rece i nogi opaadaja sluchajac takiej argumentacji....chyba kolejny temat pasujacy do "karczmy"do dzialu "z Fantasy za Pan brat"
We¼ co ty mówisz chlopie.Jakie fantasy?Co ty gadasz.
Pokaz co cie tak zanurtowa³o.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Vektorze ... prosze nie przed szereg ...
prima aprilis dopiero jutro i ja bede pierwszy robil zarty na FREHA
(zreszta serdecznie zapraszam na jutrzehsze zarty ..)
wiem w czym rzecz, od dawna spotykam sie z ludzmi, ktorym (chyba wychowanym na warhammerze i innych takich historiach) przez glowe nie da sie wcisnac, ze rycerze byli ..... najemnikami
.A jednak. Niestety w tych grach fantasy rycerz i najemnik to dwie rozne postaci, o zgola odmiennych zasadach .. na dodatek o dziwo nie lubiacych sie
...
Skad te rewelacje, ze najemnicy mogli nosi bron jak chcieli bo nikt im nie mogl zabronic ? a rycerze (zawsze rycerscy
) wrecz przeciwnie ? WSZYSCY ? jakbys podal chociaz ze 80 % najemnikow to a 70 % rycerzy tamto to jescze bym uwierzyl .. bo to juz nacechowane statystyka badawcza .. a tak .
Pelne wyrazy uznania dla tych wszystkich pieszych, ciezkozbrojnych i kopijników spod Bitwy pod Orsza .. ktorzy musieli tak sie meczyc i nosic miecze przy pasie ... mimo tego iz bylo to zupelnie "niepraktyczne" jak twierdzisz. A wszystko to przez tych co trzesa Polskim Rycerstwem w 21 wieku . Wiadomo !
watcher
.. z³y nie dobry ja ...
np. to
CYTAT
Landsknechci to czysta praktycznosc,¿adnych pochew na hispadony,przewieszano je czesto przez plecy w marszu dla wygody.Bo ciezko maszerowac z tym na ramieniu.
W czasie marszu to oni raczej zrzucali miecze na wozy.
No i nie bardzo czysta praktyczno¶æ, bardzo duzo tam mody, jako ¿e byli najlepiej op³acani, to ich by³o staæ na modne ciuszki. I raczej nie nosili "ciêtych" ubrañ dla wygody, tylko w³a¶nie dla mody.
CYTAT
Duzo wojowników azjatycjich nosillo tak broñ bo byli nauczeni do walki innej niz w Europie.Ale jak mówie takie noszenie,jest dla najemnika kogos kto stawia na praktycznosc a nie na mode czy zwyczaje i tak by³o kiedys.Czlowiek czesto wywodzacy sie z biedoty mia³ gdzies bogatych panów i ich zwyczaje
Ale my odtwarzamy europe, a nie azje. I jak pisa³em wy¿ej, najemnicy czesto ubierali sie modnie, na ile ich by³o staæ. Cz³owiek z biedoty próbowa³ sie wyrwaæ z biedoty, i raczej próbowa³ to ukryæ ni¿ pokazaæ.
I nie masz przedstawieñ pochwy na plecach, tylko kilkaset przedstawieñ u pasa, i to od najemników po szlachte. Wiêc takie t³umaczenie, "bo tak jest mi wygodnie" jest ma³o odpowiednie.
Rudz
Ciekawa argumentacja, ale europejskie rycerstwo trudno porównywaæ z wojownikami azjatyckimi. Co za¶ siê tyczy dobywania broni to chyba wygodniej z pochwy przytroczonej do siod³a ni¿ na plecach.
To mo¿e zarzucisz jak±¶ ikonografiê przedstawiaj±ca tabuny najemników z mieczami na plecach?
CYTAT
Nie da rady i dzis choc jest praktyczniejsze bo ludzie którzy trzesa Polskim Rycerstwem stawiaj± nie na walke tylko na historycznosc imprez
Mo¿e to i lepiej, ¿e stawiaj± na historyczno¶æ. Xena i tym podobne towarzystwo bawi siê w fantasy w piaskownicy obok.
CYTAT
chyba kolejny temat pasujacy do "karczmy"
Wypraszam sobie, proszê nie pchaæ wszystkiego do karczmy. Od tego s± inne fora po¶wiêcone tematyce fantasy.
Pozdrawiam
Cz³owieku Watcher mylisz pojecia.
