Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: guziki XV wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Zawisza
Poszukuje wzorów guzików z okresu XIV wiek mile widziane te¿ by³y by namiary na na kogo¶ kto takowe wykonuje
smile.gif :o blinkie.gif
pozdrawiam
Ania ¯uk
Kaja To³ysz http://www.lorica.risp.pl/index8.html tam zobaczysz w dziale rzemie¶lnicy próbkê tego co potrafi zrobiæ- sama u niej zamawiam wiele rzeczy i z czystym sumieniem polecam blinkie.gif
Netka
Mam pytanie a propos guzików. Czy do doubletu XIV wiecznego mogê zrobiæ guziczki z we³ny? Widzialam takie ju¿ w kilku doubletach, a nie wiem czy tak w³a¶nie mog± wygl±daæ.

Netka
Marcvs Acilivs Glabrio
Witam!!!!!
Jak sam temat g³osi mam problemy z guzikami. Otó¿, czy w pierwszej æwiartce wieku XIV noszono stroje z guzikami??? Jak tak to z czego by³y wykonane(oczywi¶cie guziki smile.gif ) i mniej wiêcej jak mog³yby wygladaæ. Za wszelka pomoc serdecznie dziêkuje.
EwKa
Najpewniej srebrne i cynowe, bo takie sie zachowaly do dzis i stad wiemy, ze sa ultrasnie wlasciwe.
Marcvs Acilivs Glabrio
serdeczne dzieki( yeah!!!!! juz wiem z czego by³y bigsmile2.gif ) i jak mo¿na jeszcze jedno pytanie- czy by³y jakie¶ konkretne "trêdy" wed³óg których powinienem dobraæ wzór/kszta³t guzika??????
Agata Witkowska
Z tego co sie orientuje to guziki zacze³y pe³nic funkcjê zapinaj±c± dopiero od drugiej po³owy XIV wioeku, a moze trochê pó¼niej. Wcze¶niej naszywano je jako ozdobê.
Pozdrawiam
Agatka bigsmile2.gif
EwKa
Guziki np. cynowe z Anglii i Francji ok. 1330-40r. mialy juz ksztalt grzybka ale trafialy sie tez guzy czyli kulka z uszkiem. Sama kulka mogla byc nacinana na krzyz, gladka z rantem, kropkowana... polecam siec-wielu ludzi robi cynowe guziczki a niekturzy podaja bardzo precyzyjne zrodla.
Widzialam tez guzik znacznie pozniejszy bo z ok 1360r. majacy ksztalt piramidki ktorej boczki wypelniono pasta szklana.
Madeleine
a takie guziczki materialowe np z sukna to od kiedy sie pojawi³y?
EwKa
Drewniane guziczki obciagniete suknem to moda XVw. (najwiecej jest ich wlasnie na obrazach z XVw.) Wszesniejsze drewniane guziki obciagniete tkanina to buziki z pourpoint Karola z Blois-tam sa 2 ksztalty (kulki i plaskie) obciagniete jedwabiem.
Datowanie to ok.1370-80r.
Gloria z Krakowa
Rozumiem, ¿e guziki inne ni¿ na stopce w Wiekach ¦rednich siê nie pojawia³y... Na imprezowych kramach przypominam sobie jakie¶ "cusie" z dziurkami, ostatnio na muzealnej ekspozycji widzia³am filcowy wyrób maj±cy byæ wiern± replik± wêgierskiej sakwy z X wieku; by³ on zaopatrzony w drewniany "ko³eczek" z dziurk± przez ¶rodek. Czyli mrok siê nam wciska? Sama noszê sakwê zapinan± guziczastym dziurkowanym kawa³kiem skóry; mam go na co¶ wymieniæ?
Remko £ysy
Szanowne Panie. Mo¿e mo¿ecie poleciæ jaki¶ adres producenta cynowych guziczków?
Aiuto
Jesli chodzi o wshod,to guzikow jest pe³no i w Xw(Wegry, Rus, Stepy),natoniast Europa zachodnia,to zeczywiscie XIVW.
Zawisza
ja guziczki robi³em u tego pana

mikiciak@poczta.onet.pl

solidnie i terminowo - dogadaæ sie idzie co do wzoru i materia³u
Wotawa
Guziczki wschodnie zapina³y sie nieco inaczej. Guzik by³ na sznurku, a zdrugiej strony by³o oczko na sznurku. Zdaje sie, ¿e guzików u¿ywano od jeszcze wcze¶ñiejszych czasów na wschodzie.

