Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jestem nowy, proszê o pomoc
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Wotawa
Temat dla spraw podstawowych, u³atwiaj±cy rozpoczêcie przygody z uzbrojeniem pó¼no¶redniowiecznym.
vorkan
Ave Vaste !

Chciala bym prosic o pomoc w znalezieniu jakiego kolwiek rzemieslnika[nawet zagranica] do zbroji i broni z XVI w. [glownie styl romanski] z tytanem i innymi skladnikami zapewniajacymi lekkosc wytrzymalosc i piekno oreza.

Viz Dis !
Danniels
Nie s±dzê, ¿eby kto¶ by³ w stanie wykonaæ takie zamówienie.
Pominê kwestiê zgodno¶ci historycznej takiego rynsztynku, bo na pewno kto¶ Ci to szybko wyja¶ni lepiej ode mnie. Ja odpowiem w kwestii praktycznej smile.gif
Tytan jest metalem zupe³nie nienadaj±cym siê do obróbki plastycznej, a przy tym potwornie drogim. Co wiêcej odlewni tytanu w Europie nie ma. Najbli¿ej to chyba w Rosji, ale tam s± w stanie zrobiæ tylko rurki i prêty.
Amerykanie mogliby Ci to zrobiæ, bo robi± pokrycia lotnicze, ale bojê siê pomy¶leæ nawet jaka by³aby cena szczerba.gif
Poza tym dobrze zahartowana stal ma kilkukrotnie wiêksz± wytrzyma³o¶æ ni¿ tytan

Pozdrawiam
Jacunio
Arwald
Poza tym po kiego grzyba pytac o to samo w dwóch tematach? ¯e z czystego tytanu nie zrobi± to raczej oczywiste(kiedy¶ co¶ us³ysa³em ¿e tytan to drugi co do najdro¿szych metali ¶wiata), le s± jeszcze stopy tytanu z czym¶. Ja tam nie znam sie na metalurgi, wiêc juz sie nie odzywam.

A tak wogule to najbli¿sza odlewnia jest chyba w Gdyni. W koñcu w Telezakupach Mango Gdynia reklamuja tytanowe no¿e tongue.gif
vorkan
Ave Vaste !

Danniels mi nie chodzi o stop samego tytanu, tytan z jakimis vexami itp. sa o wiele lepsze niz dobrze zahartowa na stal, poza tym tytan ma to do siebie ze jest lekki i mega twardy i praktycznie "niezniszczalny".
Wogule slyszalam ze w angli lub na czechach robia taki orez szczerba.gif

Viz Dis !
Danniels
Te no¿e ko³o tytanu to nawet nie le¿a³y bigsmile2.gif
Odlewni tytanu jest na ¶wiecie (z tego co mi wiadomo) 4; 2 w Stanach i 2 w Azji (Japonia i Rosja)
To co "produkuj±" inne kraje pochodzi najprawdopodobniej od ruskich i tylko jest skrawane i klejone na miejscu.
Zamknijmy mo¿e ten temat - raczej nikogo w Polsce na tytanow± maksymiliankê nie staæ. I d³ugo nie bêdzie.
A nawet je¶li, to go komisja strojów i tak pewnie wyrzuci z ka¿dej imprezy cool.gif
Ja w te tytanowe (przepraszam - stopowe) miecze nie wierzê, ale w sumie sam widzia³em Czecha w karbonowym he³mie (z rogami i koñskim ogonem:) ). Kto ich tam wie?

Pozdrawiam
Jacunio
vorkan
Ave Vaste !

Czlowieku tu niechodzi o tytan ! nie rozumiesz o co mi chodzi ! chce orez z domieszka tytanu ktory laczy sie z metalami zastepczymi niejest to tanie a napewno nie kosmicznie drogie icon_wink.gif co do imprez jak ci to sprawdza dunno.gif chyba beda wazyc cool.gif i mi niby powiedza : "...ten miecz jest za lekki, komisja niedopuszcza pani do walki..." he ?!
poza tym ja szukam rzemieslnika nie ogranizacji icon_neutral.gif

Viz Dis !
Danniels
Z dzik± rozkosz± dowiedzia³bym siê co to s± "metale zastêpcze", mnie tego nie uczyli, ale te polskie politechniki to wogle poziom maj± ¿aden. respekt.gif

S³onko, czy ty widzia³a¶ kiedy¶ metal o który Ci wcale nie chodzi smile.gif , albo jakikolwiek jego stop?
Uwierz mi proszê, ¿e nie trzeba wcale tego wa¿yæ, ¿eby zorientowaæ siê, ¿e to nie stal. Rzut oka wystarczy.
Po¿ycz sobie ksi±¿eczkê jak±¶ m±dr± i sprawd¼ jakie stopy tytanu s± znane i jakie maj± parametry.
Zreszt±, je¶li masz zamiar wykonywaæ obstrukcjê historyczn±, albo szo³ to nie dowiesz siê tego z forum, które zajmuje siê rekonstrukcjami.

