Heja!
CYTAT("Piotr Niemir Kotowicz")
W Europie ¦rodkowej, w tym i w Polsce [tarcza migda³owa] znana jest przynajmniej od lat 30-tych XI wieku - wcze¶niej rzeczywi¶cie na naszych ziemiach w u¿yciu byly zapewne tarcze owalne (których jako¶ nikt nie rekonstruuje) oraz okr±gle.
No w³a¶nie. Kto¶ chce siê jednak zabraæ za owaln±
Mo¿na prosiæ o jake¶ ograzki/uwagi rekonstrukcyjne? Oczywi¶cie wiem jak wygl±da owal
Chodzi³oby raczej o kwestie typu: obecno¶æ umba; sposób trzymania itp.
pozdro
Boran
Owalne tarcze wystêpuj± min na situli akwizgrañskiej. Jedne maj± umbo a inne nie. Te bez umba maj± uk³ad nitów z³o¿ony z o¶miu sztuk, na jego podstawie mo¿na wymy¶liæ conajmniej kilka sposobów trzymania. Ponadto jedna z tych tarcz wygl±da jakby by³a dodatkowo wzmocniona na górnej krawêdzi. Obrazki situli mo¿na wyszperaæ w sieci.
Poni¿ej obrazek situli. Tarcza owalna wystêpuje te¿ na jednym z bardziej znanych przedstawieñ Ottona III (nie wiem jak to siê nazywa, chodzi mi o t± ilustracjê na której cztery prowicje stoj±ce jedna za drug± sk³adaj± mu ho³d.) Tak± tarczê ma jeden z wojowników po prawicy cesarza. Ponadto tarcze owalne s± w "Ewangeliarzu Liuthara". Chocia¿ tu nie dam g³owy czy nie s± to tarcze okr±g³e w skrócie perspektywicznym jakim¶.
Hej
Wobra¿enie tarczy owalnej (by courtesy of Dir ;] )
tarcza
proszê tylko o dopisanie, sk±d ten rysunek pochodzi
pozdro
Widze ze wprowadzilem troche konsternacji
tarcza ta pochodzi z arabskiego talezyka z kresów bizantyjskich z IX-X wieku znajdujacego sie terazniejszo w Rzymie
A takie co¶ na Wasze oko to jest tarcza owalna? okr±g³a? (ok 840r). Wziête st±d:
Miniatury karoliñskie
Pozdrawiam!
Vlasta
Wzi±³bym za owaln± gdyby nie dziwaczne umbo (tak jakby z profilu). Za s³aba rozdzielczo¶æ, ¿ebym by³ pewien. Tymniemniej gdyby to mia³a byæ tarcza okr±g³a, bylby to nastarszy nany mi przyk³ad na, to ¿e wiedziano ju¿, ¿e w skrócie perspektywicznym ko³a nie robi± siê kanty. Wczesne miniaturki s± pe³ne tarcz pokazanych z profilu (w niby skrócie) wygl±daj±cych jak soczewka tj mniej wiêcej tak
() albo tak |) albo tak (|
z kantami na dole i górze. Nie jestem fachowcem (przyda³aby siê ocena jakiego¶ historyka sztuki czy co¶). Na razie by³bym ostro¿nie za owaln± (bardzo ostro¿nie). Szkoda, ¿e obrazek jest w tak s³abej rozdzielce i taki pookrawany na brzegach. Gdyby¶my mieli pe³niejszy kontur tarczy mo¿e to by co¶ t³umaczy³o.
Tu jest nieco lepiej pokazana ta tarcza. Fakt, chyba jest to ujęcie boczne
Pozdrawiam!
Vlasta
Znalaz³em jeszcze dwie.
Osprey "Byzantine Armies 886-1118"
p³ytka z kosci s³oniowej, X wiek, aktualnie w zbiorach Muzeum Wiktorii i Aberta.
