Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobic topor wikinski z okresu wczesnego sredniowiecza ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Zoltan
Witam !

Chcia³bym wykonac wlasnorecznie topor a kompletnie niemam pojecia jak sie zato zabrac i jakich narzedzi urzyc .

Prosze o pomoc!

Zgory dziekuje Zoltan
Snaewar
Czolem! Bardzo prosto.
Potrzebujesz:
-siekierke
-scierny (lub kamien na wiertarke)
-gumowke

Najlatwiej kupic mala siekierke z jakiegos supermarketu (ceny od 8-10zl, te wieksze maja juz gowniane osadzenia....) i "podrasowac" gumowka...potem scierny zeby nie bylo sladow ciecia i wsio smile.gif Masz pikny "smigacz". Wiadomo, ze lepiej kuty i wogole, ale na poczatek (i jesli nie dysponujesz odpowiednimi funduszami) to jak znalazl.
Zalaczam skan mojego pierwszego toporka, ktory tak zrobilem (to, ze jest zle osadzony to inna bajka bigsmile2.gif )

Pozdrawiam
Rugiewit
Mysla³em, ¿e jaja sobie robisz z t± siekier±, ale to na do³aczonym zdjêciu naprawdê jako¶ wygl±da. smile.gif
Snaewar
Dziêki smile.gif Wychodzê z za³o¿enia, ¿e wystarczy trochê inwencji i zawsze co¶ powstanie z dostêpnych "pod rêk±" materia³ów" (oczywi¶cie w granicach rozs±dku). Sam jestem kompletnie zielony i dopiero zaczynam przygodê w tym ¶rodowisku, tak¿e nie mam pewno¶ci czy po pó³ roku mi siê nie znudzi, a wywaliæ kupê kasy na sprzêt to nie sztuka, a pó¼niej waln±æ w k±t. Tak¿e apelujê do mi podobnych (zielonych): RUSZCIE £BAMI! bigsmile2.gif
Rugiewit
Tylko z rozs±dkiem. Bo ju¿ siê w ¿yciu naogl±da³em zakamuflowanych na umba ko³paków samochodowych, aluminiowych ³usek itp. szczerba.gif
Pietrek z Annopola
Przez ciekawo¶æ spytam: ile Waszym zdaniem powinien kosztowaæ kuty topór z dobrej stali, oparty na wzorach historycznych?
Pytam, bo mam dostêp do ku¼ni i zastanawiam siê nad czym¶ takim.

Pietrek z A.
Jakub z Kartuz
CYTAT
"podrasowac" gumowka...

A co to jest gumowka??
Rugiewit
To takie urz±dzonko do zeszlifowywania metalu.
(patrz tak¿e "miecze robione gumówk±") :-)
Snaewar
CYTAT
ile Waszym zdaniem powinien kosztowaæ kuty topór z dobrej stali, oparty na wzorach historycznych?  

Odpowiadam: jak najmniej bigsmile2.gif
tobi
Oto toporek produkcji mojego kolegi z dru¿yny.
Robiony z siekiery bum.gif Szlifierka k±towa czyni cuda bigsmile2.gif
Silmanor
Mam pytanie, jakiej d³ugo¶ci powinien byæ drzewiec od topora? Mówiê o ¶migaczu i innych ma³ych toporach.
Snaewar
w wiwkszosci zachowywaly sie tylko czesci metalowe (nie slyszalem o odnalezionym drzewcu) i wydaje mi sie, ze powinienes go dobrac pod siebie. Moj ma metr i wydaje mi sie, ze wszystko gra, nie meczy reki.
Silmanor
Skoro tak, to nie ma problemu ;)

