CYTAT(Laser (ChZCh) @ 15:51 21.11.2008)
Witam.
Chcia³em odkopaæ temat. Czy kto¶ mo¿e laikowi wyt³umaczyæ czym siê ró¿ni± maski PBT od innych. Jakie ró¿nice s± miêdzy maskami szpadowymi a szablowymi. Na co nale¿y zwracaæ uwagê przy doborze maski itd.
Cen±
, no i jako¶ci± wykonania, np niekóre maski Allstra maj± wyci±gne miêkkie "bebechy", które mo¿na wrzuciæ do pralki.
Chyba tym, ¿e te szablowe szybciej ³apie rdza
, pasek z ta¶my stalowej na obwodzie kraty i metalizowna krata s± po to by elektronika lepiej ³apa³a ciêcia (za to bardziej Ci dzwoni Ci w uszach przy silnych ciêciach ), a nie po to by wzmocnic maskê, bo sportowa klinga szablowa jest bardziej "filigranowa" od szpadowej, róznica jet tez taka ¿e w starciu sportowym szablow± siê g³ównie tnie, a szpadow± tylko pcha.
Jak bêdziesz u¿ywaæ maski do broni ciê¿szej ni¿ sportowa, warto kupiæ maskê z jak najmocniejsz± krat±, a wytrzyma³o¶æ ko³nierza siê przydaje w przypadku ciê¿szej broni kolnej, no i jakby¶ mia³ zamiar braæ udzia³ w miêdzynarodowych zawodach szermierki sportowej ;), w przeciwnym wypadku nie warto wydawaæ wiêcej kasy na atestown± maskê, tj standardowa PBT wystarczy (600 KN krata 350 KN ko³nierz).
Maski Nicola s± na polskim rynku najtañsze, ale tez maj± miêkka kratê, ju¿ lepiej dop³aciæ te kilkadziesi±t z³ i kupiæ PBT.
Znowu, jak wynika z powyzszych postów, atestowany Allstar ma maski 800 KN na kratê "zwyk³y" tylko 350 KN), a atestowany PBT 1000 kN (ile KN wytrzymuje krata na 1 cm 2 nacisku).
Ale te przliczniki s± FIFA-owskie" (Europa).
W US i GB podaj± 12 kg punch test, nie wiem tylko co to ma znaczyæ bo 12 kg to jest tylko ok 117 KN.
Moze ten nacisk na krate jest jako¶ inaczej liczony? Zastanwia mnie to, bo mo¿na sprowadziæ tañsze maski z GB i Stanów, tylko ¿e podawny jest dla nich ten 12 kg punch test,a nie wiem jak jest to porównywalne do FIF-owskich testów.
(FIFA - miêdzynarodowa federacja szermierki).