Co innego rycerze tak zwani zaciezni na poczatku 16 wieku bo tym okresem sie zajmuje.A co innego np Niemiecka piechota landsknechtów.Masz racje system towarzyski który sie szybko przyj±³ po klesce posppolitego ruszenia w drugiej polowie 15 wieku ,polega³ na pójsciu jednego zbrojnego który przyprowadza³ giermka juz zwanego pacho³kiem i szli za pieniadze.Jeli sie nie myle to o takich najemnikach piszesz.I s³usznie bardzo madrze i encyklopedycznie.Jednak pamietaj ¿e piszemy o ludziach ze szlachty,którzy po ma³u z rycerzy staja sie zo³nierzami.Oni maja juz nie kodeks ale regulamin wojskowy,który na pewno nie pozwala³ im noszenia broni na plecach tu Orsza 1514.
A ja tu pisze o ch³opach,parobkach,ubogiej szlachcie niemieckiej,o mieszczanach z Gdañska którzy nie byli rycerzami.I szczerrze ich nie nawidzili.
Czy mysla³es ze pomyli³em zaciêzniaka rycerskiego z najemnikiem Niemieckim?
UUuuuuuuu Andrzejek???
w ogóle jak widzia³em wszystkie ¿ród³a to landsknechci czesto nie uzywali pochew na katzbalgery które by³y u pasa.Czesto tez uzywali.
--Na wozy w czasie marszu a w czasie przygotowan do bitwy? Przemarszów na polach.i w czasie walki?Gdzie by³ hispadon jak rece by³y zajete czym innym?
--Ja tam odtwarzam Polskiego Cz³owieka z pocz 16 wieku wiec wp³ywy wschodnie ogromne.Ca³y czas powtarzam ¿e zabieram g³os tylko na ten okres.Nie którzy was uzywaj± turbanów czy to nie orientalne,a szable a nadziaki czy to nie zapozyczenia ze wschodu
--Dlatego zawsze Azja wygrywa³a,bo Rycerstwo by³o zbyt dumne na nasladowanie wschodu.Wyjatek ww.punktI by najmniej nie pisze tu o mieczach na plecach.
--Wrecz przeciwnie Landsknechci szczycili sie swoim pochodzeniem i nigdy nie próbowali tego ukryc.Jakie bogate ciuchy to by³ standard.---Odsy³am do lektury
---Jakie tabuny wojowników.???Nie mówie ze wszyscy poprostu sie spotyka³o.
---Jak Jestes z £odzi zapraszam na spotkanie.Ubierzemy sie na bojowo i dobedziemy kto szybciej.W ogóle moze Ktos zaprosi Mnie z £odzi i na trening w celu experymentu.Moze szanowny WOTAWA???
--Ja mówie o Landsknechtach oni srednio uzywali koni choc sie zdarza³o.A jeszcze jedno jexd¿ca mozna zrzucic z konia a konik galopem w dal z twym podstawowym ore¿em.....Dlatego u rycerstwa miecz ogromny bo taka nazwa przy siodle a kord przy pasie.W przypadku ww.zjawiska bardzo powszechnego przy spotkaniu z tureckim arkanem.
Pozdrawiam.Proponuje zasiegn±c lektury i zdania expertów.Postawienie na praktycznosc bo jesli rycerz to najpierw zacznij od konia lub giermka.
Czlowieku Vektor przepraszam ze pomylilem ci pojecia.
Tylko co ma wspolnego potrzeba twojej woltyzerki na koniu z dwurecznym mieczem na plecach do zbrojnej kawalerii w 16 wieku jadacej w szyku, ktora nie mogla sobie pozwolic na swawolna praktycznosc z racji tego ze nie byla najemnikami z ubogiej szlachty niemieckiej z Gdanska majacymi gdzies bogatych panow i ich zasady przez co szczerze ich nienawidzili ?
CYTAT
Dlatego zawsze Azja wygrywa³a,bo Rycerstwo by³o zbyt dumne na nasladowanie wschodu
jasne jasne ..ze zawsze
.. zawsze i wszedzie A Sobieski by³a chink± z pochodzenia !
CYTAT
Ubierzemy sie na bojowo i dobedziemy kto szybciej
a juz teraz kumam .. o co chodzi z ta praktycznoscia ... te wszystkie bitwy ci ze wschodu wygrywali z tymi z zachodu bo szybciej dobywali bron ?
CYTAT
.. i w czasie walki?Gdzie by³ hispadon jak rece by³y zajete czym innym?
hmm jezeli w czasie walki rece byly zajete czyms innym
no to miecz byl na plecach to logiczne przeciez
CYTAT
Proponuje zasiegn±c lektury i zdania expertów
Jako expert i slawny reenactor uwazam ze vektor ma czas cofniety u siebie .. i ma prima aprilis o dzien wczesniej
watcher
Juz Ci mówie i przestan uzywac tych glupich twarzyczek jak bys mial kilka lat.