Ale gdzie¶ czyta³em o kszta³tach drzewców.. S± jakie¶ historyczne?
Snaewar
Tu masz parê przyk³adów z ksi±¿ki "The Vikings : recreated in colour photographs".
Pozdrawiam
Silmanor
Wielkie dziêki! Bardzo ciekawe zdjêcia. smile.gif
Bjorn z Dregowii
Panowie! Nie siejcie zgorszenia!
Zaprezentowane na zdjêciach toporki, w wiêkszo¶ci wygl±daj± tak jakby wykonane zosta³y z oszlifowanych siekier. Proszê nie wmawiaæ nikomu, ¿e dobre s± tego typu tymczasowe rozwi±zania. W naszej zabawie wszelkie prowizorki i tymczasowe produkty z odzysku maj± tendencjê do rozmna¿ania siê i d³ugowieczno¶ci w¶ród m³odych grup.
Topór ma byæ kuty! Tylko wtedy mo¿na oddaæ w³a¶ciw± formê wzoru. Szczególnie ¼le wygl±daj± obsadki toporków z siekier, a co za tym idzie toporzyska, które siê do nich dopasowuje.
Kuty toporek to wydatek w granicach 70z³, a s³u¿yæ potrafi przez lata...
Snaewar
Bjorn masz racjê, ale pomy¶l logicznie! To jest tylko rozwi±zanie czasowe! Je¶li kto¶ chce z takim czym¶ lataæ przez 2 sezony czy wiêcej jego sprawa je¶li nie widzi w tym nic z³ego, ale to najlepsze rozwi±zanie dla osób, które dopiero zaczynaj± zabawê w "odtwarzanie" i nie maj± pewno¶ci czy jest to dla nich. Po jak± cholerê maj± siê ³adowaæ w koszty, skoro za pó³ roku kuty topór i tak wyl±duje w k±cie? Taka sama sytuacja jak z szyciem swoich pierwszych ciuchów na maszynie a nie rêcznie. Albo co ma zrobiæ osoba, dla której 70z³ to wydatek niebagatelny?
Ca³a ta zabawa w prowizorkê ma sens jedynie w opisanych przeze mnie wypadkach. Wiadomo najlepiej mieæ wszystko "wypas" ale póki tego "wypasu" mieæ nie bêdziemy trzeba sobie jako¶ radziæ.
Równie dobrze mogê zapytaæ, czy Twoje ciuchy s± barwione naturalnie?
tongue.gif
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Snaewar)
Je¶li kto¶ chce z takim czym¶ lataæ przez 2 sezony czy wiêcej jego sprawa je¶li nie widzi w tym nic z³ego, ale to najlepsze rozwi±zanie dla osób, które dopiero zaczynaj± zabawê w "odtwarzanie" i nie maj± pewno¶ci czy jest to dla nich.

W ten sposób móg³bys próbowaæ uzasadniæ ka¿d± beztroskê, niecierpliwo¶æ i lenistwo przy kompletowaniu stroju i uzbrojenia. Sam kiedy¶ z czym¶ takim lata³em buduj±c w¶ród laików mylne wyobra¿enia o wygl±dzie wczesnych toporów,a¿ którego¶ dnia us³ysza³em zza pleców : "Eee...to zwyk³a siekierka szlifowana. Dziadostwo...." bigsmile2.gif
Dla tych, którzy zaczynaj± odtwarzanie my¶lê, ¿e dobra rad± jest "mniej sprzêtu, ale wy¿sza jako¶æ". Na treningach, czy wokó³ domu mo¿na siê ok³adaæ nawet t³uczkami do miêsa, ale kiedy siê oka¿e, ¿e przed wyjazdem na festiwal trzeba wymieniæ wiêkszo¶æ sprzêtu, bo nie spe³nia wymogów historyczno¶ci,to zwyczajnie zabraknie na to czasu...

CYTAT
Po jak± cholerê maj± siê ³adowaæ w koszty, skoro za pó³ roku kuty topór i tak wyl±duje w k±cie?

Dobry, kuty topór mo¿na potem odsprzedaæ, lub zatrzymaæ jako warto¶ciow± pami±tkê, a ciêt± siekierkê kupi ten kto siê nie zna, albo mrok...
Nie trzeba mieæ od razu "wypasu", wystarczy dobra jako¶æ i historyczno¶æ.

CYTAT
Równie dobrze mogê zapytaæ, czy Twoje ciuchy s± barwione naturalnie?