Pozdrawiam
Cz³owiek Jacuñcio
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A tak w ogóle, to kolejny atak. Przeczytaj uwa¿nie, bo nie ma w tym grama z³o¶liwo¶ci. Masz 14 lat, do pe³nego rozwoju uk³adu miê¶niowo kostnego ci±gle jeszcze co nieco Ci brakuje. Pójd¼ sobie normalnie na judo czy w ogóle zajmij siê sportem, ale dla celów bojowych na pocz±tek gor±co polecam judo. Za 4 lata, jak bêdziesz mieæ 18 ¿aden ¶mieszny tytan potrzebny Ci nie bêdzie.
W miêdzyczasie za¶ mo¿esz skupiæ siê na æwiczeniu techniki i ogólnie poznawaniu historii orê¿a, w szególno¶ci za¶ zbrój typu italskiego, skoru tak lubisz armety.
Dodam tylko, ¿e kiepski wybór je¿eli martwisz siê mas±, bo italskie wyroby by³y znacznie (do 2x) ciê¿sze ni¿ ich niemieckie odpowiedniki. Nie mam danych z XVIw, ale pod koniec XV kirys niemiecki (tak, tak, to takie nadu¿ycie dla u³atwienia sobie ¿ycia) wa¿y³ 6-8kg, italski za¶ do 16.

Jeste¶, widzê, z Gdañska. Ja te¿. Odezwij siê do mnie na priv, to mo¿emy pogadaæ sobie i o jakim¶ rozs±dnym treningu i o materia³ach do historii uzbrojenia, ¿e o strojach nie wspomnê. Pozdrawiam
Gwyn

P.S. Przeklejony z bli¼niaczego tematu. Jak podwójnie to podwójnie. Bêdzie to trzeba albo czê¶ciowo pokasowaæ albo pokleiæ.
AdamS
CYTAT(vorkan)
Ave Vaste !

Czlowieku tu niechodzi o tytan ! nie rozumiesz o co mi chodzi ! chce orez z domieszka tytanu ktory laczy sie z metalami zastepczymi niejest to tanie a napewno nie kosmicznie drogie icon_wink.gif co do imprez jak ci to sprawdza dunno.gif chyba beda wazyc cool.gif i mi niby powiedza : "...ten miecz jest za lekki, komisja niedopuszcza pani do walki..." he ?!
poza tym ja szukam rzemieslnika nie ogranizacji icon_neutral.gif

Viz Dis !

stopy na zamowienie i do tego w tak malej ilosci nie sa tanie + jeszce obrobka ....
a co do komisji to raczej nie dopuszcza "Pani" predzej za wiek niz za miecz smile.gif
Pozdro
AdamS
Wierny Piotr
Na zakoñczenie tematu ......... jako ciekawostkê broñ z stopu (je¶li siê pomylê i przekrêce przepraszam) molibdenowo - niklowego (wewnêtrzny pancerz czo³gów angielskich) wykonuje Roger Lankford (Medieval Combat Society, Wielka Brytania). Cena takiej broni wacha siê w granicach 215 funtów. Broñ jest ³adnie wykonana i wywa¿ona, mankamentem jest cena jak i przedewszystkim niehistoryczno¶æ materia³u (co¶ za co¶ ¿eczywi¶cie broñ jest "niezniszczalna").

Pozdrawiam Wierny Piotr
Wierny Piotr
A o to i link pozdrawiam i smacznego:) http://lancasters-armourie.info/
Bartholo
Witam,

Mo¿ecie podaæ jakie¶ tytu³y o uzbrojeniu (schy³ek XIVw i poczatek XV) mo¿e byæ ang/pol bo nie chce ¶ci±gaæ z emule(czy innego p2p) tony pdf'ów na marne.
Piotr Paruch
Po polsku:
A. Nadolski - Broñ i strój rycerstwa polskiego w sredniowieczu
M. G³osek - Miecze ¦redniowieczne z Ziem Polskich
Z. ¯ygulski jun. - Broñ w Dawnej Polsce
L. Kajzer - Uzbrojenie i ubiór rycerski w ¶redniowiecznej Ma³opolsce
M. G³osek - Miecze ¶rodkowoeuropejskie z X-XV w
M. G³osek - Pó¼no¶redniowieczna broñ obuchowa w zbiorach polskich
Plemiêta
Polska technika wojskowa do 1500 roku
Uzbrojenie w Polsce ¶redniowiecznej 1350-1450

Po angielsku:
Armoury of Castle Churburg
Arms and Armour of Medieval Knight
C. Blair - European Armour c. 1066-1700
E. Oakeshott - Records of the Medieval Sword
E. Oakeshott - Sword in Hand
Medieval Soldier
European Armour in the Tower of London
A. Nowakowski - Arms and Armour in the Medieval Teutonic Order's State in Prussia
B. Thordeman - Armour from the Battle of Wisby 1361 t I i II
C. Grafton - Arms and Armor
E. Oakeshott - A Knight and His Armor
E. Oakeshott - Archaeology of Weapons
E. Oakeshott - Sword in the Age of Chivalry
J. Waddell - Medieval Arms Armor and Tactics - Higgins Armory Museum
M. Keen - Medieval Warfare. A History

