Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej Skarbu Kwarcianego - Rawa Mazowiecka ->30-31.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2
Robert Bagrit
Data: 30 - 31 Lipiec
Nazwa wydarzenia: Turniej Skarbu Kwarcianego
Miejscowo¶æ: Rawa Mazowiecka
Organizator: Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
Charakter imprezy: XVII wiek
Od kogo: Daniel Têczyñski
Têcza
Czo³em!

Serdecznie Zapraszam w imieniu organizatorów na II Turniej Skarbu Kwarcianego w Rawie Mazowieckiej. Impreza odbêdzie siê jak w roku zesz³ym w ruinach Zamku Ksi±¿±t Mazowieckich w dniach 30 - 31 lipca 2005. Charakter imprezy na dzieñ dzisiejszy pozostaje bez zmian, ale mamy nadziejê, ¿e z wiêksz± liczb± uczestników. Dlatego te¿ mi³o bêdzie ugo¶ciæ zesz³o rocznych bywalców jak i nowo przyby³ych go¶ci. Czyli wszystkie XVII-stki Rzeczypospolitej.

Pozdrawiam
muzykus
Czo³em Waszmo¶ci!
Z zapytaniem nie¶mia³em siê meldujê: czy przewidzieli¶cie równie¿ strzelanie z ³uku? Córu¶ moja, co z Waszmo¶ci± (z mizernym raczej skutkiem) w zawody strzeleckie w Zamo¶ciu stawa³a okrutnie mnie morduje, czy jakow±¶ szansê rewan¿u mieæ mo¿e w tak piêknym grodzie jak Rawa Mazowiecka. Postaram siê osob± w³asn± stawiæ jeno jak siê zg³aszaæ, tego nie wiem.
Pozdrawiam Ordê - Muzykus

__________________________________ bum.gif
najlepszy na ¶wiecie jest skin w galarecie.
Têcza
Witam

Szansa rewan¿u napewno bêdzie. Do samej iprezy czasu jest jeszcze daleko, wiêc gotowego scenariusza jeszcze nie ma. Pewniakami natomiast s± na dzieñ dzisiejszy:
- Przybycie wojska kwarcianego po zaleg³y ¿o³d, czyli bitewka
- turniej ³uczniczy, oraz kuszniczy jes³i bêdzie min 3 uczestników smile.gif
- zmagania plebejskie

Postaramy siê, aby jak w roku ubieg³ym odby³ siê turniej bojowy szabli.

Jak siê zg³aszaæ ? Piszcie na Freha, PW lub e-mail. XVII-stki Rzeczypospolitej przybywajcie.
Têcza
Czas imprezy co raz bli¿ej, wiêc przesy³am pierwsze ustalenia. Na pocz±tek plan Turnieju:

PI¡TEK 29. VII (szko³a podstawowa nr 2)

16.00 – Powitanie i zakwaterowanie przyby³ych go¶ci
21.00 – Odprawa dowódców dru¿yn

SOBOTA 30. VII (Zamek Ksi±¿±t Mazowieckich)

10.00 – Odprawa dowódców dru¿yn przyby³ych w sobotê
11.30 – Rozpoczêcie Turnieju salw± artyleryjsk±, przedstawienie przyby³ych Bractw Rycerskich
12.00 – Turniej ³uczniczy – strza³y próbne i eliminacje
12.30 – Gry i zabawy plebejskie cz. I
13.15 – Turniej kuszniczy – strza³y próbne i eliminacje
13.45 – Prezentacja ró¿nych formacji pieszych wojsk Rzeczypospolitej XVII wieku (musztra Regimentu JKM, Rota Strzelcza Piechoty Powiatowej Województwa Mazowieckiego, Watacha Kozacka, Pospolite Ruszenie)
14.30 – przerwa do godz. 16.00 (Obiad)
16.00 – Turniej bojowy szabli - eliminacje
17.00 – Gry i zabawy plebejskie cz.II
17.45 – Pokazy i scenki w wykonaniu Bractw Rycerskich
19.00 – Og³oszenie wyników zabaw plebejskich, zakoñczenie pierwszego dnia Turnieju
19.30 – Inscenizacja "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" cz I,
21.00 – Biesiada Sarmacka

NIEDZIELA 31.VII (Zamek Ksi±¿±t Mazowieckich)

11.00 – Rozpoczêcie drugiego dnia Turnieju salw± artyleryjsk±, przedstawienie przyby³ych Bractw Rycerskich
11.30 – Turniej ³uczniczy - fina³
12.15 – Turniej bojowy szabli - fina³
13.30 – Turniej kuszniczy - fina³
14.00 – przerwa do godz. 15.30 (Obiad)
15.30 – Pokazy i szkó³ka tañców dawnych
16.00 – Inscenizacja "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" cz II
17.00 – Zakoñczenie turnieju, og³oszenie wyników , wrêczenie nagród.
Têcza
Kolejne wa¿ne sprawy...

JEDZENIE

Dla ka¿dego z uczestników turnieju przewidujemy jeden solidny posi³ek dziennie (obiad), oraz w sobotê wieczór Biesiadê Sarmack±. Wszystkie posi³ki wydawane bêd± na dziedziñcu Zamkowym w "Karczmie", gdzie równierz odbêdzie siê Biesiada Sarmacka.
Zrezygnowali¶my ze ¶niadañ w trakcie turnieju, dziêki czemu bêdziemy mieli obfito¶æ strawy i trunku na sobotniej Biesiadzie, a zatem i dobr± zabawê.

