To bedziesz gavotta uczyla bo konskiego i charlotte niby umiem ...
kots chce cos jeszcze ??
Przera¿acie mnie, we¿cie pod uwagê ma³y rozumek czê¶ci ucz±cych siê o skromnych mo¿liwo¶ciach ruchowo-koordynacyjnych ( czyli mnie
). A tak serio trzymam Was za s³owo, ¿e po Nidzicy bêdê chocia¿ wiedzia³ co te wszystkie nazwy oznaczaj±
w miarê mo¿liwo¶ci wyja¶niaæ bêdê, obiecujê
zabieram siê za uzupe³nianie swojej wiedzy i usprawnianie koordynacji
dobrze bêdzie
mam nadzieje i ja siê czego¶ nauczyæ nowego
, bo ja w³a¶ciwie to taka pocz±tkuj±ca jestem
Boczu¶ pewnie ¿e bêdziemy:)
i bêdzie te¿ nasz s³awny trunek;) w tym roku kazdy obowi±zkowo bêdzie musia³ go skosztowaæ i wypiæ za moje i Krystiana zdrowie:) a na Grunwaldzie bêdzie wielki riplej :D bo to w koñcu bêdzie nasz panieñsko- kawalerski:)
oj bêdzie siê dzia³o:)))
CYTAT
w miarê mo¿liwo¶ci wyja¶niaæ bêdê, obiecujê zabieram siê za uzupe³nianie swojej wiedzy i usprawnianie koordynacji dobrze bêdzie mam nadzieje i ja siê czego¶ nauczyæ nowego , bo ja w³a¶ciwie to taka pocz±tkuj±ca jestem
YYY a co ja mam powiedziec Wiedziemko cos umiesz a ja (nabawialam sie przy Tobie kompleksow na 3FKDwM)
CYTAT
Przera¿acie mnie, we¿cie pod uwagê ma³y rozumek czê¶ci ucz±cych siê o skromnych mo¿liwo¶ciach ruchowo-koordynacyjnych ( czyli mnie ).
Hmm ostatnio moi znajomi(czesc meska ) stierdzili ze mam talent dydaktyczny wiec nie bedzie zle a przy pomocy Wiedzieki to juz wogole full wypas bedzie
Obejrzyjcie program imprezy. Ciekawe ilu siê znajdzie tak jurnych panów, którzy po tym wszsykim bed± jeszcze w stanie tañczyæ
.
hmm ty napewno tak
no i rymczerz z Ciechanowa tak sie dopomina o tance
a i bez rycerzy obejsc sie mozna
Dobra wiadomo¶æ.
Jest jeszcze 15 miejsc na turniej w Nidzicy.
Proponujê aby zg³asza³y siê bractwa, które niezakwalifikowa³y siê z braku miejsc lub "zaspa³y"
Odpowiem najwcze¶niej w przysz³ym tygodniu.
rycerze@rycerze.org
Witam
Tylko potwierdzam, ¿e BRZO bêdzie, ale podejrzewam, ¿e od jutra wszystko siê osobi¶cie ustali na Litwiei? I znów zaprzyja¼nione si³y krzy¿ackie DNO siê spotkaj± ... a tak na marginesie jest c.d. opowie¶ci o ksiê¿niczce... przewidujecie jaki¶ konkurs dla pseudo-poetów ;)
Wiec ju¿ oficjalnie potwierdzam swoje przybycie , pierwsze warsztaty prawdopodobnie odbêd± siê w pi±tek o godz. 18
repertuar: Praczki, Maltañski, Pinagay, Mostard, Cassandra i Charlotte
Witam
Oczywiscie £om¿a ze swoja Choragwia tez sie stawi. Sila nas bedzie 6 osob.
klaniam sie i pozdrawiam
Krzysztof "Indar" Babinski
Ma³e sprostowanie:
Oficjalnie informujê , ¿e Chor±giew Ziemi £om¿yñskiej jest integraln± czê¶ci± £om¿yñskiej Grupy Odtwórstwa Historycznego "Spiritus Temporis".Mam nadziejê Indarze , ¿e zaprzestaniesz u¿ywac tej nazwy , bo nie masz do niej ¿adnych praw.Tak przynajmniej nam siê wydawa³o , gdy od nas odchodzi³e¶...