Do tego Osprey'e:
Angicourt 1415
Armies of Medieval Burgundy 1364-1477
English Longbowman 1330-1515
English Medieval Knight 1300-1400
English Medieval Knight 1400-1500
French Armies of the Hundred Years War
German Medieval Armies 1300-1500
Henry V and the Conquest of France 1416-53
Hungary and the Fall of Eastern Europe 1000-1568
Italian Medieval Armies 1300-1500
Italian Militiaman 1260-1392
Knight Hospitaller (2) 1306-1565
Medieval Russian Armies 1250-1500
Medieval Scandinavian Armies (2) 1300 - 1500
The Armies of Angicourt
The Scottish and Welsh Wars 1250-1400
The Swiss at War 1300-1500

Je¶li zostaniesz sponsorem Frehy, to dowiesz siê gdzie mo¿na to wszystko dostaæ w jednym miejscu. W sumie to jeszcze wiêcej, bo to przecie¿ mówiy tylko o jêz. polskim i angielskim w dziedzinie uzbrojenia, nie wspominaj±c o innych dzia³ach...
Bartholo
Dziêkujê, w³±czam e mula :]
Micha³ /Gwyn/ Czerep
A koledze dyslektykowi polecamy SpellChecka b±d¼ podobny program, oraz wiêcej czytania a mniej pisania. Jak tak dalej pójdzie otrzyma tytu³ Wujka Dobrej Rady smile.gif

Kolega zapozna siê z profilem tego forum i zarzuci ju¿ wstawianie takich baboli a zajmie siê lektur± literatury, zaczynaj±c od nazwisk:
Bradfield
G³osek
Gutkowska-Rychlewska
Houston
Nadolski
Nowakowski
Oakeshott
¯ygulski
Na dobry pocz±tek, potem mo¿emy poleciæ wiêcej. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Dysgrafia-k³opoty z czytelnym pisaniem, dysortografia- k³opoty z ortografi±, dysleksja- z czytaniem i pisaniem spowodowane problemami z rozró¿nianiem kszta³tów liter. Nie relacj± znak-dwuznak. Lenistwa tolerowaæ nie bêdziemy.
watman
CYTAT(Gwyn)
A koledze dyslektykowi polecamy SpellChecka b±d¼ podobny program, oraz wiêcej czytania a mniej pisania. Jak tak dalej pójdzie otrzyma tytu³ Wujka Dobrej Rady smile.gif
/ciap/
P.S. Dysgrafia-k³opoty z czytelnym pisaniem, dysortografia- k³opoty z ortografi±, dysleksja- z czytaniem i pisaniem spowodowane problemami z rozró¿nianiem kszta³tów liter. Nie relacj± znak-dwuznak. Lenistwa tolerowaæ nie bêdziemy.

jest jeszcze dysLEKCJA objawiajaca sie jak dysortografia, ale spowodowana olewaniem szkoly devil.gif

pszprszm za offtopa, ale juz nie wytrzymuje tych 'dyslekcyjnych' :>

ps. czasami wystepuja tez zwykle literowki, ktore i mnie dopadly, dlatego tez ten post byl edytowany smile.gif
Wierny Piotr
Drogi Gwynie ja bym Gutkowskiej-Rychlewskiej tak odrazu nie poleca³. Szanujê autorkê za ogrom pracy w³o¿onej w wydanie opas³ego tomiszcza (chocia¿ im wiêcej przegl±dam literatury zachodniej, tym bardziej dochodzê do wniosku ¿e"Historia ubioru" jest zbiorem materia³ów z tych pozycji ), ale ......... niestety zawiera ca³kiem du¿± ilo¶æ b³êdów. Zazwyczaj s± to b³êdy wynikaj±ce z niew³a¶ciwego odczytania ikonografi i uproszczeñ. Proponowa³bym raczej:
Adrien - Harmand
Elisabeth Crowfoot
Frances Pritchart
Kay Staniland
Sarah Thursfield