S± barwione fabrycznie, ale wygl±daj± tak jak mog³yby wygl±daæ barwione rêcznie (kolor, nasycenie).
Tarczê mam ze sklejki. Postara³em siê jednak, ¿eby nie da³o siê tego rozpoznaæ dopóki nie zostanie zniszczona.
Twój argument jest niew³a¶ciwy, poniewa¿ wystarcz± pobie¿ne oglêdziny ciêtej siekierki, aby stwierdziæ ¿e nie jast kutym toporem i nie odpowiada wzorcom ¶redniowiecznym.
Silmanor
Ehh.. Niestety bêde musia³ przyznaæ racjê Bjornowi. Niestety, bo zasatanawia³em siê nad prowizork±. My¶lê jednak ¿e zainwestuje najpierw w kuty topór... A prowizorki zostawiê sobie na wakacje - do rzucania devil.gif devil.gif devil.gif
Snaewar
Ch³opie mylisz pojêcia! Co ma kucie do historyczno¶ci?!
Mo¿esz zrobiæ cholernie dobrze wykut± gumówk± siekierkê, która poza technik± wykonania bêdzie wygl±da³a jak pierwowzór, a mo¿esz kupiæ topór kuty, który bêdzie siê mia³ tak do histryczno¶ci jak tarcza z aluminium. Niektóre p³askowniki te¿ s± zakuwane, czy w zwiazku z tym s± historyczne? Nie roz¶mieszaj mnie.
Przeczytaj jeszcze raz mój post, bo widzê, ¿e go nie zrozumia³e¶.
Snaewar
Zreszt± po jak± cholerê ci±gne te wywody? Dyskusja jest bezcelowa, ka¿dy zrobi jak zechce, ja tylko przedstawi³em jedn± z mo¿liwo¶ci.
KONIEC
Bjorn z Dregowii
[quote="Snaewar"] [quote]Co ma kucie do historyczno¶ci?![/quote]

Historycznie, topory siê ku³o, nie za¶ wycina³o z siekier.

[quote]Mo¿esz zrobiæ cholernie dobrze wykut± gumówk± siekierkê, która poza technik± wykonania bêdzie wygl±da³a jak pierwowzór, a mo¿esz kupiæ topór kuty, który bêdzie siê mia³ tak do histryczno¶ci jak tarcza z aluminium. [/quote]

Twoja siekierka wygl±da nie jak pierwowzór, ale w³a¶nie jak przyciêta siekierka i nie da siê bez kucia przerobiæ jej, tak ¿eby wygl±da³a jak replika topora.

[quote]Niektóre p³askowniki te¿ s± zakuwane, czy w zwiazku z tym s± historyczne?[/quote]

