ja przepraszam ¿e siê wtr±cê, niejako wyci±gniêty do tablicy, jako swego rodzaju zewnêtrzne oko chaosu, ale te teksty z micha³ka to zbitek idiotyzmów takiej klasy ¿e rêce, cyce i nie tylko opadaj±... ku¼wa ch³opy co to jest za syfilis?? spalcie przed przeczytaniem i nie wracajcie do tej kupy.
CYTAT
Husyci zachowywali siê niehonorowo. Atakowali po kilku pojedynczego przeciwnika
³ahahaha... pad³em ze ¶miechu - to akurat cecha wszystkich ruchów ch³opskich od wczesnego ¶redniowiecza co najmniej
CYTAT
za¶ gdy przeciwnik stawa³ do nich czo³em, nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali. Ich uzbrojenie zaczepne by³o przewidziane do tego typu dzia³añ...
bzdura. mo¿na przeanalizowac g³owne bitwy wojsk husyckich ¿eby zobaczyæ na w³asne oczy (do patrzenia ;) ) ¿e autor co¶ popierdzieli³. to najzwyczajniej nieprawda. nie chce mi siê podawaæ bibliografii, ale podam;) :
"zarys historii wojskowo¶ci powszechnej do koñca XIX wieku" J.Sikorski strony 215-231 tytu³ rozdzia³u "wojskowo¶æ husycka" - wszystko w temacie. W³a¶ciwie jedna z pierwszych wielkich bitew husytów - na Witkowej Górze k. Pragi (14 lipca 1420) jednoznacznie zaprzecza bzdetom pisanym przez autora... ale z czystej z³o¶liwo¶ci pogrzebiê dalej:
CYTAT
Uzbrojenie by³o lekkie, i co istotne najczê¶ciej miernej jako¶ci. To prawda, ¿e husyci wymy¶lili wiele rewelacyjnych wzorów uzbrojenia, lecz ogólnie ich produkcja nie pokrywa³a zapotrzebowania, a o zakupie nie by³o co marzyæ z braku ¶rodków
autor zapomina ze komuny miejskie, a takimi byli czêsciowo taboryci, mia³y dostêp do arsena³ów miejskich, fachowej kadry itp wa¿nych spraw. i zapomina o ekonomii - oni nie musieli nic kupowaæ/wytwarzaæ. Sam praski arsena³ móg³ wyposa¿yæ niez³± armiê. pomijam w ogóle kwestie popularyzacji broni palnej na polu bitwy.
CYTAT
Uzupe³nia³a je kolczuga, której produkcja w XV wieku wraz z zastosowaniem matryc sta³a siê tania i niemal masowa
przepraszam bardzo, ale jakie matryce okazuj± siê przydatne przy robieniu kolczugi???? ¿e co niby - robienie kolczugi na prasie hydraulicznej?? ;) chyba mam luki w edukacji...
CYTAT
Od oko³o 1440 roku wesz³y w modê kapaliny o dzwonie zaopatrzonym w niewielki grzebieñ. Nieod³±cznym uzupe³nieniem by³a zawsze kolczuga oraz kaptur kolczy pod he³mem, który u husytów przybiera³ bardzo rozbudowan± formê spadaj±c± a¿ na ramiona...
autor na podstawie niewielkiego materia³u ¼ród³owego (? oby ¼ród³owego) wyciaga dalekoid±ce wnioski, które nie wytrzyma³y by nawet merytorycznego pierdniêcia... totalna lipa
CYTAT
Pawê¿nicy opancerzeni byli w specjalny typ zbroi p³ytowej tzw trzy czwarte, gdy¿ nie posiada³a os³on goleni oraz rêkawic, do której prawie zawsze u¿ywano he³mu typu kapalin. Czêsto u pawê¿ników kapalin posiada³ szpary wzrokowe...
nie wiem skad autor to wzi±³. to wymys³ i mit.
CYTAT
Kusznicy uzbrojeni byli w kolczugê z rêkawami do ³okcia i pikowany kaftan...
... Kusznicy u¿ywali jako broni bocznej najczê¶ciej jednosiecznych kordów...
to te¿. rownie dobrze móg³bym napisac ¿e kusznicy u¿ywali kusz i be³tów. nikt tego nie sprawdzi ;) a informacja jest g...o warta.
Podsumowanie:
MICHA£EK JEST DO D U P Y!! to ¿art z prac naukowych kole¶ jest chyba niepowa¿ny, wal±c takie farmazony!! no chyba ¿e jest to ksiazka z gruntu pseudohistoryczna - wtedy wszyscy powinni se daæ z ni± spokój. nawet do podciertania ty³ka sie nie nadaje, bo papier jest kredowy - szkoda czasu, kasy i zdrowia. obejrza³em w Empiku i ma³o nie dosta³em zawa³u...
aha - i Rze¼niczku - to nie jest ¼ród³o - to opracowanie
- i oczywi¶cie nie mam pretensji ¿adnych do Ciebie tylko do tego po¿al sie bo¿e autora, za takie ciekawe wymys³y...
no - przepraszam za d³u¿yzny, ale tak wysz³o - przepraszam te¿ za liteerówki i sk³adniê, ale mam cholerna bardoz ma³o czasu pomimo ¶wiat (a mo¿e w³a¶nie przez to)
papa
tz