Pisz±c tego posta nie mam zamiaru nikomu dokuczyæsmile.gif

Co do dysleksji i dysortografii smile.gif (ponoæ takowe posiadam) mo¿na sobie z tym poradziæ, kwestia chêci i pracy:)
Mam nadziejê ,¿e nie wytkniecie mi moich b³êdów ortograficznych i stylistycznych:) bo mogê siê obraziæ tupn±æ nó¿k± i sbie odej¶æ smile.gif cool.gif Pozdrawiam serdecznie wszystkich
Mizi
Witam,
Chcia³bym odtwarzaæ piechura (pawê¿nika) z pomorza zachodniego XIV/XVw., ale nie wiem dok³adnie jak ma wygl±daæ moja pawê¿. Czy mo¿e to byæ taka pawê¿ jak u husytów w za³±czniku?
Rabiega
Mizi, a mo¿e by tak najpierw zajrzeæ tutaj , lub u¿yæ magicznego szukaj ?
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Witam!!
W sumie od niedawna zacz±³em sie bawiæ w rycerstwo, w chwili obecnej strzelam z ³uku chod¼ do celowo chcê walczyæ... I tu moi mili moja pro¶ba: a mianowicie czy kto¶ z was jest posiadaniu rysunków skanów z rozrysowanymi czê¶ciami do zbroi rêce, nogi, klata... tak ¿ebym móg³ skorzystaæ z nich do wypalenia sobie ich na laserze.... znajomy sie ofiarowa³ to trza to wykorzystaæ oczywi¶cie z nierdzewki...no i odrazu bym prosi³ o rade jaka grubo¶æ by by³a najlepsza... i czy g³owê te¿ probowaæ robiæ samemu(wypaliæ i klepaæ) czy kopiæ?? no i na koniec co jest lepsze walka jedynka z tarcza czy pó³torakiem...
Pozdrawiam
Wojciech z Gdañska
Tylko, że nierdzewka jest niehistoryczna... ;)

Widzisz, "tu trzeba zadać sobie zaje***cie ważne pytanie - co w życiu chcę robić... i zacznij to robić" - chcesz się bawić w bijatykę i mordobicie, czy w reacting historyczny ( i przy okazji mordobicie ;) )? Ja Ci radzę wybrać zwykłą stal.

A co do grubości... na ręce i nogi 1,5mm, chyba, że hartujesz - to wtedy 1 mm, na kirys w sumie nie wiem, ale spoko 1,5 mm może być chyba, a hełm lepiej sobie jakiś porządny zamówić ;) głowa to ważna sprawa

Zaś co do walki to powinieneś spróbować i tarczą i półtorakiem oraz wybrać co Ci bardziej pasuje - większości z nas walka tarczą ;)

Pozdrawiam
hymmm ogólnie powiem tak ustawiam sie na XIV i XV wiek... lata Grunwaldu gdzie¶ tutaj widzia³em to okre¶lenie... hymm a co do tego czy mordobicie czy co innego?? to na pierwszym miejscu liczy sie sztuka a jak od czasu do czasu zrobi sie z tego sztukê "u¿ytkow±" to nie zaszkodzi :D a co do nierdzewki wydaje mi sie ze ³adniej wygl±da i nie wymaga a¿ takiej pielêgnacji... a zgodno¶æ historyczna?? hymmm ³uki klejone z kompozytów te¿ chyba nie bardzo zgodne historycznie s± a nikt sie nie czepia ;)
pozdro

______
chyba co¶ namiesza³em nie wiem czemu po edycji drugi raz post mi wyskoczy³ :/
Nidhogg
CYTAT(Christian @ 06:26 21.07.2007) [snapback]195733[/snapback]
[...] a co do nierdzewki wydaje mi sie ze ³adniej wygl±da i nie wymaga a¿ takiej pielêgnacji... a zgodno¶æ historyczna?? hymmm ³uki klejone z kompozytów te¿ chyba nie bardzo zgodne historycznie s± a nikt sie nie czepia ;)
[...]

