Bardzo proszê o zamieszczenie informacji o kolejnym (VI) turnieju w
Nidzicy, który odbêdzie siê dok³adnie tydzieñ przed Grunwaldem - 09-10
Lipec.
Jak zwykle zapewniamy jedzenie od soboty, spanie od pi±tku, walki do
wyczerpania i picie do rana.
Ilo¶æ miejsc ograniczona, na zg³oszenia przez internet rezerwujemy 40 -
50 miejsc. Proszê w sprawie zg³oszeñ internetowych do mnie.
Dariusz Kujawski
Witam!
Jakie s± wymagania co do tej imprezy? Czy jest ona jako¶ konkretnie datowana?
A czemu na tydzieñ przed Grunwem? Po³owa ludzi stawia obozy ju¿ w ten weekend? Nie ma szans na zmianê terminu?
Zasmucony Vrabec
Czo³em!
Turniej jest na zaproszenia, ale zostawiamy ok. 40 miejsc dla cz³onków bractw rycerskich które do tej pory nie bra³y udzia³u w turnieju (zg³oszenia prosimy kierowaæ do Dariusza Kujawskiego na adres rycerze@rycerze.org)
Datowanie turnieju szerokie (1400 - 1500). Wyj±tek robimy dla zaprzyjaznionego z nami Bractwa z Kaliningradu (XIII w.)
Turniej dwudniowy (sobota - niedziela) z mo¿liwo¶ci± przyjazdu w pi±tek ;nocleg na sali rycerskiej ;zapewniamy wy¿ywienie
Szczegó³owy plan turnieju pojawi siê w pózniejszym terminie
Co do terminu turnieju Vrabec, jest on na rêkê go¶ciom chc±cym po¼niej siê udaæ na Grunwald. Nidzica jest zaledwie oko³o dwudziestu km. od Grunwaldu, wiêc nie powinno byæ problemu z szybkim dojazdem tam.
Qba
Ma³e sprostowanie. Datowanie XIV - XV wiek.
Dlaczego tydzieñ przed Grunwaldem...? Na Grunwald z po³udnia Polski jest do nas po drodze.
Nidzica jest ok. 40 km od Grunwaldu. Zapraszam chêtnych do zatrzymania siê na weekend w zamku.
Tych, którzy ciê¿ko bêd± pracowaæ na polach... te¿ zapraszam na chwilê wytchnienia przy
krzy¿ackim piwie.
Przed chwil± obliczy³em wraz z matul± (kartograf):
Neidenburg - Tannenberg dok³adnie 35 km.
Nidzica... Ja gut! W tym roku trzeba zrobiæ jeszcze lepsz± Lo¿ê Szyderców... ups! Dam :)Tym którzy nie byli jeszcze na zamku w Nidzicy - polecam! Warto. Zabawa przednia, konkurencje na poziomie, jedzonko pyszne, a te miody... mmmmmmmm!!! [miodosytnia rewelacjna:)
] Wrobel nie marudz tylko sie pakuj i z Nidzicy prosto na Grunw
No. Nadrenia sie z pewnoscia stawi. [w koncu osadnicy nadrenscy zakladali Nidzice... :P]
Szacun
eRe
Haj!
Je¶li chodzi o klimat to turniej jest naprawdê superowski. Atmosfera wspania³a. ¯arcie i picie dobre. Walki od... i ciut, ciut. Chyba najbardziej ostry turniej je¶li chodzi o poziom walk w Polsce. Dlaczego jest tak fajnie? Bo wszystko jest na terenie zamku. Nocleg i ¿arcie w komnatach zamkowych, walki na dziedziñcu zamkowym lub na przedzamczu. Jedna z najlepiej zorganizowanych imprez w Polsce. Polecam.
Pa
CYTAT
Wrobel nie marudz tylko sie pakuj i z Nidzicy prosto na Grunw
Ja, ja, sehr gut sze ten tuchniej w Nidzica blisko Tannenberga ino ich musza na polu bitwy od Freitagu sein.
Mo¿e uda mi siê w niedzielê na chwilkê urwaæ i zajadê popatrzeæ.
Hej
Mi te¿ kurcze co¶ robi siê ochota ¿eby zajrzeæ do was przed Grunwem
, ale to jeszcze wyniknie z czasem.
jakie wymagania sprzêtowe do bitwy s±??
Pozdrawiam
Z chêci± z chêci± tylko mo¿e jakie¶ konkrety
Haj!
W niedzielê to ju¿ po ptokach. W zesz³ych latach to fina³y i rozjazdy tylko by³y. Najlepszy wypas zawsze by³ w sobotê tak od 11.00 do...
