Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: suknie damskie XIII w.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Kinia
Bardzo bym prosila o jakies skany, wykroje ect sukni mieszczanskich z XIIIw. Z góry dzieki:P

Pozdrawiam
Marta z Kartuz
Witam!
Na tej stronie jest opis takiego stroju http://www.bractwo.sanok.com.pl/wczesnosre..._stroj_slow.htm
Pozdrawiam
Hyginus
¯eby nie naginaæ zasady zwanej brzytw± Ockhama tu zamieszczê moje pytanie. A ¿e nawi±zuje bezpo¶rednio do tematu - nikt nie powinien siê czepiaæ bum.gif ... za bardzo.

Szukam ostatnio dla mej lepszej po³owy jakiego¶ fajnego do¶æ wykroju sukni na XIII wiek. Klasyczne "worki" jak z KM czy BM nie bardzo jej odpowiadaj±... Znalaz³em pod takim adresikiem co¶ takiego jak w za³±czniku, z opisem:
"This maiden's garb is inspired from drawings of costumes from the 1200's in England" etc.
Ca³kiem toto ³adne, ale mam pewne w±tpliwo¶ci, czy historyczne - niekoniecznie dla S³owian, ale ogólnie dla XIII wieku? A mo¿e kto¶ ma jakie¶ wykroje ciekawych srojów kobiecych na ten okres z róznych miejsc, typ Bizancjum, Ba³kany, Bu³garia, czy basen morza ¦ródziemnego?
Z góry dziêki szczerba.gif
[/url]
Freya
Regularny uk³ad marszczeñ w sukniach XIIw wynika³ ze specjalnego sposobu szycia, nie s³ysza³am o ¿adnym wi±zaniu sznurkiem . Nie wystêpowa³y w tamtych czasach zaszwy na biu¶cie, wiêc nadmiar materia³u zbierano pod pachê, by³ on tam poprostu zszyty(nie s³ysza³am o wi±zaniu fa³d sznurkiem).Radzê zobaczyæsmile.gif

A to skan bardzo prostej do uszycia sukni mieszczañskiej z koñca XIII- pocz±tk XIVw (w podpisie jest napisane ¿e XIV ale widzia³am ten wykrój równie¿ datowany na koniec XIII)
Po zszyciu wygl±da trochê workowato, jednak¿e po spiêciu jej grubym skórzanym paskiem wygl±da naprawdê ³adnie. Oczywi¶cie podszewka w jak najbardziej kontrastuj±cych kolorach.
Z typowych wykrojów surcoatów XIII wiecznych zaj¿yj tutaj:
Mam nadziejê, ¿e pomog³am:tongue:[img=http://img162.echo.cx/img162/4323/cote6bm.th.jpg]]uk³ad fa³dowañ
Martuszka
Mam Pytanie. Czy suknia kobieca w XIII wieku mg³a byæ szyta z 2 kolorów na przyk³ad br±zowa z czarnymi klinami? Czy suknia spodnia mog³a byæ koloru bia³ego i czy nadaje siê do tego suknia spodnia XV wieczna? Moja wiedza nie jest zbyt du¿a je¶li chodzi o XIII wiek gdy¿ zajmujê siê g³ównie XV. A je¶li nie mog³a byæ br±zowo czarna to czy mog³a byæ w jakich¶ innych kolorach? wykroe sobie znajdê chodzi mi tylko o te informacje.
Kinia
Nic nie wiem na temat dwukolorowych kobicych surcote czy cote, nie spotka³am. Suknia spodnia czy giez³o? Suknia spodnia to cote i bia³e by³oby ma³o praktyczne. Pod to przychodzi giez³o. I nie nadaje siê suknia XVw - ró¿nica krojów. Tak w przypadku giez³a jak i sukni spodniej.

pozdrawiam

Kinia
Robert Bagrit
Kobieca suknie w XIII wieku nie mog³a byæ szyta z 2 kolorów, a tymbardziej z klinami w innych kolorach, Nie mog³a byæ te¿ czarna. Na ikonografii nie spotka³em siê z dwukolorowymi sukniami dla kobiet. Owszem dla facetów jest ca³a masa nawet wielokolorowych. Nie spotka³em siê z bia³± sukni± spodni± czyli cote. Oczywi¶cie wykroje z XIII wieku diametralnie ró¿ni± siê od wykrojów z wieku XV. Co do kolorów to zale¿y jaki stan chcesz odtworzyæ.

