku³em mówi±cym, i¿ kto rozpowszechnia ideologiê totalitarn± - np. faszyzm, w celu zyskania zwoleników tej ideologii powinien dostaæ 'karê'.
[center:7bc9029346]
Ciekawe co napiszecie na to wszystko
[/center:7bc9029346]
nie mam pojecia po co kolejny temat?
Osobiscie g... mnie ta ksiazka obchodzi pod warunkiem ze nie jest wykorzystywana do siania glupich ideologii.
W ramach rozwijania i mnozenia tematow prosze jeszcze o temat Friedrich Nietzsche a Mein Kampf, lub cyklisci a Mein Kampf.
Czyta³em fragmenty tego "dzie³a" i jak dla mnie to jest to troche nudnawe
Czyta³em. Przyznam siê po cichu ¿e mam na pó³eczce egzemplarz(a autografem jakiego¶ AH...
). Dodam tylko, ¿e ¶miertelnie nudne...
Ja czyta³em Mein Kampf tylko z ciekawo¶ci i o kwestiach rasowych mówi chyba tylko jeden ro¿dzia³ zatytuowany ,,Naród i rasa" k¶i±¿ka sama w sobie jest beznadziejnie napisana przynajmniej wed³ug ocen wspó³czesnych krytyków literackich ja podzielam to zdanie.Hitler dla mnie by³ dziwnmy cz³owiekiem poniewa¿ napisa³ w tej k¶i±¿ce o tym ¿e ,,dokladnym przeciwieñstwem Aryjczyka jest ¯yd"-ciekawe. Mi siê wydaje ¿e sam Adolf Hitler nie by³ ,Aryjczykiem " a wed³ug teori któr± stworzy³ to on powinien trafiæ do gazu pierwszy,je¿eli kto¶ chce poprawiaæ ¶wiat powinien zacz±æ od siebie.Jak co¶ napisa³em nietak to mnie poprawcie
A mnie siê wydaje, ¿e nie powinno siê zabraniaæ publikowania takich "dzie³", poniewa¿ powinni¶my siê(tu przepraszam za frazes) u¶wiadamiaæ. To jest jak z alkoholem czy narkotykami(nie wszystkimi!!
)- Wszystko jest dla ludzi, jednak nie dla tych g³upich. A poza tym to forum bardziej historyczne wydawa³o mi siê....
Zabronienie jest najlepsza reklama dla kazdej ksiazki. A Mein Kampf nie zasluguje na reklame, bo to jedno wielkie grafomanstwo. Hitler wciaz sie w niej powtarza, krazy wokol jedngo tematu, co swiadczy albo o tym, ze sam nie byl przekonany do tego co pisal albo to objaw jego manii przesladowczej. Absolutnie nie jest to ksiazka, po lekturze ktorej lud wychodzi na ulice palic synagogi, wrecz przeciwnie, do dzis nie moge zrozumiec, jak cywilizowany narod mogl zachlysnac sie tym belkotem i pojsc za kims, kto nie potrafi logicznie zdania napisac. Wg mnie sila tej ksiazki to jedynie mit, ktory ja otacza, a niech wszyscy ja sobie kupia, niech pokrywa sie kurzem na polkach, nieczytana, zapomniana, jedna z tysiaca jej podobnych ramot, o ktorych juz nikt nie pamieta.
Kwestia jest dosyæ skomplikowana. Dla ludzi na dostatecznie wysokim poziomie, którzy czytaj± tê ksi±¿kê tylko i wy³±cznie z ciekawo¶ci jest ona zupe³nie nieszkodliwa (ja po przeczytaniu 1/3 stwierdzi³am, ¿e nie ma w niej ¿adnej logiki a ca³o¶æ jest ¶miertelnie nudna i napisana fatalnym, be³kotliwym stylem). Inna sprawa ze Smiesznymi Ludzikami, które biegaj± z siekierkami i walcz± o czysto¶æ rasow±. Im Mein Kampf mo¿e jeszcze bardziej w g³owach nam±ciæ. Nie ma niestety ¿adnej pewno¶ci , ¿e nasze spo³eczeñstwo (lub przynajmniej jego zblazowana, rozgoryczona, niewyedukowana i sk³onna do zwalania winy na kogokolwiek innego czê¶æ) potraktujê tê ksi±¿kê jako ¼ród³o historyczne, a nie podrêcznik nienawi¶ci i fanatyzmu. Ksi±¿ka niby jest zakazana, ale prawda jest taka, ¿e mo¿na j± kupiæ u prawie ka¿dego bukinisty w przej¶ciu podziemnym lub hali dworcowej. Wiêc w sumie po co zakaz?