Pa
KRMO stawi siê z pewno¶ci±, mo¿e tym razem z mocniejsza ekip± walcz±cych...
Sagitta te¿ bêdzie...tylko bez walcz±cych
ale przynajmniej kolorowo i weso³o, jak dot±d
A my to co :D jak nie jak tak:))
Tak, s³onko, Wy te¿
niezbêdni towarzysze wspólnych zabaw
Wstêpnie mogê powiedzieæ o planach.
Turniej bojowy:
Dwa oddzielne konkursy na broñ krótk± (miecz jedynka lub topór) i d³ug± (miecz 1.5)
Nie ma drewnianych imitacji broni.
Walka trwa 1,5 minuty (realnej walki, czas wszystkich zmagañ przed³u¿any jest o chwile przerywanych walk)
Walka przerywana jest gdy:
*rycerz podniesie rêkê,
*krzyknie stop,
*zaistnieje niebezpieczeñstwo dla widowni lub samego rycerza np. druzgoc±ca przewaga przeciwnika, czy uszkodzenie sprzêtu
*upadek rycerza
*przytrzymanie przez rycerza
*i sytuacje inne, gdy sêdzia uzna o przerwaniu walki.
W walce dozwolone s±:
* wszystkie ciosy oprucz sztychów bez kolan w górê i powy¿ej ³okci. Ciosy przypadkowe poza tym obszarem nie s± liczone, ciosy zadawane specjalnie w te czêsci cia³a ( uznaje o tym sêdzia ) s± karane.
* Przepychanie i uderzenia tarcz± (zaleca siê tarcze drewniane)
* uderzenia w tylne czê¶ci cia³a pod warunkiem, ¿e cios wyprowadzany jest gdy przeciwnicy stoj± do siebie przodem.
Rycerz mo¿e zostaæ ukarany za zachowanie nierycerskie:
*kopniêcia
*podciêcia
*"dziwne s³ownictwo"
i jak zwyk³em w takich sytuacjach mówiæ... nie rób nic co ja niechcia³bym by¶ ty robi³.
Walka nie jest przerywana po zadanym ciosie. Sêdziowie licz± wszystkie trafienia i wygrywa ten rycerz, który zada³ wiêcej.
Podobnie jest w tym roku w turnieju na miecze 1,5 (oczywi¶cie nie dotyczy punktów o tarczy)
Podobnie jak w poprzednim roku, organizujemy grupowe zabawy kijami.
Zdobywanie mostku i walka o mur. Mo¿e co¶ jeszcze ale na racie tyle.
Bedzie równie¿ turniej ³uczniczy i pokazów walk / inscenizacji bractw.
Dla dam równie¿ jest przygotowywany jaki¶ konkurs, niestety nie wiem jeszcze co to bêdzie.
Wieczorem w sobotê bitwa. Przy zamku prowizoryczna wioska z murem. (ca³opalenie)
Po bitwie biesiada na terenie zamku.
Wa¿na sprawa.
Ochraniacze - Po tym co napisa³em i co napisali moi przedmówcy przypominam, ¿e turniej w Nidzicy jest turniejem bojowym.
Przepraszam ale to nie zabawa dla grzecznych dziewczynek. Je¿eli masz jakie¶ braki w uzbrojeniu a przy okazji brakuje ci jeszcze umiejêtno¶ci to zastanów siê czy walczyæ. Podzczas turnieju bojowego nie by³o jeszcze wypadku i niechcia³bym by¶ Ty by³ pierwszy...
Darek K.
Hmmmmmmmm ja by³am dwa lata temu zabawa by³a przednia mo¿e w tym roku uda mi siê przyjechaæ
P.s. mam nadziejê ze w tym roku ¿aden z moich rymcerskich kolegów nie poniesie ¿adnego uszczerbku na zdrowiu :bum:
Haj!
Przedmówca dobrze mówi na tym turnieju musi byæ kompletne uzbrojenie. Poziom walk jest naprawdê wysoki a pojedynki nie wygl±daj± jak dziecinna zabawa. Faktycznie w turnieju bojowym nie by³o bardzo "gro¼nych" kontuzji, jednak ma³e tak jak wszêdzie by³y. No a na bitwê nale¿y uwa¿aæ - bo jest ostra jazda. Zw³aszcza jak Nadreñska wychodzi z "SS Berdyszen". Jedyna s³uszna decyzja na bitwie - nie dajesz rady to siê k³ad¼
. Sam siê dwa lata temu zdziwi³em...
Pa
Oby tylko tym razem by³o mniej ognia i dymu bo to troche stresowa³o, ogranicza³o widoczno¶æ i mo¿liwo¶æ oddychania. Poza tym by³o bardzo fajnie i niegrzecznie
To có¿ mia³y powiedzieæ "najête do piszczenia" ? Ach te nasze biedne struny g³osowe
Oj, chyba siê ju¿ nie mogê doczekaæ...