Z góry przepraszam organizatorów za za¶miecanie topicu i Pozdrawiam.
Jacek Dudkiewicz
Tak, Tak. Wydawalo sie.
I jeszcze caly swiat jest Wasza integralna czescia, ksiezyc i kilka innych cial niebieskich. I nikt nie ma do nich prawa. :)
Jesli masz jakies problemy egzystencjonalne to zamiast zasmiecac czyjes forum (masz swoj Ciechanow do wykazywania sie) to zrob to gdzie indziej, albo zapraszam na priv.
Fatycznie, przepraszam za oftopicowanie. To ostatni post poza tematem imprezy.
klaniam sie nisko
Krzysztof "Indar" Babinski
Co nie zmienia faktu , ¿e Chor±giew Ziemii £om¿yñskiej jest jedn± z "agend " Spiritus Temporis
I nie ¿yczymy sobie , ¿eby nazwy tej u¿ywano w jakimkolwiek innym kontek¶cie ni¿ "Spiritus Temporis".
W razie w±tpliwo¶ci proponuje przejrzec dzia³ og³oszenia , gdzie jest bardziej stosowne miejsce do polemiki.
Pozdrawiam , Jacek Dudkiewicz
Jacku, my¶lê, ¿e kwestiê ow± wystarczaj±co ju¿ sobie wyt³umaczyli¶cie.
Krzysiu, Ty za¶ przybywaj ze sw± weso³± gromadk± i nie zapomnij o obiecanych filmach dla mnie (ca³y rok na nie czekam
) Ja sam siê trochê na turniej spó¼niê i bêdê w sobotê po po³udniu - niestety nie ja decydujê o dacie moich egzaminów w wawie
Do zobaczyska!
Pozosta³ nieca³y tydzieñ... Niezapomnijcie o karimatach i ¶piworach. Jakie¶ naczynia te¿ by siê przyda³y.
Walcz±cy bêd± ubezpieczani w sobotê rano, pesele bêd± potrzebne.
DK
spoko spoko !
u nas juz wszystko jest
Sowa
Ja jeszcze koñczê szarfê haftowaæ a tak to wszystko jest:)
Mam tylko nadzieje ze nie bedzie mi siê nudzi³o
Spokojna Twoja rozczochrana. R.O.T.A. zwarta i gotowa. Miejmy nadziejê, z ubezpieczenia nie bêdzie potrzeby korzystaæ
W sobotê na biesiadzie odbêdzie siê ma³y konkurs poetycko krasomówczy nawi±zuj±cy do "epoki". Chêtne osoby proszê o przygotowanie programu. Mile widziana humorystyczna forma i tre¶æ.
DK
Prywatna sprawa.
Mogê nagraæ filmy z turniejów, które uwieczni³em kamer±. Filmy ok 30 minutowe do godziny, nagrane kamer± cyfrow± i przerobionne na divx. My¶lê, ¿e uwzglêdniaj±c mój czas 5 z³ za film nie bêdzie przesad±.
Mam filmy:
£êczyca 2003, £êczyca 2004, Olsztyn 2004, Olsztyn 2002, Ostróda 2004, Nidzica 2003, Nidzica 2004, Dzia³dowo 2004, Dzia³dowo 2005, Barciany 2002, Grunwald 2002,03,04 (tu niestety filmy krótkie).
Proszê o kontakt rycerze@rycerze.org
DK
Jadê 9 lipca o godzinie 6 rano do Nidzicy, mogê zabraæ jedn±, dwie osoby ze sprzêtem z okolic Targówka, chyba, ¿e kto¶ na w³asn± rêkê dojedzie do M-1, to i stamt±d go zabiorê.
