Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] Turniej Rycerski - Byczyna ->1-3.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
tatsu
Z jednej strony przyznajê racjê rzucaj±cym te przeklête ko¶ci, bo niby odtwarzanie ¶redniowiecza poch³onê³o ich do reszty, ale z drugiej strony nie ¿yjemy w 10 wieku tylko w 21 i - niestety - obowi±zuj± nas inne normy bon tonu i savoire vivre'u ni¿ naszych przodków...
Przy tym jedynym psem, jakiego tam widzia³am i to nie na uczcie by³ przemi³y foxterierek, który fakt, owymi resztkami siê ¿ywi³, ale nie jest to powodem, by nie szanowaæ jedzenia (to nie tylko martwe zwierzê, ale i trud wielu osóB)...
No ale przecie¿ ka¿dy ma jakie¶ normy i wychowanie wyniesione z domu...
Amon
i dlatego byly o tylko kosci i nic wiecej... zdazalo nam sie juz organizowac uczty wiec wiemy co to znaczy...pozatym nie pamietam chyba zadnego turnieju na ktorym nie byloby "wojny na jedzenie" i dobrze jezeli byly to tylko resztki a nie cale kaszanki lub smalec .. tak wiec nasze rzucanie kosci za siebie uwazam za zupelnie nieszkodliwa zabawe a to ze organizatorzy musieli troche wiecej posprzatc no cuz taki urok bycia organizatorem weic jak beidzecie kiedys na naszej imprezie rownie chetnie sie z wami porzucamy a potme to posprzatamy
Slawa
Ofka
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Lepiej pó¿no, ni¿ wcale podziêkowaæ Wam za wspania³± zabawê!
Po pierwsze oczywi¶cie organiztorom, za piêkne powitanie wszystkich bractw i trud, który nie poszed³ na marne, za dwojenie siê i trojenie ¿eby wszystko wypad³o jak nale¿y. I wypad³o (dobrze, ¿e siê nie st³uk³o cool.gif ). Tu specjalne uk³ony dla kuchar-za/zy/ki/rek za wy¶mienity "beegees" i inne jad³o dostepne w systemie open 24h.
Turniej bojowy, turniej ³uczniczy, liczne kramy z ró¿no¶ciami, skore do rozmowy kramarki i kramarze, biegli w swej sztuce rzemie¶lnicy, tañe i swawole (palenie wsi devil.gif ) mnóstwo starych i nowych znajomych, od rana otwarta budka z piwem... - i jak tu siê mo¿na by³o nudziæ?!
Nawet je¶li na uczcie do piwka trudno siê by³o dostaæ (na pocz±tku), nawet je¶li jad³o nie dotar³o na koniec sto³u i trzeba by³o o nie stoczyæ w ciemno¶ciach krwaw± walkê, a uchodz±c z ³upem, dopiero przy ogniu spostrzec, ¿e to nie kurze udko tylko gotowana pietruszka shocked.gif , to kaszy ze skwarkami i grochu z kapust± (palce lizac!! ) starczy³o nawet dla pokonanych w bitwie o miêsiwo. Ukoronowamiem za¶ ca³ego, ¶wietnie przygotowanego turnieju i wybornej uczty by³a wspania³a muzyka The Celtic Folk!! heart.gif heart.gif BARDZO dziêkujemy organizatorom i sponsorom za zaproszenie ich, a zespo³owi za przybycie. Strawa duchowa jest nie niej wa¿na.
PS
Mam nadziejê, ¿e byli¶my grzeczni ( bum.gif devil.gif ) i na przysz³y rok, pod skrzyd³ami Strzeliñskiej Dru¿yny Najemnej Micha³a Archanio³a, zostaniemy zaproszeni tracker.gif.
Podpisano: czteroosobowy oddzia³ zwiadowczy Najemnej Dru¿yny £uczniczej Umbra Sagittae z Krainy Kwitn±cego Ziemniaka, karramba!
Nadzieja_bdn
ja popieram! mamy XXI wiek, a wy ³apami jecie, z drewnianych mis i jeszcze jakie¶ szmaty na siebie wdziali¶cie! saw³ar wiwr! sztuæce s±! mad.gif ;)
impreza by³a przednia smile.gif , mnie siê podoba³o mad.gif
s³awa bogom! ko¶ci pó¼nym icon_wink.gif icon_wink.gif icon_wink.gif
PABLO z Byczyny
zapraszam do obejrzenia kolejnej - ju¿ 12 galerii zdjêc z Byczyny - adres ju¿ pewnie znacie smile.gif
ale dla pewno¶ci podam blinkie.gif www.byczyna.prv.pl blinkie.gif

