Jako przedstawicielka s³upskiej czê¶ci Pogromców ¦l±ska, czyli Bogus³awa V, chcê pogratulowaæ organizacji turnieju. Kazali napisaæ same pozytywy, tote¿ piszê: jak dla nas, skromnych Pomorzan, BOMBA!
G³ówne podziêkowania nale¿± siê, oczywi¶cie, organizatorom (chocia¿ nie chciano powtórzyæ bitwy, aby¶my mog³y z dziewczynami, raz jeszcze w p³on±cej wioseczce pokrzyczeæ, tak nam siê to spodoba³o
)
Szczególne podziêkowania nale¿± siê równie¿:
- dziewczynom tañcz±cym za naukê pl±sania
- Miêkkiemu za ogromn± chêæ przegryzienia nam opon w samochodach (lub komu¶ innemu, bo sam nie wiedzia³, które do nas nale¿±
)
- Bia³orusinom z grupy kaskaderskiej za wyja¶nienie mi, co mogê, dziêki mojemu imieniu, wyprawiaæ w marcu, a czego nie mogê w pozosta³ych miesi±cach
- koledze z tego samego Bractwa, aczkolwiek z centralnej niemal Polski, czyli Ja¶minowi za cierpliwe po¿yczanie mi p³aszczyka (to by³ przedostatni raz)
- Najemnej Rocie Strzelczej za BOSKIE szyderstwa i po¿yczenie baterii do aparatu
- Maciejowi z Poznania i M³odemu z wy¿ej wymienionej Roty za szczegó³owe wprowadzenie mnie w tajniki tego, do czego s³u¿y tañczenie (ech, ten Matrix
)
- no i wraz z ponownymi gratulacjami za wygrany turniej ³uczniczy (w którym sama dosz³am do pó³fina³u, ale przegra³am z lepszymi
) podziêkowania przesy³am Jarkowi za to, ¿e zechcia³ ponownie pozowaæ do zdjêcia, które dziwnym trafem w Opolu nie wysz³o
Niestety, podziêkowania nie nale¿± siê Gracjanowi z Bytowa za brak obiecanego sernika. Mam nadziejê, ¿e w najbli¿szy czasie naprawi to niedopatrzenie, które czê¶ciowo zosta³o anulowane przez jab³uszko, ktore dosta³am w dniu wyjazdu
Pomorze raz jeszcze dziêkuje za wspania³± zabawê i do zobaczyska niebawem!! Bêdziemy têskniæ!
Jako rzecznik medialno medivalny Najemnej Roty Strzelczej dziekuje w imieniu calej ekipy za swietna zabawe... A w szczegolnosci: Fendiemu za organizacje tak wspanialej imprezy, Pani Ewie, ktora co prawda ledwo uchwytna ale furknac z hakowniczek Nam pozwalala, Jackowi Pieczonce za prowadzenie turnieju bojowego... a poza tym:
"Pogromcom ¦l±ska" czyli Bogusiowi V za kolejna wspaniala wspolna integracje, a konkretniej: Gruszeczce za Boskie po trzykroc szyderstwa oczywiscie, i niecny nasz plan zrealizowany w czasie uczty przy wsparciu Emci i Wojtasa:D Cha³wa Wam za to:D Trzej Amigos - czyli Ja¶minowi, Koniowi i Kermitowi za niemilosierne sklepanie naszego nieszczesnego Mlodego:P, Braciom Herbu Gryf za mozliwosc postrzelania z profesjonalnej kuszy typu snajperka:D Panom Sobolom juniorowi i seniorowi za wieczorne opowiadania o szkolnych wyczynach:D Gracjanowi za bycie atrakcja turnieju luczniczego jako "strzelajaca puszka", Maciejowi, Ewie, Marii i Piotrowi, czyli wesolej rodzince lucznikow z Poznania za wspolne szalenstwa, glupawki i integracje, Panu kucharzowi za ta gore mieska i innych smakolykow, ktore postawiono Nam przed noskiem na uczcie, ekipom wczesnym za codzienne tupanie i pobudke o 7 30 rano:P:P:P:P
Oczywiscie gratulujemy 1. jak i kolejnych miejsc w turniejach zarowno bojowym jak i luczniczym, Ja¶minie i Jarku
oby tak dalej... zyczymy sukcesow... i do zobaczenia na kolejnych imprezach!!