Ja podobnie jak przedmowca czytalem Mein Kampf, co prawda nie calosc, ale zdecydowana wiekszosc. Nie jest to specjalnie wciagajaca ksiazka. Mozna nawet powiedziec ze nudna, chociaz jak ktos sie mocno interesuje polityka, to moze byc inaczej. Tak czy inaczej niektore fragmenty ksiazki, np prawa dotyczace Zydow, Aryjczykow, ktore Hitler piszac ksiazke wprowadzic chcial wprowadzic w zycie sa po prostu smieszne. Co innego te same zdania wypowiadane odpowiedni sposob, a wiadomo ze Hitler poswiecal wiele czasu nauce publicznego przemawiania. Fuehrer pomoc bym bardzo haryzmatycznapostacia, ktora potrafila przekonac ludzi do swoich chorych ideologii. WIdzialem kiedys film z ludzmi, mieszkancami III rzeszy za rzadow Hitlera. Mowili ze byli oglupieni, potrafili stac i sluchac go godzinami oraz slepo podarzac za przywodca, mimo ze po czasie potrafili sie normalnie ustosunkowac do jego osoby.
Pozdrawiam.
po cholere ten temat powielacie ?
CYTAT
Na nastêpnej stronie napisane jest o podzieleniu rasy ludzkiej natrzy kategorie;twórców,obroñców ,niszczycieli- z ca³ym szacunkiem ale to ju¿ najwiêkszy debilzm jaki zobaczy³em
Poczytaj XIX-wiecznych rasistów (wtedy nie chodzi³o o eksterminacjê innych ras,ale o podkre¶lenie ró¿nic miêdzy nimi, niekoniecznie przez dyskryminacjê, ale nie chce mi siê teraz tego rozwijaæ). We¼ jaki¶ podrêcznik od historii doktryn politycznych, czy co¶ podobnego i zobaczysz, ze tego typu podzia³y nie sa pomys³em Hitlera.
Problem chyba wlasnie poleca na tym , ze skoro jest to ksiazka zakazana to ludzi do niej ciagnie , przynajmniej moich uczniow. I tu w zasadzie sprawa sama sie by rozwiazala , gdyby pozwolono ksiazke udostepnic do uzytku dydaktycznego , bowiem podejrzwam ze niewiele by bylo ludzi , ktorzy przez paplanine Hitlera by przeszli. Ksiazka jest nudna i totalnie nielogiczna , wnisoki Hitlera chaotyczne i w zasadzie wysnute czesto(a moze najczesciej) nie droga wywodu merytorycznego. Sama ksiazka wydaje mi sie byc nieszkadliwa, jesli by nauczyciel oprawil ja odpowiednim komentarzem ,a krytyka tego zrodla wiecej by dala niz symbol zakazanego owocu, ktory pociaga. Sama posiadam egzameplarz, bo chcialam poznac o co tyle szumu, ale uzyc w szkole go nie moge. Bzdura. Ale na wladze nie poradze..
ja osobiscie jestem przeciwna zakazowi sprzedazy. I to nie tylkodlatego ,ze nakaz napedza koniunture( na wydej najnowsze w Empiku rzucily sie masy) ale dlatego , ze sluzy to procesowi dydaktycznego . Ksiazka cieszy sie zainteresowaniem , i moimi uczniom rzyczywiscie wydawalo sie ze jest to niemal biblia sztana. Aprzeciez ksiazka sama w sobie ma dosc niskie walory , jest nudna, chaotyczna , nielogiczna , niespojna, i po glebszej lekturze( jak ktos nie padnie wczeniej na spiaczke) mozna dojsc do wniosku ze jest w zasadzie belkotem. Fragmenty ksiazki opatrzone odpowiednim komentarzem nauczyciela oraz krytyka zrodla historycznego daly by bardziej wymiernbej efekty niz zakaz. Bo ja sama mam na polce owa pozycje , i pomimo zakazu nie mialam problemu z zakupem . Poza tym poki jest to "zakazany owoc" powstaje mit na temat tej ksiazki , ubrany w tajemniczosc oraz specyficzny klimat. Niepotrzebny przeciez...Ale naturlanie historyk musi uczniom lumaczyc na slowo honoru ze ksiazka jest do bani , bo za przyniesienie ksiazeczkie na lekcje moze beknac. Kocham ten kraj...
