Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Impreza w Brodach Pomorskich 2005
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
hej
co z impreza w tym roku ?
bo mnie nagabuja organizatory Chudowa zebym przyjechal.
a to chyba w tym samym terminie znaczy 13-15 sierpnia

i teraz nie wiem bo w sprawie brodow cisza

cezar
Tomasz Rejf
Z tego co mówi³ Adam to Brody bêd±. Od 12 do 15 sierpnia. Wersja typowo obozowa. ¯arcie powinni wszyscy mieæ swoje, tak wychodzi po do¶wiadczeniach zesz³orocznych. Wode te¿ proponuje przywie¼æ w swoich baniakach 5l. Zrzuta bêdzie tylko na drewno. Ile to jeszcze siê dowiemy.
Tomasz Rajtar
Niedobrze, niedobrze... termin zbiega siê z tegorocznym Chudowem o ile siê nie mylê...

Ale nic, weekendów zawsze jest za ma³o...
Zreszt± ja w tym roku na temat imprez i ich terminów siê nie wypowiadam, mo¿e nie pojawiê siê w ogóle nigdzie.
Taki lajf... bum.gif

-
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Tomku, jesli zaraz potem bedzie oboz regimentu, to pomozesz mi z zabraniem dwoch kompletow sprzetu i stroju...?Bo kurcze, chcialbym byc i tu i tu, zwlaszca,ze to jednym miejscu, tylko taki skok w czasie o 150 lat :D

Pozdrawiam!
Maciek
Jan Gradoñ
Bryan, pewnie bêdê znów jecha³ z Piotrkiem Rydzewskim jego wehiku³em wiêc Twoja pawê¿ siê zmie¶ci. icon_wink.gif Pogadaj z Rydzem. Mo¿e i tym razem jego zielony polonez-truck dojedzie bum.gif
Tomasz Rejf
Potwierdzamy termin Brodów na 12 -15 sierpnia. Impreza typowo namiotowa, w tym roku nie bêdzie cysterny i plastykowego toi toia. Zrzuta tylko na drewno. Jedzenie przywozimy swoje. proponujemy zrobiæ kilka kuchni by wszyscy mogli spokojnie gotowaæ. Czekamy na zg³oszenia.
Kasia Weso³owska
A co z pomys³em Abdula, ¿eby jechaæ wozami z zamku do obozowiska ? Rozmawia³am z nim o tym na Gniewie, i w koñcu nie wiem czy mam trenowaæ blinkie.gif mojego zwierzaka do tego wyczynu?


Pozdrawiam
Kasia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Kombinuj, trenuj. Jak nie w tym roku, to w przysz³ym smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rejf
Pomys³ jest trzeba go tylko zrealizowaæ. Bêde o tym rozmawia³ z Jarkiem. Trenuj zwierza najwy¿ej poci±gnie moj± dwukó³ke smile.gif
synek
o w koñcu co¶ o imprezie w Brodach smile.gif
no to ja siê pojawie na pewno i pewnie jeszcze zawezmê ze sob± swojego brata. Ju¿ siê cieszê z tej imprezki.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ja ponawiam apel do dobrych ludzi z Warszawy (lub ktorzy beda przejezdzac przez Warszawe), a beda na Brodach XV-wiecznych i XVII wiecznych - kto moze zabrac mnie tam i z powrotem z kompletem rzeczy na obie epoki? (duuuzy choc nie przesadnie ciezki plecak, niewielki namiot, pawez i halabarda)?

W zamian oferuje skladke na paliwo, (ew. plus kase ekstra).

Pozdrawiam!
Maciek "Bryan"
Kasia Weso³owska
Tomku
Czy w zwiazku z tym mogê liczyæ na jak±¶ ma³± zagrodkê - nie musi to byæ co¶ wykwintnego. Zadaszenie nie jest potrzebne, bo mój koñ wiêksz± czê¶æ ¿ycia i tak spêdza na pastwisku. Ulewa mu nie straszna icon_wink.gif .