£ukasz nie ma za co, ciesze sie ze przyjechali¶cie i Wam sie podoba³o
No teraz podziekowania:
Jako ze nie chcia³bym bardzo nikogo pomin±æ dzieki wszystkim z którymi sie bawi³em za dobr± zabawe (tak organizatorzy te¿ czasem sie bawi± :D), wszystkim z którymi pracowalem, za kawa³ dobrej roboty....i zabawe. Osobie której mog³em pomóc, za to ¿e dana mi by³a taka mozliwo¶æ.
zrobi³em ostatni± galeriê na
www.byczyna.prv.pl
w sumie s± tam
232 fotografie z festunu
¯YCZÊ MI£EGO OGL¡DANIA
PABLO
nie wiem czemu czepiacie siê bojowego, jeden z najlepiej zorganizowanych, w których bra³em udzia³ ( ale oczywi¶cie ja musia³em nawaliæ i ¼le niektóre zasady zrozumieæ :P ) system by³ ok. 5 niezawis³ych sêdziów nie mog³o przesêdziowaæ ¼le. (raz jedyny mialem w±tpliwo¶ci podczas walki Bia³orusina z Wysokim Blondynem z Czerwionki ale to nie ja jestem sêdzi± :D - za brak pamiêci o imionach - przepraszam)
Turniej naprawde by³ wporz±dku, tylko co tu mówiæ ja by³em chory i przemêczony co jeszcze dzi¶ czujê wypluwaj±c sobie p³uca
mia³em prawo do ¶redniawego humoru na pocz±tku uczty :D potem poprawi³a mi go m.in. Wspania³a Babcia Bêdziñska, rozmow± o Muzyce
a i Jacek Pieczonka wyja¶ni³ wszelakie moje w±tpliwo¶ci co do bojowego wiêc reszta goryczy zesz³a :D
turniej by³ w... muszelkê :P
Cha³wa organizatorom i "Czarnuchom" ( :P ) z Byczyny :P
A i Tobie Miko³aju S³awa :D
Imieniem ca³ej Dru¿yny Kuszniczej z Czerwionki dziêkujemy gospodarzom turnieju Annie i Krzysztofofi oraz omnipotentntnemu Efendiemu za przyjêcie nas pierwszy raz na Turnieju w Byczynie. Przepraszamy za wszystkie nasze uchybienia wobec gospodarzy jak i wszystkich, którzy dzielili z nami place turniejowe, dach nad g³ow± jak i stó³ ³biesiadny. Wszystkim m³odym których irytuj± ludzie w ¶rednim wieku, ¿yczê z serca by w moim wieku (50) chodzili radzi w bohurt i do bitew w pierwszych szeregach.Czujê sympatiê do wszystkich bez wyjatku uczetsników by³ego ju¿ niesteyty Turnieju w Byczynie. Marian Wójcik z Czerwionki.
W imieniu Najemnej Kompanii Grodu Ko¼le dziêkujê za ¶wietn± zabawê, zrozumienie naszej niezprzyjemnej sytuacji i w ogóle za wszystko!
Na nastêpny rok zaklepujemy sobie tê sam± salê :P (j.pol. I p.) :D
Zdjêcia za nied³ugo! Podam linka
A ja chcia³em w imieniu Miecia i Ruzi (sztuka ja:P) podziêkowaæ ca³ej Byczynie! Chwa³a wam za trud, cierpliwo¶æ i czasami za stalowe nerwy. P³on±cej chacie za wra¿enia dodatkowe podczas bitwy:P Rocie pijackiej za to ¿e znowu siê z nimi spotka³em. Siwemu samojeden (z dodatkami damskimi) za zabranie mnie i dopuszczenie do zaszczytu przejechania siê Bia³ym ¦wierszczem. Wszystkim co mnie wcze¶niej znali za piêkne ¶miechy i wytrzeszczone oczy na mój widok:P Amperowi za wiaderko i podwiezienie:) I wszystkim za to ¿e byli.