Salve
Dla mnie najbardziej stosowne jest owe porównanie:
Wiele wspó³czesnych s³awnych gwiazd zachodu pisze ksi±¿ki z my¶l±, aby staæ siê jeszcze bardziej s³awnym, a nie wychodzi im to zbyt czêsto (komercha). Hitler mo¿e i mia³ dar do kierowania narodem, ale jego ksi±¿ka na ch³opski rozum nie ma sensu. Jego ksi±¿ka jest popularna, poniewa¿ jego osoba jest popularna. Bez niego- nie zaistnia³aby. To chyba wszystko je¶li chodzi o mnie.
Pozdrawiam
Witam!
Jestem nauczycielem i nie musia³em k³amaæ, ¿e jest to kiepska ksi±¿ka. Jako teksty ¼ród³owe przynios³em co bardziej kiepskie fragmenty na lekcjê i uczniowie sami to stwierdzili ¿e jest do bani
.
Pozdrawiam!
Zdaje siê ze teoretycznie wydawanie Mein Kampf nie jest zabronione - tyle, ¿e prawa autorskie do niej ma bodaj¿e Bawaria i wydawanie tej ksi±¿ki bez zgody tamtejszych w³adz jest przestêpstwem. W³a¶nie o ³amanie praw autorskich zosta³ oskar¿ony wydawca czeski, by³ o tym jaki¶ czas temu artyku³ w Forum. Nie pamiêtam natomiast szczegó³ów sprawy polskiej. Ale oprócz Wroc³awia gdzie zdaje siê nak³ad zosta³ zajêty, ksi±¿kê mo¿e mimio to kupiæ wszêdzie indziej.
Pozdrawiam
Ala
Kornik , blogoslawionys, ktory nie posiadasz faszystofobowej dyrektorki i mozesz sobie na ten najlogiczniejszy krok pozwolic
Z tym, ze wyczytalem w Angorze tekst przedrukowany z niemieckiego pisma na temat polskich wydan Mein Kampf. Pomijam ataki jego autora (Niemcy sa teraz swietsi od papieza jesli chodzi o nazizm), ale zaciekawilo mnie to, ze wg niego, w polskich wydaniach dokonuje sie duzych, znaczacych skrotow. W tym ostatnim zabraklo dwoch rzeczy, ktore uwaza sie w Niemczech za jedne z najwaznieszych deklaracji Hitlera w tej ksiazce. Jesli tak jest faktycznie, tego wydania nie czytalem, we wczesniejszych faktycznie tego nie bylo, to ktos sie albo bawi w manipulacje, albo boi sie zamieszczac te fragmenty i zarabia kase na takich ocenzurowanych, wartych mniej niz papier toaletowy, ksiazkach. Ja jako czytelnik czuje sie oszukany i jestem przeciw wydawaniu tak ocenzurowanych wersji, bo to zwykle nabijanie ludzi w butelki i jestem za zakazem wydawania takich bubli.
Tak¿e jestem przeciwny wydawaniu bubli, zw³aszcza, ¿e chêtnie przeczytam Mein Kampf w wiernym t³umaczeniu. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e takie ksi±¿ki czytane przez ludzi inteligentnych nikomu nie szkodz±, bo umiemy dokowaæ analizy tre¶ci i zastanowiæ siê nad tym "co autor mia³ na my¶li". Tak samo chêtnie przeczytam "Kapita³" Marksa.
Pozdrawiam
Wed³ug mnie je¿eli kto¶ pisze ksi±¿ke na której koñcu jest jego program wyborczy to chyba po to ¿eby zyskaæ poparcie w spo³eczeñstwie, yyywiêc jest taka opcja ¿e kilka procent wspó³czesnego spo³eczeñstwa zaciekawi± te tezy.A i czy kto¶ w ogóle przeczyta³ Main kampf od pocz±tku do koñca bo jak tak to ma niez³e nerwy ¿e mu siê chcia³o.