I na ³uki przyjdzie czas. Na razie ³ucznictwo tradycyjne miesza siê z historycznym, ale nale¿y siê liczyæ z tym, ¿e wkrótce nast±pi podzia³ i drewno wyprze laminat. Natomiast zbrojê z nierdzewki bêdziesz móg³ sobie postawiæ w salonie, ale nie wyst±piæ w niej w turnieju - tu ten etap siê ju¿ skoñczy³.
Pozdrawiam, Rafa³
coz ale i tak mimo wszystko obiegamy od mojego glownego tematu blach rozrysowanych na elementy co by mozna ladnei je powycinac...
Jakub Zieliñski
http://www.chivalrybookshelf.com/titles/wisby/wisby_p223.jpg
http://www.chivalrybookshelf.com/titles/wisby/wisby_p351.jpg
http://www.chivalrybookshelf.com/titles/wisby/wisby_pl7b.jpg
http://www.chivalrybookshelf.com/titles/wisby/wisby_pl7a.jpg
http://www.djurfeldt.com/patrik/rustningar.html
http://www.aemma.org/misc/coatOfPlates.htm
http://www.ig-mim.de/artikel_anzeigen.php?...sid=0&lid=0
Powy¿ej znajduj± siê ró¿ne os³ony korpusu, które da siê wyci±æ samemu ;).
W temacie o zbrojnikowych os³onach koñczyn (bodaj tak siê to nazywa³o) znajdziesz wzory do narêczaków i nabiodrków zbrojnikowych.
Do ZAMÓWIENIA zostan± Ci wtedy he³m, rêkawice, miski na kolana i ³okcie oraz nagolennice (je¶li maj± byæ p³ytowe). Takich rzeczy jak rêkawice, he³m i p³ytowe nagolennice nie bêdziesz prawdopodobnie w stanie wykonaæ sam i ¿eby wygl±da³o to jako¶, trzeba zamawiaæ u kogo¶ kto ma to przeæwiczone dziesi±tki razy.
Johny
Christianie co do zaczynania w RR najpierw proponujê zrobiæ sobie strój historyczny poje¼dziæ na kilka turniejów(tych w miarê historycznych) i popatrzeæ jak tam ludzie wygl±daj± w jakich blachach wypuszczaj± na turnieje i przede wszystkim pogadaj z lud¼mi ze swojego bractwa i ich popytaj co i jak oni chyba s± w tym d³u¿ej ni¿ ty.w
có¿ z tymi turniejami to hmm bywam biorê udzia³ podpytuje wypytuje... powiem tyle strój historyczny posiadam nawet ponoæ ³adnie uszyty no jeszcze tej chwili czekam na buty no ale jako takie mam... heh w tej chwili jak na ten czas wystarcza mi ³uk i tañce, ale jestem zdania ¿e trzeba sie rozwijaæ dlatego ju¿ teraz wypytuje sie o bojówkê i wykombinowanie sobie blach bo ju¿ przysz³y sezon chcia³ bym zacz±æ w trochê bogatszej wersji... no Jakub wielkie dziêki ju¿ sie rozgl±dam...
Rafa³ Pr±dzyñski
Co do tych laminatów i zbroi z kwasówki. Ful super historuk blachy od dobrego p³atnerza maj± tyle wspó³nego z historyczno¶ci± co longbow £ukbisu z orgina³em. Mylicie skalê Panowie. A zbroja z kwasówki to ju¿ jakby chcieæ wle¼æ na turniej rycerski z ³ukiem sportowym i zestawem stabilizatorów i celowników.
CordBB
Witam, ile kosztuje sprzêt, aby móc zacz±æ rekonstruowaæ pó¼ne ¶redniowiecze?
Ile kosztuje ³uk, którym móg³bym postrzelaæ - nawet rekreacyjnie, ale ¿eby sprawia³o mi to przyjemno¶æ, jaki jest miw. koszt stroju, akcesoriów dla ³ucznika?
Wiem, ¿e je¿eli chcia³bym byæ piechurem - kosztowa³oby to du¿o wiêcej, ni¼li ³ucznictwo rekreacyjne, zdaje sobie sprawê z kosztu zbroji, miecza.
Przepraszam za ewentualne nie¶cis³o¶ci, proszê o przymkniêcie oka na moj± niewiedzê
Pozdrawiam, Cord.
Puszkin
Wszystko znajdziesz tutaj www.allegro.pl w zak³adce militaria/rycerstwo (je¶li chcesz taniej) .

£uk kosztuje ok 360z³ taki dobry, ale radzê zacz±æ kupowaæ tkaniny jakie¶ i stroje szyæ, bo ze sprzêtu nie zrobisz u¿ytku. Zbroja liczy oko³o 4000z³ i miecz 500z³ - teraz zale¿y tylko u kogo chcesz kupiæ bo ka¿dy ma inne ceny .

http://www.mardinus.home.pl/
http://www.tomala.lublin.pl/index.php?stro...step&lng=pl
http://www.zbroja-ryszard.prv.pl/
http://www.centrum-lucznicze.pl/
http://www.lukbis.pl/oferta.html

Zajrzyj na te strony, mo¿e co¶ dla siebie znajdziesz.

Pozdrawiam
Viator
Nie radzê osobi¶cie osobie pocz±tkuj±cej kupowaæ niczego na Allegro bez wsparcia merytorycznego kogo¶ bardziej do¶wiadczonego.

Przy moich pierwszych krokach w temacie, bardzo mi siê podoba³o ("gdybym mia³ kupê forsy, to bym to wszystko kupi³") 200-300 na 1000 przedmiotów wystawianych w dziale Rycerstwo, po roku-dwóch ten "wska¼nik akceptowalno¶ci" spad³ do 25-50 na 1000, w tej chwili oceni³bym pozytywnie (pod wzglêdem merytorycznym, a nie cenowym oczywi¶cie) przeciêtnie 5-10 na 1000 aukcji.

Czasami nie ma w ogóle nic wartego kupienia, no i oczywi¶cie zwykle bêdzie tak, ¿e ¿aden z tych 5-10 przedmiotów nie bêdzie pasowa³ akurat do mojej epoki ani trafia³ w moje potrzeby.