Galeria 12 zawiera 30 najlepszch fotek z 2 i 3 maja 2005

kolejne zdjêcia w przysz³ym tygodniu bigsmile2.gif ZAPRASZAM
Dziadosz
Nadzieja , my tu odtwarzamy wiek IX jakich widelcow:P ? nawet w XV wieku widelca u¿ywano tylko i wy³±cznie do nabicia porz±dnego kawa³ka miêsa i przeniesienie go do swoich ³ap ,po czym szybkie , mo¿na rzec niczym skrêpowane skonsumowanie go z odpowiednim mlaskiem w ustach widelcami jad³o siê o pare wieków pó¼niej :P, a chc±c odtwarzaæ historie IX-XV w widelcom mówimy stanowcze NIE!!:P
Radziwoj
"Wiem, ze duma nakazuje Ci kontynuowaæ i udowodniæ Ja¶minowi jak bardzo siê nie zna na ko¶ciach.."
1.lol....niewiem o co Ci chodzi....dla mnie jest logiczne ¿e skoro post Ja¶mina by³ do mnie to musze odpowiedzieæ wiec dla mnie twój tekst to by³o co¶ jak zapewnienie sobier zaplecza by tamta osoba nie odpowiedzia³a na twój post poniewa¿ znowu zostanbe oskar¿ona o to ¿e ci±gle odpowiada w tym temacie...
2.je¶li bedziemy robiæ impreze mieszan± to chêtnie zaprosimy i czemu by to mia³a byæ ostatnia impreza/uczta....bywa³em ju¿ na wielu imprezach i na wiêksdzo¶ci z nich by³a po uczcie bitwa na jedzenie-dla wiêkszo¶ci ludzi to jest standard ale rozumiem ze nie wszyscy maj± do¶wiadczenia z wielu imprez wiec mo¿e temu wydaje ci sie to takie niestosowne
"Domy¶lam siê, ¿e teraz zalejesz mnie Twoimi dywagacjami i postami na temat jak to Ewa z Raciborza nie zna siê na dobrej zabawie i jak bardzo czepia sie pomys³owego woja" ten tekst równie¿ co do punktu 1.-przyznam sprytna stara metoda...
3.co do zaproszenia to chêtnie jak mówi³em przyjade po raz kolejny ale nie bede rozpacza³ jak zaproszenia nie otrzymam.Wyobra¿ sobie droga Ewo ¿e wiem kiedy rzucaæ toporkiem a kiedy ko¶æmi a i kocio³kiem z kasz± rzucaæ nie bede bo kasza dobra jest,ale rozumiem ¿e masz rozwiniêt± fantazje.

PS. Szacunek dla Ja¶mina za swojego ostatniewgo posta w tym temacie...S³awa Ci.
KRZYS
Kochani skonczcie z tymi wzajemnymi po³ajankami. Bardzo proszê. Z naszej strony nie ma problemu. Wcze¶ni jak wczesni musz± sobie czasem ko¶ci± rzuciæ. Taka ich wczesna natura. Jednym sie to podoba innym nie. Pó¼ni jak pó¼ni to i og³ady wiecej miec musz± i ko¶cia rzucac im nie wypada. A ¿e sa ró¿niece zdañ? Dobrze, ¿e s±.
A Bielsk± Najemn± mam nadzieje za rok zobaczyæ.
Radoslaw Rudobrody
Dziêkujemy, z przyjemno¶ci± wpadniemy z wielkim hukiem smile.gif
Ewa z Raciborza
Od 2001 r. by³am dok³adnie na 84 turniejach nie tylko w Polsce, ale i w krajach o¶ciennych. I jeszcze nigdy nie widzia³am, by biesiada koñczy³a siê bitw± na jedzenie. No, ale ja i Ja¶min niekoniecznie musimy mieæ do¶wiadczenie w tej kwestii, bo za g³upi jeste¶my i za ma³o wiemy jaki rzut ko¶ci± w twarz bia³og³owej albo woja jest wysoko punktowany, a jaki nie. cool.gif Mo¿e w ramach rozejmu spróbujemy wci±gn±æ "rzut ko¶ci±" do konkurencji turniejowych, zamiast np. turnieju ³uczniczego. Tañsze to, a potem pu¶ci siê tylko psy i posprz±tane. Wówczas np. na Byczynie nie by³oby tyle pracy przy sprz±taniu...
KRZYS
No no zacze³o sie od rzutu koscia ,a juz "bitwa na jedzenie" sie zrobi³a! Jak to w Polsce... angsad.gif Teraz tylko krok do Wielkiej Wojny Koscianej 2005. Wyluzujcie bigsmile2.gif Wiecie co to jest ¿art???!!!

