Poszukuje wzorów guzików z okresu XIV wiek mile widziane te¿ by³y by namiary na na kogo¶ kto takowe wykonuje
:o
pozdrawiam
Kaja To³ysz
http://www.lorica.risp.pl/index8.html tam zobaczysz w dziale rzemie¶lnicy próbkê tego co potrafi zrobiæ- sama u niej zamawiam wiele rzeczy i z czystym sumieniem polecam
Mam pytanie a propos guzików. Czy do doubletu XIV wiecznego mogê zrobiæ guziczki z we³ny? Widzialam takie ju¿ w kilku doubletach, a nie wiem czy tak w³a¶nie mog± wygl±daæ.
Netka
Witam!!!!!
Jak sam temat g³osi mam problemy z guzikami. Otó¿, czy w pierwszej æwiartce wieku XIV noszono stroje z guzikami??? Jak tak to z czego by³y wykonane(oczywi¶cie guziki
) i mniej wiêcej jak mog³yby wygladaæ. Za wszelka pomoc serdecznie dziêkuje.
Najpewniej srebrne i cynowe, bo takie sie zachowaly do dzis i stad wiemy, ze sa ultrasnie wlasciwe.
serdeczne dzieki( yeah!!!!! juz wiem z czego by³y
) i jak mo¿na jeszcze jedno pytanie- czy by³y jakie¶ konkretne "trêdy" wed³óg których powinienem dobraæ wzór/kszta³t guzika??????
Z tego co sie orientuje to guziki zacze³y pe³nic funkcjê zapinaj±c± dopiero od drugiej po³owy XIV wioeku, a moze trochê pó¼niej. Wcze¶niej naszywano je jako ozdobê.
Pozdrawiam
Agatka
Guziki np. cynowe z Anglii i Francji ok. 1330-40r. mialy juz ksztalt grzybka ale trafialy sie tez guzy czyli kulka z uszkiem. Sama kulka mogla byc nacinana na krzyz, gladka z rantem, kropkowana... polecam siec-wielu ludzi robi cynowe guziczki a niekturzy podaja bardzo precyzyjne zrodla.
Widzialam tez guzik znacznie pozniejszy bo z ok 1360r. majacy ksztalt piramidki ktorej boczki wypelniono pasta szklana.
a takie guziczki materialowe np z sukna to od kiedy sie pojawi³y?
Drewniane guziczki obciagniete suknem to moda XVw. (najwiecej jest ich wlasnie na obrazach z XVw.) Wszesniejsze drewniane guziki obciagniete tkanina to buziki z pourpoint Karola z Blois-tam sa 2 ksztalty (kulki i plaskie) obciagniete jedwabiem.
Datowanie to ok.1370-80r.
Rozumiem, ¿e guziki inne ni¿ na stopce w Wiekach ¦rednich siê nie pojawia³y... Na imprezowych kramach przypominam sobie jakie¶ "cusie" z dziurkami, ostatnio na muzealnej ekspozycji widzia³am filcowy wyrób maj±cy byæ wiern± replik± wêgierskiej sakwy z X wieku; by³ on zaopatrzony w drewniany "ko³eczek" z dziurk± przez ¶rodek. Czyli mrok siê nam wciska? Sama noszê sakwê zapinan± guziczastym dziurkowanym kawa³kiem skóry; mam go na co¶ wymieniæ?
Szanowne Panie. Mo¿e mo¿ecie poleciæ jaki¶ adres producenta cynowych guziczków?
Jesli chodzi o wshod,to guzikow jest pe³no i w Xw(Wegry, Rus, Stepy),natoniast Europa zachodnia,to zeczywiscie XIVW.
ja guziczki robi³em u tego pana
mikiciak@poczta.onet.pl
solidnie i terminowo - dogadaæ sie idzie co do wzoru i materia³u
Guziczki wschodnie zapina³y sie nieco inaczej. Guzik by³ na sznurku, a zdrugiej strony by³o oczko na sznurku. Zdaje sie, ¿e guzików u¿ywano od jeszcze wcze¶ñiejszych czasów na wschodzie.
Acha.
Przy okazji. Czêsto widaæ (do po³owy XVw), ¿e odzienie wierzcnie posiada rozciêcie (przynajmniej do pasa). Wypatrzy³em w dosyæ powszednim ¼ródle - Turska.
Turska pisze o "wewnêtrznym zapiêciu". Ciekaw jestem co to za "wewnêtrzne zapiêcie" i jak je zrealizowaæ. Jest kilka takich fajnych szatek na polskich przedstawieniach. Ewidentnie zewnêtrzne, dopasowane w pasie z odciêtym i rozkloszowanym do³em. Nie chcoia³bym tu wdawaæ sie w jakie¶ nazewnicze spory, interesuje mnie g³ównie samo zapiêcie.