Cord, najpierw poczytaj i poogl±daj tyle, ¿e zaczniesz ³apaæ ró¿nice miêdzy ró¿nymi formacjami, nacjami i okresami pó¼nego ¶redniowiecza, i wtedy zdecyduj siê na konkretn± postaæ/ród/zakon/formacjê. Nawet bior±c pod uwagê tylko ziemie polskie, inaczej bêdziesz siê uzbraja³ i ubiera³ jako husyta, inaczej jako pó³brat krzy¿acki; inaczej jako piechur u ksiêcia mazowieckiego a inaczej jako pacho³ek ma³opolski; tak samo gra rolê status maj±tkowy, itd. Nie oczekuj prostych rad tu, gdzie siê dyskutuje, czy podbródek do kapalinu to by³ ju¿ znany w tym a tym roku czy dopiero 5 lat pó¼niej.
Dominik13
Witam

W internecie jest strona moonforge.prv.pl na by³ pokazany sposób wykonania rêkawic klepsydrowych.
Chcialem zabraæ sie ich wykonanie ale po wej¶ciu na t± strone okaza³o sie ¿e temat o wykonaniu tych rêkawic znikn±³. Mam wielk± pro¶be. Je¿eli ktos mialby skopiowane obrazki razem z tekstem to bardzo bym prosi³ o kontakt.
Mój adres mailowy dominior13@poczta.onet.pl

Z góry dziêkuje

Przepraszam je¿eli zamie¶cilem t± pro¶bê w nieodpowiednim miejscu
Cmok z Dzia³dowa
Witam,

powiem tak, jestem go³y i weso³y
A chcia³bym byæ pancerny i budz±cy grozê ;)

Zamierzam zapisaæ siê do bractwa.

Chcia³bym wiêkszo¶æ rzeczy potrzebnych dla rycerza ("lata Grunwaldu") zrobiæ sam (przy pomocy specjalistów, którzy potrafi± ci±æ i gi±æ blachy). Chcia³bym ustylizowaæ siê na Krzy¿aka, lub raczej go¶cia walcz±cego po ich stronie, jako ¿e chor±giew z Dzia³dowa walczy po stronie Zakonu.
mój najwa¿niejszy cel, to udzia³ w wielu turniejach z zachowanie historycznego wygl±du.

Za wszelk± pomoc wielkie dziêki. W miêdzyczasie poszukam sobie na w³asn± rêkê, jednak finalnie chcia³bym znaæ opiniê specjalistów smile.gif
Purvis
Moja rada zacznij od pomocy specjalistów, którzy potrafi± ci±æ i szyæ we³nê i len. Krótko: zacznij od gaci, nie od miecza.
Pozdrawiam
P
Jacob
CYTAT(Cmok z Dzia³dowa @ 20:29 15.07.2008) *
Witam,

powiem tak, jestem go³y i weso³y
A chcia³bym byæ pancerny i budz±cy grozê ;)

Zamierzam zapisaæ siê do bractwa.

Chcia³bym wiêkszo¶æ rzeczy potrzebnych dla rycerza ("lata Grunwaldu") zrobiæ sam (przy pomocy specjalistów, którzy potrafi± ci±æ i gi±æ blachy). Chcia³bym ustylizowaæ siê na Krzy¿aka, lub raczej go¶cia walcz±cego po ich stronie, jako ¿e chor±giew z Dzia³dowa walczy po stronie Zakonu.
mój najwa¿niejszy cel, to udzia³ w wielu turniejach z zachowanie historycznego wygl±du.

Za wszelk± pomoc wielkie dziêki. W miêdzyczasie poszukam sobie na w³asn± rêkê, jednak finalnie chcia³bym znaæ opiniê specjalistów smile.gif

Witam

Kolega wy¿ej ma racjê, bez stroju obozowego nie pojedziesz nigdzie tongue.gif

Najpierw zapewnij sobie komfortowe i w miarê historyczne ciuchy, buty i takie tam gówienka do stroju szczerba.gif

Pozdrawiam!
Rori
Witam.
Zaczynam zabawê w rycerstwo. Na pocz±tek postanowi³em zrobiæ sobie kolczugê celem sprawdzenia swojej wytrwa³o¶ci i dania sobie czasu na przemy¶lenie tej zabawy ponownie. Zdecydowa³em, ¿e bêdê siê w to bawi³. Za sob± poci±gn±³em jeszcze kolegê. Czy mogliby¶cie mi wskazaæ jakiego¶ dobrego p³atnerza i jego stronê internetow±? Chodzi mi o porz±dny he³m (no có¿, baniak najwa¿niejszy), datowany na pocz±tek XIV stulecia. Zastanawia³em siê nad Hundsgugelem, ¿abim pyskiem, i paroma innymi. Zatem, który p³atnerz zrobi to najporz±dniej, no i w miarê tanio (no có¿, nie ¶piê na kopcu z³ota). Bardzo proszê o pomoc.
Borg
he³my które wymieni³e¶ to koniec XIV i pocz XV wieku (¿abi pysk po XVI)
ile chcesz wydaæ...dobry he³m to oko³o 1000z³ + czepiec nitowany za powiedzmy 400-500
Micha³ ¯elazo
Dobrze piszesz Borgu, ale...

... to jest na poziom zabawy jaki staramy siê utrzymywaæ my, a spora czê¶æ ludzi nie bawi siê tak, tylko idzie na ustêpstwa.

Jest taka prawda powtarzana od zawsze chyba przez ludzi, którzy zajmuj± siê zawodowo wytwarzaniem, mianowicie cokolwiek robisz mo¿esz to zrobiæ:
a. dobrze,
b. tanio,
c. szybko,
przy czym mo¿liwe s± jednocze¶nie tylko dwie odpowiedzi z powy¿szych.