Nic nie obchodzi Mnie kto i jak sie ubiera anie jak nosi miecz.Ja swoja bron nosze na plecach i powtarzam to nie hispadon tylko kord.A nosze go tak bo mi s ie podoba,bo jest praktyczniej,wygodniej i mam gdzies snobów rycerzy.Bo Ja rycerzem nie jestem i nie chodze na dwory na przyjecia.Za to bywam na turniejach,ale te¿ gdzie sa rozsadni ludzie i sie nie pysznia.Na dodatek mysl±.
A to ma wspólnego ze landsknechci czy wojownicy ch³opscy czy z ubogiej szlachty w Europie czy Azji te¿ chodzili jak im sie podoba³o
Tez mieli gdzies rycerskie uczty zasady i kodeks.I chodzili jak im sie podoba³o z pochwa bez pochwy z mieczem na ramienu,na plecach w czasie walki czy przed walk±...itp
Ha smoku wy³a¼ ,zabije Cie.....
A teraz Poprawie kolege grajka
---Nie wiem czy by³ chinka ale jak kazdemu w polsce sajgonki by smakowa³y o ile to chinskie???
.A pod wiedniem kolego grajek to Sobieski wystawi³ kilka tysiecy husarii,reszta kilkadziesiat tysiecy polaków to petryhorcy czyli bo na pewno nie wiesz je¼dzcy s³uz±cy po Kozacku.Król Jan zebra³ ca³e wojsko pancernych i kaza³ przed bitwa opasac sie s³oma by mozna by³o wroga tureckiego od Polaka rozróróznic.Tutaj masz gratis lekcje historii bo masz braki...!6 i 17 wiek to przejscie polski na mode i zwyczaj wschodni szczególnie w wojsku.Tutaj za³acznik.
---Sarkazm nie na miejscu jak bym mia³ takie braki w historiito bym by³ pokorny Jak SABAKA NEWIRNA a popoludnie spedza³ w bibliotece,na wykladach a nie z dziwnym instrumentem jak na zdjeciu.
----A oto za³acznik bitwa pod Pavi± bez komentarza.
http://saint-esprit.freeservers.com/battlepavia.htm
NIE mam wiecej pytan.¦wiadek do panskiej dyspozycjii.
CYTAT
A pod wiedniem kolego grajek to Sobieski wystawi³ kilka tysiecy husarii,reszta kilkadziesiat tysiecy polaków to petryhorcy czyli bo na pewno nie wiesz je¼dzcy s³uz±cy po Kozacku.Król Jan zebra³ ca³e wojsko pancernych i kaza³ przed bitwa opasac sie s³oma by mozna by³o wroga tureckiego od Polaka rozróróznic.Tutaj masz gratis lekcje historii bo masz braki...!6 i 17 wiek to przejscie polski na mode i zwyczaj wschodni szczególnie w wojsku
wiecej inteligentnie prosze
przeczysz sam sobie
przeciez wlasnie o tym ci napisalem w poscie wyzej ... Sobieski chink± nie byl a jednak modzie wschodniej holdowal, co sam zauwazyles twierdzac ze to lekcja histori dla mnie ..
.. wiec jak to sie ma do twojego zdania, ze niby azja zawsze byla gora bo rycerstwo europejskie by³o zbyt dumne aby je nasladowac ? ..
no chyba ze polska lezy w azji /... to tlumaczy twoj wywod
watcher
Czo³em!
CYTAT
----A oto za³acznik bitwa pod Pavi± bez komentarza.
To zaznaczone na obrazku nie wygl±da na rzemieñ. To jelec.
Pozdrowienia
Zgadza sie sie i to bedzie ostatnie tu wystapienie.To Rzeczpospospolita przyjela mode wschodnia bo stykala sie z Ordami i Turkami ze wschodu.To byli jej sasiedzi wiec wtedy mozna by powiedziec ze to Azja ju¿.jak podaja kroniki 15 i 16 wiek to zlepek kultur w Polsce.Eurpa,Azja tzn Turcy,Tatarzy.Nikogo nie dziwi³ ten fakt w Polsce.Ubierano sie ró¿nie i róznej broni u zywano zarówno wschodniej i zachodniej.Sam Arabski szejk obdarowa³ króla piejkna zbroja chahar ai ne.I by³o dobrze wszystkim.Noszono stroje europejskie i rapiery do nich a takze azjatyckie zupany na przyklad i szable do kompletu.Pewnie nieraz spotkano kogos w karwaszach z mieczem i w szyszaku .Choc takie mieszanki by³y wybuchowe,jednak wiadomo na wojne brano to co miano pod rek±.Pisze o pospolitym ruszeniu i o wyprawie z dór jak i obronie ziemi.Inaczej wojsko czyli zaciezniacy któtych uzbrojenie scisle by³o przestrzegane.Tutaj norma jaka wprowadzi³ Stefan Batory Wegier,dotycz±ca uzbrojenia husarza.Od tego czasu czyli objecia tronu przez Batorego Króla, z Wegier pochodzacego na dobre ubiór wschodni wypar³ zachodni.wyjatek autorament.I tak jak pisa³em Rzeczpospolita sie nauczy³a du¿o w tamtych czasach i za to ja kocham za to Jestem Polak a nie husyta czy Niemiec czy Francuz.Ale tylko Polska bo ca³a Europa chodzi³a wiadomo jak Dartagnan .Wojsko liche,szczególnie konnica która zosta³a wyparta przez piechotê.W czasie szturmu wojsk polskich i sprzymierzonychna Turków zachodni wstrzymali atak by przypatrywac sie z duma pieknej paradzie husarii która par³a do ataku niczym w basni.Tak to by³o pod Wiedniem chyba.