Acha.
Przy okazji. Czêsto widaæ (do po³owy XVw), ¿e odzienie wierzcnie posiada rozciêcie (przynajmniej do pasa). Wypatrzy³em w dosyæ powszednim ¼ródle - Turska.
Turska pisze o "wewnêtrznym zapiêciu". Ciekaw jestem co to za "wewnêtrzne zapiêcie" i jak je zrealizowaæ. Jest kilka takich fajnych szatek na polskich przedstawieniach. Ewidentnie zewnêtrzne, dopasowane w pasie z odciêtym i rozkloszowanym do³em. Nie chcoia³bym tu wdawaæ sie w jakie¶ nazewnicze spory, interesuje mnie g³ównie samo zapiêcie.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wydaje mi siê, ¿e s± 2 proste sposoby w które mo¿na takie schowane zapiêcie zrealizowaæ. Po pierwsze: wewnêtrzne wi±zanie poprzez haftki. Po drugie: same haftki. O innych opcjach dot±d nie s³ysza³em, ale dot±d s³ysza³em niewiele. Pozdrawiam
Gwyn
Wotawa
Haftki to jedyne co mi przysz³o do g³owy. Ale to nie jest najpewniejsze zapiêcie dla szatki wierzchniej. Ale mo¿e przesadzam.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dlatego niez³ym rozwi±zaniem jest wszycie samych oczek od ¶rodka i wi±zanie od tej w³a¶nie strony. Pozdrawiam
Gwyn
Zawisza
A tak w temacie guziczków - Wotawo jak by³a zapinana rubacha z bocznym rozciêciem - guziczki, haftki czy inne devil.gif diabelstwo okres powiedzmy od XII do XIII w. masz mo¿e jokowe¶ zdj±tko blinkie.gif
Wotawa
sorry - zero pojêcia co do rubachy.
XII - XIIIw - Niemir
:-)
Nikodem
a czy w XV wieku by³y guziki metalowe? (cynowe) jesli tak to gdzie i kto takowe wytwarza?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
no na pewno nie plastikowe. zajrzyj na strone poznaniakow do Grzdacza albo do Rejfa i tamze wyroby Kai. pozdrawiam
Gwyn
ANO
Czy kto¶ mo¿e rzuciæ gar¶æ informacji na temat guzików uzywanych w codziennych strojach drobnej szlachty oraz przy ¿upanach zak³adanych pod kolczugê. Przypuszczam, ¿e guzy nie by³y powszechnie u¿ywane przy wszystkich strojach. Zw³aszcza u biedniejszej czê¶ci szlachty.
Dymitr Siepowicz
Czo³em !
Znalaz³em fajn± stronkê z guzikami ,,guzami,, do ¿upanów. Co prawda s± tam przedstawione ,,guzy,, z rosyjskich i tureckich ubrañ wierzchnich (w stylu ¿upanów),
ale na 90 % podobne guziki stosowano w Polsce.

http://www.geocities.com/kaganate/buttons.html

Pozdrawiam.
ANO
Poszukuje informacji na temat guzów pasmontniczych.
Tomasz Rejf
a to guziki jakie zrobili¶my
ANO
Ciekawe. Czy mo¿na siê dowiedzieæ jak je zrobiæ, ewentualnie kupiæ. Jak± maj± ¶rednicê?
Willi
Je¶li chodzi o metalowe guziki, kto wie jakie zdobienia siê na nich pojawia³y, jakie du¿e one by³y i z jakich metali?
Jakie by³y kszta³ty guzików drewnianych?
Czy kto¶ widzia³ guziki z ko¶ci lub poro¿a? Osoby które wiedza proszê o wypowied¼.
Zaznaczam ¿e te od G¿dacza ju¿ widzia³em.
Ksiezniczka
No w³a¶nie, jestem o krok od uszycia sobie tej¿e w³a¶nie warstwy odzienia.Zgromadzi³em odpowiednie materia³ i mi³o byæ tak piêknie, lecz nagle oprzytomnia³em, ¿e niespecjalnie wiem jaki guziki by³ ówczas w urzyciu :/.