Pozdrawiam
Kasia
Stefan Mi¶kiewicz
Super super juz sie szykujemy na imprezkê. Wakacje jak sie patrzy. bigsmile2.gif
Zbigniew Tomicki
No termin tuz tuz...a tu zadnych konkretow.....beda wogole te Brody?
Tomasz Rejf
Brody bêd±. Tylko jedna pro¶ba do moderatorów zapiszcie Abdula do forum.
Maciek Ananicz
A jaki ma login?
Jan Gradoñ
Adam Klein
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Doda³em wczoraj. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rajtar
Có¿, mnie wzywa Chudów.
Od kilku lat co roku obiecujê Bartoszowi Chmielnickiemu ¿e do nich dotrê i zawsze co¶ stawa³o mi na przeszkodzie. W tym roku mam zamiar dotrzymaæ s³owa.

Szkoda, ¿e dwie fajne imprezy zbiegaj± siê czasowo... icon_cry.gif

Bawcie siê dobrze! yes.gif

-
Tomasz Rejf
Dosz³y mnie s³uchy ¿e ludzie my¶l± ¿ eBrody sa tylko XVII wieczne. To nieprawde, s± Brody XVw dla Roty pana Kacpra od 12(pi±tek) do 15(poniedzia³ek).
Zbigniew Tomicki
no dobrze czesc wtajemniczonych wie cool.gif ale co z konkretami?
Maciek Ananicz
By³by to jaki¶ problem, jakby znajomy wpad³ na imprezê z kamêr± skrêciæ materia³ o nas? Pracuje dla jakiej¶ trójmiejskiej telewizji kablowej i chce nakrêciæ program (lub cykl programów) o reenactingu w Polsce. Na razie nakrêci³ trochê o czasach napoleoñskich, teraz chce siê wzi±¶æ za XVw. i chyba lepiej, je¶li poka¿e nas, a nie jaki¶ kretopaj±ków. Dla nas by³aby taka ko¿y¶æ, ¿e pokaza³oby reenacting z lepszej strony ni¿ niestety to siê czêsto dzieje. Poza tym mo¿e by mo¿na co¶ z tym materia³em zrobiæ na w³asny u¿ytek (o ile jego pracodawca nie mia³by nic przeciwko, ale nie wydaje mi siê).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mówi±c krótko: podchodzimy do imprezy max hardcorowo. ¯adnych, kurka flaczek okularków, puszeczek, zapalniczek itp. Jak dla mnie bombeczka. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rejf
Ogólnie impreza po¶wiêcona obozowaniu, musztrze itp. Bierzcie namioty, kocio³ki, broñ. Kacper powiedzi³a ze jak nie bêdiz emia³ pracy to przyjedzie. Czyli ¿e bêdzie musztra, a jak nie on to moze który¶ z dziesiêtników?