Pozdrawiam
Martuszka
Powiedzmy, ¿e chcê mieæ sukniê dworsk±. Mam br±zow± i czarn± we³nê ale ani jednej ani drugiej nie starczy mi na ca³± sukniê. Sukniê spodni± mam z rêcznie tkanego lnu bia³ego ale jest ona niestety XV-wieczna, st±d ten pomys³ czy nie mog³aby byæ. I co z butami do sukni dworskiej?
Robert Bagrit
No to masz pecha smile.gif Br±z raczej tez siê nie nadaje na dworsk±, no chyba, ¿e jest jaki¶ szlachetny, wyrazisty, czysty br±z szczerba.gif Buty do kostki, najlepiej czarne, czubki lekkie noski crazy.gif

Pozdrawiam
Anisha
Witam smile.gif Niedawno zapisa³am siê do bractwa i bêde potrzebowa³a stroju dworki z XIII wieku. Wiem, ¿e zrobiê go z aksamitu, ale nie mam pojêcia jak ma wygl±daæ ca³y zarys stroju. Na Internecie jest niestety ma³o informacji, a i w ksi±¿ce "Historia ubiorów ¶redniowiecznych" ma³o siê pojawia na ten temat. Potrzebowa³abym dok³adnie wiedzieæ jak wygl±daj± strój. I najmilej by by³o gdy kto¶ mia³ zdjêcia XIII wiecznej dworki np. z turniejów, imprez, itp. Lepiej mi siê parzy ni¿ na ikonografie, na których i tak dok³adnie nie widzê szycia i kroju smile.gif Bardzo mile widziane s± te¿ porady i opisy je¶li kto¶ co¶ wie na ten temat i móg³by mi pomóc. Ostatecznie mam czas do maja na choæby podstawowe czê¶ci stroju....Ka¿da pomoc siê liczy i z góry dziêkujê!
Anisha
Ja bym potrzebowa³a o ile tylko mo¿na ogólny zarys ubrañ XIII wiecznych. Wiem, ¿e s± w Internecie, ale to sa nik³e informacje i przedstawiaj± ikonografie, z kórych wynika ¿e wtedy nie noszono szerokich rêkawów, wiêc ju¿ nie wiem. Mo¿e kto¶ siê zna i mi co¶ napisze, albo jaki¶ obrazek "wspó³czesnej" dworki XII - wiecznej, np. z turnieju, imperz itd?
Anuszka
owe rzszerzane rêkawy o ktorych piszesz to raczej moda XII -wieczna, choc spotka³am pieczêæ polska trzynastowieczna, ukazujaca ksiê¿nê Jadwigê, zonê Henryka Brodatego, posiadaj±c± wlasnie takie rekawy-patrz za³±cznik.
pozdrawiam Anuszka smile.gif
Anisha
No w³a¶nie bêde musia³a poszukaæ. Bo jak narazie to jako¶ marnie mi idzie :D A mam czas do maja na chocia¿ podstawow± sukienkê... Mam nadzieje ¿e dopuszcz± mi d³u¿sze rêkawy, co nie? smile.gif
Ludka
Witam!

CYTAT(Martuszka)
Powiedzmy, ¿e chcê mieæ sukniê dworsk±. Mam br±zow± i czarn± we³nê ale ani jednej ani drugiej nie starczy mi na ca³± sukniê. Sukniê spodni± mam z rêcznie tkanego lnu bia³ego ale jest ona niestety XV-wieczna, st±d ten pomys³ czy nie mog³aby byæ. I co z butami do sukni dworskiej?

Ja na twoim miejscu sprzedalabym to welne ktora masz i kupila jakas inna w jednym kolorze.

