Witaj Saszko!
To wielka szkoda, bo w koncu zamosc nie lezy zbyt daleko od Ukrainy. Moze jeszcze da sie cos zmienic
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Pozdrowienia dla braci Ukraincow! W pewnym sensie nawet lepiej moze, ze Was nie bedzie, bo jakze to by bylo, do braci z muszkietow strzelac
Bryan
Mam nadzieje ze uda nam sie godnie ich zastapic. Choc cos mi sie wydaje ze ze strzelaniem z muszkietu do mnie nie bedziesz mial oporow :-)
CYTAT
Moze jeszcze da sie cos zmienic
nawriad, mnie tez zal
mam pytanie - a co to za
''3- osobowa Orda Tatarska z Kijowa'', nie wiemy zodnej takiej grupy...
Kozacy te¿ maj± muszkiety i w tañcu siê nie pie..l±
Pozdrawiam
Jarek P.
a paru braci szlacheckiej z Leliwy jakby siê wybra³o to nas nie przepêdzicie?
Chcemy przyjechaæ ale nie wiemy czy damy radê.
Wiêc jak siê pojawimy to nie chcemy sprawiac k³opotu.
co najwy¿ej gdzie¶ w k±ciku kogo¶ szabl± przejedziemy, ca³kiem z boczku strzelimy z muszkieciku.
Grzeczni jeste¶my
Kompanija tak zacna siê zbiera, ¿e ¿al sie z wami nie napiæ. A s³ysza³em ¿e w Zamojskich piwnicach piwa pod dostatkiem.
Wiêc gdyby siê jeszcze na oslodê parê beczu³ek znalaz³o .....
pozdrawiam
Jarku - w bitwie bedziemy po przeciwnych stronach, ale w razie czego to masz miejsce wolne w namiocie?
CYTAT(saszko zaremba)
CYTAT
Moze jeszcze da sie cos zmienic
nawriad, mnie tez zal
mam pytanie - a co to za
''3- osobowa Orda Tatarska z Kijowa'', nie wiemy zodnej takiej grupy...
Witaj Saszko
gdzie znalazles ta orde tatarska ?????
mamy ale po chinsku
nie zauwazylem .....
Przepraszam Swawoln± za nieumieszczenie w spisie zaproszonych grup.
Oczywi¶cie jeste¶cie zaproszeni. To by³o moje przeoczenie, co w moim wieku ju¿ ma prawo siê zdarzyæ.
Co do pozosta³ych uczestników, wyja¶niam : oprócz wymienionych grup zostan± równie¿ zaproszone osoby indywidualne.
Orda Tatarska z Kijowa to troje kolegów z grupy kijowskiej , zajmuj±cej siê ³ucznictwem tradycyjnym.
Chcieli oni przyjechaæ ju¿ w ubieg³ym roku ale zg³osili siê za pó¼no i nie wystarczy³o ju¿ dla nich miejsc.
Uprzejmie proszê zaproszone grupy o zg³aszanie list uczestników (do mnie na priv).
Pozdrawiam
Tomek Nawrot
CYTAT
Przepraszam Swawoln± za nieumieszczenie w spisie zaproszonych grup.
Oczywi¶cie jeste¶cie zaproszeni. To by³o moje przeoczenie, co w moim wieku ju¿ ma prawo siê zdarzyæ.
Tomku, nie ma problemu. W koncu bylismy przecierz w spisie, tylko z przekrecona nazwa :-)
Jak na razie najwieksza szkoda jest to ze Kozacy z Kijowa nie moga przyjechac, bo ich bardzo lubie
Ech, pisalam do Ciebie Tomku na priva ale chyba nie odbierasz listow z konta frehy.
Chodzi mi o Wolna Kompanie Sarmacka. Nas równie¿ nie ma na li¶cie,
mam nadzieje, ze wroc³awskie kobitki nikomu nie podpadly.