Wydaje mi siê, ¿e s± 2 proste sposoby w które mo¿na takie schowane zapiêcie zrealizowaæ. Po pierwsze: wewnêtrzne wi±zanie poprzez haftki. Po drugie: same haftki. O innych opcjach dot±d nie s³ysza³em, ale dot±d s³ysza³em niewiele. Pozdrawiam
Gwyn
Haftki to jedyne co mi przysz³o do g³owy. Ale to nie jest najpewniejsze zapiêcie dla szatki wierzchniej. Ale mo¿e przesadzam.
Dlatego niez³ym rozwi±zaniem jest wszycie samych oczek od ¶rodka i wi±zanie od tej w³a¶nie strony. Pozdrawiam
Gwyn
A tak w temacie guziczków - Wotawo jak by³a zapinana rubacha z bocznym rozciêciem - guziczki, haftki czy inne
diabelstwo okres powiedzmy od XII do XIII w. masz mo¿e jokowe¶ zdj±tko
sorry - zero pojêcia co do rubachy.
XII - XIIIw - Niemir
:-)
a czy w XV wieku by³y guziki metalowe? (cynowe) jesli tak to gdzie i kto takowe wytwarza?
no na pewno nie plastikowe. zajrzyj na strone poznaniakow do Grzdacza albo do Rejfa i tamze wyroby Kai. pozdrawiam
Gwyn
Czy kto¶ mo¿e rzuciæ gar¶æ informacji na temat guzików uzywanych w codziennych strojach drobnej szlachty oraz przy ¿upanach zak³adanych pod kolczugê. Przypuszczam, ¿e guzy nie by³y powszechnie u¿ywane przy wszystkich strojach. Zw³aszcza u biedniejszej czê¶ci szlachty.
Czo³em !
Znalaz³em fajn± stronkê z guzikami ,,guzami,, do ¿upanów. Co prawda s± tam przedstawione ,,guzy,, z rosyjskich i tureckich ubrañ wierzchnich (w stylu ¿upanów),
ale na 90 % podobne guziki stosowano w Polsce.
http://www.geocities.com/kaganate/buttons.html
Pozdrawiam.
Poszukuje informacji na temat guzów pasmontniczych.
a to guziki jakie zrobili¶my
Ciekawe. Czy mo¿na siê dowiedzieæ jak je zrobiæ, ewentualnie kupiæ. Jak± maj± ¶rednicê?
Je¶li chodzi o metalowe guziki, kto wie jakie zdobienia siê na nich pojawia³y, jakie du¿e one by³y i z jakich metali?
Jakie by³y kszta³ty guzików drewnianych?
Czy kto¶ widzia³ guziki z ko¶ci lub poro¿a? Osoby które wiedza proszê o wypowied¼.
Zaznaczam ¿e te od G¿dacza ju¿ widzia³em.
No w³a¶nie, jestem o krok od uszycia sobie tej¿e w³a¶nie warstwy odzienia.Zgromadzi³em odpowiednie materia³ i mi³o byæ tak piêknie, lecz nagle oprzytomnia³em, ¿e niespecjalnie wiem jaki guziki by³ ówczas w urzyciu :/.
By³bym wdziêczny za jakie¶ informacje jak to wygl±da³o, jak sie przyszywa³o (w sensie : czy jako¶ ozdobnie czy nie) i jak takowe zrobiæ (je¶li oczywi¶cie proces produkcyjny nie przekracza moich skromnych mo¿liwosci).
Jako ¿e jestem wzrokowcem, by³bym wdzieczny równie¿ za zdjêcia owych.
Pozdrawiam
zagubiona ksienrzniczka :P
To ja mam pytanie natury ogólniejszej: Kiedy w Europie mamy pierwsze potwierdzone guziki?
No w³a¶nie jak to jest z tymi guzikami? Nie przypominam sobie,¿ebym kiedykolwiek natknê³a siê na opisy guzików,a parê ksi±¿ek uda³o mi siê ju¿ przeczytaæ(oczywi¶cie mówimy o wczesnym ). Mo¿liwe,¿e nie zwróci³am na to uwagi,ale my¶lê,¿e co¶ bym zapamiêta³a...
Przegl±da³am wiele ksi±¿ek i stron na necie, stwierdzam ¿e wojowie jak i ich kobiety nosi³y koszule czy suknie wkladane przez g³owê i spinane fibulami, nigdzie natomiast nie natknê³am sie na guziki.
niekiedy torby lub buty spinane s± zatyczkami z ko¶ci lub rogu, ale ¿eby guziki, chyba ten element odpada( przynajmniej u wcze¶niaków)
Wydaje mi siê, ¿e ewentualnie mog± byæ haczyki/zapinki, podobne do takich jakim spina siê krajki, takie jak robi np. Alban czy ludzie ze strony jelldragon - w kszta³cie g³ów kruków czy takich rozet. Na podst. wykopalisk z Jaros³awia, X w. Ru¶.
