Witam!
W podstawowej literaturze przedmiotu dotyczacej Wikingow zazwyczaj wsrod tkanin przez nich uzywanych wymienia sie jedwab.
Ale wlasnie nigdzie nie znalazlam informacji o jedwabnych sukniach kobiecych. Owszem w grobach znajdowano fragmenty jedwabiu ale on raczej wystepuje wpotaci paskow (wstazek czy krajek)
Dysponuje ktos jakims zrodelkiem w tej kwestii???
Pozdrawiam Ludka Excalibur
PS. Rekonstrukcje meskich jedwabnych koszul widzialam, ale tez poszukuje zrodel
Witam
Na poczatku powiem i¿ kroje sukni z jedwabiu by³y podobne do sukni z innych materia³ów (tak bodaj¿e doczyta³em w róznych ¼ród³ach). Dodam te¿ i¼ jedwab by³ baaardzo ¿adko spotykany i u¿ywany w zasadzie tylko przez obrzydliwie bogatych - to st±d znaleziska tylko pasków itp.
na samej sieci nie znalaz³em zbyt wiele dok³adnycn wykrojów sukni, raczej rysunki.
Witam
znalaz³em w swoich zakamarkach pamiêci takiego linka
http://www.viking-experience.co.uk/authent...thing/index.htm
fajna rzecz
btw. to ze jedwab by³ zadki nie oznacza ¿e nie moz amieæ jedwabnej sukni, aczkolwiek wtedy strój ca³y musi byc bardzo "wypasiony" - tak¿e elementy wyposa¿enia, bi¿uteria, no i nie by³ to strój na codzieñ
Pozdrawiam
Witam!
Dzieki za odpowiedz i podeslanie linka. Bardzo ciekawy i dobrz opracowany material.
Ludka
Pisze tego posta w imieniu mojej lubej. Jezeli dysponujecie informacjami na temat kobiecych strojów (ale nie ogólnie wszyskich wczesno¶redniowiecznych tylko konkretnie strojów kobiet wikingów) to prosil bym o pomoc.
Ostatnio znalazlem te¿ (niestety skape) informacje o tym, i¿ kobiety normanów nosi³y broñ i mog³y brac udzia³ w walce. Jesli kto¶ wie co¶ wiecej na ten temat to równie¿ by³ bym rad. Mojej lubej wielce sie podoba machanie ¿elazem i przyje³a to z entuzjazmem jednako nie wiem jak ma sie to do prawdy historycznej. Je¶li jednak tak by³o w rzeczywisto¶ci to ciekaw jestem jak wtedy wygl±da³ ich strój.
Pozdrowienia!!!
Hi,
Looknij na www.regia.org na galerie tam jest wiele imprez ze zdjêciami strojów kobiet wikiñskij jak i normañskich w kontek¶cie Normandii) .
regards
Radze spoj¿eæ na stronkê Ksiêstwa Draconii Czarnej, gy¿ jest tam do¶æ obszerny artyku³ o stroju kobiecym po polsku ( www.draconia.pl/ubior_wikkob_01.shtml ), ponadto w wersji anlojêzycznej kolejny artyku³ ( www.viking-experience.co.uk/authenticity/female_clothing/index.htm ) oraz w formacie pdf ( www.vestrusvikingships.org/realviking/Viking%20Womens.pdf ).
Przy okazji rozmowy ze znajomym, wywiaza³a sie dyskusjia na temat tego, czy wikiñska suknia spodnia powinna byæ "raczej" z lnu a na to faruch z we³ny czy te¿ na odwrót. W wileu publikacja zarówno ksiazkowych jak i w witrynach internetowych autorzy pozostawiaja nam mo¿liwo¶æ wyboru. Jednak chcia³am poszukaæ czego¶ wiecej na ten temat i w serwisie TYLKO!!!!
dla kobiet i o kobietach wikingów jak byk napisane by³o (i okraszone zdjeciami z wykopalisk), ¿e w zale¿no¶ci od strefy klimatycznej noszona by³ suknia we³niana lub lniana.