Enima, patrz, to my¶my sobioe gadali a ja bidny dopiero teraz siê dowiedzia³em ¿e to by³a¶ ty:P
Valdez, bo Lewa sie dobrze maskuje
a co do p³onacej chaty podczas bitwy, to ja wiecej nie ³aduje haka przy latajacej p³on±cej s³omie :P
bylismy zdecydowanie za blisko, a Suchy to ju¿ wogóle.
Tak Valdez to ja, rozszyfrowa³e¶ mnie
Dzieki za mi³e s³owa i uwagi o naszym turnieju!
Z kazdym rokiem zdobywamy doswiadczenie i wiele siê od Was uczymy. Bardzo nam zalezy aby co turniej by³o choæ ciutke lepiej. Bêdziemy o to walczyc. Nie ukrywam, ¿e zalezy nam na opinii bractw, które cos do naszych turniejów wnosz± a nie tylko JPiK
Kochani, znale¼lismy sztylecik z czarn±, skórzan± rêkoje¶ci± /wyglada na robotê Sylwka Tylki/, pomarñczow± bluzê sztryksowa -damsk± i ³adowarkê do Siemensa. Wszystko u nas w depozycie.
Oddamy za odpowiednim okupem.
Pozdrawiam
Krzysiu!!
Ten sztylet to zgubiona czê¶æ jednej z Wroc³awskich Klonów czyli Kasi.
Przeka¿ go proszê Hubertowi jutro to ja przeka¿ê Tomkowi a on siostrze Kasi i wszystko za³atwimy w 2 dni :D
¿e te¿ wcze¶niej nie spojrzalem no :D
Valdez:
ja wytrzeszcza³em ¶lipia :P
pozdro :P
mi tam sie bardzo podobalo organizacja zarcia i napojow swietna (tak bardza chcialem ale naprawde nie bylem juz wstanie wypic wiecej
) zabawa przednia i nigdy sie nie nudzilem wiec poza drobnymi stratami (ktos mi ukradl skore z barana jak zobacze to ubije) turniej uwazam za bradzo udany SLAWA wam
e tam od razu ukradl :-P
nie przypilnowales i zmineila wlasciciela :-P
moze sama odeszla :-D
bylo fajnie...jak juz pisalem wczesniej :-P
dalismy troche zdjec...
maja byc zamieszczone na byczyna.prv.pl :-D
**** reklama ****
skora swinska - brazowa w dobrej cenie chetnie odstapie...
**** po reklamie ****
tak - mamy ju¿ te fotki
ale zamie¶cimy je w przysz³ym tygodniu
narazie musz± wam wystarczyc 232 fotki, które ju¿ s± na www.byczyna.prv.pl
Amon, nie trzeba jej bylo piwem polewac. Upila sie i poszla skakac po lakach. Nie martw sie, jak kocha to wroci.
Mariusz, nikt mi nie powiedzial ze Enima i Lewa to synonimy:P
Sedit, nie ty jeden. Ewki to nic nie pobije, poznala mnei tylko po glosie, a potem jela obijac piesciami:P
Co do tej ladowarki to chyab ktos ja przyniosl do naszej sali razem z telefonem i zaczal go ladowac. Najwyrazniej potem zabral tylko telefon...
Wszystkiego najlepszego dla jubilatow:) nie wysciskalem was na miejscu. Dzieki, ze w tym roku nie pojawila sie sytuacja, ze obroncy udali sie na z gory upatrzone pozycje, jak to bylo rok wczesniej, dodam, ze chlopakom ze wschodu bitwa sie podobala.