Jak znajdê to zapodam zdjêcia.
Tym niemniej, nie s± to guziki.
Hej!
Guziki by³y przy szatach na pewno na Rusi czy na Morawie. Teraz z kafejki piszê, wiêc nie wrzucê za³±czników , ale siê postaram w najbli¿szym czasie.
Pozdrawiam!
Vlasta
thx!
W³a¶nie o to mi chodzi - o ru¶. I z tego co wiem (czytalem gdzie¶ - niestety niepamiêtam gdzie
) guziki urzywano (z reszta widzia³em je przy kaftanach na stronie silverwolfa, a nawet jako zapiêcie dekoltu w koszuli) jednak 1: nie wiem rak do konca czy to historyczne 2: zdjatka nie pokazuja szczegoolów wiec... no szkoda nie beda mi pomoca
.
Zastanawia mnie jednak jeszcze jedno. Kupcy w owych czasach przemierzali Europê. Czy nie przemycali oni ró¿nych takich wynalazków z jednego kregu kulturowego do drugiego? Co szkodzi³o taki ruski kaftan kupiony na wschodzie sprzedaæ gdzie¶ na zachodzie ( co prawda zachodnia ludno¶æ mogla co¶ takiego czego¶ nie kupic gdy¿ to nie modne [ albo nie historyczne :P ] ). Czy we wczesnym ¶redniowieczu gdy taki handel kwit³ (¶wiadcz± o tym znaleziska np. ostatnio znaleziony grób w brytani zawierajacy obok zw³ok monety pochodz±ce z bliskiego wschodu) takie mieszanie stylów z ró¿nych miejsc europy by³o mo¿liwe? Mi siê wydaje, ¿e posiadanie np. takiego ruskiego kaftanu przez mieszkañca Danii mog³o byæ tylko wyznacznikiem zamo¿no¶ci wszak ówczas takie importowane ciuchy musia³y kosztowaæ krocie. Jednak nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, wiec pozostawiam tê kwestie do dyskusji, oraz prosze o wybaczenie w przypadku gdybym sie mysli³ potwornie
.
Pozdrawiam.
Witam
Znawc± ja te¿ nie jestem
. Lecz mam pewne spostrze¿enia. Generalnie najpierw trzeba ustaliæ krêgi kulturowe o które nam chodzi a potem zobaczyæ jakie powi±zania miêdzy nimi wystepowa³y. Generalnie znaleziska zw³aszcza w skandynawskim krêgu pochodz± z najrózniejszych miejsc. I wystepowanie ruskich znalezisk w Danii, Skandynawii czy Anglii raczej nie powinno dziwiæ. Natomiast kwesti± jest w jakim charakterze by³y traktowane. Czy jako co¶ ³adnego i znacz±cego czy jako kruszec do dalszego ewentualnego przetopienia. Wtedy tak jak i dzi¶ (wzi±wszy zw³aszcza pod uwagê rozci±g³o¶æ epoki o której mówimy) panowa³y style w zdobnictwie, które mo¿na nazwaæ ¿e by³y "modne" w danym czasie. Dla tego te¿ noszenie ozdób powszechnie uznawanych za odbiegaj±ce od standardu "trendy"
napewno wi±za³o siê z ekscentryczno¶ci± i nie powszechno¶ci±. Tutaj przewa¿nie kwestie pomaga rozwi±zaæ ikonografia, niestety dla "ciemnych wieków" mamy jej jak na lekarstwo.
Generalnie raczej by³bym przeciwnikiem takiego mieszania kulturowego, choæ raczej jest to g³os w dyskusji a nie pewno¶æ.
Pozdrawiam
Hej! ruskich guziczków jest trochê tutaj
http://www.alices-chest.narod.ru/buttons.html
niestety, z powodu braku sieci w domu, a cyrylicy w kafejce na razie nic wiêcej nie mam
Pozdrawiam!
Vlasta
A jednak! Co¶ mi ¶wita³o,tylko nie wiedzia³am,gdzie to czyta³am.Kostrzewski pisze o skórzanych guzikach znalezionych w Gnie¼nie i Wolinie :!: Niestety jest tylko 1 zdanie, niewyra¼na rycina i ¶rednica (3,5-4,5cm)
Bêdê dalej szukaæ i dam znaæ jak co¶ znajdê...