SPANIE
Czekaj± nas niestety spartañskie warunki ( dopuki w mie¶cie nie wybuduje siê po¿±dny hotel, czy te¿ szko³a z internatem). Jak w roku ubieg³ym - Szko³a Podstawowa nr 2, nocleg przewidziany jest w pracowniach i korytarzu, zatem proszê o zaopatrzenie siê w karimaty, ¶piwory itp.
Na chwilê obecn± uda³o nam siê wyposa¿yæ w materace wojskowe z przeznaczeniem dla niewiast, dzieci i schorowanych mê¿ów. Ca³y czas staramy siê pertraktowaæ lepsze warunki noclegowe, wiêc je¶li siê co¶ zmieni poinformujemy o tym.

Prosi³bym wszystkie grupy, które przybêd± do Rawy Mazowieckiej na II TSK o potwierdzenie liczby osób najpó¼niej 2 tygodnie przed imprez± tj. 18 VII 2005 (poniedzia³ek), co zwi±zane jest z zapewnieniem odpowiedniej ilo¶ci po¿ywienia i trunków wszelakich.

Pozdrawiam
D T
Wojciech Radzki
A czy bedzie mozliwosc rozbicia namiotow (urzadzenia niewielkiego obozowiska)?
pozdr
WR
pepson
A komisariat Polscji macie? moze tez spêdziæ noc "na do³ku" bigsmile2.gif
Lysy_Gnom
Witam
Mam pytanie :
Jakie s± mo¿liwo¶ci dojazdu do Rawy mazowieckiej transportem publicznym (pkp, pks) z terenów ¶l±ska ????
Pozdrawiam
Têcza
NAMIOTY
Oczywi¶cie jest mozliwo¶æ rozbicia namiotów na terenie szko³y, w której bêdzie nocleg. Miejsce to du¿y fragment trawnika tu¿ za szko³±. Teren jest bezpieczny, w ci±gu dnia jest pilnowany przez pracowników szko³y, oraz przez Stra¿ Miejsk±, która swa siedzibê ma w jednym z budynków szkolnych. Ogniska na zieleniaku nie mo¿na rozpaliæ, ale jest za to specjalnie przeznaczone miejsce: ogródek w którym jest wymurowane specjalne miejsce na ognisko i tam mo¿na bez ¿adnych oporów co¶ sobie pichciæ, a do oko³a ogniska s± ³aweczki. Odleg³o¶æ ogródka od namiotów - kilkana¶cie kroków smile.gif

Komisariat Policji jest, nawet powiatowy i ostatnio zmodernizowany szczerba.gif

PKS i PKP
O PKP mo¿na zapomniec, tory do nas nie dochodz±. Z PKS jest trochê lepiej Rawa Maz jest przy trasie do Wawy i z po³udnia kraju mamy a¿ 3 kursy szczerba.gif z ¯ywca, L±dka Zdrój i Kudowy Zdrój. Szczegó³owe informacjê znajduj± siê na http://www.pks.warszawa.pl/
Wejd¿ w wyszukaj po³±czenie z Wawy do powy¿szych miejscowo¶ci, a nastêpnie kursy powrotne, ka¿dy z nich przechodzi przez Rawê.

Dodatkowe info
Mamy tak¿e jedn± salkê pod kluczem tylko do naszej dyspozycji, w której mo¿emy schowaæ cenniejsze sprzêty na czas wyj¶cia na teren zamku.
Toalety i ³azienki szkolne s± do naszej dyspozycji na czas trwania imprezy, wiêc z tym problemu nie bêdzie. Mamy równierz szkolne natryski przy sali gimnastycznej (6 kabin prysznicowych).[/b]
Têcza
Pragnê podziêkowaæ wszystkim Grup±, które potwierdzi³y swoje przybycie na Turniej, a grup takowych jest 10. Przeros³o to nasze oczekiwania, gdy¿ planowana liczba uczestników prawie siê podwoi³a co wprawia nas w niewielkie zak³opotanie, ale jak ¿e Wielk± RADO¦Æ respekt.gif

Do wszystkich grup, w przeci±gu kilku dni zostanie wys³any mail podsumuj±cy sprawy turniejowe takie jak jedzenie, spanie, dojazd, zakwaterowanie itp.

Pragnê tak¿e podziêkowaæ Tomkowi Rejfowi, Tomkowi Nawrotowi oraz "Golumowi" (sorki, ale nie pamiêtam imienia i nazwiska), za wyra¿enie zgody na umieszczenie ich zdjêcia z ubieg³ego turnieju w Rawie na plakacie ktory, promuje Turniej Skarbu Kwarcianego. Od tygodnia ogl±da Was ca³a Rawa smile.gif

Mi³o bêdzie powitac Was wszystkich na naszej imprezie, zatem bawmy siê dobrze i bezpiecznie.
Morlokus
Witajcie Waszmo¶ciowie!