Na biesiadzie byly takie pociete pale, ktore sie fajowo palily - jak to jest zrobione? jakies tajniki konstrukcyjne?
nacinasz bal w krzyz w srodku :D
napychasz mrocznymi koszulami itp :-P
nasaczsz czyms palacym... sie latwo...
i podpalasz :D
i gotowe :D
Dok³adnie tak jak pisze Rados³aw, ale bale powinny byæ nieod¿ywicowane i rzecz jasna sosnowe. Pozdrowienia
Czerwionka -podajcie adres bo mamy dla Was gazety ze zdjêciami z Turnieju i chcemy wys³ac zgodnie z umowa. Wszêdzie Was pe³no, nawet w prasie
Z wczesnych rozpozna³em Miko³aja i Hendomira.
o to jak macie cos z prasy to prosze o skan :-D i przeslanie :-D
najprosciej chyba :-D
Valdez, bo nie widzialam Cie pi razy oko od grudnia i miales przyjechac w poniedzialek :P
A ze sie wzruszylam to musialam Cie troche potluc bo co, mialam sie poplakac?
Ale fakt faktem, poznalam po glosie
Ta wysoka postac z przystrzyzona czuprynka jakos mi sie nie kojarzyla z trollem, jakiego znalam wczesniej ;)
Chyba Ewusiu za wiele czasu spedzi³asa w "palarni"
Nieeee
Poza tym ja przynajmniej docieralam do palarni..
no i zatrowalas powietrze :-P siedacych w chatce obok :-P
heheh...
my mamy zakaz palenia dla palacych w naszej druzynie (1 osoba pali :-P) na wyjazdach i spotkaniach :-D
Bo to jest dyskryminacja mniejszosci :P
e tam to jest uczenie dobrych nawykow :-P (nawyk nie palenia :-D)
Palenie z gruntu naganne jest! Wiem bo sam od ..estu lat pale.
Tak naprtawde wolelibysmy opinie o naszym turnieju. Te krytyczne te¿ choc ³asi jestesmy na pochwa³y. A juz jakby jakie¶ Wasze zdjecia sie pojawi³y to ca³kiem happy by¶my byli, bo na razie Pablo tylko nam ich dostarcza. Ale on nasz.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiu
Ogromnie ¿a³ujê, ¿e nie mog³em byæ w tym roku w Byczynie. Chcê w imieniu bractwa, a szczególnie nowych cz³onków mojej dru¿yny podziêkowaæ Wam za wspania³e przyjêcie i ca³y turniej. Moi byli zachwyceni.
Do zobaczenia w Bêdzinie.
Tomko, miód na moje serce lejesz, ale i tak nic nie zast±pi nam Ciebie i Agnieszki na turnieju w Byczynie
Zatem liczymy na spotkanie w Bêdzinie. No, ca³a nasza Chor±giew nogami przebiera zeby do Was dotrzec.
Pozdrawiam
S³awa!!
Normalnie Piwo jedzenie piwo wioska piwo uczta piwo weso³a kompanija piwo i reszta o czym zapomnia³em by³ol przedniej jako¶ci...S³awa piwo i dziewki wam za to brateñki...
Jedno co mi sie bardzo nie podoba³o to ma³a ilo¶c wczesnych dru¿yn...choæ itak my¶le ¿e pokazali¶my jak sie bawi± wcze¶ni zw³aszcza uczta...gdym ujrza³ jak wiekszo¶æ pu¿nych po zjedzeniu i wypoiciu kufelka piwa zaczela sie rozchodziæ to normalnie(cenzura) wiec s³awa tym pu¿nym ktuzi zostali i nieraz podchodzili do naszych "sto³ów" i przypijali z nami.I jeszcze jedna skarga czemu jak rzuca³em w was ko¶cmi nikt nie odrzuci³....chgcia³em zainicjowaæ bitwe a wy....pffff....(niewiem jakie to by³o bractwo).
Mroku by³o za du¿o-choæby kole¶ w normalnych spodniach z kieszeniami z ty³u i zamkiem b³yskawicznym wygra³ zapasy....a i zasady zapasów by³y conajmniej g³upie
No ale ja tam sie nie nudzi³em wiec dziwie sie tym co narzekali na nude....poprostu ludziska sie bawiæ nie umiecie...sprobujcie nastêpnym razem w weso³ym miasteczku tam jest mnustwo atrakcji...
