Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Os³ony koñczyn - XIIIw. (zbrojnikowe i p³ytowe)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Borg
Bez krzyku smile.gif.
Na jakiekolwiek os³ony cia³a mogli sobie pozwoliæ tylko mo¿ni. Na os³ony p³ytowe tylko w±sko rozumiana elita. Skórzane os³ony znane s± z terenów za Alpami. Wygl±da, ¿e kolejny w³oski endemit. Te, które pamiêtam to schy³ek XIII wieku i s± bardzo p³ytkie, nie zas³aniaj± ca³ej ³ydki. Ikonografia w ospreyu o W³ochach z tego okresu by³a jak pamiêtam.
Frater Cezar
Salve

Generalnie widzia³em zdjêcia, na których Dentysta mia³ nagolenniki skórzane zas³aniaj±ce ca³e ³ydki, spinane trokami z ty³u... mo¿e niech on siê wypowie? smile.gif

Ale generalnie, je¶li zza Alp, to dla rycerzy z Hiszpanii powinny byæ ok?
Borg
W momencie gdy tworzysz sobie warszawski oddzia³ Calatravy to chyba nie masz z tym problemu icon_wink.gif
A powa¿nie, nie znam na tyle materia³u hiszpañskiego, by Ci odpowiedzieæ. W³osi nosili wiele elementów nie wystêpuj±cych poza Alpami, jak choæby miecze z "paluchem"- niewielk± obrêcz± do prze³o¿enia palca wskazuj±cego. St±d ³±czenie elementów w³oskich z "europejskimi" jest b³êdem. Nie znam innych skórzanych elementów ochronnych z tych czasów z poza W³och. Mo¿e s±.

Btw
Z ciekawo¶ci, czy nosicie te krzy¿e na XIII wiek?
Borg
Witam
Sk±d dok³adnie pochodzi to przedstawienie?
Ugni napisa³, ¿e II po³ XIII, w literaturze pojawia siê ¿e to forma pojawiaj±ca siê oko³o 1290 i chcia³bym to jako¶ doprecyzowaæ smile.gif
Brat Micha³
Uszanowanie
Czy orientuje sie kto¶ z kiedy pochodzi p³yta nagrobna Boles³awa Wstydliwego? niestety nie znalaz³em tak na szybko zdjecia orygina³u tylko fotke kopii tak dla orientacji o co chodzi :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...e/101Cracow.JPG

Id±c za wikipedi± : "Kazimierz Stronczyñski[12] wykaza³ nieautentyczno¶æ tego kamienia grobowego, jednak fakt z³o¿enia cia³a ksiêcia Boles³awa w tym ko¶ciele nie budzi ¿adnych zastrze¿eñ" nie podano jednak kiedy ten kamieñ wstawiono.
Pytam bo fajn± tam widaæ os³one nóg, pytanie tylko kto j± wymysli³ ;p
Indar
Z pewno¶ci± nie kto¶ z XIII wieku.
Na pierwszy rzut oka p³yta wygl±da jakby kto¶ wykona³ j± w ostatnim stuleciu - wysoka dba³o¶æ o szczegó³y i ogólnie wygl±da zbyt wspó³cze¶nie.
Nie bra³bym tego pod uwagê w ¿adnym stopniu.
£azarz
Salve Fratres!

Przegl±daj±c informacjê na temat Gryfa natkn±³em siê na zdjêcie rycerza walcz±cego z tym mitycznym stworem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...Iu_esquerra.jpg . P³askorze¼ba pochodzi z Portalu de San Ivo z Katedry Santa Eulalia de Barcelona. Portal jest najstarszym w tej katedrze i przez piêæset lat by³ g³ównym wej¶ciem do katedry ... Zrobiony zosta³ z marmuru i kamienia, z góry Montjuic, jest jednym z pierwszych próbach stwierdziæ arch. kataloñskiego gotyku 1298 roku.
Portal http://upload.wikimedia.o...nt_Iu_-_001.jpg

Dobra a teraz zwróæcie uwagê na os³ony nóg (i przy okazji r±k choc to nie ten temat)

Owszem istnieje zawsze mo¿liwo¶æ, ¿e samo wej¶cie by³o zbudowane w XIII wieku natomiast zdobienia powsta³y du¿o pó¼niej. Je¿eli kto¶ wie co¶ na ten temat to czekam na info.

Pozdrawiam Grzegorz
Borg
Ta rze¼ba pochodzi z okresu po 1329 roku.
£azarz
Salve Fratres!