Ludka Excalibur
Korinka
Na pocz±tek i tak potrzebna jest suknia spodnia, a te zawsze maj± w±skie rêkawy, za¶ co do szerokich, to w Polsce wystêpowa³y w XII wieku jak najbardziej, pojawiaj± siê na przedstawieniach, prawdopodobnie byli¶my trochê "zacowafni" bo na zachodzie moda ta obowi±zywa³a w XI-XII wieku. Wiêc to trochê zalerzy jaki rejon robisz, i czy my¶lisz o pocz±tku XIII wieku czy o koñcu.

I jeszcze jakby kogo¶ interesowa³o: http://artyzm.com/n/nieznani/nieznani2/katarzyna.htm
jest tu bardzo dobrej jako¶ci fotka fresu z II po³ XIII wieku, mnie bardzo zainteresowa³y kszta³ty dekoltów, ale w ogóle jest to ca³kiem ciekawe ¼ród³o z Polski, bo wiele malowide³ z tego okresu nie ma.
Anisha
Szczerze mówi±c to wa¿ne poprostu ¿eby to by³ XIII wiek. Bo chcia³abym wybraæ sukienkê najbardziej mi odpowiadajac±. i wola³abym na sukince wierzchniej d³ugie rêkawy. I nie wiem, czy rzeczywi¶cie suknia musi byæ zszyta pod biustem a potem lu¼no opadaæ a¿ do ziemi? Czy mo¿na raczej dopasowan± w pasie i przewi±zaæ czym¶?
nox
A ja mam pytanie dotyczace materia³u na sukienke XIIwieczna dworska. Czy byly one szyte tylko z welny i aksamitu? Czy dopuszczalny byl len w sukienkach dworskich?
Anisha
Len to raczej jako giez³o w sukniach dworskich. Poza tym z tego, co wiem to lniane sukienki mia³y dworki, ale takie... wie¶niaczki. Ale do¶æ popularny jest len do sukni ogólnie :-)
nox
No tak...ale na miniaturach raczej nie przeczytam z jakiego rodzaju materialu byly robione stroje.
Anisha
Z lnu, we³ny, jedwabiu, aksamitu, materia³ów jedwabnych... oczywi¶cie wszystko z naturalnych surowców smile.gif ile mo¿na
Margaret
Anuszko!

CYTAT
blagam, poczytajcie nieco to, co tu wiele osob na temat tych strojow napisalo a nie zadawajcie dziwnych pytan i nie dawjcie rozwie dziwnych odpowiedzi....jest nieco literatury a linkowni znajdziecie niejeden adresik internetowy do miniatur XIIIwiecznych

No skoro juz padlo takie stwierdzenie to musze przyznac ze jestem zainteresowana tym co mozesz zaproponowac a mianowicie - nie znam zbyt wiele literatury dotyczacej XIIIw no i kilka mysle podstawowych iluminacji - na tym bazuje swoja wiedze o strojach z tego okresu i bylabym bardzo wdzieczna gdybys podala jakies tytuly jezeli chodzi o literature i linki ktore mialas na mysli. Moze akurat podasz cos czego nie znam i dzieki temu dowiem sie czegos wiecej a i z pewnoscia wszyscy zainteresowani tematem zajrza do tych zrodel.
Anuszka
Hm, po³owicznie odpowiem na twoja prozbe.W tym chocby dziale zajrzyj do tematu dotyczacego wykrojów XIII-wiecznych.Jesli chodzi o ikonografie to jest dzial zwany: LINKI, i tam przy odrobinie cierpliwosci mzna znalezc namiary na strony gdzie znajdziesz duzo informacji na ten temat.Sama spedzialm niejedna noc buszujac i gromadzac co tylko wpadlo mi w rece ciekawego i zapisywalam sobie na komputerku:> Literature, wlasnie ta podstawowa, znajdziesz we wstepie do dzialu o strojach. Idzi do strony Roberta Bagrita, tam znajdziesz artykuly o strojach.
Jesli chodzi o ikonografie to oczywiscie Biblia Maciejowskiego i Kodeks Manesse, XIII wieczne rzezby...Chocby posag Uty czy tzw Usmiechniêtej Polki
W razie klopotow, po prostu pytac, ale na privi, pomoge w miare sil i mozliwosci smile.gif
Margaret
Dzieki za odp - mialam nadzieje ze poprostu znasz wiecej zrodel niz te niz te ktore zaproponowalas poszukac(nie sprecyzowalam swojej prosby - sorki).