Koszt, to jak zwykle dorzucenie siê do gazu i moje towarzystwo :D
a mam pytanko czy istnieje mozliwosc zeby potanczyc w czasie przerw miedzy bojwka (tak jak w Dzialdowie w niedziele)
A propos tañców / pokazów przyby³ych go¶ci itp.
Pamiêtaj±c zesz³oroczne przygody z ¶cie¿kami d¼wiêkowymi jakie ze sob± przywozili¶cie pod swe show, prosi³bym, aby w tym roku by³y to nie kasety magnetofonowe, ale CD - i tu z kolei by³bym wdziêczny o najlepiej orygina³y lub przynajmniej dobrze zgrane kr±¿ki (chodzi o to, ¿eby sprzêt da³ radê to odczytaæ).
Od siebie dodam jeszcze, ¿e przygotowa³em specjaln± p³ytkê na niedzielne zmagania koñcowe turnieju - powinno byæ weso³o
Sprzêt bêdzie od pi±tku i bêdzia szansa potañczyæ równie¿ pomiêdzy turniejami. Proszê tylko aby wcze¶niej to ustaliæ z nami, ale to ju¿ na miejscu.
Drobna uwaga techniczna:
Jako¶æ CD nagrywanego na kompie zale¿y w znacznej mierze od szybko¶ci nagrywania. im wolniej, tym lepiej. Ju¿, nie wtr±cam siê. Do zobaczenia w pi±tek wieczorem
najlepiej z predkoscia x8 wtedy nie bedzie problemow
Zuczki Wiosenne wrocily i sa bardzo zadowolone z tego ze byly ( w malej ilosci ale byly
)
Dzieki dla Sagittek i dla Ciechanowa
Wielkie DZIÊKI organizatorom i wspó³bambrownikom turnieju w Nidzicy. By³o zajefajnie, doskonale, bosko s³odko, miodzio, ¿e paluszki lizaæ. Wyszala³em siê pierwszorzêdnie i ¿al mi, ¿e ju¿ jest po wszystkim.
Haj!
Zajrza³em jako turysten. Dziêkujê za mi³e przywitanie. Dwa niezatarte wspomnienia bêdê mia³: Spaszu jad±cy na rowerze w pe³nej zbroi
i obs³uga tarana która po zderzeniu z wie¿± siê przewróci³a
oczywi¶cie brama pad³a lecz wie¿a nie chcia³a
.
Nie zdo³a³em jednak dopa¶æ obs³ugi podp³omyków z rozmienionymi pieni±¿kami. Mo¿e siê uda na Grunwaldzie.
Pa
By³o kapitalnie!
Chcia³em gor±co podziêkowaæ w imieniu Sowy i moim za miskê pe³n± piwa.
Organizacja super i inscenizacja te¿ super.
A teraz pewnie wszyscy ju¿ siedz± na Grunwaldzie
Pozdrawiam
Witam witam,
Dzieki w imieniu organizatorów za tak liczne przybycie rycerzy!!!!!! POZDRO
PS. czy podoba³ wam sie po biesiadzie "S£OMBORD"
PS.2 wylyczyli¶cie sie ju¿ po nim bo w przysz³ym roku poprawka
Bardzo dziêkujê za mi³e s³owa. Mam nadziejê, ¿e turniej w Nidzicy d³ugo bêdzie wspominany.
Witam!
Listê zwyciêzców w Turnieju ³uczniczym 10.07.2005 r. w Nidzicy mo¿na zobaczyæ tutaj
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=1930
Witam
Chcia³by podziêkowaæ organizatorom za ¶wietn± jak co roku impreze
. Bawili¶my siê z moj± ma³¿onk± przednie choæ niestety pó¼no przyjechali¶my i wcze¶nie musieli¶my jechaæ. Switna zabawa na bojowym
i na melle oraz niezapomniane wra¿enie p³on±cej osady z perspektywy obroñcy w ¶rodku
. Pozdrwienia dla wszystkich Krzy¿aken.