Je¶li dobrze wykujesz z p³askownika topór, albo nó¿, to ten p³askownik zamieni siê w replikê broni, spe³niaj±c± wymogi historyczno¶ci...
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
wszebor
Tjaaaaaa... dawno mnie nie by³o... :P Duby smalone co niektórzy bredz±... Otó¿ nie ma sensu siê bawiæ w jakiekolwiek formy rzemie¶lnictwa na potrzeby jednej sztuki broni. Teraz ten temat przeczyta masa zaczynaj±cych przygodê ze ¶redniowieczem i sobie pomy¶l±, ¿e wszystko mo¿na samemu. Mo¿na... ale nie zrobi siê tego tak dobrze jak rzemie¶lnik, je¿eli siê nie ma do¶wiadczenia, a i koszta mog± byæ wiêksze ni¿ siê wydaje.
Koszta
Najtañsza gumówka: 30 z³ (wytrzyma jeden toporek i padnie)
Tarcza do której przyczepia siê papier ¶cierny: 10 z³
Tarcze do ciêcia i do szlifowania: ok. 10z³
Papier ¶cierny: 2z³
siekierka: 10z³
Daje nam to 60 z³ (kto¶ mówi³ o kutym za 70 z³) nie mówi±c ju¿ o bezpieczeñstwie: okulary, nauszniki, maski... Inna sprawa, je¿eli kto¶ ma narzêdzia, ale jak dla mnie i tak szkoda zachodu...
Thorvald
Moim zdaniem toporek ktory zrobil Snaewar wyglada wystarczajaco dobrze zeby kwalifikowal sie do tego zeby mogl bez wstydu go pokazac (sa i widzialem gorsze rzeczy). Przypuszczam, ze wiele osob by nawet nie zwrocilo na ten toporek uwagi, gdyby nie napisal w jaki sposob zostal wykonany.
Od dzisiaj kazda bron jaka kupie, rzuce lekko na gumowke tylko po to, zeby zdaniem kolegow stac sie obiektem posmiewiska smile.gif... a co mi tam. Bede latal z nowozakupionym binsem porysowanym gumowka i bede mowil, ze sam zrobilem w warsztacie z resora od malucha smile.gif. Rozumiem ze bede wtedy mega mroczny smile.gif.
Sorry, ale wydaje mi sie ze troche mylicie juz pojecia mroku z nie wiem nawet z czym i jak to nazwac. Jesli jakas rzecz zrobiona jest dobrze, wyglada dobrze, to czemu mrok ? Bo nie rozumiem juz sam o co tu tak wlasciwie chodzi. Jesli ktos ma troche talentu, troche niepotrzebnego sprzetu, odrobine zapalu, a nie ma warunkow zeby sobie zrobic kuznie, to lapie sie najporstrzych srodkow.
A co powiecie na to jesli ktos ma kuta strazacka siekiere, ktora zostala PRZEKUTA i wyglada teraz jak historyczny super funkiel nowka toporek ? smile.gif.
No nic... czas pozegnac towarzystwo smile.gif.
Pozdrowka.
wszebor
Nie chodzi³o mi o to, ¿e wyszlifowana siekierka jest mrokiem... Tylko, je¿eli kto¶ nie ma narzêdzi i/lub podstawowej wiedzy, to nie ma sensu siê ³apaæ za robienie jednego toporka na w³asny u¿ytek. Wiem z do¶wiadczenia, ¿e pro¶ciej jest po prostu kupiæ, bo koszta w czasie roboty dziwnie siê mno¿±... A zreszt± czy my¶licie, ¿e te kute toporki nie widzia³y szlifierki? Za³o¿ê siê, ¿e sporo toporków jest kutych mniej wiêcej do kszta³tu ostatecznego, a pó¼niej to ju¿ szlifierka... I niech mi kto¶ wyt³umaczy (dok³adniej np. Bjorn, bo on pisa³ o tym) t± kolosaln± ró¿nicê miêdzy wykutym i wypolerowanym toporkiem od wyszlifowanym z siekierki? Kszta³t mo¿na uzyskaæ taki sam... wiêc niby co tam siê tak ró¿ni? Zgadzam siê w 100% z Thorvaldem :].
Silmanor
Moje zdanie na temat mroku i wogóle ca³ego zamieszania wokó³ niego jest bardzo proste.. Je¶li kto¶ robi prowizorkê, powoduje wygl±dem i zachowaniem u¶miech na twarzy to jest po prawdzie mroczny. Jednak je¶li kto¶ zrobi co¶ sam, wygl±da to dobrze itd.. To czemu jego krytykowaæ? Bo jest pomys³owy i potrafi zaoszczêdziæ trochê z³otych?
A mo¿e problem "krytykanów" polega na tym ¿e sami zostali zmieszani z b³otem - a teraz probuj± siê odgry¼æ.
crazy.gif
Bjorn z Dregowii
CYTAT(wszebor)
  I niech mi kto¶ wyt³umaczy (dok³adniej  np. Bjorn, bo on pisa³ o tym) t± kolosaln± ró¿nicê miêdzy wykutym i wypolerowanym toporkiem od wyszlifowanym z siekierki? Kszta³t mo¿na uzyskaæ taki sam... wiêc niby co tam siê tak ró¿ni? Zgadzam siê w 100% z Thorvaldem :].

Proszê bardzo, oto wyt³umaczenie dla Ciebie:
Podstawow± i najwa¿niejsz± ró¿nic±, której nie da siê zlikwidowaæ za pomoc± gumówki, k±tówki itp. jest ta, która wystêpuje miêdzy kszta³tem i rozmiarem osady topora i siekiery.
Pisa³em ju¿ o tym wcze¶niej, wystarczy³o siê trochê wczytaæ...
Proszê porównaæ osady toporów np. u Nadolskiego lub Petersena, z osadami siekier zakupionych w sklepie.
Okazuje sie, ¿e topory posiadaj± osady wyra¼nie okr±g³e i mniejsze w stosunku do mocno sp³aszczonych, eliptycznych i wyd³u¿onych osad siekier. Powoduje to konieczno¶æ dopasowania trzonka (toporzyska) o tym samym przekroju.