W ³askawo¶ci swej napiszcie nieco wiêcej o turnieju bojowym szabli? Czy jakowe¶ warunki spe³niæ trzeba by w nim wyst±piæ czy jeno szabelk± wprawnie wywijaæ i odwagê mieæ trza? walka.gif

Pozdrawiam!
Rocklin
No to jedziemy do Was Panowie....
ania q.
By³o super szyd³owiecki gryf was pozdrawia naprawde impreza pierwsza klasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yes.gif king.gif za rok jak bóg da znów siê spotkamy na ubitej ziemi tongue.gif bigsmile2.gif
Kali
I nam takze sie bardzo podobalo, dzieki za zabawe. Super uczta kupa zarcia i browarow, bitewka tez cacy :D ok ide spac, do zobaczenia
rydz
Wielkie dzieki!
¦wietnie sie bawi³em. By³o cacy!
Rydz
Rocklin
Jasne - dzieki za zaproszenie...by³o super.......a ja wlasnie wrocilem z moim kolanem od lekarza...6 tygodni w gipsie - zerwane wiazad³o...no to po wakacjach dla mnie chyba....
AndrzejM
Wielkie dziêki za zaproszenie a nastêpnie przedni± zabawê i wy¿erkê, proszê w przysz³ym roku utrzymaæ poziom, a Wasza impreza ma prawo z czasem wyrosn±æ na przoduj±c± na Mazowszu spo¶ród sarmackich;
dziêki za zaufanie jakim mnie obdarzyli¶cie anga¿uj±c jako arbitra konkursu szablowego dnia pierwszego;
przy okazji - podajcie ostateczne wyniki konkursów.
Mieszko
Czo³em! przednia impreza!!! Wybawi³em siê zacnie, S³awa organizator±!!! Pozdrawiam wszysrkie uczestniczki i wszystkich uczestnikuw. Impreza godna polecenia.
Sith
Witam

W³a¶nie budzê siê po turnieju. widzê ¿e nie ma zbyt wielu komentarzy wiêc mo¿e zacznê.! mad.gif
na pocz±tku kilka uwag: mad.gif
1) Pó³ soboty NIC SIÊ NIE DZIA£O !!!! ludzie le¿eli w cieniu. Nie t³umaczcie tego upa³em bo jak polecia³o has³o ¿eby powalczyæ na szpady to siê ludzie ruszyli za co im dziêki !!!! co¶ siê zaczê³o szkoda ¿e tak ma³o tego by³o icon_cry.gif
2) nie by³o plebeja, dlaczego ???? co prawda co¶ ni siê tam o uszy obi³o ¿e kolczug± rzucali kolczug± i ci±gnêli linê ale czy by³o co¶ wiêcej ????
3)Bojówka by³a ok, ale ile walk mo¿na obejrzeæ ?? 2 – 3 to max.
4)nic nie by³o dla dziewczyn, pewnie powiecie ¿e by³y tañce ( i tu macie racje ) ale co jak kto¶ nie tañczy ( mo¿e strzelaæ z ³uku), a jak kto¶ chce porywalizowaæ w plebeju......??
5)turniej ³uczniczy ?? hmmm.......bez komentarza ta konkurencja zawsze by³a nudna i d³uga
(wyj±tkiem by³ turniej ³uczniczy w Chêcinach z lo¿± szyderców mad.gif )

Teraz kilka dobrych s³ów
1)bitwa czy inscenizacja – fajnie pomy¶lane ( SUPER POMYS£ Z „KAMIENIAMI” !!) yes.gif

A teraz do wszystkich

Organizatorzy turnieju w Rawie zapewnili SUPER JEDZENIE tu siê postarali¶cie zosta³em BARDZO MILE ZASKOCZONY
na innych turniejach dominuje kie³basa i bigos i smalec i.....to samo tylko inna kolejno¶æ i chleb

natomiast w RAWIE jedzenie by³o na wysokim poziomie ( szczególnie biesiada)

Panowie jak takie jedzenie albo ciut lepsze dacie w przysz³ym roku i nie pozwolicie siê nudziæ ludziom to widzê du¿± przysz³o¶æ waszej imprezy

ogólnie w skali od 1 do 10 (1 najgorszy 10 najlepszy ) daje 4 - trzeba siê postaraæ ale jeste¶cie na dobrej drodze

powodzenia i pozdrawiam
Bea z Mazur
Czo³em Waszmo¶ciowie! impreza bardzo nam siê podoba³a i doceniamy moc przygotowañ jak± musieli¶cie jej po¶wiêciæ, mamy nadziejê na ponowne spotkanie za rok, pozdrowienia z Olsztyna
Rocklin
Do Sith:
Bo w ca³ej imprezie chyba ka¿dy uczestnik czeka³ na bitwe!! A co do gor±ca....ja zawsze osobi¶cie ogl±dam wszystkie walki w bojowce szablowej (albo chocia¿ wiêkszo¶æ) ale przez ten upa³ wola³em siedzieæ w cieniu i popijaæ najlepszy miód w europe (za co chwa³a organizatorom ¿e tak zacnego bartnika sprowadzili)
A plebejki by³y - i rzucanie kolczug±, i przeci±ganie liny i bitwa na wory...i nie wiem co tam jeszcze...