Dosc ciekawa rozmowa toczyla sie w temacie o strojach w XIIIw a skoro powstal temat o kobiecych strojach tego okresu to mam prosbe o pomoc dotyczaca wlasnie strojow kobiecych. Dokladnie to chodzi o kliny w cotte i surkotach. Wiem ze w cotte byly one wszywane od pasa, a w surcocie od pachy, a problem jest taki: jaka wlasciwie byla liczba tych klinow? Niektorzy uzytkownicy freha dali w zasadzie jedna odpowiedz na to pytanie - 4 kliny (jeden z przodu, drugi z tylu i po jednym po bokach). A co jezeli chodzi o kroj 6-klinowy (jeden klin z przodu, drugi z tylu i po 2 po bokach) bo z tego co mi wiadomo to byl tez takowy ale moge byc w bledzie? Widzialam takze jedna z ekip z zagranicy ktora w swych strojach miala po kilka waskich klinow po bokach tzn 4-6 -- napiszcie co o tym myslicie?

Dodatkowa prosba do tych ktorzy sa w stanie odpowiedziec na moje pytania: probujcie podpierac swoje wypowiedzi zrodlami - napiszcie skad wiecie ze bylo tak a nie inaczej. smile.gif
Inka
Witam!

Chcia³am prosiæ Was o radê odno¶nie wykoñczenia rêkawów wczesno XIII- wiecznego cote damskiego; rurkowaty rêkaw powinien byæ zaszywany na delikwencie przy ka¿dorazowym za³o¿eniu, ale zastanawiam siê, czy mo¿na upro¶ciæ sobie ¿ycie doszywaj±c guziki (które teoretycznie pojawiaj± siê pó¼niej, ale s± ¼ród³a ikonograficzne, np. Roman de la Rose, w których te guziczki u kobiet(y) ju¿ s±). Inn± opcj± s± rêkawy sznurowane, nie jestem jednak pewna, co powie na to Komisja...
Je¿eli macie jakie¶ sugestie, to czekam z niecierpliwo¶ci± blinkie.gif smile.gif

Inn± spraw± s± same nici (tak, wiem, to chyba nietypowy problem, ale skoro ju¿ sie dorwa³am do klawiatury, to czemu nie spytaæ ;)- jakimi jest najlepiej szyæ? Czy takie zwyk³e z poliestru wystarcz±?
huh.gif

Pozdrawiam!
Tunia
ja mam rekawy obcis³e i ciasne i w ogóle
bez sznurowania, guzików i czegokolwiek innego - da sie..

je¶li za¶ o nici chodzi - jak rêcznie sugeruje lniane - jak maszynowo - dobrym kompromisem s± bawe³niane
Ukasz Spode £ba
Witam!
Je¶li na Ru¶ to wczesny XIII wiek my¶lê ¿e rozszerzane rêkawy jeszcze mog± byæ. Ale sugerowa³bym robienie tak jak Tunia.
Co do nici tak¿e z ni± siê zgadzam. Ale o tym by³o ju¿ mówione...

Pozdrawiam
Ukasz.
wajt_rabit
Mo¿e ekspertem na szyciu nie jestem szczerba.gif ale ma³a rada:
Wytnij rêkawy z skosu materia³u. Bêd± ³adniej przylegaæ do cia³a icon_cool.gif
Bartosz
jo³
nie musz± byc ciête z ukosa
ja mam ciête "normalnie" i super dopasowane w przedramieniu - zszywane po kazdym za³o¿eniu (no chyba, ¿e lenistwo zwyciê¿y)
pamiêtajmy, ¿e materia³ raczej oszczêdzano - jak siê ma w±ski pas materia³u (a nie dzisiejsze 150cm) to ekonomicznie (a to czynnik do¶æ wa¿ny) ³atwiej jest wykroiæ rêkaw w poprzek wstêgi materia³u
jo³
przed zaszyciem
https://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...m05&id=F1000024
i po
https://www.rycerze.pl/modules/xoopsgallery...um05&id=Photo18

pozdrawiam
jo³
Hagen z Tarnowa
Witam. Mam taki maly problem. Od dluzszego czasu szukam zestawien kolorow miedzy podszyciem a wierzchem w damskim cotte. Ciezko to znalesc bo sa tak dlugie ze ciezko i m zajzec "pod sukienke" smile.gif Narazie jedyne co znalazlem to: niebieska podszewka-czerwony wierzch, biala podszewka-czerwony wierzch.