By³bym wdziêczny za jakie¶ informacje jak to wygl±da³o, jak sie przyszywa³o (w sensie : czy jako¶ ozdobnie czy nie) i jak takowe zrobiæ (je¶li oczywi¶cie proces produkcyjny nie przekracza moich skromnych mo¿liwosci).

Jako ¿e jestem wzrokowcem, by³bym wdzieczny równie¿ za zdjêcia owych.

Pozdrawiam
zagubiona ksienrzniczka :P
Hildr
To ja mam pytanie natury ogólniejszej: Kiedy w Europie mamy pierwsze potwierdzone guziki?
krax
No w³a¶nie jak to jest z tymi guzikami? Nie przypominam sobie,¿ebym kiedykolwiek natknê³a siê na opisy guzików,a parê ksi±¿ek uda³o mi siê ju¿ przeczytaæ(oczywi¶cie mówimy o wczesnym ). Mo¿liwe,¿e nie zwróci³am na to uwagi,ale my¶lê,¿e co¶ bym zapamiêta³a...
Posi
Przegl±da³am wiele ksi±¿ek i stron na necie, stwierdzam ¿e wojowie jak i ich kobiety nosi³y koszule czy suknie wkladane przez g³owê i spinane fibulami, nigdzie natomiast nie natknê³am sie na guziki.
niekiedy torby lub buty spinane s± zatyczkami z ko¶ci lub rogu, ale ¿eby guziki, chyba ten element odpada( przynajmniej u wcze¶niaków)
Nat
Wydaje mi siê, ¿e ewentualnie mog± byæ haczyki/zapinki, podobne do takich jakim spina siê krajki, takie jak robi np. Alban czy ludzie ze strony jelldragon - w kszta³cie g³ów kruków czy takich rozet. Na podst. wykopalisk z Jaros³awia, X w. Ru¶.
Jak znajdê to zapodam zdjêcia.
Tym niemniej, nie s± to guziki.
Vlasta
Hej!
Guziki by³y przy szatach na pewno na Rusi czy na Morawie. Teraz z kafejki piszê, wiêc nie wrzucê za³±czników , ale siê postaram w najbli¿szym czasie.
Pozdrawiam!
Vlasta
Ksiezniczka
thx!
W³a¶nie o to mi chodzi - o ru¶. I z tego co wiem (czytalem gdzie¶ - niestety niepamiêtam gdzie angsad.gif ) guziki urzywano (z reszta widzia³em je przy kaftanach na stronie silverwolfa, a nawet jako zapiêcie dekoltu w koszuli) jednak 1: nie wiem rak do konca czy to historyczne 2: zdjatka nie pokazuja szczegoolów wiec... no szkoda nie beda mi pomoca smile.gif.

Zastanawia mnie jednak jeszcze jedno. Kupcy w owych czasach przemierzali Europê. Czy nie przemycali oni ró¿nych takich wynalazków z jednego kregu kulturowego do drugiego? Co szkodzi³o taki ruski kaftan kupiony na wschodzie sprzedaæ gdzie¶ na zachodzie ( co prawda zachodnia ludno¶æ mogla co¶ takiego czego¶ nie kupic gdy¿ to nie modne [ albo nie historyczne :P ] ). Czy we wczesnym ¶redniowieczu gdy taki handel kwit³ (¶wiadcz± o tym znaleziska np. ostatnio znaleziony grób w brytani zawierajacy obok zw³ok monety pochodz±ce z bliskiego wschodu) takie mieszanie stylów z ró¿nych miejsc europy by³o mo¿liwe? Mi siê wydaje, ¿e posiadanie np. takiego ruskiego kaftanu przez mieszkañca Danii mog³o byæ tylko wyznacznikiem zamo¿no¶ci wszak ówczas takie importowane ciuchy musia³y kosztowaæ krocie. Jednak nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, wiec pozostawiam tê kwestie do dyskusji, oraz prosze o wybaczenie w przypadku gdybym sie mysli³ potwornie smile.gif.

