Hmmm... kiedyś gdzieś tam wyczytałem ze łuk z naciagiem 15 kg to najsłabszy naciag jaki może być, dlatego jak się przyłożyłam do tej 15-tki, jakież było moje zdziwienie, że musiałam się jednak wysilić żeby toto porządnie naciągnać (dziecko które przede mną próbowało strzelić nie mogło tego łuku naciągnać), tym bardziej że byłam przekonana że mam, jak na kobietę, od systematycznego machania różnym żelastwem trochę pary w łapkach. Pocieszłam się tylko że było cieżko, bo robiłam to słabszą ręką, a jednak różnica miedzy jedną strona ciała a drugą, szczegółnie wśród tenujących szermierkę szablą, jest dość znaczna, tyle że przy doborze białej broni, jeśli chodzi o kobiety, rządzi żelazna zasada: im lżejsza broń tym lepiej.
W każdym razie mimo że jeszcze nie weszłam głębiej w temat, stwierdzam że łuk uczy pokory
. Mój dośc silny facet i kolega, którzy strzelali przede mną, mimo że nie mieli probemu z naciągiem, nie trafili sobie nawet w tarczę
, ale z podobnym zjawiskiem spotkałam się, gdy dostałam za młodu w łapke wiatrówkę, chłopcy mieli trudności z trafieniem w tarczę, dziewczynkom szło lepiej, jedna nawet na trzy swoje piewsze w życiu strzały miała dwie dziesiątki! i dziewiątke
, pewnie w miare treningu proporcje się zmieniają, ale może na samym początku płec piękna jest mniej niecierpliwa i bardziej słucha instrukcji, jak sprzętu użyć, dopiero pózniej dochodzi przewga w tzw widzeniu przestrzennym
objawiająca się w typowo "babskich" problemach z parkowaniem samochodu
.
No ja sprawę przemyślałam, w każdym razie lepiej zacząć od przedziału 15-18 kg, bo:
1) ręce tak szybko się nie zmęczą i dłużej można będzie pierwsze chybione starzały uskuteczniać,
2) łuk będzie miał mniejszy zasięg, dlatego bedzie można nawet potrenować w ogródku również bez robienia zbyt pancernych "strzałołapów" ,
2) przy problemach z kręgosłupem typu skolioza i dyskopatia lepiej jednak nie obciążac zbytnio kręgosłupa,
3) przy mniejszym naciągu można sobie pozwolić na tzw strzały korygujące na druga stronę bez potrzeby zmiany łuku
.
No sprawe naciągu jeszcze z wytwórcą skonsultuję przy zamówieniu łuku, bo tutaj mze miec znacznie jeszcze rodzaj zamawianego sprzętu.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za rady
Monika