Ale moje pytanie dotyczy jakis konkretnych zasad zestawiania barw. Czy to "wolna amerykanka" czy np nie mozna podszywac czerwienia bo to za szlachetne?
Najbardziej interesuje mnie zestawienie: czerwona podszewka - ciemno-zielony wierzch. Czy jest to dopuszczalne? A jezeli jest to prosilbym o jakies potwierdzenie ikonograficzne.

Z gory dzienkuje za pomoc.
Sumirianna
Prawda jest taka, ¿e podszewka mo¿e byæ wedle gustu, byle kontrastowa. Im wiêkszy kontrast kolorów, tym lepsze wra¿enie (w mniemaniu ¶redniowiecznych, rzecz jasna ;)). A kolory jakie mo¿na zestawiaæ to w zasadzie wszystkie, które by³y do uzyskania (czerwieñ, niebieski, odcienie tych¿e, br±zy, be¿e, szaro¶ci, zieleñ etc.

Dodam jednak, ¿e raczej podszywa³o siê surocte a cote zostawia³o cieñkie. Kwestia tego, ¿e ubiór do¶æ cioep³y i ciêzki sam w sobie, do tego cotte to "zaledwie" spodnia suknia, wiêc tym bardziej. Natomiast zaleca siê podszywanie wcze¶niej wspomnianego surocte, wierzchniej. smile.gif Ale, rzecz jasna, jak kto¶ chce, to i cotte mo¿na podszyæ, zw³aszcza, ¿e niew±tpliwie strój zimowy damy, poza p³aszczem, móg³ byæ w ka¿dej warstwie podszyty. ;)

Pozdrawiam.
Vivienne
Ja s³ysza³am, ¿e suknia mo¿e mieæ nawet 8 klinów i ja w³a¶nie tyle mam 4 z jednej i 4 z drugiej po bokach i teraz siê zastanawiam czy nie przenie¶æ tych dwóch klinów na przód i ty³?
Panczan_Dragon
JA MAM MA£E PYTANIE ODNO¦NIE KWADRATÓW POD PACH¡. Zrobi³am sobie sukniê XIII z tego wykroju który zamie¶ci³a Freya (typowy wykrój XIIIw) Tyle, ¿e to jest koñcówka wieku a wcze¶niej by³y wszywane w³a¶nie owe kwadraty i rêkaw by³ prosty(tak przynajmniej s³ysza³am). Ja zupe³nie o tym zapomnia³am i zastanawiam siê czy np zamiast kwadratów mog± byæ r±by (bo mój rêkaw siê zwê¿a). Chcia³abym ¿eby moja suknia by³a w miarê uniwersalna(koñcówka I lub II po³owa IIIw) i ¿eby nikt siê nie czepia³, gdy pojadê na XIII-tkowe± imprezê.
ph55

Gussety, czyli te kwadraty stosuje siê a¿ do XVw w prostych strojach. S³u¿± one temu ¿eby mo¿na by³o w ogóle rêkê zgi±æ przy prostym rêkawie który nie mia³ kuli na ramiê ani klinów. Polecam spruæ rêkawy i doszyæ kwadraty 15x15cm z ty³u sukienki.
Lukasz XIII
CYTAT(ph55 @ 20:35 13.07.2009) *
Gussety, czyli te kwadraty stosuje siê a¿ do XVw w prostych strojach. S³u¿± one temu ¿eby mo¿na by³o w ogóle rêkê zgi±æ przy prostym rêkawie który nie mia³ kuli na ramiê ani klinów. Polecam spruæ rêkawy i doszyæ kwadraty 15x15cm z ty³u sukienki.