Rze¼niczek
Ju¿ nie demonizuj tak Nadreñskiej... Jeste¶my poprawni politycznie a¿ do wyrzygania.. przynanjmniej niektórzy.
W ka¿dym razie - bojówki, melee, plebeje damskie i palenie wioski na boisku szkolnym - gut.
Nie demonizujê lecz reklamujê.
Jakim boisku szkolnym? Przecie¿ od zawsze wszystko by³o w zamku oprócz bitwy która by³a pod zamkiem?
Pa
to "pod zamkiem" to zdaje siê w³a¶nie jest boisko szkolne
W ramach wyja¶nieñ.
Bitwa z paleniem grodu, owszem, toczy siê "pod zamkiem", ale jest to pusty plac poro¶niêty traw± nale¿±cy do gminy. Uspokajam: nie ma tam ¿adnych bramek czy basketball'owych koszy...
No chyba, ¿e go¶cie zechc± rozegraæ mecz pi³ki no¿nej w zbrojach z dozwolonym u¿yciem broni bia³ej
- wtedy sbróbujemy co¶ zorganizowaæ
Pozdrawiam
Qba
jejku sorry, zakpilam tylko, tak mi sie skojarzy³a ta ³±czka pod zamkiem...
co nie wzmienia faktu ze trzeba miec niezle pluca i wprawe coby pipiskiwac ze strachu niczym gwalcona dziewica w czasie palenia grodu...
Co do p³ucek to siê zgodzê
A co do wprawy...hmm...có¿, jeszcze ma³a, ale æwiczenie podobno czyni mistrza
Ja mam dobra rade jak glosik nie zechce wspolpracowac to miodkiem popic :grin: takie mialys sposob dwa lata temu... :mrgreen:
Hmm...to widzê, ¿e czas alternatywnych sposobów spróbowaæ na wzmocnienie g³osu
to mo¿e w tym roku poeksperymentujemy
Popróbowaæ zawsze mo¿na tym bardziej ze to siê przyda nie tylko na Nidzice... :grin:
Tylko, dlaczego ten zamek jest tak wysoka niewolnicy by siê przydali ¿eby wnosiæ na górê ;-)
Biedny Rze¼niczek wszed³ tam po bitwie w uzbrojeniu i ze z³amana nog±
.
Mo¿e panie potrzebuja jakich¶ bod¼ców do zwiêkszenia natêzenia g³osu? No nie wiem, je¿eli my, biedne szaraki tego widowiska mo¿emy cos uczyniæ w tym kierunku...
.
CYTAT
co nie wzmienia faktu ze trzeba miec niezle pluca i wprawe coby pipiskiwac ze strachu niczym gwalcona dziewica w czasie palenia grodu...
CYTAT
Co do p³ucek to siê zgodzê A co do wprawy...hmm...có¿, jeszcze ma³a, ale æwiczenie podobno czyni mistrza
Mo¿e po prostu potrzeba wam realnej motywacji?! Jakby co, da siê zrobiæ.
Historyczni a¿ do bólu...
Ju¿ przebieram nogami na my¶l o Nidzicy...
Kranczerowe pozdrowieia
Realne motywacje hmmmm :D na pewno siê przydadz±
Spaszu, dewiancie
...nie za m³ody na niemoralne propozycje?
Jak ja sie ciesze, ze pomiedzy tym wszystkim biegam z apteczk± i omija mnie to z daleka !
Nie musze krzyczeæ i nie musze baæ siê ze jak to bêde robi³a
za cicho, to Spaszu bedzie mnie motywowa³ !
Hej, bia³og³owy auf Allenstein vel "Sagitki", mo¿e warto by³oby pomy¶leæ o Waszej walcz±cej reprezentacji? Widzia³em siê dzi¶ z Marcinem od Was, który potwierdzi³ wiadomo¶c Sowy o braku obecno¶ci bitnej ekipy. Bez urazy, ale to chyba bardziej martwi±ca sprawa ni¿ piszczenie na (warto chyba przypomnieæ zainteresowanym) bojowym turnieju.
Uk³ony
Qba
Qba nie przesadzaj, od nas jad± przwie sami faceci, to tak dla równowagi. Bojowy, czy nie, na turieju musz± byæ kobiety, nie koniecznie waleczne, coby oporu nie stawia³y zbyt silnego...
A jak bedziemy stawiac opor to co ??!!