Igor Weso³owski
Ps Zagine³ mi
(czytaj zostawi³em jak szed³em spaæ) lnina torba na ramie (kolor naturalny) zapinana na dwa lnine guzki. Mam nadzieje ¿e siê gdzie¶ znajdzie bo mi ma³¿onka g³owe urwie bo siê napracowa³a na ni±. Znalascy obiecuje miodek.
Ja jestem zachwycona, w imieniu dziewczyn z Warszawki (i tak jeste¶my z £om¿y) dziêkujemy za wspania³± imprezê, a s³omboard by³ super, mimo odniesonych kontuzji
Szczególnie mi³o by³o zintegrowaæ siê z £om¿± i Micha³em
Hej.
To by³ naprawdê dobry turniej. Serdecznie dziekujê i gratulujê orgaznizatorom. Chyba wszyscy siê zgodz±, ¿e poziom bojówek by³ niez³y, niektóre akcje zapiera³y dech w piersiach. Bardzo, bardzo przyjemne wali na drewno (wielkie dziêki "Sierotkom" za naukê latania).
Szkoda wielka ¿e nie wszystkie bractwa uczestnicz±ce w turnieju dostosowa³y sie do wymagañ organizatorów. Powiedziano nam, ¿e conajmniej po³owa sk³adu bractwa powinna walczyæ- na bitwie zdaje siê ¿e by³o ok. 40 walczacych, na 160 uczestników to troszkê ma³o.
Szkoda, ¿e uczta po bitwie zaczê³a siê nim walczacy zd±¿yli siê rozebraæ, jako¶ nie wydaje mi sie to uczciwe.
Dziwne mi siê wyda³o ¿e do bitwy dopuszczono ludzi w samych nogawicach (bez os³on hocby pikowanych na nogi), albo tych z krtani± na wierzchu.
Z niecierpliwo¶ci± czekam na zdjecia i filmy.
Pozdrawiam.
Kacper.
CYTAT
Szkoda, ¿e uczta po bitwie zaczê³a siê nim walczacy zd±¿yli siê rozebraæ, jako¶ nie wydaje mi sie to uczciwe.
Kacper, na ucztê przyszed³e¶ dos³ownie ostatni - wiem, bo czeka³em na Ciebie d³ugo z kuflem
"Trochê" siê spó¼ni³e¶ na ni±...
Nie tylko Kacper siê spó¼ni³. To w³a¶ciwie trochê tak jakby ojciec pracuj±cy do pó¼na przyjecha³ w wieczór wigilijny do domu zastaj±c rodzinê , ju¿ po wieczerzy rozpakowuj±c± prezenty. Rzeczywi¶cie w pierwszej chwili nie poczu³em siê zbyt uradowany kiedy ³ysy przybieg³ do mnie zdejmuj±cego w³a¶nie blachy z wie¶ci±, ¿ebym siê pospiezy³, bo nie wiadomo czy znajdzie siê w ogóle miejsce przy stole. Ale by³ to na szczê¶cie fa³szywy alarm. Ogólnie ma³o istotne, ale rzeczywi¶cie zaistnia³a taka sytuacja. Oczywi¶cie nie mo¿na za to obwiniaæ organizatorów (tu wielki uk³on
).
CYTAT(Kacper)
Szkoda wielka ¿e nie wszystkie bractwa uczestnicz±ce w turnieju dostosowa³y sie do wymagañ organizatorów. Powiedziano nam, ¿e conajmniej po³owa sk³adu bractwa powinna walczyæ- na bitwie zdaje siê ¿e by³o ok. 40 walczacych, na 160 uczestników to troszkê ma³o.