Gorzej z fartuchem-tutaj we³na pozostaje królow±.Nie wiem co tylko mysleæ o dyskusji czy istnia³ faruch podobny a raczej identyczny z zapon±...na wilu stronach po¶wiêconych wikingom sa rysunki takich faruchów, a ja w swoijej przygodzie z tym tematem natkne³am sie na muzeum w Szwecji, które w witrynie internetowej prezentowa³o w³a¶nie taki rodzaj farucha.
hEJ
polecam przejrzeæ starsze tematy, na temat fartucha cos wcze¶niej by³o. Polecam te¿ link
http://www.viking-experience.co.uk/authent...emale_clothing/
tam jest ca³y tekst o stroju kobiecym wikiñskim. Na fresze jest sporo linków na tem temat stroju kobiecego wikiñskiego wiec poszperaj torchê.
Ale z tego co wiem osobi¶cie, to opócz spodniej sukni kobiety wikiñskie nosil³y tak¿e wierzchni±, a dopiero na ni± fartuch lub sukniê fartuchow± jak wolisz. Je¿eli masz problemy ze zrozumieniem tekstu lub z odczytaniem rysunków to zg³o¶ sie do mnie na priva... szy³am juz z tych wzrorów, wiêc mo¿na powiedzieæ, ¿e je rozgryz³am, bo utalentowany kto¶ ich nie rysowa³.
Svana
Mam nastêpuj±cy problem:
na wczesnej imprezie widzia³am dziewczynê ubran± w we³nian± sukniê z d³ugimi rêkawami, kieca trochê krótsza od spodniej i co najlepsze nie posiada³a bocznych klinów, w tym miejscu by³o poprostu rozciêcie od bioder w dó³. strój bardzo mi siê podoba³, bo to i fajnie wygl±da i ciep³e i du¿a oszczêdno¶æ materia³u, no ale czy jet historyczny? Ludkowie poratujcie, o¶wieæcie mnie w mej ignorancji
A mozna wiedziec kogo odtwarzala ta dziewczyna? Bo jesli chodzi o Skandynawie to nie spotkalam sie nigdy z rekonstrukcja stroju, ktory wygladalby wlasnie w ten sposob - tzn. z bocznymi rozcieciami...
pozdrawiam
Vigdis
CYTAT(Vigdis)
Bo jesli chodzi o Skandynawie to nie spotkalam sie nigdy z rekonstrukcja stroju, ktory wygladalby wlasnie w ten sposob - tzn. z bocznymi rozcieciami...
A w rekonstrukcji jakiego stroju mo¿na znale¶c takie rozciêcia? Bo skandynawskiego to na pewno nie, ale czy na jaki¶ innych terenach takich nie by³o? Wolê sie upewniæ, zanim poka¿ê wam pewne bardzo ciekawe zdjêcie
o ile je wreszcie wywo³am, na którym jednym z ciekawszych elementów s± w³asnie takie rozciecia, ale nie tylko one rzucaj± sie tam w oczy...
Ja co prawda nigdy ie spotka³am siê np z takim wykrojem, ale kto wie mo¿e i gdzie¶ by³y...
Znalazlam rysunek takiej kiecy w encyklopedi "Odkrycia mlodych,nr 35, Wikingowie- wolni i rowni wladcy oceanów"
Witam!
Proszê o pomoc. Poszukujê materia³ów dotycz±cych noszonego przez kobiety wikiñskie p³aszczyka siêgaj±cego bioder. Zale¿y mi bardzo na linkach do materia³ów, bo po przymusowej reinstalacji systemu szlag mi trafi³ moje zbiory
.
Z góry dziêkujê
Witam,
Ten krótki p³aszczyk to w moim mniemaniu opoñcza. zdjêcia przedstawij± postacie kobiece w takim wierzchnim odzieniu.
mo¿e sie przyda
pozdrowienia
Svana
Czy ta kiecka wygladala podobnie do tej ?