Tak mozliwe to jelec ale i tak miecz na plecach dopiero go siega ,bo nie zamachiwa³ bys sie jedna rêka.
Pozdrawiam i sie juz nie odzywam.
Czesc.
No dobra mamy rysunek, gdzie jeden pan trzyma miecz za plecami (mo¿e akurat go swêdzia³y i siê drapie, nie wiadomo). Czy autor obrazu mia³ jakiekolwiek pojêcie o wojskowo¶ci? Czy widzia³ landsknechtów poza paradami? Itp., itd. Wiele pytañ siê nasuwa. Jedna jaskó³ka wiosny nie czyni, poproszê kolejne ¼ród³a (mog± byæ nawet XVI wieczni ch³opi i parobkowie).
Kiedy¶ by³a za¿arta dyskusja o he³mach z kratkami. Podano wiêcej ikonografii ale jako¶ powoli zanikaj± kratki (no chyba, ¿e na turniejach na które je¼dzisz nadal s± szczytem mody).
Pozdrawiam
Andrzej
P.S. 1
CYTAT
UUuuuuuuu Andrzejek???
Andrzej je¶li ³aska, jeszcze a¿ tak dobrze siê nie znamy. Co niby oznaczaj± te znaki zapytania (nie wspominaj±c ju¿ o „Uuuuuuuuu”), mam siê czuæ ura¿ony?
P.S. 2
CYTAT
Bo Ja rycerzem nie jestem i nie chodze na dwory na przyjecia.Za to bywam na turniejach,ale te¿ gdzie sa rozsadni ludzie i sie nie pysznia.Na dodatek mysl±.
Taaa, to fajnie, szkoda tylko, ¿e kultury nieco brak. No ale jak sam wspomnia³e¶ nie jeste¶ rycerzem (chociaz ciekawe jest to, ¿e „Ja” napisa³e¶ przez du¿e „J”, a to ¶wiadczy o rycerskiej megalomanii, jeszcze tylko liczby mnogiej brakuje).
Ale¿ bazgro³y! Ludzie, piszcie po polsku, je¶li chcecie, ¿eby kto¶ czyta³ wasze posty. Godzinê mi zajê³o, zanim przeczyta³em wszystkie wypowiedzi z ostatniej strony.
Tego obrazka z bitwy pod Pawi± rzeczywi¶cie nie traktowa³bym jako argumentu. Ogólnie wszyscy przedstawieni najemnicy robi± podejrzane rzeczy z rêkami. Ten na pierwszym planie np. siêga po miecz, gdy na plecach ma ci±gle halabardê. Malowid³o bardzo fajne, ale jak zanalizowaæ, co tam siê dzieje, to podejrzewam, ¿e artysta albo by³ naspidowany, albo mia³ tzw. krówki w mroku.
Poza tym wydaje mi siê, ¿e go¶ciu z dwój± niesie swój orê¿ na ramieniu, a nie na plecach. Jak jeste¶my przy wzglêdach praktycznych, to trudno mi sobie wyobraziæ wygodny system na noszenie takiego wynahoda na plecach. Nie mówi±c ju¿ o prêdko¶ci wydobywania. Chyba, ¿e ¼le widzê, a facet siêga po katanê na rzemieniu...
Jakbym mia³ g³osowaæ w sprawie noszenia dwójki, to: tylko na ramieniu. Jak kto¶ chce sprawdziæ, to zapraszam do Lublina na pojedynek w szybko¶ci wydobywania miecza dwurêcznego. Kurczê, jak w westernach.