Witam,

Nie zgodzê siê ze stwierdzeniem jakoby rêkawy cotte XIII wiecznych nie mia³y "kuli" je¶li dobrze rozumiem mówisz tu o wciêciu w kszta³cie > pó³ U < oraz klinów, w damskich cotte jak równie¿ surcotte spotykane s± kliny tak¿e pod sam± pachê, polecam stronê Marc'a Carlson'a. I co do doszywania kwadratów "z ty³u sukienki" ? Po porostu trzeba je wszyæ pod pachami tak jak na wiêkszo¶ci wykrojów, a je¶li bêd± mia³y trochê inny kszta³t ni¿ kwadrat nic siê nie stanie.

Podsy³am wykroje "cz³owieka z bagien" datowany m.in. na XIII wiek bum.gif , ale co do dyskusji na ten temat to nie tu miejsce. ^^ tak wiêc jak widaæ dok³adnie nie koniecznie musz± to byæ kwadraty.

Pozdrawiam,

XIII.
gruszka
Witajcie!
Ja mam pytanie, czy w sukniach XIII by³y wi±zania, jakiekolwiek i gdziekolwiek???

Gruszka smile.gif
Indar
Z tego co wiem to zachowana jest jedna suknia z Hiszpanii z wi±zaniami bocznymi:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/isabel.html
http://www.kostym.cz/Anglicky/1_Originaly/...cke/I_01_18.htm
Jest to suknia Eleonory Kastylijskiej, wygl±da mi to bardziej na jak±¶ szatê wierzchni± ale znalaz³em stwierdzenie ¿e to szata spodnia.
W naszym rejonie, krêgu kulturowym, raczej nie wystêpowa³y takie sznurowania.
Mo¿e to banalne co napiszê, ale przejrzyj ikonografiê - zazwyczaj bêd± to ¿ród³a angielskie/francuskie, ale przedstawionych jest tam b. du¿o kobiet.
K.
Borg
Bliaud mo¿e byæ wi±zany. Z czego ¿e to g³ownie wiek XII, choæ jego datowanie to osobny temat smile.gif
Frater Cezar
CYTAT(Indar @ 16:38 15.11.2009) *
Jest to suknia Eleonory Kastylijskiej, wygl±da mi to bardziej na jak±¶ szatê wierzchni± ale znalaz³em stwierdzenie ¿e to szata spodnia.
K.

Tak, to jest saya, czyli odpowiednik cotte. Wygl±da tak:

Leonore of Castille saya

Wierzchnia: http://jessamynscloset.com/images/clip%20a...orepellote2.jpg
Lady Draconia
Tak czytam o rêkawach w sukniach XIII - wiecznych i nasuwa mi siê pewne pytanie: czy rêkawy w sukni mieszczañskiej mog± byæ rozszerzone? Czy musz± byæ "rurkowate"?
Mo¶ka
CYTAT(Lady Beatrice Maleficia @ 20:33 14.10.2010) *
Tak czytam o rêkawach w sukniach XIII - wiecznych i nasuwa mi siê pewne pytanie: czy rêkawy w sukni mieszczañskiej mog± byæ rozszerzone? Czy musz± byæ "rurkowate"?

W Maciejowskim mo¿na znale¼æ surcoaty z krótszymi, za to szerszymi rêkawami. Mo¿esz te¿ spojrzeæ na gardecorpy, które mia³y d³ugie, szerokie rêkawy z dziur± na wyjêcie rêki (strój podró¿ny). Natomiast suknie spodnie raczej zawsze mia³y rêkawy w±skie, przy czym im wê¿sze, tym bardziej trendy ;)
Natomiast je¶li chodzi Ci o takie rêkawy lejkowate, rozszerzane przy koñcach - jakie by³y popularne na prze³omie XIV/XV - to w XIII ich niestety nie by³o.
Lady Draconia
Tak, widzia³am te podró¿ne suknie.
Serdecznie dziêkujê za pomoc:)
Nadzie¿a
witam,

moi drodzy poszukujê ¼ród³a XIII wiecznego ruskiej sukni zwanej LETNIKIEM, lub DALMATYK¡. Czy suknia tego typu wystêpowa³a w tym wieku? Czy moda na tego typu sukniê powróci³a dopiero w pó¼niejszych wiekach?