Moze takie male sprostowanie; wczesniej napisalam
CYTAT(Vigdis)
Bo jesli chodzi o Skandynawie to nie spotkalam sie nigdy z rekonstrukcja stroju, ktory wygladalby wlasnie w ten sposob - tzn. z bocznymi rozcieciami...
majac na mysli "pelna" suknie, tyle ze majaca rozciecia zamiast klinow - tak zrozumialam opis Altis. Sama zreszta widzialam podobne suknie na imprezach historycznych i chcetnie bym sie dowiedziala, co to wlasciwie jest
Natomiast jesli chodzi o stroj ze zdjecia Odetty, to cos takiego jak najbardziej w Skandynawii wystepowalo, tyle ze w Finlandii.
Dolaczam zdjecie (stroj jest kopia tego, co znaleziono w jednym z grobow - starano sie go odtworzyc jak najbardziej wiernie)
Nie wiem, jak w Skandynawii, ale w Irlandii suknia opisywana przez Altis jak najbardziej wystêpowa³a.
Witam
Suknie z rozciêciami wystepowa³y w Kaganacie Chazarskim w interesuj±cym nas okresie:
Хазарский костюм VII-X вв.
za³±czniki 6 i 7.
Jaki zwi±zek? Proponujê zapoznaæ siê z:
Birka at the Silkroad! A town of "Vikings" or merchants?
oraz z:
The new Birka Museum exhibition is entitled "Tor, Christ and Allah - gods and people of Birka".
Pozdrowienia Vislav
Dodatkowo za³aczam (gdyby by³y problemy ze znalezieniem - link wprost jest blokowany przez administratora witryny rosyjskiej)
Wiem ze takie suknie wystepowaly w Finnlandi mam tego nawet wiecej...(muzeum Narodowe w Helsinkach)
[quote="Vislav"]Witam
Suknie z rozciêciami wystepowa³y w Kaganacie Chazarskim w interesuj±cym nas okresie:
za³±czniki 6 i 7.
dziêki Vislav, ale nie o to mi chodzi³o, a o suknie z we³ny, d³ugi rêkaw a rozciêcia siêga³y bioder, no a chazarskiej sukni raczej nie zaryzykowa³abym do skandynawskiego, a ¶ci¶le szwedzkiego stroju
CYTAT(Altis)
CYTAT(Vislav)
Witam
za³±czniki 6 i 7.
dziêki Vislav, ale nie o to mi chodzi³o, a o suknie z we³ny, d³ugi rêkaw a rozciêcia siêga³y bioder, no a chazarskiej sukni raczej nie zaryzykowa³abym do skandynawskiego, a ¶ci¶le szwedzkiego stroju
Witam
Oczywi¶cie ka¿dy z nas wybiera sposób rekonstruowania wybranej postaci. Na temat wp³ywów m.in. wschodnich i mozliwo¶ci ich wystepowania, do niedawna wiedli¶my ciekaw± dyskusjê w temacie
"Macham bulatem i noszê turban bo jestem wareg z Birki".
Je¿eli chodzi o wp³ywy wschodnie, to bior±c pod uwagê kierunki ekspansji skandynawów w tamtych czasach w stroju "szwedzkim" by³yby najbardziej prawdopodobne.
Naturalne d±¿enie kobiet do posiadania piêknych i oryginalnych strojów (a mê¿czyzn do spe³niania ich marzeñ) takie zmiany w stroju damskim jeszcze bardziej to uwiarygodniaj±.
Pozdrowienia Vislav
Przy okazji przyk³ad stroju z wp³ywami "wschodnimi"(oczywi¶cie wspó³czesna próba rekonstrukcji- proszê pomin±æ ognie "niehistoryczne")
daje zdjêcie sukni o jaka dokladnie mi chodzi ( mam nadzieje ¿e dziewczyna ze zdjêcia sie nie pogniewa
)
Hilsen
Moje drogie panie zobaczcie t± nitkê mam nadziejê ¿e siê przyda w rekonstrukcji strojów.
http://www.historiska.se/histvarld/drakter...nna/vkvinfr.htm
Pozdrawiam
CYTAT(Altis)
daje zdjêcie sukni o jaka dokladnie mi chodzi ( mam nadzieje ¿e dziewczyna ze zdjêcia sie nie pogniewa
)
Witam
Wydaje mi siê Altis, ¿e nie poszukujesz wzorców generalnie (dzk.Sigurd Heftige), lecz opinii na temat konkretnego wzoru.