PS Takie ma³e ko¶ci z golonek mog± byæ dla psów niebezpieczne. Do tego wieprzowe - psom lepiej nie dawac. Wiec pomys³ z zamiana ³uczniczego na kosciowy moim zdaniem odpada, ale by³em na 5 turniejach jedynie, wiec moze bardziej do¶wiadczeni uwazaja innaczej. bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Amon
dobra koniec tego bo to sie rzeczywiscie zalosne robi
Dziadosz
bitwa na ko¶ci to ca³kiem sympatyczny pomys³. Trzeba cos takiego kiedy¶ zorganizowaæ :D oczywi¶cie rzut ko¶ci± na odleg³o¶æ :D
efendi
Witam!!
Nie bede liczyl na ilu turniejach bylem bo nie pamietam(starosc nie radosc), ale nie bedziemy walic ko¶cmi na
imprezach organizowanych przez OBR. Chyba ze beda to imprezy tylko dla wczesnosredniowiecznych.
Bywa u nas sporo mlodych ludzi i nie chce zeby oni pomysleli ze to jest norma face4.gif , bo do tej pory nigdy nic takiego u nas nie wystapilo. Moze gdybysmy wczesniej zostali poinformowani ze cos takiego wczesni robia ,(w formie zabawy? bigsmile2.gif ), to bylo by o.k.Tak wiec prosze juz na ten temat nie pisac, chyba ze na priv.
Pozdrawiam howgh-powiedzialem
Efendi
Radziwoj
Uszanuje pro¶be Efendiego by zaprzestaæ tej "rozmowy".
Ale nie ³adnie Ewa zrobi³a pisz±c ¿e Ja¶min jest g³upi "ale ja i Ja¶min niekoniecznie musimy mieæ do¶wiadczenie w tej kwestii, bo za g³upi jeste¶my"
84 turnieje? skoro Efendi zwróci³ uwage to z wyrazu szacunku do niego nieskomentuje...
S³awa!! piwo!
Ewa z Raciborza
Nie b±d¼ obroñc± ucie¶nionych. Ja¶min to mój dobry kolega, a na twój temat na gg przegada³am z nim niejedn± rozmowê
jasmin
Dobra, to teraz cos milego.

Kaszanka, ktora w tym roku zaserwowal mi Leo byla wypasiona w kosmos. Zaraz jak sie zjawilem, dostalem misunie pysznej kaszaneczki, jeszcze cieplutkiej i bajka nie z tej ziemi - byla chyba na peczaku a nie na gryce. Byla jak ten mleczyk na wyziebionej rowninie.