Dziêki Borg, choæ mia³em ca³y czas nadzieje, ¿e rze¼by maj± to samo datowanie co portal.

Pozdrawiam Grzegorz
Reset
Moje pytanie dotyczy Rycerza z Zakonu Templariuszy po³owy 13 wieku - czy móg³ u¿ywaæ wtedy os³on barków w kszta³cie misek mocowanych na kolczugê ?
Nie mogê niæ znale¼æ na ten temat a chcia³bym zabezpieczyæ barki gdyby przypadkiem ponios³a mnie fantazja ;)
Indar
Nieeee, nie na barki... Raczej nie spotka³em siê z czym¶ takim, a je¶li ju¿ to koniec XIII, prze³om XIII/XIV. Zawsze mo¿esz waln±æ co¶ co nazywaj± "Aliettes", ale to te¿ raczej 2 po³owa XIII.
I.
Borg
W za³±czniku, ³adny moim zdaniem, ruski rysunek.
He³m znany, tarcza ok, miecz te¿ na bazie orygina³u, karwasze mo¿e za wcze¶nie ale ok, enkolpion super...
Ale do tych super oddanych szczegó³ów dochodz± dziwne os³ony nóg. Czy maj± one jakie¶ potwierdzenie? Znam podobne z XIV wieku. Nie z XIII.
Kto¶ poratuje?
Lukasz XIII
Witam serdecznie,

Grób rycerza francuskiego z³o¿onego w La Clarté Dieu w po³owie XIII wieku. Umar³ w roku 1248 wiêc p³yta nagrobna pewnie jest troche pó¼niejsza ;). Jednak datuje siê to na po³owe XIII wieku. I o ile g³owica miecza jest bardziej w stylu wikiñskim, wcze¶niejszym deczko (mo¿e jakies odniesienie siê do tradycji rodu czy co¶) to na nogach przynajmnej teraz moje zmêczone oczy dostrzegaj± piêkne p³ytowe nagolenniki. Jednak co 100 oczu to nie dwoje, wiêc ;) do wgl±du, czy wg was te¿ to nagolenniki, czy mo¿e po prostu we³niane nogawiczki xD

Pozdrawiam

£ukasz XIII

Edycja - poprawi³em nazewnictwo. Indar
Indar
Jak bardzo siê chce to mo¿na i inne rzeczy tam ujrzeæ. O ile przy kostkach widaæ co¶ co mog³oby wygl±daæ jak pocz±tek (ew. koniec) nagolenników, za to pod kolanami nie widaæ nic - ci±gnie siê wy¿ej. Moim zdaniem to nie nagolennice.
Ten miecz mi tam nie pasuje, wygl±da jak pó¿niejsza p³yta robiona w/g wyobra¿enia.
K.
Marek Hilgendorf
Mnie osobi¶cie wygl±da to po prostu na niedoróbkê kamieniarza. Nogi zwykle s± "oplecione" kolczug±, ale w ty wypadku po prostu s± g³adkie. Mo¿e inwestorowi zabrak³o kasy na dokoñczenia itd. Co do g³owicy miecza takie kwiatki spotyka siê te¿ w Maciejce
http://picasaweb.google.pl/marek.hilgendor...037271956236322

Ewentualnie w pó¼niejszych nawet pieczêciach

http://picasaweb.google.pl/marek.hilgendor...037332650546530

To powy¿ej to Jan Balliol

Lukasz XIII
Witam serdecznie,

Przepraszam Ciê K. za te b³êdy, ale by³em ju¿ nieprzytomny kiedy pisa³em wiadomo¶c, dziêkuje, ¿e po¶wiêciliscie mi chwilkê Ty z Amorem.

W³a¶nie to co mnie przekonywa³o do tego ¿eby wierzyc w to, ¿e s± to nagolenniki to w³a¶nie ich wyprofilowane zakoñczenia przy kostkach rycerza, bo nawet je¶li mia³by z tego powstac (niedokoñczone) nogawice kolcze, to chyba inaczej by to wygl±da³o. No ale to tylko moje gdybania smile.gif.

Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam.

£ukasz

Szczêsliwego Nowego Roku ;)
Marek Hilgendorf
Nie ma to jak zacz±æ aktywno¶ci w Nowym Roku od pisania na Freha, jestem beznadziejny....