Hmm... faktycznie situla z Akwizgranu to ¶wietne ¼ród³o. Wg moich informacji powsta³a oko³o 1000r., na dolnej kondygnacji widaæ piêknie uzbrojenie ciêzkozbrojnych w tym owalne tarcze. Podziwiam za to ¿e potrafili¶cie znale¼æ j± w internecie, co mi siê mimo wielu prób nie uda³o.
Podobnie jak odnalezienie innych eksponatów na których widnieje owalna tarcza. A znalaz³em j± jeszcze na tzw "Czarze wroc³awskiej" która znajduje siê obecnie w Muzeum Narodowym w Krakowie.
W³o¶cie mam t± ilustracjê przed sob± ( cztery prowincje ) a jej opis brzmi: "Reichenau, ok 1000, BSB Munchen, faksymile w MPPP Gniezno"... mo¿e co¶ Ci to pomo¿e? Podpisane jest: "Prowincje sk³adaj± ho³d cesarzowi"
W Ewangeliarzu faktycznie tarcze s± niejednoznaczne...
Kolejne przedstawienie tarczy owalnych znale¼æ mo¿na na drzwiach gnie¼nieñsich ( XII wiek ) A ¶ci¶le chodzi mi o scenê wykupu zw³ok ¦wiêtego Wojciecha.
Tutaj jest strona ( niewyra¼ne ale lepszego nie znalaz³em ). Widaæ na niej migda³y ale te¿ na "upartego" co¶ pomiêdzy migda³em a tarcz± okr±g³± ( tarcza trzymana przez pierwszego poganina ). Drzwi powsta³y w XII wieku.
Inne wyobra¿enie tarczy owalnej - wyra¼ne i jasne ( tym razem z umbem ) jest w "Sakramentarzu z Fuldy", z oko³o 1000 roku. Ale te¿ nie mam linka...
Ale czy tarcze owalne wystêpowa³y równolegle z migda³ami? To pytanie nurtuje mnie od soboty. W kilku ¼ród³ach widaæ i te i te ( Drzwi Gnie¼nieñskie, Bulla Dawida Igorewicza )... kto¶ zna odpowied¼?
Pax vobiscum
A ja znalaz³em jeszcze jeden przyk³ad tarczy owalnej, zdaje siê ¿e to tkanina z Bayeaux
"The Bayeaux Tapestry has a lone bearded huscarl with an oblong shield slung on his back. Although the tapestry is too late for the Viking Age, in this case poor embroidery is less likely since this the only oblong shield alongside dozens of kite shaped shields."
¬ród³o --
http://www.jomsb.org/Dirk/armor/shields/shields.htm
Pozdrawiam
Co to moze byc za znak na tarczy - to takie jakby sloneczko - mozliwe ze to wzmocnienia?
I czym sa te takie 'guzy' okalajace tarcze.. kojarza mi sie z - wlasnie guzami - albo przepleczonym rzemieniem...
http://www.freha.pl/download.php?id=5555&s...eb9e0baaa0ae0d9
CYTAT(AleX)
Co to moze byc za znak na tarczy - to takie jakby sloneczko - mozliwe ze to wzmocnienia?
I czym sa te takie 'guzy' okalajace tarcze.. kojarza mi sie z - wlasnie guzami - albo przepleczonym rzemieniem...
Tarcze robiono sklejaj±c deski w odpowiedni kszta³t. A¿eby sklejenie siê trzyma³o podczas schniêcia, Mnich Teofil zaleca spiêcie desek metalowymi klamrami.
Zachowa³o siê mnóstwo okuc tarcz tego rodzaju, trzymaj±cych drewno w kupie i zarazem chroniacych przed przecieciem., zachowaly sie równez okucia brzegu tarczy i ca³e tarcze wykonane w ten sposób. Czasem brzegi tarcz oklejano rzemieniem zamiast metalu - wtedy rzemieni przybijano cienkimi gwo¼dziami o wielkich ³bach, które tworzy³y taki wzorek
czad :)
masz moze jakies zdjecia pod reka etc?