CYTAT(Spaszatoros)
Qba nie przesadzaj, od nas jad± przwie sami faceci
Bo Wy peda³y jeste¶cie
(
) Ty ¿e¶ Spaszu ju¿ gorszy³ na Ostódzie w zesz³ym roku ca³uj±c siê z brodatym rycerzem, a na poprawkê, na prywatce bulwersowa³e¶ z reszt± KRMO go³ymi ty³kami
CYTAT(Morrigan)
A jak bedziemy stawiac opor to co ??!! :grin:
Za odpowied¼ pos³u¿± mi badania psychologiczne, wg. których szamocz±ca i broni±ca siê ofiara wzmaga podniecenie gwa³ciciela...
Od nas Panowie beda jeszcze nipe³noletni.
A ja nie wiem, jak kwestia niepe³noletnich walczacych wygl±da na Nidzicy.
Bo ja nie walcze.
Oj Kubu¶, nie chcê ci przypominaæ, ale to ty spa³e¶ z Kacprem, a z mojej D.. jestem dumny, wiêc j± pokazuje. Ale tak serio, to nie mogê siê ju¿ doczekaæ Nidzicy...
CYTAT
Za odpowied¼ pos³u¿± mi badania psychologiczne, wg. których szamocz±ca i broni±ca siê ofiara wzmaga podniecenie gwa³ciciela...
hmmm zobaczymy
CYTAT(qbarycerz)
Hej, bia³og³owy auf Allenstein vel "Sagitki", mo¿e warto by³oby pomy¶leæ o Waszej walcz±cej reprezentacji?(...) Bez urazy, ale to chyba bardziej martwi±ca sprawa ni¿ piszczenie na (warto chyba przypomnieæ zainteresowanym) bojowym turnieju.
Piszczeæ te¿ kto¶ musi na
bojowym turnieju, a walcz±cych chyba bêdzie pod dostatkiem.
Kubo z Nidzicy, chcia³abym zaznaczyæ, ¿e bia³og³owy, o których wspominasz, nale¿± do, z za³o¿enia i w lwiej czê¶ci, ¿eñskiego "bractwa"... Jako, ¿e kobiet do walki siê nie dopuszcza (chyba nie muszê Ci o tym przypominaæ
) nawet gdyby¶my posiada³y (-li) takow± reprezentacjê na nic by siê nie zda³a... Inny zgo³a jest tak¿e profil naszej dzia³alno¶ci
A je¶li chodzi o walcz±cych panów (ostatecznie "wraz z Przybocznym Rycerstwem"
) jest ich tak marna liczba, ¿e ich obecno¶æ w charakterze w³adaj±cych orê¿em niewiele zmieni³aby w ca³o¶ci...
Z powa¿aniem
W
Droga Wiedziemko, to, ¿e niestety p³eæ piêkna w walce bezpo¶redniej udzia³u braæ nie mo¿e nie dziwi chyba nikogo (poza feministkami
) bowiem to ogólnie ustalona zasada na ¶wiecie. Walcz±cych ¿yczê Wam jak najwiêcej
CYTAT
a walcz±cych chyba bêdzie pod dostatkiem.
Walcz±cych nigdy dosyæ. Bywaj± przypadki na presti¿owych turniejach ("reklamy" konkretom robiæ nie bedê
) gdzie na kilkudziesiêciu uczestników -panów rycerzy, na bitwê wychodzi kilku. To jest raczej ów problem na jaki chcia³em zwróciæ uwagê i przed którym chroñ Bo¿e po wsze czasy.
Z wszelkimi wyrazami szacunku
Qba
Sprawa... od ilu lat mo¿na braæ udzia³ w turnieju bojowym...
Do koñca jeszcze nie ustalone, ale wi±¿e siê to z odpowiedzialno¶ci±, wiêc...
Walcz±cy bêd± ubezpieczeni i bêdzie potrzebny dowód osobisty, pesel...
Proszê zabraæ ze sob±...
... i sprawa do ilu lat...
... aby by³o bezpiecznie.
Testów wydolno¶ciowych nie bêdzie.
Cieszê siê, ¿e my do feministek nie nale¿ymy, do walki siê nijak nie garniemy i na wyd³ubywaniu z blach wolimy poprzestaæ
Serdecznie Ci, drogi Jakubie, dziêkujê za ¿yczenia, aczkolwiek w tym kierunku rozrastaæ siê nie pragniemy
I w ¿adnym wypadku moja wypowied¼ nie by³a atakiem personalnym (jakby ktokolwiek mia³ chêæ tak pomy¶leæ), zwyczajnie chcia³am wyja¶niæ sytuacjê, bo w istocie my przedstawiamy siê na tle wiêkszo¶ci grup dosyæ specyficznie...
W
INNE jest
piêkne !
Sowa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.