Pozdro !!
CYTAT
Poczytaj XIX-wiecznych rasistów (wtedy nie chodzi³o o eksterminacjê innych ras,ale o podkre¶lenie ró¿nic miêdzy nimi, niekoniecznie przez dyskryminacjê, ale nie chce mi siê teraz tego rozwijaæ). We¼ jaki¶ podrêcznik od historii doktryn politycznych, czy co¶ podobnego i zobaczysz, ze tego typu podzia³y nie sa pomys³em Hitlera.
Jak pokaza³o do¶wiadczenie zakazy nie an wiele siê zdadz±,a tylko napêdz± czytelników, pozatym jak s³usznie napisala Saly nale¿y takie "dzie³a" poddawaæ rzeczowej krytyce a nie zakazywaæ ich rozpowszechniania.
Podobno nawet dygnitarze w III Rzeszy mieli problemy z przebrniêciem przez t± ksi±¿kê, a jej popularno¶æ by³a uwarunkowana w du¿ej mierze tym, ¿e praktycznie ka¿demu i przy byle okazji wrêczano egzemplarz z dedykacj± prze³o¿onego.
Jedyn± zalet± "Mein Kampf" jest to, ¿e egzemplarze przedwojenne chodz± na gie³dach po 400-500z³ i nie¼le mo¿na na nich zarobiæ
Pozdrawiam
Maciek
P.S. Osobi¶cie czekam na wydanie "czerwonej ksi±¿eczki" Mao....sama s³odycz
Do lektury tej pozycji przyst±pi³em z ciekawo¶ci±, co Hitler tam nawymy¶la³. I stwierdziæ teraz mogê, ¿e "utwór" ten, mo¿na traktowaæ jedynie jako wytwór "ciekawego" umys³u - tylko ze strony psychologicznej.
szczerze,uwazam ze jesli ktos czyta to w celach badawczych jak np.historycy niech czyta,ale....no wlasnie ale.Sama
moze z 3 razy i zastanawiam sie co to za szit?
to ksiazka to same bzdury chorego czlowieka.Jesli ktos jest zdrowy na umyske to ona mu nie zaszkodz.Uwazam, ze palenie ksiazek jest karygodne to dziedzictwo kulturowe zreszta nasi potomkowie musza cos robic niech wiec maja w czym szperac!!
poz
CYTAT(Kojotek_OX)
[center:e129098b6c]
Mein Kampf [/center:e129098b6c]
1Czy powinno siê to czytaæ, czy paliæ jak w ¶redniowieczu na stosie i wpisaæ w index ksi±g zakazanych?
2Je¶li kto¶ czyta³, to co s±dzi o pogl±dach Hitlera (rasizm, antysemityzm, program, aryjczycy)
3Czy powinno siê szukaæ skazywaæ wyrokiem s±du wydawców Mein Kampf w Polsce, zgodnie z artyku³em mówi±cym, i¿ kto rozpowszechnia ideologiê totalitarn± - np. faszyzm, w celu zyskania zwoleników tej ideologii powinien dostaæ 'karê'.
[center:e129098b6c]
Ciekawe co napiszecie na to wszystko
[/center:e129098b6c]
Nie czyta³em jej, ale wiem o co idzie. S± w sumie argumenty za i przeciw jej publikowaniu. Najlepiej moje podej¶cie do tego ilustruje rzecz z Lepperem. Prêdzej bym debila zakatrupi³ ni¿ dopu¶ci³ go do w³adzy, ale z drugiej strony wola³bym, ¿eby se porz±dzi³ tak z rok i ¿eby jego wyborcy zobaczyli do czego to prowadzi. Z drugiej jednak strony taki Lepper zawsze móg³by powiedzieæ, ¿e ta dzióra bud¿etowa na 100.000.000.000 PLN to wynik rz±dów poprzedniej ekipy, a nie tego, ¿e przy zasi³ku bezterminowym dla bezrobotnych wysoko¶ci 900 z³, to nikomu siê pracowaæ nie chce. Krótko mówi±c, czy ludzie to wystarczaj±co odpowoedzialne stworzenia, ¿eby im daæ tê ksi±¿kê do rêki? Bo czym ona pachnie, to ju¿ wszyscy wiedz±, ale niewielu ju¿ ¿yje, co pamiêtaj± jak by³o naprawdê. Niedawno gada³em z pewnym Anglikiem. Go¶æ zapyta³ mnie, co s±dzê o komuni¼mie. Jak mu ukaza³em sedno sprawy, czyli, ¿e jak co¶ jest pañstwowe, to jest w sumie niczyje, wygl±da³ na ewidentnie zawiedzionego.