Mogliby¶cie pomóc mi? Chcia³bym wiedzieæ jakie uchwyty mo¿na zastosowaæ w takiej tarczy, nie wliczaj±c oczywi¶cie umba z imaczem.
mozesz zastosowac np podobne mocowanie jak w tarczach migda³owatych tutaj na rycinie widac dokladnie mocowanie w postaci krzyzaka z paskow skory tuz ponad centralna czescia tarczy ponizej powinien byc poprzeczny pasek usztywniajacy tarcze na przedramieniu ........... z reszta jak sie komus chce to zapraszam na pogaduchy na otwarciu grodu 1 maja we wroc³awiu
ale o tym w kalendarium
Czy tarcze owalne by³y wyginane tak jak migda³y, czy by³y proste??
Wybaczcie od¶wie¿anie tematu, ale nurtuje mnie jedno pytanie: czym kierowaæ siê dobieraj±c wielko¶æ tarczy owalnej?
Czêsto wielko¶æ tarczy okr±g³ej dobiera siê w ten sposób, by tarcza z umbem, trzymana za imacz,chroni³a za ³okieæ, a jak jest w przypadku owalnych?
Czy tarcze okr±g³e, pozbawione umba, z mocowaniem podobnym do tego, które zaprezentowa³ Dir mia³y racjê bytu u S³owian zachodnich (z terenów Wielkopolski) w XI wieku?
Proszê o nie rzucanie na mnie gromów, w uzbrojeniu jestem laikiem
We¿ pod uwagê Sabat, ¿e takie tarcze robione by³y dla konnych.
Jaki materia³ na tarczê? sklejka? - raczej nie
Drewno? - jakie, mo¿e deski - jak ³±czyæ - mam arty z sieci dziêki freha ale niewiem czego¶ jak z materia³ami ?
CYTAT
Wybaczcie od¶wie¿anie tematu, ale nurtuje mnie jedno pytanie: czym kierowaæ siê dobieraj±c wielko¶æ tarczy owalnej?
Kierowa³em siê proporcjami tarczy do postaci ludzkiej na przes³anej przez Niemira situli akwizgrañskiej. Tam tarcza jest oko³o wysoko¶ci po³owy cz³owieka, wiêc jak dla mnie oko³o 90cm (dla 180cm wzrostu).
CYTAT
Czy tarcze owalne by³y wyginane tak jak migda³y, czy by³y proste??
Przyj±³em, ¿e wygiête.
CYTAT
Jaki materia³ na tarczê? sklejka? - raczej nie
Zale¿y co siê chce osiagn±æ. Tarcze zazwyczaj s± takimi wynalazkami z kosmosu, ¿e sklejka jest tu najmniejszym problemem.
Z desek by³o byciekawiej, a z tego zdjêcia widaæ, ¿e mo¿na (jeden z wytwórców tarcz):
CYTAT
Drewno? - jakie, mo¿e deski - jak ³±czyæ - mam arty z sieci dziêki freha ale niewiem czego¶ jak z materia³ami ?
hmmm.
Witam
Nie¼le ta tarcza wygl±da Wotawa. Zastanawiam siê tylko nad drewnem. Wygl±da mi na iglaste, czyli ³atwo rozszczepiaj±ce siê wzd³u¿.
Niezale¿nie od powy¿szego - co s±dzisz o wykonaniu tarczy z jednego kawa³ka drewna wykorzystuj±c naturaln± krzywiznê obwodu pnia. My¶lê tutaj o topoli której zewnêtrzn a warstwa jest du¿o twardsza od rdzenia. Szczególnie u bardzo starych drzew.
Pozdrowienia
Naprawde, swietny pomysl!
Ze tez nikt dotad na to nie wpadl.. ciekawe, bardzo ciekawe jak to wyjdzie.. do roboty Vislavie
No nie uniknê robienia reklamy, tarczê robi³ Lir. :-), wzia³em j± ze strony, sam mam sklejkow±.