CYTAT(vektor81)
---Jak Jestes z £odzi zapraszam na spotkanie.Ubierzemy sie na bojowo i dobedziemy kto szybciej.W ogóle moze Ktos zaprosi Mnie z £odzi i na trening w celu experymentu.Moze szanowny WOTAWA???
Wbrew pozorom jeste¶my ca³kiem go¶cinni i otwarci. Tylko nie wiem czy sprostamy wymaganiom.
Póki co nie wiem o cho chodzi z tym dobywaniem na czas i nie bêdê siê na wszelki wypadek deklarowa³, bo jeszcze wyjdzie z tego jakie¶ niestosowne nieporozumienie...
Jako prawdziwy Wiking dobywam shakena - najlepiej z jakis 3-4 metrow od celu. Moge sie tez ubrac na bojowo - urban camo niemieckie moze byc? dobedziemy kostki na czas i wyslemy Wotawie zdjecia, jak bylo fajnie...
jesus.... powinnismy zostawic ta dyskusje jako przyklad - kolega Vektor moze cos wie - ale nie ma zdolnosci przekazania informacji w czytelny sposob i mamy efekt - czyli belkot. Niestety dosc czesty przypadek...
Witam!
Niewatpliwie mocno poniewczasie piszê, ale zaciekawi³ mnie ostatni post vektora..
CYTAT
To Rzeczpospospolita przyjela mode wschodnia bo stykala sie z Ordami i Turkami ze wschodu
.
Trafne spostrze¿enie. Z Turkami z zachodu trudno siê by³o stykaæ, bo takowych nie by³o. Ale to nieistone. Bardziej istone jest to, ¿e piszesz rzeczy, z którymi siê nie zgodzê.
CYTAT
Europa chodzi³a wiadomo jak Dartagnan .Wojsko liche,szczególnie konnica która zosta³a wyparta przez piechotê.
Mo¿e i chodzili ubrani jak D'Artagnan ale walczyæ umieli nie¼le. Zaryzykowa³bym stwierdzenie, ¿e lepiej od Polaków (tu byæ mo¿e posypi± sie na mnie gromy), co dobitnie pokaza³ wiek XVIII . Chocia¿by udzia³ Polaków w Wojnie Pó³nocnej. Poza tym szar¿e kawaleryjskie nie s± tylko polsk± specyfik±, któr± ca³y zachodni ¶wiat siê zachwyca³, jak raczy³e¶ to zasugerowaæ. Gustaw Adolf doskonale potrafi³ wykorzystaæ atak kawaleryjski. Jakkolwiek mo¿na siê dopratrywaæ zwi±zku miêdzy szwedzki± a polsk± taktyk±, to trudniej siê dopatrzyæ "polskich akcentów" u ¿elaznobokich Cromwella.
Jeszcze jedna sprawa. Nie bardzo rozumiem czemu tak wychwalasz wp³ywy szeroko rozumianej kultury wschodniej a gardzisz zachodni±? Polska raczej le¿y w Europie, nie w Azji. Niestety, chyba kiedy¶ my¶lano inaczej i Polska wiele straci³a ³aduj±c siê na wschód.
Druga jeszcze jedna sprawa
Co zyska³a Polska przez odsiecz wiedeñsk± poza jak¿e zaszczytnym mianem przedmurza chrze¶cijañstwa?
Pozdrawiam!
Omijam wystapienia na Freha i to jes tostatnie bede pisa³ na Prywatna jak co¶.Nie lubiê butnych geniuszy, i wszelkiego zadzierania nosa bo jeszcze cyferka nie ta Panowie...
Czytaj uwaznie towarzyszu nie z zachodu tylko ze wschodu,p³d wschodu i po³udnia nawet- by³y kontakty z Turkami,Tatarami itp...
Tak zgadza sie ze szarze kawaleryyjskie sa znane w ca³ej Europie ale to rajtaria g³ównie -co za nieudolna formacja!!!!Wstydz± sie do dzi¶.podziwiano Husarie Polsk± ,jej strój taktyke,wyszkolenie i przypominam Ci wtedy by³a to poprostu ciê¿kozbrojna jazda...-i starano sie ja nasladowaæ.
W jednej z reklam piwa powinien byc pokazany rajtar i dodany napis prawie husarz, Prawie robi wielka ró¿nicê.
Dowódców by³o bardzo wielu i bardzo dobrych ale ¿aden nie mia³ takiego geniuszu jak Firlej ,Kamieniecki Jan Tarnowski,Swierczynski itp.Zaden daleko im by³o...
Powiem Ci co takiego widze- a To ¿e Turcy Maj± honor i s± bardzo waleczni jednoczesnie docenij±c przeciwnika Kochaj± Swoje Panstwo Swoja Ziemie ,tak bardzo ¿e nie pozwolili by by Ktos tak poprostu zagarn±³ komus ojczyznê.Co chce powiedzieæ...
