Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie 1410-1433
> Prywatne Inicjatywy > Rota ¶w Jakuba
Stron: 1, 2
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
Na pewno optymalan d³ugo¶æ broni dla drzewcówki trakatowej (la ju de la.. ) wynosi wzrost + d³gosc równa d³oni.

E... D³ugo¶æ broni czy d³ugo¶æ drzewca? Na wiêkszo¶ci rycin zauwa¿y³em, ¿e sam drzewiec jest nieco wy¿szy od wzrostu cz³owieka. Chyba...

Pa
Kacper
b³±d.. traktat dotyczy polaxa i jest z drugiej po³owy XV wieku
Kacper
b³±d.. traktat dotyczy polaxa i jest z drugiej po³owy XV wieku. A co do d³ugosci drzewców naszej broni to trzeba by siê zastanowiæ czy wie¶niacy przejmowali siê równo¶ci± broni b±d¼ co bad¼ kombinowanej tongue.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No nie zupe³nie wie¶niacy icon_wink.gif . Je¶li chodzi o zakon to mamy byæ regularnym oddzia³em wojskowym (nie myliæ z rycerzowaniem tongue.gif ).

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Na Szymbarku zaczê³y padaæ nowe propozycje co do uzbrojenia zaczepnego. Kto zacznie dyskusjê?

Pa
Marcin Waszkielis
Mnie doszed³ s³uch, ¿e na krzy¿aków robimy sobie w³ócznie. Uwa¿am to za dobry pomys³. Raz, ¿e oryginalne (bo teraz ka¿dy biega z halabard±), dwa ¿e bardziej porêczne i ³atwiejsze w transporcie.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak co¶ s³ysza³em i co¶ o tarczach? Kto¶ ma ikonografiê? Nale¿a³oby zobaczyæ jak to siê prezentuje. Liczê na rozkrêcenie dyskusji.

Pa
Marcin Waszkielis
W³ócznie plus pawêzki (czy pawê¿e). Jest na ten temat troche w Nowakowskim wiêc nie bedzie problemu z odtworzeniem.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Jednak oczekujê za³±czników. A pó¼niej zdecydujemy co i jak icon_wink.gif .

Pa
Owen
Hej
Co¶ dla tych przebrzyd³ych papistów ;)
Wotawa
Owenie, to Twoje zdjêcia?
Mam pro¶bê, wo¼cie ze sob± po muzeach ta¶mê dla slai. Tutaj cop prawda skalê daje miecz, ale przyda³o by siê.Zwyk³a mo¿e byc ma³o czytelna przy s³abej ostro¶ci, ale warto spróbowaæ. Mo¿na te¿ zapisaæ wymiar.
Owen
Hej
Te zdjêcia takie s± jakie s±, poniewa¿ pykn±³em je tak przy okazji smile.gif.
Wroc³awskie pawê¿e s± dobrze obfotografowane smile.gif.
Ale spoko generalnie masz racjê.
Skoro ju¿ jeste¶my przy nich, to zauwa¿cie ciekaw± sprawê z profilem tych dwóch tarcz. O ile jedna druga ma standardowo zagiête "skrzyd³a" do ¶rodka. To pierwsza ma jakby przez pomy³kê zupe³nie wyj±tkowo (jak dla mnie) wygiête na zewn±trz.
Poza tym nie maj± tego charakterystycznego dla pawê¿y czeskich wystêpu na górze grani

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Drzewo w tarczy mog³o siê wypaczyæ. Z t± górn± krawêdzi± to ciekawe spostrze¿enie. Trzeba bêdzie na inne modele polukaæ.

Nadal oczekujê jaki¶ rycinek gdzie ¿o³nierz stoi z pawê¿k± i w³óczni±. Jak siê takim czym¶ walczy? Stawia siê pawê¿kê i w³óczni± k³uje? Rodzaj pewnej nieruchomej ufortyfikowanej formacji?

Pa
S³odziutki
CYTAT
Drzewo w tarczy mog³o siê wypaczyæ.