Oto opis:
"Jak narazie wiadomo, ¿e deski nie pêkaj± w miejscach sklejonych oraz ¿e p³ótno znacznie poprawia wytrzyma³o¶æ tarczy. Pomimo usilnych starañ testerów i pêkniêcia tarcza spe³nia³a swoje funkcje ca³kiem nie¼le, po solidnym treningu nale¿a³oby wpu¶ciæ klej w szczeliny i zaszpachtlowaæ. Drewno u¿yte do testów to ¶wierk wiêc wiadomo, ¿e cudów nie mo¿na siê by³o spodziewaæ. Aktualnie dalej szukam drzewa z jakiego najlepiej zrobiæ kolejne testy. Aha i nie przejmowaæ siê, ¿e u¿yto jeszcze zszywek do mocowania p³ótna - po prostu to mia³ byæ test wytrzyma³o¶ciowy
Wnioski: tarcze z desek spokojnie da siê zrobiæ ale nie oczekujmy wytrzyma³o¶ci sklejki
"
Deski s± o tyle bardziej stosowne na wczesne, ¿e mamy znaleziska tarcz z desek. Ale "monolit" jest bardzo ciekawy jako idea i fajnie go bêdzie sprawdziæ. Ciekawe kiedy przyjdzie czas na deski darte, bo te pi³owanae zawsze bed± s³absze...
Witam
CYTAT(Wotawa)
[...]Wnioski: tarcze z desek spokojnie da siê zrobiæ ale nie oczekujmy wytrzyma³o¶ci sklejki[...]
Próbujemy rekonstruowaæ co¶ co umownie nazwa³bym "tarcz± turniejow±" niekoniecznie maj±c± odniesienie do przesz³o¶ci. Oczekujemy trwa³o¶ci na wiele walk na dodatek traktuj±c tarczê broni± której ostrza bardziej zbli¿one s± do siekiery drwala (kiepsko naostrzonej) ni¿ do wzorców historycznych. Powody s± zrozumia³e i nie ma potrzeby ich dyskutowaæ.
Wystarczy dokonaæ próby dobrze naostrzonym toporkiem ciesielskim aby zobaczyæ ró¿nicê. Ostrze wchodzi do¶æ g³êboko nie powoduj±c rozszczepiania i klinuje siê skutecznie. Trzeba do¶æ du¿ej si³y aby go "wyrwaæ".
Zreszt± w realnej walce jest to zaleta - pozwala skutecznie zablokowaæ broñ przeciwnika, zwiêkszaj±c szansê na zadanie skutecznego ciosu.
Id±c dalej mo¿na za³o¿yæ istnienie tarcz "bojowych" i "paradnych" b±d¼ po¶rednich. Jak przypuszczam znaleziska mog± dotyczyæ g³ównie tych ostatnich. Du¿a ilo¶æ materia³ów dekoracyjnych w efekcie konserwuj±cych drewno i lepsze traktowanie zwiêksza³y szanse na przetrwanie du¿ych fragmentów.
pozdrowienia
CYTAT
Wystarczy dokonaæ próby dobrze naostrzonym toporkiem ciesielskim aby zobaczyæ ró¿nicê. Ostrze wchodzi do¶æ g³êboko nie powoduj±c rozszczepiania i klinuje siê skutecznie. Trzeba do¶æ du¿ej si³y aby go "wyrwaæ".
Zreszt± w realnej walce jest to zaleta - pozwala skutecznie zablokowaæ broñ przeciwnika, zwiêkszaj±c szansê na zadanie skutecznego ciosu.
Niby tak ale jakby na to nie spojrzeæ w bitwie, topór w tarczy nie u³atwia ¿ycia. Je¶li nie móg³ go wyj±æ atakuj±cy to tym bardziej nie wyjmie go tarczownik, a dalsza walka z dodatkowym kilogramem na tarczy nie nale¿y do najweselszych perspektyw.
Witam jeszcze raz.