Leo!!! Chwala Ci!!!
¯arek
No gdzie jak gdzie, ale w Byczynie mamy najlepsz± kaszanke na ¶wiecie :D
ale co prawda to prawda, gdyby nie Leo i Ada, to turniej by³by duzo mniej smaczny.
Legolas :)
Nie ma to jak turnieje lucznicze w Byczynie : ) Macie fajny teren , licze iz na przyszlym turnieju lucznicy stano w gotowosci na murach , pozdrawiam !
KRZYS
My tez na to liczymy. Dodatkowo mamy takie marzenie zeby w Byczynie zrobic naprawdê historyczny turniej. A warunki ku temu s±, przyznacie. Ludzie te¿. Z Wasz± i Bo¿± pomoca damy rade. W koncu OBR to dwie setki ludzi / z chor±gwiami/
Pozdrawiam
Radoslaw Rudobrody
Byle nie bylo dicha wieczorem bedzie super smile.gif
antynazi
Ja moze odpowiem nie podpisujac sie swoimi prawdziwymi danymi, bo potem sie ktos obrazi i bedzie mial nie tylko mi za zle ale i calemu naszemu bractwu.
Chcialem sie o jedna rzecz spytac - moze bede chamski - Ewo bylas na 84 turniejach - i nie zrobilas sobie jeszcze porzadnego stroju i dalej jezdzisz na te turnieje wygladajac jak by to powiedziec malo historycznie, a mozna by powiedziec ze wrecz mrocznie (jak wiekszosc z OBR) ?
Moze nalezalo by nad strojami troche popracowac ?
PS. Przepraszam jezeli kogos obrazilem i sie czepiam, ale taki juz jestem.
Znajomy
lewa
no, no ³adnie bum.gif nie powiem, ale co¶ w tym jest (w tym, ¿e OBR, nie jest niestety zbyt historyczny). A tak odno¶nie, tego kto na ilu turniejach by³. Ewo, nie jest wa¿ne, ¿e by³a¶ a¿ na 84 i jeste¶ bardziej do¶wiadczona. Uwie¿ mi, ¿e s± ludzie, którzy byli na nich razy 5 i potrafi± zrobiæ o wiele wiêcej i lepiej ni¿ Ci, którzy tych turniejów nie mog± zliczyæ (bez obrazy oczywi¶cie).
pozdrawiam.
A co do Dru¿yny Najemnej - Byczyna zaprasza, bez gadania!!! Pokazali¶cie klasê, a ko¶ci to ma³y drobiazg, który mi osobi¶cie w ogóle nie przeszkadza bum.gif
Kara¶
Te¿ chcia³bym podziêkowaæ za turniej !!! Pare zastrze¿eñ mam.
Po 1 to chodzi mi o miejsce gdzie toczy³y sie walki na bitwie, powinno to byæ bardziej na ¶rodku poniewa¿ ludzie którzy stali z ty³u ( chdzi mi od strony "ma³ego stawu") widzieli bardzo ma³o i potrzbne by³yby lornetki.
Po 2 komentarz do bitwy by³ naprawde nie potrzebny.Rozumiem jakie¶ wprowadzenie, ale czu³em sie jak bym ogl±da³ walkê boksersk± w TV.dunno.gif
A po 3 i najgorsze to ten zespó³ który gra³ na zabawach tanecznych bo popsu³ ca³y klimat tego turnieju.
Wszystkim nale¿a sie wielkie dzieki i CHWA£A Wam za to!!! Brawo! yes.gif
lewa
Co do bitwy-zgadzam siê. Komentowanie jej nie dawa³o klimatu, jakiego wszyscy uczestnicy oczekiwali. No ale có¿, by³o mine³o szczerba.gif
Ewa z Raciborza
Witam serdecznie
Co do mojej mroczno¶ci antynazi - wska¿ mi cechy mojej mroczno¶ci. Nie sposób powiedzieæ - jeste¶ mroczna, sposób powiedzieæ - co we mnie jest mrocznego. Okre¶l sukienkê, która jest mroczna i co w niej Ci siê nie podoba . mo¿esz to zrobiæ albo na forum albo na priva. Z tego co wiem, to najbardziej mroczny by³ mój gips i kule.Ja te¿ mog³abym siê zalogowaæ jako "mi¶ puchatek" i powiedzieæ, ¿e ten, ten i tamten jest mroczny. Na freha jest zbyt wiele czczej gadaniny, w³a¶nie przez takie rzucanie sobie hase³ek. Nie twierdzê, ¿e noszê ¶redniowieczne majtki, ale trochê cywilnej odwagi te¿ trzeba mieæ. Mo¿e na jakim¶ mrocznym turnieju wypijemy razem piwo i sobie pogadamy, hê?
Co do liczby turniejów, na których by³am - to bynajmniej siê nie chwalê. Zosta³o to wyci±gniête z kontekstu. Zajrzyjcie kilka postów wy¿ej, a przekonacie siê do czego zmierza³am. Podkre¶la³am, ¿e bylam na tylu turniejach, a na ¿adnym nie widzia³am ludzi rzucaj±cych jedzeniem. Ot tyle! cool.gif Na potrzeby swojej wypowiedzi ka¿dy sobie wyci±ga fragmenty tekstów, jakie mu akurat pasuj±. S±dzi³am Enimo, ¿e ¶ledzisz uwa¿nie, co siê tutaj pisze.
Co do bitwy - s±dzê, ze wprowadzenie narratora jest jak najbardziej wskazane. Bez niego przebieg bitwy by³by enigmatyczny i publiczno¶æ widzialaby tylko naparzaj±cych na siebie wojów, którzy nagle skoñczyli i sobie poszli. Ka¿da historia powinna mieæ fabu³ê.
lewa
Ewo co do bitwy-czy nie mo¿na wszystkiego powiedzeiæ przed rozgrywk±? zapowiedzieæ o co chodzi, co siê bêdzie dzia³o i czego mo¿na siê spodziewaæ. A po bitwie podsumowaæ to co siê dzia³o i jak siê zakoñczy³o. Wydaje mi siê, ¿e by³o by ciekawiej, zreszt± nie tylko ja tak my¶lê (¿eby nie by³o, ¿e to tylko moje zdanie).
Mia³am powiadomiæ wszystkich, ¿e komentowania bitwy wymaga³y w³adze miasta dunno.gif
Co do strojów, nie chodzi o to, by siê obrzucaæ tym, kto jest historyczny kto nie, a bardziej mieæ na celu, pomoc, czyli mówienie, co nale¿y zmieniæ. Nie bêdê pisa³a co nale¿y zmieniæ u niektórych np. w OBR, bo tam ka¿dy wie, co zmieniæ powinien, a to czemu tego nie robi±, to ich sprawa.
Czytam wszystko uwa¿nie i ¶miaæ mi siê chce z tego, ¿e z takich b³ahych powodów, takie durne problemy siê tworz±
Ewa z Raciborza
Lewa, czyli co do strojów mamy to samo zdanie. Dlatego s±dzê, ze jest to zwrócone do antynazi a nie do mnie. Ka¿da moja kolejna sukienka jest coraz lepsza, niektóre szyte rêcznie, wszystkie - z wyj±tkiem jednej s± z naturalnego materia³u. Mam sobie kilka rzeczy do zarzucenia w tej kwestii, ale tak jak powiedzia³a¶ - ka¿dy wie, czym siê mo¿e poszczyciæ, a co jest do poprawki. Zarzuca siê OBR-owi niekompletno¶æ strojów, a gdzie by³y te bractwa, które przyjecha³y na Byczynê w tym czasie, kiedy trzeba by³o siê stawiæ na komisju strojów???