Thorvald, wspomnia³e¶ o "rysowaniu gumówk± miecza Binns'a"... Otó¿ on sam, jako producent nie kuje mieczy ale stosuje w³a¶nie szlifierki i specjalnie dobrane, gotowe p³askowniki, dlatego jego miecze s± nadzwyczaj wytrzyma³e, ale wygl±daj±, jak wygl±daj±. Nie twierdzê, ¿e to mrok bo chodzi jedynie o wra¿enia estetyczne. Sam mam taki miecz. Nie odpowiada mi do koñca jego wygl±d i waga, dlatego wolê pos³ugiwaæ siê kutym mieczem, który niestety siê szczerbi.
W przypadku wycinanek z siekier ró¿nice w wygl±dzie s± jednak znacznie wiêksze.
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Thorvald)
A co powiecie na to jesli ktos ma kuta strazacka siekiere, ktora zostala PRZEKUTA i wyglada teraz jak historyczny super funkiel nowka toporek ? smile.gif.

Je¶li zosta³a dobrze przekuta, to nie jest ju¿ siekier± stra¿ack±, ale rasowym toporkiem. bigsmile2.gif Niestety ciêta siekierka nie zostanie nim, dopóki nie ujrzy m³ota i kowad³a, poniewa¿ zachowa wci±¿ charakterystyczne cechy siekiery.Tym samym bêdzie rze¼bion± siekier±. smile.gif
wszebor
Ano zwracam honor - nie da siê tego gumówk± zrobiæ szczerba.gif . Masz racjê - nie wczyta³em siê.
Thorvald
CYTAT(Silmanor)
To czemu jego krytykowaæ? Bo jest pomys³owy i potrafi zaoszczêdziæ trochê z³otych?

Bo potrafi "domowa metoda" zrobic to samo lub podobne albo nawet nie odstajace od tego za co ktos zaplacil grube pieniadze ? Bez przesady Panowie. To, ze ja kupuje welne na stroje z resztek materialow za 30 zl, to znaczy ze jestem gorszy, bo ktos kupuje w sklepie Levis`a za 300 ?

CYTAT(Bjorn)
Proszê porównaæ osady toporów np. u Nadolskiego lub Petersena, z osadami siekier zakupionych w sklepie.

No i wybacz, ale jezdzac po imprezach malo ludzi widzialem z takimi osadzeniami. Prosze Cie. To jest na tej samej zasadzie jakbym mial sie przyczepic, ze ludzie szyja stroje maszynowo, a nie recznie. Bynajmniej dla mnei to jest taka roznica. Ksztalt jest dobry, ale wykonanie do bani. To samo z toporem. Przeciez ksztalt jest dobry, osadzenie - byc moze nie, ale to jest jeden detal. Zakwalifikowany do historycznych, a nie do super-hiper-mega-historycznych. Rozumiem, ze kazdy powinien dazyc do idealu, ale idealu na poczatku nie da sie zrobic. Trzeba na to duzego nakladu pracy i wiedzy.

CYTAT(Bjorn)
Thorvald, wspomnia³e¶ o "rysowaniu gumówk± miecza Binns'a"... Otó¿ on sam, jako producent nie kuje mieczy ale stosuje w³a¶nie szlifierki i specjalnie dobrane, gotowe p³askowniki, dlatego jego miecze s± nadzwyczaj wytrzyma³e, ale wygl±daj±, jak wygl±daj±. Nie twierdzê, ¿e to mrok bo chodzi jedynie o wra¿enia estetyczne. Sam mam taki miecz. Nie odpowiada mi do koñca jego wygl±d i waga, dlatego wolê pos³ugiwaæ siê kutym mieczem, który niestety siê szczerbi.
W przypadku wycinanek z siekier ró¿nice w wygl±dzie s± jednak znacznie wiêksze.