Zreszt± jak dla mnie to najwa¿niejsze by³o spotkanie siê z wszystkimi ludzmi którzy tam byli...
Kali
Ano plebejki byly, i dziewczyny braly w nich udzial...
Piotrek_
Turniej ¶wietny! Wielkie dzieki za zaproszenie i oby tak dalej, nie spuszczajcie z tonu. Plebeje by³y, nawet sporo i wszelkie chêtne kobiety bra³y w nich udzia³. Co do uczty, to juz wszystko prawie zosta³o powiedziane, ja dodam tylko ze nadal jestem pod wra¿eniem tej szyneczki smile.gif
Pinior
niestety z przyczyn obiektywnych nie mog³em sie pojawiæ w sobotê, i nie w±tpiê ¿e biesiada by³a git [widzia³em to na skacowanych twarzach wiêkszo¶ci uczestników hehehehe] ale niedziela by³a ciute nudnawa....³uk wiadomo emocje niewielkie, kusza to samo....bojówka szabli....có¿...potwierdza siê zasada ¿e w tego typu bojówkach prym wiod± ci którzy z szabl± maj± niewiele praktyki, a ci którzy na prawde potrafi± siê biæ odpadaj±, przyjmujac chc±c nie chc±c styl "³upu cupu" przeciwnika....szkoda....ale niech to swiadczy o poziomie bojówki icon_wink.gif
w bitwie ciut za du¿o za bardzo podchmielonych[szczególnie ze 2-3 po stronie zamkowej] wymachiwali szablami jakby ich szatan opêta³ i krzyczeli co¶ nieudolnie archaizuj±c jêzyk ojczysty....nic to.
poziom je¿eli chodzi o stroje by³ do¶æ s³aby...zw³aszcza je¿eli chodzi o niektóre ekipy...a najbardziej jedna...[zgroza] karwasze boromira i ko¿uszek bez rêkawów to nie s±t najlepszy gad¿ety dla pancernego:) chyba wszyscy siê zgodz±...i XVII wieczny wiking [sk±din±d niezwykle sympatyczny] te¿ ¶regnio pasowa³ obok kozaków i innych szlachciców...
ale najgorszy by³ niestety niedzielny obiad.....kucharza na szafot!!!!
no i jeszcze [na koniec biadolenia] nigdy w ¿yciu nie spotka³em sie i nie s±dzê ¿eby ktokolwiek siê spotka³ ¿eby uczestnik turnieju bojowego czy jakiego kolwiek innego mia³ wp³yw i decydujacy g³os na to, kto ma ¶edziowaæ a kto nie jego walki.to by³o wielce niestosowne i dziwiê siê ¿e Organizatorzy tak a nie inaczej zareagowali na "szepcz±c± pro¶bê" jednego z zawodników....nie ³adne....
poza tym mi³o by³o spotkaæ niektórych ludzi, innych mniej mi³o. ale ogólnie nie ¿a³ujê wyprawy, choæ powrót w burzê i potop by³ straszny...pozdro dla Rawian, Lublinian, Warszawiaków, Krakowiaków i kogo tam jeszcze ....
mala Gosia
Impreza fantastyczna, dziêkujê ekipie z Rawy za wspania³± organizajê, i wszystkim za fantastyczne towarzystwo : bigsmile2.gif W plebajech by³ rzut kolczug±, ko³ek krêcio³ek, rzuty jajkiem, walka na worki z sianem, przeci±ganie liny, jak siê chcia³o ganiaæ w tym upale, to by³o co robiæ smile.gif devil.gif , a do tañcow, o dziwo, wiêcej by³o chêtnych facetów ni¿ dziewczyn!
Krzysztof
wypowiadam sie tylko o czê¶ci niedzielnej :D

Rawa spisa³a sie bardzo dobrze starajac sie wszystko dopilnowaæ, pilnowa³a nawet pozostawionych rzeczy za co jestem badzo wdziêczny, nic nie zagine³o mimo duzej liczby pe³zajacych wszêdzie turystów.

Niedzielny obiad by³ fujj :] kucharza na pal wbiæ, ale to ne wina Rawian ale raczej go¶ci od od tego drewnianego barku - dobrze, ¿e moana by³o kupiæ ¿eberka i ca³kiem smaczny roztopiony smalec :D:D

Turniej szablowy hmmm nie podoba mi sie koncepcja klepania w stylu LB wiêc nie bra³em udzia³u i nie komentuje

Tañce ma³o, za krótko, a ca³kiem fajnie sie to zapowiada³o i rzeczywi¶cie sporo facetow posz³o potañczyæ a raczej nauczyæ sie.

Bitwa w±sko, raczej klepanina pomiedzy lud¼mi i wyobra¿enie o nie¶miertelno¶ci po obydwu stronach, dobra rola zakuwanego w drewno Muzykusa :D walka na dwie szable dziwna i cokolwiek nieco chaotyczna i biedny malutki kurnik zepchniêty przez kozaków do do³u :P

Ogólne przyjemne popo³udne dla turystów, mili gospodarze, fantasy-pancerni, i to chyba tyle..
Moze przysz³y rok da cos wiêcej :D

Pozdrawiam Organizatorów
Krzysztof
Lysy_Gnom
Witam
To i ja do³±cze do podziêkowañ.
Dziêkujê organizatorom za fajn± imprezê z dobrymi bitewkami i bardzo dobr± uczt± !!!
Chwa³a Waszmo¶ciom !!
Dziêkujê te¿ uczestnikom za dobr± zabawê w ich towarzystwie na tej imprezie!
Specjalne podziêkowania nale¿± siê ekipie z Lublina z którymi wygra³em konkurs plebejski smile.gif

Tutaj jest kilka zdjêæ :
http://s2.ame.net.pl/~u47/rawa.zip
(na zdjêciach g³ównie: zamek, ekipy z: Lublina, Chêcin i Towarzystwa szablistów)
Plik ma 12 mb , a serwer jest s³aby wiêc prosze o wyrozumia³o¶æ.Wszystkie prawa zastrze¿one smile.gif

WA¯NE! Poszukujê klipów z bitew z pierwszego i drugiego dnia w wersji elektronicznej(min640x480).
Posiadam kilka minut materia³u z drugiego dnia i chce zmontowaæ jaki¶ fajny filmik. Je¶li posiadacie jakie¶ klipy to podzielcie siê nimi smile.gif

Pozdrawiam
ZGO¦
impreza ¶wietna!! plebeje by³y, sama bra³am w nich udzia³. jedyn± wad± by³ potworny upa³.
mam nadziejê uczestniczyc za rok w ca³ej imprezie i nigdzie nie jechaæ o 4:25 rano w straszliw± ulewê smile.gif
pozdrawiam
Konjo
Witam

Dawno mnie tu nie bylo, ale chyba zaczne Frehe odwiedzac czesciej... smile.gif Ale ja nie o tym chcialem...