Zgadzam siê równie¿ co do dyskusji, jakie s± prowadzone na FREHA, a w któr± ja siê te¿ niepotrzebnie wci±gnê³am. Kiedy tak czytam brednie, jakie niektórzy wypisuj±, albo nad jakiemi dyskutuj±, a nie bardzo siê nawzajem s³uchaj± i rozumiej±, to jest mi naprawdê co niektórych ¿al
lewa
Ewo, w ¿adnym wypadku, nie mówiê o Tobie smile.gif Chodzi mi wy³±cznie o niektórych lebrów, dla których nie liczy siê odtwarzanie historii, a to by siê naje¶æ i napiæ za darmo bum.gif
KRZYS
Kochani
Na tej stronie to ja oczekiwa³bym raczej opinii o turnieju! Indywidualne sprawy za³atwiajcie na Priv. Wiele uwag , ktore zglaszaja niektórzy frehowicze powinno byc zg³oszonych organizatorom w trakcie turnieju. Dyskusje o strojach sa napewno wa¿ne i budujace, ale lepiej rozmawiac z zainteresowanymi , a nie na forum poswieconym turniejowi.
Bardzo licze na to, ze wszyscy chcecie aby nastêpna Byczyna by³a lepsza i dlatego Wasze uwagi traktuje smiertelnie powa¿nie. bigsmile2.gif
Czy ktos móg³by dos³aæ nam zdjêcia z turnieju? Za wyjatkiem Pablo bo te juz mamy bigsmile2.gif
lewa
te¿ tak s±dzê, choæ sama pierdo³y piszê. Niewa¿ne. Postarajmy siê nastêpnym razem, by turniej wyszed³ o wiele lepiej, tylko wa¿ne jest nie tylko samo organizowanie przez organizatorów (zonk) a wa¿ne jest równie¿ zachowanie uczestników i to jak potrafi± siê bawiæ bum.gif
pozdrawiam
tatsu
No przepraszam, nasza Najemna stawi³a siê o umówionym czasie i miejscu, a nawet czekaj±c na przydzia³ miejsca noclegowego rozmawiali¶my o strojach, jakie mamy i czy tak jeszcze w tym roku mozemy siê pokazaæ - i dostali¶my zgodê. Ale có¿, widaæ nie ka¿dy respektuje ragulaminy i ustalenia... i to jest smutne angsad.gif
Rzucanie w siebie jad³em, czyli bitwy wszelakie na jedzenie potêpiaæ bêdê, poniewa¿ ludzie w wiekach ¶rednich (zw³aszcza tych wczesnych) mieli du¿y szacunek dla jedzenia, które wcze¶niej by³o ¿yj±cym zwierzêciem, które musieli zabiæ...
Ale tak, fakt ¿yjemy w czasach, kiedy nikt do niczego nie ma szacunku, wiêc bitwy na jedzenie s± dopuszczalne... eeeeeech... o tempora o mores...
Amon
pomijajac juz watek jedzenia ktory mozemy przedyskutowac na jakims turnieju to wedlog mnie zabraklo kogos od organizatorow ktory by tym wszystkim zarzadzal np w czasie kiedy odbywla sie komisja strojow wchodiz na sale i wrzeszczy ze o tej i otej jest komisja bractwa ktore sie nie stawia sa wykluczone albo cos w tym stylu bo plan na papierze to jedno a rzeczywistosc co innego i dosc czetso bylo tak ze nie wiadomo co o ktorej wlasciwie sie zaczyna wiec kots moglby chodizc po tereni i informowac ludiz co sie bedize dzialo teraz
Ewa z Raciborza
Jesli zaprasza siê doros³ych ludzi i mówi im siê,¿e jest komisja strojów, o której i gdzie, to nie ¶wiadczy to o organizatorach ¼le, ¿e jacy¶ delikwenci siê na ni± nie stawiaj±. Nawet pa³ami trudno by³oby ich zagoniæ do odpowiedzialno¶ci.
Jesli chodzi o nag³o¶nienie planu, to przecie¿ przez mikrofon tr±biono w kó³ko co siê bêdzie dziaæ (a teren zabawy znowu nie by³ jaki¶ wielki). Poza tym istnia³ punkt informacyjny w budynku przy wej¶ciu, a ludzie z bractwa byczyñskiego krêcili siê praktycznie wszêdzie.
tatsu
Skoro dostaje siê regulamin imprezy, to warto by by³o siê z nim zapoznaæ (idea³em by³oby przeczytanie ze zrozumieniem) ;)
Bo narzekaæ to ka¿dy potrafi :P
Przy wej¶ciu do szko³y by³ stó³ przy którym mo¿na by³o otrzymaæ wszelkie potrzebne informacje - korzysta³am z tego do woli i jako¶ na z³e mi to nie wysz³o ani moim ludziom - ka¿dy wiedzia³ co, gdzie i jak.
No ale...
Radoslaw Rudobrody
No tak siê sk³ada, ¿e my akurat byli¶my na komisji strojów i wiedzieli¶my co siê dzieje bo dopytawali¶my siê na bie¿±co. A ¿e Amon wspomnia³, ¿e by siê co¶ przyda³o, to chyba nic z³ego, ewentualnie to organizator powinien zabraæ g³os. Wyczuwam aluzje, ¿e nasze bractwo jakie¶ niedoinformowane... (czy¿by zosta³y nam pamiêtane ko¶ci bum.gif i kto¶ nas nie lubi³ za to?)
A co do samej komisji strojóW to czu³em siê dziwnie gdy oceniali mnie ludzi w cywilnych strojach b±d¼ te¿ w butach z gumow± podeszw±. Co jak co ale komisja powinna ¶wieciæ przyk³adem.
Ewa z Raciborza
Nie przeceniaj siê tak. O ko¶ciach ju¿ zapomnialam. Ty te¿ zapomnia³e¶, ¿e to jest forum dyskusyjne a nie ring. kiedy kto¶ wyra¿a swoje zdanie tak jak Tatsu i ja, to doszukujesz siê jakich¶ aluzji, b±d¼ juz nawet nie wiem czego. Wyluzuj trochê! A co do zabierania g³osu, to czujê siê w pe³ni kompetentna. Sama uk³ada³am tekst zaproszenia i miêdzy innymi wymagania dla bractw i ja je nawet wys³a³am, wiêc raczej orientujê siê w temacie. A co do tatsu, to nie widzê w jej wypowiedzi niczego, co nie by³oby na miejscu. Co wiêcej, jej posty s± interesuj±ce i oby by³o ich jak najwiêcej
lewa
CYTAT(Radoslaw Rudobrody)
A co do samej komisji strojóW to czu³em siê dziwnie gdy oceniali mnie ludzi w cywilnych strojach b±d¼ te¿ w butach z gumow± podeszw±. Co jak co ale komisja powinna ¶wieciæ przyk³adem.