Z pewno¶ci± masz racjê. Takie obci±¿aj±ce zadanie mia³a m.innymi stossunkowo ciê¿ka francesca. Zreszt± pisz±c o toporku ciesielskim mia³em na my¶li wszelkie inne ostrza np.miecz. Nie mam do¶wiadczenia w walkach, tak wiêc tutaj zdajê siê na opiniê do¶wiadczonych kolegów.
pozdrowienia
Wotawo, czy móg³by¶ tu umie¶ciæ zdjêcie wykonanej przez siebie tarczy owalnej??
A widzisz, tu jest pewien problem, bo wykonastwem to siê zajmuje mistrz Razos³aw, ja tylko opracowa³em wzór.
Na razie maestro skleci³ tylko okrag³e, p³askie. Ale to zdolna bestia, rozkrêci sie porobi co trzeba. Po tej zapowiedzi, mam nadziejê, nakrêci siê jeszcze bardziej. :-D
(
http://dagome_forum.glt.pl/) Pó¼ne ¦redniowiecze - Entente Cordiale -> Uzbrojenie i walka -> Zbrojownia. To takie nasze prywatne, za¶ciankowe rozwa¿ania na w³asne potrzeby.
Zaokr±gli³em nieco bardziej górê tarczy. Ta jest oparta na trzech ko³ach. Ta poprzedmnia, zwana popularnie "italsk±" któr± pos³a³em Jakubowi by³a oparta na dwóch ko³ach i dwóch odcinkach. Ta nowa bardziej mi siê podoba i powinna byc l¿ejsza. Przez zagiêcie bêdzie wygl±da³a nieco równiej ni¿ teraz.
Na dole pomiar wysoko¶ci tarczy w oparciu o situlê akwizgrañsk± przysa³n± przez Niemira.
Chyba to bed± nasze "narodowe" tarcze. :-D
Wlasnie jestem w trakcie oczekiwania na zamowione tarcze owalne giete, wlasnie u Lira. Formatki powinny byc gotowe do 3 tygodni. Kiedy beda gotowe i odebrane, postaram sie umiescic tutaj fotki. Musze przyznac, ze sam nie wiem jak dokladnie beda wygladaly. Postanowilem sie wycwanic i wyslalem Lirowi zalaczniki w postaci prezentowanych tutaj wczesniej przykladow tarcz owalnych z rzezb itp, dodatkowo podajac jedynie wymiary. Musze przyznac, ze obliczenia moje byly troche wieksze niz Wotawy, obliczylem wysokosc takiej tarczy dla osoby o wzroscie 185 na 105-110cm, szerokosc po gieciu na 55cm. Ale wlasnie jestem po probie z atrapa takiej tarczy, okazalo sie, ze wielkosc taka jest niepraktyczna i niewygodna dla uzytkownika (przynajmniej dla mnie). Musialem zredukowac troche obliczenia i zblizylem sie do parametrow Wotawy - 95cm wysokosci dla 185cm woja. Zobaczymy jak to wyjdzie, musze przyznac, ze jest to pewna forma eksperymentu, nigdy sie nie spotkalem z owalna.
CYTAT
Musze przyznac, ze obliczenia moje byly troche wieksze niz Wotawy, obliczylem wysokosc takiej tarczy dla osoby o wzroscie 185 na 105-110cm
Mia³em tak± owaln±:
od Sa³udy. Imacze by³y wed³ug schematu z czternastowiecznych fresków z pó³nocnej italii. Czyli "rêka w dó³". D³ugosæ 100, by³o OK, ale jak wiadomo specjalnie duzo to ja siê nie wyzywam w walkach. :-)
Przedstawienie w za³±czniku.
Dobra, nareszcie mam dostêp do cyfrówki. Oto wygiêta tarcza owalna, zrobiona dok³adnie wg wytycznych Wotawy. Póki co tylko surowa sklejka. Osoba na zdjêciach ma oko³o 180cm wzrostu, czyli dok³adnie tyle na ile tarcza by³a planowana.