Nie jestem autorytetem, ale ogl±daj±c za³±czone zdjêcie mam wra¿enie, ¿e jest to forma kompromisu pomiêdzy sukni± a fartuchem. Je¿eli chodzi o moj± opiniê wynikaj±c± z jakiej¶ tam ilo¶ci przejrzanych materia³ów wzorów i zdjêæ rekonstrukcji to raczej rozciêcie koñczy³bym najwy¿ej poni¿ej kolan, ale mogê siê myliæ.
Strój wygl±da raczej "nowocze¶nie".
Potrzebna opinia innych.
Pozdrowienia Vislav
No wlasnie co ciekawe mam sobie takie ksiazeczki o Birce jedna z nich Die Textilfunde aus den Gräbern -Birka napisana przey Agnes Geijer , opisane jakie metarialy zostaly zanlezione i przy opisie stroju nie ma wzmianki o rozcieciach...a fartuch jest potraktowany jako prostokatny kawal materialu z doszytymi sznureczkami, mialo sie to spinac broszka na krancu materialu , a brosze zolwiowe ze spietymi sznureczkami zahaczac o skunie spodnia...
Jesli kiedy uda mi sie to zeskanowac, to zamieszcze. No i pewnie trzeba to bedzie jeszcze przetlumaczyc.. ale narazie poszukuje skanera..
Witam
NIe spotka³am siê z takimi propozycjami zapoznaj±c siê ze strojem z Birki. Tam ani wierzchnie suknie ani fartuchy nie maja ¿adnych rozciêæ. Tak w ogóle to gdziekolwiek czytajæ i ogl±daj±c nie natknê³am sie na cos takiego, chyba, ¿e na jakie¶ imprezie... ale to nie oznacza chyba, ¿e kto¶ .. jakis m±dry kto¶ nie twierdzi, ¿e cos takiego noszono....
Svana
Szukam zdjec i wykrojow sukni wikinskich... Moglabym prosic o jakies linki...??
Hmmm...jakies 3 posty powyzej masz linka do dosc dobrego wykroju....wszystkich czesci garderoby...No prawie,brakuje plaszcza..
Witam
Ja mam takie pytanie w kwestii czysto praktycznej, mniamowicie - bêdê szyæ wierzchni± sukniê lnian±, o jakiej gramaturze wybraæ materia³ coby siê to ³adnie uk³ada³o ?? (ach ta pró¿no¶æ babska
)
Niestety nic nie znalaz³am w inkszych postach...
Pozdrawiam :-)
Systematyka wikiiñskich strojów kobiecych opracowana przez norweskich archeologów na podstawie przedstawieñ figuralnych.
Pozdrawiam
Fajnie siê bokiem ogl±da
... ale dziêki!
Kto¶ wcze¶niej poruszy³ temat kobiet wikiñskich - wojowniczek. Otó¿ faktycznie, s± groby kobiece z uzbrojeniem, np pochówki ³odziowe w Tuna, czy Osebergu.
W Tuna, co prawda, to nie jest wiking, tylko okres Vendel, ale w sumie niedaleko pada jab³ko...
Co do Osebergu, bym siê zagalopowa³a. Tam broni nie znaleziono, ale grób by³ wyrabowany, wiêc kto wie. A bogate to by³o, ¿e hoho. No i 834 rok, wikiñska dzierlatka pe³n± gêb±.
Ergo - dzielne dziewczyny. Nic, tylko topór w rêkê i heja.
A ja bardzo chetnie spytam cie kruczyd³o o ¼ród³a tych informzcji. Jakbys byla tak mila podeslac to bede zobowiazana.
Dziekuje i pozdrawiam
Leciejewicz "Normanowie" 79r. Niestety, nie podaje ¼ród³a co do grobowca w Tuna, wspomina tylko, ¿e wyposazony by³ podobnie jak grób w Vendel (tutaj patrz chocia¿by "Wikingowie", Batey, Clarke, Page Price). Zapewne by³o publikowane w jakich¶ miejscowych berichtach. Jeszcze siê rozejrzê, bo sam± mnie to jako zywo zainteresowa³o. W ka¿dym razie, w pochówku w Vendel, jesli ma to stanowiæ jakie¶ odniesienie, znaleziono ozdobn± tarczê, he³m z nosalem, i dwa miecze.