1. Moim zdaniem to wykluczone. Ten kszta³t nadano jej celowo. Wprawdzie nie dokumentowali¶my tej pawê¿y tak, jak te wroc³awskie, ale z tego co zd±¿yli¶my zauwa¿yæ, to jest ona bardzo regularna, z nienaruszon± oklein± i w dobrym stanie. Jestem pewien, ¿e spotka³em siê z tym profilem w literaturze. Sprawdzê.

Nawet moja ulubiona pawê¿ z MWP, z grani± robion± z oddzielnych deseczek siê nie wypaczy³a, mimo ¿e ma w czê¶ci zdart± okleinê z p³ótna i skóry, i zosta³a znaleziona w bagnie icon_wink.gif

2. "Dziób" u szczytu grani jest podobno wynalazkiem typowo czeskim. Nic zatem dziwnego, ¿e w krzy¿ackich pawê¿ach go nie ma.

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Owen
Hej
Rze¼niczku, co do walki paw꿱 i w³óczni±, to sam osobi¶cie tego nie sprawdza³em ale obejrzyj sobie zdjêcia z Casorate z W³och, czy foty na stronach np Elefantów. Z tego co widzieli¶my to wiêkszo¶æ zachodnich ekip tak gania i jako¶ im to wychodzi, choæ tylko w zwartej formacji.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Ruszy³a ankieta. Jaki oddzia³ chcemy stworzyæ. Wed³ug mnie lepiej wygl±daj± pawê¿ki, lecz jest to wiêkszy k³opot z transportem. Proszê o g³osy.

Pa
Szypu³
Marku proponuje oddzielic tematy zwiazane z uzbrojeniem i wyposarzeniem sierotek i wojsk zakonnych.
Wszystkim zainteresowanym polecam ksiazke pana Ptaka "Wojskowosc sredniowiecznej Warmii" w prawdzie to raczej nie o zakonie a raczej o wojskach Kapitu³y warminskiej ale ksiazka zachacza w wielu sprawach o zakon, mozna znalezc sporo ciekawych informacji, np jakie warstwy spoleczne mialy obowiazek sluzby wojskowej dla zakonu.
Jaka byla to sluzba, z jakich warstw spolecznych sie wywodzili i jaki byl ich stan posiadania.
Marku zanim zaczniesz tworzyc oddzialy paweznikow moze odpowiesz na te pytania poparte zrodlami ??
Jezeli nie to byc moze na poziomie wykonania elementow stroju i elementow uzbrojenia twoja Rota bedzie ultra ale na poziomie spojnosci historycznej i umiejscowienia roty w rzeczywistosci sredniowiecznej bedzie na poziomie mroku.
Moze warto odpowiedziec sobie na pytanie czy (cytat z zalozen )"* oddzia³ piechoty zaciê¿nej wojsk zakonnych z lat 1428-1433 (nacisk na broñ drzewcow± typu glewie, gizarmy itd); " mial w ogole szanse zaistnienia, jezeli tak to gdzie dokladnie takie oddzialy mogly istniec z jakich warstw spolecznych tacy zolnierze w zakonie pochodzili?
Do napisania tego postu sklonilo mnie podejscie Rzezniczka do ubiedniania wszystkiego.
Marku w wiekszosci wypadków obowiazek lekkozbrojnej sluzby zakonowi spoczywal na posiadaczach ziemskich, byli wsrod nich wasale i rycerze zakonu, W zaleznosci od posiadanych dobr, wlasciciel ziemski mial obowiazek do sluzby ciezkozbrojnej wielkosci 3 zbrojnych, lub sluzby lekkozbrojnej 1 zbrojnego, trzeci poziom to tak zwani wolni ludzie, ktorzy tez mieli obowiazek pelnienia sluzby wojskowej a przy tym wydaja sie najbiedniejsi z ludzi objetych tym obowiazkiem. Biedni chlopi jakich caly czas probujesz zrobic z Roty, nie sluzyli w oddzialach zakonu (przynajmniej zgodnie z moja wiedza, jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi i poda zrodla swoich wiadomosci) oni odrabiali panszczyzne na polach swoich panow i cieszyli sie ze maja co do gara wlozyc.
Nie mowie tutaj o husytach bo przyznaje ze mniej o nich wiem a i podejrzewam ze w ich przypadku faktycznie idea biednego zlonierza chlopskiego ma sens, jednak niewiele widze tego sensu w przypadku wojsk zakonu.
Byc moze mieszczanie (jezeli tak to jakie miasto, i zrodelka, zrodelka, i szukanie, ha sam z rozkosza sie dowiem wiecej na ten temat) ale tez nie podejrzewam ze byliby to ci najbiedniejsi, w przypadku wjny raczej kazdy chcial wiac stamtad jaknajdalej sie da a nie pchal sie na sile. Sluzba wojskowa byla wiec obowiazkiem w zakonie.
Pozdrawiam
Kacper
Ksia¿ka Ptaka jest ¶wietna (sam posiadam jedn±), z tym ¿e dotyczy bardzo specyficznej czê¶ci ziem zakonnych- warmii zamieszka³ej w wiêkszosci przez prusów (na pruskim prawie). Dotyczy poza tym g³ównie (mam nadziejê ¿e pamiêtam- ksia¿kê po¿yczy³em Spaszowi) XIVw. i Grunwaldu. Zamki terenów Kapitu³y obsadza³y wojska zawodowe zakonu, w tym piechota. Podobnie w czasie interwencji na Litwie w czasie zamieszek ze Swidrygie³³± udzial bra³y zaciêzne wozy bojowe i piechota.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
Marku zanim zaczniesz tworzyc oddzialy paweznikow moze odpowiesz na te pytania poparte zrodlami ??