No widzisz. Ja nie mam takiego miecza i raczej nie bede mial, bo nie bedzie mnie na niego stac. Jestem zadowolony z mojej sztaby wykonanej przez firme ARMA i to tyle na co mnie teraz stac. Nie wiem jak ten miecz wyglada, widzialem na zdjeciach - nigdy nie mialem w reku. Podalem jako przyklad gdyz przez wielu jest to uwazane jako najwiekszy wypas wsrod mieczy.

CYTAT(Bjorn)
Je¶li zosta³a dobrze przekuta, to nie jest ju¿ siekier± stra¿ack±, ale rasowym toporkiem.

No i widzisz Bjornie! smile.gif. O to wlasnie chodzi. Toporek zeliwny zakupiony w OBI za 9,99zl, odpowiednio przygotowany, wyciety, oszlifowany itd. nie jest juz toporkiem z OBI za 9,99zl, ale moze sie stac "Wielkim Toporzyskiem Mocy z Diablo". Chodzi o to, ze nie wazne czy to sie rozleci po pierwszym uderzeniu w tarcze. Jak ma wyglad historyczny, odpowiada jakiemus typowi z topologii, to powinno byc ok. W mniejszym lub wiekszym stopniu, ale powinno byc ok. Nie jest to jakas chamska proba nasladowania historii tylko proba wykonanai przedmiotu, ktory ma przede wszystkim historyczny wyglad, bo na tym miedzy innymi polega nasza zabawa, prawda ?

Nie chce tutaj wzniecac zadnej swietej wojny, bo mnie sie osobiscie mrok tez nie podoba, ale potrafie rozroznic mrok od tego co wielu chce nazwac mrokiem, bo byc moze ma cos lepszego. Zadnych aluzji tutaj do Ciebie Bjornie nie mam, naprawde. Szczerze mowiac to swoim ludziom nigdy nie kaze robic rzeczy, ktore nie beda praktyczne, gdyz bez sensu jest tracic czas i nerwy na cos co ma lezec obok namiotu i dobrze wygladac. Jak robic to robic cos z sensem. Dodajac na koniec to czasami cenie bardziej najwiekszy mrok, wykonany przez Pana Anonima w piwnicy, wlasnymi rekoma, niz najwiekszy wypas, ktory ktos kupil za grube pieniadze. Czemu ? Czasmi inwencja tworcza przewyzsza kwote, ktora ktos musial wydac na jakis wypas, a czasami rzeczy wykonane samodzielnie swiadcza o czlowieku w ten sposob, ze ma chociaz zapal oraz umiejetnosci zeby cos wykonac samemu, a wystarczy go tylko dobrze nakierowac...... na koniec pedalski moral smile.gif))..... bo pieniadze wydaje sie latwo.
Pozdrowka :D.
Bjorn z Dregowii
Thorvaldzie, zgadzam siê ¿e lepiej jest zrobiæ co¶ samodzielnie zamiast s³ono p³aciæ, mrok to za mocne okre¶lenie na ciête siekierki,a je¶li tanio kupujesz we³nê, to bardzo dobrze, bo po co przep³acaæ? smile.gif
Jestem jednak przeciwko tymczasowym rozwi±zaniom, poniewa¿ maj± one tendencjê do wchodzenia w nawyk. Zamiast tego dobrze jest popieraæ dzia³ania zmierzaj±ce do osi±gniêcia takiego rezultatu, którego nie bêdzie trzeba potem poprawiaæ.
Zreszt±... my¶lê, ¿e wiele ju¿ zosta³o na ten temat powiedziane. Nie zamierzam nikogo wy¶miewaæ.
Poda³em tylko radê, któr± sam chcia³bym otrzymaæ, gdyby mia³a mi ona pomóc w podjêciu w³a¶ciwej decyzji.
Thorvald
No i widzisz Bjornie smile.gif. Kazdy ma inne podjescie i swoje zdanie smile.gif. Rowniez sadze ze nie ma co dluzej prowadzic dyskusji na temat czy bialy jest lepszy od szarego icon_mrgreen.gif. Kiedys na jakiejs imprezce mozemy razem przy wspolnym miodzie czy browarze dokonczyc dyskusje, byle bysmy sie nawzajem nei zanudzili no chyba ze sobie damy po pysku :D szczerba.gif dunno.gif cool.gif.
Pozdrowka smile.gif.
Silmanor
Ha! Te¿ w³a¶nie.. Przesadna samodzielno¶æ potraifi doprowadziæ do utworzenia w³asnej "historii" icon_cool.gif