A to ¿e Turcja to jedyne pañstwo które nie zaakceptowa³a rozbiorów Polski,choæ walczy³a z nami 300lat.
A zachodnie tchórze byli i s± tacy sami ot jaka pomoc dostalismy od Naszych sojuszników w czasie 2 wojny Swiatowej taka sama jak w czasie rozbiorów.
Pozdrawim Cie Siostrzence jak cos to pisz na prywatna wiadomo¶æ bo napradê mam juz do¶c wytapieñ tutaj.
Widze ze sie orientujesz w sprawach zachodnich to sie troche pospieramy,powymieniamy informacjami...
Jak dla mnie polska armia w XVII wieku byla bardziej mixem zachodnich i wschodnich rozwiazan niz nasladownictwem wschodu(moze sie wydac ze to na jedno wychodzi ale nie do konca)
Ale ja chcialem o czym innym-zastanawia mnnie sposob noszenia miecza w polowie XV wieku przez rycerstwo(nie zo³nierzy). W gre wchodzi wydaje mi sie 3 punktowe mocowanie(miecz na skos) tak jak w Medival Military Costume lub 2 punktowe (miecz w pozycji pionowej) jak na nagrobkach rycerskich tego okresu lub ich interpretacjach np Osprey -English Medieval Knight 1400-1500 tablica E i F (rowniz B ale to troszke wczesniej)
Czy w owym okresie noszono miecze do stroju cywilnego?obozowego ta raczej tak ale czy do dworskiego?czy moze tylko sztyletow? Owo 2 punktowe mocowanie pojawia sie u rycerzy w zbrojach i mimo staran nie znalazlem dowodu na jego stosowanie w cywilkach.
3 punktowe owszem-w stroju cywilnym ale raczej u wszelkiej masci zolnierstwa i raczej do stroju codziennego.
Prosze o opinie linki tudziez zdjecia.
Mo¿e temat nie najlepszy na to pytanie ale lepszego nie znalaz³em:
Czy pochwa metalowa (obita, obci±gniêta, skór±) jest historyczna? Wiem, ¿e ca³kowicie skórzana, jak i drewniano skórzana s± jak najbardziej poprawne, ale co z blach± zamiast drewna? Kto¶ mi kiedy¶ argumentowa³, ¿e to by³o by za drogie rozwi±zanie, na tamte czasy zbyt kosztowne i w ogóle zbytkowe. Faktycznie?
CYTAT(Akaradus @ 16:12 02.11.2003)
Nie. To akurat pochodzi z ksi±¿ki, której autorem jest niejaki "zawracacz g³owy" Andrzej Micha³ek
. Nie wiem czemu nie mam wierzyæ temu cz³owiekowi....
Bo chrzani jak pot³uczony
Poszukujê informacji w jaki sposób miecz by³ przypasany w okresie bitwy grunwaldzkiej. Przeszuka³em trochê sieæ, ale siê zagubi³em. Znalaz³em 5 typów noszenia miecza.
1. Najbardziej popularny wydaje mi siê w XII, XIII wieku:
http://www.dbkcustomswords.com/images/blog...nKCLMHE1152.jpgTo szczególnie mi siê podoba, ale nie wiem czy na okres oko³ogrunwaldzki jeszcze bêdzie poprawne.
2. Kolejny to:
http://www.dbkcustomswords.com/images/blog...wglassA1024.jpgZnalaz³em gdzie¶ ikony z oko³o 1430 roku z takim wi±zaniem. Nie wiem czy na okres oko³ogrunwaldzki te¿ siê takie mocowanie ³apie.
3. Nastêpny to rapcie:
http://kkr.nsc.pl/inne/scabbard1.jpgWydaje mi siê, ¿e to by³oby najbardziej odpowiednie, ale nie mam pewno¶ci.
4. Kolejne jest podobne do drugiego typu, tyle ¿e pas jest okrêcony tylko raz, a nie 3 razy. Chyba, ¿e jest to to samo wi±zanie, ale niedok³adnie przedstawione?
http://kkr.nsc.pl/inne/grabplatte1417.jpghttp://kkr.nsc.pl/inne/grudzi_dz.jpg (Poliptyk Grudzi±dzki)
Kto¶ mo¿e ma, lub ew. mia³ do czynienia z takim mocowaniem pochwy?
5. I ostatnie cholernie dziwne z okresu 1420-1430
http://kkr.nsc.pl/inne/Crucifiction.jpgTo z kolei to nie mam bladego pojêcia jak ma siê prawo trzymaæ. Chyba, ¿e gdzie¶ tam jest jeszcze jakie¶ mocowanie nie widoczne na "zdjêciu". Wydaje mi siê, ¿e jaki¶ kawa³ek paska tam widaæ, który znika za pochw±.