Super impreza!!! Bylo bardzo milo i przyjemnie. Jedna z najlepszych uczt na jakich bylem... No i osobne podziekowania dla Kantiego za agrafke - bez niej chodzilbym bez spodni...

Tak trzymac!
Ula
CYTAT
Niedzielny obiad by³ fujj :] kucharza na pal wbiæ, ale to ne wina Rawian ale raczej go¶ci od od tego drewnianego barku - dobrze, ¿e moana by³o kupiæ ¿eberka i ca³kiem smaczny roztopiony smalec :D:D

Zapomnia³e¶ o kaszance, kaszanka by³a boska, by³y w niej kawa³ki miêska.
A w ogóle Kielcom gratulujemy Piniora. Zw³aszcza za wypowied¼ o strojach. I ¿eby nie by³o: u nas te¿ by³o jedno zjawisko z ciemnej strony mocy crazy.gif . Zdarza siê, jak sie nie dopilnuje face4.gif
Ale Organizatorom, dziêki wielkie za sympatyczne i pomocne podej¶cie. I wodê. I pomoc w odnalezieniu szala i czepka. smile.gif
Ja tam wierzê, ¿e za rok bêdzie jeszcze lepiej. Np. sama inscenizacja zajmie wiêcej czasu ni¿ wrêczanie nagród i gletów. bum.gif
respekt.gif dla Muzykusa za scenkê z dybami i nie tylko. Ale nastêpnym razem nie pos³ucham Ciê co do bojówki icon_wink.gif

Pozdrawiam,
Ula
Brat £ukasz
Turniej bardzo mi siê podoba³.
Cezary
Czo³em Wszystkim!!!
Impreza by³a przednia. Chwa³a organizatorom- sprawili¶cie siê jak najbardziej nale¿ycie. Sam dobrze wiem jak ciê¿ko jest przygotowaæ i ogarn±æ imprezê tego typu i w³a¶nie dlatego ¶miem twierdziæ, ¿e jak na dopiero II trurniej posz³o Wam bardzo dobrze.
Co do ca³ego przebiegu turnieju wszystko pozytywnie - by³o na co popatrzeæ, by³ czas na dysputy i zabawê a wszystko w doborowym towarzystwie! I O TO CHODZI!!!
Mia³em okazyjê siê nawet zdrzemn±æ haha na trawce podczas pasjonuj±cej i porywaj±cej bojówki icon_wink.gif
A co do w³a¶nie turnieju szabli to proponujê zmieniæ koncepcyjê i regulamina bo nie mo¿na by³o szermierki poza¿ywaæ a porówna³bym to to do jakowego¶ ¶redniowiecznego r±bania. Powolna ma³o porywaj±ca wymiana ciosów a to przez zbyt ciê¿ki ograniczaj±cy ruchy sprzêt, szyszaki ogranicza³y pole widzenia przez co wiele z³o¿eñ koñczy³o siê g³upimi trafieniami. Sêdziom mo¿na jedynie zarzuciæ niezbyt rozs±dne punktowanie trafieñ -MIMO SZCZEREJ DO NICH SYMPATII- trafienia jednoczesne nie by³y punktowane OK ale ju¿ te zadane u³amek sekundy po sobie liczy³y siê MOIM ZDANIEM POWINNY BYÆ LICZONE TYLKO CZYSTE TRAFIENIA JEDNOSTRONNE WTEDY Z R¡BANKI WESZLIBY¦MY NA NORMALN¡ WYMIANÊ< KA¯DY STARA£BY SIÊ ROBIÆ WIECEJ ZWODÓW I BARDZIEJ PRZEMY¦LANE WEJ¦CIA. MO¯NA BY TE¯ ZAMIAST TRZASKANIA DO 4 WALKÊ NA CZAS NP. 3 MIN. S¡DZIOWIE OCENIALI BY UMIEJÊTNO¦CI WALCZ¡CYCH OCZYWI¦CIE LICZYLI BY RÓWNIE¯ TRAFIENIA ALE BEZ JEDNOCZESNYCH I TYLKO KONKRETNE TRAFIENIE A NIE MU¦NIECIA>>> OCZYWI¦CIE WSZYSTKO TO CIʯKIE ZADANIE DLA SÊDZIÓW ALE CO¦ ZA CO¦.
Co do kuchni to muszê powiedzieæ, ¿e wszystko by³o smaczne ale ma³o, no có¿ ja tylko pragnê podziêkowaæ, i¿ mimo Naszego pó¼nego zg³oszenia do turnieju - znalaz³y siê równie¿ porcyje dla nas.
Biesiada przednia, przebili¶cie nawet Bêdzin o którym mówi siê, ¿e strawy siê tam nie przeje a mnogo¶ci dañ nie zliczy…
Co do turnieju ³uczniczego i kuszniczego faktycznie powinni¶cie za³o¿yæ lo¿ê szyderców, bo nie koniecznie te dwie konkurencjê musz± siê wi±zaæ z nud± i d³u¿yzn±.
Bitewka cudowna! Ulgê poczu³em kiedy dowiedzia³em siê od organizatorów o lu¼nym przebiegu bitwy ze ¶ladowym scenariuszem… ¿adnego szturmu w ¶limaczym tempie, nieuzasadnionego wycofywania itd. Wszyscy uwa¿ali co robi± nie by³o sztychów co znaczy ¿e wszyscy odpowiedzialnie podeszli do zabawy. Niestety mój kompan dosta³ ciêcie w szyje od przelatuj±cego nad barykad± ³otrzyka aczkolwiek okaza³o siê to tylko ma³ym zadrapaniem drugi incydent by³ troszkê bardziej niebezpieczny gdy¿ przeciwnik z którym walczy³em dosta³ znienacka cios przez twarz … có¿ je¶li atakuje siê na drugiego i to jeszcze bez orjêtu powinno siê dwa razy bardziej uwa¿aæ nie ci±æ na twarz, ale có¿ na pewno nie by³o to zagranie celowe.
Drugi dzieñ zlecia³ b³yskawicznie ale równie¿ by³o mi³o.
Co do uczestników pragnê z ca³ego serca przeprosiæ tych /i tak ju¿ nielicznych/ z którymi nie zd±¿yli¶my siê napiæ – nadrobimy to na naszej imprezie icon_wink.gif Nie napotka³em ni jednej nie¿yczliwej osoby, wszyscy byli ¶wietni. Najwiêksze pozdrowienia dla naszych nowych wielkich przyjació³ „Gryfów” Zawsze jest to niewypowiedziana satysfakcja piæ i stawaæ do boju w tak doborowym towarzystwie. Serdecznie pozdrawiam Lysego gnoma! Zacny cz³ek z niego! A i fajne zdjêcia robi :-)… No i oczywi¶cie pozdrawiam organizatorów, których bêdziemy zaszczyceni go¶ciæ w naszych stronach. Przepraszam, ¿e nie wymieni³em innych z którymi tak upojnie mija³ nam czas ... Chwa³a Wam i czujcie siê zaproszeni na nasz zjazd!