W tamtym roku bardzo nam sie podobalo i jast kilka osob gotowych do wyjazdu.
ps Jest na liscie Wolna Kompanija Szlachecka i mamy cicha nadzieje ze to chochlik, a nie jakas nowa ekipa o podobnej nazwie.
CYTAT
Chodzi mi o Wolna Kompanie Sarmacka. Nas równie¿ nie ma na li¶cie, mam nadzieje, ze wroc³awskie kobitki nikomu nie podpadly.
Hehe, podejrzewam ze jest to tak ze ktos was nienawidzi. Ale zeby dowiedziec sie kto i dlaczego to zapraszam do odpowiedniego tematu w karczmie
A na powaznie to jestem gotow sie zalozyc ze jest to ten sam chochlik co w naszym przypadku, wiec tylko przekrecenie nazwy.
Cmok
Nie panikujcie! Tomek z Prawiednik w pi¶mie jest uczony i nie zapomni o nikim, kto sercu mi³ym jest naszej kompaniji. A`propos. Czy wiecie ¿e jako Bractwo obchodziæ bêdziemy w Zamo¶ciu 10 lecie istnienia?
Dlatego jak przybêdziecie to do recepcji kopcie nog± w drzwi, bo rêce bêdziecie pewnie mieli zajête prezentami.
Zapowiada siê nie¼le.
Pozdrawiam - Muzykus
jak najbardziej, obecnym posiadaczem tej przechodniej nagrody jest ithil
Tak wiec organizacja turnieju o klapki wedle regulaminu nalezy wlasnie do Ithila. Tak wiec on teraz ustala zasady, takze forme turnieju :-)
Dziêki Bogu, bo ju¿ my¶la³em ¿e tradycja w narodzie upada. Zarezerwujemy zatem trochê czasu na rynku w tym celu. Jeno niechaj Ithil przybêdzie na turniej, bo jak nie to bêdzie
zbita.
Uklony w pas (po kozacku).
Na polecenie mojego Wodza wyjasniam :
Bractwo zaprosilo na ten rok te grupy, ktore wykazaly sie na poprzednich imprezach inwencja, checia do wspolnej zabawy oraz "fantazyja kawalerska". Tak sie akurat zlozylo ze sa to te same grupy, ktore uczestniczyly w ubieglorocznej imprezie.
Mamy tylko120 miejsc noclegowych i tylez "racji " zywnosciowych a przeciez nawet Tatarzy nie wojowali niewyspani i o pustym brzuchu.
Moglibysmy co prawda uwzglednic fakt ze kilka grup przyjedzie z namiotami a zatem ich lozka w domkach pozostalyby wolne i moznaby w to miejsce zaprosic wiecej grup ale jak podzielic posilki przygotowane tylkona 120 osob, czyzbysmy mieli dzielic naszych gosci na rownych i rowniejszych ? Po moim trupie !
Buntuje sie przeciwko takiemu rozwiazaniu moja wschodnia, prowincjonalna hospitalitas.
Pozdrawiam
Nie ma sprawy, tak myslelismy
Od nas szykuje sie ok 17 osob. Czesc bedzie spala w namiocie, a czesc w domku.
Prosze poweidz jeszcze czy jest mozliwosc przyjazdu do zamoscia juz w czwartek pod wieczor? To dzien wolny, a my mamy kawalek drogi wiec chcielismy sobie zrobic dluzsze wakacje.
Chcia³ bym przedstawiæ moj± propozycjê:
Jako J.O.T. móg³bym wykonaæ kilka "bezpiecznych" pacynek i ostrzeliwaæ w trakcie inscenizacji polsk± stronê. Najbezpieczniej bêdzie jak nie bêde strzelac w samych uczestników, a gdzie¶ obok, np. podczas bitwy na mo¶cie w fragment murów, ew. most fosê itp. Zanim jednak zacz±³ bym strzelaæ pacynki musz± byæ zaakceptowane przez organizatorów oraz pozosta³ych uczestników. Poprostu TAK lub NIE.
te, Têcza, a jak komu¶ w ga³ê wykurwisz tak± pacynk±? To chyba potencjalne ofiary powinny siêzgodziæ, nie?