W przypadku naszej zabawy opcja "szybko" w ogóle odpada, kilkumiesiêczne przestoje to norma, wpisana w prawo zwyczajowe, reszta pozostaje jak powy¿ej, czyli sprzêt mo¿e byæ dobry, albo tani.

Je¶li chcesz sprzêt tani, zajrzyj choæby na stronê Mardinusa, he³my od niego na pocz±tek zabawy wystarcz±, zw³aszcza je¶li nie masz hopla na punkcie "chcê ¿eby by³o tak, jak w ¶redniowieczu".

Wysoka pó³ka to choæby Nieczar, czy Matera, gdzie zostawisz bardzo du¿o pieniêdzy, odczekasz swoje w kolejce, ale ostatecznie dostaniesz do r±k cudeñko.

Pozdr.
M.
Rori
Zale¿y mi na w miarê ekonomicznym rozwi±zaniu. ¯eby i swoje wytrzyma³, ale i ¿ebym nie zap³aci³ za niego maj±tku. Górn± granic± s± dla mnie ceny proponowane przez Mardinusa na ten przyk³ad. Wiêc có¿- czekam na z³oty ¶rodek.
Wotawa
CYTAT(Rori)
Zastanawia³em siê nad Hundsgugelem, ¿abim pyskiem, i paroma innymi. Zatem, który p³atnerz zrobi to najporz±dniej, no i w miarê tanio (no có¿, nie ¶piê na kopcu z³ota). Bardzo proszê o pomoc.

CYTAT(Borg)
he³my które wymieni³e¶ to koniec XIV i pocz XV wieku (¿abi pysk po XVI)
¯abie pyski jako he³my wielkie widzimy ju¿ na o³tarzowej wersji legendy o ¶w. Jadwidze z ok. 1430 roku (tryptyk z Wielowsi). Tak wiêc jest to he³m pojawiaj±cy siê w XVw, osi±gaj±cy formê z któr± najczê¶ciej dzi¶ jest kojarzony na prze³omie XV i XVIw.

Oczywi¶cie nie bêdê udawa³, ¿e nie wiem o co chodzi Roriemu. Zapewne o bardzo popularne "bractwowe przy³bice" z zaslon± wzorowan± na he³mie wielkim zwanym ¿abim pyskiem w³a¶nie. Thomas Beauchamp, trzeci Earl of Warwick zosta³ niezbyt dok³adnie przerysowany w kilku przedstawieniach. M.in. w popularnych "Ospreyach". He³m ma zas³onê, ale w oryginale nie przypomina ju¿ "¿abiej". Ale dalej ju¿ polecia³o przy wzbogaceniu o tradycyjn± ju¿ bractwow± fantazjê. Dodajmy od razu, ¿e i ten he³m (Beauchapa) to ok. po³owy XIVw, a nie jego pocz±tki.
Jak widaæ zanim wyda siê cokolwiek trzeba rzecz przemy¶leæ. Na pocz±tku trudno wy³apaæ pewne ró¿nice, które po jakim¶ czasie staj± siê oczywiste.

CYTAT(Borg)
ile chcesz wydaæ...dobry he³m to oko³o 1000z³ + czepiec nitowany za powiedzmy 400-500
Generalnie najpierw przemy¶la³bym ca³o¶æ ekwipunku i datowanie. Zw³aszcza to drugie jak ju¿ tu Borg zauwa¿y³ jest nieco k³opotliwie dopasowane. w tym przypadku. Zastanowiæ siê nale¿y po co siê rekonstruuje dany okres, czy imprezy na ten przedzia³ czasu wydaj± siê interesuj±ce, oraz czy to na pewno najlepszy przedzia³ czasowy. Wtedy dopiero warto kombinowaæ nad cen±. Mo¿na dostaæ taniej, mo¿na dro¿ej. Je¶li he³m liczymy po 1000z³, to komplet bêdzie ok. 4000-5000 z³. Wiêc jest nad czym my¶leæ i na czym oszczêdzaæ. Np.: nitowana kolczuga to sprzêt profesjonalny, na który staæ ludzi zawodowo zajmuj±cych siê rekonstrukcj±. Zwyk³a jest w stanie du¿o oszczêdziæ. Mo¿na odpu¶ciæ nitowanie kolczugi na rzecz innych potrzebnych diwajsów. Zale¿y od mody panuj±cej w danych krêgach.
Jacob
CYTAT(Rori @ 21:09 16.09.2008) *
Zale¿y mi na w miarê ekonomicznym rozwi±zaniu. ¯eby i swoje wytrzyma³, ale i ¿ebym nie zap³aci³ za niego maj±tku. Górn± granic± s± dla mnie ceny proponowane przez Mardinusa na ten przyk³ad. Wiêc có¿- czekam na z³oty ¶rodek.

Moi znajomi z bractwa maj± he³my (i nie tylko he³my) produkcji Mardinusa i sprawdzaj± siê bardzo dobrze, s± wytrzyma³e i dobrze wykonane. Ja osobi¶cie polecam tego rzemie¶lnika.

