1 maj otwarcie sezonu na grodzie we Wroc³awiu:
W niedziele 1 maja odbedzie sie impreza datowana na IX-XI wiek otwierajaca sezon na Wroc³awskim grodzie , zapewniamy wyzywienie i picie oraz czesciowy badz calosciowy zwrot kosztow podrozy w zaleznosci od ilosci osob : wszyscy chetni zg³oszenia na priva
strona grodu www.grod.civ.pl
Pozdrawiam
oczywiscie na priva do mnie badz WRzewuskiego , planowana jest degustacyja czeskiej sliwowicy
oraz inne atrakcyje
pozdrawiam DIR
Taka wiadomo¶æ z góry dla osób pytaj±cych - aby sie za³apaæ wystarczy nades³aæ zdjêcia w strojach.... staramy sie unikn±æ pomy³ek z przed roku szczególnie je¿eli chodzi o nieznajomych
pozdro DIR
ODP na pytanie: To jacy bed± rzemie¶lnicy i jakie stoiska zale¿y od tego jak wiele osób zadeklarowanych przyjedzie ale na pewno cos ciekawego sie znajdzie.
Dziêki za zaproszenie - kupuje miodzik, bilet na poci±g, urywam siê z roboty i przybywam
pozdr
Impreza zapowiada siê miodowo, ju¿ niemoge siê doczekaæ!
Strace tam du¿o pieniêdzy, musze postawiæ obiecane piwa najlepszemu skórnikowi w Polsce
Pozdr.
No coz coraz wiecej osob w planach wiec trza bedzie przygotowac jakies atrakcje i tak:
- w planach zawody lucznicze
- zawody bojowe
beczka piwa dla zwyciezcy w trakcie zakupu
Ja bym jeszcze proponowa³ zawody zapa¶nicze, rzadko kiedy to jest na imprezach (w Polsce prawie nigdy) a jest z tego niesamowita radocha
Pozdr.
P.S. nie chodzi mi tutaj o zapasy Greckie (bo wiêkszo¶æ by skoñczy³a na pogotowiu) ale o te fajne "d¿entelmeñskie" europejskie zapasy
Siggi
Wyra¿enie "dzentelmenskie zapasy" kojarzy mi sie z angielskim pedalstwem, a nie soczysta zabawa, jak na przyklad, w pi³ce baronce [tam tez sa zapasy!]. I wydaje mi sie ze z tym pogotowiem to zdziebko przesadzasz... Ale ja tam nie znam sie na waszych wczesniackich perw... znaczy rozrywkach...
Zycze dobrej zabawy na grodzisku
e.
no wiesz sigi co masz do greckich zapasow nie chcial bys sie ocierac o nagiego wysportowanego i nasmarowanego w odpowiednich miejscach ciecz± zmniejszaj±c± tarcie ch³opca
pomyslimy zobaczymy
Greckie "zapasy" to by³ taki fajny sport, który polega³ na pokonaniu przeciwnika wszelkimi metodami oprócz gryzienia i drapania. Czyta³em kiedy¶ (nie pamiêtam ju¿ gdzie
) o trzykrotnym mistrzu zapasów na Olimpiadzie który wygrywa³ zgniataj±c szczêki rywalom.
A mi chodzi³o o te zapasy które wystêpuj± m.i. w wy¿ej wymienionej baronce
Mo¿emy tez zagraæ meczyk mojej ukochanej baronki
nigdy nie odmawiam serii siniaków na moim piêknym czarnofigurowym ciele
.
eRe od kiedy interesujesz siê pierwotnymi...yyy znaczy wczesniackimi sprawami?
Btw. d¿entelmeni to nie tylko domena Anglików, bo inaczej co ja bym tu robi³?
