Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gladiator (2000)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2
Aleksander Mnich
tak czytam to co piszecie z t± ³acin± i z tym co krzycz± barbarzyñcy i trafi³em na tak± stronke.
http://www.krescendo.com/gladiatorlatin/index.html
s± tam wersje scenariusza filmu po angielsku, w³osku i w ³acinie.
Nie ma pewno¶ci ¿e w 100% jest jak w filmie ale stronka mo¿e byæ pomocna. Jak sie czyta scenariusz to ca³y film widaæ scena po scenie. wow

No a osobi¶cie to film mi sie bardzo podoba³, bo ogl±daj±c nigdy nie doszukuje sie nieprawdy historycznej i niedoci±gniêc. Film mnie wci±gn±³ a ¶cie¿ka d¼wiêkowa czêsto towarzyszy mi w odtwarzaczu. Polecam track "barbarian horde"
pozdrawiam
neo_agin
Film ogólnie ok, da siê obejrzeæ. A co do historyczno¶ci, to wed³ug wypowiedzi pewnych ekspertów (nie pamiêtam dok³adnie kogo) jako film amerykañski nakrêcony ostatnimi czasy ma najmniej b³êdów historycznych (strojów, obrzedów itp) bo oko³o 80, jak na 2 godziny filmu to i tak chyba trochê za duzo :D:D Ale aleksander ma ich podobno ponad 200, o komiksowym filmie 300 to siê nawet nie wypowiem :D:D
Wojmi³
Gladiator, tego okresu historii do¶æ pobie¿nie ucz± w szkole. Ot, po Neronie by³o wiêcej cesarzy awanturników i Rzym upad³. Omawiamy ¶redniowiecze, ech.
Jak pierwszy raz ogl±da³em film to nie wiedzia³em czy Comodus fatycznie istnia³, ani nawet co takiego dokona³ stary tam ju¿ Marek Aureliusz. Brak historyczno¶ci w filmie mi raczej nie przeszkadza³. Co najwy¿ej takie dziwne akcje jak np. Russel prowadzony na ¶mieræ nagle wstaje i za³atwia bodaj 5 ¿o³daków, którzy jeszcze doskakuj± do niego pojedynczo by ³atwiej daæ siê rozwaliæ. Pó³ biedy jakby to byli jacy¶ m³okosi, tyle, ¿e oni na weteranów wygl±dali. Na szczê¶cie w porê nadjecha³ konny, który, nim pad³, zada³ gladiatorowi drobn± rankê. Ju¿ wiedzia³em, ¿e Gladiator to staro¿ytny Rambo.
A co do kciuków, to niedawno ogl±da³em jaki¶ dokument na Discavery civilisation, ¿e prawdopodobnie t³um krzycz±c na zabiæ pokazywa³ kciuk w poziomie w kierunku szyi. Ponoæ gladiatorzy koñczyli swe walki poprzez wbicie rannemu i pokonanemu ju¿ przeciwnikowi ostrza w szyjê.
Iulianus
Z tym wbijaniem to raczej pod obojczyk.

" Odnoszê wra¿enie, ¿e bitwê, któr± widzimy na pocz±tku filmu powinno siê raczej umiejscowiæ nie w Germanii, lecz na terenach dzisiejszych Czech i S³owacji, na pó³noc od Noricum i Panonii."
Ale to w³a¶nie by³a Germania ..... Tereny Czech i S³owacji zamieszkiwali Markomanowie i Kwadowie.

Jak dla mnie film ¶wietny jako widowisko. Historycznie b³êdów sporo, ale to chyba najlepiej promuj±cy historiê staro¿ytn± film od wielu lat. 300 to bajka, Troja to fantasy ostre. Najwy¿ej serial "Rome" bym wy¿ej postawi³.

Prezes
co do bitwy na pocz±tku - germañski harcownik wykrzykuje jakie¶ barbarzyñskie sylaby,i w ogóle jako¶ sobie tam krzycz±.
ogl±da³em niedawno, acz który¶ raz, film o wojnie zulusko-brytyjskiej - "Zulu"(1964).
te¿ nawiasem pisz±c,niez³y film przygodowy z gwiazdorska obsad±..

ale do meritum - okrzyki bojowe zulusów = okrzyki bojowe germanów
s³ucha³em zdziwiony parê razy..i ci±gle tak samo.
widaæ twórcom obu filmów, odleg³ych o pó³ wieku, uda³o siê dowie¶æ niezbicie o kontaktach germañsko-zuluskich, poprzez zapo¿yczenia jêzykowe ;)
szacuken dla dla filmowców bum.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
W sensie, ze wydaja DOKLADNIE ten sam okrzyk sylabizowany ?

Bo to ze tlum w pewnej ogolnosci wydaje ten sam okrzyk to nie dziwota.... jedno wielkie "uuuu" .Bo co innego moze wyjsc, gdy kazdy cos tam sobie krzyknie...

A tak na marginesie .. widzieliscie to, jak krecono gladiatora ?

http://www.duncanbeedie.co.uk/gladiator.htm
Prezes
http://pl.youtube.com/watch?v=6foGlyNor_g&...feature=related
tu jest Gladiator. okrzyki s± od 2:20, szczególnie zwracam uwagê na te od ok 3:00, 3:30.
no ogólnie jako¶ mi siê te sceny kojarz± z cytatem z filmu poni¿ej:

http://pl.youtube.com/watch?v=Rl9pfOxlfXM

nie dorabiam ¿adnej teorii spiskowej, to moje subiektywne wra¿enie ;]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.