Ludzie po prostu maj± tendencjê, do szukania ³atwych rozwi±zañ trudnych problemów.
Odpowiadaj±c na drugie pytanie, to ¯ydzi nic mi nie zrobili. Jedyne co do nich czujê to podziw, jak oni trzymaj± ten kawa³ek ziemi, kiedy woko³o arabowie. Z reszt± to w sumie ostatnie religie staro¿ytne w naszej czê¶ci ¶wiata. Z drugiej storny, to dala w³asnego ¶wiêtego spokoju powinni siê na w/w kawa³ek ziemi przenie¶æ. Je¶li chodzi o rasizm i nacjonalizm, to tak na moje oko, trzeba z³apac z³oty ¶rodek miêdzy tymi dwoma rzeczami, a kosmopolityzmem. Za d³ugo by mi zajê³o filozoficzne uzasadnienie tego zdania. Jak kto¶ ma pytania to proszê bardzo. Co do aryjczyków, to kiedy¶ tam s³ucha³em wyk³adu na temat fantastycznych pomys³ów od których wziê³a siê ca³a rzecz. Powiem tak, swastyki spotyka siê w symbolice sporej liczby ludów, okre¶lanych jako w³a¶nie Aryjczycy lub ludy Indoeuropejskie. Mo¿na je do dzi¶ spotkaæ w indyjskich ¶wi±tyniach i w ró¿nej innej symbolice (jak choæby u Celtów, pogañskich S³owian). Do tej grupy nale¿± oczywi¶cie têpieni pod tym sztandarem Polacy i inni S³owianie. G³upota no nie? Ale tak w³a¶nie dzia³a upraszczanie i wypaczanie przesz³o¶ci.
Co do trzeciego pytania, to moim zdaniem powinno siê go¶cia zapytaæ, dlaczego rozpowszechnia t± ksi±¿kê? Mo¿na mu wtedy postawiæ mo¿liwy do udowodnienia zarzut nak³aniania do ludobójstwa, który moim zdaniem powinien byc karalny zdacydowanie. To tyle
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mein Kampf jest chore i zbrodnicze, a kazdy uczciwy Polak powinien na nie pluc. A dostepne powinno byc tylkow celach naukowych, by nie zatruc slabych umyslow osobnikow ktorzy patriotyzm i milosc do Ojczyzny myla z unoszeniem reki w nazistowskim pozdrowieniu.
bryan jak ty sie wzburzyles ...... nie poznaje kolegi
CYTAT(Bryan)
Mein Kampf jest chore i zbrodnicze, a kazdy uczciwy Polak powinien na nie pluc. A dostepne powinno byc tylkow celach naukowych, by nie zatruc slabych umyslow osobnikow ktorzy patriotyzm i milosc do Ojczyzny myla z unoszeniem reki w nazistowskim pozdrowieniu.
Piêkne!!! A co tpo dok³adnie znaczy. I czemu mówisz tylko o Polakach. Gdyby Hitler napisa³ drang nach Westen to ksi±¿eczka by by³ w porz±dku?
nooo..... ksi±¿ka jak ksi±¿ka tyle ¿e o chorych pogl±dach pewnego kolesia, jak kto¶ lubi, niechaj czyta, jak kto¶ nie lubi, niechaj plwa i pali
CYTAT(kaper)
nooo..... ksi±¿ka jak ksi±¿ka tyle ¿e o chorych pogl±dach pewnego kolesia, jak kto¶ lubi, niechaj czyta, jak kto¶ nie lubi, niechaj plwa i pali
PO co poaliæ? Przecie¿ dobrze by by³o, ¿eby przyszli ludzie wiedzieli o co chodzi³o Hitlerowi i sk±d wzi±³ sie nazizm.