Pozdr.
sigi, a ja my¶la³em ze to ja ci bede polewa³
pamiêtam o paru browarach które jestem ci winien
ale jest problem........ ...........nie bedzie mnie na otwarciu......kur..
ale jak bedziecie w grodzie to mus do ³a¼ni parowej z wód±, mo¿na zej¶æ(co prawie siê zdarzy³o)
pozdro
Siggi
Ale¿ ja zawsze interesowa³am sie wcze¶niactwem! Ci Celtowie biegajacy li tylko w torquach i wymazani wapnem, te ryczace hordy barbarzyncow... [ech rozmarzylam sie..:P] Po prostu nie zajmuje sie tym praktycznie; a mysl o zapasach gentelmenskich wydala mi sie tak absurdalna ze musialam sie odezwac
Uklony
eRe
CYTAT
Greckie "zapasy" to by³ taki fajny sport, który polega³ na pokonaniu przeciwnika wszelkimi metodami oprócz gryzienia i drapania. Czyta³em kiedy¶ (nie pamiêtam ju¿ gdzie ) o trzykrotnym mistrzu zapasów na Olimpiadzie który wygrywa³ zgniataj±c szczêki rywalom.
hmmmm... nie to ¿ebym (ZNÓW ;) ) siê kurde czepia³, ale w starozytnej grecji sporty walki by³y generalnie 3 - no powiedzmy 2,5. zapasy klasyczne (taka zwyk³a szamotanka) cos co mo¿na by nazwaæ boksem (momentami rzemienie na rêkach itp przyjeMno¶ci) oraz pankration, bêd±cy syntez± obu (walka w kaltkach - bez klatki ;) )
to chyba tyle - mo¿e poza ¿yczeniami udanej zabawy, tudzie¿ rozpoczêcia sezonu dla wczesnych chlorów...
papa
tz
A tu mamy plan imprezy - w koncu
i tak
Wiekrzosc o ile nie wszyscy przyjezdzaja w sobote - pod wieczor uroczyste rozbicie namiotow na podgrodziu etc
wieczorkiem ognicho (zapewniamy juz od tego momentu zryc) tylko bez palenia grodu!!!
z rana od godziny 9 -10 w niedziele zaczynaja sie zwalac turysty
gdzies oko³o tego jakies jedzenie rzucimy
o godzinie 11 turniej luczniczy
ok 12.30 - 13 Bitwa
po bitwie jedzenie
o 14-17 koncert zespo³u Buraky - folk ba³kañski
ok 15 po odpoczynku bojówka
zamkniecie imprezki ok 17.30-18
choc kto wie czy sie nie przeci±gnie bez widzow o jeszcze jedna noc dla hardcorowców
oczywiscie plan moze w ciagu trwania imprezy sie troche podrasowac i tak:
zastanawiamy sie nad pomyslem zapasow
sigi dla cie special ........ plebejskimi zabawami - choc trzeba pamietac ze impreza jest 1 dniowa + nocleg wiec jest dosyc malo czasu na rozmaito
co do turnieju luczniczego -
niestety nie bedziemy rozdawali lukow
strzal tyle tez nie bedzie
wiec kazdy lucznik powinien posiadac ok 4 strzal i luk
odpadaja luki sportowe, do kendo z doczepionymi celownikami etc
strzaly tylko drewniane z lotkami z pior groty kute badz toczone
ZADNYCH PLASTIKOW ANI NOWOCZESNYCH WYMYSLOW
pozdro DIR
no to juz w sobote sie spotykamy jak by byly jakies problemy dzwonic na tel 661280051
pozdro Dir
By³o bardzo przyjemnie, s³onko ¶wieci³o, pogoda dopisa³a. Zdobycie grodu bardzo realistyczne tylko szkoda ¿e bez gor±cej smo³y
. Zreszt± wydanie walnej bitwy na podgrodziu jest klasycznym b³êdem taktycznym, przez takie mniejsze czy wiêkrze wypady upadaj± takie twierdze ( castra) jak Beziers
ale walka ³adnie przeprowadzona - zw³aszcza rozmowa dwóch jarlów (?) na typowym poziomie ¶redniowiecznym. I ten "Krwawy Topór"...
TYlko ¿al ¿e ja w takim przedsiêwziêciu braæ nie mogê bo i nak³ady finansowe na to nie pozwalaj±.
Pzdr.