Co do gumy. Wiesz, nie wszyskich staæ na to, by co sezon kupowaæ sobie skórê na buty, która nie ma³o kosztuje. Wiodomo, ¿e gumê podkleja siê ze wzglêdów praktycznych. Wiêkszo¶æ ludzi ma buty podklejone, nie ze wzglêdu, ¿e nie maj± zamiaru byæ ultrahistoryczni, a jak ju¿ mówi³am ze wzglêdów praktycznych. Osoby w strojach cywilnych do komisji nie nale¿a³y, po prostu przy komisji siedzia³y, bo chcieli siê przyjrzeæ ludziom, którzy przyje¿d¿aj± na ich turniej bum.gif my¶lê, ¿e to wielki problem nie by³, tym bardziej, ¿e w cywilku by³ tylko jeden (Mariusz ty chamie szczerba.gif ) no ale niewa¿ne. Dziêkujemy za radê. napewno nastêpnym razem dopilnujemy by by³o inaczej yes.gif szczerba.gif
pozdrawiam
Radoslaw Rudobrody
CYTAT(Ewa z Raciborza)
Nie przeceniaj siê tak.

Nie rozumiem o co chodzi z tym przecenianiem. Ale nie odpowiadaj bo ta rozmowa nie zapowiada sie ani ciekawa ani pouczajaca dla zadnej ze stron.