Co do ¶ciepy to sk³±damy siê tylko na drewno na opa³. bêdize to suma (w zale¿no¶ci od ilo¶ci osóB) od 15 do 20z³. Reszte przywie¼cie czyli wode w bañskach 5l, ¿arcie do przygotowania. Pamiêtajcie ¿e bêdize to trzy pe³ne dni obozowania od pi±tku wieczór do poniedzia³ku wieczór. Trzeba bêdize jak± latryne wybudowaæ , kto¶ chêtny?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Z musztr± problemu nie ma. Po polsku, niemiecku, angielsku, jak kto¶ bardzo chce, mo¿e byæ i po francusku. Pozdrawiam
Gwyn
Zbigniew Tomicki
A co do reportarzu o prawdziwych reenaktorach w polsce? Jak podchodzicie? Aby pokazac caly dzien z zycia zolnierza by kolega musial zostac z 2 dni, powiedzmy sobota i niedziela.
Maciek Ananicz
Robimy takie gotowanie jak na Gniewie? Wezmê gara i chêtnie przy nim popracujê, tylko nie jestem za dobrym kucharzem, wiêc najlepiej, jakby zmontowaæ tak± ekipê jak wtedy. I trzebaby siê ju¿ teraz dogadaæ co do sk³adników.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dobry plan, Maciek. Pozdrawiam
Gwyn
EwKa
Maciek, chodzi Ci o Gniew zimowy:) ?
Na dzien dzisiejszy to plan jest taki, ze pojawie sie w sobote po poludniu z patelnia i ksiazka kucharska.
Osobiscie zastanawiam sie nad odtwarzaniem kuchni bardziej siermieznej, bez wykwintnych dodatkow lub skomplikowanych receptur i ze skladnikow "wysokoprzetworzonych" typu suszony groch, wedzone mieso i ryby, recztki z pieczeni itp. Mniej pieroszkow, pieczystego z dzika i pawia w kapuscie a wiecej brejki:)
Co do skladnikow: drob, wiepszowina pieczona lub wedzona, kapusta, groch, ryz, ziola swieze, marchew,wino, cebula, miod, ocet winny, maslo,czosnek...Te rzeczy powtarzaja sie najczesciej w przepisach.
Z przyczyny ulomnosci fizycznej nie jestem w stanie stac nad garami wiec rzeczywiscie gdyby udalo sie zgromadzic tak sprawna ekipe jak w zimie to byloby wspaniale.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Da siê ekipê zorganizowaæ, jestem pewien. Proponujê przeprowadziæ tak± akcjê: Znane ju¿ wszystkim dziesi±tki s± jednostkami bojowymi. Zróbmy oddzielny system dziesi±tek porz±dkowych, tylko na czas imprezy. W pi±tek wieczorem/sobotê rano zrobi siê podzia³ na te 10 porz±dkowe (mo¿liwe, ¿e pokryj± siê z bojowymi, mo¿liwe ¿e nie, kwestia sk³adu). I jedna z nich na jaki¶ czas bêdzie mia³a przydzia³ kuchenny na pó³ dnia, potem zmiana, zmiana, zmiana. Podobnie z nocnymi wartami itp.