Kto¶ mo¿e co¶ rzec na temat moich "badañ" i jak one siê maj± do okresu bitwy pod Grunwaldem?
1) do oko³o 1350-60 funkcjonuje po czym zanika
2) i 4) W przypadku 2 to dziwnie jest rozwi±zane mocowanie do pasa g³ównego. Z czym¶ takim siê nie spotka³em. Owijanie 3 razy wokó³ pochwy to po prostu wygodne i potwierdzone w pó¼nych ¼ród³ach rozwi±zanie. Ogólnie przywi±zanie rzemieniem jest ok.
3) super
5) Sporo przedstawieñ nie pokazuje detali. Czasem mo¿na siê domy¶liæ i¿ z ty³u pochwy by³o jakie¶ mocowanie (sprz±czka?) którym przyczepiano to do pasa no¶nego i wisia³a sobie pochwa pionowo na pojedynczym zaczepie. Ale to tylko moje domniemanie.
Tutaj jescze namacalne potwierdzenie typu mocowania paska z pochw± (3 Gandalfa):
http://www.fioredeiliberi.org/gallery2/mai...ageViewsIndex=1 jednak jest to mocowanie datowane na 1330r:
http://www.fioredeiliberi.org/gallery2/mai...ageViewsIndex=1 chyba odlewane ze srebra
Wiecie mo¿e czy wystepowa³y w okresie XIV/XV okucia z ¿elaza bo spotka³em siê tylko z wykonanymi ze stopów miedzi (blachy):
http://www.ukdfd.co.uk/ukdfddata/showcat.p...=123&page=2Pozdrawiam!!
A co my¶licie o takim prostym rozwi±zaniu?
a na jaki okres? bo je¿eli na oko³ogrunwaldzki to siê nigdzie nie spotka³em z takim rozwi±zaniem.
Pozdrawiam!!
Na grunwaldzki.Ja te¿ siê nie spotka³em dlatego pytam.Rozwi±zanie jest zaskakuj±co proste lecz nie wiem jak to siê spisuje w u¿yciu.
Pozdrawiam
a ja z innej beczki pytanko mam
nie w celach rekonstrukcyjnych ale mnie to nurtuje
jak wiadomo w polskim wojscu schy³ku ¶redniowiecza najliczniejszym typem kombatanta by³ strzelec rozumiany jako konny kusznik
a ja sie pytam
jak ten kusznik kusze nosi³
i co robi³ z kusza po oddaniu salwy gdy chor±gwie sie zderza³y bo raczej nie zgrywa³ robin hooda i nie parowa³ ciosów ³êczyskiem tylko wyci±ga³ kordzik ,mieczyk czy tasaczek tylko co wtedy robi³ z kusza?
mia³ j± na rzemieniu i przerzuca³ przez plecy ???
najprostsze patenty s± raczej uniwersalne
Mam do was pro¶bê. Szuka³em na forum ale nie znalaz³em, a skoro Gandalf wrzuci³ link, to wykorzystam okazjê. Czy kto¶ z was dysponuje schematem wi±zania w tym patencie:
http://www.dbkcustomswords.com/images/blog...wglassA1024.jpgCzy ewentualnie kto¶ móg³by sfotografowaæ swoj± zabawkê z obydwu stron i wrzuciæ zdjêcia, to ju¿ sam dojdê do schematu.
Pozdrawiam
Zalio czapka z g³owy. Bardziej ³opatologicznie siê nie da. Dziêki wielkie.
Dwie strony wcze¶niej kolega Skwarek napisa³, ¿e pochwy skórzane ( w moim rozumieniu z utwardzonej skóry ) by³y historyczne- czy ma racje ? W jego poscie jest mowa o pochwach metalowych ( ? ) , jednak czy ktos z was moze sie wypowiedzieæ w kwestii skórzanych pochew? w moim rozumieniu, do¶æ cie¿ko jest odrózniæ patrz±c na ikonografiê , czy pochwa ma drewniany ¶rodek, czy utwardzon± skórê.
Wiêkszo¶æ zachowanych pochew mieczy ma drewniany ¶rodek.
CYTAT(Kapral @ 03:53 22.08.2011)
Dwie strony wcze¶niej kolega Skwarek napisa³, ¿e pochwy skórzane ( w moim rozumieniu z utwardzonej skóry ) by³y historyczne- czy ma racje ?
Hej
Skórzane pochwy bez drewna w ¶rodku s± historyczne. Zachowa³y siê w materiale archeologicznym.