Lecz tak szczerze mówi±c to np. bior±c pod uwagê samodzielne wykonanie koszuli, spodni i np. butów to wytarczy byle wprawna rêka, odrobina chêci i oczywi¶cie WYKROJE devil.gif
Snaewar
Chyba za ostro trochê odebra³em Twoj± wypowied¼ Bjornie. Wybacz smile.gif . Wszystko le¿y w cz³owieku i jego podej¶ciu. Zatem po raz drugi chcia³bym oficjalnie zakoñczyæ dyskusjê na temat "siekierka z gumówki" bigsmile2.gif i proponujê powrót do g³ównego w±tku, który jako¶ zagin±³ nam po drodze.
Silmanor
Dobrze. Mam pytanie.

W jaki sposób HISTORYCZNIE ( devil.gif ) mocowano topór do drzewca? Poprostu poprzez na³o¿enie go?
Czyta³em gdzie¶ o naci±ganiu nañ skóry..
Snaewar
W XV wieku na 100% stosowano kliny...ale czy mo¿na to odnie¶æ do wczesnego ¶reniowiecza? Wydaje mi siê, ¿e tak, lud ciemny nigdy nie by³.
Spotka³em siê tak¿e z teori± moczenia drzewca, przez co pêcznia³o drewno i to gwarantowa³o dobre osadzenie topora.
Silmanor
Hmm... Klin to jednak nie jest pewniak. My¶lê ¿e o wiele lepiej sprawdzi³o by siê moczenie drzewca..
wszebor
Otó¿ czêstym rozwi±zaniem, jakie widzia³em na imprezach jest nak³adanie topoporka jak np. oskarda.... Czyli u góry trzonek robi siê szerszy i wk³adaj±c toporek od do³u sam siê klinuje przy uderzeniach. Nie wiem jak to siê ma do historyczno¶ci, wiêc prosi³bym o potwierdzenie, przez kgogo¶ bardziej obeznanego w temacie.
Vislav
Witam
CYTAT(wszebor)
Czyli u góry trzonek robi siê szerszy i wk³adaj±c toporek od do³u sam siê klinuje przy uderzeniach.

Te¿ mnie ten problem zainteresowa³. Swojego czasu z pewno¶ci± czyta³em o tym rozwi±zaniu - jednak mimo usilnych poszukiwañ nie odnalaz³em ¼ród³a. powiem wiêcej równie¿ "dobierany" by³ kszta³t tulejki na z kana³em lekko sto¿kowym rozszerzaj±cym siê do góry.

Mam takie wspó³czesne narzêdzia (cios³o) o podobnym rozwi±zaniu.

Moczenie trzonka w wodzie z pewno¶ci± pomaga. Ta metoda skutkuje przy pracach ciesielskich siekier± b±d¼ cios³em. Jednak nie wyobra¿am sobie woja spaceruj±cego z wiaderkiem w rêku i toporem wewn±trz crazy.gif .
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Vislav)
Moczenie trzonka w wodzie z pewno¶ci± pomaga. Ta metoda skutkuje przy pracach ciesielskich siekier± b±d¼ cios³em. Jednak nie wyobra¿am sobie woja spaceruj±cego z wiaderkiem w rêku i toporem wewn±trz crazy.gif .