A teraz ju¿ na zakoñczenie kilka og³oszeñ parafialnych:
Jak ju¿ wspomnia³em planujemy zorganizowaæ ma³y zjazd Chêciñski. Wci±¿ jeszcze ustalamy datê ale ju¿ mo¿na s³aæ swoje zg³oszenia tak aby¶my mogli siê dowiedzieæ równie¿ jaki termin Wam najbardziej odpowiada. Impreza bêdzie dwu dniowa (Sobota, Niedziela) w ca³o¶ci na zamku. Planujemy zorganizowaæ wspólne treningi na szable kilka konkurencji wed³ug naszego regulaminu. Je¶li kto¶ ma niech bierze maski, i lekki sprzêt ochronny. Niestety z uwagi na du¿e problemy z kas± nie bêdziemy mogli zagwarantowaæ wy¿ywienia, wiêc trzeba siê zaopatrzyæ w swój prowiant bêdzie miejsce na 2 ogniska i kilka namiotów. Mo¿emy te¿ zrobiæ jak±¶ bitewkê jak bêd± chêtni, no a w nocy oczywi¶cie bêdziemy biesiadowaæ… pewnie zrobimy jakiego¶ plebeja „kangurki” czy co¶.
Bardzo proszê Wszystkich chêtnych do odwiedzenia nas o nadsy³anie zg³oszeñ gdy¿ nie mamy do wszystkich kontaktów a nie chcia³bym nikogo pomin±æ.

A tak ju¿ na koniec zagin±³ mój no¿yk (wypad³ mi podczas sobotniej bitwy z torby) nie jest to cenna rzecz ale jestem do niego przywi±zany wiec bardzo proszê znalazcê o kontakt… no¿yk ma drewnian± rêkoje¶æ mosiê¿ny jelec i p³aski kapturek oraz krótkie ostrze. Z góry wielkie dziêki!!!
Ula
CYTAT
Bardzo mi siê podoba³o, wreszcie pozna³em s³ynnego Piniora i nie mniej s³ynnego Krzysztofa, którzy okazali siê byæ specjalistami od interesuj±cych dyskusji i pogromów ¿ydów. Liczê na czêstsze wymiany pogl±dów Smile.

Ty patrz, a by³am pewna, ¿e Krzysztof jest specjalist± od broni indo-perskiej, a nie pogromów ¯ydów. Mo¿e, Bracie £ukaszu zachowaj swoje pogl±dy na dyskusje z Ptackiem, zamiast insynuowaæ, ¿e inni s± nimi tak samo zachwyceni, jak Ty? anger.gif
Przepraszam za offtopic, ale antysemickie i rasistowskie pogl±dy, bronione z powodu "prawa do posiadania w³asnego zdania" denerwuj± mnie. face4.gif
Nie wydaje mi siê, ¿eby kto¶ siê ¼le bawi³, "pomimo," ¿e takich dyskusji nie by³o. tongue.gif Nastêpnym razem mo¿esz, Bracie £ukaszu nauczyæ siê tañczyæ Flamandczyka, albo S³omy bum.gif
Pinior
bracie ³ukaszu wyk³adanie teorii na temat tego któ¿ to taki by³ odpowiedzialny za sprowokowanie i przeprowadzenie pogromu kieleckiego [ a tak¿e mniej znanego krakowskiego i rzeszowskiego] nie swiadczy o tym ¿e jestem "specjalist± od pogromów ¿ydów" tylko o tym, i¿ jestem ¶wiadomym obywatelem interesuj±cym siê histori± w³asnego miasta i kraju....a wogóle antysemickie tematy proponujê poruszaæ gdzie indziej je¶li masz ochote...mnie siê nie chce czytaæ tutaj takich pierdó³....ula ma +...