Pozdrawiam
kruczyd³o.... serdeczne dzieki
i pozdrowienia . Je¶li bedziesz wiedziala jeszcze cos w tym temacie to chetnie spasozytuje Twoja wiedze
Witam
pochówki Vendel s± pochówkami królewskimi (mêskimi) Svearów niedaleko znajdowa³o siê równie¿ centrum religijne Gamla Upsala. Ciekawi mnie ten pochówek o którym wspomnia³a¶ ¿e jest pochówkiem kobiety wojowniczki. Mo¿esz co¶ wiêcej na ten temat podaæ informacji.
pochówki typu Vendel mamy w ca³ym Upplandzie i na Gotlandii. I stwierdzenie, ¿e le¿± w nich królowie, jest uproszczeniem - w okresie wêdrówek ludów nie ma jeszcze tak wyspecjalizowanych aparatów pañstwowych. Ale to temat na zupe³nie inn± rozmowê.
Niestety, wszystkie informacje, jakie mam, s± ju¿ powy¿ej. Nie znalaz³am publikacji ¼ród³owej pochówku kobiecegoz Tuna, ¿a³ujê, bo sama siê na ni± napali³am. Niestety, brak bibliografii u Leciejewicza, brak info u Batey. Jeszcze poszukam w Wilsonie, ale podejrzewam, ¿e po prostu trzeba przerzuciæ stare Offy.
Oczywi¶cie, jest mo¿liwo¶æ, ¿e ta broñ zosta³a tam z³o¿ona jako dar, ewentualnie jaki¶ dajmy na to symbol w³adzy (ostatnia córka miejscowego wodza, który zmar³ bez synów?) Pojêcia nie mam. Ale bior±c pod uwagê, ¿e czasy by³y jakie by³y, faceci daleko, ³owcy niewolników grasuj± - wydaje mi siê logiczne, ze kobiety te¿ musia³y w³adaæ broni±. I to naprawdê nie¼le.
Pozdrawiam
Tematy cmentarno pochówkowe proszê zak³adaæ gdziekolwiek indziej.
Wydziele temat, czekam na propozycje tytu³u i dzia³u gdzie go przenie¶æ.
a sk±d chcesz czerpaæ informacje dotycz±ce stroju? Ikonografia jest fajna, ale nie wyczerpuje tematu iw dodatku jest w du¿ej mierze "uznaniowa". Tylko wykopaliska daj± pewno¶æ, co i jak. No i informuj±, na przyk³ad, ¿e kobiety TE¯ chodzi³y z mieczami.
Swoj± drog±, pytanie, jak w takim przypadku by³y przyodziane? Spodnie, czy kieca? ;-)
Pozdrawiam
Witam,
nie odnalaz³am tematu dotycz±cego kobiecych ozdób wikiñskich, wiêc zdecydowa³am siê pisaæ tutaj. Moje pytanie dotyczy ozdób powszechnie zwanych "zawieszki". Je¶li takowe noszono, za³ó¿my ok. X w., to na czym je zawieszano? I na jakiej d³ugo¶ci, tak ¿eby by³o je widaæ? Przecie¿ dekolt strojów, które powszechnie siê rekonstuuje nic nie odkrywa, wiêc i nic nie widaæ
Pozdrawiam,
Ylajali
Witam serdecznie,
widzê, ¿e topic ten powili umiera, ale wci±¿ mam nadziejê, ¿e kto¶ jednak skusi siê na odpowied¼
Tym razem sprawa dotyczy ju¿ samego stroju. Podsumujmy proszê wypowiedzi Wasze, niektóre nawet z zesz³ego roku, dotycz±ce podstawowego wzoru sukni wikiñskiej.