S³awa!! organizatorom i piwo!!
<<<.I jeszcze jedna skarga czemu jak rzuca³em w was ko¶cmi nikt nie odrzuci³....chgcia³em zainicjowaæ bitwe a wy....pffff....(niewiem jakie to by³o bractwo).
>>> no to faktycznie pokazaliscie, ze umiecie sie bawic ... jak zorganizujecie kiedys sobie wlasny turniej, to se rzucajcie wlasnym zarciem. Do oporu. Kupcie go tylko 5 razy wiecej. Niektorzy sa nauczeni szacunku do jedzenia, ze sie go nie marnuje na glupie zabawy. Powiedz ty mi, czemu np. piwem nie chlapaliscie na ludzi? Z calego cebrzyka? Szkoda co?
Co do mroku-to fakt, nistety okaza³o siê, ¿e nie jeste¶my w stanie za wszystkimi chodziæ, szczególnie za tymi co na sprawdzaniu strojów siê nie pokazali
, ale co tam, by³o mine³o. Nauczkê dostali¶my - jednak nale¿y byæ bardziej rygorystycznym dla ludzi, nie wa¿ne kim s±. Da³o nam to do my¶lenia i miejmy nadziejê, ¿e za rok bêdzie lepiej
pozdrawiam
W imieniu Najemnej Kompanii Grodu Ko¼le dziêkujê za ciep³e przyjêcie i wyrozumia³o¶æ.
Za rok zapewne znów siê spotkamy i bêdzie o niebo lepiej - bo mo¿e byæ tylko lepiej :D
Zdjêcia mo¿na poogl±daæ na stronie
NKGK - Kronika
no ja tez nie rozumiem jak, mozna jedzeniem walac po innych...
ale hmm...
nie wiem jak to sie u was poznych jadlo...
ale za naszych czasow kosci nie jadano...
ale nie mnie rozsadzac jak sie pozniej porobilo...
my jedzieniu kosci mowimy stanowcze - NIE
Przypomnia³am sobie jeszcze o wa¿nej rzeczy:
W Byczynie przypl±ta³y siê do nas dwie rzeczy:
1. £y¿ka drewniana
2. £adowarka do telefonu komórkowego.
Jak do roku (czyli kolejnego Festynu) siê nie znajdzie w³a¶ciciel, to pójdê z tym do komisu :P
Nam w dziwny sposób wciê³o trzy drewniane ³y¿kii do tego dwie miski. Mo¿e to jedna z naszych?
Swja droga to jakies dziwne z tymi garami na Byczynie
Nie uwazacie? Co rok straty. Chyba ktos z miejscowych kolekcje robi.
CYTAT(jasmin)
jak zorganizujecie kiedys sobie wlasny turniej, to se rzucajcie wlasnym zarciem. Do oporu. Kupcie go tylko 5 razy wiecej. Niektorzy sa nauczeni szacunku do jedzenia, ze sie go nie marnuje na glupie zabawy.
Oczywiscie jak urzadzimy wlasny turniej to zasponsorujemy cala gore kosci, starczy dla wszystkich i kazdy bedzie mogl te kosci uzyc wedlug wlasnego uznania. I nikt nie bedzie mial pretensji jesli te kosci beda rzucane, chowane do kieszeni, zjadane badz tez zawieszane na szyji w postaci gustownej ozdoby :P
Ko¶ci zosta³y zucone ,dlaczego nie odrzucone...bylo by weselej.:P
ja szacunku do ko¶ci nie mam...no chyba,¿e do ko¶ci dziadow,ale to juz inny temat:)
Dobrze,
¿eby zakoñczyc temat powiem:
Na przysz³ej Byczynie urzadzimy wczesnym konkurs rzutu kosci± i szycia o¶ci± / dla lepszej strony ludzko¶ci, patrzcie znowu te ... "ko¶ci"/.
Wy¶lemy umy¶lnych do Krasiejowa. Mo¿e co¶ z ziemi wygrzebi±. A jak nie to u znajomego rze¼nika sie nabedzie co¶ z wo³u.