Ad rem... dlatego w³asnie nie mo¿emy u¿yæ tego nagrobka jako ¼ród³a do rekonstrukcji, bo pos³uguj±c siê metodologi± ¶wietnej pamiêci Jerzego Topolskiego (¶wietniej to nie przejêzyczenie), "kwestionariusz pytañ" jaki mo¿emy zadaæ temu nagrobkowi nie obejmuje niestety konstrukcji nagolennic.
Gdybaj±c, mo¿na za³o¿yæ, ze co¶ tam mia³o powstaæ, ale nie powsta³o, lub z niewyja¶nionych powodów i w tajemniczych okoliczno¶ciach zosta³o zniszczone, zatarte.

Mo¿na by w sumie podsumowaæ ca³y ten temat konkluzj±, i¿ p³ytowe os³ony koñczyn jak najbardziej pojawiaj± siê ju¿ w drugiej po³owie XIII wieku, jednak ich odsetek w tamtych czasach by³ zdecydowanie ni¿szy ni¿ mo¿na obserwowaæ na naszych imprezach na ³ydkach wszelkiej ma¶ci fajterów. Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e nie licz±c "Goliatów" naszaj± je niemal bez wyj±tku konni.

To troszkê jak ustalanie minimalnej wagi miecza na jednym z turniejów na podstawie jednego z najciê¿szych zachowanych egzemplarzy, który w swej formie i masie jest zupe³nie niereprezentatywny dla dziesi±tek innych mieczy z tego okresu.
Os³ony tego typu powinni¶my traktowaæ jako rzecz wyj±tkow±, a nie jako regu³ê, zw³aszcza na imprezach XIII wiecznych, gdzie ogólnie przywi±zuje siê du¿o wiêksz± ni¿ ¶rednia krajowa wagê do historyczno¶ci...

cioskaczki
Na nagrobkach ³adnie widaæ jakie by³y os³ony nóg i jak sie zmienia³y

http://www.themcs.org/armour/14th%20century%20armour.htm

nie ma co cudowaæ, jest co odtwarzaæ.
Tomal
A ja tu mam fajn± zagwozdkê bigsmile2.gif otó¿ dokopa³em siê do takiej oto rycinki, wed³ug opisu jest to karta z psa³terza z Wurzburga z 1240 roku, i na kolanach ewidentnie widaæ os³ony w kszta³cie owalu, mo¿e byæ to metal ale równie¿ i skóra, trudno zadecydowaæ bo kolor tej os³ony nie ro¿ni siê od koloru nogawic, ale mo¿e byæ to po prostu b³±d maluj±cego albo zwyk³y skrót my¶lowy.
Igor z Bêdzina
cioskaczki
Zanim zacznie siê odtwarzaæ z tych nagrobków warto zapoznaæ siê z nimi dok³adniej ni¿ tylko na jednym zdjêciu, czasami mo¿na znale¼æ dziwne rzeczy. Raczej bym ostro¿nie podchodzi³ do odtwórstwa angielskich nagrobków, chyba ¿e kto¶ odtwarza Anglika.
Na pocz±tek obejrzyj to:
http://picasaweb.google.com/igorzeler/Tomb...reyLittleburry#

Tomal
tzw kapsle naszyte na pikowañcu a na spód za³o¿one nogawice kolcze.
Igor z Bêdzina
CYTAT(Lukasz XIII @ 05:59 31.12.2009) *
Witam serdecznie,

Grób rycerza francuskiego z³o¿onego w La Clarté Dieu w po³owie XIII wieku. Umar³ w roku 1248 wiêc p³yta nagrobna pewnie jest troche pó¼niejsza ;). Jednak datuje siê to na po³owe XIII wieku. I o ile g³owica miecza jest bardziej w stylu wikiñskim, wcze¶niejszym deczko (mo¿e jakies odniesienie siê do tradycji rodu czy co¶) to na nogach przynajmnej teraz moje zmêczone oczy dostrzegaj± piêkne p³ytowe nagolenniki. Jednak co 100 oczu to nie dwoje, wiêc ;) do wgl±du, czy wg was te¿ to nagolenniki, czy mo¿e po prostu we³niane nogawiczki xD

Pozdrawiam

£ukasz XIII

Edycja - poprawi³em nazewnictwo. Indar

Obserwuj±c twarz tego nagrobka wydatow³abym go na koñcówkê XV wieku. Dlatego popieram hipotezê, ¿e to mo¿e byæ pó¼niejsza stylizacja albo zast±pienie uszkodzonego nagrobka nowsz± "poprawion±" wersj±.
Adrian £uczak
Dok³adam cegie³kê do tematu:
Datowanie: 1240r.
"Knight"

Miejsce: Wells Cathedral

Normalnie mia³bym w±tpliwo¶ci co do tych piszczeli p³ytowych, ale reszta nagrobków z tej Katedry (to samo datowanie) ma bardzo dok³adnie wyrze¼bione kó³ka kolcze czy pikowañce np.