Co do sk³adników, w MS cytuje siê Christine de Pisan, proponuj±c± aprowizacjê na 6 m-cy dla 600 ¿o³nierzy:

60 ton pszenicy, 1/3 jako suchary, reszta jako m±ka, 40 ton fasoli, 2 grochu, 120 beczek wina, 2 octu, 1 oliwy, tona soli, beczka solonego mas³a, 5kg ry¿u (sic!), 25 kg przypraw (imbir, cynamon, pieprz itp, 7 kg migda³ów, kilo szafranu, 2 kwarty gorczycy (1,8l?), 100 wo³ów ¿ywcem lub solonych, 100-120 po³ci boczku, 160 owiec, 'tyle drobiu, ile zechc±', 1000 wêgorzy, 25 beczek ¶ledzi.

Ju¿ bez ilo¶ci, ale bli¿ej nas, bo Niemcy z Ratyzbony w 1431 brali ze sob± jeszcze: smalec, sery, suszonego dorsza, ¶wiexce ³ojowe (!!! czas siê zaopatrzyæ!!!), piwo w stosunku 2:1 w porównaniu do wina.

¬ród³a angielskie wymieniaj± jeszcze jaja.

Daje to pojêcie to rzeczach jakie jadali ¿o³nierze (i s±dz±c po niektórych sk³adnikach, oficerowie) i proporcjach tych¿e do siebie. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. To po co dopisa³em Abdula? Niech¿e siê odezwie. W koñcu to jego tereny.
Tomasz Rejf
Z tego co wiem to pojecha³ do siebie, za³atwiaæ drewno. Bêdzie na Was czeka³ od pi±tku rano.
EwKa
Na siano tez zrzuta czy kazdy wiezie swoje?
Jaros³aw Lenar
Hello!
W kwestii kuchni proponujê daæ sobie spokój z centralizacj± ca³ego przedsiêwziêcia, wyznaczaniem odgórnym ludzi do pracy w kuchni etc. Powód jest prosty - nie jeste¶my dzieæmi, ka¿dy o w³asne jedzenie potrafi zadbac sam, poza tym nie wszyscy s± zainteresowani gotowaniem. Je¿eli zacznie siê na si³e przydzielaæ niezainteresowanych to raczej nieoczekiwa³bym jakich¶ nadzwyczajnych efektów.
Rozumiem, ¿e s± osoby chc±ce zg³êbiaæ zagadnienia kuchenne, ale jestem zdania, ¿e nie powinno siê na si³ê wciskaæ w to osób, które tych zainteresowan nie podzielaj±- i chyba o co¶ takiego chodzi³o Maciejowi Ananiczowi.
Osoby chc±ce tworzyc zaawansowan± kuchniê mog± to robiæ we w³asnym gronie, a reszta respektuj±c realia epoki bêdzie obs³ugiwaæ siê sama - w ten sposób wszyscy bêd± zadowoleni i nikt nie bêdzie wchodzi³ sobie w drogê.
Poza tym w jednym z pierwszych postów odno¶nie imprezy jest napisane "jedzenie przywozimy swoje."
Pozdrawiam
EwKa
No to glosowanie-kto za kolchozem (ale wtedy ma zap... w kuchni a nie przychodzic na gotowe zarcie) a kto chce zywic sie na wlasny rachunek?
Ja osobiscie wole gotowac dla siebie i Adama-znam nasze "smaki" i gotuje co lubimy...Sluzyc ksiazka, przyprawami itp. moge bez problemu.
Lenar jak rozumiem tez wolisz indywidualnie zywic sie?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Czyli wracamy do tradycyjnego problemu nielicznych. Co do podzia³u ko³cho¼niczego- chodzi³o tu raczej o pomoc w posiekaniu czego¶ czy r±baniu drewna. Kto¶ tak czy inaczej musi kuchni± zarz±dzaæ. Nic na si³ê. My¶lê, ¿e teraz nie ma co nad tym debatowaæ, bo i tak za pó¼no. Mo¿emy siê pok³óciæ na miejscu kombinuj±c nad wizj± przysz³o¶ciow±. Pozdrawiam
Gwyn
Maciek Ananicz
W Gniewie gotowa³, kto chcia³ i kto chcia³ to jad³ i dorzuca³ siê z kas± - bez przymusu. Ja po prostu chcia³bym pogotowaæ z kim¶ bardziej do¶wiadczonym i wspólnie to potem skonsumowaæ. Zreszt± - zobaczy siê na miejscu.
Poza tym, mam tak± propozycjê, ¿eby zrobiæ jeden dzieñ - np. sobotê z ca³odniow± dyscyplin± - np. pobudka wcze¶nie rano i zbiórka, ró¿ne atrakcje, jak marsze, wspólne posi³ki i musztry o ustalonych porach itd.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To a¿ zbyt oczywiste, hehe, z t± dyscyplin±. Zacznijmy od piêtku wieczoru, obowi±zuje do niedzielnej pobudki. Mo¿e byæ?
Powiedzia³bym nawet, ¿e musi, szczególnie je¿eli mamy mieæ go¶ci.

Proponujê przyj±æ te same ogólne zasady, co na Gniewie- bez stearyny/parafiny. Je¿eli cokolwiek to wosk, t³uszcz ro¶linny b±d¼ zwierzêcy- na smalcu te¿ mo¿na ¶wieciæ. Po prostu nic wspó³czesnego nie jest widoczne prócz strony zdrowotno-higienicznej, któr± te¿ staramy siê w ustronnym miejscu uprawiaæ.

Warty bêd± obowi±zywaæ w tej czy innej formie 24/24- szczególnie pilnowanie ognia za dnia i w nocy, obchody obozu za dnia i w nocy i zwracanie uwagi na namioty itp w razie za³amania pogody w nocy.

W kwestii militarnej zobaczymy ilu nas bêdzie i jak± broñ bêdziemy mieæ do dyspozycji. Siê obaczy.