Tak temat koñczmy, co do ko¶ci, bo zaczyna siê jak z zesz³oroczn± kaszank±
jak kto¶ chce niech siê nimi rzuca a jak inny nie chce to niech patrzy
Ko¶ci zosta³y rzucone, rzek³ m±¿ rzucaj±c chud± ¿onê!
Sztaudynger
a co do kosci to moglibysmy zagrac :-D
Temat nie zosta³ zamkniêty bo musze szanownemu jASMINOWI odpowiedzieæ
Przepraszam cie bardzo je¶li urazi³em cie...niewiedzia³em ¿e na waszym stole brakowa³o ko¶ci do jedzenia bo my wolim miêso a ko¶ci psom ¿ucamy nastêpnym razem czê¶æ odstawimy wam...nie mniej urazy ja sie nie znam...
Ja¶minie czy moge prosiæ o kil;ka przepisów jak porzy¿±dziæ ko¶ci mo¿e wtedy i my docenimy ich znaczenie i obiecam wtedy ¿e ju¿ nigdy nie bede rzuca³ "jedzeniem"....
Dzi¶ powiedzia³em rodzicom by nie wyrzucali ko¶ci po obiedzie bo chcemy je wys³aæ innym bractwom to wielce docenili mój gest...
Z poszanowaniem Radziwoj
PS. tak napowa¿nie to zanim co¶ cz³owieku napiszesz by kogo¶ zjechaæ to zastanów sie 2 razy bo zrobi³e¶ z siebie idiote...
S³awa!! piwo i ko¶ci(kto co lubi)
ehh i znow musze odpowiadac...
Radziwoju jadles kiedys rosol ???
na kosci ???
sa 2 wersje 1 wklada sie kosc do garnka i gotuje....
bardziej popularna jest z koscia rosolowa (czy kostka - ja sie nei znam)...
wiec z nich tez sie gotuje...
szkoda ze popisales sie niewiedza
ale tak to juz jest z barabarazynicami... czy jakos tak :-D
ps. postaram sie poszukac wiecej przepisow z koscmi...
ps2. a zagrac nikt nie chce
ps3. moze mi ktos przypomniec czy to z nog swini czy czego innego wyjmuje sie kostki ktore pozniej sluza do grania ? hmm bo nie pamietam a jakis artykul o tym czytalem...
ps4. co ja tyle tych ps-ow pisze...
tak z znog siwni tam sa taki idealne szescienne
Mi na uczcie brakowalo tylko jednego: psow petajacych sie pod nogami i wzerajacych te kosci :DDD
A a'propos kosci, to jak wyglada sprawa z hazardem w sredniowieczu? Nigdy sie nad tym wlasciwie nie zastanawialam, sle tak sobie mysle, ze chetnie bym czasem tak klimatycznie pograla... Czy ktos ma jaks wiedze na ten temat?
Radziwoju daruj ju¿ sobie ten w±tek z ko¶æmi, bo ko¶ci mi juz rzeszotniej± jak to czytam. Wiem, ze duma nakazuje Ci kontynuowaæ i udowodniæ Ja¶minowi jak bardzo siê nie zna na ko¶ciach....Zreszt± Ja¶min to ju¿ najlepiej spuentowa³ swoim brakiem komentarza. A co do ko¶ci, to mo¿e jak Opolskie Bractwo Rycerskie doczeka siê zaproszenia od Ciebie na imprezê historyczn± organziowan± przez Ciebie, to wówczas przypomne sobie Twoje s³owa i chêtnie bedê uczestniczyæ w uczcie w Twoim wykonaniu. I podejrzewam, ¿e bêdzie to ostatnia uczta, jak± zrobisz. Domy¶lam siê, ¿e teraz zalejesz mnie Twoimi dywagacjami i postami na temat jak to Ewa z Raciborza nie zna siê na dobrej zabawie i jak bardzo czepia sie pomys³owego woja.
I powiem szczerze, to siê zastanawiam, czy zapraszaæ Ciê nastêpnym razem na imprezy, bo wpadniesz na pomys³ rzucania garnkiem z kasz± albo toporkiem....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.