( tak to mój pierwszy post...pierwszy i od razu g³upi)
To i ja dorzuce swoje trzy grodze
By³a to jedna z najlepszych imprez jakie do tej pory odby³em na tym grodzie (a by³o ju¿ tego, by³o
) Bardzo przyjemna uczta - duzo trunków, jedzenie by³o w ilo¶ci odpowiedniej, pospiewaæ mo¿na by³o w mi³ym gronie
Tutaj wielki plus za pochodnie o¶wietlaj±ce teren grodu, przydatna rzecz
Bitwa - bardzo fajna zabawa (szczególnie sam szturm na gród (prawie jak w Starej Ba¶ni ;) ) Krêgi na wysokim poziomie zapewni³y ¶wietn± zabawê. A na dobry koniec koncert zespo³u Buraky
No to tyle. Za tydzieñ powtarzamy
Mi³o by³o... Dziekuje wszystkim za mi³e towarzystwo i dobr± zabawê.
Pozdrawiam.
Za tydzieñ powtórka? Dobrze zrozumia³em Cie Torkellu?
CYTAT(Fradmar)
Za tydzieñ powtórka? Dobrze zrozumia³em Cie Torkellu?
No wiesz - oficjalnie to nie ma ¿adnej imprezy ale jak pamiêtam (i Niech Bogowie broni± ¿eby sie co¶ zmieni³o) to przesiedzia³em tam ka¿dy weekend od czerwca do pa¼dziernika 2004. Prowiant i trunki we w³asnym zakresie, z noclegiem problemu raczej nigdy nie by³o wiêc jak mniemam nic nie szkodzi za urz±dzeniem powtórki. Bêdzie nas tylko mniej i niebedzie ju¿ tak uroczy¶cie
Pozdrawiam,
Thorkell
Impreza udana
nawet dla mnie - tym razem jako turystki
Gratuluje organizatorom. Cieszê siê, ¿e mia³am okazjê spotkaæ starych znajomych i od¶wierzyæ trochê kontakty.
By³o troche narzekañ, ale ¿e g³ównie turystów i ma³o konstruktywnych to pozwolê sobie je pomin±æ..
Pozdrawiam
Igu¶ vel Iga B.
W sumie to byl to straszny haos
ale powoli udawalo sie cos doplanowac ............ ze wzgledu na otwartosc na propozycje i upal plan byl rozciagany przez co np nie odbyl sie turniej luczniczy.
mam nadzieje ze przynajmniej mozliwosc popicia i postrzelania w g³owy atakujacym dala troche satysfakcji
- mi napewno .................... niedlugo podozucam jakies zdjecia tylko posciagam......
pozdrom DIRUS WIELGUS
........aaaaaaaaaaaaaaa ......... wlasnie sciagam wosk z ciuchow juz nigdy nie bede latal po pijaku z tymi lampkami.......................
Pozdrawiam Wszystkich!
Wyrazy szacunku dla Komesa Grodu za udan± imprezê. Dir Nie martw siê tym dopinaniem by³o bardzo fajnie.
Dziêki Wszystkim za atmosferê na Grodzie, Wla¶cie za ¿ywienie i d¿em z jab³ek oraz tej dziewczynie co robi³a sos do kaszy. Do zobaczenia znowu
pozdr
Jak Wam siê podoba³o targanie skóraczka, Mili Moi Towarzysze Zabaw Dziwacznych i Pokrêconych???