Tudzie¿, ¿eby mogli miêdzy okrzykami ¿ydzi na madagaskar, polska dla polaków, sieg hail(w koñcu to prawdziwi patriocu) co¶ sobie poczytaæ i bardziej siê napaliæ. Mimo, ¿e to zalatuje lekk± "paranoj±", to jestem jak najbardziej za ograniczonym dostêpem do niej(choæby, ¿eby takich prawdziwych polaków od niej odci±æ), co bynajmniej nie znaczy, ¿e powinien to byæ temat tabu. Jasne, by³o co¶ takiego, jest cholernie nudne i lepiej sobie poczytajcie cierpienia m³odego wertera(choæ ciêzko w to uwierzyæ, to naprawde o wiele ciekawsze
)
Nie rozumiem was. Po co zadajecie takie pytania??? Zabronic czy te¿ nie??? A co to za ró¿nica-jesli komus bardzo zalezy i tak zdobedzie to dzielo. Mowicie ze jest nudna??_ to nie jest lektora wiec kolego nie porównuj jej do Cierpien M³odego Wertera bo to nie ma najmniejszej krzty sensu. Ta ksiazka to przes³anie poglad i ideologia któr± g³osil Hitler a nie jakies zmyslone za przeproszenie "bohomazy". Mozecie obra¿ac tê ksia¿ke jego poglady ale czy nie widzicie w tym pewnego entuzjazmu,si³y których teraz tak brakuje ludziom(zw³aszcza m³odym osoba) Nie mowie tu o popieraniu jego idei ¿yciowych ale o charakterze z którego mozna wywnioskowaæ kilka dobrych cech(upór,odwaga,si³a,entuzjazm) i czerpac pewne wzorce przecie¿ mowia "nie ma tego z³ego co by na dobro nie wysz³o". I kurcze przestancie pisac ze plujecie na niego, ksia¿ke bo czym sie wtedy ró¿nicie od niego???? Niczym, znizacie sie do poziomu tych ktorych tak nienawidzicie...az zal robi mi sie niektórych z was. Przeczytalem wszystkie odpowiedzi na ten temat i na niektóre wypowiedzi brak s³ow...totalna pustka ¿yciowa.Pozdrawiam
to nie ma lepszych wzorców? a o takim np. Marku Aureliuszu to ju¿ nikt nie pamiêta? jak kto¶ w Hitlerze widzi wzór to mu siê oczywi¶cie tego nie zabroni bo to by rzeczywi¶cie by³a metoda "totalitarna". z ograniczaniem dostêpu do ksi±¿ki to chyba te¿ nie ma sensu-jak kto¶ jest taki, a nie inny to i tak siêgnie po ni±.
PS a je¶li chodzi o "nie ma tego z³ego co by na dobre nie wysz³o" to zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci hahaha-proponujê nawet inicjatywê: podpaliæ parê cha³up, zgwa³ciæ parê dziewek i zachlaæ siê na ¶mieræ-to jest filozofia ¿yciowa nowej, silnej, entuzjastycznej i upartej m³odzie¿y. a na powa¿nie to kim jest mój poprzednik ¿eby tak ¶mia³o oceniaæ warto¶æ etyczn± II wojny itd.? jak dla mnie to na widok bombardowania lub stosu trupów narobi³by po prostu w gacie...
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Mein Kampf jest swobodnie dostêpna w sieci. Wystarczy wklepaæ w googla.
Napisane jest to nudnie i rozwlekle.
Nie jest bardziej ani mniej zbrodnicza od Das Kapital czy generalnie od prac Marksa - który zdaje siê ¿e nie tylko nie jest zakazany, ale gwarantuje zatrudnienie w 3/4 gazet i 90% uczelni.
Je¶li kto¶ chce naprawdê zbrodni, rzezi, gwa³cenia dzieci, mordowania wszystkiego co siê rusza, ulic pe³nych trupów, mordów na ca³ych narodach, zdrad, wszelkiego rodzaju obrzydliwo¶ci i nagród za najbardziej odra¿aj±ce zbrodnie i tak dalej, to niech siêgnie po Stary Testament. Napisane te¿ lepiej ni¿ Mein Kampf.
Tematu nie zamknê, na razie. Ale bêdê mu siê bacznie przygl±da³ - w razie co o razu ciach.
Gratulujê odgrzebania trupa sprzed 6 lat.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.