¬ród³o potwierdzaj±ce to,¿e odzie¿ tego typu by³a noszona w XI wieku to izbornik ksiêcia ¦wiatos³awa II

¬ród³o XV wieczne to Latopis Radziwi³³owski.

a co z XIII wiekiem? Czy kto¶ z Was posiada ¼ród³o potwierdzaj±ce wystêpowanie tego typu odzie¿y w tym wieku? By³abym bardzo wdziêczna za wszelakie informacje.

Pozdrawiam
Szymek z K-g
J¿eli chodzi o Pani± z dzieckiem:
Cytuj±c Mo¶kê:
CYTAT
W Maciejowskim mo¿na znale¼æ surcoaty z krótszymi, za to szerszymi rêkawami.

Na pierwszy rzut oka stwierdzi³ bym ¿e krój bardzo przypomina mêski strój wierzchni z XIII wieku (oczywi¶cie bez rozciêcia).
Na pierwszej ikonografii, widaæ wyra¼nie i¿ pani nosi pod spodem co¶ co jest bardzo dopasowane (cote?).
Dopatruje siê te¿ innego koloru na koñcach rêkawa(zdobienia?).
Nie twierdzê ¿e szaty jak± poda³a¶/ szukasz nie by³o w ogóle ale te ikonografie (chyba) jej nie wskazuj±.
Plus to ¿e w obu przypadkach jest wyra¼na "³ódka" dla g³owy.
Nadzie¿a

Szymku,
mówi±c o tym XIII wiecznym stroju mêskim masz na my¶li Garnache?

rzeczywi¶cie strój który mam na my¶li go przypomina. Jednak w±tpiê by na rusi nazywany by³ tak samo, gdy¿ w ¿adnej literaturze traktuj±cej o ubiorze ruskim z t± nazw± siê nie spotka³am.

Szaty ze ¼róde³ przeze mnie podanych w³a¶nie s± tak nazywane - letnik, dalmatyka, lub nawiersznik. Nazwy te przez niektórych s± u¿ywane do okre¶lania tego typu odzie¿y wierzchniej zamiennie, dlatego poda³am je wszystkie.

"Na pierwszej ikonografii, widaæ wyra¼nie i¿ pani nosi pod spodem co¶ co jest bardzo dopasowane (cote?). "

To jest Ru¶. Ta spodnia suknia to rubacha. Tutaj rzeczywi¶cie jest podobieñstwo do cotte. Tak samo jak ten rodzaj odzie¿y suknia jest d³uga, fa³dzista i ma zwê¿ane rêkawy. patrz - Ikona z Jaros³awia, Bo¿ej Opieki datowana na XIII wiek.

"Dopatruje siê te¿ innego koloru na koñcach rêkawa(zdobienia?)."

i faktycznie suknia z Jaros³awia równie¿ ma zdobienia (ale tylko przy rêkawach)
Obszycia, oraz hafty s± do¶æ popularne na Rusi. Jest wiele innych ¼róde³ to potwierdzaj±cych.

Plus to ¿e w obu przypadkach jest wyra¼na "³ódka" dla g³owy.

Ta "³ódka" na pierwszym fresku to prawdopodobnie ko³nierz ruski, a nie dekold. Równie¿ mo¿e byæ to kawa³ek chusty opadaj±cy na ramiona. Tak ukazana jest jedna z kobiet na ruskiej ikonie ukazuj±cej za¶niêcie Matki Boskiej datowanej na XIV wiek. Ko³nierz ruski natomiast mo¿na zobaczyæ w "Ukrainian Chronicle of Clothing".