jeszcze jeden i stawia mi piwo
Piotr Czy¿
Czo³em.
z turnieju jestem bardzo zadowolony, a szczególnie z zaproszenia .
by³ to mój pierwszy du¿y turniej w którym uczestniczylem z wielk± satysfakcj±
duze podziêkowania za zaproszenie, mam nadziejê ¿e nie ostatnie.
co do opinii o ubiorach, rzeczywi¶cie nie s± one zbyt historyczne, lecz jak na rok dzia³alno¶ci to i tak nie¿le siê prezentowali¶my (przynajmniej mam tak± nadziejê). braki w ubiorze starali¶my siê nadrobiæ duchem walki.
Winien jestem jeszcze wyja¶nienie, "drzewo gondoru "na plecach kolczugi,(to w³a¶nie ja,Pancerny jazdy)
to wcale nie mrok. Jest to mój herb rodzinny zwany "Godziêba", lub jak kto woli "Trzyso¶nie".
Pozwolê sobie na ma³± prywatê , pozdrowienia dla wszystkich ludzi nam przychylnych, a spotka³em ich tak wielu, ¿e nie jestem w stanie ich tu wymieniæ.
jeszcze trochê prywaty, szczególnie pozdrawiam Czarka i Mieszka z Chêcin ( raczej z Kielc).

Nie szata zdobi cz³owieka , a cz³owiek szatê.
Têcza
Pora na s³owo od organizatora, trochê spó¼nione, ale dopiero teraz mam d³u¿sz± chwilê spokoju, aby si±¶æ i napisaæ...

BARDZO WIELKIE, WIELKIE PODZIÊKOWANIA DLA WAS WSZYSTKICH, którzy przybyli¶cie na II Turniej Skarbu Kwarcianego. Ciesz± mnie w wiêkszo¶ci pochlebne opinie od Was i mam nadziejê, ¿e dobrze siê bawili¶cie i nie czujecie do nikogo z nas urazy czy ¿alu za obsówy organizacyjne. Dziekuje za wyrozumia³o¶æ i cierpliwo¶c na przypadki losowe jakie spotka³y nas w pi±tkowe popo³udnie.
Jeszcze raz dziêkujê za udzia³ w naszej imprezie wszystkim przyby³ym z nastêpuj±cych grup:

Klub Mi³o¶ników Broni Dawnej i Fechtunku GRYF
Dru¿yna Herbu Szeliga
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
Rota Strzelcza Piechoty Powiatowej Województwa Mazowieckiego
Grupa Fechtunku i Tañców Dawnych LORICA
Chor±giew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Sarmacka Kompanija Bractwa Rycerskiego Zamku Olsztyn
Stowarzyszenie Rycerskie Zagoñczyk
Ma³opolska Kompania Sarmacka
Regiment K.J.M.
Towarzystwo Szablistów, Towarzystwo Jazdy Dawnej
Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach
Bractwo Liw
Sarmackie £otry
Pierwsze Polskie Stowarzyszenie Turniejowe LIGA BARONÓW
Kompania Wolontarska
Zamojskie Bractwo Rycerskie
oraz kozackiego "rodzynka" icon_wink.gif

Pragniemy widzieæ Was ponownie za rok !!!

WYNIKI
Turniej Bojowy Szabli - Artur Zarzycki z Klubu Mi³o¶ników Broni Dawnej i Fechtunku GRYF
Turniej £uczniczy i Kuszniczy - Dariusz Milewski ze Stowarzyszenia Rycerskiego Zagoñczy
Najlepiej prezentuj±ce siê bractwo - Klub Mi³o¶ników Broni Dawnej i Fechtunku GRYF
Gry i zabawy plebejskie - Wataha Kozacka
inne..
Najwiêkszy opój w dobrym tego s³owa znaczeniu - Krzysztof ¦widwa z Bractwa Liw
Niewiasta z najpiêkniejszymi walorami swej kobieco¶ci - Zofia Fik z Chor±gwi Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Najbardziej Sarmacki w±s - S³awomir Gonkowski - Sarmacka Kompanija Bractwa Rycerskiego Zamku Olsztyn

Co¿ mogê jeszcze powiedzieæ... ¯a³ujê iz nie ze wszystkimi mog³em siê lepiej poznaæ, pogadaæ czy napiæ siê. Zgadzam siê z niektórymi z was, ¿e niedzielny posi³ek by³ okropny ( inni tez tak s±dz± z BHZR ). Szkoda ¿e nie mogli¶my siê sprê¿yc i dac trochê kopa ca³ej imprezie ¿eby nie by³a tak monotonna. Dlaczego tak siê sta³o - to ju¿ nasze wewnêtrzne sprawy, których nie zamierzam poruszaæ.

I na koniec szczególne pozdrowienia dla dziewczyn z Loriki za wspólne nocne tañce w czasie biesiady. Dla Kacpra i Karola za wspólne d³ugie biesiadowanie i dla tatarów z Kompani Wolontarskiej i z Gryfa smile.gif

Daniel T. "têcza"
trollu
wszystko piêknie tylko moja dziewczyna zasz³a w ci±¿ê- kolega który spal obok proszony jest o zgloszenie cool.gif siehttp://www.freha.pl/images/smiles/cool.gif
Cool