No i oczywiscie, jak to powiedzia³ Death-Wish - ostro¿nie trzeba postêpowac z nagrobkami Angielskimi... ale t± resztê zostawiam do oceny Profesorom z Frehy szczerba.gif
Pozdrawiam!
Marek Hilgendorf
Mo¿e nie profesor, a mgr spyta- czy chodzi Ci Adrianie o rzekome p³ytowe poleyn's u postaci z pierwszego zdjêcia?
Bo ja tam widzê jedynie wytart±, b±d¼ niedokoñczon± rze¼bê. Zwróæ uwagê na to, ¿e postaæ ta na ca³ym ciele nie ma niczego, co przypomina kolczugê- zatem Twoja ostro¿no¶æ jest jak najbardziej s³uszna.
Co siê za¶ tyczy rzekomego zarysu p³ytowego elementu na ³ydkach, to proszê zwróciæ uwagê na fragmenty t³a innego koloru miêdzy nogami przedstawionej postaci i sprawa wyda siê byæ du¿o mniej tajemnicz±.
Przez 700 lat ta rze¼ba by³a smagana wiatrem i przez 150 gazami cieplarnianymi i tu bym raczej szuka³ powodu dla którego ten rycerz ma ³adnie wydepilowane nó¿ki, hehehehe
Adrian £uczak
Tak, najprawdopodobniej o to mi chodzi³o. Mo¿e kiedy¶ pojadê do tej katedry i przyjrzê siê bli¿ej tej postaci smile.gif
Dziêkujê za odpowied¼ i pozdrawiam!

PS. Wszystkiego najlepszego Marku bigsmile2.gif
Micha³ Gryf
Mo¿e mi kto¶ wyja¶niæ co to jest to co oznaczy³em na niebiesko? Wygl±da na karwasz, b±d¼ rêkawica, ale czym jest nie wiem.
Bartosz
CYTAT(Micha³ Gryf @ 17:17 25.06.2010) *
Mo¿e mi kto¶ wyja¶niæ co to jest to co oznaczy³em na niebiesko? Wygl±da na karwasz, b±d¼ rêkawica, ale czym jest nie wiem.

Najzwyklejsza rêkawiczka pokryta plecionk± kolcz±. Co w niej dziwnego?
pozdro
pagusek
Tez wydaje mi siê, ze jest rêkawica kolcza.

CYTAT(Bart @ 16:11 01.09.2004) *
i np.: stalowa szyna id±ca od nakolannika w dó³.
Bartek

Mo¿esz powiedziec co¶ wiêcej o tym metalowym piszczelu ? Albo masz jakies zdjêcia ? Widzialem co¶ takiego na pos±gu Winricha von Kniprode w Malborku. Zalaczam link do tego zdjecia...

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0810/winrich_...niprode2d29.jpg
wiadrowod
mma pytanie
Czy przedstawiciel odtwórstwa historycznego który "stara" siê odtworzyæ ubiór i uzbrojenie osoby z rusi kijowskiej XII - XIII w mo¿e u¿ywaæ RÊKAWIC KLEPSYDROWYCH ? jak dla mnie to lekka przesada ale nie wiem co wy mi o tym powiecie
Pozdrawiam.
Borg
lekko ponad 100 lat przesady
wiadrowod
takie by³o i moje zdanie ale osoba X upar³a siê ¿e gdzie¶ tam wyszpera³a informacje ze na rusi wynalaz³a co¶ ze klepsydry mo¿e stosobaæ ... ja o tom doskonale wiem ¿e tu jest 100 lat po¶lizgu, ale ja równie¿ nie jestem nie omylny i mog³o co¶ umkn±æ mej uwadze dunno.gif
brat grucha:)
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy istnieje COKOLWIEK co mo¿na za³o¿yæ jako os³onê ³okci, oczywi¶cie na kolczugê? Chodzi mi o lata 1200-1250. Jedyne z czym siê spotka³em to opinia, ¿e nie ma nic takiego. Mo¿e kto¶ ma jakie¶ ciekawe ¼ród³a. Interesuje mnie region ¶l±ska z tych lat, ewentualnie s±siedzi.
Marek Hilgendorf
Niestety... nic nie mam na tereny dzisiejszej Polski z tego okresu. Podaj proszê maila, to pode¶lê Ci jedyn± pewn± rzecz, któr± znalaz³em, ale to z Anglii i z pó¼niejszego okresu
tomekjarl
Czyli podsumowuj±c na koniec XIII wieku mogê za³o¿y