Pozdrawiam.
Owen
Witam
Znawc± ja te¿ nie jestem smile.gif. Lecz mam pewne spostrze¿enia. Generalnie najpierw trzeba ustaliæ krêgi kulturowe o które nam chodzi a potem zobaczyæ jakie powi±zania miêdzy nimi wystepowa³y. Generalnie znaleziska zw³aszcza w skandynawskim krêgu pochodz± z najrózniejszych miejsc. I wystepowanie ruskich znalezisk w Danii, Skandynawii czy Anglii raczej nie powinno dziwiæ. Natomiast kwesti± jest w jakim charakterze by³y traktowane. Czy jako co¶ ³adnego i znacz±cego czy jako kruszec do dalszego ewentualnego przetopienia. Wtedy tak jak i dzi¶ (wzi±wszy zw³aszcza pod uwagê rozci±g³o¶æ epoki o której mówimy) panowa³y style w zdobnictwie, które mo¿na nazwaæ ¿e by³y "modne" w danym czasie. Dla tego te¿ noszenie ozdób powszechnie uznawanych za odbiegaj±ce od standardu "trendy" smile.gif napewno wi±za³o siê z ekscentryczno¶ci± i nie powszechno¶ci±. Tutaj przewa¿nie kwestie pomaga rozwi±zaæ ikonografia, niestety dla "ciemnych wieków" mamy jej jak na lekarstwo.
Generalnie raczej by³bym przeciwnikiem takiego mieszania kulturowego, choæ raczej jest to g³os w dyskusji a nie pewno¶æ.
Pozdrawiam
Vlasta
Hej! ruskich guziczków jest trochê tutaj http://www.alices-chest.narod.ru/buttons.html
niestety, z powodu braku sieci w domu, a cyrylicy w kafejce na razie nic wiêcej nie mam icon_sad.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
krax
A jednak! Co¶ mi ¶wita³o,tylko nie wiedzia³am,gdzie to czyta³am.Kostrzewski pisze o skórzanych guzikach znalezionych w Gnie¼nie i Wolinie :!: Niestety jest tylko 1 zdanie, niewyra¼na rycina i ¶rednica (3,5-4,5cm) icon_sad.gif Bêdê dalej szukaæ i dam znaæ jak co¶ znajdê...
Hildr
Jak na guzik to trochê du¿e. Mo¿e to jest podk³adka wzmacniaj±ca tkaninê/skórê przez któr± idzie wi±zad³o? Mam bardzo stareñk± skórzan± kamizelê z takim patentem - do z³udzenia przypomina guzik
Svana
Hej

Powiedzi³aby raczej guzy ni¿ guziki. Zasy³am wam zdjêcia. Przyk³adowe. Takie (podobne) guzy z powodzeniem uzwa mój facet na kaftanie ruskim i w rubaszy (koszuli ze stójk±)

Svana
Svana
Uch jak to siê za³±cza
Vigdis
W szwedzkich ksiazkach natknelam sie na wzmianki o guzikach, dotyczylo to jednak mieszkancow Birki, tudziez innych kupcow majacych kontakty ze wschodem. Z tego co pamietam byl to jeden guzik, z reguly jakas perelka (mialo byc okragle) i zapinano na niego koszule. W jakiejs ksiazce powinnam miec nawet rysunek.
Poszukam ksiazki i sprawdze jeszcze na ile to jest pewne (tzn. czy na podstawie znaleziska, czy po prostu spekulacje) i przepraszam za brak polskiej czcionki.
pozdrawiam
Vigdis
Argail
Vidgis=Agnieszka Druzyna WICI z Poznania??
Vigdis
Tak, to ja. Pozdrowienia ze Szwecji smile.gif

Sprawdzilam ksiazke i juz podaje zrodlo - "Vikingen" (Tre Tryckare, Caganer&co.; Göteborg 1967; wydanie poszerzone i poprawione z 1968; autora nie podaje bo jest ich masa - ksiazka jest rezultatem wspolpracy calej rzeszy archeologow i specjalistow z roznych krajow, jak kogos to interesuje to moge ich spisac).