Jak na guzik to trochê du¿e. Mo¿e to jest podk³adka wzmacniaj±ca tkaninê/skórê przez któr± idzie wi±zad³o? Mam bardzo stareñk± skórzan± kamizelê z takim patentem - do z³udzenia przypomina guzik
Hej
Powiedzi³aby raczej guzy ni¿ guziki. Zasy³am wam zdjêcia. Przyk³adowe. Takie (podobne) guzy z powodzeniem uzwa mój facet na kaftanie ruskim i w rubaszy (koszuli ze stójk±)
Svana
Uch jak to siê za³±cza
W szwedzkich ksiazkach natknelam sie na wzmianki o guzikach, dotyczylo to jednak mieszkancow Birki, tudziez innych kupcow majacych kontakty ze wschodem. Z tego co pamietam byl to jeden guzik, z reguly jakas perelka (mialo byc okragle) i zapinano na niego koszule. W jakiejs ksiazce powinnam miec nawet rysunek.
Poszukam ksiazki i sprawdze jeszcze na ile to jest pewne (tzn. czy na podstawie znaleziska, czy po prostu spekulacje) i przepraszam za brak polskiej czcionki.
pozdrawiam
Vigdis
Vidgis=Agnieszka Druzyna WICI z Poznania??
Tak, to ja. Pozdrowienia ze Szwecji
Sprawdzilam ksiazke i juz podaje zrodlo - "Vikingen" (Tre Tryckare, Caganer&co.; Göteborg 1967; wydanie poszerzone i poprawione z 1968; autora nie podaje bo jest ich masa - ksiazka jest rezultatem wspolpracy calej rzeszy archeologow i specjalistow z roznych krajow, jak kogos to interesuje to moge ich spisac).
W ksiazce jest takie zdanie : "Knappar ingick inte i vikingens ursprungliga klädsel, men man har funnit sådana i gravar." (Guziki nie nalezaly pierwotnie do stroju wikinga, ale znaleziono takie w grobach). Jesli chodzi natomiast o rysunki, to taki pojedynczy guzik pod szyja pokazany jest nie tylko u kupca, ale tez jako element typowego "stroju bojowego". Cos w rodzaju guzikow znaleziono tez w grobach kobiecych, ale tu wszyscy sa zgodni, ze noszono je w naszyjniku, ewentualnie jako kolczyki(?).
Zeskanowalabym te rysunki, ale dostep do skanera bede miec dopiero pod koniec grudnia.
pozdrawiam
Vigdis
Guziki wszelakiego typu byly strasznie popularna forma zapiecia nie tylko koszul ale i kaftanow i wszelakiego typu odzienia w europie wschodniej i poludniowo wschodniej
Znanych jest dziesiatki znalezisk guzikow tutaj macie stronke z przykladowym wygladem pozatym gdzies na frehy dawalem joz ten temat pod dyskusje jako zapiecia do ruskiego kaftana .........
http://www.geocities.com/kaganate/buttons.html
Witam!
Guzików jest multum. Jest jeden grób z cmentarzyska w Birce...no nie pamiêtam ju¿ numeru (do sprawdzenia w np. Holger Arbman "Birka I- Die Graber. Untersuchung und Studien. Tafeln" Stockholm 1940 czy ogólnie Skandynawia i wiekopomne dzie³a "bizuteryjne" Mortena Stenbergera) gdzie wiadomo ile ich przy kaftanie by³o. Generalizyuj±c guzik jest wschodnim wymys³em i stricte przynaleznm do kaftana, cha³ata i takim podobnym. W swej funkcji, tzn. zapinany jest zawsze na naszyt± pêtelkê jak hetka przy ko¿uchu, a nie przez obszyta dziurkê w materiale jak dzisiejsza koszula, nie zmnieni³ siê a¿ do czasów Islambagirejów czy "kontuszowców". Problem Ruskich, to pokrêcone publikacje i znikomy procent tego co wyeksplorowano jest w ksi±zkach. Nawet naukowych.
Jak bêdê mia³ czas to przejdê siê te 5 min. do biblioteki uniweryteckiej i Wam to zeskanujê. Swego czasu mia³em taki guzik, orygina³ z "czarnych" wykopalisk na Bia³orusi, ale podarowa³em siostrze :?Jak j± spotkam to zapytam co z nim.
Pozdrawiam.
A i tak najladniejsze sa bizantyjskie guzy - co do ruskiego pochodzenia
Interesuje mnie co wiecie o guzach. Najlepiej 1600-1660 r.
Konkretnie.
Z czego byly robione. Interesuje mnie zwlaszcza drewno.
Jakie mialy ksztalty i jaie ksztalty przyszywano do jakiego ubioru (kontusz, zupan, delia).
Jak byly mocowane do ubioru.
itp.
Zapraszam do dyskusji.
Przyznam ¿e nie kojarzê guzów drewnianych- chyba ¿e obci±gniête materia³em ale i tu nie ryzykowa³bym. Zwykle by³y to metale szlachetne- modne w czasach Wazów srebro, z³oto, czêsto kamienie szlachetne i ozdobne. Górny limit jak zwykle wyznacza³y mo¿liwo¶ci finansowe.
Marcinku -- mo¿e cu¶ takiego?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.