Ten wymóg jest ma³o historyczny, bo przecie¿ wielu rycerzom w drodze towarzyszy³o wiêcej ni¿ jedna osoba
p.s. niestety na turnieju nie by³em
, ale postaram siê przybyæ w nastêpnym sezonie (ju¿ jako walcz±cy)
CYTAT
Ten wymóg jest ma³o historyczny, bo przecie¿ wielu rycerzom w drodze towarzyszy³o wiêcej ni¿ jedna osoba
Naturalnie, ¿e towarzyszy³o: giermek, pomocnicy, s³u¿ba, ubogi klecha/mnich, ukochana dama rycerskiego serca, te¶æ z ma³¿onk±
, znajomi panowie szlachta... Zale¿a³o od majêtno¶ci i pozycji przyby³ego na turniej.
Na wiêkszo¶ci turniejów z tego co zauwa¿y³em, mo¿na wzi±æ jedn± osobê towarzysz±c± - nie jeste¶my wiêc jakim¶ wyj±tkiem. Gdyby siê tak trzymaæ tej hist
eryczno¶ci, odtwórcy knechtów, giermków, s³u¿by i innych stanów ni¿ warstwa rycerstwa, nie mogliby je¶æ razem z tymi ostatnimi przy jednym stole - w±tpiê by komukolwiek to siê podoba³o i by³o fair.
Je¿eli patrzeæ by dalej na ów "ma³o historyczny wymóg" , gdyby wzoruj±c siê w 200% na ¶redniowiecznych zasadach, ka¿dy uczestnik turnieju móg³by jak ju¿ wy¿ej wspomnia³em wzi±æ tylu osobow± ekipê, jak± by zechcia³, trzeba by wpierw by³o wygraæ w toto-lotka kumulacjê przynajmniej z sze¶cioma zerami ¿eby uczta taka by³a dla brzucha ka¿dego z przyby³ych uczt±... W³adca, urz±dzaj±cy takow± imprezê traci³ na ni± spory u³amek swojego skarbca, tym bardziej, ¿e bawiæ siê przyje¿dza³o mrowie ludzi, z czego niewielki procent bra³ udzia³ w konkurencjach turniejowych.
Dzi¶ nie mamy kilku wsi martwi±cych siê wy¿ywieniem nas, tote¿ finansowe mo¿liwo¶ci ka¿dego organizatora s± ograniczone. Zarazem staraæ siê on musi przy tym o odpowiedni poziom turnieju i dobr± zabawê przyby³ych, co wi±¿e siê w³a¶nie z tym, ilu z nich do boju wyjdzie - w koñcu b±d¼ co b±d¼ to turniej bojowy
Qba vel krzy¿ackie miêso armatnie
W sumie racja. Mój post nie by³ do koñca przemy¶lany
Witam,
Mam specjaln± wiadomo¶æ dla rycerza Igora Weso³owskiego z Komitywy Oporowskiej i¿ twój worek jest ca³y i "zdrowy" wrazie potrzeby mo¿emy dostarczyæ go (
¿eby ¿ona nic ci nie zrobi³a
) na Grunwald o ile bedziesz!!!!!
Pozdrawiam
Pierwszy raz by³o mi dane walczyæ w Nidzicy i jestem pod wra¿eniem bardzo dobrej organizacji i niezapomnianej zabawy w wy¶mietym gronie!
Szczególne uk³ony dla piêknych Pañ z Lorici
Dziêkuje za walkê Pytlowi i Martinowi.
malee by³o wypasione- gratuluje sierotkom sprytnego rozbicia nas w finale
co do bojówki to proponowa³bym jednak "ka¿dy z ka¿dym" - troche to mêcz±ce ale przecie¿ jeste¶my byki
Chwa³a Wam Wszystkim!
¦wietna atmosfera i fantastyczni ludzie
By³o naprawde bardzo sympatycznie
Pozdrowienia dla OMAC-ów (na Ciechanowie idziemy na wino wi¶niowe?
) i Martina
extreme biesiadka nie zapomniana extreme biesiadka
Witam all,
Buko¶ nie przesadzaj nie przesadzaj ju¿ wszyscy sie wyleczyli po s³omboardzie
pozdrawiam
To jest niezapomniany turniej w ca³ym sezonie.
Jedyny z takim klimatem.
Sowa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.