Anka z Mazowsza
Nadzie¿o, nie wiem czy o to chodzi, ale na nagrobkach zachoway siê poodobne ubiory, ale z terenów zachodniej Europy jakis rodzaj surcotu z szerokimi reawami za ³okieæ, zak³adany na suknie spodni± z w±skimi - rzeczywi¶cie w mêskich ubiorach z tego okresu te¿ cos takiego wystêpuje. To damskie:):
http://www.themcs.org/costume/Female/Germa...20Berg%2019.JPG

http://www.themcs.org/costume/Female/Linco...Abbey%20327.JPG

Sara Lilith
Witajcie!
Mam pytania dotycz±ce sukni XIIIw. Czy w jakichkolwiek sukniach(polskich, francuskich, hiszpañskich) wystêpowa³y krótkie rêkawy? S³ysza³am, ¿e czasem dopinano do nich rêkawy z materia³u, o ile by³ taki sam jak materia³, z którego zrobiono sukniê.
Czy w przypadku, gdy kobieta by³a przy nadziei wchodzi³o w grê rozprucie boku sukni i wi±zanie, czy tylko i wy³±cznie uszycie nowego, "ci±¿owego" stroju? Mi siê wydaje logiczniejsze pierwsze rozwi±zanie(sukniê zawsze mo¿na po urodzeniu zszyæ z powrotem, nie marnuj±c pieniêdzy na now±), ale w ¶redniowieczu podej¶cie mog³o byæ inne.
Notburga
XIII-wieczne suknie spodnie (cotte) mia³y zawsze d³ugi rêkaw. Surcoty mog³y byæ bez rêkawów b±d¼ z odrzucanymi rêkawami (mog³y byæ d³ugie b±d¼ o d³ugosci 3/4) albo rozszerzanymi (siega³y od 3/4 do ³okcia). O ruskich nawiersznikach, które tak¿e mia³y rêkawy nieco krótsze od szaty spodniej by³a mowa w poprzednich postach smile.gif. Typowych ktrótkich rêkawów nie by³o.
Dopinane rêkawki to wymys³ XV wieku. Pojawiaj± siê dopiero w latach 30. u van der Waydna. S± z innego, lepszego materia³u ni¿ reszta sukni.

W XIII stuleciu nie stosowano sznurowañ. Wyj±tkiem bêdzie specyficzna hiszpañska saya. Szaty z za³o¿enia mia³y byæ obszerne i nieco za du¿e na w³a¶ciciela smile.gif. W miarê uwidaczniania siê ci±¿y dodawano kolejne kliny (z tego samego materia³u!), a nie wstawano sznurowanie. Po porodzie mo¿na by³o je usun±æ. Przyk³adem takiego dodawania klinów jest suknia z Herjolfsnes. Ta oznaczona numerm 38 ma dziesiêæ klinów, najprawdobodobniej dodawanych w³a¶nie w takiej sutuacji smile.gif.
Fakt, znaleziska z Herjolfsnes s± nieco pó¼niejsze, ale takie rozwi±zanie jest jak najbardziej odpowiednie na XIII wiek.
Sara Lilith
Witam ponownie z kolejnym pytaniem smile.gif
Co zrobiæ w przypadku, gdy suknia spodnia lniana jest za krótka? Gdy brakuje mniej wiêcej 8-10cm? Mo¿na doszyæ na dole kawa³ek materia³u? Na wyjazdach widzia³am czasem panie w strojach rosyjskich, gdzie zauwa¿y³am doszycia innego koloru na dole sukni- jednak nie jestem pewna, czy w Polsce równie¿ stosowano co¶ takiego.
Czy jest ewentualnie jakie¶ inne rozwi±zanie problemu?
Lady Draconia
Sara, ciekawe pytanie zada³a¶. Osobi¶cie zetknê³am siê z opiniami, ¿e takowych doszyæ w polskich sukniach nie by³o, a ju¿ na pewno nie z materia³u innego koloru ni¿ reszta sukni, jednak nie znalaz³am nic w ¼ród³ach na ten temat. Ale je¶li masz ten problem z sukni± spodni± to chyba nie musisz doszywaæ - i tak wierzchnia j± zakryje, prawda?
Sara Lilith
Asiu ale jak bedzie ciep³o to chcia³abym chodziæ tylko w spodniej, wiec szukam jakiego¶ pomys³u. Widzimy siê na Czersku? smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.