Zdjêcie jednej z takich pochew odnalezionej w Gdañsku znajduje siê na poni¿szej stronie:
http://www.rewars.pl/SkoraFragment kolejnej (tym razem zdobionej) znajdziesz tutaj, wraz z fragmentem rekonstrukcji:
http://www.rewars.pl/Kopiepozdrawiam
Bartosz
Bartosz
je¶li chodzi o miecze, nie spotka³em sie z pochwami bez drewna w ¶rodku. Nie mam wy³±czno¶ci na wiedzê, ale czy Ty kopa³e¶ lub konserwowa³es te pochwy, bo kawa³ki skóry na zdjêciu nie wykluczaj±, ¿e by³ drewniany wk³ad w ¶rodku? poza tym popraw mnie, jesli siê mylê wszystkie te buty oraz elementy skórzane zinterpretowano jako ¶mietnisko pracowni kaletniczej. Czyli np mog³o byæ tak ¿e stare listewki zosta³y obci±gniete nowa skór±.
Jesli chodzi o no¿e jak najbardziej.
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 20:08 27.08.2011)
ale czy Ty kopa³e¶ lub konserwowa³es te pochwy, bo kawa³ki skóry na zdjêciu nie wykluczaj±, ¿e by³ drewniany wk³ad w ¶rodku? poza tym popraw mnie, jesli siê mylê wszystkie te buty oraz elementy skórzane zinterpretowano jako ¶mietnisko pracowni kaletniczej.
Hej
Konserwowa³em te pochwy i kilka innych. Nie posiada³y elementów drewnianych. Nic nie wskazywa³o te¿ by posiada³y je kiedykolwiek. Podobne zabytki znaleziono w Ko³obrzegu. Zabytki z Gdañska, które konserwowa³em nie by³y ze ¶mietniska pracowni kaletniczej.
pozdrawiam
Bartosz
We¼cie to na logikê miecz by³ naostrzony jak brzytwa, bez pochwy nie ma szans ¿eby by³ noszony gdziekolwiek i kiedykolwiek w³a¶ciciel by siê bardzo pokaleczy³, no bo za rêkoje¶æ siê nie da takich nosiæ, a tym bardziej za pasem.
A skórzana pochwa jako¶ mnie nie przekonuje , chyba ¿e do têpych mieczy albo do takich , które s³u¿± bardziej do k³ucia ni¿ do siekania.
CYTAT(Bartosz @ 12:31 28.08.2011)
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 20:08 27.08.2011)
ale czy Ty kopa³e¶ lub konserwowa³es te pochwy, bo kawa³ki skóry na zdjêciu nie wykluczaj±, ¿e by³ drewniany wk³ad w ¶rodku? poza tym popraw mnie, jesli siê mylê wszystkie te buty oraz elementy skórzane zinterpretowano jako ¶mietnisko pracowni kaletniczej.
Hej
Konserwowa³em te pochwy i kilka innych. Nie posiada³y elementów drewnianych. Nic nie wskazywa³o te¿ by posiada³y je kiedykolwiek. Podobne zabytki znaleziono w Ko³obrzegu. Zabytki z Gdañska, które konserwowa³em nie by³y ze ¶mietniska pracowni kaletniczej.
pozdrawiam
Bartosz
Hej
Do noszenia ostrych jak brzytwa no¿y skórzana pochwa Ciê przekonuje?
We¼my to na logikê;)
pozdrawiam
Bartosz
Popatrz jak± drogê w pochwie pokonuje ostrze g³owni miecza a jak± g³ownia no¿a.
CYTAT(Bartosz @ 15:20 28.08.2011)
Hej
Do noszenia ostrych jak brzytwa no¿y skórzana pochwa Ciê przekonuje?
We¼my to na logikê;)
pozdrawiam
Bartosz
Hej
...i ca³± tê d³ug± drogê tnie skórê?;)
Jako¶ nie dostrzegam ryzyka zniszczenia skórzanej pochwy poprzez tylko i wy³±cznie wk³adanie i wyjmowanie z niej miecza.
pozdrawiam
Bartosz
Witam
tak czytom i czytom no i przeczyta³em i mam tak± sprawê od pewnego czasu my¶lê jak zawiesiæ katanê na plecach. Chcia³bym by to wygl±da³o dosyæ profesjonalnie a nie przerobiony pasek od spodni pomys³ narodzi³ sie zwi±zku z sylwestrem tegorocznym gdzie robimy imprezê przebieran±.
je¿eli kto¶ ma co¶ takiego prosi³ bym o zdjêcia przede wszystkim mocowani uprzê¿y do pochwy.
Ofertami wykonania czego¶ takiego dla mnie te¿ jestem zainteresowany
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.