Witam Rycerstwo Najja¶niejszej Rzplitej!
Czy , w ktorej¶ z grup zaproszonych do Zamo¶cia na oblê¿enie znajdzie siê mlodzie¿ w moim wieku(15-16lat)? Szczególnie liczê na p³eæ brzydsz±, bo konkurencji nie znoszê.
Pozdrawiam wszystkich Zocha
Têczy : co innego strzela¶ z pacynek w ¦redniowieczu, gdzie ludzie s± opancerzeni a twarze s± zas³oniête i istnieje (niewielkie) niebezpieczeñstwo trafienia w wizurê a co innego strzelanie do ludzi "XVII- wiecznych".
Nie ma zgody.
Pozdrawiam
OK
Wszystko jasne, sprawa zamkniêta.
Dwa posty usuniête, Ptack - kolejne ostrze¿enie na koncie.
Vlasta
nie pierwsze nie ostatnie
kto z wawy wybiera sie na Zamo¶æ ????
moze zorganizujemy wspolny transport dla wszystkich ?
jakis autokar moze ....
dajcie znac ile osob jedzie a ja sie rozejrze za transportem .........
Ja jade, Rejfiaki, Karlos i Ithil na 100% mysle. Abdul pewnie tez i Artur Kanabus. Zatem tylu juz pewnie bedziesz mial do wozu.
Oczywi¶cie warcholstwo te¿ jedzie
panowie organizujemy wspolny transport z wawy ???? czy kazdy chce na wlasna reke jechac ?
Adams sprawa wygl±da tak ¿e Brayan troche przed szereg wyszed³. Don Carlos juz ma umówiony bus i je¶li ktos do Was by siê przy³±cza³ to ju¿ w mniejszej ilo¶ci. Czy do busa macie przyczepke?
hmmmm a wy macie juz busa w 100% obsadzonego ?
Witam
Czy s± jeszcze miejsca na imprezie? Ekipa z Zielonej Góry te¿ chcia³aby odwiedziæ Zamo¶æ. Wy¿ywienie mamy w³asne na wszystkie dni (WKS mo¿e za¶wiadczyæ po ostatnim weekendzie spêdzonym z nami
) Wiêc? Znajdzie siê dla nas miejsce?
Witam, skad mozna wziac program calej imprezy (pytam w charakterze turysty)? Najbardziej interesuje mnie, czy potwierdzone jest, ze bitwa jest w niedziele 29.05 i o ktorej?
Dzieki
G³ówna bitwa odbedzie siê w niedzielê (29.05.05) po po³udniu , rozpoczêcie - godz. 15.00.
Szczegó³owy program imprezy podam 1-go maja.
Pozdrawiam
Podobno sa jakies problemy z noclegami. Wiadomo cos wiecej na ten temat?
Witam
Niestety "miasto" nie jest w stanie w tym roku oplacic naszego pobytu na campingu.
Nocleg bedzie w bursie przy rynku.
Pozdr
WR
Ech, to i dobrze i zle... Zle bo szykowalismy sie na rozicie historycznego obozowiska, dobrze, bo bedzie blisko, a rynek w Zamosciu jest ladny i historyczny i jesli bursa znajduje sie w ktorejs z kamieniczek, to fajnie calkiem... Zobaczymy.
Czyli co, nie bierzemy namiotów ?
Pozdrawiam
Jarek P.
Gdzie dok³±dnie m byæ nocleg? bo pojawiaj± siê nastêpne plotki ¿e to gdzie¶ ko³o hipermarketu a nie w staromiejskiej czê¶ci miasta.