Szczerze mówi±c jeszcze sam nie wiem jakiego uzbrojenia bêdziemy u¿ywaæ. Na pocz±tku by³y w za³o¿eniach drzewcówki. Od tego ten temat jest ¿eby doj¶æ do jakiego¶ porozumienia i wyboru. Zachêcam do przedstawiania ¼róde³ i propozycji.

Pa
von Schwartz
Nowe zagadnienie odno¶nie uzbrojenia:

http://freha.pl/index.php?showtopic=7893

Zapraszam do tematu, gdy¿ jak narazie post nie cieszy siê o¿ywion± dyskusj±.
von Frisch
A ja mam takie pytanko co do przedstawionych przez Owena pawê¿y. Jakie jest ich datowanie ? I przez kogo by³y u¿ywane? Fajne by te¿ by³y jakie¶ wymiary do nich... smile.gif
synek
witam

a ja mam pytanie z zupe³nie innej beczki
patrz±c po rysunkach dodanych przez wenflona na dwóch z nich pojawiaj± he³my z "uszami" i tu moje pytanie s± to rysunki niemieckie ale czy husyta móg³ taki nosiæ?

http://freha.pl/download.php?id=6473, http://freha.pl/download.php?id=6480.

je¿elio wnosze zamieszanie to najmocniej przepraszam.
von Schwartz
Osobiscie przychylam sie do tego. We wszystkich znanych mi konfliktach armie "zaporzyczaly" od siebie roznorakie wyposarzenie i uzbrojenie czy to z powodu brakow we wlasnym zaopatrzeniu czy tez z racji ze wyposarzenie przeciwnika bylo po prostu lepsze jakosciowo.

Jezeli patrzymy na to z perspektywy wojsk zakonnych to niemiecka ikonografia jest jak najbardziej trafna z racji budowania panstwa zakonnego w prusach na niemiecka modle w tym rownierz wojskowosc opierano na wzorcach germanskich.

Natomiast jezeli chodzi o husytow to mysle ze ikonografia niemiecka rownierz jest odpowiednia. Droga dedukcji mniemam ze husyci tak jak wszyscy inni zolnierze dazyli do tego aby posiadac jak najbardziej kapletne i mozliwie najnowoczesniejsze wyposarzenie bojowe z wiadomych powodow, wiec dalczego nie mieliby nadrabiac swoich brakow na poleglych lub wzietych do niewoli zolnierzach i rycerzach cesarskich.