Za³±czy³em zdjêcie tarczy pod koniec zesz³ego sezonu. Na zdjêciu zosta³ udostêpniona chêtnym pragn±cym przetestowaæ wieeeeelki cep. O dziwo wysz³a z przygody bez wiêksego uszczerbku
Czy kto¶ wie z jakiego wieku jest jajowata/elipsowata tarcza i jak j± pomalowaæ bo nie mam pojêcia (chodzi mi o szm rysunek). Wiem ¿e takie tarcze istnia³y.
Skoro specjali¶ci siê wypowiedzieli, to ja teraz dodam co¶ od siebie
Oto kilka przyk³adów tarcz owalnych:
¦w. Demetriusz z ko¶cio³a w Tessalonikach
http://img217.imageshack.us/my.php?image=11ez3.jpg
Mozaika z Ravenny VI w. (ci panowie na bia³o obok Justka to stra¿ pa³acowa)
http://www.mrfs.net/trips/2004/Italy/Raven...c_justinian.jpg
Nie chcia³o mi siê szukaæ zdjêæ tej powszechnie znanej skrzyneczki, wiêc za³±czam strone z Osreja, tam te¿ ona jest podpisana
http://img523.imageshack.us/my.php?image=m89362ua.jpg
a to z kolei moja rekonstrukcja (trzeba poprawiæ przebarwienia na Px, materia³ to drewno, skóra i 3 warstwy lnu, wszystkie materia³y naturalne- ³±cznie z klejami i farbami)
http://img154.imageshack.us/my.php?image=1...=10005500xh.jpg
To tylko krople w morzu tego typu tarcz... S± one na co drugim przedstawieniu bizantyñskim, ale wzory w miare sie powtarzaj±. Zdecyduj siê co chcesz odtwarzaæ to wtedy siê dowiesz jak tego typu tarcze z danego regionu wygl±da³y. Te przyk³ady to XI wiek (Justynian VI w. ale da³em go, bo to bardzo znana mozaika).
A je¶li skopiujesz wzór mojej tarczy bêde Ciê musia³ zabiæ
Pozdr.
CYTAT
chodzi mi o szm rysunek
Przepraszam, ale o co w tym chodzi?
chodzi o sam obraz (czy jak to sie nazywa) na tarczy. Np.Smok itp.
wracaj±c to PX to przeciez w 312 r. Konstantyn pozniej zwany Wielkim przed bitwa pod Mo¶cie Mulwijskim (tybr) kaza³ na traczach namalowac w³asnie taki symbol
Zapewne wynika³o to z tego, ¿e by³ chrze¶cijaninem... Albo poprostu mia³ kaprys
Jak ju¿ pisa³em znak Pana jest wszêdzie (pewnie wynika to z tego, ¿e to by³o imperium chrze¶cijañskie) i owalnych tarcz jest pe³no w Bizancjum. Ale to moje klimaty, nie wiem jak w innych regionach.
Te¿ chce by¶ g³upim g³upkiem!!!
Sława
Sam mam zamiar zrobić tarczę owalną i mam parę pytań.
Wcześniej Wotawa napisał że przyjmuje że tarcze owalne były wygięte. I tu mam pierwsze pytanie, wiem że bizantyjskie tarcze były wyginane ale po przedstawieniach bliższym nam ciężko powiedzieć czy tarcza jest wygięta czy nie(jak w załączniku), więc czy tarcza niewygięta była by poprawna ?
Drugie pytanie
Jakie mocowanie lepiej się sprawdzi do walki tarcza i włÃ³cznia kiedy tarczą nie muszę dużo machać i ma się opierać o moją nogę i nie obciążać za bardzo ręki ?
Z góry dziękuję za odpowiedz
Ps. Niestety nie jestem pewny skąd pochodzą załączony prze zemnie obrazki, Ale wydaje mi się że to coś wielkomorawskiego.