Pozdrawiam
Rori
Jacob: dziêki, od innych te¿ w miarê dobre rzeczy o Mardinusie s³ysza³em.
Wotawa: okres jaki mnie interesuje to koniec XIV, pocz±tek XV wieku, jak siê nie trudno domy¶liæ o Grunwald chodzi mi najbardziej. Co do he³mów: zas³ony typu "psi pysk" jako¶ tak mi nie bardzo pasuj±, mo¿e dlatego, ¿e uwa¿am je za zbyt pospolite. Szukam czego¶, co zapewnia³oby dobr± widoczno¶æ i mia³o dobre walory obronne. i tu pytanie: na stronie Mardinusa jest he³m Wratislava, czy jak to siê pisze. Czy on jest historyczny? Czy pasuje do czasów jakie wybra³em? Co do ekwipunku: czasem mo¿na jakie¶ ciekawsze rzeczy na Allegro za ni¿sz± cenê ni¿ u wybranego p³atnerza kupiæ, wiêc liczê, ¿e na ekwipunek powinienem wydaæ jakie¶ 3 tysi±ce z³otych. Oczywi¶cie w miarê mo¿liwo¶ci niektóre rzeczy sam spróbujê zrobiæ, jak choæby rêkawice klepsydry. Jedna mi potrzebna tak czy siak, druga ³apa pod tarcz±.
Patryk z Wyszogrodu
Z tego co s³ysza³em to czê¶æ wzorów u Mardinusa by³a robiona "na ¿yczenie klienta" bez dobrego oparcia na ¼ród³ach i lepiej do niektórych podchodziæ z du¿ym dystansem.
Micha³ ¯elazo
Bêdziesz musia³ siê zastanowiæ w co chcesz siê bawiæ.

Je¶li chodzi Ci po prostu o to, ¿eby byæ "rycerzem", to mo¿esz sobie kupiæ dowolny he³m, np. produkcji Mardinusa, choæby "¿abi pysk", cz "Wratislava" i patrz±c na zdjêcia nawet z tego roku mogê powiedzieæ, ¿e masz szanse ¿eby wej¶æ na pole biwy.

Ale je¿eli my¶lisz o rekonstruowaniu konkretnego rodzaju kombatanta, okre¶lonej strony wojny Polski z zakonem, to zacz±³e¶ nie od tej strony co trzeba. Najpierw przejrzyj sobie ikonografiê z okresu, poczytaj spisy ze zbrojowni i dopiero uzbrojony w tê wiedzê wybierz dla siebie sprzêt.

I jeszcze jedno - je¶li nie masz do dyspozycji wiêkszej gotówki, poszukaj u¿ywanego sprzêtu na allergo, albo poczekaj a¿ kto¶ bêdzie og³asza³ tutaj, na Freha, ¿e wyprzedaje swój ekwipunek. To jak z autami, w cenie nowego Lanosa mo¿esz mieæ u¿ywane dobre Volvo icon_mrgreen.gif

Pozdr.
M.
Rori
Micha³: Chyba faktycznie bêdê musia³ zaczekaæ. Chwilowo chcê siê po prostu bawiæ w rycerzyka ;), ale niewykluczone, ¿e z czasem bêdê próbowa³ odtworzyæ rycerza z konkretnego miejsca.
Wotawa
CYTAT
Co do he³mów: zas³ony typu "psi pysk" jako¶ tak mi nie bardzo pasuj±, mo¿e dlatego, ¿e uwa¿am je za zbyt pospolite.

Pospolite s± raczej potworki typu "¿abi pysk" czy inne "klapy Connana".

Tak czy inaczej - warto zaczynaæ od uczciwych rekonstrukcji ikonografii czy konkretnych zabytków.

Nie uczmy ¶redniowiecznych jakie he³my by³yby w ich czasach lepsze. Szukajmy odpowiedzi na to dlaczego u¿ywali tych które znamy.

Je¶li mo¿na prosiæ... smile.gif
Rori
No tak... To, ¿e moim pierwszym he³mem bêdzie Basinet jest praktycznie pewne. Tylko z jak± zas³on±? Klappviser ca³kiem dobrze wygl±da, swoj± funkcjê spe³nia, i chyba ca³kiem spora widoczno¶æ z niego.
Rori
Mam pytanie, ¿eby nie babraæ innego tematu. Czy przeszywanica normalna lniana, wypchana, wykoñczona skór±, mam na my¶li powiedzmy barki bêdzie historyczna?
Boldgrim
Witam. Czy mo¿e kto¶ z Was ma do¶wiadczenie z takim oto he³mem?( £ebka z nosalem ) jak sprawdza sie w boju? Interesuje mnie szczególnie XIVw.. chocia¿ grunwald te¿ biorê pod uwage. Pancerz(rêce, nogi) zbrojnikowy do tego p³aty..to tak w bardzo wielkim skrócie. He³m wydaje sie solidny, co o tym s±dzicie?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.