Jesli chodzi o podeszwy, to nie sadze zeby skorzana podeszwa byla czyms ultrawypasnym ale sie sprawdza i wytrzymuje bardzo dlugo. Wystarczy taka drozsza gruba podkleic jedna warstwa skory z kurtki z ciuchow i gdy ta sie przetrze podkleic kolejna.

I skoro moje posty draznia niektorych, to przepraszam juz luzuje smile.gif
Jakby ktos cos ode mnie cos chcial to na priv bo nie ma co zasmiecac forum bezsensownymi postami.

Slawa!
¯arek
Enima, to nie ja by³em w cywilkach, to Templar :P
a tak poza tym przy komisji siedzia³o rzeczywiscie mnóstwo osób które w samej komisji nie by³y, wiec to ¿e kto¶ tam siedzia³ nie powinno umniejszac roli w/w.
Fakt ¿e komisja nie sprawdzi³a sie w stu procentach, ale to by³ pierwszy raz, nastepnym razem bêdzie lepiej.
KRZYS
Mariusz
Templara lubie, ale mam juz nieco do¶c jego olewactwa. Jesli by³ w cywilkach, to znaczy ze nie powinno go tam byæ! ma³o nas i dlatego musimy sie szczególnie staraæ. A uwagi Bielska trzeba rozwa¿yæ i w przysz³ym roku zaprosic ich do komisji. Odwalili w niedziele kupe roboty i w ogóle byli super. Jak ju¿ musza rzucaæ ko¶ciami to moga we mnie. Reczê, ¿e odrzucê bigsmile2.gif
Ewa z Raciborza
A odpowiem, a co??? przecie¿ to forum. Cicho to bêdê w kosciele na kazaniu siedzieæ. Co do tego przeceniania (jak to jest, ¿e tylko w rozmowach z Bielsk± ... muszê wszystko t³umaczyæ cool.gif ), to nie my¶l sobie, ze odk±d rozmawiam z Wami na FREHA, moje ¿ycie zmieni³o siê diametralnie i ¿yjê t± dyskusj± i prze¿ywam co piszecie. By³ w±tek z ko¶æmi - ot tyle i zakoñczy³ siê. I sp³ynê³o po mnie. A Ty sugerujesz, ¿e cytujê: "Wyczuwam aluzje, ¿e nasze bractwo jakie¶ niedoinformowane... (czy¿by zosta³y nam pamiêtane ko¶ci i kto¶ nas nie lubi³ za to?).
Co do gumy na podeszwie - popieram. Dzieki temu na zamkach mogê chodziæ po sliskich kamieniach i bruku. I to kilka sezonów z kolei. Widzia³±m takich ze skórzanymi, którzy bez pomocy znajomych przez dziedziniec albo po schodach po deszczu nie przeszli. Dla mnie buty maj± byæ funkcjonalne. Tak samo w zimie bez gadania ubiorê sobie rajstopki z lycry, by by³o cieplej, a nie bêdê marz³a, bo jaki¶ ultras powie: Ta to ma mroczne rajstopy.
A Twoje posty na pewno bêda kogo¶ dra¿nic, podobnie jak moje. I co? I nic.
Radoslaw Rudobrody
CYTAT(KRZYS)
Jak ju¿ musza rzucaæ ko¶ciami to moga we mnie. Reczê, ¿e odrzucê bigsmile2.gif

Krzys byloby fantastycznie smile.gif Wtedy wystarczy jedna kosc smile.gif Bedziemy saobie ja przerzucac miedzy stolami i nikt chyba sie nie poczuje urazony z powodu jednej kosci, pozniej sie ja umyje i odlozy :D