CICHY
CYTAT(Torkell)
Krêgi na wysokim poziomie zapewni³y ¶wietn± zabawê
Tak, zw³aszcza szyjne po strzale w ty³ g³owy
, ale rozumiem zdrada to zdrada
To u nas normalne
, Zatem - jeszcze wiêcej zdrady w krêgu zdrady
Tfu - na psa urok, sraczka oraz przemarsz wojsk
Ja równierz dziekuje organizatorom za super zabawe:), by³o conajmniej w "ciastko":))), Nikiforowi za dokarmienie;), za¶ wszystkim uczestnikom za mi³a atmosferê . Co do sosu to rzeczywiscie byl paluszki lizac, za co chwala niewiastom które go pope³ni³y!!!!!!! mam nadzieje ze jescze bedzie mo¿na was nawiedzic, na kolejnej tak mi³ej imprezie:)
Dodam jeszcze tylko ¿e dzieki temu wyjazdowi ,mog³em wreszcie osobiscie poznac takiego sympatycznego osobnika jak Sighrolf,
bez pomocy którego niemóg³bym przyjechac na gród, i sie tak ¶wietnie bawiæ,
pozdrawiam
ps. Dziekuje baaardzo organizatorom za transport ,bo nieda³bym rady samemu sie docz³apac
CYTAT(CICHY_)
Tak, zw³aszcza szyjne po strzale w ty³ g³owy
, ale rozumiem zdrada to zdrada
To u nas normalne
, Zatem - jeszcze wiêcej zdrady w krêgu zdrady
Tfu - na psa urok, sraczka oraz przemarsz wojsk
Oj Cichy nie marud¼
jeszcze bêdziesz mia³ okazjê mi oddaæ
Do zobaczenia
Dziêki wielkie dla organizatorów, ten nasz po³amaniec ju¿ sie czuje dobrze i jedyna rzecz jakiej za³uje to ¿e go impreza omie³a. Jedzonko by³o wyborne i to w jakich ilo¶ciach
jedynie szkoda ze ³uczniczy sie nie odby³ ale zabawa ze skórk± te¿ by³a ¶wietna. nie ma to jak ¶wietny poczatek sezonu, oby tak dalej
Impreza udana ... ¿a³ujê tylko, ¿e nie mog³em walczyæ ... có¿ ... trzeba czekac na nastêpna okazjê ... :D ale za to w nocy wikingom uda³o siê opanowaæ gród ... :D
Tak¿e skromna reprezentacja Wi¶lan z Kraka dziêkuje ze fantastyczn± zabawê
Zw³aszcza naszym cierpliwym gospodyniom Ingrid, Kasi i Marcie (autorkom wspomnianego sosu) za poniedzia³kow± wycieczkê na ¦lê¿ê
Pozdrowienia: Izolda, WszeBond, Norbert i Czaki.
Dzisiaj dopiero wróci³em, a siedzia³em we Wroc³awiu z ch³opakami ju¿ od pi±tku
Miejsca nie starczy ¿eby podziêkowaæ wszystkim,
dlatego chcê podziêkowaæ wszystkim Krukom za naprawdê ¶wietn± imprezê! Bawi³em siê ¶wietnie z moimi najlepszymi kumplami i w kó³ko dopisywa³ mi dobry humor (no oprócz dzisiaj rano, gdy wstalismy z Nikiforem po kolejnej nocnej bibie i musielismy lecieæ na dworzec
) ju¿ nie wspomne o wy¶mienitym jedzeniu i ogromnej ilo¶ci zdjêc które zapewni³a nam Marta
Jednak chcia³ bym komu¶ szczególnie podziêkowaæ- Nikiforowi za nocleg, go¶cinê, 5-cio dniow±, nieprzerwan± zabawê i wszelakie sfawole- to zaszczyt mieæ takiego kumpla.
No nie zapominam te¿ o Dirze, któremu mog³em ca³owac szable
(kto widzia³, zrozumie ¿art)
Dziêki tej imprezie pozna³em wreszcie mojego nowego kompadre- Krzy¿aka, który wrêcz oczarowa³ nasz± szalon± paczke ogromnym poczuciem humoru, zadowoleniem i du¿± ilo¶ci± energii
Oby wiêcej takich ludzi by³o
Pozdrawiam i do nastêpnej imprezy
Sighrolf
Jakbym nie widzia³a, na pewno zrozumia³abym to opatrznie
"ca³owanie szabli" brzmi dwuznacznie
Nieprawda¿?
Pozdrawiam
Igu¶
Aj, gdzie ja mam g³owê. Oczywi¶cie wielkie podziêkowania i pozdrowienia zarazem dla kilku POR¡BANYCH
osobników, którzy wraz ze mn± NAR¡BALI
siê trochê w sobotê po po³udniu na ty³ach chaty. Grodowych rozumiem i dziêkujê, ale szczególnie dziêkujê Go¶ciom, którzy wcale nie musieli tego robiæ, a R¡BALI
a¿ mi³o. Kto wie o co chodzi, ten.... wie. A kto nie wie, niech siê, cieszy ¿e nie musia³
.