Powa¿niej to impreza bardzo mila- powiedzialbym ze rodzinna, braki noclegowe nadrabialo pyszne jedzenie i towarzystwo. Turniej bojowy szabli wymaga dopracowania i to jest ewdentna spraw: nawet 5 sedziów nie ustrzeglo sie ewidnetnych bledow- brak bylo konsekwtnnego ustalenia co jest punktowanym a co nie ciosem. Prowadzilo to do podejrzen o stronniczo¶æ. Pozdrawiam wszystkich robaczki:))
Rocklin
Ech a jak moja powije mi syna to jeszcze bêde musia³ z³oty pier¶cieñ kupiæ....ale ¿e¶cie mnie ch³opaki tym glejtem wkopali :P
Ptack
[quote="Ula"][quote]. Mo¿e, Bracie £ukaszu zachowaj swoje pogl±dy na dyskusje z Ptackiem, zamiast insynuowaæ, ¿e inni s± nimi tak samo zachwyceni, jak Ty? anger.gif
Przepraszam za offtopic, ale antysemickie i rasistowskie pogl±dy, bronione z powodu "prawa do posiadania w³asnego zdania" denerwuj± mnie. face4.gif
[/quote]

Jeszcze mi sie oberwa³o, choczia¿ mnie tam nie by³o...

ech...

swoj± drog± pociesznie jest czytanie oficjalnych wyst±pieñ niektórych kolegów oburzonych antysemityzmem...
Sventevith
Przed wojn± ¯ydzi a dzisiaj Cyganie nied³ugo z tego Kraju nic nam nie zostanie ...
Pinior
to nie jest misiu "oburzenie antysemityzmem" tylko brat ³ukasz pomyli³ sie troche....i tylle nieeee...poza tym jak piszesz do mnie to pisz do mnie a nie "niektórych kolegów"
Ptack
niewa¿ne...
Szymon
cze¶c,

Dzieki wielkie Rawiacy za ¶wietn± imprezê!
Mam nadziejê ¿e bêdzie nam dane czêsciej spotykaæ siê w tak zacnym gronie.

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia za rok!
Koki
Na tej stronce znajduj± siê zdjêcia z turnieju
http://www.autoprotec.anhost.net/jpotal/
Têcza
Pozwolê sobiê na troche samokrytyki i spojrzê na Nasz turniej jako uczestnik, a nie organizator...

Cholernie i zajebi¶cie podoba³ mi siê "rodzinny" klimat jaki panowa³ przez ca³± imprezê. Pozna³em wiele nowych ludzi/grup które bawi± siê w XVII wiek. I co najwa¿niejsze - BIESIADA - Tañce, ¶piewy, zapasy, przeci±ganie lini i jedzenie mmm... smile.gif
Choæ inscenizacja "Kwarciani przybywaj± po zaleg³y ¿o³d" nie mia³a sk³adu i ³adu, zrobi³a na mnie wra¿enie jako widza, zw³aszcza momenty staræ szabla na szablê.

Od bojowego szabli oczekiwa³em znacznie wiêcej, zdziwi³y mnie zmieniaj±ce siê regu³y, oraz zmiana g³ównego arbitra. W trakicie ca³ego turnieju, podoba³a mi siê tylko jedna walka gdzie by³o widaæ ju¿ wy¿sz± szko³ê "jazdy" - Rafa³ J. vs. Marek P.
Sam wzi±³êm udzia³ w jednej walce jako szampierz i przyznac sie muszê ¿e jest to moja pierwsza wygrana walka w jakim kolwiek bojowym szabli szczerba.gif

Co¿ mo¿na jeszcze powiedzieæ... Brakowa³o pokazów zaproszonych Bractw, zw³aszcza ¿e wiele z nich deklarowa³o sw± chêæ do pokazów.

KILKA OG£OSZEÑ:
Kto¶ z Was zostawi³ nastêpuj±ce rzeczy
1. Du¿a drewniana miska, ³ycha i widelec - by³y razem wiêc to chyba komplet.
2. Kufel koloru bia³ego z barwnymii zdobieniami.

Mamy ju¿ zapewnienie od oficjeli miasta, i¿ III Turniej Skarbu Kwarcianego za rok sie odbêdzie. Chcemy tak¿e utrzymac termin na prze³omie lipca i sierpnia, wiêc pamiêtajcie o Nas planuj±c wyprawy w przysz³ym sezonie. Mamy tez na uwadzê wszelkie wasze sugestje o "wpadkach" na naszej imprezie, a które zostan± poprawione za rok.

Pozdrawiam
Daniel "têcza" Têczyñski
Morlokus
Chwa³a Braci Herbowej Ziemi Rawskiej!

Wreszcie wrócili¶my
Przede wszystkim dziêkujemy za wyci±gniecie nas z podwawelskich murów i zaproszenie na turniej, bo tak to by nas ominê³a tak ¶wietna zabawa!
Poznali¶my niesamowitych ludzi, bo nic tak nie ³±czy jak wspólne... fechtowanie :D
Je¶li chodzi o drzemanie Waszmo¶cia Cezarego podczas bojówki to uwieczni³em to wydarzenie na fotografii icon_wink.gif
Niech kto mówi co chce o organizacji ale takiej wspania³ej niemal rodzinnej atmosfery jeszcze nie spotka³em na turniejach.

Liczymy na zaproszenie w przysz³ym roku...
Chocia¿ ju¿ czujemy siê zaproszeni...
A w³a¶ciwie to ju¿ siê na niego szykujemy :D
Cezary
Proszê, proszê ... moje drzemanie icon_redface.gif

no ale chetnie obaczê ... podziel sie moze jakowyms linkiem Waszmo¶æ icon_wink.gif
Morlokus
a oto i owo slawetne zdjecie cool.gif

http://ct.krakow.pl/tomisz/cezary.jpg
Cezary
No pieknie ... a ja spodziewalem sie bardziej kompromitujacego zdjecia bigsmile2.gif

A i mam pytanie ... czy ktos dysponuje jakimis filmikami z bitewki sobotniej lub niedzielnej, ktore moglby udostepnic na serwerze do zassania ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.