Skórzane nagolennice / ze stalowymi niepewnie

na rêce tylko kolczuga

na ³okieæ ma³a miseczka stalowa

na kolano to miseczka stalowa/ nakolanniki te zaraz na pocz±tku tematu

a na ³okcie te tarczki drewniane/ stalowe miski ju¿ niepewnie

no i jaki¶ wczesne p³aty

Bardzo proszê o poprawê tego co ¼le zrozumia³em, pomo¿e to ludziom chc±cym jak ja opancerzyæ koñczyny na maksa i zmie¶ciæ siê w XIII wieku.

Viator
CYTAT
a na ³okcie te tarczki drewniane
Na barki ("na ramiona") a nie na ³okcie, mówisz chyba o ailettes?
Marek Hilgendorf
Ja bym dodatkowo odpu¶ci³ skórzane nagolennice- na koniec XIII ju¿ bardziej da siê obroniæ stalowe, oczywi¶cie zak³adane na nogawice kolcze.
Je¶li kogo¶ nie staæ na nogawice kolcze, albo nie chce nosiæ, bo nie i chu...., to zawsze mo¿e za³o¿yæ d³ugie pikowane, a na to dodatkowe krótkie, mog± byæ z kapslem na kolano.
Tomal
Tak dla od¶wie¿enia tematu.

William II Longespee 1250r.
Witam chcia³bym poprosiæ o Wasz± opiniê. Jaki¶ czas temu zg³osi³ siê do mnie pewien go¶æ, który chcia³ zamówiæ nakolanniki na 1 po³owê XIIIw, teren Niemiec. Wys³a³ mi nastêpuj±ce 2 obrazki:

(datowany na 1230)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

(datowany na 1250)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Stwierdzi³, ¿e na 1 obrazku widzi materia³ow± opaskê na kolana... Doszed³ do wniosku, ¿e to musi byæ pikowaniec. Na 2 obrazku stwierdzi³, ¿e jednoznacznie nie widaæ ¿e to na 100% s± nogawice pikowane z kapslem. Wywnioskowa³, ¿e na pikowanej opasce na kolano mo¿na zamocowaæ kapsel i uzyskaæ ciekawy nakolannik.

Po chwili dyskusji postanowi³em wykonaæ takie nakolanniki. Go¶æ jednak siê nieprzyjemnie rozmy³.

Chcia³bym znaæ Wasz± opinie na temat pomys³u owego Pana którego to¿samo¶æ pozostawiê anonimow±.
Chcia³bym znaæ Wasz± opiniê na temat mojego wyrobu. Nie bêdê powielaæ zdjêæ czy opisów, zamieszczam link do targowiska gdzie wystawi³em przedmiot.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27648# (4 post)
Marek Hilgendorf
Co do Villarda (to rzekomo jego autoportret) to zwróæmy uwagê, ¿e nie ma on te¿ narysowanej typowej przeszywanicy pod rêkawem kolczugi. Zatem albo jej nie nosi³, albo nie uzna³ za stosowne jej zaznaczyæ. Je¶li to drugie to mieliby¶my w przypadku "nogawek" do czynienia po prostu z krótkimi pikowanymi nogawiczkami- znamy je te¿ z innych ¼róde³.

A co do psa³terza z Wurzburga, to wizerunek pasuje do reko I po³ XIII jak piê¶æ do nosa, bo to raczej konkretnie po 1250 (spotka³em siê z datowaniem 1280 nawet). No i ja tam widzê klasyczne nogawiczki z kapslem, a nie jakie¶ "paski".
Wykluczyæ stosowania takiego patentu nie mo¿na, ale potwierdziæ te¿ nie bêdzie zbyt ³atwo. Jak dla mnie na razie dobre rozwi±zanie dla "buhurtowca-patenciarza".
Za cenê 80 z³ powinno pój¶æ szybko...
mam podobne zdanie. S±dzê, ¿e trochê nadinterpretacja.

Czym twoim zdaniem s± te "paski" na kolanach na 1 obrazku? Dla mnie s± do¶æ niejasne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.