1. Suknia spodnia - czy kto¶ z Was spotka³ siê z jej wykrojem, w którym rêkawy by³yby wykrawane ³±cznie z "korpusem" (nie by³yby doszywane) - ¿e przód (i ty³ te¿) zbudowane by³yby z jednego kawa³ka tkaniny?
2. Suknia wierzchnia - czy zatem mo¿na powiedzieæ, ¿e klasyczne fartuchy (np. patrz za³±cznik) noszone by³y tylko i wy³±cznie w Finlandii? Fartuchy, czyli suknie nie zszyte w ogóle lub zszyte tylko pod pach±. Spotka³am sie bowiem z opini±, ¿e jest to raczej duñskie... a mnie sam± akurat najbardziej interesuje Szwecja i dosta³am ju¿ oczopl±su
3. Poszukujê te¿ info odno¶nie tego, jak zmienia³ siê strój w zale¿no¶ci od stanu spo³ecznego i przeznaczenia (stroju).
Pozdrawiam,
Ylajali
Mam pewien problem - zaczê³±m sobie kompletowaæ wczesny strój (chyba wikiñski) - co¶ ko³o IX-X wieku. Niestety okaza³o siê, ¿e muszê co¶ zrobiæ ¿eby byæ XIII wiek (no choæby XII). Mam giez³o (no wiadomo) i fartuch (dwa prostok±ty zszyte szelkami), krajkê i niestety wikiñskie dodatki (co utrudni sprawê przerobienia). Ale czy wogóle co¶ mo¿na zrobiæ ????
Pomó¿cie ! Wiem, ¿e to do¶ænietypowa sprawa, ale taka wynik³a.
Z góry dziêkujê, Yavanna
Mo¿na.
Zdecydowaæ siê, czy odtwarzasz "IX- X" czy XIII wiek.
To dwie ró¿ne sprawy.S± spore ró¿nice w strojach, a co do ozdób - to juz przepa¶æ.
No i XIII wiek to juz nijak wikiñskim nazwaæ siê nie da
.
Takie dora¼ne adaptacje i przeróbki towarzysz±ce "podró¿om w czasie" to jednak tylko mrok.
Pozdrawiam.
Tylko to nie o to chodzi, ¿e ja siê nie zdecydowa³am. Po prostu ja chcê byæ wikingiem, ale moje bractwo mi na to nie pozwala (gdy¿ nagle wymagaj± bycia XIII-XV w). A ¿e ja mam dopiero 15 lat to jestem w rozsypce i siê zastanawia³am czy co¶ z zaczêtym strojem mo¿na zrobiæ (chyba ¿e po prostu zmieniê stowarzyszenie - ale to jest nie na temat ).
skontaktuj siê wiêc z grupami wczesnymi
na terenie dolnego ¶l±ska dzia³a ich ca³kiem sporo, ot choæby we wroc³awiu
A chcia³am siê jeszcze spytaæ, do którego wieku Wikingowie wogóle bytowali i kobiety wikiñskie ubiera³y siê jak wcze¶niej zosta³o napisane. Bo gdzie¶ przeczyta³am, ¿e schy³ek Wikingów przypada na XII wiek, ale ja siê nie znam wiêc wolê spytaæ. A dlatego piszê w dziale stroje (gdyby kto¶ mia³ zastrze¿enia), bo chodzi mi po prostu do którego wieku wogóle mo¿na odtwarzaæ Wikinga...
Granice epoki wikiñskiej zawieraj± siê umownie miêdzy 793 (najazd na Lindisfarne) a 1066 (bitwa pod Hastings), ale moim zdaniem stroje i uzbrojenie nie zmieni³y siê znacz±co do po³owy XII (gora koniec XII) wieku bior±c pod uwagê niejako izolacjê skandynawii. Po¼niej to ju¿ nie bardzo - za du¿y wp³yw ko¶cio³a, coraz szersze kontakty (pokojowe) z krajami zachodnimi zmiana ¶wiatopogl±du i co za tym idze kultury.
W zagranicznej literaturze te¿ najczê¶ciej spotykamy okre¶lenie "Late viking period" w odniesieniu do XI i pocz±tku XII wieku.
witam mam pytania co do poruszanego w tym temacie wczesniejszego w±tku mianowicie stroju wikiñskich kobiet i nie tylko gdy para³y sie one tak¿e wojaczk±,czy by³ to strój mêski, bo nie wyobra¿am sobie machaæ ¿elazem w sukni???