Ja chêtnie podejmê wspó³pracê kuchenn± i dorzucê siê do zakupów. Pozdrawiam
Gwyn
Flavia
Witam! Dwa g³odomory devil.gif devil.gif chc± do³±czyæ do Ko³chozu kuchennego. P.S. Czy bêdzie siano do sienników na miejscu? Pozdrawiam!
Tomasz Rejf
Romawia³em ze Struczyñskim apropo wozów. Wstepnie wyrazi³ zgode ale jeszcze musi pogadaæ z ichniejszym wo¼nic±.
Czy siano bêdzie to nie wiem ale ro¶nie tam sporo trawy. jakby rano ¶ci±æ to na wieczór chyba wyschnie przy odpowiedniej pogodzie.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To mo¿e jak± komórkê do Abdula i siê dowiedzieæ? Jarek te¿ mo¿e mieæ dostêp do s³omy, nawet powinien, skoro maj± konie. Pozdrawiam
Gwyn
Zbigniew Tomicki
moze scinanie trawy nie byc dobrym pomyslem, niewiadomo co tam rosnie, a po scieciu wydziela aromat i moze po nocce nikt sie nie obudzi devil.gif
Hshanoo
1. Siano (czyli ¶ciêta trawa) schnie w s³oñcu przez kilka dni wiêc pomys³ z koszeniem rano i spaniem na tym w nocy mo¿na miêdzy bajki w³o¿yæ. Chcia³bym wiedzieæ czy bêdzie s³oma (czyli to co zostaje po wym³óceniu zbo¿a) na miejscu, czy nie. Na czym¶ trzeba przecie¿ spaæ - ja jeszcze ³ó¿ka siê nie dorobi³em.
2. Przy budowie latryny mogê rêce umoczyæ bigsmile2.gif tylko czy bêd± deski, gwo¼dzie, m³otek, ³opata?
3. W kuchni pomagaæ mogê - tzn. por±baæ Cedr... znaczy drewno, rozpaliæ Lena.. znaczy ogieñ itp.
4. Co by tylko nie pada³o....
EwKa
Prognozy na piatek wydaja sie niezbyt obiecujace-ma kropic przelotny deszcz a zachmurzenie ma byc czesciowe. Jednym slowem z suszarki do siana nici a i o wysuszenie/nie zamoczenie drewna trza by sie bylo postarac.
Siano to przy tych temperaturach w nocy i przy wilgotnosci po prostu MUS.
Tomasz Rejf
Zadzwonie do Adama i siê wypytam co i jak.
Katarzyna
ja równiez chcia³abym siê przy³±czyæ do 'ko³chozu kuchennego' (o ile taki w ogóle powstanie;))

s± juz mo¿e jakie¶ ¶wie¿e informacje odno¶nie s³omy?

pozdrawiam
Kasia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Skoro mowa by³a o wozach- jak i o której godzinie i ile osób bêdzie o tym czasie na zamku? O ile rzecz jasna dojdzie toto do skutku. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rejf
Hm
w³asnie rozmawia³em z Adamem i sytuacja ni ejest weso³a. Ogólnie rzecz bior±c pada deszcz i na ³ace na której mamy sie rozbijaæ namiotami jest sporo b³ota. Ci co byli w zesz³ym roku wiedza ¿e do oko³a ³±ki p³ynie rzeczka i ona czasami wylewa i nanosi na ³ake osady. Teraz to wszystko jest bardzo wilgotne i lepkie. Co robimy? Czy odwa¿ymy siê pomieszkaæ tam pare dni? To pytanie szczególnie dla tych co maj± do przejechania wiecej jak 100km.
Tomasz Rejf
Prosze o szybkie decyzje, bo czasu ma³o.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
W±tpliwa sprawa, Gdañsk bez entuzjazmu. Pominê beznadziejny termin...Wiele osób wola³o pojechaæ na Chudów. Czê¶æ wola³a-by pojechaæ na Chudów. Pozdrawiam
Gwyn
Cedric
No jak juz podjelismy decyzje ze jedziemy to jedzmy tylko jak ma byc 5 osob to chyba mija sie to z celem, wychodzi tu totalny brak koordynacji tego wszystkiego bo nawet nie wiadomo tak po prawdzie ilu jest chetnych.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.