W ksiazce jest takie zdanie : "Knappar ingick inte i vikingens ursprungliga klädsel, men man har funnit sådana i gravar." (Guziki nie nalezaly pierwotnie do stroju wikinga, ale znaleziono takie w grobach). Jesli chodzi natomiast o rysunki, to taki pojedynczy guzik pod szyja pokazany jest nie tylko u kupca, ale tez jako element typowego "stroju bojowego". Cos w rodzaju guzikow znaleziono tez w grobach kobiecych, ale tu wszyscy sa zgodni, ze noszono je w naszyjniku, ewentualnie jako kolczyki(?).
Zeskanowalabym te rysunki, ale dostep do skanera bede miec dopiero pod koniec grudnia.

pozdrawiam
Vigdis
Dir
Guziki wszelakiego typu byly strasznie popularna forma zapiecia nie tylko koszul ale i kaftanow i wszelakiego typu odzienia w europie wschodniej i poludniowo wschodniej
Znanych jest dziesiatki znalezisk guzikow tutaj macie stronke z przykladowym wygladem pozatym gdzies na frehy dawalem joz ten temat pod dyskusje jako zapiecia do ruskiego kaftana .........
http://www.geocities.com/kaganate/buttons.html
myslibor
Witam!
Guzików jest multum. Jest jeden grób z cmentarzyska w Birce...no nie pamiêtam ju¿ numeru (do sprawdzenia w np. Holger Arbman "Birka I- Die Graber. Untersuchung und Studien. Tafeln" Stockholm 1940 czy ogólnie Skandynawia i wiekopomne dzie³a "bizuteryjne" Mortena Stenbergera) gdzie wiadomo ile ich przy kaftanie by³o. Generalizyuj±c guzik jest wschodnim wymys³em i stricte przynaleznm do kaftana, cha³ata i takim podobnym. W swej funkcji, tzn. zapinany jest zawsze na naszyt± pêtelkê jak hetka przy ko¿uchu, a nie przez obszyta dziurkê w materiale jak dzisiejsza koszula, nie zmnieni³ siê a¿ do czasów Islambagirejów czy "kontuszowców". Problem Ruskich, to pokrêcone publikacje i znikomy procent tego co wyeksplorowano jest w ksi±zkach. Nawet naukowych.
Jak bêdê mia³ czas to przejdê siê te 5 min. do biblioteki uniweryteckiej i Wam to zeskanujê. Swego czasu mia³em taki guzik, orygina³ z "czarnych" wykopalisk na Bia³orusi, ale podarowa³em siostrze :?Jak j± spotkam to zapytam co z nim.
Pozdrawiam.
Dir
A i tak najladniejsze sa bizantyjskie guzy - co do ruskiego pochodzenia
Marcinek
Interesuje mnie co wiecie o guzach. Najlepiej 1600-1660 r.
Konkretnie.
Z czego byly robione. Interesuje mnie zwlaszcza drewno.
Jakie mialy ksztalty i jaie ksztalty przyszywano do jakiego ubioru (kontusz, zupan, delia).
Jak byly mocowane do ubioru.
itp.
Zapraszam do dyskusji.
_RK_
Przyznam ¿e nie kojarzê guzów drewnianych- chyba ¿e obci±gniête materia³em ale i tu nie ryzykowa³bym. Zwykle by³y to metale szlachetne- modne w czasach Wazów srebro, z³oto, czêsto kamienie szlachetne i ozdobne. Górny limit jak zwykle wyznacza³y mo¿liwo¶ci finansowe.
AndrzejM
Marcinku -- mo¿e cu¶ takiego?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.