Nie wydaje mi siê, ¿eby potrzebne by³o wiaderko. smile.gif Moczony przez 5 min topór, trzyma siê mocno co najmniej dwa dni.
Co do osadzania topora, to nie s±dzê ¿eby konieczne by³o wk³adanie go "od do³u" na toporzysko rozszerzaj±ce siê ku górze, gdy¿ po pewnym czasie jednak zacznie siê ruszaæ i trzeba bêdzie go moczyæ.
To prawda, ¿e przynajmniej nie spadnie, ale dobrze osadzony toporek, bez klina, gdzie toporzysko wystaje nieco poza osadê, nie ma prawa spa¶æ, zanim mocno siê nie poluzuje.
Od lat nie stosujê klinów, ani rozszerzaj±cych siê trzonków i wystarcza mi moczenie broni w wodzie,co zreszt± wcale nie jest uci±¿liwe, bo namoczony w domu topór, wci±¿ trzyma siê mocno kiedy wracam z trzydniowej imprezy.
Gunnar
Troche mroczne pytanie...( mad.gif )...skad wziasc drzewiec?? Pewnie wiele osob powie - z lasu....Ale jakie powinno byc drewno i jak je "obrobic" aby bylo dobre?
Czubek
Mo¿e takowe "domowe" toporki to mrok, ale mimo wszystko daj± sporo satysfakcji, je¶li cz³owiek zrobi co¶ na kszta³t historycznego toporka, moim zdaniem. I osobi¶cie np. lubiê siedzieæ w piwnicy i wykonywaæ takie rzeczy.
Jestem pocz±tkuj±cym, z do¶æ skromnymi funduszami, wiêc chyba skorzystam z tego rozwi±zania. A narzêdzia mam, trochê wprawy te¿. Robi³em ju¿ tarcze dla kumpli, mo¿e wezmê siê i za toporasy?
Aha, jeszcze jeden argument, przemawiaj±cy za domow± robot±. Na pocz±tku dobrze jest wiedzieæ, jak± broñ chcieliby¶my mieæ, ciê¿k± czy lekk± (itp.). Wiêc je¶li zrobimy domowy toporek i nim trochê pomachamy to bêdziemy wiedzieæ, co nam bêdzie odpowiadaæ, nie? A wtedy siê kupuje ju¿ dobry i porzadny topór kuty. Bo jak siê kupi np. za ciê¿ki, to pó¼niej jest masa zachodu ze sprzeda¿± i tak dalej...
wszebor
do³±czam siê do pytania gunnara.
Wiem, ¿e najlepsze jest rwane drewno li¶ciaste (np. jesion), ale nie wiem gdzie to mo¿na kupiæ (okolice wawy).
A mo¿e nada isê kantówka przerobiona na trzonek (chodzi mi o wytrzyma³o¶æ)?
Robi³em trzonki z odchudzonych trzonków do kilofów, ale to drewno dêbowe i jest za ciê¿kie.
Okrutny Ragnald
CYTAT(Rugiewit)
Tylko z rozs±dkiem. Bo ju¿ siê w ¿yciu naogl±da³em zakamuflowanych na umba ko³paków samochodowych, aluminiowych ³usek itp.  :smile:

A widzia³e¶ rycerza w adidasach usmieszek_01.gif Bo ja tak!
Snaewar
Nie czepiam siê tylko po prostu z¿era mnie czysta ciekawo¶æ : dlaczego nie kliny? chyba z nimi mniej k³opotu jest smile.gif czy s± jakie¶ u¿ytkowe przeciwwskazania, bo dot. "historyczno¶ci" raczej nie.

Pozdrawiam
Maciek
Jerz Jerzy
Moim zdaniem klin by³ by dobrym i prostym rozwiazaniem, mozna go zrobic choæby z kawa³ka zaostrzonego p³askownika no i po wbiciu ca³osc zamoczyæ na jakis krotki czas.Dobre i szybkie!
Thyrvald
ja mam w³a¶nie topór umocowany przy pomocy klina (klinu ?) i trzyma siê to ¶wietnie nawet bez moczenia.

http://img357.imageshack.us/img357/7285/im...im0000253rz.jpg
http://img357.imageshack.us/img357/318/im0000263hg.jpg
synek
klin wcale nie musi byæ metalowy drewniane te¿ siê bardzo dobrze sprawiaj±.

nie zajmuje siê wczesnymi klimatami ale tak± zwyk³± siekierkê do domowych potrzeb w³a¶nie tak zabezpieczy³em po tym jak r±czka by³ do wymiany i nie mam problemów

Pozdrawiam
Decu
Lepsze s± kliny drewniane, bo rzadziej wypadaj± (nie ¶lizgaj± siê).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.