Adams musmy sie zgadac co do trasnsportu. Nie widze innej opcji jak wziasc wspolnego busa
Cze¶æ
Podajê ostatnie ustalenia z Gospodarzami dotycz±ce noclegu :
Nasza baza bêdzie siê mie¶ci³a w Zespole Szkó³ Ponadgimnazjalnych w Zamo¶ciu , ul. Szczebrzeska 41
Pokoje 4-osobowe z ³azienkami. Teren szko³y zamkniêty i dozorowany, z wewnêtrznym parkingiem.
Przy parkingu jest kawa³ek trawnika a wiêc teoretycznie istnieje mo¿liwo¶æ rozbicia paru namiotów pod warunkiem
¿e trawnik nie ulegnie nieodwracalnej zag³adzie.
Miejsce zakwaterowania znajduje siê niestety dalej od Rynku ni¿ by³o to w u. roku ale to ju¿ sila wy¿sza - tzn. mo¿liwo¶ci Gospodarzy.
Jak ju¿ mówilem Tomkowi Rejfowi bedzie te¿ mo¿liwo¶æ rozstawienia namiotów w niedzielê przy fosie (obok miejsca bitwy ) ale "obozowicze" musieliby sami pilnowaæ swych namiotów i sprzêtu.
"Sprzêt ciê¿ki" tzn. armaty i "inne takie" bedzie mo¿na zdeponowaæ pod stra¿± w budynku Muzeum Zamojskiego obok Ratusza , ¿eby nie wlec ¿elastwa za ka¿dym razem z miejsca zakwaterowania.
Przed poszczególnymi inscenizacjami bêdzie mo¿na ten sprzêt odebraæ.
Przypominam ¿e niedzielne "oblê¿enie i szturm" odbêdzie siê w nowym miejscu : fosa wzd³u¿ "kurtyny" ³±cz±cej bastiony VI i VII. Miejsce ¶liczne, historyczne ze wspania³ym widokiem na potê¿ne mury Twierdzy.
W imprezie we¼mie te¿ udzia³ nowo powsta³e Zamojskie Bractwo Rycerskie (ludzie pocz±tkuj±cy w RR ale pelni zapa³u) jako wspó³organizator imprezy.
Podajê program imprezy:
PI¡TEK 27.05.05
godz. 16.00 Zakwaterowanie w Zesp. Szkó³ Ponadgimnazjalnych, ul. Szczebrzeska 41 (odpowiedzialna : Agnieszka Socha (B.R.Z.L.)
godz. 20.00 kolacja (w miejscu zakwaterowania)
godz. 21.00 odprawa dowódców grup i "zajêcia w podgrupach"
SOBOTA 28.05.05
godz.08.00 ¶niadanie (na kwaterze)
godz. 09.30 przemarsz na Rynek Starego Miasta
godz. 10.30 Rynek : Otwarcie turnieju, prezentacja bractw i kompanij , pokaz musztry muszkieterskiej (Regiment KJM)
godz. 12.00 Hejna³ i przemarsz obu wojsk na pozycje przy mo¶cie (Nowa Brama Lubelska). Dowódca wojsk polskich : kpt. Andrzej Majzner (B.R.Z.L.) , dowódca wojsk kozackich: ataman Dominik S³oñ (Kompanija Wolontarska)
godz. 12.30 - 13.30 bitwa na mo¶cie (próba zdobycia Twierdzy z zaskoczenia)
godz 13.30 - 16.00 Zdanie broni ciê¿kiej do Muzeum Zamojskiego , czas wolny i obiad w restauracji "Muzealna" przy Ratuszu
godz. 16.00 - 20.30 Rynek : turniej walk pokazowych, pokazy tañca historycznego (zespó³ Belriguardo), pokazy przygotowane przez grupy, pie¶ni, teatrzyk WKS-u itp. (odpowiedzialny : Marek Kasprzyk "Muzykus" , B.R.Z.L.)
godz. 21.00 biesiada sarmacka (w stylu "czerep rubaszny") w kazamacie nadszañca bastionu VII.