CICHY
...... no wiesz sigrolf ty mi zawsze mozesz ga³ke ca³owaæ
......... no no niedlugo bedzie trza jakiegos powtorka stworzyc coby zbytnio nie nabrac sil
tym razem bede musial zamowic wiecej bimbru
hmm, Dir czy jeste¶ pewien ze to bylo tylko calowanie???, ja widzialem nieco wiêcej , ale zwa³ jak zwa³:P:P:P
pozdrawiam:)
Witam!
Dziêkujê organizatorom za przedni± zabawê, oraz cudown± atmosferê.
Grzechem byloby nie wspomnieæ o przesmacznym jedzonku, którym nas raczono, a zwlaszcza o przepysznym, niedzielnym sosie do kaszy. A mo¿na by tak poprosiæ o przepis?
Pozdrawiam i do zobaczenia!
W imieniu swoim i Dru¿yny Wikingów Nidhogg z Braniewa dziêkujê Organizatorom za naprawdê fajn± zabawê. mam nadziejê, ¿e ka¿dy sezon bêdziemy zawsze zaczynac tak dobrze jak ten.
Towarzystwo doborowe, jedzonko super - jednym slowem -wy¶mienicie.
Mam nadziejê, ¿e Kruki wyfrun± ze swojego gniazda i przybed± tak¿e na nasz Althing.
Zapraszam wszystkich na nasz± stronê:
www.nidhogg.oskbraniewo.pl
A ja blagam o przepis na te pyszne ciasteczka... krzyzak mi przywiozl na sprobowanie, paluszki lizac... wrecz sysunia pysnosci, chyba Vlasta je robila , ale pewnosci nie mam . Prosze....
No i ubieg³a mnie
To siê w takim razie przy³aczê do pro¶by o przepis..
A dla "Ciastkareczki" wielkie podziekowania i gratulacje za tak pyszny wypiek
Pozdrawiam
Iga
A ja ze swojej strony chcia³am serdeczne podziêkowaæ wszystkim Go¶ciom za przybycie - mam nadziejê, ¿e nie po raz ostatni - na wroc³awski gród! Bardzo mi³o by³o Was wszystkich widzieæ!
Pozdrawiam!
Vlasta Oberkuchenna
P.S. Jakby kto¶ chcia³ zdjêcia z imprezy, niech pisze na vlasta@wp.pl
Pierwsza moja impreza i jakze udana pozdrowienia dla organizatorów. Nie zapomne niecnego ataku na s³owian w dniu ostatnim tfu raczej ostatniej nocy
. Posiadam kilka filmików i troche zdjec jezeli ktos chetny pisac: god666@interia.pl
nie byl btm soba jak bym nie zamiescil tego zdjecia
ziomal Niki .... jak narazie bardzo zubozala mam kolekcje ale juz niedlugo podostaje i pozamieszczam zdj±tka
Dir, przykro mi, fotek w Kalendarium nie wolno zamieszczaæ - pozwoli³am sobie pokasowaæ. Powysy³aj je Dominice, niech wrzuci na stronkê grodow±.
Pozdrawiam!
Vlasta
(i to wcale nie dlatego,ze na ¿adnym zdjêciu mnie nie by³o
)
sory nie wiedzialem
.................
Wysprzatajcie sobie ludzie skrzynki bardzo prosze. Jezeli chodzi o filmy to zajmuja przecietnie 20 Mb w mov i okolo 100 w avi wiec wysylanie na skrzynki o pojemnosci 10mb nie ma sensu
Istnieje kilka mozliwosci: moge zapodac link na eMule badz zgrywac wam na "ftp".
Dla posiadaczy eMule link z filmami:
ed2k://|file|Wroc³aw.-.impreza.gród.rar|93093117|3EE776B12F850D5DD500C2ED707133A0|/
Hej! Trochê fotek , autorstwa mojego i Marty wrzuci³am
tutaj. Mam nadziejê, ze dzia³a
Pozdrawiam!
Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.