Oczywiscie jest to moje osobiste zdanie i nie kazdy musi sie z nim zgadzac...
S³odziutki
CYTAT
Jakie jest ich datowanie ?

Datowanie pawê¿y "wroc³awskich" z grani± i dzióbkiem, które sfotografowali¶my, to odpowiednio I po³ XVw i XIV-XVw.

¦wierzy, zgodnie z nasz± umow± wkrótce dostaniesz dokumentacjê i zdjêcia smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Owen
Hej
Jak dla mnie to te pawê¿e wroc³awskie to II po³. XV wieku.
Pozdrawiam
von Schwartz
Pro¶ba do wszystkich bardziej rozeznanych w dobrych rzemieslnikach zajmujacych sie wytwarzaniem replik broni - jezeli mozecie podajcie mi namiary namiary na takowych, konkretnie chodzi o nerkowiec. Bylo by bardzo milo gdybyscie mogli tez zamiescic jakies pogladowe fotografie ich wyrobow. Nie chodzi tyle o cene, co o jakosc i estetyke wykonania i oczywi¶cie zgodnosc historyczna. pzdr
Owen
Hej
Jerzeli chodzi o nerkowce, oprawy broni itp. to jak dla mnie pierwsze miejsce ma Andrzej Mikiciak z Warszawy. Pozdrawiam
Czarny
Hej Dobrze Owen mówi Mo¿na powiedzieæ, ¿e jego wyroby sa nawet zbyt ³adne smile.gif
Pozdrówka
Seba
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

A namiary mo¿e kto¶ mo¿e podaæ w poni¿szym temacie?
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6964&start=45

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Salut!

Bardzo proszê o pomoc, gdy¿ jestem niezdecydowany. Puchatek chce robiæ ju¿ mój he³m a ja taka niezdecydowana nad wzorem. crazy.gif

Jaki he³m powinien mieæ Rotmistrz w oddziale piechoty? dunno.gif dunno.gif dunno.gif
Z nó¿kami i rêkawicami nie mam problemu ale z he³mem... Ju¿ chyba trzy wzory dobiera³em i nadal nie jestem pewien. Pomózcie co¶ wybraæ na pierwsz± po³owê XV wieku. Czy to powinien byæ jaki¶ kapalin, d³ugo my¶la³em ¿e tak - ale ju¿ nie jestem pewien. Kapaliny by³y pospolite dla ca³ego wojska. Czy mo¿e jaki¶ sz³om? Bo chyba z zas³on± to tylko dla kawalerii?

Pa
EwKa
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...=1&startid=1613
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...=1&startid=6230
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...=1&startid=8360
http://www.imagesonline.bl.uk/britishlibra...1&startid=13564
Kronika St Denis, Francja, koniec XIV, sceny z Wojny Stuletniej. Masz tu wizerunki piechoty i spieszonego rycerstwa.
Rotmistrzowie w Prusach to chyba jednak konni przedstawciele szlachty/patrycjatu zmuszeni do sluzby w zbroi. No, chyba, ze mistrzow cechu tez obowiazywal ten sam przepis, choc mi sie wydaje, ze Ci to wystawiali tabor/wozy wraz z zaloga.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No w³a¶nie te¿ mi siê tak wydaje, ¿e Rotmistrzowie oddzia³ów piechoty to konni przedstawicie. Dziêki. usmieszek_02.gif
von Schwartz
Poszukujê wzorów sygnatur wystêpuj±cych na broni z obszaru Pañstwa zakonnego 1409-1440, zarównej tej krajowej jak i importowanej. Oczywi¶cie chodzi o powszechniejszy sort, nie za¶ sygnatury germañskich i w³oskich mistrzów czy inne pere³ki bêd±ce w³asno¶ci± dostojników zakonnych. Z góry bardzo dziêkuje za wszelak± okazan± pomoc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.