G³ówny wata¿ka biesiady i zbieracz "zw³ok" po biesiadzie : ataman Dominik S³oñ.
NIEDZIELA 29.05.2005
godz. 09.00 ¶niadanie (na kwaterze)
godz. 10.30 przemarsz na Rynek
godz. 11.30 pobranie broni ciê¿kiej z Muzeum Zamojskiego i przemarsz wojsk na pozycje do szturmu : fosa pomiêdzy bastionami VI. i VII.
godz. 12.00 -15.00 w fosie : turniej £uczniczy, Szko³a Rycerska dla dzieci, Szko³a Dam, zabawy plebejskie, pokazy grup, w tzw. miêdzyczasie obiad wydawany na miejscu z kuchni polowej :grochówka+kie³basa+piwo
(dla nieletnich : soczek)
godz. 15.00 - 17.00 inscenizacja oblê¿enia twierdzy, szturmy i kanonada, przerywane paktowaniem, wykupem jasyru itp.
godz. 17.00 rozdanie nagród, zakoñczenie turnieju , powrot na kwaterê i po¿egnanie.
Pozdrawiam
Tomasz Nawrot
Jako, ¿em uczyniony zosta³ odpowiedzialny za to co dzia³o siê bêdzie na rynku zamojskim w sobotê w czasie Oblê¿enia Twierdzy Zamo¶æ pomiêdzy godzinami 16.00 - 20.30 proszê wzystkich uczestników o przysy³anie na mojego pw. ewentualnie na adres muzykus@op.pl scenek, walk, inscenizacji planowanych w tym czasie. Pozwoli mi to na w miarê sensowne roz³o¿enie si³, bo i czasu na zagospodarowanie mamy sporo. Z informacyj przys³anych przez Waszmo¶ciów, jako i cne Damy skonstruujê jakowy¶ program, coby i na odpoczynek i zane piwo w rynku czasu wszystkim by³o jednako.
Prosiæ siê o¶mielam równie¿ o w miarê szybkie odpowiedzi, bo czas niecnota ucieka, a ju¿ Chmielnicki wojska swoje pod Twierdzê Zamo¶æ podci±gn±æ postanowi³. Ciê¿kie termina na nas nasz³y przeto o powa¿ne potraktowanie sprawy proszê, pozostaj±c kornym s³ug± Dam i Waszmo¶ciów - Muzykus (BRZL)
Muzykusie, je¿eli chodzi o ¦widnik to Elvis powinien Ci przekazaæ stosowne informacje, a jakby co to ja mu przypomne...
Oblê¿enie Zamo¶cia ju¿ za kilka dni.
Przypominam dowódcom zaproszonych grup o konieczno¶ci wystawienia imiennych glejtów dla swych podopiecznych.
Przypominam o konieczno¶ci zaopatrzenia siê w naczynia "historyczne" (kozak pij±cy piwko z "plastiku" budzi odrazê).
Proszê o trzymanie siê uzgodnionych limitów miejsc. Nie chcemy ¿eby kto¶ "nadprogramowy" musia³ spaæ na pod³odze i ¿ywiæ siê na w³asny koszt .
Patronat nad nasz± imprez± obj±³ Pan Marcin Zamoyski (syn ostatniego ordynata) - prezydent Zamo¶cia a to zobowi±zuje nas do dania dobrego "show" dla obywateli Zamo¶cia i turystów a tak¿e do dobrej zabawy dla nas samych.
Do zobaczenia w Zamo¶ciu.
Zawsze mo¿na podej¿eæ "z ukrytej" kamery Rynek w Zamo¶ciu
Trzeba mieæ obs³uge Javy, no i szkoda ¿e to takie ma³e, jednak co¶ widac.
Witam!!
Pytanko moze bez znaczenia ale bardzo wazne ze wzgledu na ilosc czemodanow jakie trzeba wziasc!!
Czy bursa zapewnia poscie czy trzeba wozic ze soba spiwory??
POzdrawiam!!
Don Carlos
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.