Co do butow, to jak sie komus niewygodnie chodzi w takich ze skorzana podeszwa i wogole cos nie pasuje to polecam glany. Buty bardzo wygodne, nieslizgaja sie i nieprzemakaja szybko. Na pogode deszczowa dobrze miec plaszcz podszyty ortalionem ;p

Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Dlaczego kobiety odtwarzajace pozne sredniowiecze lataly z odkrytymi glowami? ;)

Ps. Jakby ktos sie wybieral w ten weekend do Ogrodzienca to zapraszam na wino mojej produkcji smile.gif Nieskromnie powiem, ze dobre :D

Slawa!
Amon
no to zalezy jaka kto uzyje skore do robienie podeszw jezeli jest cienka i sliska no to pewnie ze nie ma sensu bo to od razu przemaka jest niewygodne i wogole przy grubej jest lepiej ale ja np i tak mam do srodka powkladane wkladki bym mogl w tym chodzic caly dzien to samo sie tyczy roznych cieplych rzeczy pod spodem wiadomo ze nie bede biagal w samym lnianym stroju jak jest zimno a nie mam historycznych cieplych rzeczy wedlog zasady ze jak czegos nie widac to moze byc a t oze staram sie miec wszystko w miare historyczne to juz inna sprawa:P
lewa
CYTAT(Radoslaw Rudobrody)
Co do butow, to jak sie komus niewygodnie chodzi w takich ze skorzana podeszwa i wogole cos nie pasuje to polecam glany. Buty bardzo wygodne, nieslizgaja sie i nieprzemakaja szybko. Na pogode deszczowa dobrze miec plaszcz podszyty ortalionem ;p

Wiesz, z tym to przesadzi³e¶. Porównywanie glanów do butów historycznych, tyle, ¿e z logicznych powodów podklejonych. Sory, ale to trochê puste jest. ¦mieszy mnie te¿, ¿e przez podklejone buty przechodzisz od razu do ortalionu. Wiesz uwie¿ mi, ¿e s± ludzie o wiele bardziej historyczni od Ciebie, a to, ¿e podklejaj± buty to tylko ze wzglêdów praktycznych
Skuld
ale widzisz my chcemy byæ historyczni dlatego skóóóóóra....
a co do glanów to by³a riposta do Ewy a nie porównanie bo Ona jakie¶ dzwine wnioski wysuwa czasem odnosze wra¿enie, ¿e pisze ale nie bardzo wie co pisze face4.gif
Ewa z Raciborza
Widzê, ¿e ludzie z Bielskiej s± do tego stopnia historyczni, ¿e z czytaniem maj± problemy. Proponujê ch³opakom przesuniêcie siê kilka postów wstecz i przeczytanie ich od nowa. Tym razem ze zrozumieniem. A co do glanów, to Enima ma racjê - ¶mieszne to by³o. Ja wole zdecydowanie buty historyczne, bo bradziej pasuj± do sukienki. Wiem, ze gor±co glany polecacie, bo widocznie musicie mieæ jakie¶ do¶wiadczenie w tej kwestii
efendi
Witam!!
Znowu przez wzglad na moje siwe(a co!!), wlosy, zabiore glos.
Ludziska, jak czytam wasze pisanie to wyglada mi to na chat Prosze przeczytac regulamin Freha.
Druga sprawa, czy Wam to sprawia przyjemnosc dogryzac sobie nawzajem?
Rozumie uwagi ktore cos wniosa, ale tu zauwazam juz zlosliwostki. A to nam nie przystoi.
My sie mamy dobrze i wszedzie bawic.I tyle. Wracajac do wina w Ogrodziencu,niestety nie bedzie nas(Javornik), ale mysle ze powinna sie ostac jakas flasza zebysmy mogli sprawdzic czy takie dobre. Co??
Pozdrawiam
Efendi
Radoslaw Rudobrody
Nigdy nie twierdzilem, ze jestem bardzo historyczny. Jestem swiadomy tego, ze jeszcze musze duzo zrobic ale chocby mi to mialo zajac kilka lat to to zrobie.
Ale nie chce mi sie tu juz gadac. Moze kiedys na zywo pogadamy i wyjasnimy kwestie sporne, chyba ze pewne osoby sa tylko wirtualnymi fighterami i w rozmowie na zywo nie przejawiaja takiej odwagi.
Ewa z Raciborza
Kurczê, tego winka to bym siê chêtnie napi³a. Jak nie na Ogrodzieñcu, to mo¿e bêdzie nam dane pogadaæ "na ¿ywo" w³a¶nie przy kufelku. Mo¿e na Ogrodzieñcu pó¼niejszym (lipiec)?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.