Niedawno czyta³am tekst autorstwa Piotra Pranke -"Kobieta w ¶wiecie wikingów" w którym pisze:
(...)Mê¿czy¼ni pomimo swej dominacji nie posiadali równie¿ monopolu na w³adzê. Istniej± podania i legendy mówi±ce o w³adczych i gro¼nych kobietach.. Przedstawiane s± one w nich jako osoby wyrachowane i m¶ciwe. Czêsto budzi³y lêk. Przyk³adem takiej kobiety mo¿e byæ przywódczyni wikingów z Irlandii z X wieku nazywana „rud± dziewczyn±" Kobieta - wojownik przedstawiona zosta³a tak¿e na pochodz±cej z Oseberg tkaninier Byæ mo¿e widniej±ce tu wojowniczki to ilustracja przedstawianych w sagach brudir berserkja, czyli wpadaj±cych w ekstatyczny sza³ bojowy kobiet - wojowników. Walczy³y one bez kolczugi, a rzucaj±c siê w bój, nie zwa¿a³y na zadawane im ciosy. Znamy równie¿ przyk³ady kobiet- królowych. Pochówek z Oseberg zawiera³ prawdopodobnie szcz±tki zmar³ej w po³owie IX wieku legendarnej królowej Aasy. By³a ona babk± Haralda Piêknow³osego. Mia³a wzi±æ udzia³ w morderstwie mê¿a i w ten sposób zapewniæ synowi oraz wnukowi tron.(...)
Z innych ¿róde³:
Kobiety pielgrzymowa³y z ma³¿onkami do ziemi ¶wiêtej, a kiedy trzeba by³o j± wyzwalaæ, czêsto walczy³y razem z nimi. Robi³a tak pewna Normanka Sigelgajta, ¿ona Roberta Guiscarda, "[...] która ponoæ w³ada³a broni±, walczy³a jak ¿o³nierz, ¶ciga³a uciekinierów i nak³ania³a ich do walki" oraz Floryna, córka Odona I, ksiêcia Burgungii, "[...] która walczy³a u boku Swena, syna króla duñskiego. M³odzi postanowili, ¿e ich ¶lub odbêdzie siê w Jerozolimie. [...] Podczas ataku w w±wozie Kapadocji zginêli oboje od strza³ tureckich." Mo¿na te¿ wymieniæ Bonê z Nieulles zapisan± w aktach " jako croisée, czyli uczestniczkê wyprawy krzy¿owej." W wyprawach tych bra³a udzia³ bardzo du¿a ilo¶æ kobiet i spraw± normaln± by³o, ¿e "niektóre z nich przywdziewaj± kolczugi, nak³adaj± he³my, a nawet próbuj± w³adaæ mieczem, id±c za przyk³adem ¿on Normanów z Sycylii lub margrabiny Idy z Austrii, która w 1101 roku wyrusza sama zbrojnie do Palestyny".
pozrawiam i czekam na jakie¶ informacje ;)
Witam.
Czy kobiety wikiñskie wojowa³y, to ja nie wiem. Ostro¿ny by³bym jednak bardzo w przyjmowaniu sag za stuprocentowo pewne ¼ród³a historyczne.
Kobiety - w³adczynie to juz zupe³nie inna para kaloszy, ale te¿ raczej do bitki raczej siê nie miesza³y.
Dalej id±c - bior±cy udzia³ w krucjatach Normanowie to, w du¿ym uproszczeniu, potomkowie Wikingów, ale w ¿adnym wypadku nie Wikingowie.
Tyle moich uwag systematyzuj±cych.
Panie zainteresowane odtwórstwem kobiet walcz±cych zapraszam
tutaj - datowanie inne, ale za to kontekst historyczny ¶wietnie udokumentowany.
Ju¿ jedna Wikinka swój akces zg³osi³a, mo¿esz byæ drug±
K³aniam nisko
Rabbi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.