Ps 2. Przepraszam za dziwny sposób pisania zdań.
witam!
mam pytanie:planujê budowê tarczy owalnej(z tym ¿e moja bêdzie tej samej szeroko¶ci na dole co u góry) i nie wiem jak zamocowaæ do niej skórzane paski.
je¶li u¿yjê nitów to raczej nie zapewni± one zbyt du¿ej powierzchni do utrzymania skóry, trzeba by u¿yæ podk³adek, wiêc czy pozostaj± tylko zaginane gwo¼dzie ?
Nie, pozostaj± nity z podk³adkami. Gwo¿dzie i to zaginane to nie ta bajka - to nie Mordor.
Krzysiek, gwo¼dzie s± ok...ale takie kute, z du¿ymi ³ebkami
CYTAT(Indar @ 22:03 18.03.2009)
Nie, pozostaj± nity z podk³adkami. Gwo¿dzie i to zaginane to nie ta bajka - to nie Mordor.
a czy ja wspomnia³em o wspó³czesnych gwo¼dziach?
czyta³em chyba na Freha ¿e nawet umbo mo¿e byæ przybite gwo¼dziami.
chodzi³o mi bardziej w³a¶nie o to czy podk³adki( rêcznie zrobione z blachy) nie bêd± mrokiem, bo na podk³adki pod zakutym nitem s³ysza³em ju¿ narzekania.
pozdrawiam
wydaje mi sie, ¿e obicie takiej tarczy skór± chocby 4mm najlepsze bedzie poprzez zaplecenie rzemienia. Ja tak± technike u¿ylem w swojej tarczy i skóra solidnie sie trzyma.
je¿eli sie zdecydujesz na t± technike to proponuje poszukac na forum, ewentualnie napisz tutaj lub z czego moderatorzy bed± sie cieszyc wal na priv.
Wiem, ¿e odgrzewam stare kotlety
ale nurtuje mnie jedno pytanie. Wszystkie rekonstrukcje tarcz owalnych które s± w tym temacie nie maj± ¿adnych okuæ, umb ani tym podobnych rzeczy. A ja znalaz³em w ksi±¿ce z Ospreya dotycz±cej ¶redniowiecznej armii na terenach Polski ilustracj± wczesnego wojownika z owaln± tarcz± z umbem i okuciami w formie jaki¶ zawijasów po obu stronach tego¿ umba. Tylko oczywi¶cie jak to w przypadku dzie³ z tego wydawnictwa oprócz datowania nie ma ¿adnej informacji na podstawie czego ten rysunek zosta³ wykonany. I tu prosi³bym o pomoc. Czy ma kto¶ jakie¶ informacje w³a¶nie na temat okuæ tego typu tarcz?
Z góry dziêkujê za jakiekolwiek informacje.
Owaln± tarczê z umbem widaæ na situli akwizgrañskiej (za³±cznik w jednym z pierwszych postów tematu).
Natomiast w Polsce, z tego co wiem, nie znaleziono ¿adnych elementów tarcz wczesno¶redniowiecznych.
...a na pewno ¿adnych okuæ. Jest kilka rzeczy podejrzewanych o bycie nitami albo skoblami trzymaj±cymi uchwyty ale generalnie rzeczywi¶cie nic pewnego.
Ten zeszyt Ospreja generalnie jest podpadzioch.
A odgrzewanie zmro¿onego bigosu nie jest tu niczem z³ym.
Â
CYTAT(Boran @ 22:13 26.12.2009)
Natomiast w Polsce, z tego co wiem, nie znaleziono ¿adnych elementów tarcz wczesno¶redniowiecznych.
Jest znalezione w Polsce umbo Ba³tów-Jaæwiêgów ze Szwajcarii ko³o Suwa³k (ok. VI - VII w).
Â
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
O. Dziêki za informacjê.
Tym niemniej, nie s± to ani tereny ówczesnej Polski, ani nawet szerzej rozumianej S³owiañszczyzny. Równie¿ okres nieco wcze¶niejszy ni¿ wiêkszo¶æ ludzi tutaj interesuje (wiem, ¿e to wczesne ¶redniowiecze i to wczesne ¶redniowiecze - ale mimo wszystko parê setek lat ró¿nicy).
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.